Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Maailmanpuu

Maailmanpuu – joogaan ja maailman viisausperinteisiin keskittyvät podcast. Isäntinä joogaopettaja Miska Käppi ja tietokirjailija Matti Rautaniemi.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 82 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 10.2.2016.

Jakso 82: Kehon salaisuudet

Julkaistu 9.2.2024

Joogafilosofia tarkastelee olemassaoloa tietoisuuden näkökulmasta. Nykyisin on kuitenkin tavallista tarkastella joogaa kehon näkökulmasta. Akrobaattisia asanoita ihaillaan, kadehditaan ja kritisoidaan. Jooga nähdään keinona “olla läsnä kehossa”. Kuntosalien joogatunnit täyttyvät hoikan ja lihaksikkaan “yoga bodyn” metsästäjistä. Mutta mitä joogafilosofia oikeastaan sanoo kehosta? Millainen oli menneisyyden joogien käsitys tästä ruumiillisesta olomuodostamme? Miksi joogafilosofiassa puhutaan paljon aisteista, mutta vähemmän kehosta? Onko mieli kehossa vai keho mielessä? Onko ajatus “kehotietoisuudesta” moderni keksintö, vai löytyykö sille tukea joogan ajatusmaailmasta? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka stimuloi kaikkia aisteja!

Jakso 81: Kiehtova kundalini

Julkaistu 21.12.2023

Käärmeen hahmossa kuvattu kundalini on olennainen osa joogan kuvastoa. Monilla joogaharjoituksilla pyritään "herättelemään" kundalinienergiaa, jonka usein sanotaan uinuvan selkärangan alaosassa. Kundalinin heräämisen uskotaan johtavan ekstaattisiin kokemuksiin ja jopa valaistumiseen. Mutta mikä kundalini oikeastaan on? Lymyileekö kehossamme oikeasti jonkinlainen energiakäärme? Jos kundalini on jotain niin tärkeää, miksi joogeja myös varoitellaan siitä yhtenään? Mitä alkuperäiset tekstilähteet sanovat kundalinista? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka kulkee käärmeen polkua.

Jakso 80: Valaistuminen ja vapaa tahto

Julkaistu 17.11.2023

Voiko täältä päästä pois? Monet joogit ovat aikojen kuluessa etsineet ulospääsyä ilmenneestä todellisuudesta. Joogaan ja moniin muihin viisausperinteisiin sisältyy pyrkimys valaistumiseen – perustavanlaatuiseen oivallukseen, joka vapauttaa ihmisen aineen, mielen ja minuuden rajallisuudesta. Tällä kertaa Maailmanpuun studiossa pohditaan, onko tämä koko totuus valaistumisesta? Voiko ihminen todella saavuttaa täydellisen riippumattomuuden ja vapauden? Entä, jos oletkin jo valaistunut? Millaisia eri käsityksiä valaistumisesta löytyy eri perinteistä? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka kurottaa rajallisuuden tuolle puolen.

Jakso 79: Henki

Julkaistu 20.10.2023

rinteille jotain niin keskeistä, että niitä usein jopa kutsutaan henkisiksi perinteiksi. Riippumatta siitä, pidämmekö itseämme henkisinä ihmisinä, henki on läsnä myös jokapäiväisessä elämässämme: jokainen meistä on henkilö, jokainen meistä hengittää, ja jonain päivänä jokainen meistä heittää henkensä. Maailmanpuun muinaissuomalaista sielukäsitystä käsittelevän jaksosarjan kolmannessa osassa pohditaan hengen olemusta. Miten hengitys, henkisyys ja hengellisyys liittyvät toisiinsa? Voiko henki olla pyhä tai paha? Entä sitten löylyn henki? Tervetuloa mukaan henkevään keskusteluun.

Jakso 78: Onko luonto pyhä, Riikka Kaihovaara?

Julkaistu 19.8.2023

Nykyihmisen suhde luontoon on kaksijakoinen: toisaalta luonto on resurssivarasto, jota riistetään pidäkkeettä. Toisaalta se on rauhan, puhtauden ja hyvinvoinnin täyttämä onnela, jota halutaan suojella kaikin tavoin. Entä, jos molemmat näistä näkemyksistä menevät väärällä tavalla metsään? Maailmanpuun vieraana on tällä kertaa dokumentaristi ja kirjailija Riikka Kaihovaara, joka kirjoissaan kyseenalaistaa totunnaisia tapojamme ajatella luontoa ja puhua siitä. Mitä eroa on luontosuhteella ja luontoyhteydellä? Onko luonto pyhä? Onko olemassaolo kärsimystä? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka kaivautuu syvälle multaan.

Jakso 77: Tunnetko itsesi, Ike Vil?

Julkaistu 11.7.2023

"Gnoothi seauton", eli "Tunne itsesi", lukee Apollon temppelin edessä Delfoissa. Kaikkien maailman viisausperinteiden lähtöajatus on, että jokaisella meistä on väärä käsitys itsestään. Tieto todellisesta olemuksestamme voi valjeta välähdyksenomaisena ilmestyksenä, se voi kuoriutua esiin spiraalimaisesti tai se voi rakentua asteittain – mussa sillä on myös hintansa. Maailmanpuun vieraana on tällä kertaa kirjailija, muusikko, kääntäjä ja "hylätyn tiedon" tutkija Ike Vil, jonka kanssa keskustelemme hänen tuoreesta Daimon-romaanistaan, okkultuurista sekä rock-musiikista alkemistisen viisasten kiven etsinnän välineenä. Tervetuloa mukaan keskusteluun, jossa ylevä ja alhainen yhtyvät.

Muistutamme kuulijoitamme ainutlaatuisesta joogaretriitistä Portugalin Sintrassa! Viikon mittainen retriitti tarjoaa joogaharjoitusta henkeäsalpaavien linnojen ympäröimänä, herkullista ruokaa ja mahdollisuuden kokea aito vihkimysreitti Quinta da Regaleiran vihkimyspuutarhassa. Liity mukaan osoitteessa https://ancient-science-ou-xl66gl.mailerpage.io/ ja hyödynnä erityisdiili Maailmanpuu-podcastin kuuntelijoille.

Jakso 76: Haltia

Julkaistu 22.2.2023

Korkeampi minuus, luonto, haltia, suojelusenkeli, fylgja ja genius ovat erilaisia nimityksiä tälle "sisäiselle oppaalle". Aikojen kuluessa monet filosofit, taiteilijat ja tieteilijät ovat kertoneet kokevansa, että aivan kuin jokin muu toimisi heidän kauttaan. Mistä oikein on kyse? Miten eri kulttuurien käsitykset tästä erikoisesta ilmiöstä eroavat toisistaan? Mitä yhtäläisyyksiä niissä on? Mitä suomalainen perinne sanoo sisäisestä oppaasta? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka nostattaa luontoa.

Jakso 75: Itse

Julkaistu 21.12.2022

Tervetuloa mukaan keskusteluun, jonka aiheena olet sinä itse.

Jakso 74: Mitä on feminiinisyys, Kaisa Kuurne?

Julkaistu 10.11.2022

Joogafilosofiassa maailma on syklisesti ilmenevä, synnyttävä, hoivaava, puolustava ja lopulta myös tuhoava suuri äiti, joka kantaa itsessään kaikkea olevaa. Maailmanpuun vieraana on tällä kertaa tutkija, kouluttaja ja kirjoittaja Kaisa Kuurne, jonka kanssa paneudumme feminiinisyyden arkkityyppeihin. Tutustumme esimerkiksi villinaiseen, suureen äitiin, viattomaan neitoon ja vanhaan viisaaseen naiseen. Lisäksi kohtaamme meissä jokaisessa piilevän sisäisen orvon. Mitä jungilainen psykologia opettaa meille feminiinisyydestä ja miten feminiiniset arkkityypit ilmenevät nykyajassa? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka hoivaa ja ravitsee.

Jakso 73: Maailmanpuu vaihtaa vaatteet

Julkaistu 4.10.2022

Maailmanpuusta ei ole kuulunut ääntäkään moneen kuukauteen. Mistä oikein on kyse? Kaikki elävät olennot käyvät läpi siirtymiä ja muutoksia. Myös podcastit – ja niiden tekijät – ovat muutoksille alttiita. Tässä Maailmanpuun jaksossa Miska ja Matti keskustelevat siitä, miksi Maailmanpuu meni odottamattomalle tauolle, mikä hiljaiselon aiheutti ja miltä Maailmanpuun tulevaisuus näyttää. Mitä Miskalle kuuluu? Mitä Matille kuuluu? Mikä Maailmanpuu oikeastaan on? Miksi mikään ei voi jatkua loputtomasti samanlaisena? Onko muutos lineaarista kehitystä vai kenties jotain muuta? Tervetuloa jälleen kerran kulkemaan viisauden juurakkoista polkua.

Jakso 72: Tuhoaako modernismi viisauden?

Julkaistu 14.1.2022

Jooga ja muut viisausperinteet kumpuavat traditionaalisesta maailmasta, joka on modernille mielelle vieras. Maailmanpuun tämänkertaisessa jaksossa tarkastelemme joogaa kolmesta näkökulmasta. Paneudumme traditionaaliseen, moderniin ja postmoderniin joogaan. Pohdimme myös, miltä joogan tulevaisuus näyttää. Onko joogafilosofian näkemyksiä mahdollista sovittaa yhteen modernin maailmankuvan kanssa? Onko modernissa maailmassa elävän yksilön mahdollista ymmärtää, saati sitten harjoittaa traditionaalista joogaa? Mitä odottaa postmodernin hajaannuksen tuolla puolen? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka tapahtuu tässä ja nyt.

Jakso 71: Hyvää joulua!

