Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Hyvää huomista

Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast etsii vastauksia ajankohtaisiin kysymyksiin, pohtii eri ratkaisuvaihtoehtoja sekä selvittää, miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 10 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 9.6.2017.

#2 Saako pienillä muutoksilla aikaan suuria mullistuksia?

Julkaistu 14.2.2018

Miten käyttäytymistieteellinen lähestymistavan avulla voidaan tehdä parempia päätöksiä julkishallinnossa? Miten erilaisten uudistusten, kokeilujen ja politiikkatoimien vaikutuksia voidaan arvioida? Miten saadaan aikaan juuri niitä muutoksia kuin on haluttu? Uudistuja on podcast, joka antaa julkisen hallinnon uudistajille oivalluksia, ideoita ja työkaluja. Jokainen jakso ehdottaa yhtä tapaa tehdä asiat uudella tavalla ja kertoo, miten voit viedä asioita kohti muutosta jo tänään. Tässä jaksossa Sitran Milma Arolan vieraana on sosiaalipsykologi Tiina Likki, joka työskentelee Iso-Britannian Behavioural Insights Teamissa.

#1 Koska Suomeen saadaan yksinäisyysbudjetti?

Julkaistu 9.1.2018

Yksinäisyys on Suomen suurin ongelma, mutta se ei solahda vaivattomasti mihinkään budjetin momenttiin. Mitä on ilmiölähtöinen yhteiskuntapolitiikka, ja onko ilmiölähtöisestä budjetista avuksi niille suurille ilmiöille, joiden edessä hallinto on voimaton? Miten Singapore ja Uusi-Seelanti ovat ratkaisseet asian? Uudistuja on podcast, joka antaa julkisen hallinnon uudistajille oivalluksia, ideoita ja työkaluja. Jokainen jakso ehdottaa yhtä tapaa tehdä asiat uudella tavalla ja kertoo, miten voit viedä asioita kohti muutosta jo tänään. Tässä jaksossa Sitran Petri Virtasen vieraana on Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari.

Nähdäänkö 2018 yhteiskunnallisten visioiden comeback?

Julkaistu 21.12.2017

Viime vuosina erilaiset yllättäjät Donald Trumpista Brexit-aktiiveihin ovat osoittaneet, että politiikka ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen kyllä kiinnostavat ja innostavat ihmisiä, jos ne tarjoillaan sopivassa paketissa. Perinteisempien toimijoiden haasteena onkin tehdä sama temppu vastuullisesti ja osata kertoa omista visioistaan ymmärrettävästi ja innostavasti. Nähdäänkö vuonna 2018 yhteiskunnallisten visioiden comeback? Tätä pohtimassa on strategiajohtaja Paula Laine Sitrasta.

Lisäksi entinen yliasiamies Esko Aho kertoo, miten Sitrasta tuli nykyisenkaltainen tulevaisuustalo ja yhteiskunnallinen muutosagentti, joka tekee myös omaa visiotyötä.

Pelastavatko sijoittajat Suomen?

Julkaistu 5.12.2017

Jakso on yksi kolmesta erikoisjuhlajaksosta, joissa katse on podcastin nimen mukaisesti tulevaisuudessa, mutta joiden aiheet on napattu 50-vuotiaan Sitran eri rooleista vuosikymmenten varrella.

1980-luvulla Sitra toi pääomasijoittamisen toimintamallina Suomeen, ja 1990-luvulla Sitra olikin itse Suomen suurin pääomasijoittaja. Viime vuosina Sitra on ollut tuomassa Suomeen jälleen uudenlaista sijoittamisen tapaa, vaikuttavuussijoittamista, joka on tapa kanavoida yksityistä pääomaa yhteiskunnallisen, mitattavan hyödyn tuottamiseen. Jaksossa on vieraana talousjohtaja Mika Niemelä työ- ja elinekeinoministeriöstä.

”Data on raaka-aine, jolla lisäarvo tulevaisuudessa rakennetaan.”

Julkaistu 21.11.2017

Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin kuudennessa jaksossa etsittiin vastausta kysymykseen "Mistä innovaatiot tulevat ja mihin ne meitä vievät?"

