Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Valopäät -podcast

Valopäät valottavat ajankohtaisia aiheita. Kaupunkikulttuurin oraakkelit Henri Järvinen ja Jan Ahonen on päästetty irti.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 118 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 10.8.2018.

#118: Assembly special: Oona Alatalo

Julkaistu 6.8.2023

E-urheiluohjaaja ja psyykkinen valmentaja Oona Alatalo kertoo verkon sosiaalisten yhteisöjen merkityksestä.

[email protected]

#117 - Assembly special: Ville Mäkipelto

Julkaistu 5.8.2023

Valopäät tapasivat Assyilla tiedetubettaja Ville Mäkipellon. Puheenaiheena pelikulttuurin rinnalla hänen ja Paavo Huotarin kirja Sensuroitu - Raamatun muutosten vaiettu historia.

#116 - Matti Rautaniemi ja sivistynyt joogi

Julkaistu 15.12.2022

Joogan ajatellaan johdattavan harjoittajansa ikiaikaisen viisauden lähteille. Mutta onko jooga sisäisen viisauden sijaan sivistymätöntä pakoa todellisuudesta? Miksi harjoittaa intialaisia joogaliikkeitä ja elämäntapaa jos ei tule toimeen edes oman elämänsä kanssa.

Helsingin kirjamessuilla äänitetyssä Livepodcastissa Valopäät-podcastin Jan Ahosen ja Henri Järvisen kanssa aihetta pohtimassa joogatutkija Matti Rautaniemi.

#115 - Jotain rajaa Ville Ranta?

Julkaistu 23.11.2022

Ville Ranta on tunnettu ja keskustelua herättänyt pilapiirtäjä joka on saanut myös urallaan sananvapauspalkinnon ja runsaasti kansainvälistä kiitosta. Helsingin kirjamessujen livepodcasteissa Ville Rannan kanssa sananvapaudesta, sarjakuvataiteesta, kultturisodista ja uran kohokohdista jututtaa Valopäät –podcastin Jan Ahonen ja Henri Järvinen.

#114 - Pohjoisen alitajunnan ja naiseuden myyttien matkassa

Julkaistu 15.11.2022

Eeva Maria Leino ja Tytti Leiwo on Valopäiden haastateltavina Helsingin kirjamessujen livepodcasteissa. Pohjoisen alitajunnan maa -teos puhuttelee kaikkia niitä, jotka tuntevat selitätmätöntä kaipuuta pohjolan myyttiseen maailmaan.

#113 - Heli Hulmi ja kirjallisia kohtaamisia

Julkaistu 13.9.2022

Jokaisella kirjailijalla on sukulaissielunsa; Heli Hulmin sielunveli on Tomas Tranströmer, jonka runoihin hän rakastui varhain ja joiden johdattamana hän käy läpi omaa menneisyyttään.

www.helihulmi.fi

#112 - Juha Kinanen ja Jussi Koski - Kirkon rata ATK:sta e-urheiluun.

Julkaistu 18.8.2022

Assembly 2022 festivaaleilla kysyimme pastori Jussi Koskelta ja Lasten ja Nuorten keskuksen verkkokehittäjä Juha Kinaselta muistoja omista atk harrastuksista ja kirkon atk-historiasta. Onko kirkko ollut kärkivaunussa vai resinalla perässä?

#111 - Female Gaming Finland & Hacklab yhteisöt

Julkaistu 8.8.2022

Asseblyillä itseään tekevät tunnetuiksi pelaamiskultturiin vaikuttavat toimijat. Tutustumme kahteen niistä. Marianne Määttä Female Gaming Finland yhdistyksestä ja Eero "Rambo" Heurlin Helsinki Hacklabista.

Female Gaming Finland ry, FGF, on kaikenikäisille naisille ja sukupuolivähemmistöille suunnattu videopeliyhteisö, joka edustaa jäseniään ja edistää jäsentensä asemaa pelimaailmassa. Yhdistyken tarkoitus on tuoda esille ja purkaa naisten ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamia rakenteellisia esteitä. https://www.femalegamingfinland.fi/

Helsinki Hacklabin tavoitteena on ylläpitää Helsingissä yhteisöllistä verstasta, jossa jäsenet pystyvät rakentamaan erilaisia kädentaidollisia tai teknisiä projekteja joko yhdessä tai itsenäiesti. https://helsinki.hacklab.fi/

#110 - Pekka Aakko ja Assemblyn historia

Julkaistu 4.8.2022

Pekka Aakko on ollut mukana järjestämässä suosittua tietokonetapahtumaa jo 30 vuotta. Assembly on ollut katalyyttina suomalaiselle peliteollisuudelle ja toiminut osaajien kohtauspaikkana. Assembly tunnetaan etenkin tietokoneharrastajien tapahtumana, jossa vietetään unettomia öitä pelaten, koodaten, striimaten, osallistuen kilpailuihin, oppimalla uutta ja tapaamalla samoista aiheista kiinnostuneita kavereita. Tapahtuman keskiössä on alunperin demo-kulttuuri joka on edelleen vahvasti edustettuna vuosittaisina kilpailuina ja demoskenen kohtauspaikkana.

