Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Kertojan ääni | Kirjallisuus ja kirjoittaminen

Kertojan ääni -podcastin parissa pääset kirjallisuuden ja kirjoittamisen nurjalle puolelle, opit kirjoittamisesta ja viihdyt novellien, tarinoiden ja lyhytproosan äärellä. Äänessä palkitut kirjoittajat Essi Pulkkinen ja Jukka Ahola. Uudet jaksot julkaistaan yleensä joka toinen tiistai.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 50 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 11.12.2016.

Muusaradio #2: Pääseekö kirjablogilla Ranskan Rivieralle? Vieraana kirjabloggari Niina Tolonen

Julkaistu 14.8.2018

Paljonko on kirjabloggarin palkka? Mistä johtuu kirjablogien viehätys? Muusaradion toisessa jaksossa on vieraana kirjabloggari Niina Tolonen, joka pitää Yöpöydän kirjat -blogia. Kuuntele podcastista Niinan ajatuksia kirjabloggauksesta!

Lue lisää: kertojanaani.fi

Muusaradio #1: Mitä vikaa on runonlausunnassa? Vieraana runoilija Jere Vartiainen

Julkaistu 11.8.2018

Mitä eroa on runon lausumisella ja esittämisellä? Mitä yhteistä on mäkihypyllä ja poetry slamilla? Muusaradion ensimmäisessä jaksossa vierailee juuri kolmannen teoksensa Minuus | Miinus julkaissut Jere Vartiainen. Kuuntele, millaisia ajatuksia Jerellä on lavarunoudesta ja kuinka hän parantaa Jukan runon kuuntelutraumat.

#48: Mistä on parhaat lukukokemukset tehty?

Julkaistu 31.7.2018

Narniaa pöydänpäädyssä, linnunradalla liftaamissa yömyöhällä ja muita elähdyttäviä lukukokemuksia. Jukka ja Essi käyvät läpi mieleenjäävimmät kirjat ja kokemukset.

Lue lisää: kertojanaani.fi

#47: Novelli: Ori – Jukka Ahola

Julkaistu 17.7.2018

Jukan novelli Ori sopii kuumaan kesäpäivään kuin heinänpölyinen maalaismaisema. Kuuntele Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston kirjoituskilpailussa kunniamaininnan saanut novelli kokonaisuudessaan.

Lue lisää: kertojanaani.fi

#46: Mitkä ovat parhaat kirjaherkut ja lukueväät?

Julkaistu 3.7.2018

Syötkö lukiessasi? Luetko syödessäsi? Kysyimme Twitterissä vinkkejä ja reseptejä parhaisiin kirjallisiin eväisiin. Odotetusti pyttipannu nousi yhdeksi suosikiksi. Kuuntele vinkit kesäisiin lukueväisiin ja jaa omat lukuherkkusi Twitterissä häsällä #lukueväät.

#45: Onko kirjoittajakoulutuksesta hyötyä?

Julkaistu 19.6.2018

Lahjattomat harjoittelee ja virtuoosit virtuoi. Onko kirjoittajakouluista mitään hyötyä? Kenen kannattaa mennä kirjoittajakoulutukseen ja miksi? Tässä jaksossa puhutaan ammattitaidosta, kirjailijuudesta ja siitä, mikä on huonoin asia, mikä voi tapahtua jos käy kirjoittajakoulussa.

Lue lisää ja katso millaisia koulutuksia on tarjolla > kertojanaani.fi

#44: Monologi: Luokkakokous – Jukka Ahola

Julkaistu 5.6.2018

Jukan monologissa päästään syvälle 90-luvun lapsuuden mielenmaisemaan. Naista ei hakata ja lyödäkin saa vain silloin kun toinen tietää, että se on tulossa.

Lue lisää:

kertojanaani.fi

#43: Tekstin editointi – kompromissejä vai kirkkaampia ideoita?

Julkaistu 22.5.2018

Onko tekstin editointi aidon taiteen vihollinen? Miten välttää kompromissejä ja tekstin hinkkaamista hengiltä? Kuuntele liuta väitteitä editoinnin hyötyihin ja haittoihin liittyen. Harva teksti on muuttunut editoinnin myötä huonommaksi. Etäisyyttä omaan tekstiin voi ottaa esimerkiksi laittamalla teksti hetkeksi sivuun tai antamalla sen suoraan jonkun ulkopuolisen luettavaksi. Haitat tulevat yleensä vastaan vasta siinä vaiheessa jos tekstiä editoi liikaa. Tai silloin jos kirjoittaja ja editoija eivät pyri samaan asiaan.

