Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


SomeCast

Ajatuksia hymiöiden takaa. Ajankohtaispodcast. Teemoina sosiaalinen media, teknologia ja nuorisotyö. Podcastin puheenjohtajana toimii johtava kissavideokonsultti Jarno Alastalo (Making People Happy, Heimo.co) ja mukana vakioäänenä on joko Juha Kiviniemi (Verke) tai Marcus Lundqvist (Verke). Ohjelmassa kuullaan aina myös vieraiden ääniä, usein Hannu Majamäki on vierailevana tähtenä. Jos haluat mukaan tai haluat ehdottaa vierasta, ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella!

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 109 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 14.11.2015.

SomeCamp 2023: Torstai

Julkaistu 26.10.2023

Viimeisen leiripäivän podcastissa Mikko Röman ja Eevi Savolainen Helsingin kaupungilta haastattelevat SomeCampin puhujia, työpajan vetäjiä, pöllimispajojen pöllittäviä ja leirille osallistuneita. Tällä kertaa Ella Airola KAVIsta kertoo medialukutaitosta nuorisotyössä, kuulemme makupaloja pöllimispajojen anneista, Krista Leino Pesäpuusta puhuu nuorisotyöstä tulevaisuustaajuuksilla, Sami ”Myst1s” Partanen johdattelee meidät videopelien striimaamiseen nuorisotyön muotona ja Iita-Mari Ruponen Verkeltä purkaa pääjärjestäjän tunnelmat leirin tullessa päätökseensä Lopuksi vielä saamme osallistujien tunnelmia junalle suunnistaneen bussikyydin varrelta.

SomeCamp 2023: Keskiviikko

Julkaistu 19.10.2023

Toisen leiripäivän podcastissa Mikko Röman ja Eevi Savolainen Helsingin kaupungilta haastattelevat SomeCampin puhujia, työpajan vetäjiä ja osallistujia. Tässä jaksossa kuullaan Emmi Harjuniemeä e-tekstiileistä ja Anni Rupposta & Helmi Kuirinlahtea Nuori Taiteesta vapaaehtoisten hybridiohjaamisesta. Denice Lönnroth Verkestä kertoo tekoälytaiteesta ja tapahtuman kaksikielisyydestä. Jenni Nevala Mediakasvatusseurasta puolestaan käsittelee mediataitoja ja vaikuttamista nuorten kanssa työskentelyssä. Petteri Ruotsalainen Valo-Valmennusyhdistys ry:n Älyteko-hankkeesta kertoo tekoälytaidelähtöisistä menetelmistä nuorisotyössä. Lisäksi jaksossa kuullaan tapahtumaan osallistuneiden tunnelmia ja ajatuksia.

SomeCamp 2023: Tiistai

Julkaistu 12.10.2023

Ensimmäisen päivän podcastissa Mikko Röman ja Eevi Savolainen Helsingin kaupungilta haastattelevat SomeCampin puhujia, työpajan vetäjiä ja osallistujia. Tässä jaksossa ääneen pääsevät Minna Ilva Verkeltä, Sanna Puura opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Linda Mannila Helsingin yliopistolta ja Marcus Lundqvist Verkeltä. Minna kertoo SomeCampin tarkoituksesta, Linda tekoälyyn valmistautumisesta ja sen mahdollisuuksista, Sanna VANUPOn valmistelun etenemisestä ja Marcus lapsen ja nuoren digitaalisista oikeuksista tulevaisuudessa.

Tapaus ilmastonmuutos – Osa 4. Ympäristökasvatusta teknologian avulla

Julkaistu 21.12.2020

Auttaako työelämän, koulutuksen ja aktivismin digitalisoituminen kasvattamaan meistä parempia ympäristökansalaisia vai iskeekö teknologia-ahdistus kesken matkan? Näitä asioita tutkimme tässä podcast-jaksossa.

Tapaus ilmastonmuutos - Osa 3. Teknologian ja resurssien uudelleenkäyttö

Julkaistu 14.12.2020

Materiaalisesta omaisuudesta, kuten kännyköistä ja tietokoneista, on syntynyt myös fossiilinen pääoma, joka rasittaa ympäristöä ja aiheuttaa ilmastonmuutosta. Tässä podcast-jaksossa laitamme teknologiat ja energiat kiertoon, jotta maailma pelastuu.

Tapaus ilmastonmuutos – Osa 2. Miten teknologia pelastaa maailman

Julkaistu 7.12.2020

Mikä on ihmiskunnan suurin teknologinen keksintö? Pelastuuko maailma digitalisaatiota kiihdyttämällä tai hidastamalla? Pystyykö pelillistämisellä muuttamaan toimintatapoja ja pienentämään hiilijalanjälkeä? Miten 3D-tulostus on hyvä juttu ilmastonmuutoksen torjunnassa? Paljon kysymyksiä, kun tässä podcast-jaksossa pohditaan, miten teknologia pelastaa maailman.

