Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Soraääniä - Epäsuoraa järkipuhetta

Epäsuoraa järkipuhetta tämän hetken ja tulevaisuuden tärkeimmistä ilmiöistä, politiikasta ja teknologiasta.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 40 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 24.9.2016.

Mitä tapahtuu aseteollisuudelle?

Julkaistu 12.3.2018

Tällä viikolla keskustellaan aseteollisuudesta. Millaisia ovat tulevaisuuden itsenäiset asejärjestelmät - ja käydäänkö sotaa jopa sosiaalisessa mediassa? Järkipuhetta edustaa selonteko eettisistä näkökulmista asekauppaan. Onko oikein, että Suomi kauppaa aseita Jemenin konfliktiin ja samaan aikaan tukee sodan uhreja lahjoituksin? Epäsuorasti selviää miksi tulevaisuudessa metsästetään paljain käsin. Niin ja Tapani paljastaa olevansa kärpästen kaveri.

Miten Suomi pärjää olympialaisissa?

Julkaistu 11.2.2018

Tällä viikolla keskustellaan olympialaisista. Keneltä Suomi voi odottaa mitalia tällä kertaa? Miten voimme varmistaa, että meillä on toivoa tulevissakin kisoissa? Järkipuhetta edustaa selonteko poliittisista kiemuroista olympialaisten ympärillä. Puhumme Venäjän doping-kohusta ja olympiakaupunkien valintaprosessista. Epäsuorasti selviää miksi Kontio ja Pekkarinen päätyivät lentorahtina panttivankeina Pohjois-Koreaan.

Palkitseminen ja työntekijän motivointi

Julkaistu 1.2.2018

Tällä viikolla keskustellaan motivaatiosta työntekoon ja merkityksen löytämisestä työssä. Miten työstä löytää syvemmän tyydytyksen? Järkipuhetta edustaa selonteko palkkauksesta ja millä eri tavoin lopulta työnteosta voidaan palkita. Puhumme myös aktiivimallista ja valtion vastuusta työllisyyden ajurina. Epäsuorasti puhutaan Mark Wahlbergin ylitöistä ja pitäisikö niistä kiittää. Niin ja Kontio ja kertoo ensimmäisestä murhatutkinnastaan.

Voisiko presidentin valita arpomalla?

Julkaistu 23.1.2018

Tällä viikolla keskustellaan presidentinvaaleista. Antavatko vaalikoneet osviittaa siitä ketä äänestää vai pitäisikö ehdokkaiden naulata teesejä kirkon oviin? Järkipuhetta edustaa selonteko presidentin valintaprosessista. Kun kaikki ehdokkaat ovat samasta puusta veistettyjä, voisiko presidentin jatkossa valita vaikka arpomalla? Epäsuorasti selviää kuka kehvetti on ollut vallankahvassa Kekkosesta lähtien. Tapanilla on vahva näkökulma asiaan.

Mitä aika on?

Julkaistu 11.1.2018

Tällä viikolla keskustellaan ajasta. Mitä aika oikeastaan on? Voisiko aikaa mitata tai kokea ihan eri tavoin? Järkipuhetta edustaa selonteko ajan käytöstä arjessa ja pohditaan millaisia asioita yhden elämän aikana on oikeastaan mahdollista toteuttaa. Epäsuorasti puhutaan siitä miksi joskus elämän hienoimmat kokemukset on parasta jättää mielikuvituksen varaan. Niin ja saamme tietää miksi Tapani aikoo vierailla Lissabonissa - sekä Naukonissa.

Luonnonkatastrofeihin valmistautuminen

Julkaistu 21.12.2017

Tällä viikolla keskustellaan luonnonkatastrofeista. Järkipuhetta edustaa selonteko tulivuorenpurkauksista lumivyöryihin: Voiko ihminen ja yhteiskunta varautua katastrofeihin ja millaisia vaikutuksia eri kriiseillä voi olla? Mitkä ovat todennäköisimmät luonnonmullistukset, jotka tulevat Suomea kohtaamaan? Epäsuorasti puhutaan Suomen armeijan salaisuuksista ja Tukholman lumikaaoksesta. Niin ja saamme tietää mikä johti Pekkarisen kaljuuntumiseen.

