Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Tekoja

Tekoja-podcast kysyy tärkeimmät kysymykset tämän päivän polttavimmista globaaleista aiheista. Miten radikalisoitumista ehkäistään, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa ruokaturvaan ja nouseeko Itä-Afrikasta seuraavia viihdeteollisuuden supertähtiä? Miten päin maailma makaa ja mihin suuntaan seuraavaksi mennään? Studion lauteilla istuvat alojensa huippuasiantuntijat, ja podcastin juontaa KUA:n viestinnän asiantuntija Ulriikka Myöhänen. Tekoja-podcastin toteuttaa Kirkon Ulkomaanapu (KUA).

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 12 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 18.1.2022.

Jakso 11: Ammattikoulutus rakentaa tulevaisuutta Etelä-Sudanissa

Julkaistu 23.2.2023

Mitä maailman nuorimpaan valtioon Etelä-Sudaniin kuuluu? Miten pitkittynyt konflikti vaikuttaa paikalliseen ruoantuotantoon? Tekoja-podcastin juontaja Ulriikka Myöhänen soittaa kaukopuhelun Kirkon Ulkomaanavun viestinnän asiantuntijalle Björn Uddille Itä-Afrikkaan. Björn päivittää aiemmalta kaudelta tutun Rosen kuulumiset ja kertoo, miten pienen vauvan kanssa voi jatkaa opintoja. Kuulemme myös, millaiselta näyttää ja maistuu eteläsudanilaisen ammattikoulun valmistujaisjuhla.

Jakso 10: Järkyttävä sota Ukrainassa jatkuu

Julkaistu 16.2.2023

Mitä Ukrainaan nyt kuuluu? Millaista on elämä sähkökatkojen ja ilmahälytysten keskellä? Entä miten Kirkon Ulkomaanapu auttaa Ukrainassa? KUA:n Ulriikka Myöhänen ja Antti Yrjönen ovat seuranneet sodan vaikutuksia läheltä viimeisen vuoden ajan. He kertovat, millainen tunnelma koulujen pommisuojissa on ilmahälytysten aikaan ja kuinka koulupsykologit kommentoivat lasten hyvinvointia valtavan kriisin keskellä. Entä millaisia toiveita ukrainalaisilla on tulevaisuuden varalle? Jakso on äänitetty paikan päällä Ukrainassa helmikuussa 2023.

Jakso 9: Keniassa ilmastokriisi tekee nuorista karjavarkaita

Julkaistu 9.2.2023

Kenian Kerion laaksossa karjavarkaudet ovat olleet jo pitkään osa arkista elämää. Verisiksikin äityviin yhteenottoihin osallistuu alueen nuoria miehiä. Panoksena on arvokas karja, joka takaa perheille toimeentulon. Pitkittynyt kuivuus on lisännyt paikallisten ahdinkoa entisestään. Tekoja-podcastin juontaja Ulriikka Myöhänen soitti kaukopuhelun KUA:n viestinnän asiantuntija Elisa Rimailalle, joka oli syksyllä 2022 Kerion laaksossa tekemässä Yhteisvastuu-dokumenttia. Tapaamme jaksossa myös entisen karjavarkaan Kipkoririn, joka pääsi irti väkivallasta, kouluttautui ja ansaitsee toimeentulonsa viljelemällä.

Jakso 8: Ukrainan kriisi: meneekö apu perille?

Julkaistu 7.3.2022

Miltä Ukrainan pakolaiskriisi näyttää ja kuulostaa? Millaista apua ukrainalaispakolaiset nyt tarvitsevat? Mikä on paras tapa auttaa? Tekoja-podcastin erikoisjaksossa Kirkon Ulkomaananavun viestinnän asiantuntija Ulriikka Myöhänen ja kuvaaja Antti Yrjönen matkustavat Ukrainaan seuraamaan avustustyön etenemistä ja tapaamaan ukrainalaispakolaisia. Jaksossa kuullaan Harkovan pommituksia paenneiden perheiden tarinoita.

Jakso 7: Kenen ehdoilla kehitysyhteistyötä tehdään?

Julkaistu 3.3.2022

Kansainväliset avustusoperaatiot ovat vaativia. Millaisia onnistumisia on koettu, entä missä mennään helposti metsään? Kysymyksiin haetaan vastauksia Afganistanin kansainvälisestä operaatiosta ja Somalian avustushankkeista. Tekoja-podcastin vieraina ovat kehitysyhteistyön ja kriisinhallinnan ammattilainen Satu Elo sekä toimittaja-yrittäjä Wali Hashi. Lisäksi jaksossa kuullaan Religions for Peace -pääsihteeriä Azza Karamia, joka kertoo, mikä Afganistanissa hänen mielestään meni pieleen. Juontajana Ulriikka Myöhänen.