Tapaus ilmastonmuutos – Osa 1. Miten teknologian avulla tuhotaan maailma

Julkaistu 30.11.2020

“Ihmiskunta ei ole ehkä aikaisemmin törmännyt tällaiseen asiaan, missä omilla teoilla voisi pystyä tuottamaan oman tuhonsa tällä tavalla hitaasti.“ Tapaus ilmastonmuutos -podcast-sarjassa tutkimme miten teknologia vaikuttaa ympäristöön, ilmastoon ja ihmisiin. Miten näistä asioista voi kertoa nuorille? Neljäosainen sarja paneutuu tulevissa jaksoissa teknologian ja resurssien uudelleenkäyttöön, maailman pelastamiseen teknologian avulla sekä ympäristökasvatukseen. Uusi jakso joka maanantai!

Vamos - Muutoksen tiellä

Julkaistu 2.4.2020

Muutoksen tiellä -podcastsarja jatkuu Diakonissalaitoksen Terhi Laineen haastattelulla. Terhi työskentelee siellä Vamos nuorten palveluiden johtajana. Vamoksen toiminta pohjautuu itsensiiviselle yksilö- ja ryhmävalmennukselle. Ja lähes kaikki heidän toiminta on aikaisemmin tapahtunut pelkästään kasvokkain. Koronatilanteet kärjistyessä ensimmäinen huoli heidän nuorista ja miten nuoret pärjäävät, kun he joutuivat perumaan kasvokkaiset tapaamiset. Terhi kertoo haastattelussa, että mitä olivat ne ensimmäiset toimet joilla he huolehtivat nuorten hyvinvoinnista. Podcastissa kuullaan millainen prosessi Vamoksella oli siirtää fyysinen toiminta Discordiin ja mitä kaikkea se vaati ja edellytti? Työntekijöitä on noin 80, miten varmistaa että kaikilla siirtyminen etätyöhön ja mahdollisten uusien työvälineiden käyttöön sujuu mahdollisimman saumattomasti? Haastattelu on nauhoitettu 1.4.2020

Espoonlahden seurakunta - Muutoksen tiellä

Julkaistu 1.4.2020

Muutoksen tiellä podcast sarjan kahdeksannessa jaksossa vieraana on Stella Björkholm. Hän työskentelee johtavana nuorisotyöntekijänä Espoonlahden seurakunnassa. He ovat yhdessä opetelleet uusia toimintatapoja hyödyntävät mm. WhatsAppia kertoakseen toisille työntekijöille palveluiden uusista ominaisuuksista ja onnistumista. Espoonlahdessa on pohdittu miten tavoittaa alakoululaisia sekä kerhoikäisiä. Heillä on käytössä perinteisten somekanavien lisäksi Microsoft Teams. Esimerkiksi nuorteniltoja on järjestetty sen kautta, sekä isoskoulutusta ja myös rippikouluja on käynnistetty Teamsissä. Stella kertoo podcastissa myös miten heillä on hoidettu muutosjohtamista ja miten he ovat siirtäneet tutun ja turvallisen toiminnan verkkoon. Jakso on nauhoitettu 31.3.2020

Turun Tyttöjen Talo - Muutoksen tiellä

Julkaistu 31.3.2020

Seitsemännessä Muutoksen tiellä -podcastissa päästään kuulemaan miten Turun Tyttöjen Talolla on siirretty toimintaa mm Instagramiin ja WhatsAppiin. Haastateltava on johtaja Nina Pietikäinen. Toimintaa edelleen kehitetään entistä monipuolisemmaksi. Suunnitelmissa on järjestää mm. joogaa verkossa. Nina painottaa asiakastyön lisäksi työntekijöistä ja heidän jaksamisesta huolehtimista. Heillä on käytössä esimerkiksi virtuaalikahvit työyhteisön kesken.

Kohtaus ry. - Muutoksen tiellä -podcast

Julkaistu 30.3.2020

Kuudennessa Muutoksen tiellä podcastissa kuullaan Kohtaus ry. toiminnanjohtaja Satu Lekolan haastattelu. Kohtaus ry on vuonna 2014 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on vähentää nuorten aikuisten yksinäisyyttä ja syrjään jäämistä. Yhdistyksellä on kaksi toimitilaa Helsingissä, jotka on nyt suljettu ja toiminta siirretty mm. Discordiin. Satu kannustaa kokeilemaan rohkeasti uusia toimintatapoja. Kaikki kokeilut, eivät välttämättä onnistu. Tärkeää on kuitenkin rohkeasti kokeilla jotain uutta, eikä lannistua vaikka jokin asia ei toimikkaan niin kuin on suunniteltu. Tällaisessa tilanteessa myös selkeät rakenteet ja napakka johtaminen on ensiarvoisen tärkeää. Haastattelu on nauhoitettu 24.3.2020