#42: Novelli: Hyvä tarina – Jukka Ahola

Julkaistu 8.5.2018

Jukka Aholan lyhyt tarina, Hyvä tarina, on nimensä mukaisesti hyvä tarina, mutta onko se hyvä novelli? Kuuntele koko novelli ja lopun kevyt novellianalyysi.

Lue lisää: kertojanaani.fi

#41: Novelli: Pirunjakkara – Jukka Ahola

Julkaistu 24.4.2018

Jukka Aholan vapaasti assosioiva novelli Pirunjakkara, tanssit, kaiku eikä siinä edes kaikki voitti Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston kirjoituskilpailun vuonna 2010. Kuuntele koko novelli ja lopun kevyt novellianalyysi.

Lue lisää: kertojanaani.fi

#40: Bestsellereitä, kestohittejä ja kuumia kustantamoja

Julkaistu 11.4.2018

Kuka on uuden vuosituhannen eniten myynyt suomalainen kirjailija? Mikä kustantamo hallitsee bestseller-listoja? Kertojan ääni -podcast veti Suomen kustannusyhdistyksen keräämät bestseller-tilastot yhteen ja kysyi numeroilta vastauksia. Lue koko juttu suomalaisista bestsellereistä ja katso graafit osoitteessa kertojanaani.fi.

#39: Miltä kirjojen tulevaisuus näyttää nyt?

Julkaistu 27.3.2018

Miltä näyttää kirjojen tulevaisuus? Mitkä ennusteista tulevat toteen ja mikä on kustannusalan Uber? Ja kiinnostaako ketään kun disruptio iskee? Näihin kysymyksiin pureudutaan tässä Kertojan äänen jaksossa. Kysyimme Twitterissä kansalaisten ja kirjailijoiden näkemyksiä kirja-alan tulevaisuudesta. Tiivistimme keskustelun muutamaan väitteeseen, joiden toteutuminen voidaan arvioida muutaman vuoden kuluttua.

Keskustelu jatkuu Twitterissa @kertojanaani ja sivuillamme kertojanaani.fi

#38: Novelli: Helmi ja Loviisa – Jukka Ahola

Julkaistu 13.3.2018

Jukka Aholan raisu novelli Helmi ja Loviisa voitti Martti Joenpolven novellikilpailun vuonna 2016. Kuuntele koko novelli, mutta laita korvasaippua valmiiksi viereen. Varoitus: novelli ei sovi herkille.

MIKSI NOVELLI VOITTI MARTTI JOENPOLVEN NOVELLIKILPAILUN?
Tuomaristo luonnehti Helmi ja Loviisa -novellia näin: "Jukka Aholan Helmi ja Loviisa yltää kerronnallisesti taitavan omaperäiseksi ja asialtaan lähes shokeeraavaksi. – – Aholan tekstissä herättää kokeneenkin lukijan ihastusta yhtäältä raisu päällekäyvyys – jopa irvokkuus – toisaalta kerronnan juonikas itsereflektio, kolmanneksi kielen napakka armottomuus ja neljänneksi vaikkapa tarinoinnin synkeänkaunis sulkeutuminen teokseksi."

MITÄ AJATUKSIA JAKSO HERÄTTI? KESKUSTELU JATKUU NETISSÄ:

Twitterissä @kertojanaani
Instagramissa @kertojanaani

#37: How to keksiä kirjan nimi – Vieraana kirjailija Erkka Mykkänen

Julkaistu 27.2.2018

Millainen on hyvä kirjan nimi? Voiko huonolla kirjalla olla hyvää nimeä, tai voiko hyvällä kirjalla olla huonoa nimeä? Vieraana kirjailija Erkka Mykkänen, joka puhuu esikoisromaaninsa Something not good nimeämisprosessista.

MILLAINEN ON HYVÄ KIRJAN NIMI?
Hyvä kirjan nimi kertoo jotain kirjan sisällöstä, lisää uusia tasoja lukukokemukseen ja vetää lukijoita puoleensa. Erkka Mykkäsen Something not good on rohkeasti nimetty ja erottuu joukosta. Essillä ja Jukalla oli kuitenkin Erkalle muutamia kysymyksiä:

Mikä kirjan nimi olisi jos se käännettäisiin englanniksi?
Mikä muu nimi kirjalla olisi voinut olla?
Olisiko Something not good voinut olla myös Etwas Nicht Gut?
Voisiko englanninkielisistä nimistä tulla nimeämistrendi?
MITEN SOMETHING NOT GOOD -NIMI KEKSITTIIN, ERKKA MYKKÄNEN?
Jaksossa Erkka kertoo Thaimaan kalliokiipeilyyn, kielivitsiin ja kuolemanpelkoon liittyvän anekdootin.

