Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Bisnespäivä

Naisten osuus ylimmässä johdossa on säälittävän pieni, mutta tyttäret tarvitsevat esikuvia – jalanjälkiä, joita seurata. Yhdessä vieraidensa kanssa Recordlyn toimitusjohtaja Katriina Kiviluoto ja Columbia Roadin toimitusjohtaja Sirkka-Liisa Rotinen keskustelevat urasta, teknologiasta, työn tekemisestä äitinä ruuhkavuosien keskellä, lasikatoista ja yrityskulttuureista.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 25 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 13.11.2023.

25. Johtajana kansainvälisessä suuryrityksessä - Carita Mäkinen

Julkaistu 30.4.2024

Naisten osuus kansainvälisten teknologiafirmojen johdossa on suhteellisesti hyvä: Esimerkiksi Google Cloudilla sekä Nordicin että Suomen laivoja navigoi nainen. Samaan aikaan teknologia-alalla tunnetusti myös kipuillaan siitä, ettei "naisia vain löydy". Jos asiaa katsoo puhtaasti globaalien suuryritysten näkökulmasta, on tilanne todennäköisesti yhtä kaksipiippuinen. Siinä, missä suuri pelikenttä mahdollistaa laajemmat verkostot, tuo se samalla mukanaan tasapainottelua eri kulttuurien ja tapojen välillä. Mistä hyviä naispuolisia johtajia löytyy? Entä miltä yritysjohdon diversiteetti näyttää muulla kuten USA:ssa tai muissa Pohjoismaissa? Omasta matkastaan johtotehtäviin kansainvälisessä suuryrityksessä Katriinan ja Sirkkiksen vieraana puhumassa Google Cloudin maajohtajan Carita Mäkinen, joka sattuu olemaan myös Katriinan entinen kollega.

24. Tasa-arvo ja ammattilaisuus jalkapallossa - Mariet Louhento

Julkaistu 23.4.2024

Vuonna 2017 Yle Urheilu teki laajan selvityksen palkkatasa-arvon tilanteesta huippu-urheilussa. Selvityksen mukaan jalkapallossa naisen euro oli neljä senttiä: Naisten A-maajoukkueen avauskokoonpanon pelaajat ansaitsivat keskimäärin 17 298 euroa vuodessa miesten vastaavan luvun ollessa yli 400 000. Samaan vuoteen mennessä "Helmarit" olivat pelanneet EM-kisoissa jo kolmeen otteeseen päästen parhaillaan välieriin asti. Miesten joukkue ei ollut kertaakaan selviytynyt edes lopputurnaukseen. Vaikka seitsemässä vuodessa on menty eteenpäin, harva suomalainen nainen pystyy elättämään itsensä pelaamalla jalkapalloa. Millaisia haasteita naisten jalkapallon ammattimaisuuden kehittämisessä Suomessa oikein on? Entä miten osaavia naisia voitaisiin rohkaista tavoittelemaan johtotehtäviä myös urheilun parissa? Aiheesta ja omasta polustaan Sirkkiksen ja Katriinan kanssa juttelemaan Mariet Louhento, joka hyppäsi taannoin yritysmaailmasta jalkapallon pariin.

23. Pääomasijoittaja-naisen euro on 44 senttiä ja muuta tilannekuvaa finanssialalta - Riikka Laine-Tolonen

Julkaistu 16.4.2024

Rahoitussektori on ollut pitkään suht perinteinen ja miesvaltainen. Samaan aikaan Verohallinnon tuloverotilastoiden mukaan naisten pääomatulojen kohdalla euro oli vain 44 senttiä vuonna 2019 – ansiotuloissa sama luku oli 77 senttiä. Vieraanamme on kuitenkin jo toista kertaa naistoimitusjohtaja juuri finanssialalta. Ovatko pankit siis ottaneet kaikesta huolimatta askeleita kohti diversiteettiä voimakkaammin kuin muut toimialat? Mitä pankkialalla tällä hetkellä oikein tapahtuu? Entä mitä neuvoja sijoittajien kannattaisi tällä hetkellä kuunnella? Katriinan ja Sirkkiksen kanssa johtamisesta ja rahasta keskustelemassa S-pankin toimitusjohtaja Riikka Laine-Tolonen.

