Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


10 pulmaa tekoälystä

Tekoälyn käyttö yhteiskunnassa on käännekohdassa. ChatGPT on monien taskussa valmiina jutustelemaan, satuilemaan, korjaamaan tekstiä tai koodaamaan. Mykistävien kuvien luontiin tarvitaan vain muutama napakka kehote, aihe ja tyyli on vapaat.

10 pulmaa tekoälystä -podcastissa selvitetään, miten tekoälyä kehitetään ja käytetään eettisesti ja vastuullisesti. Mikä on markkinointihypeä ja mikä tekoälyä? Menikö sääntelyjuna jo? Voiko kone tehdä moraalisia päätöksiä ja minkälaista tekoäly-yhteiskuntaa halutaan tulevaisuudessa luoda?

Sosiaalietiikan tutkijatohtori Taina Kalliokoski ja VTT:n tutkija Antero Karvonen pureutuvat eri alojen asiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa tekoälyn hyötyihin sekä keinoihin hillitä tekoälyn luomia riskejä.

Podcast-sarjan tarjoaa tekoälyn eettistä soveltamista edistävä ETAIROS-tutkimushanke.

www.etairos.fi


Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 21 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 16.3.2022.

17. Miten vaalitaan luottamusta mediaan, kun tekoäly voi suoltaa 100 feikkiuutista minuutissa?

Julkaistu 25.4.2024

Mitä yhteistä on Linnanmäen Vekkulalla ja tekoälyllä tehostetulla mediaympäristöllä? Mikä on journalismin ja mediatalojen rooli tekoälyn aikana? Miten journalistit suhtautuvat tekoälyyn ja miten he sitä käyttävät? Mistä prinsessa Catherinen kuvakohu kertoo? 

Tainan ja Anteron vieraina tulevaisuuden tiedon luotettavuudesta ovat keskustelemassa Ilta-Sanomien kehityspäällikkö Niina Viitanen sekä Ylen ruotsinkielisen sisältöjen vastaava päätoimittaja ja johtaja Johanna Törn-Mangs, joka vastaa tekoälyn käytön vastuullisuudesta Ylellä. 


16. Millaista on kasvaa, elää ja ikääntyä tekoälyn kyllästämässä maailmassa?

Julkaistu 18.4.2024

Älyteknologiat läpäisevät lapsien, työikäisten ja enenevästi ikääntyvien arjen. Miten ne muovaavat meitä, töitä ja kulttuuriamme? Jääkö lapsilla taitoja oppimatta tai rapautuvatko aiemmat? Osaavatko tulevaisuuden lapset kirjoittaa käsin tai lentäjät tarttua ohjaksiin poikkeustilanteissa? Tekoälytyökalut voivat olla vanhuksille elämää kohentava apuväline ja itsenäisyyden ja osallisuuden ylläpitäjä. Toisaalta, tulisiko lasten kohdalla tekoälyn käyttöä rajoittaa? 

Tainan ja Anteron vieraina tekoälytyökaluihin tarttumassa tänään ovat tutkija Raine Haikarainen Helsingin yliopistolta ja johtava tutkija Jaana Leikas VTT:ltä. 


15. Ei kai tekoäly nyt ketään syrji?

Julkaistu 19.12.2023

Voidaanko tekoäly korjata yhteiskunnan vinoumia vai pahentaako se niitä entisestään? Mitä tekoäly pystyy päättelemään ihmisen pituudesta tai postinumerosta?

Tutkimuksen mukaan vain 15 % suomalaista luottaa tekoälypalveluihin, ja samaan aikaan uuteen hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallitus mahdollistaa tekoälyn avulla tehtävät automaattiset viranomaispäätökset. Mihin suuntaan Suomi on menossa ja mitä meidän pitäisi tehdä, jotta välttäisimme pahimmat sudenkuopat?

Tainan ja Anteron vieraina tekoälyn ja syrjinnän anatomiaan sukeltamassa ovat Digi . ja väestötietoviraston johtava asiantuntija Marko Latvanen sekä Tampereen yliopiston tilastotieteen ja data-analyysin professori Jaakko Peltonen.

14. Miten moraali saadaan sisään tekoälyyn?

Julkaistu 12.12.2023

Onko Chat GPT:llä moraalia ja voidaanko sen kohdalla puhua moraalisesta koneesta? Miten moraalista harkintaa, sitä mikä on oikein tai väärin, sallittua tai kiellettyä, viedään sisään järjestelmiin? Millainen vastuu kehittäjillä on tekoälyn moraalista?

Tainan ja Anteron vieraina tekoälyn moraalia puntaroimassa ovat Etairos-hankkeen johtaja sekä tietojenkäsittelyopin professori Jyrki Nummenmaa Tampereen yliopistosta ja tutkijatohtori Kai-Kristian Kemell Helsingin yliopistosta.