Julkaistu 23.12.2021

Vuodenkierron pimeimmällä hetkellä Maailmanpuun studioon syttyy valo. Sydäntalvi on pysähtymisen, hengähtämisen ja mielikuvituksen leikin aikaa... ainakin parhaassa tapauksessa. Joskus tämän vuodenajan viisaus pääsee hautautumaan arjen askareisiin. Vaikka myös Matti ja Miska olivat tämän jakson nauhoitushetkellä maallisten kiireidensä johdosta eri paikoissa, kuljettaa Maailmanpuun perinteinen joulujakso sinut jälleen kerran joulun syvimpään ytimeen. Tervetuloa mukaan matkalle läpi öisten metsien, valkeiden hankien ja kimaltavan talvitaivaan!

Jakso 70: Hypertodellisuus

Julkaistu 29.10.2021

Keitä me olemme ja millaisessa todellisuudessa me elämme? Olemmeko olosuhteiden uhreja vai oman elämämme arkkitehteja? Ovatko ajatuksemme tulkintoja kokemuksistamme vai väline todellisuuden luomiseen? Maailmanpuun studioon palaa tällä kertaa fyysikko, yrittäjä ja itsenäinen tutkija Johanna Blomqvist, jonka uusi kirja Hypertodellisuus käsittelee elämän suuria kysymyksiä sekä tieteen että henkisyyden näkökulmista. Keskustelemme Johannan kanssa esimerkiksi siitä, onko meidän mahdollista todella ymmärtää, millaisessa todellisuudessa elämme, sekä missä määrin ajatuksemme määrittävät sitä, millaisessa maailmassa elämme. Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka istuttaa sinut oman elämäsi ajurinpenkille.

Tämä Maailmanpuun jakso on tehty yhteistyössä The Good Guys Kombuchan kanssa! Jos haluat ylläpitää yhteyttäsi kaikkeen elävään ja huolehtia terveydestäsi, tutustu The Good Guysin maukkaisiin ja alkoholittomiin juomiin lähikauppasi juomahyllyllä tai osoitteessa thegoodguys.life!

Jakso 69: Varo joogakulttia!

Julkaistu 12.8.2021

ohdimme, mitä kultit oikeastaan ovat ja mikä saa ihmiset liittymään niihin. Käsittelemme myös sitä, mistä tunnistaa epäluotettavan gurun. Ovatko kaikki henkiset yhteisöt potentiaalisesti vaarallisia kultteja? Ovatko kaikki gurut narsisteja? Ovatko kaikki kultteihin ajautuvat  herkkäuskoisia? Entä millaisia ongelmia liittyy kultteja vastustavaan liikkeeseen? Entä, jos me kaikki elämme jonkinlaisessa kultissa? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka näyttää sinulle vaaran merkit.

Maailmanpuun juurissa pureudumme kulttien vastaiseen liikkeeseen. Voiko gurujen paljastajasta itsestään tulla guru? Entä voiko karismaattisissa johtajahahmoissa olla hyviäkin puolia? Lopuksi ruodimme ristiriitaista mainetta nauttivan The New Tantra -liikkeen tapausta. Liity Juurijäseneksi osoitteessa maailmanpuu.fi/liity!

Jakso 68: Kuolema

Julkaistu 19.5.2021

“Pakko ei ole kuin kuolla ja maksaa verot”, sanotaan. Maailmanpuun tämänkertaisessa jaksossa katsomme elämän virran tuolle puolen. Vastarannalta meille vilkuttaa tumma hahmo. Kaiken, mikä on joskus syntynyt, täytyy joskus myös kuolla. Kuoleman viikate tasoittaa lopulta kaikki ne erot, joista elämä muodostuu. Kuolema on tärkeä teema myös joogan kannalta: onhan tuonelan valtias Yama yksi joogan suurista opettajista. Mitä joogafilosofia oikeastaan sanoo kuolemasta? Onko kuolema kaiken loppu vai pelkkä muutos? Tarvitseeko kuolemaa pelätä? Entä mitä tapahtuu kuoleman jälkeen? Tervetuloa mukaan shakkipeliin viikatemiehen kanssa.

Jakso 67: Mikä on pyhä Eurooppa, Aki Cederberg?

Julkaistu 8.4.2021

Mikä yhdistää Vanhan Uppsalan kuningaskumpuja, vanhaa saksalaista maailmanpuuperinnettä, eteläranskalaisia kataareja, Portugalilaista alkemistista puutarhaa ja Ritvalan Helkajuhlaa? Maailmanpuun vieraaksi palaa jälleen kerran vanha tuttumme, kirjailija Aki Cederberg, jonka kanssa keskustelemme hänen matkastaan kohti Euroopan salattua sielunmaisemaa. Onko eurooppalainen sielu tuomittu kodittomuuteen, ovatko perinteet katkenneet iltahämärän maassa ja vastaavatko vanhat jumalat, jos niitä kutsutaan? Matkaseuranamme toimivat historian suuret etsijät, eksentrikot ja taiteilijat, jotka ovat kukin omalla tavallaan kurottaneet kohti samaa häilyvää päämäärää. Tervetuloa mukaan matkalle pyhään Eurooppaan.

Jakso 66: Syntymä

Julkaistu 8.3.2021

Jokainen olemassa oleva asia on joskus syntynyt. Jokainen ihminen, jokainen eläin, jokainen hyönteinen, jokainen kasvi, jokainen mineraali on joskus ilmestynyt maailmaan ensimmäisen kerran. Syntymä on ihmiselämän mahdollisesti tärkein tapahtuma. Biologinen syntymä on pitkälti medikalisoitu tapahtuma, mutta onko se kaikki, mitä syntymään liittyy? Miten syntymää käsitellään maailman mytologioissa ja joogafilosofiassa? Joogan päämääränä on perinteisesti nähty vapautuminen jälleensyntymien kiertokulusta. Mitä merkitystä tällä on nykyjoogeille? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka vie meidät aikaan ennen alkua.

Jakso 65: Joogan maailmankuvat

Julkaistu 4.2.2021

Joogafilosofiasta on tapana puhua, kuin se olisi yksi ja selkeästi määritelty asia. Joogan takaa löytyy kuitenkin koko joukko erilaisia tapoja hahmottaa maailmaa. Maailmanpuun studioon saapuu Joogaopettaja Marko Mikkilä, jonka kanssa keskustelemme siitä, miten joogan maailmankuvallista moninaisuutta tulisi lähestyä. Mitä merkitystä metafysiikalla on joogan harjoittamisen kannalta? Onko olemassaolo ykseys, kakseus vai jotain muuta? Mikä on tiedon merkitys joogafilosofiassa? Tervetuloa mukaan keskusteluun siitä, miten tiedämme sen mitä tiedämme.

Maailmanpuu 64: Paluu juurille – Maailmanpuu 5 vuotta

Julkaistu 13.1.2021

Maailmanpuu on täyttänyt viisi vuotta! Näihin vuosiin on mahtunut paitsi paljon puhetta joogasta ja sitä sivuavista aiheista, myös monia mieleenpainuvia sattumuksia. Tässä jaksossa Matti ja Miska istuvat juhlistamaan Maailmanpuun tähänastista taivalta ja pohtimaan, millaiset metodit ja millainen hulluus tämän podcastin kulkua oikein ohjaavat. Miten Maailmanpuu sai alkunsa ja millaista ensimmäisen jakson tekeminen oli? Miksi erimielisyys on vahvuus? Mitkä ovat olleet Maailmanpuun suurimpia onnistumisia? Millaisia haasteita matkan varrelle on mahtunut?

Maailmanpuu 63: Tasapaino

Julkaistu 19.11.2020

“Kultaisen keskitien” ihanne löytyy useimmista maailman viisausperinteistä. Äärimmäisyyksien välttämistä on pidetty niin filosofisena, moraalisena kuin henkisenäkin hyveenä kautta aikojen. Myös nykyjoogan kentällä puhutaan paljon tasapainosta. Samaan aikaan elämme aikoja, joita määrittää yhä kasvava polarisaatio, kahtiajakautuminen ja rajojen vetäminen. Onkin paikallaan paneutua syvemmin siihen, mitä tasapaino tarkoittaa toisaalta filosofisena ihanteena, toisaalta käytännössä. Kuinka monta ääripäitä oikeastaan on ja mitä niiden välistä löytyy? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka tanssii nuoralla järjestyksen ja kaaoksen välissä.

Jakso 62: Uhriutumisen kulttuuri

Julkaistu 15.10.2020

Oletko ensisijaisesti yksilö vai ryhmäsi edustaja? Onko ihmisarvosi seurausta saavutuksistasi, onko se sisäsyntyinen ominaisuutesi vai kumpuaako se kohtaamistasi vaikeuksista? Näkyvätkö etuoikeutesi päällepäin? Tässä jaksossa Maailmanpuu matkustaa tapaamaan kirjailija Daniel Nylundia ja psykoterapeutti Soile Lehteä. Danielin mukaan länsimainen kulttuuri on rakentunut uhritietoisuudelle. Mitä tämä oikein tarkoittaa? Pohdimme myös mimeettistä väkivaltaa, sekä sitä, miten uhriutumisesta on kasvavassa määrin tullut vallankäytön väline ja identiteetin perusta. Pyrimme löytämään vastauksen siihen, millaisia seurauksia uhriutumisella on yhteiskunnan ja kulttuurin kannalta – ehkä myös tarjoamaan sille vaihtoehdon. Tervetuloa mukaan keskusteluun, jossa haukku ei tee haavaa.

Jakso 61: Identiteetti

Julkaistu 6.9.2020

Jos joogi kohtaa metsässä nälkäisen karhun, yrittääkö hän pelastaa itsensä vai antautuuko hän suosiolla ateriaksi? Ihmisen identiteetti perustuu ajatukseen erillisyydestä. Jokainen luontokappale pyrkii kaikin tavoin säilyttämään oman yksilöllisen olemassaolonsa, oman erillisyytensä. Joogan päämäärä on kuitenkin erillisyydestä vapautuminen – yhtyminen äärettömään. Mitä tämä voisi tarkoittaa käytännössä? Miten joogan harjoitukset muuttavat ihmisen käsitystä itsestään? Millä tavoin uni ja valve muistuttavat toisiaan ja miten norsu kesytetään? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka vie yhteyden ja erillisyyden tuolle puolen.