"Kustannustoimittaja tarttui tähän. Se oli vitsi meidän palaverissa. Hei, mitä jos se olisi kirjan nimi: Something not good", Erkka sanoo.

"Lisäksi tässä kirjassa on pari tällaista englanninkielistä osiota, joissa kerronta vaihtuu englanniksi joten sekin tuntui jotenkin fiksulta. Vielä viimeinen juttu on, että kun sitä voisi toivoa, että kirjan nimi liittyisi jollain ei liian ilmeisellä tavalla siihen missä kirjassa on kyse. Kun mietin sitä, niin pähkäilin, että ei siinä mistään sen kummemmasta kuin että kerrotaan ihmisestä jonka asiat on ihan okei, mutta jokin ei silti ole hyvin oikeastaan. Siltäkin puolelta se sopi tähän. Lisäksi minusta on kiva, että kirjan nimi on sellainen, joka kertoo sen ominaisluonteesta jotakin.  Musta tuo on kuitenkin pikkaisen erikoinen kirja ja tuo nimi myös erottaa sen... ja se jää mieleen. Kuukausien myötä alkoi tuntua, että tämä on oikeasti ihan hyvä nimi."

MITÄ AJATUKSIA JAKSO HERÄTTI? KESKUSTELU JATKUU NETISSÄ:
Twitterissä @kertojanaani
Instagramissa @kertojanaani

#36: Novelli: Muutto – Essi Pulkkinen

Julkaistu 13.2.2018

Essin novelli Muutto valittiin Gummeruksen Novellit 2016 -antologiaan. Nuorenparin herkkä kasvutarina ei sovi alle 23-vuotiaille (eikä yli 35-vuotiaille). Kuuntele koko novelli ilmaiseksi.

MITÄ MUUT OVAT SANONEET NOVELLISTA?

Kiiltomadon arvostelussa Essin novellista kirjoitetaan näin: "Nostan vielä esiin Essi Pulkkisen novellin Muutto. Pidän tästä siksi, että siinä ei selitellä liikoja eikä yritetä taiteellistaa tekstiä päälleliimatuin tyylikeinoin tai tekniikoin. Muutossa on kyse nuorenparin yhteisen elämän aloittamisesta. Novellin lopetus on mitä taitavin, ja erityisesti se nostaa tämän tekstin mielestäni aivan samalle tasolle, ellei korkeammallekin, kuin palkitut novellit. Tätä novellia on mukava ajatella uudelleenkin."

MITÄ AJATUKSIA NOVELLI HERÄTTI? KESKUSTELU JATKUU NETISSÄ:

Twitterissä @kertojanaani
Instagramissa @kertojanaani

Lue lisää: kertojanaani.fi

#35: Ytimekäs, yllättävä ja hauska – Tällainen on hyvä hääpuhe

Julkaistu 30.1.2018

Hyvä hääpuhe herättää tunteita, koskettaa, naurattaa ja itkettääkin. Mutta mistä aineksista hyvä puhe rakentuu? Ensi kesän tuleva hääpari Jukka ja Essi etsii jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain sinistä näkökulmaa juhlahumuun ja puhumiseen.

Keskustelu jatkuu Twitterissa ja Instagramissa @kertojanaani.

Lue lisää: kertojanaani.fi

#34: Ovatko hiirenkorvat synti vai siunaus?

Julkaistu 16.1.2018

Hiirenkorvat, nuo opusten kätevät kirjanmerkit, jakavat mielipiteitä. Saako niitä tehdä, meneekö kirja pilalle ja mitä Kekkonen olisi mieltä asiasta?

Keskustelu jatkuu Twitterissa ja Instagramissa @kertojanaani.

Lue lisää: kertojanaani.fi

#33: Novelli: Omena – Jukka Ahola

Julkaistu 2.1.2018

Jukan novelli Omena valittiin Gummeruksen Novellit 2016 -antologiaan. Novellissa rujoposki omena vierii pöydän alle ja opettelee elämään uuden perheensä ehdoilla. Kuuntele koko novelli ilmaiseksi.

