Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Väliaika

Väliaika on Turun Kaupunginteatterin podcast. Väliajalla kuullaan teatterintekijöiden kuplivaa keskustelua teatterin ilmiöistä.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 18 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 19.5.2020.

Striimi - hot or not?

Julkaistu 25.3.2021

Korona on räjäyttänyt teatteriesitysten striimauksen kysynnän ja tarjonnan. Yleisö toivoo esityksiä kotisohvillensa ja teatterit pähkäilevät kuumeisesti mikä on mahdollista ja mikä mahdotonta. Teatterintekijöiden keskuudessa tuntuu myös kuohuvan, osa on striimien puolella ja osa taas kokee, että striimi rikkoo perinteisen teatterin perusperiaatteita vastaan.

Mistä puhumme, kun puhumme striimauksesta? Miksi vain pieni osa teattereista lähti heti tekemään striimausta? Millaisia haasteita striimin tuottamisessa on? Mitä striimi tuo lisää esitykseen? Miksi kaikkia esityksiä ei voi striimata? Miten striimi eroaa perinteisestä teatteriesityksestä? Onko striimi tullut jäädäkseen? Tuovatko striimit myös mukanaan uusia mahdollisuuksia? Jakson vieraina ovat Tampereen teatterinjohtaja Mikko Kanninen ja Turun Kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki.

Miksi musikaali?

Julkaistu 18.3.2021

Toiset eivät voi sietää musikaaleja ja toiset eivät voi saada niistä tarpeekseen. Suomen teatterikentällä kooltaan ja budjetiltaan suurimmat produktiot ovat tällä hetkellä musikaaleja. Niihin satsataan valtavasti, niitä tehdään paljon ja niiden katsojaluvut ovat parhaimmillaan päätähuimaavia. Mikä on vaikuttanut siihen, että musikaalien arvostus ja taso on noussut Suomessa viimeisen 10 vuoden aikana? Mikä tekee musikaalista niin suositun ja lähestyttävän tyylilajin? Millainen prosessi musikaalin rakentaminen Suomessa on? Miten prosessi eroaa ulkomaisista produktioista? Millainen prosessi musikaali on näyttelijälle? Miten tärkeää on, että tehdään uusia, kotimaisia musikaaleja? Mitä haasteita on musikaalin tekemisessä? Miltä näyttää musikaalikentän tulevaisuus Suomessa? Jakson vieraina ovat ohjaaja Samuel Harjanne ja näyttelijä Anna Victoria Eriksson.

Representaation merkitys

Julkaistu 11.3.2021

Teatteriala muuttuu koko ajan tiedostavammaksi ja moninaisemmaksi, mutta työtä on vielä tehtävänä, jotta kenttä olisi aidosti ja monipuolisesti moninainen ja että representaatio otettaisiin huomioon laajemmin. Millainen on representaation ja moninaisuuden tila tällä hetkellä teatterissa? Kenen tarinoita kerrotaan ja ketkä niitä kertovat? Miksi suomalainen teatteri on vielä niin valkoinen? Näkyykö rakenteellinen rasismi taidealalla? Mikä on sukupuolen asema nykyään teatterissa? Miksi representaatiolla on merkitystä? Jakson vieraina ovat näyttelijä Miiko Toiviainen ja näyttelijäopiskelija Senna Vodzogbe.

Dramaturgi - tekstin puolella

Julkaistu 23.12.2020

Näytelmäkirjailija luo tarinan. Hän ideoi esityksen ja kirjoittaa siitä käsikirjoituksen, jonka pohjalta koko teos konkretisoituu. Entä mitä tekee dramaturgi? Millaista dramaturgin työ on, mitä kaikkea siihen kuuluukaan ja millainen on työn vastuu?

Kuka on dramaturgi? Mitä hän tekee? Miten näytelmäkirjailija suhtautuu siihen, jos tekstiä lähdetään muokkaamaan? Onko dramaturgin tehtävänä suojella esitystä näytelmäkirjailijalta? Millainen on näytelmäkirjailijan työprosessi? Miten tilaustyönä kirjoitetun näytelmän reunaehdot määrittyvät? Miten näytelmäkirjailija valitsee näkökulman, josta lähtee kirjoittamaan? Onko se näkökulma oma elämä ja kokemuspohja vai täysin fiktiivinen tarina? Uskaltaako kirjailija kirjoittaa avoimesti autofiktiota eli omaan elämään pohjaavaa tekstiä? Miten representaatio-kysymykset on otettava huomioon näytelmää kirjoittaessa?

Jakson vieraana ovat näytelmäkirjailija-ohjaaja Heini Junkkaala ja dramaturgi-näytelmäkirjailija Satu Rasila.

