Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Hepodi

Hepodi on ilmainen, tutkimuksiin perehtyvä podcast, joka jakaa tietoa laadukkaasti ja viihdyttävästi. Tavoitteemme on lisätä ymmärrystä hevosen ja ihmisen suhteesta sekä hevosen tunteista, tarpeista ja kognitiivisista kyvyistä. Jaksojen lisätiedot ja lähteet: hepodi.fi

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 10 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 5.5.2022.

Mistä tunnistaa hyvin liikkuvan hevosen?

Julkaistu 22.12.2023

Miten liikkuu terve ja tyytyväinen ratsu? Miltä liike näyttää? Entä miten kipeä ratsu käyttäytyy? Tässä jaksossa perehdymme ratsun biomekaniikkaan, kivun merkkeihin ja konfliktikäytökseen yhdessä eläinten fysioterapian dosentti, tohtori Heli Hyytiäisen sekä valokuvaaja, eläintenkouluttaja ja tietokirjailija Minna Tallbergin kanssa.

Jakson lisätiedot ja lähteet: hepodi.fi/jaksot/1/10

Hevosen hyvä elämä

Julkaistu 13.10.2023

Hevonen on äärimmäisen joustava eläin ja vaikuttaa siltä, että se on sopeutunut ihmisen palvelijaksi hyvin. Mutta miksi hevoset sairastavat niin paljon? Loukkaantuvat herkästi? Purevat puuta? Sulkeutuvat? Voisiko kyse olla siitä, että emme ole täysin ymmärtäneet, millainen elämä on hevoselle hyvää?

Hepodin yhdeksännessä jaksossa selvitämme, mitä on hevosen hyvä elämä: mitä hevonen tarvitsee voidakseen hyvin. Miten hyvinvointi määritellään tänä päivänä? Entä ennen? Mitä me Suomessa teemme jo hyvin? Missä meillä on parantamisen varaa? Äänessä kouluratsastuslegenda Kyra Kyrklund ja eläinten hyvinvoinnin mittaamisen asiantuntija Essi Wallenius

Jakson lisätiedot ja lähteet: hepodi.fi/jaksot/1/9

Supervoima empatia

Julkaistu 5.4.2023

Hepodin ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa selvitetään, voisiko empatia olla avain hevosten parempaan kohteluun. Ratsastajiin erikoistunut urheilupsykologi, psyykkinen valmentaja, työterveyspsykologi ja kansainvälinen askellajituomari Anna Andersén pohtii kanssamme, miten voimme vahvistaa empatiakykyämme itsessämme ja talliyhteisöissämme. Tarinankertojana Hepodin suojelija, näyttelijä Outi Mäenpää.

Jakson lisätiedot ja lähteet: hepodi.fi/jaksot/1/8

Paha, hyvä inhimillistäminen

Julkaistu 30.11.2022

Hepodin seitsemännessä jaksossa pureudutaan meille ihmisille ominaiseen inhimillistämiseen. Mitä hyvää siinä on? Entä mitä huonoa siitä voi seurata? Haastateltavana on eläin- ja ympäristöetiikan dosentti, eläinfilosofi Elisa Aaltola sekä toimittaja, juontaja ja Kavioliitossa -blogin kirjoittaja Katja Ståhl.

Jakson lisätiedot ja lähteet: hepodi.fi/jaksot/1/7

Mitä hevonen ajattelee?

Julkaistu 28.10.2022

Hepodin kuudennessa jaksossa avaamme hevosen aivot. Miten ne eroavat ihmisen aivoista? Mikä yhdistää ihmisen ja hevosen aivoja? Ja mitä se tarkoittaa käytännössä? Hevonen ajattelee, mutta ei järkeile niin kuin ihminen. Hevonen ei suunnittele, ei juonittele, ei testaa, eikä yritä miellyttää ketään. Sellaiseen eivät hevosen aivot taivu. Hevosen ymmärrystä kanssamme ruotivat hevosalan kouluttaja ja eläintenkouluttajien opettaja Anna Kilpeläinen ja hevostaitokouluttaja Esa Korhonen.

Jakson lisätiedot ja lähteet: hepodi.fi/jaksot/1/6

Mitä hevonen tuntee?