#109 - Niko Humalisto - kohti kestäviä luontoarvoja

Julkaistu 17.5.2022

Niko Humalisto on ympäristöaktivisti ja ympäristöpolitiikan dosentti. Hän toimii Suomen Lähetysseuran vaikuttamistyön asiantuntijana. Miten monin tavoin työtä ilmastonmuutoksen torjumiseksi voikaan tehdä? Tästä puhetta myös Maailma kylässä -festivaaleilla 23.- 29.5.2022

#108 - Iiris Härmä ja silmiä avaava Luomakunnan vartijat

Julkaistu 13.5.2022

Palkittu ohjaaja Iiris Härmä avaa näköaloja uusimman dokumenttielokuvan Luomakunnan vartijat teemoihin. Elokuvassa ollaan ihmiskunnan synnyinsijoilla Keniassa kun aiemmasta tutkimusaineistosta päätellyn harmonisen luontosuhteen sijaan tutkijat kohtaavatkin paljon monimutkaisemman vyyhdin, jossa osaa näyttelevät vilpitön tietämättömyys, klaanikahakat, ilmastonmuutos, kolonialismin perintö ja kansallispuiston aiheuttamat jännitteet. Minkälaista on purkaa luonnonsuojelun myyttejä ja rakentaa kestävää vuoropuhelua?

Dokumenttielokuva esitetään Maailma kylässä festivaaleilla online cinemanssa 23.-29.5.2022 www.maailmakylassa.fi

#107 - Jarno Hyökyvaara ja nuoren ihmisen kasvutarina jalkapallon maailmassa

Julkaistu 13.4.2022

Miltä tuntuu istua jatkuvasti vaihtopenkeillä? Näyttelijä Jarno Hyökyvaara kertoo kokemuksistaan urheilumaailmasta ja kuinka teatteri antoi uuden suunnan elämään.

#106 - Kehto ja tietoinen arki

Julkaistu 7.4.2022

Valopäät tutustuivat Kauniaisissa sijaitsevaan Kehto Kouluun ja sen opettajiin Emiliaan ja Tommiin. https://kehtokoulu.fi/

#105 - Jussi Sohlberg ja esoteerinen uskonnollisuus

Julkaistu 18.2.2022

Esoteerinen tieto tarkoittaa uskonnollisessa keskustelussa ihmisen sisimmästä kumpuavaa ilmestystietoa, joka on tarkoitettu vain harvoille ja valituille. Tutkija Jussi Sohlberg on perehtynyt erilaisiin uskonnollisiin ilmiöihin ja myös kirjoittanut Tiina Mahlamäen ja Nina Kokkisen toimittamaan Moderni esoteerisuus ja okkultismi Suomessa -teokseen.

#104 - Topias Haikala ja pimeän jälkeen liikkuvat olennot

Julkaistu 2.2.2022

Topias Haikalan esikoisromaanin päähenkilöt etsivät kukin vastausta kysymykseen: jos kaikki on katoavaista, miten ihminen voi olla ihminen - tai karhu karhu?

#103 - Asko Sole ja murhaajan muotokuva

Julkaistu 26.1.2022

Etäpodcastissa kirjailija Asko Sole keskustelemassa murhia käsittelevästä kirjasta.
Murhaajan muotokuva -kirjassa kerrotut henkirikostapaukset ovat traagisia, käsittämättömiä ja tositapahtumiin perustuvia. Syitä teoille voi hakea tekijän taustoista, olosuhteista ja motiiveista. Kyse voi olla päihteistä, persoonallisuushäiriöistä, vakavasta psyykkisestä sairaudesta tai psykoosista. Ihmismielen pimeistä puolista on usein vaikea saada varmaa käsitystä. Motiivit eivät läheskään aina selviä - edes tekijälle itselleen. Millainen on rikollinen mieli?

#102 - Pipsa Lotta Marjamäki ja viestinnän johtaminen

Julkaistu 20.1.2022

Kelan viestintäjohtaja Pipsa Lotta Marjamäki on kirjoittanut Jenni Vuorion kanssa kirjan viestinnän johtamisen tueksi. Miten pysyä pinnalla alati muuttuvan tiedon virrassa?

#101 - Eeva Maria Leino ja paluu jumalattaren luontoon

Julkaistu 13.1.2022

Eeva Maria Leinon ja Tytti Leiwon kirja vie matkalle jumalatarten luontoon ja myyttien Pohjolaan. Mitä muinaiset voimanaiset, mytologiat ja luonnon voimanlähteet voivat antaa nykyajan ihmisille?

