Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Radio Wyrd Podcast

Neljä miestä kokoontuvat puisen pöydän ympärille, juovat viskiä ja pohtivat todellisuuden ja elämän ihmeellistä monimuotoisuutta. He nostavat maljoja, kertovat tarinoita, jakavat ideoita ja nauravat. Radio Wyrd on podcast, joka syntyy näistä hetkistä pöydän ympärillä. Podcastin aiheet ovat rajattomat ja vaihtelevat kepeän hauskoista hartaan vakaviin. Käsiteltävänä saattaa olla yhtälailla erilaiset kulttuurin muodot kuin ajankohtaiset ilmiöt, niin muinaiset sivilisaatiot kuin tulevaisuuden visiotkin. Pöydän äärelle kutsutaan ajoittain erinäisiä vieraita jakamaan heidän omia näkemyksiään. Radio Wyrd on kuin nykypäivän versio antiikin areenoista, jossa tarinat ja ideat kohtaavat vuoropuheluna- vuoropuheluna, joka perustuu toveruuteen ja hengenheimolaisuuteen, prometeaaniseen tiedonjanoon, sekä kuvia kumartelemattomaan huumoriin.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 9 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 21.11.2012.

LÄHETYS 16: Radio Wyrd vs. Maailmanpuu - Pakanalliset syysmessut

Julkaistu 12.10.2017

Maailmanpuu ja Radio Wyrd yhdistävät voimansa tässä Pakanallisilla syysmessuilla elävän yleisön edessä nauhoitetussa erikoislähetyksessä, jonka aiheena on "Mitä on pakanuus?" Mitä oikeastaan tarkoitetaan pakanallisuudella? Mikä erottaa autenttisen pakanallisen perinteen moderneista uuspakanallisista suuntauksista? Onko todellinen pakanallisuus luonteeltaan paikallista vai eklektistä? Entä mikä on pakanallisuuden tulevaisuus, vai onko sellaista edes? On sanottu, että ”pakanat uskovat jumaliin uskomiseen, mutta eivät jumaliin.” Toisille pakanuus edustaa unohdettua maailmankuvaa, johon uskon käsitettä on edes vaikea sovittaa. Filosofi ja kulttuurihistorioitsija Oswald Spengler nimitti ”toiseksi uskonnollisuudeksi” sellaista uskonnollista liikehdintää, joka kumpuaa urbaanin elämän ja yhteiskunnan turtuneisuudesta ja tyhjiöstä, jossa kansa kaipaa alkuperäisen uskontonsa ”nuoruutta”. Onko nykypäivän pakanallisuus pelkkää romanttista roolileikkiä vai aidosti vaihtoehtoinen tapa elää ja olla vuorovaikutuksessa maailman kanssa? Näitä ja monia muita kysymyksiä käsitellään tämän puolitoistatuntisen aikana. Skål!

Lähetys 15: Timo Hännikäinen

Julkaistu 7.7.2017

Vieraana on Timo Hännikäinen, helsinkiläinen kirjailija ja kontroversiaali persoona, jonka teoksiin kuuluvat mm. hänet julkisuuteen nostanut ILMAN, polemiikkia jo ennen julkaisuaan aiheuttanut KUNNIA, kuolemanmeditaatio KUOLEVAINEN, sekä viimeisin, muistelmateos LIHAMYLLY. Hännikäinen on myös verkkolehti Sarastuksen päätoimittaja, yksi 6.12 -soihtukulkueen järjestäjistä, sekä pahamaineinen internet-öykkäri. Illan lähetyksessä nautimme Italia-teemaisen drinkkimenun Timon seurassa, ja keskustelemme kirjailija H.P. Lovecraftin elämästä ja aversioista sekä Thomas Ligottin eksistentiaalisesta kauhusta, Wicker Man -elokuvan pakanallisesta yhteisöstä ja David Lynchin maailmasta, Morrisseyn poliittisista mielenilmaisuista ja Depeche Moden yhteyksistä alt-right ilmiöön, vasemmiston ja oikeiston erilaisista ihmiskäsityksistä sekä terrorismin aallosta, kulttuurisodasta ja Suomen kahtiajakautumisesta… Ja sammakoista. Tervetuloa nauttimaan (tai loukkaantumaan) tästä poliittisesti epäkorrektista lähetyksestä!

Lähetys 14: Sami Albert Hynninen

Julkaistu 23.3.2017

Sami Albert Hynninen, alias Albert Witchfinder, on lohjalainen taiteilija ja muusikko, joka tunnetaan lukuisista yhtyeistään ja projekteistaan, kuten Reverend Bizarre, Opium Warlords, sekä Tähtiportti, jossa hän toimii vokalistina. Tänä iltana nautimme muutaman OIKEAOPPISEN DAIQUIRIN Samin seurassa, ja keskustelemme Abrasaxista ja Luciferista, maananlaisista maailmoista ja valtakunnista, pikkukaupungin meiningistä ja ulkopuolisuudesta, musiikista ja taiteesta, sekä väännämme POLITIIKASTA. Tämä ennätyspitkä nauhoitus on leikattu kolme ja puolituntiseksi timantiksi kuulijan mielenterveyttä silmällä pitäen. Tervetuloa pöytään!

