Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Impulssi-podcast

Liikenne- ja viestintäministeriön podcast käsittelee suuria digitaalisia mullistuksia Suomen ja suomalaisten näkökulmasta.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 11 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 22.11.2017.

Impulssi-podcast: Suomi – älykäs keskipiste?

Julkaistu 26.3.2018

Impulssi-podcastin erikoisjaksossa pohditaan, miten suomalainen osaaminen ja palvelut voivat muuttaa maailmaa. Kuinka Suomesta tulee älykkäiden palveluiden tunnettu osaajavaltio? Missä suomalaiset ovat jo maailman parhaimmistoa? Minkälaisia visioita tarvitaan esimerkiksi parempien 5G-verkkojen, älykkään liikenteen ja infrastruktuurin järjestämisen takaamiseksi? Livenä äänitetyssä jaksossa keskustelevat Rolls Roycen johtaja Sauli Eloranta, Space Systems Finlandin toimitusjohtaja Vera Sylvius, EK:n puheenjohtaja ja Elisan […]

Impulssi-podcast: Maailma muuttuu, kestääkö Suomi?

Julkaistu 20.3.2018

Impulssi-podcastin erikoisjaksossa etsitään ratkaisuita tulevaisuuden yhteiskunnan kohtaamiin haasteisiin. Tulevaisuuden yhteiskunnalta ja sen verkoilta edellytetään kestävyyttä ja kykyä vastata uusiin haasteisiin. Millaisin ratkaisuin kuljemme kohti tulevaisuutta? Tätä kysyttiin LVM:n Liikenne- ja viestintäfoorumissa 2018. Livenä äänitetyssä jaksossa keskustelijoina ovat liikenneviraston pääjohtaja Kari Wihlman, Sitran johtaja Mari Pantsar, Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell ja YIT:n johtaja Juha Koskiainen. Keskustelu on […]

Impulssi-podcast: Tulevaisuudessa sinäkin saatat matkustaa juhannuksena karaokejunalla

Julkaistu 5.2.2018

Impulssi-podcastin yhdeksännessä jaksossa pohditaan rautatieliikenteen tulevaisuutta. Suomi avaa tulevina vuosina rautateiden henkilöliikenteen kilpailulle. VR:n yksinoikeudesta liikennöidä Suomen rataverkoilla luovutaan ja markkinoille tulee mukaan uusia toimijoita.

Miten raideliikenne avataan markkinoille? Minkälaisia vaikutuksia sillä on matkustajien arkeen? Miten rautatiepalvelut muuttuvat? Entä hinnat? Miten rautatieliikenteen avaaminen markkinoille vaikuttaa koko suomalaiseen liikennejärjestelmään?

Vieraina keskustelemassa Aalto-yliopiston markkinoinnin työelämäprofessori Lasse Mitronen sekä Liikenne- ja viestintäministeriön markkinayksikön johtaja Laura Eiro. Keskustelua johdattelee Liikenne- ja viestintäministeriön viestintäjohtaja Susanna Niinivaara.

Kaikkien asioiden ei tarvitse muuttua nopeasti. Keskustelun osallistujat kertoivat kukin ajattoman vinkin, joka soveltuu yhtä hyvin tähän päivään kuin huomiseen.

Lasse Mitrosen vinkki:

Niin markkinointi kuin terveydenhuollon palvelut ovat muuttuneet yksilöllisemmiksi ja samalla tavalla yksilöllinen joukkoliikenne kasvaa. Joukkoliikenteen uudet ratkaisut sopivat yksilölliseen tarpeeseen kuin nenä päähän.
Laura Eiron vinkki:

Liikkumisen helppouden toivoisi parantuvan. Liikkumisen tarve ei katoa mihinkään, mutta tulevaisuudessa päästään yhtä personoidumpiin palveluihin. Niiden myötä jää aikaa keskittyä kaikkeen muuhun.
Susanna Niinivaaran vinkki:

Silloin tällöin kannattaa kokeilla yöjunien lumoa. Mikään ei ole hauskempaa kuin hypätä yhdessä kaupungissa junaan ja herätä seuraavana aamuna toisessa kaupungissa - parhaillaan toisessa maassa.


Impulssi-podcast: Näin avaruusteknologia tuo banaanit ruokapöytääsi

Julkaistu 29.1.2018

Impulssi-podcastin kahdeksannessa jaksossa keskustellaan avaruudesta ja sen tuomista mahdollisuuksista. Jaksossa kysytään, millainen avaruusvaltio Suomi on. Mitä avaruusvaltio Suomi tekee juuri nyt ja millainen avaruusvaltio se voisi olla tulevaisuudessa? Mikä oikein tekee valtiosta avaruuden suurvallan? Entä missä tapahtuvat avaruusteknologian kehityksen kiinnostavimmat käänteet?