Jakso 6: Ratkaiseeko raha kehittyvien maiden ongelmat?

Julkaistu 24.2.2022

Mitä on vaikuttavuussijoittaminen? Voivatko sijoitukset tarjota ratkaisuja työttömyyteen, nälkään ja ilmastonmuutokseen? Entä millainen sijoittajien sukupolvi kasvaa nykynuorista? Tekoja-podcastin vieraina ovat Finnfundin kehitysvaikutustiimin päällikkö Kaisa Alavuotunki ja FCA Investmentsin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Kärkkäinen. Podcastin juontaa KUA:n viestinnän asiantuntija Ulriikka Myöhänen.

Jakso 5: Lisääkö ilmastonmuutos nälkää?

Julkaistu 17.2.2022

Köyhyys, kuivuus, rankkasateet ja satoa tuhoavat heinäsirkkaparvet: ruoantuotanto on nyt ennennäkemättömien haasteiden edessä. Nälkä synnyttää konflikteja ja saa aikaan muuttoliikkeitä. Missä mennään ja mikä neuvoksi? Tekoja-studiossa ovat Luonnonvarakeskuksen tutkimuspäällikkö Mila Sell ja BIOS-tutkija Ville Lähde. Podcastin juontaa KUA:n viestinnän asiantuntija Ulriikka Myöhänen.

Jakso 4: Miten tytöt nyt pärjäävät?

Julkaistu 10.2.2022

Pandemia-ajan koulusulut lisäävät teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja. Mitä nuorille kuuluu, kun koronaa on eletty jo kaksi vuotta? Miksi yläkouluihin pitäisi nyt panostaa? Tekoja-podcastin vieraina ovat KUA:n Itä-Afrikan koulutusasiantuntija Pauliina Kemppainen ja Changemakerin puheenjohtaja Ida Silfverhuth. Lisäksi eteläsudanilainen Rose kertoo, miten koulusulut vaikuttivat häneen ja hänen kaveripiiriinsä. Podcastin juontaa KUA:n viestinnän asiantuntija Ulriikka Myöhänen.

Jakso 3: Miksi he pakenevat?

Julkaistu 3.2.2022

Muuttuva ilmasto saa tulevaisuudessa yhä useammat jättämään kotinsa. Eurooppa tilkitsee rajojaan siirtolaiskriisien edessä, mutta kehen kohdistuu suurin turvallisuusuhka? Entä haluavatko kaikki pakolaiset Suomeen? Tekoja-podcastin vieraina ovat tutkija Emma Hakala ja KUA:n humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva. Podcastin juontaa KUA:n viestinnän asiantuntija Ulriikka Myöhänen.

Jakso 2: Mistä uusi Beyoncé?

Julkaistu 27.1.2022

Musiikkiteollisuus ja muut luovat alat kiinnostavat nuoria Itä-Afrikassa, mutta onko harrastelussa aineksia menestystarinaksi? Tekoja-podcastin lauteilla istuvat luovien alojen monitoiminainen Jenni Lähteenmäki sekä kansainvälistäkin uraa tehnyt musiikkituottaja Henri Salonen. Lisäksi pakolaistaustainen muusikko Peter Ajangdau kertoo, mitä uralla kehittyminen vielä vaatisi. Podcastin juontaa KUA:n viestinnän asiantuntija Ulriikka Myöhänen.

Jakso 1: Miksi nuori radikalisoituu?

Julkaistu 19.1.2022

Miksi nuoresta miehestä tuli väkivaltainen uusnatsi? Miten ekstremismiä ennaltaehkäistään? Tekoja-podcastin vieraina ovat tutkija Marko Juntunen ja ylikomisario Jari Taponen. Lisäksi norjalainen Tom Olsen jäsentää vihan täyttämiä vuosiaan uusnatsiliikkeessä ja kertoo, mikä sai hänet muuttamaan kurssia. Podcastin juontaa KUA:n viestinnän asiantuntija Ulriikka Myöhänen.

Tämä on Tekoja

Julkaistu 18.1.2022

Tekoja-podcast kysyy tärkeimmät kysymykset tämän päivän polttavimmista globaaleista aiheista. Miten radikalisoitumista ehkäistään, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa ruokaturvaan ja nouseeko Itä-Afrikasta seuraavia viihdeteollisuuden supertähtiä? Miten päin maailma makaa ja mihin suuntaan seuraavaksi mennään? Studion lauteilla istuvat alojensa huippuasiantuntijat, ja podcastin juontaa KUA:n viestinnän asiantuntija Ulriikka Myöhänen. Tekoja-podcastin toteuttaa Kirkon Ulkomaanapu (KUA).

Takaisin podcastien listaan