Maailmanpuun juurissa tutustumme siihen, mistä identiteettimme joogafilosofian mukaan oikeastaan koostuu.

Jakso 60: Voiko tunteisiin luottaa, Tony Dunderfelt?

Julkaistu 16.7.2020

Millainen päivä sinulla on ollut? Vastaus tähän kysymykseen ei kerro välttämättä niinkään kohtaamistamme tapahtumista sinänsä kuin siitä, miltä meistä päivän päättyessä tuntuu. Vaikka useimmat ihmiset pitävät itseään järkevinä olentoina, toimiamme ohjailevat tunteiksi kutsutut sanattomat voimat. Maailmanpuun studioon saapuu tällä kertaa tunteiden asiantuntija, psykologi Tony Dunderfelt. Mitä tunteet ovat, mistä ne tulevat ja voiko niihin luottaa? Kannattaako tunteita aina ilmaista ja pitääkö niistä puhua? Mitä joogaperinne sanoo tunteista? Ovatko tunteet luonnonvoimien kaltaisia mahteja, joiden armoilla olemme, vai onko meidän mahdollista käyttää tunteita välineinä tavoitteidemme saavuttamisessa? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka varmasti herättää tunteita!

Jakso 59: Jumala ja jooga

Julkaistu 26.5.2020

Kuuluvatko jumalat joogaan? Kaikista maailman kulttuureista löytyy käsitys ihmistä korkeammista voimista. Moderni länsimainen kulttuurimme kuuluu häviävän pieneen historialliseen vähemmistöön kyseenalaistaessaan laajalti korkeamman olennon olemassaolon. Joogan maailmankuvassa jumalilla on tärkeä rooli ja niihin viitataan kaikissa joogaperinteen keskeisissä lähteissä. Mutta mitä jumalilla oikeastaan tarkoitetaan? Ovatko jumalat uskon asia, vai onko niitä mahdollista lähestyä myös muilla tavoin? Mitä merkitystä on sillä, että joissakin perinteissä jumalia on yksi, joissakin useampia? Tervetuloa mukaan etsimään kaiken olevan alkusyytä!

Maailmanpuun juurissa vaihdetaan jälleen kerran isompi vaihde silmään. Pohdimme etenkin jumalan ja todellisuuden suhdetta. Onko jumala kaikki, mitä on, vai onko jumalassa oltava myös jotain olevan ylittävää? Keskustelemme myös eri tavoista, joilla tätä suhdetta on määritelty joogafilosofiassa.

Pääset liottamaan materialismin erämaan kuluttamia jalkojasi metafysiikan virkistävässä virrassa, kun liityt Maailmanpuun Juurijäseneksi osoitteessa maailmanpuu.fi/liity!

Jakso 58: Pranayama ja hengitys

Julkaistu 16.4.2020

Pranayama on joogan ydin. Tuskin mihinkään joogaharjoitukseen kuitenkaan liittyy yhtä paljon väärinkäsityksiä. Usein pranayamasta puhutaan varoittavaan sävyyn tai sen vaikutuksia kuvaillaan mielikuvituksellisesti. Tämänkertainen Maailmanpuu hengittää raitista ilmaa pranayamaa koskevaan keskusteluun. Tarkastelemme, millaiseen käsitykseen todellisuudesta hengityksen käyttäminen joogan välineenä perustuu, miten nämä käsitykset ovat muuttuneet ja mitä tämä tarkoittaa joogan kannalta. Mihin vuorosierainhengitys perustuu? Miten pranayama eroaa muista hengitysharjoituksista? Millaisia riskejä hengityksen kanssa työskentelyyn voi sisältyä? Mikä on hamsa? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka saa sinut pidättelemään hengitystäsi!

Jakso 57: Harjoitus

Julkaistu 6.4.2020

Kaikki tietävät, että harjoitus tekee mestarin. Myös joogassa harjoitus on kaiken A ja O. Harva joogi kuitenkaan pysähtyy pohtimaan, mitä harjoitus oikeastaan on. Mitä harjoittelemme, kun harjoitamme joogaa? Mikä on se taito, jossa haluamme harjaantua astuessamme joogamatolle? Voiko harjoitusta erottaa filosofiasta? Mikä on harjoituksen vaikutusten ja päämäärän välinen ero? Pandemian mullistaessa ihmisten arkea kaikkialla maailmassa kysymys harjoituksesta muodostuu entistä tärkeämmäksi. Onko edes mahdollista tehdä eroa harjoituksen ja muun elämän välille? Eikö jokainen toistuva tekomme ole eräänlaista harjoitusta? Tervetuloa mukaan keskusteluun, jonka parissa et heitä aikaa hukkaan.

Jakso 56: Maa

Julkaistu 24.2.2020

”Maan tomua sinä olet, maan tomuun sinä palaat.” Maailmanpuun klassisia elementtejä käsittelevä sarja huipentuu maan elementtiin. Tämä ”elementtiperheen ottolapsi” poikkeaa monin tavoin muista elementeistä, mutta on samalla meille ihmisille monin tavoin läheisin ja helposti ymmärrettävin. Mytologioissa maa on kaiken elollisen äiti, elämän synnyttäjä ja kannattelija. Se on ilmentymisen päätepiste, rajallisuuden kokemus. Monet viisaustraditiot kuitenkin opettavat, että juuri maan pimeistä syövereistä löydämme uuden yhteyden olemassaolon äärettömään perustaan. Onko maa sama kuin materia? Mikä on maaelementin ja planeetta maan suhde? Onko todellisuus olemassa ulkopuolellamme? Tervetuloa mukaan maan ja taivaan yhteensulautumiseen.

Jakso 55: Gnosis

Julkaistu 12.2.2020

Sanotaan, että ”joka tietoa lisää, se tuskaa lisää”. Monille viisausperinteille kuitenkin juuri tieto on ihmiselämän korkein päämäärä. Oikeanlainen tieto vapauttaa ihmisen rajallisesta, muuttuvasta ja kärsimyksenalaisesta olemassaolosta. Tällaista vapauttavaa tietoa kutsutaan länsimaissa gnosikseksi. Gnosis liitetään usein ajanlaskun ensimmäisinä vuosisatoina Lähi-idässä vaikuttaneisiin ryhmiin, joita yhdisti käsitys todellisuuden perimmäisestä ykseydestä, kehosta sielun vankilana ja jokaisen ihmisen sisimmässä kytevästä jumalallisesta kipinästä. Maailmanpuun studioon saapuu tällä kertaa tietokirjailija Pentti Tuominen, joka on perehtynyt gnostilaiseen perinteeseen. Miten perinteinen gnostilaisuus eroaa uusgnostilaisuudesta? Kuka on kaikki vastakohdat itseensä sulattava Abraxas? Onko vapauttava tieto jokaisen ulottuvilla ja miten se voidaan saavuttaa? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka kurottaa kohti valon valtakuntaa.

Jakso 54: Vesi

Julkaistu 18.1.2020

Vesi on elämän perusta. Kaikki elävät olennot ovat riippuvaisia vedestä. Vesi peittää yli 70% maapallon pinta-alasta. Suurin piirtein sama osuus vettä on ihmiskehossa. Tuskin löytyy kulttuuria tai viisausperinnettä, jossa vesi ei näyttelisi tärkeää osaa. Maailmanpuun klassisia elementtejä käsittelevässä sarjassa sukellamme tällä kertaa tähän syntymän, kuoleman, parantamisen, siunauksien ja vihkimyksien aineelliseen välikappaleeseen. Veden monet olomuodot ovat ehtymätön symboliikan lähde. Purjehdimme valtamerten aalloilla, kylvemme pyhissä joissa, juomme parantavista lähteistä ja keskustelmme siitä, miksi jokia pidetään intialaisessa perinteessä todellisuuden luovan voiman, jumalattaren ilmentyminä. Tervetuloa mukaan vapaana virtaavan keskustelun pyörteisiin!

Jakso 53: Tero Hynynen tarotin pyörteissä

Julkaistu 4.1.2020

Tarot-kortit ovat yksi modernin okkultuurin kulmakivistä. Kortteja on käytetty niin ennustamiseen, itsetutkiskeluun kuin esoteerisen maailmankuvan opettamiseen. Erilaisiin tarotista innoituksensa ammentaviin oraakkeleihin saattaa nykyisin törmätä jopa joogasaleilla. Mutta mitä tarot-kortit oikeastaan ovat? Asiaa valottaa Maailmanpuun tämänkertaisessa jaksossa Tero Hynynen, joka on tutkinut tätä ”paholaisen kuvakirjaa” jo kolme vuosikymmentä. Paneudumme Teron kanssa tarotin historiaan, tulkintoihin ja käyttötarkoituksiin. Mistä tarot-kortit ovat peräisin? Miksi erilaisia pakkoja on niin monta? Onko tarotissa kyse ennustamisesta vai jostain muusta? Tervetuloa mukaan narrin matkalle tyhjyydestä täyteyteen!

Maailmanpuun juurissa nostamme lisää kortteja ja kaivaudumme syvemmälle tarotin metafysiikkaan.

Jakso 52: Tuli

Julkaistu 24.12.2019

Tuli valaisee ja lämmittää. Se myös polttaa, sulattaa ja täyttää ilman savulla. Ihmiset ovat kautta aikain kerääntyneet tulen ympärille kertomaan tarinoita, laulamaan lauluja, välittämään tietoa sukupolvelta toiselle. Tulen tärkeydestä kertoo siihen liittyvä rikas mytologia ja symboliikka. Tuli on läsnä maailman synnyssä, sivilisaation kehityksessä, mutta myös sen konflikteissa ja katastrofeissa. On sanottu, että juuri taito käyttää tulta erottaa ihmisen muista luontokappaleista. Maailmanpuun klassisia elementtejä käsittelevän sarjan kolmannessa jaksossa aiheenamme on tuli. Miksi tuli näyttelee niin tärkeää osaa eri mytologioissa? Millainen on tulen synty? Ja tietysti: mitä tuli tarkoittaa joogan harjoittajalle? Tervetuloa mukaan kuumana hehkuvaan keskusteluun!