Samalla jaksossa paljastetaan, miten avaruusteknologia helpottaa ihmisten arkea, liikkumista ja ilmastonmuutoksen torjumista.

Vieraina keskustelemassa Space Systems Finlandin toimitusjohtaja Veera Sylvius ja Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Juhani Damski. Keskustelua johdattelee Liikenne- ja viestintäministeriön viestintäjohtaja Susanna Niinivaara.

Kaikkien asioiden ei tarvitse muuttua nopeasti. Keskustelun osallistujat kertoivat kukin ajattoman vinkin, joka soveltuu yhtä hyvin tähän päivään kuin huomiseen.

Veera Sylviuksen vinkki: Avaruudessa on kiehtovaa sen tuoma mittakaava. Ottakaa se mittakaava omaksenne. Se pistää tajuamaan, mikä on tärkeää ja kirkastaa omaa ajattelua - suorastaan elämänarvoja.

Juhani Damskin vinkki: Olemme perineet aiemmilta sukupolvilta paljon asioita, joita meidän pitää kehittää ja joista meidän täytyy pitää huolta myös tulevia sukupolvia ajatellen. Avaruuden parempi kehittäminen on yksi tapa viedä perintöä eteenpäin.

Susanna Niinivaaran vinkki: Joskus kannattaa muistaa mennä yöllä ulos, kohottaa katse taivaalle, tuijotella tähtiä ja antaa mielikuvituksen lentää.

Impulssi-podcast: Onko sinunkin työparisi tulevaisuudessa robotti?

Julkaistu 22.1.2018

Impulssi-podcastin seitsemännessä jaksossa tarkastellaan robotiikkaa ja robotisaatiota. Minkälainen ilmiö robotisaatio on ja miten se vaikuttaa elämäämme? Minkälaista robotisaatiota ja minkälaisia robotteja on olemassa jo nyt? Millä tavoin robotit vaikuttavat terveydenhoidon ja liikenteen aloilla? Entä mitä eettisiä kysymyksiä robotisaatioon liittyy?

Lisäksi jaksossa pohditaan, kuinka Suomi voi tulla tulevaisuudessa robotiikan kärkimaaksi. Minkälaisia toimia kärkimaaksi eteneminen vaatii ja minkälaisia uusia elinkeinoaloja kehityksen myötä nähdään?

Vieraina keskustelemassa tietokirjailija, Robotics Finlandin perustaja Christina Andersson sekä Liikenne- ja viestintäministeriön tietoliikennetoimintayksikön johtaja Päivi Antikainen. Keskustelua johdattelee ministeriön viestintäjohtaja Susanna Niinivaara.

Kaikkien asioiden ei tarvitse muuttua nopeasti. Keskustelun osallistujat kertoivat kukin ajattoman vinkin, joka soveltuu yhtä hyvin tähän päivään kuin huomiseen.

Christina Anderssonin vinkki: Andrew McAfee‎n ja Erik Brynjolfssonin kirja Machine, Platform, Crowd: Harnessing Our Digital Future, joka lähestyy robotisaatiota mielenkiintoisesta näkökulmasta. Pitäisi ajatella, että robotiikkaa ja tekoälyä tulee suunnata sinne, missä inhimillinen virhe voi aiheuttaa ongelmia - suuria tai pieniä.

Päivi Antikaisen vinkki: Maija Lunden Mehiläisten historia, joka kertoo mehiläisten katoamisesta ja sen vaikutuksista maapallolla. Tarvitaan älykkyyttä, jotta pystytään välttämään tämän tyyppiset virheet. Lisäksi täytyy pitää inhimillisyydestä ja ihmisyydestä kiinni.

Susanna Niinivaaran vinkki: Vaikka kuinka asiat muuttuvat, on hyvä mennä välillä tavalliseen teatteriin. Jos saisi valita yhden näytelmän, joka jää kaiken muutoksen keskellä jäljelle, se olisi Anton Tšehovin Kirsikkapuisto. Näytelmä kertoo ihmisistä, jotka eivät huomaa maailman muutosta ympärillään - mutta ovat tästä huolimatta aivan mukavia ja kivoja ihmisiä.

Impulssi-podcast: Lohkoketjun avulla palveluita luodaan ilman välikäsiä

Julkaistu 15.1.2018

Impulssi-podcastin kuudennessa jaksossa pohditaan blockchainin eli tuttavallisemmin lohkoketjun käsitettä. Jaksossa lohkoketju määritellään yksinkertaisesti tietokannaksi, johon on mahdollista tallentaa Twitter-viestin pituinen merkkijono ja joka toisaalta automatisoi ihmisten välistä luottamusta. Mitä tämä siis käytännössä tarkoittaa?

