Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Älyvapaa Ajattelija

Podcastit ovat tulevaisuutta, tiedetään Ahti Karjalaisen tokaiseen jo vuonna 1974. Hän oli oikeassa, podcastit antavat kuulijalle mahdollisuuden nauttia sanataiteesta monessa eri ympäristössä jättäen kehon raajoineen vapaaksi suorittamaan kavahöyläystä, verkon pauloitusta tai rambutaanin siivutusta. Mieli virkistyy Älyvapaan Ajattelijan auditiivisella kiertomatkalla.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 12 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 21.10.2018.

12-Näkökulmalinko

Julkaistu 11.1.2019

Aina tätä samaa. Eikö voisi keksiä jotain uutta näkökulmaa? Ei kiinnosta, eikä ne mistään mitään tiedä kuitenkaan. Vai tietävätkö? Linkoa itsesi jonkun muun elämään hetkeksi. Kuuntele tarina siitä, miten yhteiskunnan korkeimmat voimat puuttuivat arjen arvattavuuteen ja kansan pilkkoutumiseen. Mukana myös Viikin-lotto ja tulevaisuuden liemikuutio jo tänään.

11-Elämän tarkoitus yms.

Julkaistu 28.12.2018

Hevii shittii. Tai sitten kevyttä viihdettä, riippuen siitä kuinka vakavasti sen oman olemisensa ottaa. Elämän tarkoitusta ja halvinta kaljaa etsimässä. Ainakin kannattaa vilkaista Suomen pessimistisin nettisivu: http://www.puolanganpessimistit.fi/ Mukavasti englantia ääntävä Alan Watts elää vieläkin äänenä netissä: https://www.youtube.com/watch?v=gpicLo6damw Ja jos ei vieläkään yksinäisyys hellitä, älä huoli, myös Albert on sun Camus: https://fi.wikipedia.org/wiki/Albert_Camus Schopenhauer, Rutger Hauerin isä, on jöröjukkuudestaan huolimatta kovaa kamaa myös: https://filosofia.fi/node/6847

10-Nainen, mies ja sähkö

Julkaistu 13.12.2018

Yritys identifioitua sukupuoleen ja saada mies- ja/tai naisvihakortti alle vartissa peliajan alkamisesta. Naisten ja miesten erot, lopullisen sähkösopimuksen solmiminen ulkomaan kielellä ja nihilistinen kissa. Tässä jaksossa koitetaan saada tolkkua sukupuoliroolien väliseen loukkaantumiseen ja hämmentävään puheeseen. Miten tällaiseen tilanteeseen ollaan ajauduttu, sitä saattavat selventää seuraavat artikkelit: https://thoughtcatalog.com/shahida-arabi/2018/06/5-signs-you-have-white-knight-syndrome-playing-the-rescuer-in-your-relationships/ Natsittarista kertoo: https://yle.fi/uutiset/3-7327339 Jotain kai meistä kertoo tämäkin: https://www.pbs.org/newshour/show/happened-10000-boys-kidnapped-boko-haram Sekä rekisteröitymisen nykyään vaativa: https://www.telegraph.co.uk/men/thinking-man/has-everyone-forgotten-male-suffrage/ Ja onhan se mieltä avartava opus tämäkin: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Myth_of_Male_Power

9-EKXTRA-Kaneetteja jytkeestä ja hytkystä 2/2

Julkaistu 1.12.2018

Nuorissa on tulevaisuus, meissä muissa menneisyys. Sen läpikäymistä jatketaan tässä jaksossa nahalla ja niiteillä koristellun kuulokojeen avulla nykyhetkeen saakka. Sen yli kun ei kannata mennä, edellä mainitusta syystä. Samalla lipulla turistiretki Kuolleitten Saareen.

8-EKXTRA-Kaneetteja jytkeestä ja hytkystä 1/2

Julkaistu 29.11.2018

Nyt ei repee levikset vaan spandexit kun kahteen kolliin käydään läpi musiikin keskelle joutumisen olosuhteet. Dialogina käyty musiikkidiggailun historia ei kuitenkaan sorru pahimpiin nostalgiakliseiden karikoihin. Keskeisimmät levyt ja nopeimmat kitarasoolot jätetään luettelematta ja keskitytään ennemminkin epäolennaiseen, kasvutarinoihin ja paikallishistoriaan rakkaimman musiikin läpi kuultuna. Kahteen osaan jaettu jakso soveltuu mm. oluenjuonnin taustalle tai perunanistutukseen.