Lähetys 13: Ike Vil

Julkaistu 16.12.2016

Radio Wyrdin kolmannentoista jakson vieraana on muusikko ja kääntäjä Ike Vil. Ike Vil tunnetaan edesmenneestä yhtyeestään Babylon Whores ja nykyisestä yhtyeestään Sleep of Monsters, jolta on vastikään ilmestynyt toinen täyspitkä levy, Poison Garden (Svart Records). Ike on kääntänyt useita rockmusiikkia, okkultismia ja esoteriaa käsitteleviä kirjoja, kuten Gary Lachmanin Aleister Crowley: Suuren Pedon Elämä ja Teot ja Tajunnan Alkemistit: Kuusikymmenluvun mystiikka ja Vesimiehen ajan pimeä puoli, johon hän myös kirjoitti suomalaista salattua sielunmaisemaa käsittelevät jälkisanat. Ike on myös Helsingin yliopiston kulttuuriantropologian maisteri ja hänen opinnäytetyönsä kulki nimellä "Babylon. Tutkielma Paholaisesta, saatananpalvonnan myytistä ja rock-musiikista". Parhaillaan Ike kirjoittaa ensimmäistä täyspitkää historiallista romaaniaan. Niin lyriikoissaan kuin kirjoituksissaankin, Ike ammentaa aiheensa ja inspiraationsa visusti sielun yöpuolelta, magian ja myyttien maailmasta. Tässä Radio Wyrd lähetyksessä käsittelemme mm. unohdettuja jumalia, runonlaulajan ja papin tehtävää nykymaailmassa, rocktähtiä kuten Bowieta ja Elvistä antiikin dionysisten hahmojen nykyisinä vastineina – ja tietenkin Kali Yugaa. Nama, Nama, Sebesio!

Lähetys 12: Seksin ja Uskonnon Vaiettu Historia - vieraana Marko Meretvuo

Julkaistu 22.7.2016

SEKSIÄ SEKSIÄ SEKSIÄ! Ja Uskontoa. Radio Wyrdin kahdennentoista jakson vieraana on Marko Meretvuo, Seksin ja Uskonnon Vaiettu Historia -teoksen kirjoittaja ja ”Okkultismia ja Erotiikkaa” kuvataidekilpailun ja runokilpailun järjestäjä. Seksi ja uskonto ovat olleet ihmiskunnan keskiössä koko sen historian ajan, ja ovat edelleen. Silti ne nähdään usein erillisinä aiheina ja alueina, joiden keskenäisiä suhteita on laajalti käsitelty enemmän tabujen ja kieltojen kautta - eli miten uskonto on määrittänyt hyväksyttävän seksuaalisen käyttäytymisen (ja siten hallinnut ihmisiä). Silti näiden kahden ihmiselle niin keskeisen asian, seksin ja uskonnon, keskenäisestä suhteesta, yhteydestä ja ykseydestä puhuminen on harvinaisempaa. Mutta on olemassa toinen historia, vaiettu historia. Tässä historiassa kuvastuu sellaiset uskonnon muodot, joissa seksi on keskeisessä osassa itse uskonnon harjoittamista, joissa seksi nähdään tienä jumalten luo, joissa seksi on pyhä. Tästä historiasta puhuvat meille muinashistorian hedelmällisyyskultit, ikivanhat, eri kulttuurien myytit, Idän tantriset perinteet, antiikin eroottis-uskonnolliset mysteerit, varhaiskristilliset gnostilaiset seksikultit aina nykypäivän seksuaalimagian rituaaleihin asti. Pyhä Eros on aina läsnä ja ilmenee eri muodoissa kautta aikojen.