Icehearts - Muutoksen tiellä

Julkaistu 27.3.2020

Viikon viimeisessä Muutoksen tiellä -podcastin jaksossa kuullaan Iceheartsin koulutuspäälikkö Miika Niemelän haastattelu. Lasten ja nuorten syrjäytymistä ehkäisevä järjestö Icehearts on sopeuttanut poikkeustilanteessa toimintaansa muiden tavoin ja siirtänyt palveluita verkkoon. Toiminnan keskiössä on edelleen tuttuun tapaan kohtaaminen ja henkilökohtaisuus. Miten verkossa voidaan ottaa henkilökohtaisuus huomioon? Jaksossa Miika antaa omat vinkkinsä henkilökohtaisuuden ylläpitämiseen verkossa. Miikan puheissa korostuu vuorovaikutuksen tärkeys. Erityinen huoli on noussu niistä lapsista, nuorista ja perheistä, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa. Miten tuetaan hankalassa asemassa olevia perheitä ja nuoria? Miika rohkaisee kaikkia toimimaan omalla persoonallisella otteellaan ja etsimään erityisesti niitä, jotka ovat erityisen haavoittuvaisia. Podcast on nauhoitettu 20.3.2020

Nuori kirkko - Muutoksen tiellä

Julkaistu 26.3.2020

Neljännessä Muutoksen tiellä -podcastissa kuullaan Nuoren kirkon viestinnästä ja vaikuttamisesta vastaavan Katri Korolaisen haastattelu. Nuori kirkko oli ensimmäisten organisaatioiden joukossa reagoimassa koronaviruksen synnyttämään muutokseen ja he peruivat muun muassa kaikki fyysiset tapahtumansa jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Jaksossa Katri kertoo millainen prosessi toimintojen sopeuttaminen verkkoon oli ja mitä ajatuksia fyysisten toimintojen peruminen synnytti. Kaikkein tärkeimpänä oli varmistaa lasten ja nuorten terveys ja miettiä mitä sen eteen voidaan tehdä. Nuoren kirkon kohderyhmänä ovat lasten ja nuorten lisäksi myös seurakunnat. Millaista apua ja tukea seurakunnat ovat kaivanneet poikkeusaikoina? Miten Nuori kirkko on tähän vastannut? Entä mikä seurakunnan reagointi koronaviruksen synnyttämään uuteen tilaisuuteen jäi erityisesti Katrin mieleen? Haastattelu on tehty 24.3.2020

Hyvinkään nuorisopalvelut - Muutoksen tiellä

Julkaistu 25.3.2020

Uudessa Muutoksen tiellä- jaksossa sukelletaan Hyvinkään kaupungin nuorisotyöhön. Hyvinkäällä muutoksiin oli varauduttu digitaalisen nuorisotyön toimintamallissa, joka tehtiin jo viime vuonna. Tämä malli tulikin tarpeeseen, kun kävi ilmi, että toiminta tulee siirtämään kokonaan verkkoon. Hyvinkään kaupungin nuorisopäällikkö Mika Joensuu kertoo jaksossa miten he olivat varmistaneet jo hyvissä ajoin, että kaikki työntekijät osaavat käyttää tarvittavia sovelluksia ja työvälineitä. Kun ensimmäiset tiedot koronaviruksen leviämisestä tulivat ajankohtaiseksi tehtiin Hyvinkäällä suunnitelma miten toimia ja miten reagoidaan, jos tilanne pahenee. Mika Joensuu kertoo podcastissa myös miten nuoret ovat ottaneet uudet palvelut vastaan ja miten heitä on tavoitettu. Mika käy lisäksi läpi esimiehen roolia poikkeustilanteissa ja avaa miten työntekijöitä voi tukea mahdollisimman hyvin. Tärkeäksi seikaksi nousevat erilaiset verkostot sekä työntekijän että esimiehen näkökulmasta. Haastattelu on nauhoitettu 19.3.2020