Keskustelu jatkuu Twitterissä ja Instagramissa @kertojanaani.

Lue lisää:

kertojanaani.fi

#32: Aikuisten joulusatu: Jouluksi kotiin, Johannes

Julkaistu 19.12.2017

Jukka Aholan jouluisassa tarinassa Johanneksella on kiire päästä takaisin kotiin jakamaan lahjoja. Mutta miten käy kun mursunviiksinen bussikuski asettuu poikkiteloin?

Lisää Johanneksen seikkailuja:
- Maailman huonoin sarjakuva: http://jukkaahola.fi/kovasti-tyota-tekemalla-havian-viela-paljon/
- Joulusatu: Johannes pelastaa joulun: http://jukkaahola.fi/johannes-pelastaa-joulun/

Lue lisää: kertojanaani.fi

#31: Parhaat paikat lukea ja kirjoittaa

Julkaistu 5.12.2017

Mitkä ovat parhaat paikat lukea ja kirjoittaa? Jukka ja Essi kertovat omat viisi suosikkiaan. Me haluaisimme kuulla, mitä ovat sinun lempipaikat kirjoittaa ja lukea. Kerrohan ne meille Twitterissä tai Instagramissa @kertojanaani.

#30: Novellin rakenne

Julkaistu 21.11.2017

Millainen on novellin rakenne? Essi kertoo seitsemän virkkeen novellista ja antaa esimerkkejä, millainen novelli on yksinkertaisimmillaan. Kuuntele jakso ja kokeile vaikka itsekin.

Lue lisää aiheesta:
http://essijosefina.fi/blogitekstit/seitseman-virkkeen-novelli-novellin-rakenne-ja-rytmi

Lisätietoja:
kertojanaani.fi

#29: Novelli: Rullaverhosilmäluomet – Jukka Ahola

Julkaistu 31.10.2017

Rullaverhosilmäluomet on novelli Jukan julkaisemattomasta kokoelmasta Yhdellä viivalla piirrettyjä ihmisiä. Mitä tapahtuu kun Henna syntyy ilman silmäluomia ja vanhemmat päättävät tehdä hänelle rullaverhosilmäluomet?

LINKIT

- Rullaverhosilmäluomet-novelli tekstinä: jukkaahola.fi/novelli-rullaverhosilmaluomet/

Lue lisää: kertojanaani.fi

#28: Novelli: Mies ja Kössi – Essi Pulkkinen

Julkaistu 17.10.2017

Essin novelli Mies ja Kössi on kirjoitettu aikoinaan Metsällä-kirjoituskilpailuun. Kuuntele lapsen näkökulmasta kerrottu novelli, joka sijoittuu osittain Essin lapsuuteen ja jossa seikkailee hänen mummolansa vanha hirvikoira Kössi.

Lisää Metsällä-kirjoitukilpailun novelleja
- Saamamies, Essi Pulkinen: http://essijosefina.fi/blogitekstit/nove…mies-murrenovelli
- Lauri, Jukka Ahola: http://jukkaahola.fi/aaninovelli-lauri/

Lue lisää: kertojanaani.fi

#27: Proosaruno: Narsissi – Jukka Ahola

Julkaistu 3.10.2017

Jukan proosaruno Narsissi sai kunniamaininnan Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston kirjoituskilpailussa vuonna 2014. Kuuntele Tonin koko narsissinen historia.

LINKIT

Lue proosaruno tekstinä: jukkaahola.fi/narsissi/

Lue lisää: kertojanaani.fi

#26: Sanoista löysät pois, eli varo näitä sanoja

Julkaistu 19.9.2017

Mitkä sanat saavat punaisen valon syttymään Jukan ja Essin kojelaudalla? Mitä sanoja kannattaa varoa, kun kirjoittaa? Tekstin tiivistämisen juttusarja jatkuu jaksolla, joka keskittyy vaarallisiin sanoihin.

KESKUSTELU JATKUU
- Mitkä ovat sinun lempi-inhokkisanasi? Oletko eri mieltä kuin me? Kertojan ääni on Instagramissa ja Twitterissa @kertojanaani.

Lue lisää: kertojanaani.fi

#25: Novelli: Jäniksen verta – Jukka Ahola

Julkaistu 5.9.2017

Helpompi on jäniksen päästä mettän elläinten taivaaseen kuin ihmisen puhua toiselle. Jäniksen metsästyksestä ja riidanhajuisesta villapaidasta kertova Jäniksen verta on Jukka Aholan lyhyt murrenovelli. Kuuntele Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston kirjoituskilpailun vuonna 2011 voittanut novelli kokonaisuudessaan.