13. Tekoälyn sääntely on hampaatonta - vai onko?

Julkaistu 5.12.2023

EU:ssa tahkotaan tekoälylle sääntöjä. Ovatko sääntely-yritykset riittäviä, välttämättömiä, mitättömiä vai turhia? Voiko sääntely osoittaa yrityksille miltä hyvä näyttää? Mitä ovat korkeat ja matalat riskit tekoälysovelluksissa ja miksi niitä yritetään tunnistaa?

Tainan ja Anteron vieraina kynsin ja hampain tekoälyn sääntelyyn pureutumassa ovat Saidotin toimitusjohtaja Meeri Haataja sekä Turun yliopiston yksityisoikeuden professori Mika Viljanen.

12. Kun tekoäly hoitaa hommat, kuka kantaa vastuun?

Julkaistu 28.11.2023

Lelujen tekijöillä on tuotevastuu. Tekoälyn kohdalla tilanne on mutkikkaampi. Kuka ottaa ja kenen olisi otettava vastuun tekoälyn käytöstä? Miten tekoälyä kehitetään vastuullisesti? Entä onko kokeiluvaiheessa edes aiheellista pohtia eettistä vastuuta?

Tainan ja Anteron vieraina vastuuta jakamassa eetikko ja CoHumansin toimitusjohtaja Anna Seppänen sekä etiikan ja vastuullisuuden erikoistutkija Marinka Lanne VTT:ltä.


11. Onko tekoäly taianomainen, ehtymätön puuropata?

Julkaistu 21.11.2023

Onko sana tekoäly muuta kuin markkinointikikka? Millaisten mielikuvien kautta tekoälystä tehdään ymmärrettävää? Suuntaavatko nämä mielikuvat myös sitä, mihin suuntaan tekoälyä kehitetään ja mitä sille opetetaan?

Tainan ja Anteron vieraina tekoälyn pulmallisiakin metaforia ja kehityshistoriaa ovat purkamassa koneoppimisen apulaisprofessori Arno Solin Aalto yliopistosta sekä sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa Helsingin yliopistosta.


ETAIROS & ORSI: Kaksoissiirtymä Osa II

Julkaistu 28.6.2023

Mitä on kaksoissiirtymä? Piileekö vihreän siirtymän ja digitalisaation yhdisteessä ratkaisu maailman monikriiseihin?

Tutkimushankkeet ORSI ja ETAIROS lyöttäytyvät yhteen pohtimaan vihreän siirtymän ja digitalisaation kehitystä ja joskus jopa hämmentävältä kuulostavaa yhteenliittämistä kaksoissiirtymän termin alle. Mukana keskustelemassa ovat ORSI-hankkeen tutkijat Lauri Lahikainen (Tampereen yliopisto) ja Hanna Entsalo (SYKE) ja ETAIROSta edustavat erikoistutkija Nina Wessberg (VTT) ja tutkijatohtori Mari Myllylä (Jyväskylän yliopisto).

Kaksiosaisen kaksoissiirtymäjakson toisessa osassa on ainakin vahva yritys keskittyä ratkaisuihin, vaikka keskustellessa kehkeytyykin uusia ongelmia ratkottavaksi, mitä syvempiin vesiin sukelletaan.

Määritteiden ja murrosten aallokossa crossover-jakson laivaa ohjaavat ORSIn Kristallipallo-podcastin kippari Erkki Mervaala (SYKE) ja ETAIROS-podcastin 10 pulmaa tekoälystä toinen vetäjä Antero Karvonen (VTT).

Kristallipallon jaksot löydät osoitteesta ecowelfare.fi/podcast10 pulmaa tekoälystä -podcastin jaksot löydät osoitteesta etairos.fi/podcast

ETAIROS & ORSI: Kaksoissiirtymä Osa I

Julkaistu 21.6.2023

Mitä on kaksoissiirtymä? Miten vihreä siirtymä digitalisoituu? Entä miten digitalisaatiosta saadaan vihreä?

Tutkimushankkeet ORSI ja ETAIROS lyöttäytyvät yhteen pohtimaan vihreän siirtymän ja digitalisaation kehitystä ja joskus jopa hämmentävältä kuulostavaa yhteenliittämistä kaksoissiirtymän termin alle. Mukana keskustelemassa ovat ORSI-hankkeen tutkijat Lauri Lahikainen (Tampereen yliopisto) ja Hanna Entsalo (SYKE) ja ETAIROSta edustavat erikoistutkija Nina Wessberg (VTT) ja tutkijatohtori Mari Myllylä (Jyväskylän yliopisto).