Lähetys 11: Valonkantajat - vieraana Perttu Häkkinen

Julkaistu 13.5.2016

Pelkoa ja inhoa Meilahdessa! Radio Wyrdin hermeettiseen kammioon on tänä iltana manattu hyisestä kryptastaan toimittaja, muusikko ja tietokirjailija Perttu Häkkinen. Perttu Häkkinen on yhdessä Vesa Iitin kanssa kirjoittanut teoksen VALONKANTAJAT: VÄLÄHDYKSIÄ SUOMALAISESTA SALATIETEESTÄ (Like Kustannus), joka on ensimmäinen suomen esoteeristä maisemaa kartoittava ja sen historiaa ja henkilöitä tutkiva teos. Hän on myös kirjoittanut kolumnia Rumbaan ja Helsingin Sanomiin. Pertulla on YLE:llä oma jokaviikkoinen puheohjelmansa, jossa käsitellään säännöllisesti erikoisia aiheita, kuten esoteriaa, alakulttuureja ja eriskummallisia ilmiöitä. Perttu Häkkinen tunnetaan myös elektronisen musiikin maailmassa nimellä Randy Barracuda. Hän on toiminut mm. yhtyeissä Imatran Voima, Itäväylä, Anaalivaihe, Boyz of Caligula ja Tähtiportti, joista viimeksi mainittu on juuri julkaissut uuden levynsä Eetterimessu (Svart Records). Illan Radio Wyrdin lähetyksen aiheina ovat alkoholikulttuuri, jumalhumala ja bakkanaaliset kultit, mystinen Abraxas, demiurgi ja Lucifer, abi-risteilyjen metafyysiset ulottuvuudet, magian faustilainen henki, Suomen salainen maantiede, arktinen hulluus ja kuopankaivuu, unihalvaukset ja todellisuuden perimmäinen luonne. Mukana myös atavismi-bingo!

Lähetys 10: Jooga - Erakkomajoista kuntosaleille

Julkaistu 28.4.2016

Länsimaissa jooga mielletään usein jonkinlaisena itämaisena jumppana, mutta Intiassa sen juuret ovat enemmänkin maagisissa perinteissä, jolla on hyvin vähän tekemistä modernin joogailmiön kanssa. Mitä jooga oikeastaan on ja miten se saapui länsimaihin? Mitä kiinnostavaa voidaan sanoa ilmiöstä, joka on muuttunut niin osaksi valtavirtaa, että siihen törmää lähes väistämättä joka paikassa? Joogasta, Kali Yugasta, teknologisesta singulariteetistä, valtavirtauskontojen ongelmista ja monesta muusta aiheesta on keskustelemassa lähetyksessä tutkija, kirjailija ja kääntäjä Matti Rautaniemi, joka on kirjoittanut vastikään ilmestyneen ERAKKOMAJOISTA KUNTOSALEILLE: MITEN JOOGA VALLOITTI MAAILMAN (Basam Books). Matti on myös kääntänyt Daniele Bolellin teoksen LUO OMA USKONTOSI: OHJEETON OPASKIRJA (Basam Books), ja hän kirjoittaa säännöllisesti ANANDA-joogalehteen. Lisäksi Matilla on oma joogaa käsittelevä podcastinsa, MAAILMANPUU.

Episode 9: A Death Rune for John Murphy

Julkaistu 20.11.2015

This episode of the Radio Wyrd podcast is a death rune for John Murphy, who passed away on October 11th 2015. It features an interview with John recorded in Helsinki, Finland, in the spring of 2008. John Murphy was a legendary Australian-born musician, a multi-instrumentalist, drummer and percussionist, who dedicated his life to music. John was also a seeker of truth and knowledge, often in the realms of esoteric tradition, of which he was a curious and open-minded explorer and seeker, as is reflected in the wide subject matter of this interview. The interview covers John's background as a drummer, as well as his experiences with more special areas of percussion, such as “voodoo drumming” and Indian tablas; his interest and experiences with a variety of worldwide metaphysical healing techniques and harmonic vocal sound therapies; his involvement with the seminal industrial event of the eighties, “The Equinox Event”, as well as his portrayal in the book England's Hidden Reverse; his role in the film Dogs in Space, where he played a biker on crutches; his experiences playing with Nico, Orchestra of Skin and Bone, and Whitehouse; the ideas of Vril, Odic force or orgone energy; and his interest in gnosticism and hermeticism. John Murphy is survived by his wife Annie, his numerous friends and allies worldwide, and his considerable musical legacy. --- Download the episode from here: https://www.dropbox.com/s/6fi5064n8vrqllg/radiowyrd_episode_9.mp3?dl=0

Lähetys 3: Pyhä Kuolema

Julkaistu 21.11.2012

@ Studio Wyrd, Helsinki, Lokakuu 2012 Pyhä! Pyhä! Pyhä! Radio Wyrd on tien päällä taas, tällä kertaa Amerikan suuressa yössä. Santa Muerte -pyhimyksen saattelemana matkaamme psykedeelisistä näyistä Kalifornian pohjoisosaan, jatkamme Kerouacin hengessä sumuiseen San Fransiscoon ja Burroughsin jalanjäljissä jonnekin Interzoneen. Vieraana lähetyksessä on muusikko Mikko Pöyhönen, joka esittää Pyhä Kuolema -yhtyeensä kappaleita keskustelun ja tarinoinnin ohessa.

Takaisin podcastien listaan