Vieraana jaksossa on Sitran yliasiamies Mikko Kosonen. Kuuntele, mitä hän miettii Suomen asemasta ja varallisuuserojen kasvusta edessä siintävässä datatalouden ajassa.

Lue artikkeli koko jaksosta täältä: https://www.sitra.fi/artikkelit/mista-innovaatiot-tulevat-ja-mihin-ne-meita-vievat/

Mistä innovaatiot tulevat ja mihin ne meitä vievät?

Julkaistu 14.11.2017

Kaikki kaipaavat innovaatioita, mutta mistä niitä saataisiin ja mistä niitä on aiemmin tullut? Minkälaisiin polttaviin haasteisiin tarvitsemme uusia ratkaisuja jo lähitulevaisuudessa?

Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin erikoisjuhlajaksoissa puhe on edelleen tulevaisuudesta, mutta jaksojen aiheet on napattu Sitran eri rooleista vuosikymmenten varrelta.

Siksi tässä podcast-jaksossa etsitään vastausta kysymykseen ”Mistä innovaatiot tulevat ja mihin ne meitä vievät?”

Sitra perustettiin vuonna 1967 ja alun perin sen tehtävä oli tutkimuksen ja tuotekehityksen vauhdittaminen sekä Suomen kilpailukyvyn vahvistaminen. Tavoitteena oli yhteiskunnan kehityksen varmistaminen pitkällä aikavälillä, eli Sitra on tehnyt tulevaisuustyötä alusta asti.

Lomakausi taakse jää, mihin menee työelämä?

Julkaistu 9.8.2017

Tulevaisuuspodcastin viidennessä jaksossa pohditaan työn tulevaisuutta. Mitä tehdä osaamisemme ja tarjolla olevien avoimien työpaikkojen väliselle epäsuhdalle? Tekoälyn vaikutuksista työpaikkoihin puhutaan paljon, mutta hyödyntääkö sitä vielä kukaan? Entä muuttuuko työn ja vapaa-ajan raja vastedes entistäkin sumeammaksi? Vieraana Mindmill Networks -asiantuntijaverkoston perustaja Marjaana Toiminen.

Mitä Jeesus tekisi sote-uudistukselle?

Julkaistu 5.7.2017

Miltä kuulostaisi sote-keskustelu, jossa keskityttäisiin terveyteen ja hyvinvointiin liittyviin yhteisiin tavoitteisiin sen sijaan että kinasteltaisiin uudistuksen keinojen yksityiskohdista?

Tähän pyritään Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin neljännessä jaksossa, jossa aiheena siis on nelikirjainlyhenteistä kuumin eli sote.

Jaksossa etsitään vastausta kysymykseen “antaako huomisen Suomi meille eväitä terveeseen ja merkitykselliseen elämään?” Vieraana jaksossa on Helsingin Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström.

Koska Holmström on myös Kallion seurakunnan pappina työskennellyt teologi, saamme vastauksen myös kysymykseen “mitä Jeesus tekisi sote-uudistukselle?”

Tekeekö robotti parempaa tiedettä kuin ihminen?