Kaksiosaisen kaksoissiirtymäjakson ensimmäisessä osassa keskitytään siihen, miten vihreä siirtymä ja digitalisaatio liittyvät toisiinsa, ja miten tekoäly ja hyvinvointivaltion uudistaminen sopivat kuvioon.

Määritteiden ja murrosten aallokossa crossover-jakson laivaa ohjaavat ORSIn Kristallipallo-podcastin kippari Erkki Mervaala (SYKE) ja ETAIROS-podcastin 10 pulmaa tekoälystä toinen vetäjä Antero Karvonen (VTT).

Kristallipallon jaksot löytyvät osoitteesta ecowelfare.fi/podcast10 pulmaa tekoälystä -podcastin jaksot löytyvät osoitteesta etairos.fi/podcast

TRAILERI: ETAIROS & ORSI: Kaksoissiirtymä

Julkaistu 20.6.2023

Mitä on kaksoissiirtymä? Miten vihreä siirtymä digitalisoituu? Entä miten digitalisaatiosta saadaan vihreä?

Tutkimushankkeet ORSI ja ETAIROS puivat kaksoissiirtymän kiemuroita kaksoisjakson verran. Tässä maistiaisessa ääneen pääsevät ETAIROS-hankkeen Nina Wessberg, Mari Myllylä ja Antero Karvonen.

Tutustu ORSI-hankkeeseen täällä: www.ecowelfare.fi/Kuuntele muita ETAIROS-podcasteja: www.etairos.fi/podcast

10. Miten tekoälyä suunnitellaan eettisesti?

Julkaistu 19.5.2022

Tekoälyn etiikan pitäisi olla koko yhteiskunnan prosessi, eikä vain tekoälyn kehittäjien. Onko olemassa eettistä tekoälyä? Kenellä on vastuu tekoälyn etiikasta? Keiden tulisi osallistua eettisen tekoälyn suunnitteluun ja siitä päättämiseen? Pulmia pohtimassa VTT:n johtava tutkija Jaana Leikas ja Tampereen yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Tomi Janhunen.

9. Miksi tekoälyn pelisääntöjen sopiminen on vaikeaa?

Julkaistu 12.5.2022

Tekoäly ei ole ihminen, mutta se tekee ihmisen kaltaisia päätöksiä, ja siksi oikeusjärjestelmät ovat ihmeissään. Mikä muu tekee tekoälyn sääntelystä kinkkistä? Onko tekoälyteknologioiden läpinäkyvyys aina hyvä juttu? Mihin EU tekoälyn sääntelyllä pyrkii? Sääntelyn kiemuroita valottavat Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri ja Turun yliopiston oikeustieteen apulaisprofessori Mika Viljanen.

8. Syökö tekoälyaika lapsemme?

Julkaistu 5.5.2022

Aikuisten, valtioiden ja yritysten tehtävänä on suojella lapsia myös digiaikana. Lapsi ei aina ymmärrä, että ihmisälyn ja tekoälyn välillä on tosiasiassa suuri ero. Miten opettaa tekoälyn toimintaa lapselle? Miten suojella lasta tekoälysovellusten vaaroilta? Kuka on vastuussa, kun lapset käyttävät algoritmeilla toimivia ohjelmia ja palveluita? Pohdinnoissa mukana Tampereen yliopiston tietojenkäsittelytieteiden professori Jyrki Nummenmaa ja UNICEFin johtava innovaatioiden asiantuntija Jussi Kivipuro.

7. Taklaako tekoäly sosiaalisen avun saannin haasteet?

Julkaistu 28.4.2022

Apua tarvitseva kohtaa usein palveluviidakon, jossa edes ammattilainen ei osaa suunnistaa. Voisiko tekoälystä olla tähän apua? Miten digitalisaatio ja tekoäly muuttavat sosiaalityötä, ja miten muutokseen pitäisi suhtautua? Voiko tekoäly tehdä yhteiskunnan kannalta huonoja ratkaisuja? Pulmia selvittävät informaatiomuotoilija Pekka Pulli ja Diakonia-ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija Sakari Kainulainen.

Tämä on 10 pulmaa tekoälystä

Julkaistu 27.4.2022

Tekoäly – hyvä vai paha? Voiko se auttaa yksinäistä? Miten varmistetaan, että tekoälyä hyödynnetään ihmisten parhaaksi? Miten taataan, ettei se kurjista elämäämme? Mitä hyvä lapsuus tekoälyn aikakaudella vaatii ja voiko sosiaalisen median algoritmeihin vaikuttaa?

