Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Ruokakupla

Luomu, FODMAP, Reilu kauppa, gluteeniton, grass fed, hiilineutraali — kiehtooko ruokatieto vai haluaisitko elää ilman yhtäkään tuoteselostetta?

Syöminen on murroksessa — panoksena ihmisten terveys, maaseudun tulevaisuus sekä maapallon hukkuminen sulavaan jäähän ja roskavuoriin.

Syömisen pitäisi olla ihanaa, mutta miten siitä on tullut niin vaikeaa?

Joka torstai toimittaja Noora Shingler ja kokki Ossi Paloneva arpovat Ruokakuplassaan, mitä valita ja mihin ruoka tulevaisuudessa suuntaa.



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 10 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 19.4.2018.

Jakso 10. RUOKAKUPLA: Luomu — voiko siihen luottaa?

Julkaistu 22.6.2018

Luomun myynti kasvaa räjähdysmäisesti. Mitä luomu oikeastaan tarkoittaa ja miksi sitä ostetaan? Pyrkiikö Suomen markkinoille feikkiluomua? Ovatko torin luomumansikat sitä mitä väitetään? Pimittääkö torjunta-ainebisnes tietoja terveysvaikutuksista? Ossi sijoittelisi luomun hevi-osastolla uudestaan. Noora visioi puolen metrin korkeuteen lasten luomuruokamaailman. Studiovieraana Luonnonvarakeskuksen erityistutkija Juha-Matti Katajajuuri.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jakso 9. RUOKAKUPLA: Läpinäkyvyys — miksei sitä vaadita kaikilta?

Julkaistu 14.6.2018

Mitä kauempaa ruoka tulee, sitä todennäköisemmin emme tiedä siitä kaikkea. Nykyteknologia mahdollistaisi jo täyden läpinäkyvyyden, mutta yritykset eivät ole siihen velvoitettuja. Miksi EU pimittää epäilyttävien elintarvikkeiden tullitietoja?

Voiko yritys valvoa itse itseään? Noora haluaa tuotantotiloihin läpinäkyvät seinät. Ossi tutustuu elintarvikkeita skannaaviin appeihin. Vieraana Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jakso 8. RUOKAKUPLA: Innovaatiot - Miten ruoka keksitään?

Julkaistu 7.6.2018

Miten luodaan hittituote? Kuinka tehdä idättämisestä bisnestä? Mitä on superlokaalius? Miten mehujää keksittiin? Ossi ennustaa lupiinituotteille valoisaa tulevaisuutta ja Noora visioi kattoviljelypakon Suomen lakiin. Mukana jaksossa lisäksi ilmaperunat, xylitol, S-ryhmän valikoimajohtaja Antti Oksa ja Silmusalaatin kehittäjä Samuli Laurikainen.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Ruokakupla jakso 7: Kotimaisuus — onko suomalainen ruoka parempaa?

Julkaistu 31.5.2018

Italiassa on satoja nimisuojattuja tuotteita, Suomessa alle 10. Miksei karjalanpiirakkaa ole brändätty globaalisti? Seuraako kaurahypeä ruishype? Miten suomalainen raakasuklaabrändi päätyi Whole Foodsin hyllyyn? Ossi ihmettelee, miksei kotimaisia tatteja saa mistään, Noora unelmoi ruokakaupan paikallista-hyllystä. Jaksossa vieraana Goodion Jussi Salonen.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jakso 6. RUOKAKUPLA: Lastenruoka — miksi se on epäterveellistä?

Julkaistu 24.5.2018

Tutkimusten mukaan jo pikkulasten ruokavalio on epäterveellinen. Miksi ravintoloiden lastenlistatkin usein korostavat nakkeja ja ranuja? Miten äidin raskausajan ruokavalio vaikuttaa lapsen makuaistiin? Mitä meidän tulisi oppia ranskalaisesta ruokakulttuurista? Voiko ronkeliuteen vaikuttaa? Noora huijaa sellerin lasten suuhun smoothien muodossa ja Ossi brändää punajuurinaksut. Jaksossa vieraana tulevaisuusmuotoilija Minna Koskelo.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jakso 5. RUOKAKUPLA: Hävikki — miksi hukkaamme ruokaa?

Julkaistu 17.5.2018

Kolmannes maailmassa tuotetusta ruoasta jää syömättä. Tällä hävikkimäärällä ruokittaisiin kaksi miljardia ihmistä! Mikä hommassa mättää? Ovatko poimimatta jääneet marjat hävikkiä? Mitä voisi tehdä ylijäämä-buffaruoalle? Ossi visioi hävikkiravintoloita ruokakauppoihin, Noora höylää homeet juustosta. Kuluttaja-aktiivi Helena Marttila kertoo käytännön vinkit hävikin minimoimiseksi.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jakso 4. RUOKAKUPLA: IoF — mullistaako netti syömisen?

Julkaistu 10.5.2018

Tekstareita lähettäviä lehmiä, sensoreita tomaattien kyljessä, QR-koodeja ja automaattisesti itsensä täyttäviä jääkaappeja — digitaalinen ruokatodellisuus on täällä! Internet of Food tulee muuttamaan sinunkin ruoka-arkeasi, halusit tai et. Ossi visioi postille ruoantoimitusulottuvuuden ja Noora haaveilee ruoan Spotifysta. Jaksossa vieraana teknologia-asiantuntija ja biohakkeri Teemu Arina.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jakso 3. RUOKAKUPLA: Kalavallankumous — missä se viipyy?

Julkaistu 3.5.2018

Suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kalaa, mutta sen saatavuus ja hinta koetaan ongelmalliseksi. Miksi suomalaisella kalalla menee niin huonosti? Missä viipyvät kaupan kalatuotteet? Miten hylkeet liittyvät asiaan? Tarvitaanko kalastaja-realitya nostamaan kalastamisen imagoa? Mikä on lähikaupan fiksuin kalavalinta? Ja miksi Noora kohkaa särkisäilykkeestä? Ossi visioi myyntiin kalajauhelihan.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jakso 2. RUOKAKUPLA: Vegebuumi — pitäisikö meistä jokaisen olla vegaani?

Julkaistu 26.4.2018

Kasvisten ja lihaa korvaavien tuotteiden myynti kasvaa kohinalla, mutta lihansyönti ei käänny laskuun. Ruokailutottumukset muuttuvat – niin myös makuaisti! Jaksossa Ossi ja Noora ruotivat, miten kasvishuuma vaikuttaa ravintoloihin ja kotikokkaamiseen. Mikä on käännyttänyt suomalaiset ja mitkä kasvispohjaiset tuotteet puuttuvat vielä kokonaan kaupan hyllystä? Kysymyksiin on vastaamassa myös vegemessujen perustaja Suvi Auvinen.


#ruoka #ruokavalio #dieetti #ympäristö #ekologisuus



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jakso 1. RUOKAKUPLA: Fakta vs. uskomukset — mihin ruokatietoon voi luottaa?

Julkaistu 19.4.2018

Ruokakuplan avausjaksossa käsitellään ruokafaktaa ja fiktiota. Ketä tulisi uskoa terveysväittämien viidakossa? (Spoileri: ei ainakaan omaa kehoa tai uutisia!) Noora unelmoi raaka-ainefaktan saamisesta hevi-osastolle ja Ossi ihmettelee, miksei ranskalaisilla illallisseurueilla ole ruoka-aineallergioita? Jakson vieraana disruptiivisten teknologioiden erityisasiantuntija Lauri Reuter.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Takaisin podcastien listaan