Rovaniemen nuorisopalvelut - Muutoksen tiellä

Julkaistu 24.3.2020

Korona ei pysäytä nuorisotyötä Rovaniemellä. Muutoksen tiellä -sarjan toisessa jaksossa haastatellaan nuorisopalvelujen esimiestä, Nella Sepänheimoa. Hän kertoo jaksossa, miten Rovaniemellä reagoitiin yllättäviin koronauutisiin. Nella tunnustaa podcastissa, että hänelle digitaalinen maailma on varsin vierasta, eikä hänellä itsellään ollut suoria ratkaisuja asioihin. Hän kuitenkin luotti Rovaniemen osaaviin työntekijöihin. Jakson keskiöön nouseekin työntekijöihin kohdistuvan luottamuksen ja vastuun antamisen tärkeys. Rovaniemellä luotiin suunnitelma verkkoon siirtymisestä käytännössä puolen päivän aikana maanantaina 16.3.2020. Millaista toimintaa verkkoon siirtyi ja miten se käytännössä tapahtui? Toimintaa suunniteltiin samalla myös niin, että muutkin kaupungin toimijat voivat hyödyntää esimerkiksi nuorisotoimen striimausosaamista. Laita jakso siis kuunteluun ja saat varmasti vinkkejä myös omaan toimintaasi. Jakso on nauhoitettu 19.3.2020

Olarin seurakunta - Muutoksen tiellä

Julkaistu 23.3.2020

Ensimmäisessä Muutoksen tiellä -sarjan podcastissa tutustutaan Olarin seurakunnan toimintaan koronaviruksen aiheuttaman muutoksen keskellä. Jakson vieraana on rippikoulupappi ja kasvatuksen tiimin esimies Antti Malinen. Jaksossa kuullaan miten Olarin seurakunnassa on reagoitu yllättävään tilanteeseen ja miten toimintaa on siirretty verkkoon. Antin huolena on erityisesti miten uusi toiminta tavoittaa nuoret ja miten tavoitetaan erityisesti ne nuoret, jotka eivät ole niin sanottuja aktiivinuoria. Keskustelua käydään myös esimiehenä toimimisesta poikkeusoloissa ja yhteisöllisyyden rakentamisesta. Miten pitää yhteyttä työyhteisön kanssa? Entä miten järjestää virtuaalisia kahvihetkiä? Lopuksi Antti rohkaisee muita samassa tilanteessa olevia ja antaa käytännön vinkkejä toiminnan pyörittämiseen. Jakso on nauhoitettu 19.3.2020.

Onko digitalisaatioita olemassa? - SomeCast #081

Julkaistu 4.12.2019

Onko digitalisaatiota olemassa? Miten pelien avulla opitaan fiksumpaa rahankäyttöä? Mitkä ovat nuorten mielestä mielenkiintoisimmat työpaikat? Miksi jo 9-vuotiaan tulisi tietää miten tekoäly toimii? SomeCast on mielenkiintoisten maailmaa syleilevien aiheiden äärellä. Vieraina Eija Seppänen, Talous ja nuoret TAT ja Juha-Pekka Myllymäki, Digi- ja väestötietovirasto. Mukana äänessä myös Marcus Lundqvist ja Jarno Alastalo Verkeltä.

Anna Takala - Henkilökuva

Julkaistu 20.11.2019

Miten journalisti näkee mediakasvattamisen roolin mediassa? Miten saada nuorten ääni kuuluviin toimituksissa? Anna Takala on toimittaja Helsingin Sanomissa ja hän on yksi Medianuoruus – Opas aikuisille -julkaisun tekijöistä. SomeCast Henkilökuva on audiolähetys, joka sukeltaa hieman pintaa syvemmälle, jossa opitaan, hämmennytään ja ehkä myös hieman hymyilläänkin ääneen henkilön taipaleella digitaalisen nuorisotyön parissa.

Hei me moderoidaan Suomi24:ää eli miten moderoinnilla luodaan hyvä keskustelukulttuuri - SC #80

Julkaistu 13.11.2019

Miten moderoinnilla luodaan hyvä keskustelukulttuuri verkossa? Vieraana Pirjo Väyrynen, joka on vastannut muun muassa Suomi24:n moderoinnista. Suvi Tuominen Verkestä pohtii miksi stereotypiat ovat tutkimusten mukaan edelleen vahvat: pojat pelaa ja tytöt somettaa. Ja Jarno Alastalo kertoo ok-sormimerkin päätymisestä vihapuhelistalla, mutta taustalla onkin keskustelufoorumin masinoima trollaus.

Jenni Lappalainen - Henkilökuva

Julkaistu 6.11.2019

Pelialusta toimii keskusteluiden pelinavajaana kuten biljardipöytä. Jenni Lappalainen toimii pelitalovastaavana ja tekee myös sateenkaarevaa nuorisotyötä Hyvinkäällä. Keskustelemme tässä Henkilökuva-podcastissa muun muassa siitä miten pelaamisen kautta nuori oppii tuntemaan aikuisen ja voi siten kertoa omat huolensa. SomeCast Henkilökuva on audiolähetys, joka sukeltaa hieman pintaa syvemmälle, jossa opitaan, hämmennytään ja ehkä myös hieman hymyilläänkin ääneen henkilön taipaleella digitaalisen nuorisotyön parissa.

