Yleinen

Mikä Jakso on?

12.9.2015 · Olli Sulopuisto

Jakso on kaksi asiaa: suomalainen podcast-yhteisö (tarkoittaa mm. kotimaisten podcastien listausta ja podcast-aiheisia artikkeleita) sekä kiinnostavien ja hyvänkuuloisten podcastien verkosto


Mikä on podcast?

Yksinkertaisin tapa ymmärtää podcast on ajatella sitä radio-ohjelmana, jonka jaksot ladataan laitteelle valmiiksi myöhempää kuuntelua varten. Yleensä podcast tilataan sovellukseen, joka käy automaattisesti lataamassa netistä uusimmat jaksot ja lisää ne kuunneltavien ohjelmien jonoon.
Podcast voi olla muutakin kuin pelkkä radio-ohjelma, mutta jos tiedät sen, et enää tarvitse näitä ohjeita.

Miten podcasteja tilataan?

Nämä ohjeet koskevat nimenomaisesti Jakso.fissä listattuja podcasteja.

Android: Ensin on asennettava tarkoitukseen sopiva sovellus, kuten BeyondPod. Sen jälkeen podcastit tilataan klikkaamalla RSS-syötteen linkkiä, jolloin sovellus käynnistyy ja kysyy, haluatko varmasti tilata podcastin. Jos niin ei käy, kokeile klikata Windows Phone -linkkiä.

Windows Phone: Windows Phone -puhelimissa on sisäänrakennettuna podcast-ohjelma, mutta ainakin omissa testeissäni se toimi hieman kehnosti. Sovellus pitää ensin käynnistää kertaalleen, jonka jälkeen voit lisätä uusia tilauksia klikkaamalla Windows Phone -linkkejä. (Teknisesti ottaen niissä on sama linkki kuin rss-syötteissä, mutta protokollana on pcast, podcast tai itpc.)

iPhone ja iPad: Sisäänrakennettu podcastit-sovellus toimii hyvin, lisäominaisuuksia kaipaavat voivat hankkia vaikka Overcast-sovelluksen. Uusi podcast tilataan klikkaamalla iTunes-linkkiä, jonka jälkeen podcast-sovellus ottaa ohjat.

Kuka tämän teki?

Jakson takana on Jaksomedia, helsinkiläinen podcast-tuotantoyhtiö. Päivätyönämme suunnittelemme ja toteutamme podcasteja erilaisille asiakkaille, mutta sen lisäksi edistämme podcastien asiaa Suomessa muuten vain – muun muassa julkaisemalla Jakson omia podcasteja ja kirjoittamalla juttuja aiheesta.

Jos ajatus omasta podcastista yritykselle tai organisaatiolle alkaa kiinnostaa, lähetä sähköpostia ja jutellaan. Ihan vapaamuotoisesti vain, ei paineita.