10 pulmaa tekoälystä -podcastissa sosiaalietiikan tutkijatohtori Taina Kalliokoski ja innovaatioiden tutkija Pietari Pikkuaho selvittävät, miten tekoälyyn liittyviä pulmia voitaisiin ratkaista. Eri alojen asiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa he pureutuvat tekoälyn hyötyihin sekä keinoihin hillitä tekoälyn luomia riskejä.

Podcast-sarjan tarjoaa tekoälyn eettistä soveltamista edistävä ETAIROS-tutkimushanke.

6. Onko yhteiskunta ajopuu vai ajuri tekoälyn käytössä?

Julkaistu 21.4.2022

Tekoäly on mahdollistanut monien palvelujen laajemman saatavuuden 24/7. Teknologinen kehitys virtaa ja lainsäädäntö tulee yleensä jäljessä. Miten tekoälyvirrassa pysytään mukana karahtamatta kiviin? Miten ehkäistään tekoälyn käytön haittoja, kuten ihmisten liiallista tai väärin mennyttä profilointia? Näitä pulmia puimassa mukana Kelan johtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma ja Tampereen yliopiston hallintotieteen professori Jari Stenvall.

5. Onko robotista läheisyyden korvaajaksi?

Julkaistu 14.4.2022

Sosiaaliset robotit herättävät vahvoja tunteita ja mielikuvia maailman valloittajista. Kuinka hyvin robotit jäljittelevät ihmistä, ja voivatko ne tarjota inhimillistä läheisyyttä?Haittaako, jos suhtaudumme laitteeseen kuin elävään olentoon? Kuinka eettistä robottien hyödyntäminen esimerkiksi hoiva-alalla on? Mukana pulmia puntaroimassa Airo Island ry:n toiminnanjohtaja Nicholas Andersson ja Tampereen yliopiston professori Kaisa Väänänen.

4. Avoimuus + tekoäly = eettisempää tiedustelua?

Julkaistu 7.4.2022

Ukrainan kriisi on nostanut tiedustelun ja avoimet lähteet otsikoihin. Yksityisten tahojen kuvat, videot ja kertomukset vastaavat tarpeeseemme ymmärtää tapahtumia. Onko meistä kaikista tullut tiedustelukoneistojen osia? Miten tekoälyteknologiat muuttavat tiedustelua? Tekevätkö avoimet lähteet tiedustelusta eettistä vai turhaa? Näitä pulmia puivat ja taustoittavat Maanpuolustuskorkeakoulun väitöskirjatutkija Veli-Pekka Kivimäki ja VTT:n tutkija Santtu Lehtinen.

3. Tohtori tekoäly, osaatko ennustaa kuolinsyyni?

Julkaistu 31.3.2022

Terveysteknologioilla yritetään parantaa sairauksien diagnosointia, saada ennakoivaa tietoa terveydestä ja piilevistä sairauksista. Yhteiskunnan täytyy löytää keino päättää siitä, miten ihmisistä kerättävää dataa käytetään ja miten siinä hyödynnetään tekoälyä. Millaisia eettisiä mahdollisuuksia terveysdatan keräämiseen ja käyttöön liittyy? Mukana terveysdatan pulmallisuuksia pohtimassa Tampereen yliopiston bioetiikantutkija Heikki Saxén ja Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa.

2. Tunnemmeko somen algoritmisäännöt?

Julkaistu 24.3.2022

Somen algoritmit oppivat toimistasi. Tiedätkö, mikä kaikki muu vaikuttaa siihen, mitä somealustoilla näet? Millaisin konstein TikTokin vihakommentointia voi suitsia? Kuka on vastuussa, jos somen algoritmit saavat aikaan vahinkoa? Entä miten algoritmeja voidaan käyttää hyvään? Näitä pulmia ratkovat sosiaalisen median asiantuntija, Tiktok-vaikuttaja ja negatiivissävytteiselle somekulttuurille vastareaktiona syntyneen Mustikkapäät-tilin luoja Jannika Julin sekä Tampereen yliopiston tilastotieteen ja data-analyysin professori Jaakko Peltonen.

1. Luoko tekoälyhype harhaisia odotuksia?

Julkaistu 16.3.2022

Tekoälyn odotettiin jäljittelevän ihmisen ajatuksia, mutta oppiiko tekoäly koskaan sitä, mitä äidit opettavat lapsilleen. Mistä me todellisuudessa puhumme kun puhumme tekoälystä? Onko kyse tekoälystä vai datataloudesta? Onko ihmisten yksityisyys itseisarvo tekoälyä kehittäessä? Tässä jaksossa tekoälyhypen luomia odotuksia puntaroivat Helsingin yliopiston professori Mika Pantzar sekä Sitran projektijohtaja Laura Halenius.

Takaisin podcastien listaan