Erilaiset persoonallisuudet

Julkaistu 30.11.2017

Tällä viikolla keskustellaan persoonallisuudesta ja miten sen avulla voi menestyä. Miten oman tyypin tunnistaminen auttaa torjumaan luontaisia heikkouksia? Miten persoonallisuutta voi tutkia ja kategorisoida? Epäsuorasti puhutaan sinitiaisten sielunelämästä. Niin ja Jarkko pelastaa Tapanin kanssa jyväskyläläisiä ennätystahtiin

Tähtäimessä taloudellinen riippumattomuus

Julkaistu 23.11.2017

Tällä viikolla keskustellaan oman talouden hallinnasta.Millaisia fiksuja tapoja on laittaa oma talous tolpilleen? Järkipuhetta edustaa selonteko säästämisen keinoista. Miten säästää helposti arjessa ja milloin on hyvä aloittaa eläkesäästäminen? Epäsuorasti puhutaan niistä omista talouden kompastuskivistä sekä myös onnistumiskohdista. Saamme myös improvisaatio-osuudessa kuulla kuinka Kontio otti kiinni pitsavarkaan.

Elämä maailman syrjäisimmissä paikoissa

Julkaistu 6.11.2017

Tällä viikolla keskustellaan maailman syrjäisimmistä paikoista. Miten elämä kaukaisessa heimossa eroaa länsimaiden meiningeistä? Järkipuhetta edustaa selonteko heimojen oikeuksista. Kuinka eristäytynyt ihminen saa olla? Onko Euroopassa syrjäseutuja enää ollenkaan? Epäsuorasti puhutaan Neuvostoliiton rakennustaidon huipuista.

Ratkaisuna oman käden oikeus

Julkaistu 1.11.2017

Joskus sitä vaan tekisi mieli ottaa ohjat omiin käsiinsä ja sen takia tällä viikolla keskustellaan omankädenoikeudesta. Saako sääntöjä rikkoa jos ne ovat typeriä? Miten oikeudet ja auktoriteetti muotoutuvat ajan myötä? Miltä näyttää maailma jossa vallitsee korpilaki? Epäsuorasti kuulemme miksi lentävät liikennemerkit eivät kuulu tulevaisuudessa Suomen taivaalle.

Miten saat paremman muistin?

Julkaistu 19.10.2017

Tällä viikolla keskustellaan muistista. Hyvä muisti on menestyksen aa ja oo. Kerromme miten muisti oikeasti toimii ja miten sen toimintaa voisi optimoida melko yksinkertaisin toimenpitein. Toimivatko yleisesti suositut muistitekniikat vai ei? Onko olemassa ravintolisiä, jotka parantavat muistia?

Modernin ruokavalion vitsaus

Julkaistu 8.10.2017

Tällä viikolla keskustellaan modernin ruokavalion vaaroista. Tekeekö maito meistä sairaita? Onko nykyajan ruoka vain ravintoköyhää huttua? Olisiko sittenkin parempi vain jättää osa ruokailuista väliin? Puhumme myös maanviljelytekniikan vaikutuksista ruoan ravintopitoisuuteen suhteessa villinä kasvaneisiin vihanneksiin.

Elämäsi tärkeimmät kirjat

Julkaistu 1.10.2017

Mikä on tärkein kirja, joka on muuttanut elämääsi? Puhumme Carol Dweckin lahjakkuutta käsittelevästä Mindset kirjasta ja Heikki Salon Kahlekuningaslajista, joka kertoo lyriikan kirjoittamisesta. Syvän, henkilökohtaisen kasvukeskustelun lomassa kuullaan Soraäänien oman Taajama- yhtyeen ensimmäinen biisi “Haluan olla yksin”.

Hautautuuko maailma muoviin?

Julkaistu 17.9.2017

Tällä viikolla puhumme muovista ja erityisesti muovisaasteesta. Juhlistamme lähetyksen aikana myös podcastin yksivuotissynttäreitä! Järkipuhetta edustaa keskustelu muovin kierrätyksen mahdollisuuksista ja sokeista pisteistä - onko esimerkiksi muovikassien uusiokäyttö tarpeellista? Mistä saadaan suurimmat hyödyt taistelussa muovia vastaan? Epäsuorasti keskustelemme jäykän politiikan eduista ja kauhistelemme muovailuvahan vaaroja.