Nuorisotyön digitalisaatio ja tulevaisuus – SomeCast #079

Julkaistu 23.10.2019

Maailma muuttuu, miten muuttuu nuorisotyö? Tämän podcastin teemana on nuorisotyön digitalisaatio ja tulevaisuus. Kristallipalloon tuijottamassa ja tulevaisuutta ennustamassa ovat Mari Ahonen-Walker, (Kuntaliitto) Juho Niemelä (Suomen ev.lut kirkko) ja Sari Tuuva-Hongisto (Juvenia XAMK) sekä Heikki Lauha ja Jarno Alastalo (Verke). Tutustu tutkimukseen: Nuorisotyön digitalisaatio 2030 ”Meidän tulisi osata tarjota nuorille työkaluja maailmaan, jota me emme vielä itse tunne.” https://www.theseus.fi/handle/10024/261063 Toinen mielenkiintoinen tutkimus: Digitalisaatio nuorisotyön opetuksessa: https://www.theseus.fi/handle/10024/261058.

Digitalisaatio nuorisotyön opetuksessa - SomeCast #078

Julkaistu 15.10.2019

Tässä SomeCastissa keskustellaan nuorisotyöntekijöiden koulutuksesta ja digiosaamisen vahvistamisesta. Podcastissa mukana tutkija Susan Eriksson, XAMK Nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenia, toiminnanjohtaja Suvi Tuominen, Verke ja Jarno Alastalo, Verke. Linkki tutkimukseen Digitalisaatio nuorisotyön opetuksessa: https://www.theseus.fi/handle/10024/261058. Tutustu myös toiseen tutkimukseen: Nuorisotyön digitalisaatio 2030 ”Meidän tulisi osata tarjota nuorille työkaluja maailmaan, jota me emme vielä itse tunne.” https://www.theseus.fi/handle/10024/261063

Satu Sutelainen - Henkilökuva

Julkaistu 9.10.2019

Satu Sutelainen on verkkokriisityön päällikkö Mieli ry:ssä ja hän toimii myös Facebookin neuvonantajana liittyen itsemurhien ehkäisyyn. Keskustelemme tässä Henkilökuva-podcastissa verkkotyön merkityksestä nuorille ja sosiaalisten medioiden mahdollisuuksista auttaa hädässä olevaa.

Miten saat oman biisisi radiosoittoon tai Spotifyyn - SomeCast #077

Julkaistu 2.10.2019

Miten digitaalisuus mahdollistaa musiikin tuottamisen. Elämmekö jo cyperpunk-aikakaudella? Ja miten historiaa voi oppia pelaamalla. Vieraana musiikkikustantaja Eero Tolppanen Elements Musicilta. Hän auttaa lahjakkaita biisintekijöitä toteuttamaan heidän unelmiaan. Mukana menossa myös Verken Pasi Tuominen ja Jarno Alastalo.

ASMR paperia ja pelilautaa - Eli kuinka tulla influensseriksi ja blokata muut somessa!

Julkaistu 25.9.2019

SomeCastissa blokataan ihmisiä somessa, pelataan lautapelejä, ryhdytään influensseriksi ja mietitään hyvinvointia digissä. Siinä sivussa myös pieniä ASMR-äänihetkiä. Vieraina Minna Lehtinen, Ehyt. Jouni Jussila, Playmoregames. Juha Kiviniemi, Verke. Podcast-juontajana Jarno Alastalo, Verke.

Riikka Kaukinen - Henkilökuva

Julkaistu 18.9.2019

Jalkapallo, runot ja vihapuhe. Ja voiko näitä yhdistää? Henkilökuvassa Riikka Kaukinen, joka on pitkään ollut mukana vihapuheen vastaisessa toiminnassa.

Miten median voi valjastaa hyvään ja pahaan – SomeCast #075

Julkaistu 11.9.2019

Digitaalisen median huolikeskustelut saavat jäädä syrjään aluksi ja on aika katsoa miten media lisää hyvinvointia elämään. Minkälaisia taitoja tarvitaan hyvinvoinnin ylläpitämiseen digitaalisissa ympäristöissä. SomeCast-pöydän äärellä keskustellaan myös siitä, että mitä haittaa on ollut GDPR:stä ja kuinka 14-vuotias äärioikeistolainen tubettaja herättää ihmetystä. Näistä aiheista pohdiskelemassa tällä kertaa Mediakasvatusseuran projektipäällikkö Laura Sillanpää, Verken suunnittelija Marcus Lundqvist ja kissavideoasiantuntija Jarno Alastalo.

Ismo Kiesiläinen - Henkilökuva

Julkaistu 4.9.2019

Ismo Kiesiläinen on nörtti, elokuvantekijä, toimittaja, nuorisotyöntekijä, media- ja elokuvapedagogi, kouluttaja ja sunnuntaikävelijä. Keskustelemme riehakkaasta lentävästä muovipussista, mediakasvatuksesta, nuorten äänestä, pitkistä kävelyistä ja avaruushipasta.

