Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Näin tutkimukseni on muuttanut maailmaa

Luonnonvarakeskuksen podcastissa tutkijat kertovat, miten heidän tutkimuksensa on muuttanut maailmaa.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 6 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 1.2.2018.

Mitä suomalaisessa arktisessa ruoassa on erityistä maailman mittakaavassa?

Julkaistu 26.6.2018

Miksi suomalaiset mansikat maistuvat paremmalta kuin ulkomaiset? Vastaus löytyy jalostuksesta ja pohjoisista olosuhteista. Arktisuus on buumi, mutta kuinka osaisimme hyödyntää sitä? Toimittaja Noora Mattilan vieraana olivat Luken tutkija Jaana Kotro ja tutkimusprofessori Sirpa Kurppa. He pohtivat, mikä suomalaisessa arktisessa ruoantuotannossa ja arktisessa biotaloudessa on erityistä. Kuuntele Luken podcastista, millaisilta suomalaisten arktisten elintarvikkeiden mahdollisuudet näyttävät esimerkiksi … Jatka lukemista "Mitä suomalaisessa arktisessa ruoassa on erityistä maailman mittakaavassa?"

Muovin Jekyll ja Hyde – miten muoviongelmaa voidaan ratkaista?

Julkaistu 12.6.2018

Elämme muoviheräämisen aikaa. Mitä muovista aiheutuville ongelmille pitäisi tehdä ja voiko muovia korvata muulla materiaalilla? Riittääkö kasvibiomassaa kaiken muovin korvaamiseen? Luken tutkimusprofessori Hannu Ilvesniemi ja johtava tutkija Pekka Saranpää tekevät päivittäin työtä sen eteen, että biomassoista saadaan uusia muovia korvaavia ratkaisuja. Tärkeintä on kuitenkin ratkaista, missä muovia kannattaa käyttää, missä vähentää ja missä se voidaan korvata. Tutkijat … Jatka lukemista "Muovin Jekyll ja Hyde – miten muoviongelmaa voidaan ratkaista?"

Mikrobit pyörittävät maailmaa

Julkaistu 31.5.2018

Mikrobit pyörittävät maailmaa – metsiä, peltoja, eläimiä ja meitä ihmisiä. Mikrobit voivat tarjota ratkaisuja myös moniin maailman ongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen. Toimittaja Noora Mattila etsi väitteille perusteita Luonnonvarakeskuksen johtava tutkija Taina Pennasen ja tutkimusprofessori Johanna Vilkin kanssa. Tainan mukaan meiltä tarvitaan nyt kunnioittavampaa suhtautumista mikrobeihin. Mistä oikein on kyse? Mikä on mikrobien rooli metsien terveydessä, hiilen … Jatka lukemista "Mikrobit pyörittävät maailmaa"

Voisiko kotimainen kala korvata Norjan lohen lautasellasi – ja vielä kestävästi?

Julkaistu 23.5.2018

Kala on nostanut suosiotaan proteiinin lähteenä, ja globaalisti kasvun odotetaan olevan huimaa tulevina vuosina. Suomalaiset syövät kalaa mielellään, mutta useimmiten lautaselta löytyy Norjassa kasvanutta lohta. Suomen kauppatase onkin kalan osalta yli 350 miljoonaa euroa alijäämäinen. Voidaanko kotimaisen kalan kulutusta kasvattaa kestävästi? Miten se tehtäisiin? Kalakantamme ovat hyvässä kunnossa, ja kotimaisen kalan kasvatuksen lisääminen voi olla … Jatka lukemista "Voisiko kotimainen kala korvata Norjan lohen lautasellasi – ja vielä kestävästi?"

Luke ratkoo puunkorjuun ongelmia ja vie ratkaisut käytäntöön

Julkaistu 26.3.2018

Luken podcastissa johtava tutkija Jori Uusitalo ja tutkija Aura Salmivaara kertovat, miten Luke ratkoo puunkorjuun ongelmia ja vie ratkaisut käytäntöön. Tutkijat uskovat, että korjuumääriä pystytään lisäämään ympäristöystävällisesti ja kannattavasti, kunhan kaikki tieto ja taito otetaan käyttöön. Jakson voi kuunnella myös Soundcloudista.

EU:n ilmastotavoitteet Suomelle tiukka paikka – kiertotalous avain ratkaisuihin

Julkaistu 1.2.2018

Mitä EU:n päätös LULUCF-asetuksesta eli metsien ja maankäytön hiilipäästöistä tarkoittaa? Saako Suomessa hakata metsiä kuten tähänkin saakka? Onko sopimuksesta hyötyä ilmastonsuojelulle? LULUCF ei ole päätös vain metsien hakkuumääristä – se antaa reunaehdot tulevaisuuden biotaloudelle. Mitä nuo reunaehdot ovat, selviää kun Luken tutkimusprofessorit Raisa Mäkipää ja Antti Asikainen analysoivat päätöstä tuoreeltaan. Jakson voi kuunnella myös Soundcloudista.

Takaisin podcastien listaan