Maailmanpuun juurissa pääset pohtimaan Intian rakastetuimman eepoksen, Ramayanan symboliikkaa, sekä havittelemaan tulta Olympos-vuorelta Prometheuksen matkassa.

Jakso 51: Ilma

Julkaistu 20.11.2019

Kaikki elävä hengittää. Joogisen käsityksen mukaan koko ilmentynyt todellisuus on hengitystä. Se laajenee ja supistuu. Monissa mytologioissa ilma erottaa maan ja taivaan, luo maa-ilman. Toisaalta ilma samastuu myös ”ylimaalliseen”, korkeimpien voimien asuinsijoihin. Maailmanpuun klassisia elementtejä käsittelevä sarja jatkuu tällä kertaa ilmavissa merkeissä. Mitä ovat ”viisi tuulta” ja mikä on niiden merkitys joogan harjoittajalle? Miten ilmaa on käsitelty eri mytologioissa? Mikä yhdistää ja erottaa erilaisia taivaanjumalia? Mitä eroa on ilmalla, tuulella ja taivaalla? Miksi seppo Ilmarista tarvitaan Sammon taontaan? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka liitelee maan ja taivaan välillä.

Jakso 50: Eetteri

Julkaistu 8.11.2019

Eetteri on ilmaa, jota jumalat hengittävät. Näin uskoivat antiikin kreikkalaiset. Eetteri on klassisen elementtiopin viides osa. Tämän äärimmäisen hienojakoisen aineen katsottiin olevan se muuttumaton perusta, josta ilmentyneen todellisuuden karkeat elementit syntyivät. Joskus eetteri samastetaan avaruuteen, joskus henkeen. Joogan filosofiassa eetteriä kutsutaan nimellä akasha. Molempien sanojen takana on hohtamista tai palamista tarkoittava sanajuuri. Tämä jakso aloittaa Maailmanpuun elementtioppiin paneutuvan sarjan. Onko moderni fysiikka syrjäyttänyt perinteisen elementtiopin? Mitä hyötyä elementteihin perustuvasta tarkastelutavasta on joogan harrastajalle? Tervetuloa mukaan keskusteluun avarana aukeavan taivaan alle.

Jakso 49: Mikko Väänänen idän ja lännen välissä

Julkaistu 2.10.2019

Itä on itä ja länsi on länsi, eivätkä ne kaksi koskaan kohtaa, kirjoitti Rudyard Kipling. Silti ”idän” ja ”lännen” kohtaaminen on yksi modernin ajan tärkeimpiä teemoja. Itä on peili, johon on heijastettu toiveita, kuvitelmia ja pelkoja. Idästä on pyritty erottautumaan, siitä on otettu mallia ja sinne on matkustettu etsimään ratkaisuja niin ihmisyksilöiden kuin kokonaisten kulttuurienkin ongelmiin. Maailmanpuun tämänkertainen vieras, kirjailija Mikko Väänänen, on tarkastellut mystistä itää länsimaisten linssien läpi jo yli 14 vuotta. Keskustelemme Mikon kanssa matkoista aamunkoiton maahan, kulttuurishokeista, epätäydellisyyden viisaudesta ja oivalluksista, joita Intia on hänelle antanut. Onko Intia ikuisesti vieras? Mitä Tämä on? Onko ihmisellä pysyvä minuus vai olemmeko vain suhteiden verkkoja? Tervetuloa kuuntelemaan mystisen idän kutsua.

Jakso 48: Rituaali

Julkaistu 18.9.2019

Rituaalit ovat osa jokaisen ihmisen elämää. Tiedostimmepa sitä tai emme, jokainen meistä toimii rituaalisesti monissa elämänsä tilanteissa. Kaikissa inhimillisissä kulttuureissa ilmenee symbolista käyttäytymistä, joka on rajattu erilleen arkielämän konkretiasta. Rituaalit merkitsevät yksilön elämän taitekohtia, muutoksia, sopimuksia, tavoitteita ja saavutuksia. Ne vahvistavat yhteisöä, ilmentävät sen arvoja ja määrittävät sen rajoja. Rituaalien kautta perimmäiset käsitykset todellisuuden olemuksesta ilmaistaan käytännöllisellä tavalla. Joogisen käsityksen mukaan rituaalit eivät ainoastaan luo todellisuuteen järjestystä, vaan ilmentävät kaikkeuden perimmäistä rakennetta. Tervetuloa mukaan symboliselle matkalle profaanin ajan tuolle puolen.

Maailmanpuun juurissa pääset mukaan pohtimaan symbolien olemusta. Millaisia merkityksiä esimerkiksi kätkeytyy erääseen länsimaisen sivilisaation keskeisimpään ja samalla yleismaailmallisimpaan symboliin, eli ristiin? Miten erilaiset rituaalit eroavat toisistaan? Juurijäsenenä opit myös intialaisen kulttuurin siirtymäriiteistä ja pääset pohtimaan, ovatko rituaalit katoamassa nykymaailmasta, mitä siitä seuraa ja miten asian voi omalla kohdallaan korjata.

Jakso 47: Mitä voimme oppia muinaisilta sivilisaatioilta, Thomas Wirén?

Julkaistu 23.8.2019

Mitä oikeastaan tiedämme ihmisestä, historiasta ja maailmasta? Kuinka kauas ihmissivilisaation juuret ulottuvatkaan? Mitkä myytit ohjaavat elämäämme? Maailmanpuun vieraana on tällä kertaa Thomas Wirén, jonka Youtube-kanava Myytinkertojat katsoo kauas muinaishistoriaan ja haastaa vallitsevia käsityksiämme maailmasta. Keskustelemme muinaisten sivilisaatioiden saavutuksista, auringon merkityksestä planeetallemme sekä siitä miksi tietyt tiedonalat torjutaan valtavirran keskustelusta. Tervetuloa mukaan ihmettelemään millaisissa tarinoissa oikeastaan elämme.

Jakso 46: Hyvä joogi!

Julkaistu 18.8.2019

Mikä on ”joogista” ja mikä ”epäjoogista”? Vaikka tavat harjoittaa joogaa ovat monet, ovat joogan harjoittajia koskevat mielikuvat ovat varsin yhteneviä: hyvä joogi on itsestään huolta pitävä, suvaitsevainen, eettisiä ja ekologisia valintoja tekevä, tiedostavan modernin ihmisen ihannekuva. Mutta onko tässä koko totuus? Kestääkö kuva ihanteellisesta joogista historiallista tarkastelua? Mihin käsitykset ”joogisesta” ja ”epäjoogisesta” käytöksestä oikeastaan perustuvat? Tervetuloa mukaan pohtimaan, tekeekö joogan harjoittaminen todella meistä parempia ihmisiä, vai voiko joogisten ihanteiden tavoittelu joskus kääntyä itseään vastaan.

Jakso 45: Pyhät paikat

Julkaistu 23.7.2019

Kaikilla viisausperinteillä on omat pyhät paikkansa. Ne voivat olla ihmisen rakentamia temppeleitä tai erityislaatuisia luonnonpaikkoja. Kaikki pyhiä paikkoja yhdistää se, että niissä ihminen voi olla vuorovaikutuksessa jumalallisen, rajallinen rajattoman kanssa. Maailmanpuun tämänkertaisessa jaksossa keskustellaan siitä, miten pyhä ilmenee tilassa. Mikä oikeastaan tekee paikasta pyhän? Onko pyhyys paikan ominaisuus vai jotain siihen lisättyä? Voiko jokin arkipäiväinen ympäristö muuttua pyhäksi paikaksi? Kuinka esi-isämme hahmottivat maan ja taivaan välisen suhteen? Maailmanpuun juurissa pääset kanssamme vierailemaan Suomen kansallispyhäkössä. Tervetuloa mukaan keskusteluun, jossa äärellinen ja ääretön kohtaavat.

Jakso 44: Käärmeet luonnossa, myyteissä ja joogassa

Julkaistu 3.6.2019

Tuskin mihinkään luontokappaleeseen liittyy niin monitahoisia merkityksiä kuin käärmeeseen. Käärmeet on nähty niin viisauden, valheiden, kuoleman, kuolemattomuuden, maanalaisuuden kuin koko kosmoksen symboleina. Useissa mytologioissa käärme liittyy läheisesti myös maailmanpuuhun. Myös Joogan perinteessä käärmeet ovat läsnä monin tavoin. Joogan herra Shiva kuvataan usein myrkyllinen kobra kaulansa ympärille kietoutuneena. Monet joogaharjoitukset tähtäävät kundalinin, käärmevoiman herättämiseen. Miksi käärmeillä on niin suuri merkitys eri puolilla maailmaa? Miksi niitä toisaalta pelätään, toisaalta palvotaan? Tervetuloa mukaan keskusteluun joka kietoutuu elämän perusvoimiin.

Jakso 43: Mitä on totuus, Esko Valtaoja?

Julkaistu 17.5.2019

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja on ihmetellyt maailmankaikkeutta lapsesta asti. Hänet tunnetaan paitsi tieteellisistä saavutuksistaan, myös kosmologian saloja avaavista suosituista kirjoistaan. Maailmanpuun pöydän ääressä pohditaan tällä kertaa, millaisessa maailmankaikkeudessa me oikeastaan elämme. Mikä on tietoisuus ja mikä on sen rooli kosmoksessa? Onko ihminen monimutkainen kone vai jotain muuta? Mistä merkityksellisyyden kokeminen kumpuaa ja miksi erilaisten maailmankuvien välille kannattaa rakentaa dialogia? Tule mukaan keskusteluun siitä, mistä olemassaolossa on oikeastaan kyse.