22. Yritysten nettovaikutus maailmaan - Annu Nieminen

Julkaistu 9.4.2024

Keskustelu yritysten roolista osana yhteiskuntaa helposti jämähtää vastuullisuustasolle. Vaikka on luonnollisesti tärkeää edelleen huomioida, miten yritykset pyörittävät arkeaan kestävyyden näkökulmasta, johtaa tällainen lähestymistapa helposti harhaan. Kun yritysten toimintaa sen sijaan tutkaillaan kokonaisvaltaisesti, katse kääntyy ydinliiketoiminnan suurimpiin negatiivisiin ja positiivisiin vaikutuksiin. Mitä jokaisen johtajan tulisi ymmärtää yritysten nettovaikutuksesta? Entä mikä oikeasti on vastuullisuuden ja vaikuttavuuden ero? Sirkkiksen ja Katriinan vieraana aiheesta kertomassa lisää Uprightin perustaja ja toimitusjohtaja Annu Nieminen.

21. Periksi ei anneta - Katja Keitaanniemi

Julkaistu 2.4.2024

Keskuskauppakamarin tutkimuksen mukaan naistoimitusjohtajia on pörssiyhtiöissä “huimat” 12, mikä vastaa 9 prosenttia kaikista pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista. Miten naisia saataisiin enemmän etenemään toimitusjohtajiksi myös pörssiyrityksiin? Uskalletaanko Suomessa ylipäätään investoida tarpeeksi tulevaisuuden kasvuun tällä hetkellä? Toimitusjohtajuudesta Katriinan ja Sirkkiksen kanssa keskustelemassa OP:lla Yrityspankin toimitusjohtajana toimiva Katja Keitaanniemi.

20. Mitä johtajien tulisi tietää monimuotoisuusteemoista lainsäädännön näkökulmasta? - Suvi Knaapila

Julkaistu 26.3.2024

Tällä hetkellä yleinen neuvo aloittaa monimuotoisuus- ja inklusiivisuustyö on aluksi kartoittaa nykytila, jonka pohjalta asetetaan mittarit ja tavoitteet tulevaisuuden toimille. Keskiössä on erilaiset henkilötiedot, joita ei tosin voi kerätä aivan miten sattuu: Esimerkiksi jo allergiatietojen ylläpitäminen on kiellettyä henkilötietojen yhteydessä. Millaisia rajoituksia tietosuojalainsäädäntö käytännössä asettaa henkilötietojen keräämiselle monimuotoisuuskartoituksissa? Miten organisaatiot voivat tasapainoilla monimuotoisuusdatan keräämiseen liittyvien tarpeiden ja tietosuoja-vaatimusten välillä? Aiheesta Katriinan ja Sirkkiksen kanssa keskustelemassa Dittmar&Indreniuksen osakas Suvi Knaapila.

19. Hoiwa, kun yritys ratkaisee merkityksellisiä yhteiskunnallisia ongelmia - Fadumo Ali

Julkaistu 19.3.2024

Suomen tuottavuus ei kehity tarvittavaa vauhtia eikä työvoimaa ole riittävästi. Kipuilua on erityisesti terveydenhuolto- ja palvelusektoreilla. Ratkaisukeinojen joukosta esiin nousee työperäinen maahanmuutto, jonka tarve on kiistaton. Samalla luomme kuitenkin itse haasteita onnistumisen tielle mm. kielitaitoon liittyen. Maahanmuutto ja terveydenhuoltosektorin nykytila herättävät helposti tunteita. Mutta mitä näkemyksiä ja oppeja on molemmista omakohtaisia kokemuksia omaavalla Hoiwan toimistusjohtajalla Fadumo Alilla? Fadumo on myös palkittu Espoon vuoden yrittäjänä 2022. Jaksossa Fadumo nostaa esiin mm. työyhteisövalmennuksen mahdollisuudet terveydenhuoltoalan parantamisessa sekä hyviä kokemuksia siitä, miten työyhteisön tapa tehdä työtä parantuu diversiteetin takia – ei vain kiireessä tarvittavien lisäkäsien kautta.

