Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Rakennustaito-podcast

Työmaakopissa, montussa ja suunnittelupöydän ääressä kohdataan monenlaisia haasteita. Rakennustaito -podcastissa paneudutaan näihin tilanteisiin yhdessä Rakennustaidon päätoimittaja Maria-Elena Ehrnroothin ja viestintäyrittäjä Kimmo Collanderin kanssa. Jokaisessa jaksossa ääneen pääsevät myös aiheen asiantuntijat.

Ensimmäisen kauden isoja teemoja ovat muiden muassa alan koulutus, työstressin kanssa pärjääminen sekä suunnitelmien vajaavaisuudet. Isojen teemojen lisäksi tarkastellaan myös tarkemmin yksittäisiä aiheita, kuten sisäilmaongelmia sekä korkeiden kohteiden rakentamista.

Toisella kaudella poraudutaan ajankohtaiseen resurssiniukkaan rakentamiseen, kurkistetaan alan muuttuvaan lainsäädäntöön, ihmetellään jumiutuneita asuntomarkkinoita ja avataan rakennustyön tarkkailijan roolia. Lisäksi podissa pohditaan toisella kotimaisella, ovatko oppilaitoksesta valmistuneet valmiita mihinkään.

Rakennustaito - Ammatillisen osaamisen ääni vuodesta 1905

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 17 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 13.12.2021.

15. Aerogeelejä ja perovskiittiä - tulevaisuuden rakentaminen on ihan scifiä

Julkaistu 30.3.2023

EU:n tavoitteena on, että rakennussektori olisi kokonaan ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä. Uusien rakennusten tulisi kaikkien olla päästöttömiä jo vuodesta 2028 lähtien. Eduskunta on vastikään hyväksynyt uuden rakentamislain, joka vauhdittaa kiertotaloutta. Valmisteilla on myös uusi energiatehokkuusdirektiivi. Ala on siis valtavien mullistusten edessä niin materiaalien kuin kierrättämisen suhteen. Joko pian eristetään superkevyellä aerogeeleillä ja rakennusmateriaalit on päällystetty perovskiitillä, aineella, joka tuottaa samalla sähköä ja lämpöä? Mikä on jatkossa datan rooli rakentamisessa? Entä robottien? Jaksossa ovat vieraina tieteiskirjailija ja kansalaisaktivisti Risto Isomäki sekä tuotantotalouden professori Olli Seppänen, joka on perustanut Building 2030 -tutkimuskonsortion.

14. Hei me säännellään taas!

Julkaistu 23.3.2023

MRL:n massiivinen muutoshanke muuttui matkalla, kun maankäyttö ja kaavoitus jäi uudistuspaketista pois. Eduskunta hyväksyi pitkäksi venyneen viimeistelyn ja äänekkään kritiikin jälkeen lopulta uuden rakentamislain, jonka toivotaan sujuvoittavan rakentamista, vauhdittavan kiertotaloutta ja digitalisaatiota sekä torjuvan ilmastonmuutosta. Mihin suuntaan lakimuutos nyt sysää rakentamista ja vauhdittuuko kestävämpien materiaalien ja teknologioiden käyttö? Mitä vapauksia saatiin, mitä uusia vaatimuksia on tiedossa? Mitä ilmastoselvityksestä tulisi ymmärtää, ja miten tulevat asetukset muotoillaan? Vieraana jaksossa ovat Rakennusteollisuus RT ry:n elinkeinoasioiden johtaja Anu Kärkkäinen ja ympäristöministeriön hallitusneuvos Kirsi Martinkauppi, jotka avaavat kuulijoille uuden lain sisältöä.

13. Är man färdig då man blir färdig

Julkaistu 16.3.2023

Gästerna i det här avsnittet är Mats Lindholm från Yrkeshögskolan Novia och Tomson Holmlund från TomCon Oy. De pratar om unga i arbetslivet och hurdana färdigheter de har när de blir färdiga från skolan. Mats Lindholm får ta ställning till varför det dröjer att ta ut examen för så många, att bara ca en tredjedel blir färdig i tid, och en tredjedel blir aldrig färdig. Oftast gäller det att man jobbar vid sidan om. Det finns också fördelar i det, som Lindholm påpekar. Dessutom är det flera som har en viss levnadsstandard och då kan det bli svårt att koncentrera sig på skolan. Tomson Holmlund berättar om sin skoltid och hurdana kriterier han har när han rekryterar nya medarbetare. Gästerna funderar också läget på byggbranschen generellt.

12. Rakennustyön tarkkailija - Urakoitsijan uhka, osakkaan onni?

Julkaistu 9.3.2023

Kitkaa saattaa olla työmaalla ilmassa, kun rakennustyön tarkkailija esittäytyy vastaavalle mestarille. Parhaimmillaan urakoitsija kuitenkin kokee, että tarkkailijan käynneistä on hyötyä ja ulkopuolinen silmäpari on tervetullut. Mitä tarkoittaa asuntokaupan RS-järjestelmä, johon tarkkailijan valinta liittyy? Millaisia riskejä uudisasuntokaupassa voi esiintyä? Mitä ongelmia lainsäädännössä on? Riittääkö päteviä tarkkailijoita, joiden työmaasilmä on harjaantunut? Vieraana jaksossa ovat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton lakivaliokunnan puheenjohtaja sekä lakiasiaintoimisto Palo & Co:n varatuomari Marianne Palo ja rakennusmestari, rakennusterveysasiantuntija sekä FISEn paikallisvalvoja ja rakennuttaja Ari Laamanen, joka kertoo tarkkailijan roolista omakohtaisin esimerkein.