Vaikeat aiheet teatterissa

Julkaistu 17.12.2020

Teatteri on toimiva paikka käsitellä vaikeita ja vakavia aiheita ja teemoja kuten syrjintä, yksinäisyys, rasismi tai seksuaalinen väkivalta. Teatteri antaa mahdollisuuden yhdessä käsitellä asioita, joista puhuminen voi olla katsojalle haastavaa. Mitkä aiheet ovat vaikeita? Miten omaa kokemusta lähdetään purkamaan näyttämöversioksi? Miltä tuntuu katsoa omaa tarinaa tai kokemusta näyttämöllä? Miten esitys rakennetaan sellaiseksi, että se tukee yleisön voimaantumista ja parantumista traumaattisesta kokemuksesta? Pelkääkö ohjaaja tilannetta, jossa esitys voi pahentaa katsojan traumaa? Kuinka kauan pitää olla kulunut kipeästä kokemuksesta, että siitä voi tehdä esityksen? Varovatko isommat laitosteatterit vaikeiden aiheiden nostamista ohjelmistoon? Onko Suomen teatterikentällä tilaa käsitellä vaikeita aiheita? Miksi vaikeita aiheita käsitellään usein mustan huumorin kautta? Jakson vieraina ovat ohjaajat Juho Mantere ja ohjaaja Heini Vahtera. Jaksossa puhutaan aiheista, kuten raiskauksen ja koulukiusaamisen kokeminen. 

Klassikoista ja modernisoinneista

Julkaistu 10.12.2020

Klassikko uusin silmin! Näe vanha klassikko tähän päivään modernisoituna! Mikä tekee teoksesta näyttämötaiteen klassikon? Miten määritellään modernisointi? Miksi klassikoita tehdään aina uudelleen ja uudelleen? Ovatko klassikot pölyttyneitä? Saako klassikon tehdä puhtaana klassikkona ilman modernisointia? Onko jotain klassikkoa jota ei saa modernisoida? Miten ohjaaja päättää millä näkökulmalla lähestyä näytelmää? Kenelle modernisointeja tehdään? Jakson vieraina ovat ohjaajat Susanna Airaksinen ja Pasi Lampela.

Ohjaaminen, osa 2

Julkaistu 3.12.2020

Jaksossa keskustelu ohjaamisesta jatkuu siitä mihin se viime jaksossa jäi. Miltä taiteellisen vastuun paino tuntuu? Millainen on ohjaajan suhde muihin taiteellisiin suunnittelijoihin ja näyttelijöihin? Mitä ohjaaja saa työryhmältä vaatia? Mistä ohjaaja ammentaa inspiraatiota? Miten teatteriala on vuosien aikana muuttunut? Miten autoritäärinen ohjaaja voi olla? Millainen teatterikenttä on naisoletetuille ohjaajille?

Jakson vieraina ovat ohjaajat Tiina Puumalainen ja Linda Wallgren.

Ohjaaminen, osa 1

Julkaistu 26.11.2020

Ohjaajan ammatti on monipuolinen ja vastuu tuntuu valtavalta. Millainen on ohjaajan työn kaari teoksen kanssa? Millaista on olla ohjaaja? Millainen Suomessa polku ohjaajaksi voi olla? Kuka roolittaa esityksen? Mihin ohjaajan työ produktiossa loppuu? Tuntevatko ohjaajat irti päästämisen tuskaa ensi-illan kynnyksellä? Mitä teokselle tapahtuu ohjaajan näkökulmasta ensi-illan jälkeen? Miten ohjaaja suhtautuu kritiikkeihin ja vaikuttavatko ne omaan työskentelyyn?

Jakson vieraina ovat ohjaajat Tiina Puumalainen ja Linda Wallgren. Jakso on kaksi osainen! Ensi viikon jaksossa keskustelu jatkuu siitä mihin se tässä jaksossa jää.

Teatteria todellisuudesta

Julkaistu 19.11.2020

Osa teattereissa nähtävistä esityksistä perustuu todellisiin tarinoihin, ihmisiin ja paikkoihin. Millaista tällaisia tarinoita on kirjoittaa ja ohjata? Mistä idea lähtee? Miksi halutaan tehdä näytelmiä todellisuuteen pohjaten? Mistä hankitaan taustatietoa ja inspiraatiota? Millainen vapaus taiteilijalla on kertoa toisen ihmisen elämästä? Jakson vieraina ovat Turun Kaupunginteatterin dramaturgi Satu Rasila ja taiteellinen johtaja Mikko Kouki.

Ammattina näyttelijä

Julkaistu 12.11.2020

Ammatti, josta moni haaveilee, mutta johon tie saattaa olla pitkä ja kivinen. Ja millainen ammatti se onkaan todellisuudessa? Parrasvaloja ja aplodeja vai kovaa työtä ja pitkää päivää? Miten näyttelijäksi tullaan? Millaista on näyttelijän arki? Miten kiinnitetyn näyttelijän ja freelancerin elämät eroavat toisistaan? Miten rooliin valmistaudutaan? Millainen on mielenkiintoinen näytelmä? Miten teatteri on muuttunut työpaikkana vuosien saatossa? Jaksossa kuullaan myös hauskoja sattumuksia näyttämöltä ja sen takaa. Jakson vieraina ovat näyttelijät Minna Hämäläinen ja Teemu Aromaa.