Ihmiskunta - teknologian uhri?

Julkaistu 14.9.2017

Tällä viikolla puhumme teknologian vaikutuksesta ihmiskunnan kehitykseen. Järkipuhetta edustaa jaottelu historian eri kausista ja niitä määrittäneistä teknologioista. Miten esimerkiksi pesukone muutti yhteiskuntaa? Kuulemme myös miten Soraäänien älypuhelinlakko sujui. Epäsuorasti keskustelemme viidakkoon vetäytymisestä ja kuinka saadaan fudut töistä teknologian uuvuttamana.

Suomalaisuus sadan vuoden kuluttua

Julkaistu 28.8.2017

Tällä viikolla puhutaan suomalaisuudesta. Onneksi olkoon satavuotias Suomi! Järkipuhetta edustaa laaja analyysi suomalaisen kulttuurin kulmakivistä ja niiden tulevaisuudesta. Korvaako englanti suomen kielen sadassa vuodessa? Yksityistetäänkö suomen järvet ylikansallisten yhtiöiden omaisuudeksi? Epäsuorasti keskustelemme synnytystalkoista ja uudesta tulevasta puolueesta Suomen poliittisella kartalla

Onko Suomessa enää turvallista?

Julkaistu 23.8.2017

Tällä viikolla puhutaan henkilökohtaisesta turvallisuudesta. Miten yksilön ja yhteiskunnan pitäisi toimia, että turvallisuus voidaan maksimoida? Miten tilanteisiin pitäisi reagoida? Järkipuhetta edustaa selonteko erilaisista riskeistä ja turvallisuusuhista. Mitkä ovat oikeasti suurimmat riskit loukkaantumiselle? Epäsuorasti puhutaan päivittäisestä palovaroittimen testauksesta

Millainen on hyvä työntekijä?

Julkaistu 9.8.2017

Tällä viikolla puhutaan hyvän työntekijän ominaisuuksista. Noudattaako hyvä työntekijä aina annettuja sääntöjä - vai onko varaa säätämiseen? Järkipuhetta edustaa selonteko erilaisista tavoista saada potkut. Riittääkö fuduihin salaa kuvattu materiaali tai somessa jaettu sopimaton sisältö? Epäsuorasti puhutaan pakurikäävän yllättävistä vaaroista ulkoisesti käytettynä.

SOS Hallitus

Julkaistu 21.6.2017

Tällä viikolla puhutaan Suomen hallituksen tilasta hallituskriisin jäljiltä. Onko hallituksen toiminnassa ylipäätään järkeä? Kenen agendaa hallitus ajaa? Järkipuhetta edustaa selonteko Perussuomalaisten puoluekokouksesta. Mitä kokouksessa tapahtui? Miksi kohdistamme vastuuta median suuntaan?Epäsuorasti puhutaan siitä miksi Gandhi, äiti Teresa ja Mannerheim ovat kaikki osa suurta salajuonta. Kannen kuva: alkuperäinen kuva Santeri Viinamäki

Maahanmuutto - uhka vai mahdollisuus?

Julkaistu 11.6.2017

Tällä viikolla puhutaan maahanmuutosta. Onko maahanmuutto pitkällä aikavälillä uhka vai mahdollisuus? Järkipuhetta edustaa selonteko maahanmuuttoon liittyvistä taloudellisista resursseista, sekä maahanmuutta jiin kohdistuvista odotuksista. Pitäisikö suomen kieltä oppia? Tarvitseeko kaikkien ruveta saunomaan? Epäsuorasti puhutaan turisteista Venetsiassa ja Seppo Kääriäisestä.

Kotimme, aurinkokunta

Julkaistu 4.6.2017

Tällä viikolla puhutaan rakkaasta aurinkokunnastamme ja erityisesti Mars- planeetasta sekä myös hieman viimeisimmistä löydöksistä astetta kauempana. Järkipuhetta edustaa selonteko avaruusmatkailun riskeistä. Pääseekö Marsiin suomalaisella sisulla, vai surkastuuko reissumies painottomassa tilassa?Epäsuorasti puhutaan lentävästä autosta ja mahdollisesta yhdeksännestä planeetasta aurinkokunnan äärilaidalla.