18. Bisnespäivä esittäytyy: Katriina Kiviluoto ja intohimo datan hyödyntämiseen

Julkaistu 12.3.2024

On aika tutustua tarkemmin myös toiseen juontajistamme: Recordlyn toimitusjohtajaan ja yhteen perustajista Katriina Kiviluotoon. Recordlyllä Katriina on datateknologioiden huippuasiantuntijoiden ympäröimänä. He ovat Katriinan mukaan onnistuneet toteuttamaan kaikki ne ratkaisut, joita asiakkaille on vuosien varrella luvattu. Katriina kertoo, mitä hänen mielestään olisi nyt tärkeintä saada yrityksissä ratkaistua, jotta data saataisiin valjastettua liiketoiminnan apuriksi.

17. Kasvun ja menestyksen rakentaminen rohkeudella - Monika Liikamaa

Julkaistu 5.3.2024

Pankkimaailmaa ei välttämättä ensimmäisenä yhdistetä työhön paremman maailman puolesta. Toisaalta toimitusjohtajuus mielletään helposti yksinäiseksi pestiksi. Fintech alalla toimiva Enfuce haastaa molempia näkemyksiä tausta-ajatuksenaan se, että maailma olisi oikeasti parempi paikka, koska Enfuce on olemassa. Tätä kohti pyritään rohkeasti omaa tietä kulkien ja yrityksen ohjaksissa toimiikin myös kaksi toimitusjohtajaa. Miltä tuntuu kasvattaa yritystä rohkealla visiolla ja samaan aikaan uskaltaa investoida miljoonia tulevaisuuteen? Entä miten jaettu johtajuus toimii käytännössä? Yhdessä Sirkka-Liisan kanssa kasvuyrityksen rakentamisesta puhumassa Enfucen perustaja ja Co-CEO Monika Liikamaa.  

16. Kasvu, innovaatiot ja rohkeus - Ilona Ylinampa

Julkaistu 27.2.2024

Suomessa toimivien yritysten investoinnit eivät ole kasvaneet vuosikymmeneen samalla, kun Pisa-tulokset ja yleinen koulutustaso laskee. Kyseinen tilanne kotimaisten yritysten kasvun ja innovaatioiden tiimoilta tekee olon hieman epämkavaksi. Tästä huolimatta – tai ehkä jopa sitä suuremmalla syyllä – on nokianostalgian tai liiallisen osoittelun sijaan aika tarttua rohkeasti uusiin innovaatioihin ja niiden avulla palata kasvun tielle. Miten muuttaa suuntaa ja saada kasvua aikaan myös haastavina aikoina? Mitä "insinöörikansana" voisimme tehdä myydäksemme paremmin? Asiasta keskustelemassa ja myyttejä murtamassa Katriinan ja Sirkkiksen kanssa IT-alan TOP vaikuttajana ja vuoden myynnin johtajana 2019:kin tunnettu Fujitsun varatoimitusjohtaja Ilona Ylinampa.

15. Bisnespäivä esittäytyy: Sirkka-Liisa Rotinen

Julkaistu 20.2.2024

Olemme jo useamman jakson aikana kuulleet erilaisten johtotehtävissa toimivien naisten kokemuksia ja näkemyksiä oman matkansa varrelta. Mutta millaisia tarinoita pöydän toiselta puolelta löytyy? Ensimmäisenä Bisnespäivän juontajakaksikosta omasta polustaan kertomassa Sirkkis. Usein puhutaan, että naiset eivät voi nousta tukitoimista toimitusjohtajiksi. Sirkkis on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, että näin ei aina ole. Päinvastoin; tukitoimien kautta saattaa muodostua uniikki kombinaatio ja läpileikkaus yrityksen toimintaan ja yhteisöön.