7-Salaliittoteoriat

Julkaistu 16.11.2018

JFK, mies joka väitti olevansa berliininmunkki, murhattiin vuonna 1963. Vai murhattiinko sittenkään? Miksi vesijohtovettä peukaloidaan? Kuka tai mitkä hallitsevat alakerran pizzerian mainosjakelua? Mikäs se tämä on: https://fi.wikipedia.org/wiki/Pareidolia Kaikkea ei kannata aina uskoa. Jo Hannu Karpo tajusi kysyä karvahattu päässään ja joulukinkku kädessään: Onko näin? Onko todellakin näin? Me ollaan reptiliaaneja kaikki, kun oikein silmiin katsotaan. https://fi.wikipedia.org/wiki/Liskoihmiset Totuus löytyy kaurapuurosta, sen lisäksi myös täältä: https://www.flydenver.com/great_hall/denfiles

6-Työtaistelu

Julkaistu 2.11.2018

Kaija Koon levy-yhtiö keksi rakkauden, mutta kuka paukapää meni keksimään työnteon? Ainakin maanviljelyksen keksimisen jälkeen ihmisen päivittäinen työaika alkoi turvota, eikä loppua näy. Älyvapaan jakson teemana työnteon tarkastelu erilaisista subjektiivisista kulmista. Mukana kansan matalien rivien elämysasiantuntija Keijo, jonka seurassa työtaistelu huipentuu Suomelle tyypilliseen konsensukseen. Faktoista, järjellisestä sisällöstä ja teeman innoituksesta vastaavat Ha-Joon Chang sekä Kate Raworth Lopuksi kuuloaistimukseen käänteen tekevä uutuus.

5-Ateena

Julkaistu 23.10.2018

Ateenassa heinäkuussa 2018 tallennettu yksinhöpöte. Väliaikaiseksi Kirjailijaliiton Ateenan residenssin nurkantäytteeksi ajautunut sivutoiminen kirjailija kertoo tunnelmistaan ja löytää piilevät kykynsä. Kalimera, miksi kikkeli. Lyhyt katsaus entisaikojen Ateenalaisten naapurisopuun Spartalaisten kanssa. https://maailmanhistoria.net/sivilisaatiot/kreikkalaiset/sotilasvaltio-sparta Teoria naiskauneuden liikehdinnästä sekä kenttähavainto, kymmenen askeleen ohjelma ja ruskettumattomat hampaat. Käynti Akropoliilla ja Ateenan ympäristöpoliittinen visio. Lopulta kreikannettu perinneruokamme.

4-EKXTRA-Taiteen tekeminen

Julkaistu 21.10.2018

Miksi pitää tehdä taidetta ja pitääkö siitä tehdä niin monimutkaista? Pistokoe Pohjois-Hämeeseen ja sen kulttuurin tuottamisen laitaan ja tolaan. http://www.serlachius.fi/fi/ Poistuminen omasta kehollisuudesta, valtiosta ja ironisesta kontekstista Xeno-taiteilijapersoonan avulla. EKXTRA-jaksossa mukana haastattelu eli myös oikea ihminen oikeine tietoineen ja näkemyksineen. Ensimmäisellä kerralla se saa luvan olla Riku Laakkonen, laaja-alaisen kokemuksen teatteritaiteen alalta kerännyt mies. http://kiito.fi/tutustu-meihin/riku-laakkonen/ Mielenkiinnoissa vapaasti lainehtiva haastattelu on tehty kesäkuussa 2018 Viialassa.

3-Haja-asutus

Julkaistu 21.10.2018

Huhuilua väestöllisen keskipisteen perään. https://fi.wikipedia.org/wiki/Weberin_piste Kaatuuko Suomi muutaman vuoden kuluttua kun kaikki seisovat yhdellä laidalla? Punavuorelaisen baristan vastaanottopuhe Sallasta saapuneille luokkaretkeläisille arvaamattoman kallisarvoisen kahvikoneen takaa. Mukana myös maailman keskikohdan paljastaminen ohittamattomine perusteluineen. https://www.youtube.com/watch?v=OQd7tO3z3HA Håkan Överi kertoo ajo-ohjeet Hästfittanin lomakylään.

2-Katala luonto

Julkaistu 21.10.2018

Kuulokuvia Suomen luonnosta ja arvailuja suurten lintujen perhepoliittisista mielenliikkeistä. Legendaarisen taideteoksen https://fi.wikipedia.org/wiki/Lemmink%C3%A4isen_%C3%A4iti uudelleentulkinta sekä syiden paljastaminen. Aasinsiltojen labyrintti vie myös tarkastelemaan sianlihan tuotantoa. Älköön kukaan myöskään uhmatko Jarmon lakia. Voittajaksi selvityy kuitenkin kylmähermoinen Huuhkaja. http://www.luontoportti.com/suomi/fi/linnut/huuhkaja Tunkio-osuudessa tarkastelussa vapaa-ajan mullistava keksintö.

1-Laskettelua helvetissä

Julkaistu 21.10.2018

Maailmankaikkeuden ja ehkä myös Suomen historian ensimmäinen Älyvapaan Ajattelijan jakso, jonka alkuräjähdys lähettää paskakasat matkaan kohti tulevaisuuksien tuulettimia. Useille tutun harrastuksen tarkastelu taipuu metaforalle lukuisien mutkamäkien kautta ja laskeutuu lopulta päin helvettiä. Mukana myös tiedostamaton pihagrilli. Aiheista löytyy lisätietoa seuraavista linkeistä: https://fi.wikipedia.org/wiki/C._G._Jung https://fi.wikipedia.org/wiki/Harmoisten_sairashuoneen_joukkomurha https://fi.wikipedia.org/wiki/Guy_de_Maupassant

Takaisin podcastien listaan