Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Hyvää huomista

Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast etsii vastauksia ajankohtaisiin kysymyksiin, pohtii eri ratkaisuvaihtoehtoja sekä selvittää, miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 7 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 24.5.2017.

”Data on raaka-aine, jolla lisäarvo tulevaisuudessa rakennetaan.”

Julkaistu 21.11.2017

Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin kuudennessa jaksossa etsittiin vastausta kysymykseen "Mistä innovaatiot tulevat ja mihin ne meitä vievät?"

Vieraana jaksossa on Sitran yliasiamies Mikko Kosonen. Kuuntele, mitä hän miettii Suomen asemasta ja varallisuuserojen kasvusta edessä siintävässä datatalouden ajassa.

Lue artikkeli koko jaksosta täältä: https://www.sitra.fi/artikkelit/mista-innovaatiot-tulevat-ja-mihin-ne-meita-vievat/

Mistä innovaatiot tulevat ja mihin ne meitä vievät?

Julkaistu 14.11.2017

Kaikki kaipaavat innovaatioita, mutta mistä niitä saataisiin ja mistä niitä on aiemmin tullut? Minkälaisiin polttaviin haasteisiin tarvitsemme uusia ratkaisuja jo lähitulevaisuudessa?

Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin erikoisjuhlajaksoissa puhe on edelleen tulevaisuudesta, mutta jaksojen aiheet on napattu Sitran eri rooleista vuosikymmenten varrelta.

Siksi tässä podcast-jaksossa etsitään vastausta kysymykseen ”Mistä innovaatiot tulevat ja mihin ne meitä vievät?”

Sitra perustettiin vuonna 1967 ja alun perin sen tehtävä oli tutkimuksen ja tuotekehityksen vauhdittaminen sekä Suomen kilpailukyvyn vahvistaminen. Tavoitteena oli yhteiskunnan kehityksen varmistaminen pitkällä aikavälillä, eli Sitra on tehnyt tulevaisuustyötä alusta asti.

Lomakausi taakse jää, mihin menee työelämä?

Julkaistu 9.8.2017

Tulevaisuuspodcastin viidennessä jaksossa pohditaan työn tulevaisuutta. Mitä tehdä osaamisemme ja tarjolla olevien avoimien työpaikkojen väliselle epäsuhdalle? Tekoälyn vaikutuksista työpaikkoihin puhutaan paljon, mutta hyödyntääkö sitä vielä kukaan? Entä muuttuuko työn ja vapaa-ajan raja vastedes entistäkin sumeammaksi? Vieraana Mindmill Networks -asiantuntijaverkoston perustaja Marjaana Toiminen.

Mitä Jeesus tekisi sote-uudistukselle?

Julkaistu 5.7.2017

Miltä kuulostaisi sote-keskustelu, jossa keskityttäisiin terveyteen ja hyvinvointiin liittyviin yhteisiin tavoitteisiin sen sijaan että kinasteltaisiin uudistuksen keinojen yksityiskohdista?

Tähän pyritään Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin neljännessä jaksossa, jossa aiheena siis on nelikirjainlyhenteistä kuumin eli sote.

Jaksossa etsitään vastausta kysymykseen “antaako huomisen Suomi meille eväitä terveeseen ja merkitykselliseen elämään?” Vieraana jaksossa on Helsingin Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström.

Koska Holmström on myös Kallion seurakunnan pappina työskennellyt teologi, saamme vastauksen myös kysymykseen “mitä Jeesus tekisi sote-uudistukselle?”

Tekeekö robotti parempaa tiedettä kuin ihminen?