14. Miten rakentaa resilienssiä, kun kaikki ympärillä pyörii? - Kaija Pohjala

Julkaistu 13.2.2024

Resilienssi on yksi viime vuosien käytetyimmistä termeistä. Ihmekös tuo: Katriinan sanoja lainataksemme nykyinen maailmanmeno kuluttaa mentaalikapasiteettia sen verran tehokkaasti, että jokaisella meistä on varmasti resilienssi ollut koetuksella. Miten resilienssiä voi kasvattaa sekä yksilönä että tiiminä? Entä mikä rooli tunteilla on tässä kaikessa? Katriinan ja Sirkkiksen vieraana resilienssistä keskustelemassa viestinnän ja muutosjohtamisen konkari Kaija Pohjala.

13. Hallituksen rooli monimuotoisuuden vahvistamisessa - Hanna Sievinen

Julkaistu 6.2.2024

Erityisesti uran alkuvaiheilla hallitustyö voi tuntua etäiseltä, epämääräiseltä tai jopa mystiseltä. Vaikka hallituksissa tilanne naisten osuutta ajatellen on usein parempi kuin esimerkiksi pörssiyritysten johtoryhmiä tutkaillessa, on työtä vielä tehtävänä myös tasa-arvon saralla. Työhön liittyy myös paljon myyttejä, joista yleisimpiä on ensimmäisen hallituspaikan saamisen vaikeus. Miten hallitustyöstä voi tehdä itselleen uran? Entä mikä on hallitusten rooli toisaalta sekä johtoryhmien että hallitusten itsensä monimuotoisuuden lisäämisessä? Myyttejä murtamassa ja omaa uratarinaansa avaamassa Sirkkiksen ja Katriinan kanssa hallitustyön ammattilainen Hanna Sievinen.

12. Miksi maailma tarvitsee lisää inspiroivia (nais) yrittäjätarinoita? - Anna Pyykkö

Julkaistu 30.1.2024

Esikuvista puhuttaessa mieleen nousee helposti ensimmäisenä lapsuuden idolit. Vaikuttavimmat esikuvat eivät kuitenkaan usein pukeudu viittaan, heilu rokkitähtinä lavalla tai kiepauta ilmaveivejä MM-kisojen välierissä. Kyse on pikemminkin silmiä avaavasta representaatiosta, joka poistaa arkisiakin raja-aitoja. Tämä löytyy kantavana ajatuksena myös Bisnespäivän taustalta: Tyttäret – sekä nuoret että vanhat – tarvitsevat esikuvia valaisemaan erilaisia vaihtoehtoja ja kannustamaan heitä kulkemaan polkujaan pää pystyssä. Yksi monipuolisimmista vaihtoehdoista on toimia yrittäjänä. Menestyneiden naisyrittäjien lista on kuitenkin vielä suhteellisen lyhyt sekä Suomessa että kansainvälisesti. Miten huikeita naisyrittäjätarinoita saataisiin syntymään lisää ja mikä merkitys esikuvilla onkaan tässä kaikessa? Aiheesta Sirkkiksen ja Katriinan kanssa kertomassa lisää Female Founders Suomen perustaja ja toimitusjohtaja Anna Pyykkö.

11. Miten pääomasijoitustoiminta voi edistää monimuotoisuutta yrityksissä? - Pia Kåll

Julkaistu 23.1.2024

Naiset saavat vain muutamia prosentteja tarjolla olevasta pääomasta ja osuus ei tunnu nousevan merkittävästi. Pääomasijoittaja ry:n tutkimusten mukaan myös hallitusten jäsenistä hyvin suuri osa on edelleen miehiä: vuonna 2022 naisten osuus oli vain 13%. Osa naisista näkee, että heidän sukupuolensa on este sekä rahoitukselle että vastuulle hallituksissa. Moni haastateltavistamme on myös nostanut esille epätasa-arvoisuuteen liittyvät haasteet rahoituksen saamisessa. Miten tilanteen näkee Capmanin toiitusjohtaja Pia Kåll, joka toimii aktiivisesti myös useassa hallituksessa? Katriina ja Sirkkis juttelevat Pian kanssa aiheesta aina hallitusten naiskiintiöistä käytännön neuvoihin ja vinkkeihin.