Jakso 42: Gurujen rikokset

Julkaistu 4.5.2019

Guruja ja henkisiä mestareita pidetään hyvyyden ruumiillistumina. Joogan perinteessä ajatellaan, että guru ilmentää korkeinta tietoisuutta. Mutta entä, kun guruina pidetyt henkilöt käyttäytyvät sopimattomasti, jopa rikollisesti oppilaitaan kohtaan? Joogan historia tuntee lukemattomia tapauksia, joissa gurut toimivat kaikkea muuta kuin pyhimysmäisesti. Miksi niin monet gurut käyttävät asemaansa väärin? Miksi pyhän alta paljastuu pahaa? Onko kyse vääristyneistä valta-asetelmista, väärinkäsityksistä vai jostain muusta? Voiko gurun käytöstä erottaa hänen opetuksistaan? Sisältyykö sikailuun syvempi opetus vai onko perinteisen opettaja-oppilassuhteen aika ohi? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka vie sinut epämukavuusalueelle.

Jakso 41: Jooga ja mytologia

Julkaistu 3.4.2019

Jooga on erottamaton osa intialaista mytologiaa. Joogin hahmo ja joogan menetelmät näyttelevät tärkeää osaa Intian muinaisissa tarinoissa. Suuressa osassa joogan muinaishistoriaa myytin ja historian rajaa on vaikea erottaa. Monien harjoitusten nimet ja niihin liitetyt merkitykset niin ikään kumpuavat Intian myyttisestä mielenmaisemasta. Mitä tämä kaikki merkitsee suomalaiselle nykyjoogille? Edellyttääkö joogan ymmärtäminen intialaiseen mytologiaan perehtymistä? Onko myyteillä edes mitään merkitystä modernissa maailmassa vai ovatko ne pelkkiä menneisyyden jäänteitä?

Jakso 40: Johannes Nefastos ja vasemman käden polku

Julkaistu 21.3.2019

”Vasemman käden polku” tarkoittaa lähestymistapaa, joka keskittyy ihmisen ja olemassaolon ”pimeään puoleen”. Käsitteen juuret ovat intialaisessa tantrassa, mutta nykyisessä käytössään se on voimakkaasti teosofian värittämä. Maailmanpuun vieraana on tällä kertaa okkultisti ja kirjailija Johannes Nefastos, joka on myös yksi satanistisen Azazelin tähti -järjestön perustajista. Kuka Saatana on ja miksi joku haluaa kohottaa hänet palvonnan kohteeksi? Onko toiseuden kohtaaminen tie tasapainoisempaan elämään? Miten magia toimii ja mihin sitä tarvitaan? Millaisia reittejä erilaiset henkisen kehityksen polut kulkevat ja mitä yhtäläisyyksiä ja eroja niillä on? Tervetuloa mukaan matkalle, joka kulkee pimeyden kautta valoon.

Jakso 39: Miika Vanhapiha – Mitä on väki?

Julkaistu 16.2.2019


Miika Vanhapiha on väenuskoinen noita. Hänet tunnetaan myös Karhun kansa -yhteisön keulahahmona ja muinaistekniikan asiantuntijana. Maailmanpuu matkusti Vanhapihan kotikonnuille, perinteikkääseen Kanta-Hämeeseen, ottaakseen selvää, miten väenusko istuu nykyaikaan. Miten nuori mies valitsee noidan polun? Mitä jumalat ovat ja miten heihin saadaan yhteys? Entä miten meidän jokaisen tulisi varautua nykyisen yhteiskuntamuotomme vääjäämättömään romahtamiseen?  Tervetuloa väkevälle maailmojen väliselle matkalle.





Tämäkin Maailmanpuun jakso on tehty yhteistyössä Basam Booksin kanssa. Koodilla "maailmanpuu" kuuntelijamme saavat 20% alennuksen kaikista kirjoista Basam Booksin verkkokaupassa osoitteessa www.basambooks.fi. Tarjolla on runsas valikoima filosofiaa, kaunokirjallisuuden klassikkoja, runoja, suurten hahmojen elämäkertoja ja laadukkaita elämäntaitokirjoja!



Jakso 38: Chakrat 2 – Tattvat, todellisuuden peruselementit

Julkaistu 5.2.2019

Moniin henkisiin filosofioihin kuuluu ajatus todellisuudesta elävänä, orgaanisena kokonaisuutena. Myös joogan maailmankuvassa todellisuus nähdään jatkuvana virtana, joka on lähtöisin puhtaasta tietoisuudesta, jonka eri tasoja kutsutaan nimellä tattva. Tattvat ovat todellisuuden peruselementtejä, joista kaikki olemassa olevat asiat koostuvat. Tattvat eivät ole pelkästään teoreettisia käsitteitä, vaan niillä on tärkeä tehtävä perinteisen joogan harjoituksessa. Tattvat voidaan nähdä karttana, joiden avulla joogi voi suunnistaa ilmentyneestä todellisuudesta takaisin puhtaan tietoisuuden ykseyteen. Millaisia käsityksiä tattvojen ominaisuuksista ja lukumäärästä vallitsee joogan perinteessä? Miten tattvat liittyvät chakroihin? Ja miten joogan käsitys todellisuudesta tietoisuuden ulosvirtauksesta suhteutuu muihin esoteerisiin kosmologioihin? Liity mukaan keskusteluun, joka läpäisee kaikki todellisuuden tasot.

Jakso 37: Juha Javanainen – Astangajooga ja Väinämöisen mytologia

Julkaistu 15.1.2019

Juha Javanainen kuuluu suomalaisen astangajoogan pioneereihin. Hän on toinen Helsingin Astanga joogakoulun perustajista ja eräs maamme tunnetuimmista astangajoogan opettajista. Joogan lisäksi Juha Javanainen on paneutunut syvällisesti shamanismiin ja suomalaiseen henkiseen perinteeseen. Hän on tallentanut eksentrisen mystikon, Ior Bockin, saagan ja saattanut sen kirjalliseen muotoon. Maailmanpuun tämänkertaisessa jaksossa keskustelemme Juhan kanssa hänen mielenkiintoisesta polustaan, joogasta, sekä siitä, mitä Lemminkäisen temppeliin mahtaa olla kätkettynä.


Tämäkin Maailmanpuun jakso on tehty yhteistyössä Basam Booksin kanssa. Koodilla "maailmanpuu" kuuntelijamme saavat 20% alennuksen kaikista kirjoista Basam Booksin verkkokaupassa osoitteessa www.basambooks.fi. Tarjolla on runsas valikoima filosofiaa, kaunokirjallisuuden klassikkoja, runoja, suurten hahmojen elämäkertoja ja laadukkaita elämäntaitokirjoja!

Jakso 36: Pimeys ja valo

Julkaistu 24.12.2018

Vuoden pimeimpänä aikana vietämme valon juhlaa. Pimeys ja valo muodostavat perustavanlaatuisen vastakohtaparin, jonka päälle monet symboliset, moraaliset ja henkiset merkitykset rakentuvat. Yleensä pimeys edustaa pahaa, kun taas valo edustaa hyvää. Puhutaan esimerkiksi ”ihmisen pimeästä puolesta” ja ”järjen valosta”; “Pimeästä keskiajasta” ja “valoisasta tulevaisuudesta”. Ovatko pimeyteen ja valoon liitetyt merkitykset mielivaltaisia, vai onko niillä jonkinlainen luonnollinen perusta? Voiko pimeyttä ja valoa erottaa toisistaan? Tervetuloa matkalle vastakohtien tuolle puolen.

Jakso 35: Mitä on traditionaalinen jooga?

Julkaistu 11.12.2018

Perinne ja traditio ovat sanoja, joita joogan maailmassa käytetään paljon ja huolimattomasti. Ne ovat myös sanoja, joihin liittyy voimakkaita mielikuvia. Toisille perinteisyys on laadun aitouden tae, toisille taakka, josta on parasta päästä eroon. Mitä perinne oikeastaan tarkoittaa joogan tapauksessa? Mitä on perinteinen jooga ja onko sellaista nykymaailmassa olemassakaan? Onko perinteessä kyse ulkoisten tapojen toistamisesta vai sisäisen tiedon välittämisestä? Ovatko muutos ja perinne toistensa vihollisia? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka perinteiseen tapaan aukoo uusia uria joogaa koskeviin näkemyksiin.

Jakso 34: Aki Cederberg – Kali Yugan meininki!

Julkaistu 30.11.2018

Muutos on aikamme iskulause. Mutta mihin suuntaan muutos kulkee? Ovatko todistamamme muutokset edistystä vai epäjärjestyksen kasvua? Intialaisen perinteen mukaan elämme parhaillaan kosmisen syklin viimeistä vaihetta, Kali Yugaa. Tänä aikana perinteet murenevat, järjestys horjuu, koko kosminen organismi natisee liitoksissaan. Tällä kertaa Maailmanpuun studioon palaa kirjailija, muusikko ja elokuvantekijä Aki Cederberg, jonka tuore kirja Journeys in the Kali Yuga käsittelee henkistä etsintää aikana, jota määrittää jumalten poissaolo. Miten surffata ympärillämme ja sisällämme myrskyävän Kali Yugan aalloilla? Miten herättää muinaisten tietäjien sanat henkiin? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka vie meidät susiajan syövereihin!