Julkaistu 21.6.2017

Jos ihminen lukee noin kirjan viikossa, hän ehtii silti kahlata elämänsä aikana vain 0,1 prosenttia hyvän kirjaston tarjonnasta.
Joka päivä maailmassa julkaistaan yli 3 000 tutkimuspaperia, joten on selvää, että yksittäisen ihmisen mahdollisuudet omaksua ennestään olemassa olevaa ja nopeasti lisääntyvää tieteellistä tietoa ovat vähintäänkin rajalliset.
Tekoäly taas pystyy lukemaan rajattoman määrän tekstiä ja viime vuosina otettujen kehitysaskeleiden myötä myös ymmärtämään lukemaansa ja asioiden merkityssuhteita aivan eri malliin kuin aiemmin.
Tämä taas avaa huikeita mahdollisuuksia aivan uudenlaiseen, tieteenrajoja ylittävään tiedon käsittelyyn ja tieteen tekemiseen.
Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin kolmannen jakson vieraana on tekoäly-startup Iris AI:n toimitusjohtaja Maria Ritola. Jaksossa etsitään vastausta kysymykseen “Tekeekö robotti parempaa tiedettä kuin ihminen?”
”Ihmiskunnan oppimisen tapa on muuttunut ja tulee muuttumaan vielä enemmän”
Maria Ritolan arvioi, että tekoäly kehittyy tulevina vuosina yhä ”tutkijamaisemmaksi” siinä missä se toimii tällä hetkellä lähinnä tutkimusassistenin roolissa.
”Vastedes tekoäly pystyy lukemaan kaiken sen tietomäärän, mitä tiedeyhteisö on tähän mennessä tuottanut ja etsimään sieltä hypoteeseja ja ymmärtämään hypoteesien taustalla olevia oletuksia. Ja lisäksi rakentamaan aivan uusia hypoteeseja olemassa olevan tietomassan pohjalta”, Ritola sanoo.
Tutkimusjohtaja Aleksi Neuvonen Demos Helsingistä puolestaan muistuttaa, että internet on jo nyt muuttanut merkittävästi tapoja, joilla etsimme tietoa ja opimme asioita. Siinä missä aiemmin oikean tiedon välitti tai sen lähteille opasti yksittäinen opettaja, nyt voimme entistä helpommin kysyä vertaisiltamme sosiaalisessa mediassa tai katsoa YouTubesta videon siitä, miten jokin asia tehdään.
Neuvosen mukaan tällä hetkellä 3,2 miljardia ihmistä maailmassa käyttää internetiä siinä missä vielä kymmenen vuotta sitten verkossa oli maailmassa miljardi ihmistä.
”Jos ajatellaan, että tulevaisuudessa kaikki ovat verkossa ja meillä tulee vielä olemaan hakukoneissa tekoäly auttamassa meitä löytämään relevantteja asioita, niin voi olla, että ihmiskunnan oppimisen tapa on muuttunut ja tulee muuttumaan vielä enemmän”, Neuvonen sanoo jakson johdanto-osiossa.
Jakson juontaa Jukka Vahti Sitrasta.Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast kertoo, mihin olemme menossa ja miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.
Podcastin uudet jaksot sekä aiheita taustoittavat artikkelit löydät osoitteesta www.sitra.fi/tulevaisuuspodcast. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös Spotifyssa ja Apple Podcasteissa (iTunes), mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvää huomista”.
Twitteristä meidät löytää hastagilla #tulevaisuuspodcast
Tervetuloa tilaamaan podcast, kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan! (Otamme mieluusti vastaan palautetta myös sähköpostiosoitteessa tulevaisuuspodcast@sitra.fi)

Onko ihmiskunnasta hillitsemään ilmastonmuutosta?

Julkaistu 9.6.2017

Hyvää huomista -tulevaisuuspodacastin toisessa jaksossa vieraana on Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen ja siinä pureudutaan ilmastonmuutoksen hillintään.

Käykö lopulta niin, että puuta halaavan hipin sijaan maailman pelastaakin markkinatalous ja yritykset?

Jaksossa pohditaan, miltä kansainvälisten ilmastoneuvottelujen ja -toimien tilanne näyttää sen jälkeen kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti maan vetäytyvän Pariisin ilmastosopimuksesta.

Trump perusteli vetäytymistä muun muassa amerikkalaisen köyhyyden vähentämisellä ja työpaikkojen luomisella. Tynkkysen mukaan perusteluissa “ei ollut edes siteeksi yhteyttä todellisuuteen”.

“Jos on kiinnostunut työpaikoista ja köyhyyden vähentämisestä, niin silloin nimenomaan uusiutuva energia ja monet muut vähäpäästöiset ratkaisut ovat paljon houkuttelevampia. Saastuttavaan fossiilienergiaan ripustautuminen tuskin tuottaa hyötyjä edes lyhyellä eikä etenkään pitkällä aikavälillä”, Tynkkynen sanoo.

Jakson lopun Foliohattu-osiossa pohditaan myös kaikkia askaruttavaa kysymystä: Mikä ajaa Donald Trumpia?

Takaisin podcastien listaan