10. Miksi monimuotoisuutta pitäisi tukea myös taloudellisesti haastavina aikoina? - Katja Toropainen

Julkaistu 16.1.2024

Monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja inklusiivisuus muodostavat yhdessä kokonaisuuden, jonka arvoa työelämässä ei vielä osata valjastaa tarpeeksi hyvin – etenkään strategisesti. Toisaalta, jos DEI-työhön edes on panostettu, tiputetaan se haastavina aikoina helposti pois. Tällainen toiminta on kuitenkin hyvin lyhytnäköistä. Taustalla saattaa vaikuttaa jakautunut suhtautuminen aiheeseen: Joillekin DEI on sydämen asia ja aktiivinen osa hyvää työelämää sekä liiketoimintaa, kun taas toisille aihe voi tuntua jopa hieman pelottavalta. Syynä useimmiten on tietämättömyys ylipäätään siitä, mitä DEI käytännössä tarkoittaa. Miten DEI-strategiat voidaan integroida osaksi yrityksen ydintoimintaa sen sijaan, että ne nähtäisiin vain lisänä tai markkinointikeinona? Millaisia konkreettisia hyötyjä yritykset voivat saavuttaa pitkäjänteisellä sitoutumisella DEI-toimintaan, ja miten nämä hyödyt voivat jopa auttaa selviytymään paremmin? Sirkkiksen ja Katriinan kanssa aiheesta keskustelemassa Inklusiivin toimitusjohtaja ja perustaja Katja Toropainen.

9. Mitä (nais)johtajat voivat oppia huippu-urheilijoilta? - Annastiina Hintsa

Julkaistu 9.1.2024

Uusi vuosi tuo tunnetusti mukanaan piikin hyvinvointihypeen. Salikorttien menekki kiihtyy, jumppatuntien jonot pitenevät ja erilaiset terveysjuomat katoavat kauppojen hyllyiltä. Toisaalta kuvaan astuu monilla myös uudet vuositavoitteet ja odotukset työrintamalla. Kuntokuurien tai quickfixien sijaan lähestymme aihetta kestävän ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin näkökulmasta, jossa kyse onkin aivan jostain muusta – erityisesti kiireisen ja tavoitteellisen arjen keskellä. Menestys on lopulta hyvinvoinnin sivutuote, kuten Aki Hintsa asian esitti. Voiko kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja korkeat tavoitteet saavuttaa samaan aikaan? Miten kukin voi halutessaan aloittaa matkan kohti tasapainoisempaa elämää? Yhdessä Katriinan ja Sirkka-Liisan kanssa sukeltamassa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin syvään päähän juuri Hintsa Performancen toimitusjohtaja Annastiina Hintsa.

8. Miten headhunterit tukevat naisten löytymistä johtotehtäviin? - Sini Kalalahti

Julkaistu 2.1.2024

Erityisesti johdon rekrytointien osalta verkostojen merkitys on suuri. Sokeasti esimerkiksi juuri ylimmän johdon lähipiiriin nojaaminen ei kuitenkaan aina ole yrityksen etu ja pahimmillaan ruokkii kuppikuntien syntymistä monimuotoisuuden kustannuksella. Headhunting onkin ideaalisti yksi keino avartaa hakijoiden diversiteettiä. Miten tämä toimii käytännössä – vai toimiiko? Aihetta avaamassa Sirkka-Liisan ja Katriinan kanssa AW Executive Searchin toimitusjohtaja Sini Kalalahti.