Jakso 33: Vain kivet kertovat

Julkaistu 26.10.2018

Muinainen Egypti on kiehtonut länsimaisia mieliä jo antiikin ajoista. Sittemmin se on toiminut innoituksen lähteenä lukemattomille ajattelijoille ja tutkijoille. On sanottu, että länsimaisen viisausperinteen juuret ovat Egyptissä. Yksi Egyptin mysteereistä innoittunut on Maailmanpuun Miska Käppi, joka nuorena miehenä matkusti selvittämään, millaisia salaisuuksia faaraoiden maan pyramidit ja temppelit pitävät sisällään. Kivikolossien puhuma kieli ei kuitenkaan auennut Miskalle välittömästi. Vasta kun hän oli vihkiytynyt tantran tapaan lukea myyttisiä symboleita, palaset alkoivat loksahdella paikalleen. Liity seuraamme keskustelemaan siitä, mitä kerrottavaa muinaisella Egyptillä on nykyihmiselle.

Tämäkin MAAILMANPUUN jakso on tehty yhteistyössä Basam Booksin kanssa. Koodilla "maailmanpuu" kuuntelijamme saavat 20% alennuksen kaikista kirjoista Basam Booksin verkkokaupassa osoitteessa www.basambooks.fi. Tarjolla on runsas valikoima filosofiaa, kaunokirjallisuuden klassikkoja, runoja, suurten hahmojen elämäkertoja ja laadukkaita elämäntaitokirjoja!

Jakso 32: Sotureita, parantajia ja joogeja

Julkaistu 12.10.2018

Viikingeistä, samuraista, assassiineista, temppeliherroista, ninjoista ja muista historiallisista soturiheimoista on kerrottu tarinoita jo vuosisatojen ajan. Kuten muinaisiin joogeihin, myös sotureihin liittyy mystiikkaa, legendoja – ja suoranaisia väärinkäsityksiä. Tämänkertaisessa jakossa keskustelemme uskontotieteilijä Karolina Kouvolan kanssa soturikulttuurien henkisistä ja myyttisistä ulottuvuuksista, sekä tietysti siitä, mitä yhteistä taistelutaitojen vaalimisella on joogan kanssa. Miksi soturit kiehtovat? Onko joogaan yleisesti liitetty pasifismi pelkkä myytti? Mitä Krishna sanoi Arjunalle taistelukentällä? Onko pysyvä rauha mahdollista tai edes tavoittelemisen arvoista? Tervetuloa mukaan keskusteluun sodasta ja rauhasta.

MAAILMANPUUN JUURISSA jäsenemme pääsevät pohtimaan syvemmin aggression ja väkivallan roolia ihmiselämässä, sekä saavat tietää ninjoja koskevan paljastuksen!

Tämäkin MAAILMANPUUN jakso on tehty yhteistyössä Basam Booksin kanssa. Koodilla "maailmanpuu" kuuntelijamme saavat 20% alennuksen kaikista kirjoista Basam Booksin verkkokaupassa osoitteessa www.basambooks.fi. Tarjolla on runsas valikoima filosofiaa, kaunokirjallisuuden klassikkoja, runoja, suurten hahmojen elämäkertoja ja laadukkaita elämäntaitokirjoja!

Jakso 31: Veda – tiedon lähteillä

Julkaistu 25.9.2018

VEDA tarkoittaa ilmoitettua, ikiaikaista tietoa. Se on intialaisen kulttuurin monimuotoinen rituaalinen ja filosofinen jatkumo, joka on säilynyt katkeamattomana hämärästä muinaisuudesta tähän päivään. Valtaosa intialaisista perinteistä on pitänyt vedaa korkeimpana auktoriteettinaan, ja myös jooga tukeutuu siihen. Nykypäivänä ei ole tavatonta kuulla joogasaleilla jonkin harjoituksen tai opin olevan peräisin veda-kirjoista. Harva länsimaalainen kuitenkaan tietää oikeastaan mitään vedasta. Mitä veda oikeastaan on, mistä se on peräisin ja mitä se sisältää? Miten veda liittyy joogaan ja mitä merkitystä muinaisten intialaisten käsityksillä todellisuuden luonteesta on tämän päivän ihmisille? Tervetuloa mukaan tutkimusmatkalle tiedon lähteille.

MAAILMANPUU tekee yhteistyötä Basam Booksin kanssa! Koodilla "maailmanpuu" kuuntelijamme saavat 20% alennuksen kaikista kirjoista Basam Booksin verkkokaupassa osoitteessa www.basambooks.fi. Tarjolla on runsas valikoima filosofiaa, kaunokirjallisuuden klassikkoja, runoja, suurten hahmojen elämäkertoja ja laadukkaita elämäntaitokirjoja!

Jakso 30: Advaita – oppi ykseydestä

Julkaistu 20.8.2018

Mikä on todellisuuden perimmäinen olemus? Ovatko henki, mieli ja aine toisistaan erillisiä asioita? Miten eloton aine voi synnyttää elävää tietoisuutta? Näihin filosofian peruskysymyksiin on olemassa monenlaisia vastausmalleja. Tällä kertaa Maailmanpuussa paneudutaan advaitaksi kutsuttuun näkemykseen. Advaita tarkoittaa kaiken olevan ykseyttä. Advaita-filosofian klassisen muotoilun mukaan ainoastaan perimmäinen tietoisuus, brahman, on todellinen ja kaikki muu on harhaa. Tantrisessa traditiossa sillä taas on viitattu Shivan ja Shaktin, tietoisuuden ja ilmentyneen todellisuuden erottamattomuuteen. Korkealentoinen advaita-filosofia nauttii nykyisinkin suosiota esimerkiksi Eckhart Tollen opetusten muodossa. Mutta miten erilaiset näkemykset ykseydestä eroavat toisistaan? Tervetuloa perimmäisten kysymysten äärelle.

Maailmanpuun juurissa selviää, mitä ykseys tarkoittaa käytännössä ja miten sitä voi lähestyä esimerkiksi mytologian näkökulmasta.

Maailmanpuu on nyt yhteistyössä Basam Booksin kanssa! Koodilla "maailmanpuu" kuuntelijamme saavat nyt 20% alennuksen kaikista kirjoista Basam Booksin verkkokaupassa osoitteessa www.basambooks.fi. Tarjolla on runsas valikoima filosofiaa, kaunokirjallisuuden klassikkoja, runoja, suurten hahmojen elämäkertoja ja laadukkaita elämäntaitokirjoja!

Tämä jakso on kunnioittaen omistettu Perttu Häkkisen (1979–2018) muistolle.

Jakso 29: Puiden kansa

Julkaistu 6.8.2018

Lapsuudenkodin pihamänty, paratiisin puu, karsikkopuu, juhannuskoivu, pitämyspuu, maailmanpuu… Puut ovat tärkeitä symboleja monissa kulttuureissa, uskonnoissa ja mytologioissa. Niille on uhrattu, niiden juurella on valaistuttu, niiltä on kysytty neuvoa, niitä on pidetty esi-isien ja jumalten asumuksina  – jopa koko maailmankaikkeuden keskuksina. Myös monien nykyihmisten elämässä puilla on erityinen paikkansa. Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo ovat tutkineet puita ja ihmisten moniulotteista suhdetta niihin valokuvauksen keinoin jo vuosikymmenten ajan. Liity mukaan keskusteluun siitä, miksi niin monet meistä ovat puiden kansaa.

Jakso 28: Mistä tulemme?

Julkaistu 5.7.2018

Ihminen on asuttanut maapalloa jo satoja tuhansia vuosia. Suurin osa inhimillisestä toiminnasta näyttää kuitenkin alkaneen vasta viimeisen kymmenen tuhannen vuoden aikana, kun ihminen on alkanut viljellä maata, rakentaa kaupunkeja ja sivilisaatioita. Mikä muuttui 10 000 vuotta sitten? Poteeko lajimme muistinmenetystä? Miten tämä liittyy joogaan ja muihin maailman viisausperinteisiin? Tervetuloa aikamatkalle, joka vie meidät viimeisimmälle jääkaudelle, maanalaisiin kaupunkeihin ja katselemaan taivaalle komeettojen ja aurinkomysrkyjen pelossa.

Maailmanpuu & Havuhattu: sauna – suomalainen temppeli

Julkaistu 21.6.2018

SAUNA on ikiaikainen tapa ylläpitää tervettä suhdetta luontoon, itseensä ja muihin ihmisiin. Tässä jaksossa Maailmanpuun Matti ja Miska istahtavat Havuhattu-podcastin Joonaksen ja Oton kanssa saunan lauteille sukeltamaan syvälle saunan todelliseen olemukseen.

Millainen on saunan historia, ja tulevaisuus? Entä podcast-isäntien henkilökohtainen suhde saunaan ja saunomiseen? Millaisia saunakulttuureja on muualla maailmassa? Onkos se vihta vai vasta? Tämän perusteellisen keskustelun aikana sukellamme muun muassa näihin kysymyksiin - ja heitämme päälle kunnon löylyt!

Jakso 26: Mikä on joogan päämäärä?

Julkaistu 29.5.2018

Mikä on joogan päämäärä? Kautta aikojen joogalla on tavoiteltu erilaisia asioita: valaistumista, kuolemattomuutta, maagisia voimia. Näillä on kuitenkin varsin vähän tekemistä sen kanssa, mitä useimmat nykyjoogit harjoitukseltaan haluavat. Maailmanpuun tämänkertaisessa jaksossa keskustellaan siitä, mihin joogalla oikeastaan pyritään, miten perinteiset käsitykset eroavat moderneista ja johtaako kaikki jooga lopulta samaan päämäärään. Miten joogan vaikutukset ja päämäärä eroavat toisistaan? Miksi sanalla jooga tarkoitetaan joskus harjoitusta, joskus sen lopputulosta? Voiko keskenään täysin erilaisilla harjoituksilla olla sama lopputulos? Tervetuloa pohtimaan, mistä joogassa oikeastaan on kyse.

