Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Hyvää huomista

Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast etsii vastauksia ajankohtaisiin kysymyksiin, pohtii eri ratkaisuvaihtoehtoja sekä selvittää, miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 10 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 21.12.2017.

Mitä maailmankaupan horjuminen merkitsee ilmastolle?

Julkaistu 19.10.2018

Tulevaisuuspodcastin 13. jaksossa etsitään vastauksia muun muassa siihen, miten horjuva maailmankauppa voi vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään ja pitäisikö meidän oikeastaan toivoa enemmän vai vähemmän kauppaa ympäristön näkökulmasta?

Yksi keino kehittää uudenlaista kansainvälistä yhteistyötä on vuoden 2018 lokakuun lopussa Japanissa järjestettävä World Circular Economy Forum, joka tarjoaa välineitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen kiertotalouden keinoin. Jakso on poikkeuksellisesti englanninkielinen.

Mitä jos tulevaisuus pelottaa?

Julkaistu 10.7.2018

Vaikutammeko me tulevaisuuteen vai ohjaako oletuksemme tulevaisuudesta itse asiassa sitä, mitä teemme tässä ja nyt?

Tulevaisuuspodcastin 12. jaksossa käsitellään tulevaisuuskuvien merkitystä. Vieraina jaksossa ovat Aalto-yliopiston psykologi Sanni Korkeamäki sekä johtava asiantuntija, tulevaisuudentutkija Mikko Dufva Sitrasta.

Molempien kanssa pohditaan sitä, miten tulevaisuuskuvamme vaikuttavat siihen, mitä tulevaisuuden suhteen haluamme ja pystymme tekemään.

Reilua peliä datan käyttöön

Julkaistu 21.6.2018

Onko totuudella tulevaisuutta?

Julkaistu 15.6.2018

Tekevätkö tutkitun tiedon ja journalismin aseman horjuminen järkevän yhteiskunnallisen keskustelun mahdottomaksi? Tuhoavatko räjähtelevät lepakot demokratian?

Tulevaisuuspodcastin 11. jaksossa pohditaan, millainen on journalismin tulevaisuus, kun jo nykyisellään esimerkiksi Donald Trumpin (52 miljoonaa seuraajaa Twitterissä) kaltaiset toimijat voivat puhutella yleisöään suoraan lukuisten eri digitaalisten kanavien kautta.

Samaan aikaan yhteistä tilannekuvaa ja hyvin jäsenneltyä tietoa tarvittaisiin enemmän kuin ehkä koskaan aiemmin agendaa hallitsevien globaalien ongelmien kuten ilmastonmuutoksen ja finanssikriisien monimutkaisuuden vuoksi.

Yhdeksi keinoksi tällaisen tiedon saamiseksi tunnistetaan entistä rohkeampi, analyyttisempi ja laaja-alaisempi journalismi.

Jakson foliohattuosiossa pohditaan, miksi mediaan liittyvät salaliittoteoriat ovat niin suosittuja.

#3 Miten itseohjautuvia organisaatioita johdetaan?

Julkaistu 7.6.2018

Itseohjautuvuus on työelämän ja johtamisen iso trendi. Tässä Uudistuja-podcastin jaksossa kysymme, onko itseohjautuvuus vastaus työn murrokseen, ja millaista johtamista se vaatii. Vieraanamme on Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijatohtori Sami Jantunen. Jakson juontaa johtava asiantuntija Marika Tammeaid Sitran Julkisen sektorin johtaminen -tiimistä.
Uudistuja on podcast, joka antaa julkisen hallinnon uudistajille oivalluksia, ideoita ja työkaluja. Jokainen jakso ehdottaa yhtä tapaa tehdä asiat uudella tavalla ja kertoo, miten voit viedä asioita kohti muutosta jo tänään.

#uudistuja
Kuuntele myös Uudistuja-podcastin aiemmat jaksot:

#1 Koska Suomeen saadaan yksinäisyysbudjetti?

#2 Saako pienillä muutoksilla aikaan suuria mullistuksia?

Mihin menee poliittinen valta?