JAKSOON LIITTYVÄ MATERIAALI

- Jäniksen verta -novelli tekstinä: http://jukkaahola.fi/janiksen-verta/

Lue lisää: kertojanaani.fi

JAKSON MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#24: Lauseista löysät pois, eli näin tiivistät tekstiä

Julkaistu 22.8.2017

Kun kirjoitat kaunista ja riipaisevaa tekstiä hurmoksellisesti, miten saat lauseista löysät pois ja tekstistä totisesti napakkaa – luonnollisesti totta kai? Kuuntele vinkit siihen, miten lauseet saa rantakuntoon.

KESKUSTELU JATKUU TWITTERISSÄ
- Tarvitseeko lauseiden olla aina niin napakoita? Miten sinä pidät lauseesi tiiviinä? Kerro meille niksisi: Kertojan ääni on Instagramissa ja Twitterissa @kertojanaani.

Lue lisää: kertojanaani.fi

JAKSON MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#23: Novelli: Huussipalleriina – Jukka Ahola

Julkaistu 8.8.2017

Huussipalleriina on fiskarssinterävä kuvaus huusseja rakastavasta ja rankaisevasta äidistä. Jukan kirjoittama ja Essin lukema novelli osallistui Mökillä-kirjoituskilpailuun vuonna 2016, mutta ei pärjännyt. Kilpailussa pärjänneet novellit Poika ja Kesäkolli voit kuunnella aikaisemmista jaksoista.

JAKSOON LIITTYVÄT LINKIT

Lue novelli tekstinä: http://jukkaahola.fi/huussipalleriina-novelli-oulun-murre/

Lue lisää: kertojanaani.fi

JAKSON MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#22: Novelli: Dibloomi – Jukka Ahola

Julkaistu 25.7.2017

Köyhyydestä hiukan liikaa tietävä Lanka päättää alkaa myydä totuuksia tienristeyksessä, mikä osoittautuu odotettua tuskallisemmaksi touhuksi. Kuuntele Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston kirjoituskilpailussa vuonna 2013 palkittu novelli kokonaisuudessaan.

JAKSOON LIITTYVÄ MATERIAALI

- Dibloomi-novelli tekstinä: http://jukkaahola.fi/dibloomi-novelli/

Lue lisää: kertojanaani.fi

JAKSON MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#21: Mistä saa aikaa kirjoittamiseen?

Julkaistu 11.7.2017

Millä yksinkertaisella kikalla (jota lääkärit eivät vihaa) Jukka moninkertaisti kirjallisen tuotantonsa määrän? Ja miten kirjoittaja voi käyttää aikansa paremmin ja saada aikaan enemmän?

KESKUSTELU JATKUU TWITTERISSÄ

- Miten te olette löytäneet lisäaikaa kirjoittamiseen? Twiittaa @kertojanaani.

Lue lisää: kertojanaani.fi

JAKSON MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#20: Novelli: Rakasta, Kyle-xoxo-1 – Essi Pulkkinen

Julkaistu 27.6.2017

Kertojan äänessä tällä kertaa Essi ja kuuntelussa novelli Rakasta, Kyle-xoxo-1, jossa seikkailee rakastamaan ohjelmoitu robotti.

Kuuntele, miten Kylelle käy hänen suorittaessaan rakkauden tehtävää!

JAKSOON LIITTYVÄT LINKIT
Rakasta, Kyle-xoxo-1 tekstinä: http://essijosefina.fi/blogitekstit/novelli-rakasta-kyle-xoxo-1

Lue lisää: kertojanaani.fi

JAKSON MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#19: Minuuttinovelli Hanami – Jukka Ahola

Julkaistu 16.6.2017

Tässäkään jaksossa ei ole sekuntiakaan ylimääräistä. Jukka Aholan minuuttinovelli Hanami sai toisen palkinnon Hallauksen minuuttinovellikilpailussa kesällä 2017. Kuuntele novelli kokonaisuudessaan.

Lue lisää: kertojanaani.fi

JAKSON MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#18: Minuuttinovelli Salistaja – Essi Pulkkinen

Julkaistu 13.6.2017

Kertojan äänen minuuttijaksossa ei ole sekuntiakaan ylimääräistä. Kuuntele Essi Pulkkisen minuuttinovelli Salistaja, jonka kuvailemisessa kestää enemmän aikaa kuin sen kuuntelemisessa.