Jakso 25: Taolainen parantaja Mikael Ikivesi

Julkaistu 10.5.2018

Mikael Ikivesi on kiinalaisen lääketieteen ja taolaisen perinteen asiantuntija. Hoitotyönsä lisäksi Mikael ylläpitää TaoTao-tietokantaa, johon on kerätty yli 100 000 sivua klassisia kiinalaisia tekstejä. Maailmanpuun studiossa Mikael valotti meille omaa polkuaan kiinalaisen lääketieteen parissa, sekä sen historiaa, mentelmiä ja ihmiskäsitystä. Millainen on kiinalaisen lääketieteen ja joogan suhde? Miten kiinalainen lääketiede on muuttunut levitessään maailmalle? Entä keitä ovat kolme hallitsijaa ja viisi keisaria? Tervetuloa tutkimusmatkalle terveyden lähteille!

Jakso 24: Atman – Kaiken ydin

Julkaistu 3.4.2018

”Tunne itsesi!” kehottaa muinainen lausahdus. Itsensä etsiminen on nykyaikana suoranainen muoti-ilmiö. Mutta kuka tai mikä on se itse, joka meidän tulisi löytää? Onko se perimän ja elämänkokemusten muokkaama persoonallisuutemme? Onko se satunnainen kokoelma taipumuksia ja mieltymyksiä, vahvuuksia ja heikkouksia – vai jotain aivan muuta? Joogaperinne opettaa, että joogan päämäärä on ihmisen perimmäisen olemuksen, Atmanin tunteminen. Eikä siinä vielä kaikki! Atmanin sanotaan olevan yhtä koko todellisuuden perimmäisen olemuksen kanssa. Tervetuloa löytöretkelle, jonka päämääränä olet sinä itse.

Jakso 23: Mili Kaikkonen, mitä on henkisyys?

Julkaistu 11.3.2018

Mitä on henkisyys? Tarkoittaako se paremmaksi ihmiseksi tulemista vai itsensä hyväksymistä kokonaisena? Onko henkisyys jotain tavallisesta elämästä irrotettua vai jotain, minkä kautta arkisimmatkin askareemme muuttuvat merkityksellisiksi? Onko henkisyydessä kyse tietynlaisista ajattelumalleista ja elämäntavoista vai jostain muusta? Maailmanpuun studiossa näitä kysymyksiä kanssamme pohtii intuitiivinen kohtaaja ja holistinen terapeutti Mili Kaikkonen, joka on tutustunut henkisyyden koko kirjoon niin valoineen kuin varjoineenkin. Liity seuraan!

Jakso 22: Dharma – kaiken olevan kannattelija

Julkaistu 1.3.2018

Sanskritin sanalle dharma ei oikeastaan löydy vastinetta länsimaisista kielistä. Se tarkoittaa kosmista  järjestystä, joka ilmenee olemassaolon kaikilla tasoilla aina maailmankaikkeuden rakenteesta ihmiselämään. Dharma on intialaisten uskontojen keskeisin käsite ja se näyttelee tärkeää osaa myös joogan maailmankuvassa. Mutta jos kaikella on ennalta määrätty paikkansa, miten dharma sopii yhteen postmodernin individualismin kulttuurin kanssa? Onko dharma sittenkin synonyymi totalitarismille? Mitä dharma voisi tarkoittaa suomalaiselle nykyjoogille? Tervetuloa mukaan keskusteluun todellisuuden perimmäisestä olemuksesta!

Jakso 21: Miten energiahoidot toimivat, Johanna Blomqvist?

Julkaistu 1.2.2018

Tämänkertaisessa Maailmanpuun jaksossa kvanttifyysikko Johanna Blomqvist kertoo, miltä energiahoidot näyttävät fyysikon silmin. Kirjassaan Kvanttifysiikasta energiahoitoihin Johanna rakentaa siltaa näiden kahden usein yhteensopimattomina pidetyn maailmankuvan välille. Keskustelemme Johannan kanssa erilaisista lähestymistavoista energiahoitoihin, niiden vaikutusmekanismeista, sekä siitä, mitä hoidoissa käytetty energia oikeastaan on. Miltä energiahoidot näyttävät kvanttifysiikan valossa? Miten etähoito on mahdollista? Voiko energialla vaikuttaa myös negatiivisesti? Olipa mielipiteesi energiahoitojen toimivuudesta mikä tahansa, tämä keskustelu antaa sinulle ajattelemisen aihetta.

Maailmanpuun juurissa Matti ja Miska keskustelevat, miltä energiahoidot näyttävät joogan maailmankuvan kautta tarkasteltuna. Lisäksi paljastuu, mitkä ovat “Shivan kädet” ja miten sellaiset voi hankkia itselleen.

Jakso 20: Karma – ”sitä saa mitä tilaa”?

Julkaistu 21.1.2018

Karma on eräs joogafilosofian tärkeimmistä käsitteistä. Usein sillä tarkoitetaan, että hyvät teot tuottavat hyviä, pahat teot pahoja seurauksia. Karman sanotaan myös sitovan ihmisen jälleensyntymien kiertokulkuun. Monet varhaiset joogamenetelmät tähtäsivät karman taakasta vapautumiseen ja jälleensyntymien lakkaamiseen. Bhagavadgitan karmajooga kuitenkin tarjoaa toisenlaisen näkökulman karman ongelmaan ja tulkintoihin. Onko karma kosminen oikeuslaitos vai jotain muuta? Tule mukaan keskusteluun, joka kaivautuu joogisen maailmankuvan perusteisiin.

Juurijäsenenä pääset kuulemaan, kun Matti ja Miska keskustelevat gunista, luonnon kolmesta ominaislaadusta, jotka joogisen maailmankuvan mukaan antavat muodon kaikelle olevalle. Lisäksi pohditaan, mitä samsara, jälleensyntymien kiertokulku oikeastaan tarkoittaa. 

Jakso 19: Syklien sydämessä

Julkaistu 24.12.2017

Vuoden pimeimpänä hetkenä Maailmanpuun studiossa pysähdytään muistelemaan mennyttä ja suunnittelemaan tulevaa.  Matti ja Miska pohtivat ajan syklistä luonnetta ja sen ilmenemistä paitsi podcastin tekemisen, myös ihmiselämän ja maailmankaikkeuden tasolla. Mutta miten joulutorttu liittyy asiaan? Kaada itsellesi kuppi glögiä ja uppoudu talvipäivänseisauksen tunnelmaan!

Jakso 18: Pohjoisen joogan jäljillä Susanna Aarnion kanssa

Julkaistu 22.11.2017

Tietäjät, noidat ja shamaanit ovat suomalaisen perinteen joogeja. Suomalaisten yhteys henkiseen perintöönsä on kuitenkin katkennut. Miten suhdetta esivanhempiemme viisauteen voitaisiin elvyttää? Maailmanpuun vieraana on pohjoisen perinteen kantaja, uskontotieteilijä, taiteilija, itkijä ja Johannes Setälä –keskuksen johtaja ja pääopettaja Susanna Aarnio. Mitä hyötyä esivanhemmista voi olla henkisellä tiellä? Kuinka luonto herättää mytologian eloon? Mikä rooli Väinämöisellä, Pohjan Akalla ja muilla kalevalaisilla hahmoilla on tässä kaikessa? Liity seuraksemme keskusteluun, joka vie lähes Vipuseen asti.

Jakso 17: Mistä tantrassa on kyse, osa 2 – Shakti

Julkaistu 3.11.2017

Shakti tarkoittaa voimaa. Tantrassa sillä viitataan erityisesti jumaluuden feminiiniseen puoleen – kaiken olevan synnyttäjään, jota myyteissä ilmentävät jumalattaret. Intialaista jumalatarkeskeistä perinnettä kutsutaan shaktismiksi. Mutta mitä shaktismi oikeastaan on? Miten sen opit ja menetelmät eroavat muista intialaisen perinteen suuntauksista? Miten eri jumalattaret ilmentävät todellisuuden eri puolia ja miksi hurjistunut Kali seisoo Shivan kuolleen ruumiin päällä? Näihin, ja moniin muihin kysymyksiin vastataan tässä jaksossa. Tervetuloa uppoutumaan kosmisen luovan voiman mysteereihin.

Jakso 16: Maailmanpuu vs. Radio Wyrd – Mitä on pakanuus?

Julkaistu 12.10.2017

Maailmanpuu ja Radio Wyrd yhdistävät voimansa tässä Pakanallisilla syysmessuilla elävän yleisön edessä nauhoitetussa erikoislähetyksessä, jonka aiheena on "Mitä on pakanuus?" Mitä oikeastaan tarkoitetaan pakanallisuudella? Mikä erottaa autenttisen pakanallisen perinteen moderneista uuspakanallisista suuntauksista? Onko todellinen pakanallisuus luonteeltaan paikallista vai eklektistä? Entä... Lue lisää →

Jakso 15: Mia Jokiniva – onko asana asento?

Julkaistu 20.8.2017

Mia Jokiniva on joogaopettaja, luennoitsija, kirjailija ja Villa Mandala -hyvinvointikeskuksen perustaja. Mian opetuksessa luova lähestymistapa asanoihin yhdistyy joogan filosofian ja historian syvälliseen tuntemukseen. Maailmanpuun tämänkertaisessa jaksossa keskustelmme Mian kanssa hänen polustaan joogan pariin, syyskuun alussa Helsingissä järjestettävästä Karmakiller-joogafestivaalista, sekä tradition ja innovaation suhteesta. 

Jakso 14: Onko prana energiaa?

Julkaistu 14.8.2017

Prana on joogan perusta. Sen sanotaan olevan kaiken elollisen läpäisevää elämänvoimaa, joskus ilmassa olevaa "hienojakoista energiaa". Joogit kaikkialla maailmassa pyrkivät keräämään pranaa itseensää ja ohjailemaan sitä erilaisin harjoituksin. Kuten melkein kaikki muutkin joogaan liittyvät asiat, myös nykyiset pranaa koskevat käsitykset ovat sekoitus muinaisia joogisia oppeja ja länsimaista aatehistoriaa materialistisen linssin läpi tarkasteltuna. Tervetuloa mukaan selvittelemään, mitä prana oikeastaan on ja miten sitä koskevat käsitykset ovat syntyneet!