7. Johtajuus kriisitilanteessa - Anni Helinen

Julkaistu 27.12.2023

On yksi asia johtaa, kun asiat ympärillä sujuvat, meri on tyyni ja tuuli suotuisa. Todellinen johtajuus mitataan usein vastan navigoitaessa myrskyn keskellä. Miten yritystä johdetaan tällaisessa tilanteessa läpi ilman, että paatti kaatuu? Miten säilytetään yhteinen kurssi ja löydetään tie haasteidenkin läpi? Viime vuosien aikana tuuli on puhaltanut erityisen kovaa ja moni yritysjohtaja on kohdannut aivan uudenlaisia haasteita. Kriisien vaikutus IT-alaan on ollut ennenäkemätöntä. Oivalluksia ja käytännön vinkkejä johtamiseen vaikean tilanteen keskellä on Katriinan ja Sirkka-Liisan kanssa jakamassa Findersseekersin toimitusjohtajan Anni Helinen.

6. Rohkeus sanoa kyllä! - Anne Kuutio

Julkaistu 19.12.2023

Menestyksen yhteydessä puhutaan usein periksiantamattomuudesta, lahjakkuudesta ja onnesta. Rohkeuden merkitys on kuitenkin ilmeinen: Uskallus tarttua tilaisuuteen ja kokeilla jotain uutta ja pelottavaakin ovat lähtölaukauksia menestyksen polulla. Rohkeudella on myös roolinsa, kun yritys epäonnistuu ja vaihtoehtona on joko luovuttaa tai nousta ylös yrittämään uudelleen. Mutta miten tehdä rohkeita valintoja uralla ja unelmoida isosti? Rohkeudesta Katriinan ja Sirkka-Liisan kanssa Finalyn hallituksen puheenjohtaja ja perustajaosakas Anne Kuutio.

5. Mitä on pinkki vety? - Anne Särkilahti

Julkaistu 12.12.2023

Ei, kyse ei ole Barbenheimerista vaan toisesta viime aikoina erityisesti puhututtaneesta aiheesta: energiamarkkinoista. Mitä juuri ylimmän johdon tulisi tietää vihreästä siirtymästä? Millaisia mahdollisuuksia siihen liittyy eri yritysten näkökulmasta? Sirkka-Liisan ja Katriinan vieraana aihetta avaamassa energiasektorin kehitystä pitkään ja monipuolisesti nähnyt Hytraden toimitusjohtaja Anne Särkilahti. "Koko teollinen järjestelmä on murroksessa, joten on vaikea ennustaa täysin, mitä tulee tapahtumaan ja mitä kannattaa tehdä ja minä vuonna. Näin ollen olisi erittäin tärkeää ottaa käsillä oleva muutos vakavasti ja käyttää mahdollisuus fiksusti."

4. (Nais)johtajana kansainvälisessä suuryrityksessä - Mervi Airaksinen

Julkaistu 5.12.2023

On tuskin liioiteltua väittää, että suuryritykset pyörittävät maailmaa. Ei ole lainkaan merkityksetöntä miettiä, keitä kyseisten yritysten ohjaksissa istuu ja puhua diversiteetistä tässä kontekstissa. Valitettavan usein, kun aihetta käsitellään, jäädään kuitenkin jumiin kiintiökeskusteluihin tai vastakkainasetteluun. Katriina ja Sirkka-Liisa haluavat sukeltaa syvemmälle. Käytettiin sitten etuliitteitä tai ei, millaista tällaisessa tehtävässä on toimia naisena ja miten siihen päästään? Aiheesta omien kokemustensa kautta keskustelemassa Microsoft Finlandin toimitusjohtaja Mervi Airaksinen. "Jos yleensä katsotaan vaikka tekkitaloja, on tekeminen hyvin määrätietoista: Yritysten yksi KPI on kiinnittää huomiota siihen, mikä naisten määrä on mukana päätöksenteossa ja johdossa. Kyseessä ei ole pakottava KPI mutta suositeltava. On hyvä ajatella ja käydä keskustelua niistä eduista, mitä itseasiassa saadaan diversiteetistä. On myös suppeata puhua tässä kohtaa vain naisista, ennen kaikkea suurin diversiteetti tulee ajattelun ja taustojen erilaisuudesta. Siitä kumpuaa kaikkein paras heterogeeninen päätöksenteko."