JAKSOON LIITTYVÄT LINKIT
- Essi Pulkkisen pitempiä novelleja: http://essijosefina.fi/blogitekstit/?category=Novellit

Lue lisää: kertojanaani.fi

JAKSON MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#17: Seitsemän vinkkiä hyvän puheen pitämiseen

Julkaistu 30.5.2017

Millainen on hyvä puhe, millaisista osista se koostuu ja miten hurmaat kuulijat kesän juhlissa? Kuuntele seitsemän vinkkiä hyvän puheen pitämiseen.

JAKSOON LIITTYVÄT LINKIT
- Ideoita ja esimerkkejä puheen pitämiseen http://jukkaahola.fi/hyva-puhe/
- Ylioppilaan puhe vuodelta 2005: http://jukkaahola.fi/ylioppilaan-puhe-esimerkki

Lue lisää: https://kertojanaani.fi

MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#16: Novelli: Kesäkolli – Essi Pulkkinen

Julkaistu 16.5.2017

Essin Kesäkolli-novelli tuli kolmannelle sijalle Mökillä-kirjoituskilpailussa keväällä 2017. Kuka saa ja kenet kun stadin tsirbula saapuu kesän tullen kylille?

JAKSOON LIITTYVÄT LINKIT

- Mökillä-kirjoituskilpailun kulisseissa: http://jukkaahola.fi/mokilla-kirjoituskilpailu-tulokset-ja-tunnelmat-kertojan-aani/

Lue lisää: https://kertojanaani.fi

MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#15: Novelli: Poika – Jukka Ahola

Julkaistu 16.5.2017

Millaisella novellilla voittaa kirjoituskilpailun? Ja mitä yhteistä on kättelemisellä ja mafiosoilla?

Jukan Poika-novelli voitti Mökillä-kirjoituskilpailun keväällä 2017. Novellin lukevat ja näyttelevät yhdessä Jukka, Essi ja Jarkko Iisakka.

JAKSOON LIITTYVÄT LINKIT

- Mökillä-kirjoituskilpailun kulisseissa: http://jukkaahola.fi/mokilla-kirjoituskilpailu-tulokset-ja-tunnelmat-kertojan-aani/

Lue lisää: https://kertojanaani.fi

MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#14: Mökillä-kirjoituskilpailun tulokset ja tunnelmat palkintojenjaosta

Julkaistu 2.5.2017

Mökillä-kirjoituskilpailun voittajat selvisivät huhtikuun lopulla. Tuomaristo, antologian toimittaja ja palkitut kirjoittajat kertovat tunnelmistaan ja antavat vinkkejä kirjoittajille.

Miltä tuntuu voittaa kirjoituskilpailu? Miten tuomaristo työskentelee ja millaisia kompastuskiviä on kirjoittajan matkalla? Kertojan ääni -podcastin juontajat Jukka Ahola ja Essi Pulkkinen palkittiin Mökillä-kirjoituskilpailussa huhtikuussa 2017 ja teimme kirjoituskilpailun kulisseista pienen reportaasin.

Mukana Talonpoikaiskulttuurisäätiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Haavisto, Mökillä-antologian toimittaja Lauri Oino ja finalisti Marjo Juutilainen.

JAKSOON LIITTYVÄT LINKIT
- http://www.talonpoikaiskulttuurisaatio.fi/tapahtumat-ja-uutiset/122-mokilla-kirjoituskilpailun-voittajat-on-julkistettu

- http://jukkaahola.fi/kirjoituskilpailut-ja-niiden-voittaminen/

Lue lisää: https://kertojanaani.fi

MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#13: 9 ja 3/4 vinkkiä kirjoituskilpailujen voittamiseen

Julkaistu 17.4.2017

Miten kirjoituskilpailussa voitetaan? Kuuntele vinkit asetteluun, käsittelyyn ja odotteluun kirjoituskilpailujen ammattilaiselta.

JAKSOON LIITTYVÄT LINKIT

- http://jukkaahola.fi/kirjoituskilpailut-ja-niiden-voittaminen/

Lue lisää: https://kertojanaani.fi

MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#12: Erikoisjakso – Salattuja viestejä podcastissämme

Julkaistu 1.4.2017

Meidän on pakko tunnustaa jotakin: olemme laittaneet salattuja viestejä jaksoihimme käyttäen uusimpia auraalimarkkinoinnin keinoja. Nyt paljastamme viisi parasta/pahinta salattua viestiä.