Jaksossa kysytään muun muassa, minkälaisia käytännön sovelluksia lohkoketjuteknologialla voi luoda. Onko lohkoketjun syntyminen yhtä suuri mullistaja kuin internet on ollut? Mitä merkittävää lohkoketjut tuovat ihmisten arkeen? Minkälaisia vaikutuksia lohkoketjuteknologialla on yhteiskunnallisesti?

Vieraina keskustelemassa työelämäprofessori, tutkijatohtori Timo Seppälä sekä Liikenne- ja viestintäministeriön ylitarkastaja Tuomas Kaivola. Keskustelua johdattelee ministeriön viestintäjohtaja Susanna Niinivaara.

Kaikkien asioiden ei tarvitse muuttua nopeasti. Keskustelun osallistujat kertoivat kukin ajattoman vinkin, joka soveltuu yhtä hyvin tähän päivään kuin huomiseen.

Timo Seppälän vinkki:

Pitää ymmärtää, että muutoksella on aina tietty aikataulu. Nyt olemme jälleen uuden teknologisen syklin alkuvaiheessa ja meidän täytyy aktiivisesti kokeilla erilaisia teknologioita. Ei pidä ennakkoon tehdä päätöksiä siitä, mikä on suurin muutos: se voi olla lohkoketju, tekoäly tai sitten jotain ihan muuta.

Tuomas Kaivolan vinkki:

Posiitivista uskoa suomalaiseen osaamiseen ja innovaatiokykyyn. Designmuseossa  on ollut esillä näyttely tulevaisuuden kaupungista, ja näyttelyssä uudet suomalaiset liikennestartupit elävät sulassa sovussa vanhojen Aallon, Ratian ja Virkkalan teosten kanssa. Tämä osoittaa, että näillä startupeilla on potentiaalia tulla välittömiksi klassikoiksi.

Susanna Niinivaaran vinkki:

Välillä on hyvä kävellä merenrantaan ja tuijottaa merelle näkemättä vastarantaa. Samalla voi miettiä ihmisiä, jotka ovat pohtineet rannalla ihmiskunnalle tuntemattomien maiden löytämistä - ja jotenkin lopulta ne löytäneet.

Impulssi-podcast: Miten ilmastonmuutos torjutaan?

Julkaistu 2.1.2018

Impulssi-podcastin viidennessä jaksossa kysytään, mitä ilmastonmuutoksen torjumiseksi on tehty ja voidaan tehdä tulevaisuudessa. Mitä tavoitteita Suomella on, olemmeko myöhässä ja miten liikennepolitiikalla voidaan vaikuttaa ilmastonmuutokseen?

Vieraina yrittäjä ja kansanedustaja Antero Vartia sekä Liikenne- ja viestintäministeriön liikenneneuvos, verkko-johtaja Sabina Lindström. Keskustelua johdattelee ministeriön viestintäjohtaja Susanna Niinivaara.

Valtioneuvosto julkaisi marraskuussa 2016 vuoteen 2030 ulottuvan kansallisen energia- ja ilmastostrategian. Strategiassa määritellään toimia, joilla Suomi saavuttaa EU:n yhteiset päästötavoitteet ja etenee kohti kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä 80−95 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.

* * *

Suurten muutosten vastapainoksi keskustelun osallistujat kertoivat ajattoman vinkin, joka soveltuu yhtä hyvin tähän päivään kuin huomiseen.

Antero Vartian vinkki: Koska maailmassa voi aina tehdä kaiken paremmin, tekeminen ei koskaan lopu kesken. Muutos pitää sisällään paljon epävarmuutta, mutta muutoksen mahdollisuus on helpottava tekijä.

Sabina Lindströmin vinkki: Rauhoitutaan, pysähdytään ja kuunnellaan omaa sydämen sykettä. Välillä pitää opetella hiljentämään tahtia. Omia pattereita lataamalla saataisiin fiksumpia päätöksiä ja järkevämpää toimintaa kaikessa.

Susanna Niinivaaran vinkki on lainaus Myrskyn jälkeen -televisio-sarjan Jarkko Larssonilta: "Tarvitaan silminnäkijöitä, jotta voi olla armoa. Ketään ei saa sulkea ulos, koska kaikesta, aivan kaikesta, voi toipua. Myös tästä."

Impulssi-podcast: Tulevaisuudessa sinun ei tarvitse omistaa autoa

Julkaistu 18.12.2017

Liikkuminen palveluna -ajatuksen taustalla ovat vaikuttaneet teknologinen kehitys ja toisaalta ilmastotavoitteet. Teknologia mahdollistaa esimerkiksi autojen avaamisen kännykällä sekä tietojen jakamisen eri liikennevälineiden kesken. Ilmastotavoitteet taas pakottavat meidät miettimään liikkumistapojamme uudestaan.