#100 - Pertti Jarla ja sarjakuva piloillaan

Julkaistu 15.12.2021

Keskustelua sarjakuvien menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Vieraana sarjakuvataiteilija Pertti Jarla. valopäiden sadas jakso on nauhoitettu Helsingin kirjamessuilla 2021.

#99 - Risto Oikarinen ja fiktiivinen piispa

Julkaistu 8.12.2021

Vieraana kiitellyn Piispa -romaani kirjoittanut kirjailija Risto Oikarinen. Hänet tunnetaan myös runoilijana.

#98 - Tuomas Marjamäki ja suomalaisen komiikan historia

Julkaistu 24.11.2021

Kirjailija ja toimittaja Tuomas Marjamäen kanssa keskustellaan suomalaisesta komiikasta.

Tuomas on kirjoitanut useita historiikkeja tunnetuista koomikoista, viimeisimpänä Uuno on numero yksi – Turhapuron koko tarina 1971–2021.

#97 - Linkolan perintö

Julkaistu 17.11.2021

Jasmina Ollikainen ja Jussi K. Niemelä keskustelemassa Pentti Linkolan ajatuksia ja elämää käsittelevästä uunituoreesta teoksesta.

#96 - Heidi Backström ja Laura Hakanen - kotiseutuvieraus

Julkaistu 29.10.2021

Synnyinmaisemiin liittyvää vierauden tunnetta käsitellään yleensä nuoruuteen kuuluvana vaiheena. Entä jos se ei olekaan vaihe, josta kasvaa yli, vaan osa ihmistä? Millaisen jäljen se jättää, jos ei mahdu pienen paikkakunnan tavallisuuden määritelmään?

#95 - Aki Cederberg ja Pyhä Eurooppa.

Julkaistu 27.8.2021

Kirjailija Aki Cederbergin matkakirja kuljettaa muinaisiin pyhäkköihin ja eurooppalaisen pyhyyden jäljille. Mitä merkitsee uinuvat kalmistot ja riimut nykyajan etsijälle? Kadottivatko Euroopan kansat henkiset juurensa?

#94 - Rilli Lappalainen ja kestävän kehityksen haasteet

Julkaistu 28.5.2021

Fingon kestävän kehityksen johtaja Rilli Lappalainen keskustelemassa , Onko aika kypsynyt ympäristöarvoille?

Maailma kylässä .festivaali tänä vuonna virtuaalisesti 29.-30.5.2021. www.maailmakylassa.fi

#93 - Emma Sairanen ja ilmaston tulevaisuus

Julkaistu 13.5.2021

Keskustelua biodiveriseetistä, ilmastonmuutoksesta ja nuorten vaikuttamisesta. Emma Sairanen on 24-vuotias opiskelija Aalto-yliopistossa bioteknologian maisteriohjelmassa. Allianssi nimesi hänet viime vuonna Suomen kymmenenneksi nuorten ilmastodelegaatiksi. Emma on mukana kevään 2021 Maailma kylässä -festivaaleissa ilmastoon liittyvissä sisällöissä.

#92 - Anna Härri eettisen läppärin jäljillä

Julkaistu 6.5.2021

Tutkija Anna Härrin kanssa keskustelua eettisen kuluttamisen näkökulmista. Voiko tuotteen ostaa hyvällä omallatunnolla kuinka helposti?

#91 - Jukka-Pekka Heiskanen ja Seija Aunila - Äkkilähtöjä menneisyyteen

Julkaistu 30.4.2021

Millaiselta näyttää aikamatka sadan vuoden päähän? Ajattelivatko ihmiset ennen kovin paljoa eri tavalla kuin nykyään vai onko löydettävissä yhtymäkohtia nykyajan somekeskusteluihin?

#90 - Osmo Tapio Räihälä: Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa?

Julkaistu 22.4.2021

#89 - Maailma koronakriisin jälkeen.

Julkaistu 15.4.2021

K niinkuin katastrofi -kirjan kirjoittaneet Rami Kangas, Marko Nenonen ja Mari Välimäki keskustelemassa länsimaiden demokratian tulevaisuudesta.

#88 - Kaisa Raittila ja yhteyden rakentajat

Julkaistu 7.4.2021

Kirjailija Kaisa Raittila kertoo Yhteyden rakentajat -kirjan syntyprosessista. Miten kirkon suhde seksuaalivähemmistöihin on muuttunut vuosikymmenien aikana? Ovatkö vähemmistöryhmät löytäneet kotipaikkansa kirkossa?

#87 - Jarno Paalasmaa ja oppimisen paikka

Julkaistu 11.3.2021

Mitä kiusaamiselle voisi kasvatuksellisesti tehdä? Jarno Paalasmaa on rehtori, kasvatusvaikuttaja ja suositun kasvatusaiheisen podcastiin juontaja. Kirjoittanut kirjan Kasvatusviisautta kiireisille.