Matkalla eläkkeelle

Julkaistu 29.5.2017

Tällä viikolla puhutaan eläkkeistä ja eläkkeelle jäämisestä. Tappaako eläköityminen vai saako RAY:n rahapeleistä riittävästi virtaa eteenpäin jatkamiseen? Järkipuhetta edustaa selonteko erilaisista eläkejärjestelmistä ja Suomen väestörakenteen tulevaisuudessa. Tuleeko eläkepommista sittenkin suutari? Epäsuorasti puhutaan Nurkkabaarissa siitä miten hallitusta voi järjenvastaisestikin syyttää lähes kaikesta.

Kiehtova arki

Julkaistu 17.5.2017

Tällä viikolla puhutaan jokapäiväisestä elämästä. Mitä se arki oikein on? Onko arki nykypäivänä erilaista kuin ennen ja miten se tulee muuttumaan lähitulevaisuudessa? Järkipuhetta edustaa kattava selonteko rutiineista arjen rakennuspalikoina. Onko suomalaisten ykkösrutiini, kahvin lipittäminen, mahdollisesti vaarallista? Epäsuorasti puhutaan vankien hyödyntämättömästä potentiaalista Suomen politiikan ongelmanratkaisijoina. Aiheina mm: Mitä arki on? Hyvät ja huonot rutiinit Arjen kokemus Arjen historia Vapaa-aika ja työaika ja yhteiskunnan ja politiikan vaikutus arkeen Täydellinen päivä

Tulevaisuuden ruoka

Julkaistu 1.5.2017

Tällä viikolla puhutaan tulevaisuuden ruoasta. Saadaanko joulupöytään jatkossakin kinkkua ja rosollia - vai tyydymmekö geenimanipuloituun heinäsirkkaan mifun kera. Järkipuhetta edustaa kattava keskustelu keinotekoisesta lihasta. Miltä maistuu kantasoluburgeri? Epäsuorasti puhutaan kurkkutaskuista ja tippaleipäkarkotuksista. Aiheina mm. Keinotekoinen liha Miten pitäisi säännellä laissa? Munaton muna - Hampton Creek Hyönteiset ja muut vaihtoehtoiset lajit Lisäaineet Geenimanipulointi Turvallisuus Biodiversiteetti Ilmastonmuutos ja ruoka Ruokaväärennökset Voidaanko palata omavaraisuuteen tai luonnonmuonaan?

Mikä on paras tapa kehittää itseään?

Julkaistu 22.4.2017

Tällä viikolla keskustellaan itsensä kehittämisestä. Voiko missä tahansa kehittyä? Millainen on elämä ilman tavoitteita? Entä miksi Mozart ei ehkä ollut se suuri nero joksi häntä luullaan? Järkipuhetta edustaa podcastin kehittämispalaveri lähetyksen aikana. Epäsuorasti puhutaan kulttivuodesta uskonnolisessa lahkossa. Aiheina mm. Mitä itsensä kehittäminen on? Vaara hukkua itsensä kehittämisen keskelle Itsereflektio, itsetuntemus, itsekkyys Suhde menestyksen tavoitteluun Muutosvalmius Mukavuusalue Elämä ilman tavoitteita Gurut Mikä on ajan tuhlausta ja mikä kehitystä? Huumeiden mikroannostelu

Tarvitaanko kauneusleikkauksia

Julkaistu 9.4.2017

Tällä viikolla keskustellaan kauneusleikkauksista. Tarvitaanko kauneusleikkauksia? Milloin kauneusleikkaukset ovat hyväksyttäviä tai jopa tarpeellisia? Entä mikä on maailmalla kiivasti leviävä Nerium? Kauneusleikkausten ormalisaatio Terveysperusteiset leikkaukset Perfektionismi Botox yms. Nerium Milloin ollut ensimmäisiä leikkauksia / parantelukeinoja, joita ei lasketa meikkaamisen alle? Mitä hyvää leikkauksissa? Ihmisbarbit ja jotka yrittävät näyttää toiselta ihmiseltä Kauniilta näyttämisen tarpeellisuus, välttämättömyys, arvo yms.. Millainen on kaunis ihminen? Parantaako leikkaus itsetuntoa?