11. Mistä apua asuntomarkkinan ahdinkoon?

Julkaistu 2.3.2023

Sähkön hinnat ja korot ovat pelotelleet ihmiset varovaisiksi ja asuntolainanostot ovat painuneet eurokriisin pohjalukemien tasolle. Kuinka uudisasuntokauppaan saataisiin potkua? Tarvitseeko lainaa pelätä? Pitääkö asunto-osakeyhtiöiden velkataakoista olla huolissaan? Millaisia ratkaisuja rakentamisen muuntojoustavuus luo asuntomarkkinoille? Juontajat Maria-Elena Ehrnrooth ja Kimmo Collander kysyvät asiantuntijavierailta Suomen Hypoteekkiyhdistyksen asuntorahoitusjohtaja Anna-Maija Kuosmaselta ja Kiinteistövälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaalta, mistä löytyisi apua asuntomarkkinan ahdinkoon.

10. Ei muuta kuin niukkuutta jakaa! Resurssiviisas rakentaminen

Julkaistu 23.2.2023

Vallitseva maailmantilanne on tuonut resurssien niukkuuden ja saatavuuden kysymykset koko kansan huulille. Kuinka varmistaa materiaalien saatavuus rakennustyömailla? Kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa materiaalien valintaan? Onko resurssien niukkuudessa hyviä puolia ja voiko se parantaa prosessia? Entä kuinka vastata osaajapulaan? Juontajat Maria-Elena Ehrnrooth ja Kimmo Collander kysyvät asiantuntijavierailta SRV:n kehitysjohtaja Miimu Airaksiselta sekä Rakennusteollisuus ry:n kehitysjohtaja Antti Aaltoselta niukkuuden anatomiasta.

Rakennustaito 2 Traileri

Julkaistu 22.2.2023

Työmaakopissa, montussa ja suunnittelupöydän ääressä kohdataan monenlaisia haasteita. Rakennustaito -podcastissa paneudutaan näihin tilanteisiin yhdessä Rakennustaidon päätoimittaja Maria-Elena Ehrnroothin ja viestintäyrittäjä Kimmo Collanderin kanssa. Jokaisessa jaksossa ääneen pääsevät myös aiheen asiantuntijat.
Ensimmäisen kauden isoja teemoja ovat muiden muassa alan koulutus, työstressin kanssa pärjääminen sekä suunnitelmien vajaavaisuudet. Isojen teemojen lisäksi tarkastellaan myös tarkemmin yksittäisiä aiheita, kuten sisäilmaongelmia sekä korkeiden kohteiden rakentamista.
Toisella kaudella poraudutaan ajankohtaiseen resurssiniukkaan rakentamiseen, kurkistetaan alan muuttuvaan lainsäädäntöön, ihmetellään jumiutuneita asuntomarkkinoita ja avataan rakennustyön tarkkailijan roolia. Lisäksi podissa pohditaan toisella kotimaisella, ovatko oppilaitoksesta valmistuneet valmiita mihinkään.
Rakennustaito - Ammatillisen osaamisen ääni vuodesta 1905

9. Saksitut

Julkaistu 17.2.2022

Ei näitä äänityksiä kerralla jiiriin saada. Editoinnissa poistetaan hihittelyä, outoja juttuja ja satunnaisesti asiallisiakin pätkiä. Kiertotaloushengessä emme heittäneet niitä pois vaan valikoimme kuulijoille tunnelmapaloja podien pimeältä puolelta.

8. Korvaako drone työnjohtajan? Miten työmaa digitalisoituu?

Julkaistu 10.2.2022

Onko teknologia valmis ottamaan seuraavan ison askeleen rakennustyömaiden johtamisessa? Kuka omistaa rakennusten datan? Mikä rakentamisen osa-alue kaipaa enemmän digitalisointia? Digitalisaatiosta Maria-Elenan ja Kimmon kanssa keskustelemassa rakennusmestari ja AiForSiten palvelumestari Jerkko Koskinen, sekä Rakennusteollisuus ry:n digiryhmän puheenjohtaja, tekniikan tohtori Miro Ristimäki.

7. Tulipahan tehtyä - korkea kohde

Julkaistu 3.2.2022

Mitä erityispiirteitä on korkean kohteen työmaalla? Miten pilvenpiirtäjiä pääsee rakentamaan? Miten pilvenpiirtäjä rakentuu keskellä toimivaa kauppakeskusta? Maria-Elenan ja Kimmon seuraksi saapuu korkeiden kohteiden tuntija, SRV:n vastaava mestari Mika Kuukkanen kertomaan Kalasataman pilvenpiirtäjien rakennusprojekteista.