#86 - Emil Anton

Julkaistu 18.2.2021

Teologian tohtori, tietokirjailija Emil Anton on monilahjakkuus uskonnollisella kentällä ja kulttuurinen sillanrakentaja. Uusin kirja avaa näköalan Kaksoisvirran maahan sen myyttisestä historiasta aina nykypäivän räjähdysherkkään politiikkaan.

#85 - Heli Pruuki: Prinsessa ja herne nenässä

Julkaistu 18.2.2021

Lapsen kiukun kohtaaminen erityisesti äidin mutta myös isän näkökulmasta.

#84 - Petri Laukka ja Ari Turunen - Solvaajat: Herjaamisen hävytön historia

Julkaistu 15.2.2021

Etäpodcastissa puhutaan herjaamisesta historiallisena ilmiönä. Mitkä olivat Donald Trumpin käyttämät suosituimmat solvaukset? Oliko Martti Luther aikansa trolli?

#83 - Jukka Tervo ja intohimo salibandyyn

Julkaistu 4.2.2021

Etäpodcastissa lajipioneeri Jukka Tervo kertoo salibandyn varhaisista vaiheista Suomessa. Miten siitä tuli supersuosittu lyhyessä ajassa?

#82 - Minä olen -messujen sisällöntuottaja Hilla Sundström

Julkaistu 28.1.2021

Valopäät ovat mukana Minä oolen -messuilla. Mitä poikkeuksellisesti etänä järjestettävät messut tarjoavat? https://www.minaolenmessut.fi/

#81 - NNS räp/pop bändistä Jesse de Jong ja Tuomas Uusitalo

Julkaistu 21.1.2021

Nuoret miehet tekevät häpeämätöntä gospelia. Miten näkyy korona-aika bändin toiminnassa? Entä mikä onkaan bändin voimahedelmä?

#80 - Laura Gustafsson

Julkaistu 30.12.2020

Kertovatko perinteiset kirjallisuuden juonikuviot elämästä realistisesti? Onko kulttuurissamme nurjia puolia joita ei haluta nähdä? Entä suhteemme materiaan ja tavaraan?

#79 - Sofia Torvalds

Julkaistu 17.12.2020

Sofia Torvalds on toimittaja ja kirjailija. Torvaldsin uusi kirja on suomeksi ahdistuksen jumalatar. Keskustelua suvusta, vanhemmudesta, syömishäiriöstä, angsteista ja
suomenruotsalaisuudesta.

#78 - Tiina Saari ja Maiju Majamaa: suomalaiset katoamistapaukset.

Julkaistu 3.12.2020

Miten omaiset ja tapauksia tutkivat kokevat ihmisen katoamisen? Millainen ilmiö katoaminen on? Uusi kirja käy läpi 11 tunnettua suomalaista katoamistapausta.

#77 - Stripteasetanssija Irina Tundra

Julkaistu 12.11.2020

Rock-strippari Irina Tundra riisuu työnsä myyttejä. Mikä häntä ajaa eteenpäin ja mistä kaikki sai alkunsa? Onko erotiikka taidetta ja miten aiikuisviihdeala on muuttunut aikojen kuluessa?

#76 - Pauli Jokinen ja Helsingin murhahistoria

Julkaistu 10.11.2020

Miltä Vastaamoon liittyvä rikosvyyhti näyttää rikoskirjailijan silmin? Miksi jollain alueella rikoksia on tapahtunut enemmän kuin toisaalla?

#75 - Sanna Vaara ja hillitön henkinen elämä.

Julkaistu 29.10.2020

Miten luonnoton luontoihminen pärjäsi erämaassa ja miten hauskaa oli hiljaisuudessa?

#74 - Nuorisotutkija Mikko Salasuo ja kiusaamisen kulttuurit kollektiivisena vastuuna.

Julkaistu 9.10.2020

Totuttujen ajattelutapojen harha ja ristiriita tutkimustulosten havaintoihin. Jos tutkimustolos ei miellytä, kiusataan tutkijaa. Tähänkö on tultu?

#73 - Timo Purjo ja Henkinen uhmavoima

Julkaistu 28.9.2020

Etäpodcastissa filosofian tohtori Timo Purjo kertoo uudesta kirjastaan. Miten ihminen voisi löytää ja säilyttää oman elämän tarkoituksen

#72 - Kehitä tai kuihdu! Kouluttaja Jaana Villanen pohtii miten orgasnisaatio pärjää muutosten keskellä.

Julkaistu 17.9.2020

#71 - Ufo asiantuntijat Keskuudessamme.