Jakso 13: Mantra, bhakti ja absoluuttinen totuus

Julkaistu 12.5.2017

90-luvun alussa Janne Kontala vaihtoi pöytätenniksen joogaan. Ruotsissa asuva pitkänlinjan joogaopettaja ehti poiketa Maailmanpuun väliaikaisessa studiossa puhumassa erinomaisesta Joogan sydän -kirjastaan, mantrajoogan saloista, bhaktista, sekä joogan perimmäisestä päämäärästä – absoluuttisesta totuudesta. Tämän mainion puolitoistatuntisen aikana puhutaan mm. siitä, miten mantrameditaatio eroaa positiivisesta ajattelusta, että joogassa ei oikeastaan ole kyse itsensä kehittämisestä ja hyvinvoinnista, sekä siitä, edellyttääkö antaumuksellinen asenne dualistista maailmankuvaa. Tervetuloa matkalle kohti joogan sydäntä!

Jakso 12: Chakrat

Julkaistu 24.3.2017

Jokainen joogi on joskus kuullut chakroista. Yleensä niiden sanotaan olevan ihmiskehon hienojakoisella tasolla sijaitsevia energiakeskuksia, jotka kuvataan usein symbolisesti lootuskukkien muodossa. Chakroja pyritään puhdistamaan, avaamaan ja tasapainottamaan erilaisilla joogaharjoituksilla, hieronnoilla, tuoksuilla ja äänillä. Mutta onko tämä koko totuus chakroista? Ennen kuin suuntaat kristallikauppaan etsimään cakroillesi sopivia kiviä, tai houkuttelet voimakkailla liikkeillä kundaliinikäärmettä ylös kohti kruunucakraasi, on paikallaan tutkia, miten chakrat on nähty perinteisessä joogafilosofiassa ja miten käsitys niistä on muuttunut historian aikana.

Jakso 11: Kuu

Julkaistu 3.3.2017

Kuu, tuo yötaivaan kalpeana kumottava silmä ja auringon vastapari on kiehtonut ihmismieliä aikojen alusta asti. Sen lisäksi, että kuu on vanhimpien tunnettujen ajanlaskujärjestelmien perusta, sillä on myös tärkeä rooli eri kulttuurien mytologioissa. Niin syntymän kuin kuolemankin symbolina nähty kuu liittyy voimakkaasti ihmismielen tiedostamattomiin puoliin. Mutta mitä tekemistä tällä meille läheisimmällä taivaankappaleella on joogan kanssa? Ja miten syvempi ymmärrys kuun merkityksestä voi auttaa stressin ja uniongelmien kanssa painivaa nykyihmistä? Se selviää tässä jaksossa!

Jakso 10: Aurinko

Julkaistu 21.12.2016

Aurinko ei ole pelkkä avaruuden kylmässä pimeydessä leimuava kaasupallo. Se on kaiken elämän alkulähde. Siksi se on myös ihmiskunnan vanhin palvonnankohde ja sillä on merkittävä asema monien muinaisten kulttuurien symboliikassa. Pimeyden saavuttaessa lakipisteensä talvipäivänseisauksena me pohjolan asukkaat juhlimme auringon symbolista kuolemaa ja sen uutta syntymää valon alkaessa hiljalleen lisääntyä. Mutta mitä tekemistä tällä kaikella on joogan kanssa? Maailmanpuun kymmenennessä jaksossa Matti ja Miska juhlistavat podcastin vuodenmittaista taivalta ja keskustelevat siitä, miten auringon ajaton symboliikka on läsnä myös moderneilla joogasaleilla.

Jakso 9: Leo Näreaho – tietoisuus

Julkaistu 26.11.2016

Tietoisuus on joogan tärkeimpiä elementtejä, mutta sen olemassaolon todistaminen on osoittautunut vaikeaksi materialistiselle luonnontieteelle. Maailmanpuun vieraana on tällä kertaa Helsingin yliopiston uskonnonfilosofian dosentti Leo Näreaho, joka on tutkinut tietoisuutta, jälleensyntymäuskomuksia ja kuolemanrajakokemuksia. Keskustelemme siitä, mitä tietoisuus on, mikä on tietoisuuden ja aineen suhde, sekä monistisen ja dualistisen maailmankuvan suhteesta.

Jakso 8: Hathajooga

Julkaistu 14.9.2016

Kesätauon jälkeen Maailmanpuu palaa perusasioiden äärelle. Tällä kertaa Miska ja Matti uppoutuvat hathajoogan saloihin. Mitä hathajooga on, millainen on sen historia, ja miten historiallinen ja esoteerinen tulkinta poikkeavat toisistaan, kun luetaan hathajoogan klassisia tekstejä? Näitä aiheita lähestytään keskustelemalla hathajoogaa koskevista käsityksistä, sekä käymällä läpi ehkä tunnetuinta hathajoogatekstiä, tietäjä Svatmaraman Hathayogapradipikaa.

Jakso 7: Meditaatio

Julkaistu 17.6.2016

Meditaatiosta, mindfulnessista ja tietoisuustaidoista puhutaan nykyisin paljon. Paljon on myös käsityksiä siitä, mistä niissä oikeastaan on kyse. Kuten joogalla, myös meditaatiolla on monia merkityksiä ja vaiherikas historia. Aiheesta keskustelee kanssamme uskontotieteilijä Ville Husgafvel, joka tutkii modernin mindfulnessin ja buddhalaisuuden suhdetta. Tervetuloa mukaamme tajunnan syövereihin.

Jakso 6: Pauliina Aarva – Parantavat energiat

Julkaistu 27.5.2016

Pauliina Aarva on yhteiskuntatieteiden tohtori ja Tampereen yliopiston dosentti, joka on johtanut useita terveysalan tutkimus- ja kehittämishankkeita Suomessa ja ulkomailla. Pauliina on myös kirjoittanut kirjan Parantavat energiat – myyttistä ja tutkittua tietoa täydentävistä hoidoista (Basam Books 2015), joka uppoutuu syvälle lääketieteen ja kehomielihoitojen jännitteiseen suhteeseen. Myös jooga voidaan lukea täydentäviin hoitoinMaailmanpuun kuudennessa jaksossa keskustelemme Pauliinan kanssa siitä, mitä täydentävät hoidot oikeastaan ovat, miten niitä on tutkittu ja mitkä ovat materialistisen maailmankuvan rajoitukset. Tervetuloa mukaan!

Jakso 5: Mistä tantrassa on kyse?

Julkaistu 22.4.2016

Sana "tantra” herättää voimakkaita mielikuvia. Toisille siitä tulevat mieleen tunteja kestävät seksimaratonit, toisille musta magia ja oudot rituaalit. Mutta mitä tantra oikeastaan on? Oppaana perinteisen tantran maailmaan toimii toinen Maailmanpuun isännistä, shakta-perinteeseen perehtynyt Miska Käppi. Onko tantrassa sittenkään kyse seksistä? Miten tantra liittyy länsimaiseen esoteriaan? Mitä tarkoittavat nimitykset oikean ja vasemman käden polku? Miten erään länsimaisen tutkijan kömmähdys loi perustan vallitsevalle käsitykselle chakroista? Miten feminismi liittyy tantran historiaan? Tervetuloa mukaan räjäyttävään puolitoistatuntiseen, joka tulee mullistamaan käsityksesi tantrasta.

Jakso 4: Aki Cederberg – Pyhän jäljillä Intiassa ja Euroopasssa

Julkaistu 6.4.2016

Maailmanpuun neljännessä jaksossa seuraamme liittyy kirjailija ja muusikko Aki Cederberg, joka tunnetaan myös loistavan Radio Wyrd -podcastin yhtenä isäntänä. Keskustelemme Akin kanssa hänen kirjastaan Pyhiinvaellus – Matkalla Intiassa ja Nepalissa, joka kertoo Akin matkoista mystisessä idässä ja vihkiytymisestä Intian pyhien... Lue lisää →

Jakso 3: Modernin joogan gurut

Julkaistu 15.3.2016

Joogasta on viimeisen parin vuosikymmenen aikana tullut kansainvälinen hyvinvointi-ilmiö. Milloin joogan maailmanvalloitus sai alkunsa ja ketkä ovat olleet sen tärkeimmät sanansaattajat? Maailmanpuun tämänkertaisessa jaksossa paneudutaan siihen, miten joogasta tuli sellaista kuin se nyt on, ja miten se on muuttunut matkallaan.

Jakso 2: Antti Sipinen – Miten jooga voi Suomessa?

Julkaistu 22.2.2016

Antti Sipinen on joogaopettaja, joka tunnetaan myös Joogafestival-tapahtuman taustajoukoista. Miten syntyi ajatus tapahtumasta, joka kokoaa yhteen Suomen monenkirjavan joogaväen? Miten Suomen joogakenttä on muuttunut viime vuosikymmeninä ja miltä sen nykytila ja tulevaisuus näyttävät? Miten jooga eroaa liikunnasta ja mitä henkisyydellä oikeastaan tarkoitetaan? Innostava juttutuokio kulkeutui kuin itsestään luotaamaan joogaharjoituksen syvintä olemusta ja perimmäistä päämäärää.

Jakso 1: Joogan juuret

Julkaistu 10.2.2016

Maailmanpuun ensimmäisessä jaksossa keskustellaan joogan juurista. Mitä joogan alkuperästä tiedetään ja miten tutkijoiden näkemykset eroavat perinteen edustajien käsityksistä? Jaksossa käsitellään myös Matin ja Miskan matkaa joogan maailmaan, vedalaisen kulttuurin juuria, mystistä Pashupati-sinettiä, yhtäläisyyksiä eurooppalaisen ja intialaisen mytologian välillä, klassisen joogan isänä pidetyn Patanjalin henkilöllisyyttä ja opetuksia, sekä paljon, paljon muuta.

Takaisin podcastien listaan