#074: Somen algoritmit hylkivät ilmastonmuutosta

Julkaistu 27.8.2019

Somen algoritmit hylkivät ilmastonmuutosta. Miten nuorisotyö voi edistää yhdenvertaisuutta ja puhkaista somekuplaamme. Muistelemme myös edesmennyttä Grumpy Catia. SomeCast-podcastissa pääsevät ääneen verkeläiset Veera Värtinen, Heikki Lauha ja Jarno Alastalo.

Merja Nordling - Henkilökuva - SomeCast

Julkaistu 21.8.2019

Merja Nordling, nuorisopalvelupäällikkö Espoon kaupunki. SomeCast Henkilökuva on audiolähetys, joka sukeltaa hieman pintaa syvemmälle, jossa opitaan, hämmennytään ja ehkä myös hieman hymyilläänkin ääneen henkilön taipaleella digitaalisen nuorisotyön parissa.

SomeCast #073 ja syyskauden avaus! Mukana 4 vierasta!

Julkaistu 14.8.2019

Vieraina pelintekijä Jussi Kyrönseppä, projektikoordinaattori Sonja Ahtiainen, Vamos Urapalvelun koordinaattori Katriina Räisänen ja Verken suunnittelija Marcus Lundqvist. Juontajana Jarno Alastalo.

SomeCast #072: vieraina Riikka Nieminen ja Niklas Hjort

Julkaistu 17.6.2019

Uusi tilauspohjainen äänitiedosto jälleen verkossa. Kuulemme tässä lähetyksessä myös sanan diginatiivi. Vieraina Riikka Nieminen (Piraatti, kokemusasiantuntija ja vammaisaktiivi) ja Niklas Hjort (etsivä nuorisotyöntekijä NMKY:ssä). Vakioääninä Juha Kiviniemi (Verke) ja Jarno Alastalo (kissavideoasiantuntija).

Tero Huttunen - Henkilökuva - SomeCast

Julkaistu 12.6.2019

Audiokuva Tero Huttusesta. SomeCast Henkilökuva on audiolähetys, joka sukeltaa hieman pintaa syvemmälle, jossa opitaan, hämmennytään ja ehkä myös hieman hymyilläänkin ääneen henkilön taipaleella digitaalisen nuorisotyön parissa.

SomeCast #071 Spesiaali: Kunnallisen nuorisotyön digitalisaatio 2019

Julkaistu 31.5.2019

SomeCastin erikoislähetys pureutuu Verken toteuttamaan kyselyyn kuntien nuorisotyön digitalisaatiosta ja digitaalisesta nuorisotyöstä. Verken Heikki Lauha ja Noora Lehtonen sekä SomeCast-juontaja Jarno Alastalo nostavat puheenaiheiksi kolme mielenkiintoista asiaa raportista. Kuuntele ja lue koko raportti täältä: https://www.verke.org/news/kaksi-kolmesta-kuntien-nuorisotyon-esimiehista-arvioi-kunnan-nuorille-suunnattujen-digitaalisten-palvelujen-parantuneen-viimeisen-vuoden-aikana/

SomeCast #070: Nuoren Kirkon "tyhmä" botti, mielen hakkerit, nettityön eri puolet ja digiaktivismi

Julkaistu 23.5.2019

Keskustelun kohteena tällä kertaa: työn lainalaisuudet ovat erilaiset nettityössä, Nettisaappaan “tyhmä” botti, mielen hakkerit ja digiaktivismi. SomeCast-podcastin vieraina Ville Viljakainen (Nuori Kirkko) ja Antti Järventaus (Pelastakaa Lapset). Vakioäänenä Juha Kiviniemi (Verke) ja Jarno Alastalo (Cat Consult) SomeCast-podcastin vieraina Ville Viljakainen (Nuori Kirkko) ja Antti Järventaus (Pelastakaa Lapset). Vakioäänenä Juha Kiviniemi (Verke) ja Jarno Alastalo (Cat Consult)

Anniina Korpi - Henkilökuva - SomeCast

Julkaistu 17.5.2019

Henkilökuvassa Anniina Korpi, verkkonuorisotyöntekijä Porissa. SomeCast Henkilökuva on audiolähetys, joka sukeltaa hieman pintaa syvemmälle, jossa opitaan, hämmennytään ja ehkä myös hieman hymyilläänkin ääneen henkilön taipaleella digitaalisen nuorisotyön parissa.