Julkaistu 10.9.2020

Jaakko Närvän ja Jussi Sohlbergin toimittama Arvoituksia avaruudesta – Näkökulmia ufouskomuksiin -kirja ilmestyi hiljattain. Sen käsittelytapa on kulttuuritieteellinen.

#70 - Jari Hemmilä ja juoksemisen sisäinen kauneus

Julkaistu 3.9.2020

Juoksen siis olen -kirjan kirjoittanut Jari Hemmilä aloitti juoksemisen varsinaisesti vuonna 1973 ja 47 vuoden aikana hän on juossut yli 200 000 kilometriä. Vuosikymmenen aikana juokseminen on ollut kiinteällä tavalla osa hänen elämäänsä niin juoksijana, valmentajana, luennoitsijana kuin toimittajanakin.

#69 - Esa Väliverronen ja Severi Hämäri. Mitä on tieteen vapaus ja tutkijan sanavapaus tänään?

Julkaistu 27.8.2020

Tietokirja Tieteen vapaus ja tutkijan sananvapaus avaa monipuolisesti tutkimuksen vapaden kysymyksistä ja nykymenosta populismista yliopistojen murrokseen.

#68 - Johanna Linner Matikka ja lempeyden vallankumous.

Julkaistu 30.4.2020

Keitä ovat muutoksentekijät? Keskustelua koronasta, yhteiskunnan muutoksesta ja lempeyden muutorvoimista.

#67 - Sovinnollisen keskustelun välineet. Etäpodcastjaksossa Laura Arikka.

Julkaistu 2.4.2020

Erätauko on toimintamalli, joka tarjoaa työkaluja rakentavan yhteiskunnallisen keskustelun käynnistämiseen ja käymiseen.

#66 - Miten voi johtaa itseään? Keskustelemassa psykologi ja kouluttaja Satu Pihlaja

Julkaistu 26.3.2020

#65 - Millaista on olla erityisherkkä ihminen? Keskustelemassa Herkkyyden lahja -kirjan kirjoittaja Isabella Törner

Julkaistu 13.3.2020

#64 - Keitä ovat väkivaltaa kokeneet miehet? Keskustelemassa vastaava väkivaltatyöntekijä Tommi Sarlin Miessakit ry:sta

Julkaistu 5.3.2020

https://www.miessakit.fi/

#63 - Tapio Pajunen ja Yhteisvastuukeräyksen pitkä historia

Julkaistu 13.2.2020

Yhteisvastuukeräyksen kautta Suomalaiset ovat tehneet hyvää jo 70 vuoden ajan. Keräysjohtaja Tapio Pajunen kertoo keräyksen taustoista ja mikä häntä keräyksessä innostaa.

#62 - Atte ja Karoliina Mellanen: Hyvät, pahat ja milleniaalit - miten meitä tulisi johtaa?

Julkaistu 6.2.2020

Mitä vikaa on milleniaaleissa?

#61 - Lauri Maarala ja hengelliset gurut

Julkaistu 31.1.2020

Lauri Maarala on kirjoittanut kirjan Gurujen opissa. Miten voimme löytää toivoa ja inspiraatiota mystiikan ja rukouksen opettajilta?

#60 - Psykoterapeutti ja parisuhdepodcastaaja Juha Petterson

Julkaistu 23.1.2020

Miten parisuhteeseen voi satsata? Kenelle perheneuvonta on tarkoitettu? Kuuntele tuoretta parisuhdepodcastia "Suhde klinikalla", jossa perheneuvojat keskustelevat parien lähettämistä kysymyksistä https://www.spreaker.com/show/suhde-klinikalla

#59 - Yrittäjä ja tv-persoona Nina Kuhta. Mitä kaikkea sisältyy hääpukujen maailmaan?

Julkaistu 18.1.2020

Valopäät kysyivät häiden suunnittelun ammattilaiselta vinkkejä häihin. Mitä tuntui juontaa tunnettua ohjelmaformaattia Say Yes to the Dress?

#58 - Love Me Do -häätapahtuman vastaava tuottaja Nonna Sjöberg. Mikä on pinnalla hääskenessä?

Julkaistu 9.1.2020

Miten hääalalle päädytään? Voiko morsiammista tulla hääzilloja? https://www.lovemedo.fi/

#57 - Jouluspesiaali

Julkaistu 20.12.2019

Valopäiden vieraana Joulupukki. Onko pukilla jo kiire ja mikä on pukkiperinteen tausta? Entä muut jouluun liittyvät Suomalaiset perinteet? Pukin ahkerana tuuraajana tunnettu kokemusasiantuntija Pauli Syrjö. Hyvää joulua kaikille!

#56 - Joulumuori revisited: Riitta Kalliorinne Jouluradiosta

Julkaistu 13.12.2019

Uusintana viime vuodelta Jouluradion joulumuori Riitta Kalliorinne. Kouluradio kuuluu osoitteesta www.jouluradio.fi

#55 - Maaretta Tukiainen: Vähemmällä enemmän mielekkyyttä elämään?