Kybersodan kynnyksellä

Julkaistu 21.3.2017

Tällä viikolla keskustellaan kybersodankäynnistä. Miten vastata hyökkäykseen, jonka aloittajaa ei tunneta? Onko Suomen valtion varautunut kyberuhkiin vai olemmeko tuuliajolla? Mitkä ovat todennäköisiä kohteita kyberhyökkäyksille? Asian vierestä keskustelu polveutuu siihen miten Suomen valtion pitäisi sijoittaa Gröönlantiin ja miten paremman puolison remontti-intoilun voi harhauttaa sopivalla valaistuksella. Epäsuorasti viisastellaan Turginistanin valtion suurista suunnitelmista. Aiheina mm. Stuxnet ja hyökkäys Iranin ydinvoimaloihin Ukrainassa sähköverkon lamauttaminen Sandwormilla Mikä on mahdollista? Mikä on scifiä? Kuinka todennäköinen uhka kybersota on Suomelle? Vaikutukset ja taktiikat Informaatiosodankäynti on vanha asia Kybertaktiikan vaikutus verrattuna perinteiseen Jos hakkerointi on helppoa; niin miksi hyökkäyksiä ei ole nähty useammin? Miten ihmiset reagoisivat hyökkäykseen joka lamauttaisi maan infrastruktuurin? Hyökkäys tulee mutta syyllisestä ei ole tietoa; miten toimitaan? Miten kybersota vaikuttaa ihmisiin ja heidän käyttäytymiseen? Yksityinen sektori jatkuvasti julkisen sektorin edellä Miten säätää lakeja jotka säätelevät kybersodankäyntiä? Innovaatiot, Iot  (Internet of Things) ja muut trendit lisäävät turvattomuutta. Pitäisikö kehitys kieltää joillakin aluilla turvallisuuden nimissä?

Näkökulmia yrittäjyyteen Hiski Hämäläisen kanssa

Julkaistu 14.3.2017

Tällä viikolla keskustellaan yrittäjyydestä. Järkipuhetta edustaa selonteko mm. yrittäjyyteen liittyvistä harhaluuloista. Pelottaako yrittäjäksi ryhtyminen? Millä tavoin yrittäjän elämä vaikuttaa ihmissuhteisiin? Viikon vieraana on Hiski Hämäläinen ja keskustelemme mm. Sopiiko yrittäjyys kaikille? Oletko katunut yrittäjäksi ryhtymistä? Onko yrittäjyys vaikuttanut ihmissuhteisiin? Puolison tai perheen kanssa? Pitäisikö kaiken olla selvää ennen yrityksen perustamista? Harhaluulot yrittäjyydestä? Yrittäjämaailman vastaan AY-liike Amerikassa kaikki ovat yrittäjiä Onko Suomi hyvä maa yrittää? Pitäisikö yrityksiä tukea rahalla? Saako ilmainen raha laiskaksi? Miten yrityksen saa kasvamaan? Pakko- näennäis- ja vahinkoyrittäjät Kannattaako yritykselle antaa kaikkensa? Mihin vedetään raja?

Mitä kuuluu mielenterveys?

Julkaistu 5.3.2017

Tällä viikolla keskustellaan mielenterveydestä. Miksi hulluus naurattaa? Mikä on normaalia käytöstä? Entä onko psykologia tieteenä täyttää huuhaata? Järkipuhetta edustaa selonteko vapaasta tahdosta; ovatko mielenterveyden ongelmat jonkun syytä vai onko kaikki alitajunnan hallinnassa? Epäsuorasti viisastellaan stressivapaasta asunnon vaihdosta paremman puolison kanssa. Aiheina mm. Mielenterveyden kansalliset mittarit Erot maittain ja maanosittain Johtaako tietyt yhteiskuntamallit heikompaan mielenterveyteen? Onko mielenterveyden ongelmien normalisointi mennyt liiankin pitkälle? Miksi hulluus naurattaa? Mielenterveyden rajat - normaali käytös, oikeudet velvollisuudet Onko psykologia huuhaata? Minkälainen tutkimus on perusteltua? Miten voi vaikuttaa omaan mielenterveteen?