Puvustuksen perusteet

Julkaistu 2.7.2020

Puvustuksen perusteet ja vielä enemmän! Teatteripuvustus on upea taiteenlaji, joka tukee vahvasti näyttelijäntyötä ja rakentaa hahmon habitusta. Mistä pukusuunnittelija hakee inspiraatiota? Mitä pitää ottaa huomioon teatterivaatetta valmistaessa? Mitä tekee pukija? Mikä on kierrätyksen rooli pukusuunnittelussa? Miten syntyi Tom of Finland -musikaalin vaatetus? Jakson vieraina ovat pukusuunnittelija Tuomas Lampinen ja teatteriompelija Reetta Heinonen.

Maskin takana

Julkaistu 25.6.2020

Teatterin kampaaja-maskeeraajat ovat uskomattomia moniosaajia, joiden käsittelyn jälkeen näyttelijä ei aina tunnista peilikuvaansa. Millainen on maskeeraajan työpäivä? Miten tehdään peruukki? Miltä tuntuu olla ihan näyttelijän iholla? Miten syntyivät Taru Sormusten herrasta -fantasiamaskit? Jakson vieraina ovat kampaaja-maskeeraajat Jessica Rosenberg ja Minna Pilvinen.

Tyylilajina komedia

Julkaistu 18.6.2020

Jokaisella meistä on oma huumorintajumme ja odotamme aina komedian viihdyttävän juuri meitä. Miten komedia rakentuu ja mistä huumori syntyy? Onko komedianäyttelijä “vain” komedianäyttelijä? Onko sukupuolella väliä komedian tekemisessä? Miksi kesäteatteri on aina komediaa? Muuttuuko komedia ajan mukana? Jakson vieraina ovat näyttelijät Linda Wiklund ja Miska Kaukonen.

Teatterilavastuksen anatomia

Julkaistu 11.6.2020

Teattereissa lavastussuunnittelu on yhdistelmä teknistä taituruutta ja luovaa suunnittelua. Lavastajien luomukset kannattelevat fyysisestit koko esitystä. Mistä inspiraatio lavastukseen syntyy? Mitä verstailla tehdään? Millaista on lavastaa Disneyn suurmusikaali? Jakson vieraina ovat lavastaja Jani Uljas ja lavastava näyttelijä Peter Ahlqvist.

Turku teatterikaupunkina

Julkaistu 4.6.2020

Turussa on kymmeniä teattereita ja taidekentän toimijoita, mutta millainen se on teatterikaupunkina? Miten se on muuttunut vuosien varrella? Miten turkulainen teatterinkatsoja eroaa muista? Entä miten korona vaikuttaa teattereihin? Jakson vieraina ovat Turun ylioppilasteatterin Nuppu Ervasti, Turun Kaupunginteatterin Mikko Kouki ja Linnateatterin Jussi Vahvaselkä.

Tuntematon ammatti

Julkaistu 27.5.2020

Isommissa teattereissa työskentelee vuosittain jopa satoja ihmisiä, eli näyttelijöiden ja ohjaajien lisäksi löytyy iso kirjo muitakin ammatteja. Millaista on työskennellä näkymättömissä ja pimeässä sivunäyttämöllä? Mikä on parasta teatterityössä? Mitä ei millään jaksaisi? Jakson vieraina ovat kuiskaaja-näyttämöjärjestäjä Lotta Vartiainen ja tarpeistonhoitaja Katja Santala.

The show must go on

Julkaistu 27.5.2020

Podcastin avausjakso käsittelee teatterin kykyä muuttua tilanteiden mukana ja saada show jatkumaan haastavimpinakin hetkinä. Miten teatterissa reagoidaan yllätyksiin? Miksi esityksiä perutaan niin harvoin? Voiko ensi-ilta peruuntua? Mitä lavan takana tapahtuu esityksen aikana? Miten katastrofit hoidetaan yleisön huomaamatta? Jakson vieraina ovat dramaturgi Satu Rasila sekä vuosien uran teatterilla tehnyt palvelusihteeri Tina Koivula.

Tervetuloa Väliajalle!

Julkaistu 19.5.2020

Turun Kaupunginteatteri toivottaa kuulijansa tervetulleeksi Väliajalle! Väliaika on teatteriaiheinen podcast, joka on tarkoitettu niin uusille teatteri-intoilijoille kuin kokeneemmille konkareillekin. Luvassa kuplivaa keskustelua teatterista!

Takaisin podcastien listaan