Julkaistu 5.12.2019

Miten keskittyä oleelliseen ja löytää elämän punainen lanka yhä paremmin? Vieraana tietokirjailija, mentori ja yrittäjä Maaretta Tukiainen.

#54 - Neuropsykologi ja valmentaja Nina Uusitalo

Julkaistu 29.11.2019

Aivot on hyvinvoinnin lähde. Miten kehittää toimintakykyä aivotaitojen avulla?

#53 - Petro Poutanen ja Salla-Maaria Laaksonen: Faktat nettiin

Julkaistu 21.11.2019

Miten onnistua asiantuntijana somessa? Entä mitä tarkoittaa henkilöbrändi?

#52 - Katarina Meskanen ja syömisen psykologia

Julkaistu 12.11.2019

Katarina Meskanen on psykologi ja valmentaja. Keskustelua tunnesyömisestä ja kehonkuvan vaikeuksista. Miten saavuttaa terve suhde ruokaan?

#51 - Kirjailija ja tarinakouluttaja Joonas Konstig

Julkaistu 7.11.2019

Joonas Konstig on kirjailija ja kouluttaja. Vuosi herrasmiehenä -kirja oli tutkimusmatka ihmisenä olemisen peruskysymyksiin.

#50 - Näyttelijä Satu Tuuli Karhu

Julkaistu 30.10.2019

Jussi-palkittu näyttelijä Satu Tuuli Karhu tunnetaan mm.elokuvista "Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja", "Marian paratiisi". Teatterin ja elokuvamaailman haasteet ja ilot tänään? Onko Karhu parasta mitä Kainuu on antanut maailmalle?

#49 - Valopäät podcast LIVE I love me -messuilta

Julkaistu 23.10.2019

Kehopositiivisuus ja henkinen hyvinvointi. Vieraana bloggaaja ja malli Marjaana Lehtinen sekä Iso kolmonen podcastin Tuomas, Laura ja Marjukka.

#48 - Henrik Wikström ja mitä Jeesus tekisi?

Julkaistu 17.10.2019

#47 - Jaakko Tahkokallio ja kymmenen myyttiä keskiajasta.

Julkaistu 10.10.2019

Oliko elämä keskiajalla väkivaltaista ja raakaa? Oliko keskiajan kirkko vain synkkä alistaja ja paavin ilkeä kätyrijoukko? Oliko noitaroviot suurta kansanhupia? Tahkokallion kirja Pimeä aika-kymmenen myyttiä keskiajasta, haastaa väärät käsityksemme.

#46 - Toimittaja Heimo Hatakka ja Juhani Rekolan kirkas mystiikka.

Julkaistu 3.10.2019

#45 - Heli Pruuki ja kirja Vihainen Nainen . hyvä, paha agressio

Julkaistu 26.9.2019

Voiko nainen olla vihainen ja mies tuntea surua? Miksi vain osa tunteista sallitaan ja miten paljon olisi hyötyä tunnetaidoista?

#44 - Karolina Kouvola ja naissoturit

Julkaistu 18.9.2019

Mitä ovat amatsonit, kilpineidot tai muut historian naissoturit? Mitä sukupuoli merkitsee sankaritarinoissa ennen ja tänään? Karolina Kouvola on kirjoittanut kirjan naissotureista.

#43 - Jussi K Niemelä ja yhteiskuntakriittinen Punaiset Lehdet

Julkaistu 13.9.2019

Toimittaja Jussi K Niemelä on kirjoittanut romaanin Punaiset lehdet joka on melkoinen nyky-yhteiskunnan ruumiinavaus.

#42 - Lasse Halme ja Juice Leskisen laulujen unelmat ja todellisuus

Julkaistu 4.9.2019

Lasse Halme on kirjoittanut kirjan jossa pohditaan elämän isoja kysymyksiä, uskoa ja yhteiskunnan teemoja Juice Leskisen lauluissa.

#41 - Jukka Ahokas ja pyhää musiikkia

Julkaistu 29.8.2019

#40 - Kuvittaja, sarjakuvantekijä Hannu Lukkarinen

Julkaistu 21.8.2019

Hannu Lukkarinen on yksi Suomen maineikkaimpia kuvittajia, jonka kynästä on syntynyt kuvat niin Kalevalaan kuin Tuntemattomaan sotilaaseen.

#39 - Assemblyspecial

Julkaistu 15.8.2019

Valopäät haastatteli elokuun alun Assembly -tietokonetapahtumassa suosittua Fortnitepelaaja Gasoneehia ja Pelikaveritoiminnan edustajia.

#38 - Antti LJ Pääkkönen. Millainen on tie Tenavatähdestä menestyväksi ääninäyttelijäksi ja ohjaajaksi?