SomeCast #069: Mediaympäristöteko ja ledikeppihevonen

Julkaistu 8.5.2019

SomeCastin vieraana toimittaja ja mediakasvattaja Pauliina Grönholm. Miten meidän jokaisen pitäisi huolehtia mediaympäristömme puhtaudesta kuten luonnosta. Pohdimme myös tykkäysten merkityksestä somessa ja tulisiko tykkäys-nappi poistaa kokonaan? Entä miten vääntää teknologiakasvatusta rautalangasta, jotta se kiinnostaa. Mukana podcastaamassa myös Verken Juha Kiviniemi. Juontaja Jarno Alastalo, kissavideoasiantuntija.

Ari Inkinen - Henkilökuva - SomeCast

Julkaistu 17.4.2019

SomeCast Henkilökuva on audiolähetys, joka sukeltaa hieman pintaa syvemmälle, jossa opitaan, hämmennytään ja ehkä myös hieman hymyilläänkin ääneen henkilön taipaleella digitaalisen nuorisotyön parissa.

SomeCast #068: Vieraana Tero Huttunen ja hänen ajatuksensa sci-fi-tulevaisuudestamme

Julkaistu 9.4.2019

Podcastimme miettii tällä kertaa, että voisimmeko tulevaisuudessa tallentaa mielemme vaikkapa toiseen kehoon. Kysymme myös mitä kuuluu toisiltamme ja pohdimme, tuleeko isoista firmoista tiedon kontrolloijia. Vieraana Tero Huttunen. Vakiona Juha Kiviniemi ja Jarno Alastalo.

Vieraana Media-alan tutkimussäätiön johtaja Noora Alanne

Julkaistu 22.3.2019

SomeCast #067: Mikä on totta ja mikä on valetta verkossa? Sisältösekaannus oli SomeCastin puheenaiheena. Keskusteluun nousi myös, että saako lentokoneella matkustajia nolata somessa ja voiko vuoden olla ilman älypuhelinta. Vieraana Media-alan tutkimussäätiön johtaja Noora Alanne, Vakioäänenä Verken Marcus Lundqvist ja juontajana Jarno Alastalo. Voit tutustua Tampereen yliopiston sisältösekaannuksen selviytymisoppaaseen https://sisaltosekaannus.fi

Marko "Masco" Seppälä - Henkilökuva - SomeCast

Julkaistu 13.3.2019

SomeCast Henkilökuva on audiolähetys, joka sukeltaa hieman pintaa syvemmälle, jossa opitaan, hämmennytään ja ehkä myös hieman hymyilläänkin ääneen henkilön taipaleella digitaalisen nuorisotyön parissa.

SomeCast-raati: Suomeen tarvitaan valtiollinen some-palvelu!

Julkaistu 6.3.2019

SomeCast-raati vaatii seuraavalta eduskunnalta valtiollista sosiaalista mediaa. Miksi? Kuuntele, niin tiedät. Puheenaiheina miten pelaamisella vahvistetaan itsetuntoa ja radikaali-idea, että nuoriltakin voisi joskus kysyä pelaamisesta. Tämän lisäksi sanoimme ajatuksia ääneen sosiaalisen median haittaverosta, kansallisesta some-palvelusta ja tekijänoikeuksista. Vieraina Joosua Valkonen, Sekasin Gaming tiimipäällikkö ja Mikko Meriläinen, pelaamisen ja pelikasvatuksen tutkija ja asiantuntija. Mukana menossa myös Marcus Lundqvist, Verke ja Jarno Alastalo, kissavideoasiantuntija.

Tunnemittausta sormuksella koulussa, maksuton2aste ja "teknologiaa on pakko käyttää" -keskustelu.

Julkaistu 20.2.2019

SomeCast otti käsittelyyn maksuttoman toiseen asteen koulutuksen ja kansalaisaloitteen tyrmäämisen, tunnemittauksen sormuksella koulussa ja “teknologiaa on pakko käyttää” -keskustelun. Vieraana Sara Härmälä, Terveysalan startupien yhdistys Upgraded ry:n toiminnanjohtaja. Vakiona Juha Kiviniemi, Verke ja Jarno Alastalo, kissavideoasiantuntija.

SomeCast #064: Vieraina Demin päätoimittaja Päivi Lehtomurto ja Ylen somepäällikkö Tuija Aalto

Julkaistu 6.2.2019

SomeCast-podcast tallennettiin mediataitoviikolla. Vieraina erittäin mediataitoiset Demin päätoimittaja Päivi Lehtomurto ja Ylen somepäällikkö Tuija Aalto. Vakioäänenä vuorossa Verken Juha Kiviniemi ja juontajana edelleen the Jarno Alastalo. Puheenaiheina muun muassa automatisoidun päätöksenteon haasteet, miksi somessa ei hyödynnetä nuorten osallistumishalua päätöksiin, uusi maker-kirja ja mitä tunteita Matti Nykäsen kuva herättää.