Julkaistu 21.9.2022

Hevosen tunne-elämä on rikasta ja vivahteikasta. Ihan kuten sinulla ja minulla. Mutta erojakin on. Hevosen aivot ovat rakenteeltaan erilaiset kuin meidän ja siksi tietyt tunteet ovat hevoselle sula mahdottomuus. Mitä tunteita hevoset tuntevat? Mitä eivät? Hepodin viidennessä jaksossa haastateltavina ovat eläinten käyttäytymistieteen tohtori, tietokirjailija ja Arador Innovations Oy:n toimitusjohtaja Helena Telkänranta sekä tietokirjailija ja tunnetaitovalmentaja Katariina Alongi.

Jakson lisätiedot ja lähteet: hepodi.fi/jaksot/1/5

Kiltti, tuhma vai kenties suuri persoona?

Julkaistu 29.8.2022

Millaisia luonteenpiirteitä hevosilla tutkitusti on ja miten pysyviä ne ovat? Miten voit oppia tuntemaan hevosystäväsi paremmin? Hepodin neljännessä jaksossa haastateltavina ovat käyttäytymisbiologi Sonja Koski sekä raviharrastaja Ilkka Tyynelä.

Jakson lisätiedot ja lähteet: hepodi.fi/jaksot/1/4

Älä tappele, vaan anna tauko!

Julkaistu 21.7.2022

Hermostunut hevonen voi olla vaarallinen. Se voi vahingoittaa itseään – tai ihminen voi jäädä jalkoihin. Pitkään jatkunut stressi myös sairastuttaa. Siksi on tärkeää auttaa stressaantunutta hevosta rauhoittumaan.

Tässä jaksossa hevosten valmentamisen, käyttäytymisen ja kouluttamisen maisteri Jaana Pohjola ja ratsastuksenopettaja, eläintenkouluttaja Susanna Hämäläinen antavat vinkkejä, miten hermostuneen hevosen saa palaamaan levolliseen mielentilaan.

Tämä jakso on Hepodin stressipodcastin jälkimmäinen osa. Ensimmäisessä osassa etsimme stressin merkkejä Susanna Hämäläisen, Jaana Pohjolan ja hevosharrastaja Michele Murphy-Kaulasen kanssa.

Jakson lisätiedot ja lähteet: hepodi.fi/jaksot/1/3

Miten tunnistat stressaantuneen hevosen?

Julkaistu 30.6.2022

Hevoset ilmaisevat stressiä lukemattomin eri tavoin ja usein hyvin hienovaraisesti. Ihminen sekoittaa pakkaa tulkitsemalla – tai ohittamalla hevosen viestit. Jokainen meistä voi kuitenkin kehittyä paremmaksi stressin havaitsijaksi. Kun tunnistamme stressin aiemmin, pystymme auttamaan hevosta ja tukemaan sen hyvinvointia. Rento ja rauhallinen hevonen on turvallinen harrastuskaveri.

Hepodin toinen jakso on kaksiosainen. Tässä ensimmäisessä osassa etsimme stressin merkkejä ratsastuksenopettaja, eläintenkouluttaja Susanna Hämäläisen, hevosten valmentamisen, käyttäytymisen ja kouluttamisen maisteri Jaana Pohjolan sekä kauppiaan rouvan, hevosharrastaja Michele Murphy-Kaulasen kanssa. Toisessa osassa on luvassa vinkkejä siihen, miten auttaa stressaavaa hevosta.

Jakson lisätiedot ja lähteet: hepodi.fi/jaksot/1/2

Miksi lyömme ja potkimme hevosia?

Julkaistu 5.5.2022

Kuka tahansa meistä voi stressaantuneena ja vihaisena tuuppia tai mätkiä hevosta. Mutta on monta muutakin syytä, miksi päädymme kohtelemaan hevosia huonosti. Hepodin ensimmäisessä jaksossa pohdimme ihmisluonnon ihmeellisyyksiä psykologi Anna Andersenin, entisen kilparatsastajan, näyttelijä Ville Virtasen sekä Heppalääkäri, väitöskirjatutkija Kati Tuomolan kanssa.

Jakson lisätiedot ja lähteet: hepodi.fi/jaksot/1/1

Takaisin podcastien listaan