Are freedom, equality, and brotherhood dead? (English Special)

Julkaistu 21.2.2017

This week we are talking about revolutions. Have we forgotten the values of freedom, equality and brotherhood? Have things come to a point where we need a revolution? Would people have the time for a revolution, when there are so many nice cat videos to watch. In an indirect way we will learn why cucumber slices on the eyelids is the best way to end your day. Listener discression is adviced: revolutionary thoughts on the way. Topics How do events of the French revolution compare with modern events Will there be a revolution? Do we need one? Are people still capable of revolting

Valon loiste ja sen varjopuolet

Julkaistu 12.2.2017

Tällä viikolla keskustellaan valosta, valaistumisesta ja pimeydestä. Järkipuhetta edustaa selonteko mm. valon vaikutuksesta mielialaan ja terveyteen. Epäsuorasti viisastellaan erittäin paljon mm. buddhalaisuuden valaistumisesta ja kodin valaistuksesta. Kuulijoille tiedoksi, että tunnelin päässä ei tällä kertaa näy lainkaan valoa. Lähetyksen aiheita Valon vaikutus terveyteen Kodin valaistus Valo tunnelin päässä Valaistuminen ja buddhalaisuus Mitä valo on? Linkkejä National Geographic: Where are the stars? https://www.youtube.com/watch?v=0FXJUP6_O1w Credits: Kaupan taustaäänet - Creative Commons lisenssi, käyttäjä cccooollliiinnn. Musiikki copyright Lassi Eronen.

Uskaltaako mitään enää sanoa? Puhetta sananvapaudesta.

Julkaistu 25.1.2017

Tällä viikolla keskustellaan sananvapaudesta. Järkipuhetta edustaa selonteko mm. sananvapauden haasteista ja mahdollisuuksia, valeuutisista sekä viimeajan trendeistä missä kansan uskoa tietoon ja tieteeseen horjutetaan. Tällä viikolla keskustelu oli niin tiivis, että onnistuimme pysymään aiheessa koko lähetyksen ajan. Epäsuoraa viisastelua ei siis tällä viikolla nähdä Pohdimme tarkkaan, että uskaltaako tässä mitään enää sanoa? Lähetyksen aiheina mm. Holokaustin kieltäminen kiellettyä 16 maassa Kansalaisoikeuksia puolustava ACLU puolustaa Klu Klux Klania Mitä on sananvapaus? Miten elämäsi olisi erilaista jos olisit syntynyt vaikka Kiinassa? Sosiaalinen media ja sensuuri; Twitter ja Facebook poistavat käyttäjätilejä Missä menee sananvapauden raja? Ovatko valeuutiset osa sananvapautta? Entä pilapiirrokset Sananvapautta rajoittavat voimat Media Poliitikot Tällä hetkellä horjutetaan ihmisten uskoa tietoon, tieteeseen ja mediaan oman aseman pönkittämiseksi

Maailma Donald Trumpin jälkeen

Julkaistu 18.12.2016

Tällä viikolla keskustellaan Donald Trumpin yllättävästä vaalivoitosta. Miten näin pääsi käymään? Järkipuhetta edustaa selonteko mm. Trumpin kabinetin tulevista edustajista ja kattava määrä ennustuksia Amerikan ja maailman tulevaisuudesta. Miten käy Amerikan keskiluokalle? Entä mitä tapahtuu ympäristölle? Epäsuorasti ajaudumme pohtimaan miksi Joulupukki vaihtaa tänä vuonna mustat hynttyyt ylleen. Opimme myös miksi hätäkeskuksesta ei voi tilata apua kansalliseen kriisiin.

Vaihtoehtoiset todellisuudet

Julkaistu 5.12.2016

Tällä viikolla keskustellaan erilaisista tavoista nähdä ja kokea todellisuus. Onko olemassa rinnakkaistodellisuuksia, joisssa soraääniä podcastia on tehty jo vuosikausia? Onko unien maailma olemassa? Järkipuhetta edustaa kattava selonteko mm. todellisuuden filosofiasta. Epäsuorasti ajaudumme kertomaan miksi hotellihuoneen lattia on erinomainen paikka psykoosista toipumiseen.   Aiheina mm. Rinnakkaistodellisuudet Mitä todellisuus on? Kulttuurirelativismi Todellisuus toisten silmin Mikä on kielen rooli todellisuuden määrittämisessä? Missä unien maailma on? Mielenhallinta ja kultit Heimot ja kulttuurien katoaminen Erityiskiitokset: Musiikista vastaa IO//IO - tummaa elektronista musiikkia soittavan bändin kotisivut ja Soundcloud löytyvät linkkien takaa.