Julkaistu 1.6.2018

Jos puolueet ovat kanveesissa, eduskunnasta ei tule poliittisia innovaatioita ja etujärjestöjenkin vaikutusvalta on muuttumassa, niin kenellä on vastedes poliittista valtaa? Miltä näyttää kansanvallan tulevaisuus?

Näihin kysymyksiin etsitään vastausta Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin 10. jaksossa, jossa vieraina ovat professori Anu Kantola Helsingin yliopistosta ja Sitran vanhempi neuvonantaja, entinen kansanedustaja ja ministeri Jouni Backman.

Kantola ja Backman pohtivat jaksossa muun muassa sitä, onko kansanvallan tilasta tosiaan syytä olla huolissaan, voivatko uudet, Italian Viiden tähden liikkeen kaltaiset poliittiset toimijat pelastaa demokratian sekä sitä, mitkä ovat kansanvallan päivittämisen merkittävimpiä pullonkauloja.

Miltä näyttää maailma Facebookin jälkeen?

Julkaistu 17.5.2018

Miltä näyttää maailma Facebookin jälkeen, entä mitä voisi olla ihmislähtöinen datatalous? Jaksossa vieraana liikenne- ja viestintäministeriön viestintäneuvos Taru Rastas, joka haluaa muuttaa pelin hengen: dataamme hyödyntävien yritysten tulisi sopeutua meidän asettamiimme käyttöehtoihin eikä toisinpäin.

#2 Saako pienillä muutoksilla aikaan suuria mullistuksia?

Julkaistu 14.2.2018

Miten käyttäytymistieteellinen lähestymistavan avulla voidaan tehdä parempia päätöksiä julkishallinnossa? Miten erilaisten uudistusten, kokeilujen ja politiikkatoimien vaikutuksia voidaan arvioida? Miten saadaan aikaan juuri niitä muutoksia kuin on haluttu? Uudistuja on podcast, joka antaa julkisen hallinnon uudistajille oivalluksia, ideoita ja työkaluja. Jokainen jakso ehdottaa yhtä tapaa tehdä asiat uudella tavalla ja kertoo, miten voit viedä asioita kohti muutosta jo tänään. Tässä jaksossa Sitran Milma Arolan vieraana on sosiaalipsykologi Tiina Likki, joka työskentelee Iso-Britannian Behavioural Insights Teamissa.

#1 Koska Suomeen saadaan yksinäisyysbudjetti?

Julkaistu 9.1.2018

Yksinäisyys on Suomen suurin ongelma, mutta se ei solahda vaivattomasti mihinkään budjetin momenttiin. Mitä on ilmiölähtöinen yhteiskuntapolitiikka, ja onko ilmiölähtöisestä budjetista avuksi niille suurille ilmiöille, joiden edessä hallinto on voimaton? Miten Singapore ja Uusi-Seelanti ovat ratkaisseet asian? Uudistuja on podcast, joka antaa julkisen hallinnon uudistajille oivalluksia, ideoita ja työkaluja. Jokainen jakso ehdottaa yhtä tapaa tehdä asiat uudella tavalla ja kertoo, miten voit viedä asioita kohti muutosta jo tänään. Tässä jaksossa Sitran Petri Virtasen vieraana on Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari.

Nähdäänkö 2018 yhteiskunnallisten visioiden comeback?

Julkaistu 21.12.2017

Viime vuosina erilaiset yllättäjät Donald Trumpista Brexit-aktiiveihin ovat osoittaneet, että politiikka ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen kyllä kiinnostavat ja innostavat ihmisiä, jos ne tarjoillaan sopivassa paketissa. Perinteisempien toimijoiden haasteena onkin tehdä sama temppu vastuullisesti ja osata kertoa omista visioistaan ymmärrettävästi ja innostavasti. Nähdäänkö vuonna 2018 yhteiskunnallisten visioiden comeback? Tätä pohtimassa on strategiajohtaja Paula Laine Sitrasta.

Lisäksi entinen yliasiamies Esko Aho kertoo, miten Sitrasta tuli nykyisenkaltainen tulevaisuustalo ja yhteiskunnallinen muutosagentti, joka tekee myös omaa visiotyötä.

Takaisin podcastien listaan