Julkaistu 7.8.2019

Antin uusimpia töitä on Angry Birds elokuva 2:n dubbauksen ohjaus suomalaisen huippunäyttelijäkaartin kanssa.

#37 - Ville Kormilainen

Julkaistu 18.6.2019

#36 - Magnesia -festivaalin tuottaja Mari Rasimus.

Julkaistu 12.6.2019

http://www.magnesiafestival.com/

#35 - Onko KISS enemmän kuin bändi? Vieraina aidot fanit Juha Petterson ja Mikko Saari

Julkaistu 5.6.2019

#34 - Taidetta ja niskavammoja. Vieraana taiteilijapari Jarkko Repo & Rasmus Repo

Julkaistu 31.5.2019

Niskavammoja -näyttely nähtävillä Galleria Dixissä 1.-20.6.2019

#33 - Miten paljon on tarpeeksi? Fitnessvalmentaja ja pappi Jussi Koivisto vieraana.

Julkaistu 17.5.2019

#32 - Elokuvaohjaaja Samppa Batalin toinen pitkä elokuva "Äiti" ensi-illassa. Mitä ohjaaja ajattelee elokuvastaan ja sen teemasta?

Julkaistu 8.5.2019

#31 - Pekka Yrjänä Hiltunen on monien maailmojen rajapintaäijä. Kohtaamisen ja dialogin salaisuus paljastuu.

Julkaistu 2.5.2019

#30 - Valoa vaikeuksiin avioeron ja uusperheiden kysymyksissä. Kirjailja ja eroasiantuntija Marika Rosenborg kertoo työstään.

Julkaistu 25.4.2019

#29 - Bob Dylan tulee - me olemme valmiit. Toimittaja Juhani Huttunen.

Julkaistu 11.4.2019

#28 - Aprillispesiaali. Taikuuden lumosta kertoo taikuri Markus Tervo

Julkaistu 1.4.2019

#27 - Rock. Leo Mellerin klassikkokirjasta keskustelemassa Jussi K. Niemelä ja Jussi Sohlberg

Julkaistu 27.3.2019

#26 - Poliisipappi Jaani Vilkkilä. Mitä muuta tekee poliisipappi kuin harrastaa balettia ja kuuntelee Metallicaa?

Julkaistu 20.3.2019

#25 - Taidemaalari Tiitus Petäjäniemi. Kuvataiteilija kohtaa työelämän monimuotoisuuden.

Julkaistu 14.3.2019

#24 - Käsikirjoittaja ja elokuvantekijä Pekka Lehtosaari

Julkaistu 5.3.2019

Tässä jaksossa rupattelua elokuvista. Millainen on hyvä elokuva ja käsikirjoitus? Rendel 2 tekeillä.

#23 - Susanna Erätuli ja Etsijän kirja. Kuinka lumilautailijasta tuli kirjailija ja ihmisyyden kysymysten pohdiskelija?

Julkaistu 14.2.2019

#22 - Työyhteisövalmentaja ja kouluttaja Mika Ijäs. Missä piilee mukavan työyhteisön salaisuus?

Julkaistu 6.2.2019

www.innostaminen.fi

#21 - Mukana Iso Kolmonen -podcastin Tuomas. Keskustelua kehollisuudesta - voiko läskistä puhua?

Julkaistu 31.1.2019

Kuuntele Iso Kolmonen -podcastia: https://soundcloud.com/isokolmonen

#20 - Vieraana toimittaja Päivikki Koskinen.

Julkaistu 17.1.2019

Miksi Puoli seitsemän on niin hyvä ja suosittu ohjelma? Millainen on matka pikkukylästä Linna juhlien toimittajaksi?

#19 - Jouluradiospecial

Julkaistu 18.12.2018

Joulutunnelmissa mukana Jouluradion joulumuori Riitta Kalliorinne. Kuuntele joulumusiikkia nettikanavilta: www.jouluradio.fi

#18 - Vieraana Myllyteatterin taiteellinen johtaja ja ohjaaja Miira Sippola.

Julkaistu 14.12.2018

Millainen visio on kantanut 15-vuotisjuhliaan viettävää Myllyteatteria? Taide isojen kysymysten äärellä.

#17 - Suomen presidentit ja kirkko.

Julkaistu 4.12.2018

Dosentti Ville Jalovaara on kirjoittanut kirjan Kirkon ja Suomen presidenttien suhteesta ja yhteistyöstä. Millainen oli presidenttien hengellinen ja kirkollinen maisema?

#16 - Onko Queen aina yhtä hyvä ja Freddie Mercury aina loistava? Minkälaisen jäljen se jätti, entä uusi elokuva bändistä?

Julkaistu 29.11.2018

Vieraana DJ ja nuorisotyönohjaaja Mikko Saari

#15 - Millainen on sekulaarien maahanmuuttajien näkökulma?