Pitäisikö kenenkään hankkia lapsia?

Julkaistu 5.11.2016

Keskustelemme mm. ensimmäisen lapsen hankinnasta, lasten geneettisestä muuntelusta, adoption haasteista, ja raskauden jälkeisestä masennuksesta. Miksi uudet äidit eivät välttämättä koe rakkautta uutta vauvaa kohtaan?Pitäisikö homopareille sallia adoptio?Onko lasten geenimanipulaatio hyväksyttävää?Missä vaiheessa lapsia kannattaa hankkia?Pitäisikö väestönkasvua rajoittaa poliittisin keinoin?

Syttyykö kolmas maailmansota?

Julkaistu 28.10.2016

Soraäänissä käsitellään tällä viikolla haastavaa aihetta; maailman erilaisten jännitteiden kiristyessä on tärkeää olla kartalla kaikista vaihtoehdoista. Episodissa käymme läpi: Erilaiset skenaariot: mitkä tapahtumat voisivat johtaa seuraavaan suursotaan?Eri pelurit: USA, Venäjä, Kiina, Intia, Pakistan, Lähi-itä, EurooppaMikä on Suomen rooli? Miten yksittäinen kansalainen voi vaikuttaa?Mikä on median rooli ulkopolitiikan ja sotien kehittymisessä? Kevyemmällä vaihteella meille selviää mm. miten Putin ja Clinton voivat ymmärtää toisiaan hieman paremmin. Ja opimme mm. miksi maahanmuuttajia ei kannata sijoittaa Lappiin.

Virallinen sääkeskustelu

Julkaistu 14.10.2016

Säästä puhutaan silloin kun kaikki muut aiheet on koluttu loppuun. Taistelemme sään huonoa mainetta vastaan ja tuomme esiin kiinnostavia näkökulmia, tarinoita ja ennentuntematonta historiaa, jotka jäävät päivittäisessä sääkeskustelussa huomioimatta. Keskustelemme mm. Miten sää vaikuttaa kulttuuriin, ihmisiin ja talouteen?Kuulemme Laura Buxtonin uskomattoman tarinan, joka sivuaa säähistoriaaMillainen on meteopaattinen ihminen?Miten sään eri ilmiöitä voi hallita, ennustaa tai jopa käyttää hyödyksi sodankäynnissä?

Elämäsi kemikaalit

Julkaistu 6.10.2016

Jos saisit valita vain viisi kosmeettista tai kemiallista tuotetta, mitkä pitäisit? Jos pitäisit yhden päivän kirjaa kaikista kemikaaleista, joille altistut - miten pitkä listasta tulisi? Entä voitko edes uskottavasti tietää kaikista kemikaaleista joihin törmäät? Tässä jaksossa pohditaan kemikaalien vaikutusta ihmiskehoon ja ympäristöön, ja sivuraiteilla päädymme argumentoimaan hoitovirheiden hyödyllisyyden puolesta.

Tekeekö tekoäly ihmisistä tarpeettomia?

Julkaistu 28.9.2016

Lähetyksessä keskustellaan kattavasti tekoälyn ja robotiikan tuomista muutoksista ja mahdollisuuksista yhteiskuntaan. Yleisesti positiivissävytteinen keskustelu pureutuu myös robottien ihmisoikeuksiin ja ihmisten oikeuksiin robottien kontrolloimassa maailmassa. Bonusmateriaalina tarjotaan selityksiä sille miksi ihmisten ei tarvitse tehdä töitä ja ratkaistaan maailman lapsettomuusongelma. Musiikki: Lassi Eronen & Pyry Seppinen

Onko demokratialla tulevaisuutta?

Julkaistu 24.9.2016

Soraääniä podcastin ensimmäisessä jaksossa käsittelemme demokratian menneisyyttä ja tulevaisuutta. Mitä esimerkiksi Amerikan presidentinvaalit kertovat demokratian nykytilasta? Mitä tarvitaan toimivaan demokratiaan?

Takaisin podcastien listaan