Julkaistu 21.6.2017

Jos ihminen lukee noin kirjan viikossa, hän ehtii silti kahlata elämänsä aikana vain 0,1 prosenttia hyvän kirjaston tarjonnasta.
Joka päivä maailmassa julkaistaan yli 3 000 tutkimuspaperia, joten on selvää, että yksittäisen ihmisen mahdollisuudet omaksua ennestään olemassa olevaa ja nopeasti lisääntyvää tieteellistä tietoa ovat vähintäänkin rajalliset.
Tekoäly taas pystyy lukemaan rajattoman määrän tekstiä ja viime vuosina otettujen kehitysaskeleiden myötä myös ymmärtämään lukemaansa ja asioiden merkityssuhteita aivan eri malliin kuin aiemmin.
Tämä taas avaa huikeita mahdollisuuksia aivan uudenlaiseen, tieteenrajoja ylittävään tiedon käsittelyyn ja tieteen tekemiseen.
Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin kolmannen jakson vieraana on tekoäly-startup Iris AI:n toimitusjohtaja Maria Ritola. Jaksossa etsitään vastausta kysymykseen “Tekeekö robotti parempaa tiedettä kuin ihminen?”
”Ihmiskunnan oppimisen tapa on muuttunut ja tulee muuttumaan vielä enemmän”
Maria Ritolan arvioi, että tekoäly kehittyy tulevina vuosina yhä ”tutkijamaisemmaksi” siinä missä se toimii tällä hetkellä lähinnä tutkimusassistenin roolissa.
”Vastedes tekoäly pystyy lukemaan kaiken sen tietomäärän, mitä tiedeyhteisö on tähän mennessä tuottanut ja etsimään sieltä hypoteeseja ja ymmärtämään hypoteesien taustalla olevia oletuksia. Ja lisäksi rakentamaan aivan uusia hypoteeseja olemassa olevan tietomassan pohjalta”, Ritola sanoo.
Tutkimusjohtaja Aleksi Neuvonen Demos Helsingistä puolestaan muistuttaa, että internet on jo nyt muuttanut merkittävästi tapoja, joilla etsimme tietoa ja opimme asioita. Siinä missä aiemmin oikean tiedon välitti tai sen lähteille opasti yksittäinen opettaja, nyt voimme entistä helpommin kysyä vertaisiltamme sosiaalisessa mediassa tai katsoa YouTubesta videon siitä, miten jokin asia tehdään.
Neuvosen mukaan tällä hetkellä 3,2 miljardia ihmistä maailmassa käyttää internetiä siinä missä vielä kymmenen vuotta sitten verkossa oli maailmassa miljardi ihmistä.
”Jos ajatellaan, että tulevaisuudessa kaikki ovat verkossa ja meillä tulee vielä olemaan hakukoneissa tekoäly auttamassa meitä löytämään relevantteja asioita, niin voi olla, että ihmiskunnan oppimisen tapa on muuttunut ja tulee muuttumaan vielä enemmän”, Neuvonen sanoo jakson johdanto-osiossa.
Jakson juontaa Jukka Vahti Sitrasta.Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast kertoo, mihin olemme menossa ja miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.
Podcastin uudet jaksot sekä aiheita taustoittavat artikkelit löydät osoitteesta www.sitra.fi/tulevaisuuspodcast. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös Spotifyssa ja Apple Podcasteissa (iTunes), mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvää huomista”.
Twitteristä meidät löytää hastagilla #tulevaisuuspodcast
Tervetuloa tilaamaan podcast, kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan! (Otamme mieluusti vastaan palautetta myös sähköpostiosoitteessa tulevaisuuspodcast@sitra.fi)

Onko ihmiskunnasta hillitsemään ilmastonmuutosta?

Julkaistu 9.6.2017

Hyvää huomista -tulevaisuuspodacastin toisessa jaksossa vieraana on Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen ja siinä pureudutaan ilmastonmuutoksen hillintään.

Käykö lopulta niin, että puuta halaavan hipin sijaan maailman pelastaakin markkinatalous ja yritykset?

Jaksossa pohditaan, miltä kansainvälisten ilmastoneuvottelujen ja -toimien tilanne näyttää sen jälkeen kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti maan vetäytyvän Pariisin ilmastosopimuksesta.

Trump perusteli vetäytymistä muun muassa amerikkalaisen köyhyyden vähentämisellä ja työpaikkojen luomisella. Tynkkysen mukaan perusteluissa “ei ollut edes siteeksi yhteyttä todellisuuteen”.

“Jos on kiinnostunut työpaikoista ja köyhyyden vähentämisestä, niin silloin nimenomaan uusiutuva energia ja monet muut vähäpäästöiset ratkaisut ovat paljon houkuttelevampia. Saastuttavaan fossiilienergiaan ripustautuminen tuskin tuottaa hyötyjä edes lyhyellä eikä etenkään pitkällä aikavälillä”, Tynkkynen sanoo.