Lue lisää: https://kertojanaani.fi

MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#11: Spefi-novelli: Luvattu – Jukka Ahola

Julkaistu 21.3.2017

Luvattu on spekulatiivisen fiktion genreen kuuluva novelli Johanneksesta, joka menee lampeen. Kuuntele myös lopun kevyt novellianalyysi.

JAKSOON LIITTYVÄT LINKIT
- Toinen esimerkki kehämäisestä novellirakenteesta: http://jukkaahola.fi/novelli-lauri-kertojan-aani/
- Essi Pulkkisen spefi-novelli: http://essijosefina.fi/blogitekstit/novelli-rakasta-kyle-xoxo-1

Lue lisää: https://kertojanaani.fi

MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#10: Kirjoittaminen ammattina, eli kuka elää kirjoittamalla?

Julkaistu 7.3.2017

Haluatko kirjoittaa työksesi? Jos unelmatyösi on kirjoittaminen, kuuntele podcastista, millaisia ovat kirjoittamisen ammatit ja miten niihin pääsee!

JAKSOON LIITTYVÄT LINKIT
- Lue lisää kirjoittamisesta ammattina: http://jukkaahola.fi/kirjoittaminen-ammattina
- Tsekkaa vinkit tekstin tiivistämiseen: http://essijosefina.fi/blogitekstit/tekstin-tiivistaminen-3-helppoa-keinoa-kirjoittaa-napakasti

Lue lisää: https://kertojanaani.fi

MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#9: Murrenovelli: Saamamies – Essi Pulkkinen

Julkaistu 21.2.2017

Millaisen novellin voi kirjoittaa metsästysaiheiseen kirjoituskilpailuun? Vaikkapa humoristisen murrenovellin, kuten Essi teki vuonna 2015. Kuuntele Essin murrenovelli!

JAKSOON LIITTYVÄT LINKIT
- Saamamies-novelli tekstinä: http://essijosefina.fi/blogitekstit/saamamies-murrenovelli-novelli

Lue lisää: https://kertojanaani.fi

MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#8: Brändinovelli: Valio-joukko – Jukka Ahola

Julkaistu 7.2.2017

Millainen on brändinovelli? Mitä tapahtuu taiteilijan tunnekirjolle, kun markkinavoimat astuvat peliin? Kuuntele Suomen ehkä ensimmäinen täysiverinen brändinovelli: Valio-joukko.

JAKSOON LIITTYVÄT LINKIT
- Valio-joukko tekstinä: http://jukkaahola.fi/brandinovelli-valio-joukko/

Lue lisää: https://kertojanaani.fi

MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#7: Mistä saa ideoita kirjoittamiseen?

Julkaistu 24.1.2017

Mistä saa hyviä ideoita? Mitä ideat ovat ja onko niitä edes olemassa? Jaksossa Jukka ja Essi kertovat omat ideanlähteensä ja antavat esimerkkejä omista novelleistaan.

JAKSOON LIITTYVÄT LINKIT
- Ideoita kirjoittamiseen -blogipostaus: http://essijosefina.fi/blogitekstit/ideoita-kirjoittamiseen
- Metsästämiseen liittyvä Lauri-novelli: http://jukkaahola.fi/aaninovelli-lauri/
- Hevoseen rakastuneeesta miehestä kertova novelli Ori: http://jukkaahola.fi/ori-novelli/

Lue lisää: https://kertojanaani.fi

MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#6: Novelli: Karhunkallopetäjä – Jukka Ahola

Julkaistu 10.1.2017

Karhunkallopetäjä-novelli on osa Jukan J.H. Erkon kirjoituskilpailussa vuonna 2015 palkittua kokoelmaa Väli. Siitä on myös tehty lyhytelokuva Nälkä. Kuuntele koko ääninovelli.

JAKSOON LIITTYVÄT LINKIT
- Karhunkallopetäjä-novelli tekstinä ja novellista tehty lyhytelokuva Nälkä: http://jukkaahola.fi/novellista-kasikirjoitukseksi-ja-lyhytelokuvaksi-karhunkallopetaja/
- Muita kirjoituskilpailuissa pärjänneitä novelleja ja vinkkejä kirjoituskilpailuihin: http://jukkaahola.fi/tag/kirjoituskilpailu/

Lue lisää: https://kertojanaani.fi

MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#5: Voiko tekstinkäsittelyohjelma tehdä meistä parempia kirjoittajia?