3. Ajatustyöläisten mielenterveyshaasteet johtamisen arjessa - Kati Sulin

Julkaistu 28.11.2023

Mielenterveyden keskusliiton vuotuisen Mielenterveysviikon jälkimainingeissa Bisnespäivän kolmas jakso käsittelee henkistä hyvinvointia. Ajatustyöläisten mielenterveyshäiriöt ja niistä johtuvat poissaolot ovat kasvaneet viime vuosina valtavasti, lähes 70%. Keskustelemassa Sirkka-Liisan ja Katriinan kanssa aihetta tutkineen Heltin toimitusjohtaja Kati Sulin. "Tutkimustulostemme mukaan yksi merkittävin vaikuttava tekijä työntekijöiden mielenterveyteen on esihenkilötyön laatu. Tehdään yrityksissä sitten etä-, hybridi- tai läsnätyötä, on tärkeää kehittää esihenkilötyötä vastaamaan nykyajan työelämän tarpeita."

2. Onko johtajuus väärissä käsissä? - Nina Rinne

Julkaistu 21.11.2023

Onko johtajuus väärissä käsissä? Bisnespäivän toisessa jaksossa käsittelemme – you guessed it – johtajuutta. Aihe herättää helposti tunteita. Kaikilla meistä on varmasti huonoja ja hyviä kokemuksia johtajista sekä näkemyksia siitä, millainen johtajan ei ainakaan tulisi olla. Moni saattaa myös suhtautua aiheeseen hieman samaan tyyliin kuin nähdessään abstraktin maalauksen: "Kyllähän minäkin tuon osaisin tehdä." Mutta mitä johtajuudessa on tapahtunut viimeisen 15 vuoden aikana? Entä mihin johtajuus on menossa – tai mihin sen tulisi olla menossa? Aihetta Katriinan ja Sirkka-Liisan kanssa käsittelee Sitomon toimitusjohtaja ja Rohkea Organisaatio -kirjan kirjoittaja Nina RInne. "Ihminen ihmiselle on se, joka lopulta ratkaisee. Kyse on arvopohjasta: On periaatteessa täysin sama, mitä substanssitasolla osaat, jos et ymmärrä, että tähän tarvitaan kaikkia. Näenkin silmissäni keskustelun, jossa puhutaan innoissaan tekoälyn tulemisesta työpaikoille, mutta inhimillisyyden, inhimillisen johtamisen ja psykologisen turvallisuuden mainitseminen saa helposti vastaukseksi vain hiljaisuutta. Tehokkaimmillaan kaikki toimii kuitenkin yhdessä: Ei luvut ja pehmeät arvot sulje toisiaan pois – päinvaistoin.”

1. Työelämän totuudet nuorten aikuisten silmin - Laura Christie

Julkaistu 13.11.2023

Millaisia odotuksia nuorilla aikuisilla on työelämää kohtaan? Ensimmäisen jakson aihe voi ensikuulolta vaikuttaa ikuisuuskysymykseltä ja ehkä jopa latautuneelta sellaiselta. Edelliset sukupolvet ovat kautta aikojen pyöritelleet päätään yrittäessään ymmärtää, mitä "nuorten päässä oikein liikkuu". Tämä ymmärrys on kuitenkin avainasemassa yritysten tulevaisuuden mahdollisuuksissa ja todennäköisyydessä pysyä relevanttina. Onneksi vastausta ei tarvitse enää arvailla: Academic Work suorittaa vuosittain Young Professional Attraction Index -kyselytutkimuksen, jossa selvitetään nuorten ammattilaisten näkemyksiä siitä, mikä tekee työnantajista houkuttelevia ja millaista työympäristöä he toivovat itselleen tulevaisuudessa. YPAI:n uunituoreista tutkimustuloksista on Katriinan ja Sirkka-Liisan kanssa keskustelemassa Academic Workin toimitusjohtaja Laura Christie. Pääsemme kuulemaan paitsi nuorten näkemyksistä myös lisää Lauran omasta tarinasta toimitusjohtajaksi.

Takaisin podcastien listaan