6. Sutta ja sekundaa vai priimaa pukkaa? Mitä tehdä kun suunnitelma ei toimi?

Julkaistu 27.1.2022

Ovatko rakennusviat tilaajan, suunnittelijan vai rakentajan syitä? Onko suunnitelmien laatu ongelma Suomessa? Tässä jaksossa saadaan mielipiteitä kummaltakin puolelta pöytää, kun Kimmon ja Maria-Elenan vieraaksi saapuvat Rakennusteollisuuden aluejohtaja sekä Espoon kaupunginvaltuutettu Diana Råman sekä työpäällikkö Tero Nurme.

5. Asbestista umpioon - liioitellaanko sisäilmaongelmia?

Julkaistu 17.1.2022

Millaista on kuntotarkastajan työ ja mitä he työssään kohtaavat? Kenen vastuulle lankeavat kosteusongelmat? Onko sisäilman laatu ongelma Suomessa? Maria-Elena Ehrnrooth ja Kimmo Collander saavat vieraakseen todellisia sisäilman ja rakentamisen asiantuntijoita, kun rakennusmestarit, rakennusterveysasiantuntijat sekä keskuskauppakamarin hyväksymät tavarantarkastajat Marit Sivén ja Esko Lindblad saapuvat jakamaan näkemyksiään ja kokemuksiaan studioon.

4. Märät korvat valkoisen kypärän alla. Miten nuori mestari voi ottaa työmaan haltuun?

Julkaistu 10.1.2022

Oppiiko koulussa johtamistaitoja? Mitkä ovat parhaat keinot valmistautua johtamaan? Miten vastavalmistunut rakennusmestari selviää ensimmäisestä keikastaan? Näihin opiskelijoita ja vastavalmistuneita askarruttaviin kysymyksiin vastaavat alan tuoreet kasvot, vuonna 2018 valmistunut rakennusmestari ja työnjohtaja Emmi Suuronen sekä työpäällikkö ja rakennusinsinööriopiskelija (amk) Samuli Kerminen. Juontajina tuttuun tapaan Maria-Elena Ehrnrooth sekä Kimmo Collander.

3. Mä oon vaan töissä täällä! Miksi työmailla vältellään vastuuta ja mitä sille voi tehdä?

Julkaistu 3.1.2022

Mitkä asiat vaikuttavat työmaan vastuunkantoon? Ehtiikö työnjohtaja tehdä muuta kuin kouluttaa samat perusasiat joka aamu uudestaan työntekijöille? Auttaako työn laadun parantamiseen paremmin keppi vai porkkana? Maria-Elena Ehrnroothin ja Kimmo Collanderin kanssa asiaa pohtivat työnjohtaja Juho Ylikärppä Aki Hyrkkönen Oy:stä sekä laatu- ja kehitysvastaava Jere Väisänen Haahtelasta.

2. Kun ei vaan jaksa! Miksi mestarit keskeyttävät opintonsa?

Julkaistu 27.12.2021

Vain reilu kolmannes rakennusmestariopiskelijoista valmistuu tavoiteajassa. Miksi näin on? Onko syy opetuksen laadussa vai opiskelijoissa itsessään? E2-tutkimuksen vanhempi tutkija, dosentti Ville Pitkänen, avaa RKL ry:n aiheesta tilaamaa tutkimusta juontajille Maria-Elena Ehrnroothille sekä Kimmo Collanderille. Kokemusasiantuntijana toimii rakennusmestariopiskelija (amk) Ossi Nieminen.

1. Työmaan aivokuorma - mitä sille voi tehdä?

Julkaistu 20.12.2021

Mitä on kognitiivinen ergonomia? Millä keinoin kaikesta stressistä selviää? Rakennustaito -podcastin avausjaksossa juontajat Maria-Elena Ehrnrooth ja Kimmo Collander kysyvät työterveyslaitoksen tutkimuspäällikkö Virpi Kalakoskelta sekä Skanskan vastaavalta työnjohtajalta ja RKL:n puheenjohtajalta Jukka Lintuselta apua stressin sietoon työmailla.

Tämä on Rakennustaito-podcast

Julkaistu 13.12.2021

Työmaakopissa, montussa ja suunnittelupöydän ääressä kohdataan monenlaisia haasteita. Rakennustaito -podcastissa paneudutaan näihin tilanteisiin yhdessä Rakennustaidon päätoimittaja Maria-Elena Ehrnroothin sekä RKL:n vt.viestintäjohtaja Kimmo Collanderin kanssa. Jokaisessa jaksossa ääneen pääsevät myös aiheen asiantuntijat.

Ensimmäisen kauden isoja teemoja ovat muun muassa alan koulutus, työstressin kanssa pärjääminen sekä suunnitelmien vajaavaisuudet. Isojen teemojen lisäksi tarkastellaan myös tarkemmin yksittäisiä aiheita, kuten sisäilmaongelmia sekä korkeiden kohteiden rakentamista.

Rakennustaito - Ammatillisen osaamisen ääni vuodesta 1905

Takaisin podcastien listaan