Julkaistu 27.12.2016

Miten tekstinkäsittelyohjelmat auttavat meitä kirjoittamaan paremmin – vai auttavatko ollenkaan? Tässä jaksossa esittelemme Scrivener-ohjelmaa, joka on ollut meille molemmille suuri apu niin kaunokirjallisessa kuin korporaatiokäytössäkin.

JAKSOON LIITTYVÄT LINKIT
- Scrivener-ohjelman esittely kuvina ja tekstinä: http://jukkaahola.fi/scrivener-kirjoittajan-paras-ohjelma/

Lue lisää: https://kertojanaani.fi

MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#4: Aikuisten joulusatu: Johannes pelastaa joulun – Jukka Ahola

Julkaistu 20.12.2016

Joulun erikoisjaksossa Jukka Ahola lukee kaalilaatikon ja hien hajuisen joulusadun Johannes pelastaa joulun. Kuuntele novelli ja tilaa podcast.

JAKSOON LIITTYVÄT LINKIT
- Johannes pelastaa joulun -joulusatu tekstinä: http://jukkaahola.fi/johannes-pelastaa-joulun/
- Muita kirjoittajan novelleja: http://jukkaahola.fi/tag/novelli/

Lue lisää: kertojanaani.fi

JAKSON MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#3: Novelli: Kirja, ystävä – Essi Pulkkinen

Julkaistu 11.12.2016

Essi Pulkkisen novelli Kirja, ystävä voitti Pohjois-Pohjanmaan kirjoittajat ry:n kirjoituskilpailun 2015. Kuuntele ääninovelli kokonaisuudessaan.

Novellissa kirjaston kirjojen väliin on piiloutunut salaisuuksia, jotka avautuvat vain tarkkaavaiselle.

JAKSOON LIITTYVÄT LINKIT
- Kirja, ystäväni -novelli tekstinä: http://essijosefina.fi/blogitekstit/2016/6/28/kirja-ystava-novelli-kirjoituskilpailu
- Muita kirjoittajan novelleja: http://essijosefina.fi/blogitekstit/?category=Novellit

Lue lisää: kertojanaani.fi

JAKSON MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#2: Novelli: Lauri – Jukka Ahola

Julkaistu 11.12.2016

Lauri-novelli sai jaetun kolmannen palkinnon Metsällä-kirjoituskilpailussa vuonna 2015. Novelli julkaistiin Maahenki-kustantamon antologiassa. Kuuntele ääninovelli kokonaisuudessaan.

Novellissa Veijo tapaa suuren hirven ja joutuu katsomaan elämää silmiin. Kuka sulkee ensin silmänsä?

JAKSOON LIITTYVÄT LINKIT
- Lauri-novelli tekstinä: http://jukkaahola.fi/aaninovelli-lauri/
- Muita kirjoituskilpailuissa pärjänneitä novelleja ja vinkkejä kirjoituskilpailuihin: http://jukkaahola.fi/tag/kirjoituskilpailu/

Lue lisää: kertojanaani.fi

JAKSON MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

#1: Kannattaako kirjoituskilpailuihin osallistua?

Julkaistu 11.12.2016

Suomessa järjestetään vuosittain useita kirjoituskilpailuja. Kannattaako niihin osallistua? Mitä niistä voi saada ja voiko niissä menettää jotakin muuta kuin aikaa ja itsekunnioituksen?

J. H. Erkon kirjoituskilpailussa palkitut kirjoittajat Essi Pulkkinen ja Jukka Ahola käyvät läpi omia kokemuksiaan ja tiivistävät kirjoituskilpailun hyödyt neljään teesiin.

JAKSOON LIITTYVÄT LINKIT
- Vinkkejä ja Jukka Ahola kirjoituskilpailuissa pärjänneitä novelleja: http://jukkaahola.fi/tag/kirjoituskilpailu/
- Essi Pulkkisen novelleja: http://essijosefina.fi/blogitekstit/?category=Novellit

Lue lisää: kertojanaani.fi

JAKSON MUSIIKKI

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License. http://joshwoodward.com
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/RollJordanRoll-bumper-bass
(c) Guitar Snippet from Widow's Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License. http://freemusicarchive.org/music/The_Joy_Drops/Not_Drunk_EP/TheJoyDrops-WidowsPlea

Takaisin podcastien listaan