Mutta miten liikkuminen palveluna vaikuttaa käytännössä? Muuttuuko katukuva tulevaisuudessa parkkipaikattomaksi? Miksi tulevaisuudessa ei tarvitse omistaa autoa? Miten liikkuminen helpottuu maaseudulla? Miksi Suomi on kehityksen edelläkävijä?

Vieraina OPn liikkumisen palveluista vastaava hankejohtaja Sonja Heikkilä sekä Liikenne- ja viestintäministeriön osastopäällikkö, ylijohtaja Olli-Pekka Rantala. Keskustelua johdattelee ministeriön viestintäjohtaja Susanna Niinivaara.

Kaiken ei kuitenkaan tarvitse muuttua nopeasti. Keskustelun osallistujat kertoivat kukin ajattoman vinkin, joka soveltuu yhtä hyvin tähän päivään kuin huomiseen.

Olli-Pekka Rantalan vinkki: Martti Häikiön kirjoittama Alkuräjähdys on kirja, joka kertoo matkaviestinnän kilpailun avautumisesta 1980-luvulla. Kirjan kuvailemissa tapahtumissa on paljon yhtäläisyyksiä nykyhetkeen ja kirja tarjoaa hyvää perspektiiviä muutoksen nopeuteen.

Sonja Heikkilän vinkki: Muutos on nopeaa, mutta ihmisten perustarpeet olla ihmisten kanssa ja toteuttaa itseämme pysyvät samoina. Erityisen kiinnostavaa on, miten kyetään yhdistämään perustarpeet ja uudet palvelut. Tämän takia käyttäjän näkökulmaa ei pitäisi unohtaa.

Impulssi-podcast: Tulevaisuudessa jokaisella on oikeus omaan dataan

Julkaistu 11.12.2017

Impulssi-podcastin kolmannessa jaksossa keskitytään tietoon eli dataan. Miten tulevaisuuden palveluita räätälöidään datan perusteella? Minkälaisia muita mahdollisuuksia yksityiskohtainen data tuo kuluttajille, yrityksille ja julkiselle sektorille? Mitä on omadata? Miten dataan liittyvästä tietoturvasta huolehditaan? Tiedämmekö, missä kaikkialla meistä on dataa?

Datan yhteiskunnallisesta ja liiketoiminnallisesta merkityksestä keskustelemassa Keskon Chief Digital Officer Anni Ronkainen sekä Liikenne- ja viestintäministeriön tieto-osaston osastopäällikkö Laura Vilkkonen. Keskustelua johdattelee ministeriön viestintäjohtaja Susanna Niinivaara.

Abstraktien ja vaikeiden asioiden sekä nopean muutoksen keskellä on hyvä hengähtää hetken. Keskustelun osallistujat kertoivat kukin ajattoman vinkin, joka soveltuu yhtä hyvin tähän päivään kuin huomiseen.

Anni Ronkaisen vinkki: Maailman muutos on väistämätöntä ja voit itse valita, miten siihen suhtaudut. Itse suhtaudun muutokseen mahdollisuutena.

Laura Vilkkosen vinkki: Ihmisellä on kaipuu toisen ihmisen luokse ja sosiaalisuus on elinehtomme. Sosiaalisessa mediassakin on pohjimmiltaan kyse siitä, että ihminen kaipaa toisia ihmiskontakteja. Tämä tulee tuskin muuttumaan.

Impulssi-podcast: Liikenteen automaatio muuttaa liikennettä turvallisemmaksi

Julkaistu 4.12.2017

Impulssi-podcastin toisessa jaksossa pohditaan, mitä liikenteen kehittyminen tarkoittaa liikenneturvallisuudelle. Miten liikenteen automatisaatio vaikuttaa liikennekulttuuriin? Tekevätkö autojen jakamispalvelut liikenteestä turvallisemman? Miten julkiset toimijat ja yritykset saadaan jakamaan liikenneturvallisuutta lisäävää dataa toisilleen?

Keskustelemassa työelämäprofessori, entinen Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri sekä Liikenne- ja viestintäministeriön viestintäneuvos Timo Kievari. Keskustelua johdattelee ministeriön viestintäjohtaja Susanna Niinivaara.

Impulssi-podcast: Automaattiselle liikenteelle tarvitaan älykäs infra

Julkaistu 22.11.2017

Impulssi-podcastin ensimmäisessä jaksossa tarkastellaan älykästä infrastruktuuria. Mitä tarkoitetaan teiden älykkyydellä? Miten tietoliikenneyhteyksiä tulisi kehittää eteenpäin? Missä asioissa Suomi on edelläkävijä - entä missä on kirittävää?

Takaisin podcastien listaan