Jakson lopun Foliohattu-osiossa pohditaan myös kaikkia askaruttavaa kysymystä: Mikä ajaa Donald Trumpia?

Tuoko tekoäly meille maailmanrauhan?

Julkaistu 24.5.2017

Mikä yhdistää some-raivoa, riitoja naapureiden kesken ja monimutkaisia kansainvälisiä konflikteja?

Ainakin se, että mukana olevat osapuolet ymmärtävät usein toisiaan väärin, joko tahattomasti tai tarkoituksella. Ymmärtämisen, empatian ja ylipäätään viestinnän painoarvoa ja yhteiskunnallista merkittävyyttä taas lisää se, että nopeasti verkottuneella ja entistä tiiviimmin yhteen sidotulla ihmiskunnalla näitä ymmärtämisen tai väärinymmärtämisen tilaisuuksia on enemmän kuin koskaan ennen.

Yksi tulevaisuuden vastaus keskinäisen ymmärtämisen haasteeseen voi olla viime aikoina usein kuultu yhdyssana: tekoäly.

Sen on ennustettu mullistavan lähestulkoon kaiken työelämästä talouden tuotantorakenteisiin, elämäntapaamme ja arkeemme asti. Osin näin on jo tapahtunutkin ja lähitulevaisuudessa kehitys todennäköisesti kiihtyy.

Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin ensimmäisessä jaksossa vieraana on tekoälytutkija, digitaalisten aineistojen tutkimuksen professori Timo Honkela. Hänen kanssaan puhumme siitä, miten tekoäly voi edistää maailmanrauhaa sekä siitä, kuinka sen avulla voitaisiin päivittää demokratia vastaamaan monimutkaistuvan maailman ongelmiin.

Podcast-jaksossa keskitymme pohtimaan tekoälyn mahdollisuuksia inhimillisen kanssakäymisen edistäjänä. Jaksossa selviää, mitä koneet voivat opettaa meille ihmisyydestä sekä se, onko edessämme tekoälyyn liittyvä kilpavarustelun kierre kylmän sodan vuosikymmenten tapaan.

Kuulemme myös, mikä yhdistää Sitran 1980-luvulla kehittämää Kielikone-hanketta ja Applen nykyisin käyttämä Siri-puheentunnistusohjelmaa.

Miltä näyttää maailma, jossa työ muuttuu, politiikka sumenee ja kasvu taittuu?

Podcast-jakso on osa Sitran ja Demos Helsingin yhdessä tekemää Seuraava erä-visiotyötä, joka tähtää pohjoismaisen mallin uudistamiseen, hyvinvoinnin seuraavaan erään. Työssä hahmotellaan visiota siitä, mihin olemme menossa ja millaista on edistys yhteiskunnassa, jossa työ muuttuu, politiikka sumenee ja kasvu taittuu. Lue lisää Seuraavasta erästä täältä.

Tutkimusjohtaja Aleksi Neuvonen Demos Helsingistä sanoo, että vaikka pohjoismaissa ihmiset ovat perinteisesti suhtautuneet uuteen teknologiaan myönteisesti ja innostuneestikin, yhteiskuntarakenteemme perustuu edelleen vahvasti teollisen aikakauden toimintamalleihin ja tapoihin esimerkiksi tehdä työtä ja osallistua yhteiskuntaan. Samaan aikaan digitalisaatio avaa valtioiden rajoja ja muuttaa perinteistä työnjakoa.

”Tämän vuoksi meidän pitää miettiä, mistä haluamme pitää kiinni. Pohjoismaissa on hyvät lähtökohdat: luotamme ihmisiin ja uskomme, että ihmiset pystyvät kehittymään. Nyt pitää vain miettiä, mitkä ne rakenteet ovat, jotka tukevat tätä jatkossakin”, Neuvonen sanoo jakson johdannossa.

Jakson juontaa Sitran Jukka Vahti.

Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast kertoo, mihin olemme menossa ja miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.

Podcastin uudet jaksot sekä aiheita taustoittavat artikkelit löydät osoitteesta www.sitra.fi/podcast. Twitteristä meidät löytää hastagilla #tulevaisuuspodcast

Tervetuloa tilaamaan podcast, kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan! (Otamme mieluusti vastaan palautetta myös sähköpostiosoitteessa tulevaisuuspodcast@sitra.fi)

Takaisin podcastien listaan