Julkaistu 23.11.2018

Vieraana bloggari, vapaa-ajattelija ja kansalaisaktivisti Anter Yasa.

#14 - Mystinen maestro - Seppo A. Teinosen pitkä pyhiinvaellus.

Julkaistu 15.11.2018

Seppo A. Teinosta on luonnehdittu vuosisadan oppineimmaksi suomalaiseksi teologiksi, yliopiston parhaimpiin kuuluvaksi luennoitsijaksi ja armoitetuksi opintomatkojen johtajaksi. Välillä provosoiva ja äärimmäisyyksiin taipuvainen, mutta samalla asioilleen ehdottoman omistautunut persoona jakoi mielipiteitä. Vieraana elämänkerran kirjoittaja Raine Haikarainen.

#13 - Sisäisen orvon viisaus - kuinka löydän kotiin?

Julkaistu 8.11.2018

Kaisa Kuurne on isänsä Simo Kuurneen kanssa kirjoittanut kirjan ihmisyyden peruskysymyksistä ja miten sisällämme asuvan orvon asetelma ilmenee elämässämme.

#12 - Pyhäinpäiväspesiaali: Kuolevien kuolemattomia pohdintoja ajan rajoista ja Halloweenista.

Julkaistu 1.11.2018

#11 - Kuka on Jordan B Peterson ja miksi häntä pitäisi kuunnella? Vieraana toimittaja Juha-Pekka Tikka.

Julkaistu 25.10.2018

Kääntyykö poliittisen keskustelun suunta kun kanadalainen psykologi villitsee nuoria?

#10 - Ihmisarvoinen työ on jokaisen naisen oikeus. Vastuuviikon teemoista keskustelemassa Tuija Samila.

Julkaistu 18.10.2018

#09 - Mimmit koodaavat muutosta. Vieraana muutoksen tekijä Vlada Laukkonen.

Julkaistu 11.10.2018

#08- Perttu Häkkinen in memoriam. Keskustelemassa Jussi K Niemelä & Jussi Sohlberg.

Julkaistu 4.10.2018

Perttu Häkkinen in memoriam. Kuinka kohdata alakulttuurit? Miltä maailma näyttää marginaalista? Kuka kantaa valoja? Keskustelemassa Jussi K Niemelä & Jussi Sohlberg.

#07 - Filosofi Aku Visala ja tekoäly. Mihin ihmisyys on menossa ja valtaako ilkeä robottiarmeija pian maailman?

Julkaistu 28.9.2018

Kuka tai mikä ihminen oikeastaan on ja pitäisikö sitä edes pohtia? Ja mitä tekemistä vapaalla tahdolla on tämän kaiken kanssa?

#06 - Kulttuuria kaikille? Christine Langinauer valottaa taiteen ja kulttuurin saavutettavuuskysymyksiä.

Julkaistu 20.9.2018

Vähemmistöt, tasa-arvo ja identiteettipolitiikka taiteessa. Entä kulttuurinen omiminen?

#05 - Dokumenttielokuvien syvin olemus. Vieraana dokumenttiohjaaja Markku Heikkinen.

Julkaistu 7.9.2018

Markku Heikkisen tuore Ei tietä kotiin -dokumentti käsittelee kansallisuutta, pakolaisuutta ja identiteettiä. Elokuva on laadittu ikään kuin pakolaisisän kirjeeksi pienelle tyttärelleen Kongosta Kainuuseen.

#04 - Pilakuvistaan tunnettu sarjakuvapiirtäjä Ville Ranta

Julkaistu 28.8.2018

Ranskalaisen sarjakuvakulttuurin analyysia. Kuningas menettää päänsä on uunituore julkaisu. Villen suosituksia Helsingin Sarjakuvafestivaaleille.

#03 - Kuvataiteilija ja pappi Ilkka Sariola. Performanssin salattu olemus.

Julkaistu 23.8.2018

Taidetta takalisto paljaana. Taiteen ja uskonnon leikkauspinnasta. Vapaaottelu ja sukupuolikonventio

#02 - Tubecon tulee, oletko valmis? Mietteitä ennen tapahtumaa. Ville Mäkipellon haastattelu.

Julkaistu 18.8.2018

Toisessa jaksossa ajankohtaisena aiheena tällä viikolla Tubecon. Jan ja Henri keskustelevat ennen tapahtumaa tubettamisesta. Suomen tubettajat ry:n hallituksen jäsen ja tiedetubettaja Ville Mäkipelto kertoo motiiveistaan popularisoida tiedettä.

#01 - Tästä se lähtee.

Julkaistu 10.8.2018

Ensimmäisessä jaksossa puhutaan podcastin mahdollisista tulevista teemoista. Myös mm. Suomi-areena kriittisen tarkastelun kohteena.

Takaisin podcastien listaan