Somecast #063: Lempeä peliyhteisö ja onko some riski mielenterveydelle

Julkaistu 23.1.2019

SomeCastin vieraina Alviina Alametsä ja Johannes Koski. Vakiokalustona Marcus Lundqvist ja Jarno Alastalo.

SomeCast #062: Onko kakka-anturi nuorisotyötä?

Julkaistu 9.1.2019

Vieraina Partion Mikko Lehtonen ja Verken Heikki Lauha. Mikko laskeutuu digiyläpilvestä ja pohtii miten tiedolla johdetaan järjestöä. Heikki avaa järjestöselvityksen salat. Juha pohtii taas teknolgista omistajuutta ja sitten lopulta päädytäänkin Bajamajan kakka-anturiin. Juontaja Jarnon johdolla taas laaditaan somettamisen säännöt 2019. Kuuntele ja nauti!

Kun Jarno mokaa taas vieraan nimen... Vieraina Yeesin Heikki ja IGDAn Vesa!

Julkaistu 12.12.2018

Some ja itsetunto -korttipeli, hajoavat asiat, IGDA ja nuorisotyön Slush. Ja kun Jarno mokaa taas vieraan nimen. Vieraina Yeesin Heikki Luoto ja IGDAn Vesa Raudasoja. Muina tonttuina Juha Kiviniemi ja Jarno Alastalo.

SomeCast #060: Suksi 30-vuotiseen Suomi-internetiin kirjastossa lukematta käyttöehtoja!

Julkaistu 28.11.2018

SomeCast käsittelee tällä kertaa näitä aiheita: 30-vuotias Suomi-internet, käyttöehtojen lukemattomuus ja saako kirjastossa suksia. Vieraana Jari “Jaffa” Jaanto. Mukana menossa edelleen Juha Kiviniemi ja Jarno Alastalo.

SomeCast #059: Someturva, valkoinen heteromies, tekoälykumppani ja miten tavoittaa ihmiset

Julkaistu 16.11.2018

Vuoden harmain viikko sai SomeCastin vieraat pohtimaan seuraavia asioita: someturva, mistä ne ihmiset tavoittasi, kun media ja Facebook ei ole enää se juttu, case Mentaalisavuke ja valkoinen heteromies ja tekoäly työkumppanina. Vieraina Minttu Salminen ja Lotta Heikkeri, vakioääninä Marcus Lundqvist ja Jarno Alastalo.

SomeCast #058: Useless class, lasten aikakauslehti, kalliit laitteet ja uudet työnkuvat

Julkaistu 25.10.2018

Syksyisessä SomeCastissa pohdittiin mitä työtehtäviä ei ollut 10 vuotta sitten, kilpailemmeko digitaalisten teknologioiden kanssa ja syntyykö "hyödyttömiä" ihmisryhmiä. Puheeksi tuli myös lapsille suunnattu aikaukauslehti ja erotteleeko laitteiden kalliit hinnat ihmisiä. SomeCastin vieraina Heini Karppinen ja Ville Kormilainen. Vakiokalusteina menossa mukana Juha Kiviniemi ja Jarno Alastalo.

SomeCast #057 Mikä on Tinon Singhin, Juhan ja Jarnon vahvuus?

Julkaistu 10.10.2018

SomeCastissa pohdittiin tällä kertaa miten vanhempien ruutuaika vaikuttaa lasten ylipainoon ja nuorisotyöntekijöiden kirjosta Nuorisotyön viikon kunniaksi. Kukin myös esitteli omia vahvuuksiaan maailman mielenterveyspäivän kunniaksi. Ja sinä siellä, olet tärkeä sellaisena kuin olet! Vieraana Tino Singh. Vakiopuhujina Juha Kiviniemi ja Jarno Alastalo. SomeCast vihreissä sävyissä, sillä näyttämme vihreää valoa erilaisuudelle!

SomeCast #056: Sukupuolien moninaisuus, trolli-lanit, pinkit ja siniset robottipakkaukset sekä botit

Julkaistu 26.9.2018

SomeCast-podcastin aiheina tällä kertaa sukupuolien moninaisuus, trolli-lanit, pinkit ja siniset robottipakkaukset sekä sähkötupakkabotit! Nyt kuulostaa niin mielenkiintoiselta, että kannattaa kuunnella heti, sillä melkein todistetusti SomeCast auttaa syyskaamokseen. Vieraina Veera Uusoksa ja Juha Kilpiä. Vakioääninä Juha Kiviniemi ja Jarno Alastalo.

SomeCast #055: Uudistunut SomeCast on nyt entistä parempi kuin koskaan aikaisemmin

Julkaistu 5.9.2018

SomeCast #055 kiteytys: Vuorovaikutus voi olla makerkultuuria ilman, että käytetään somea. Tämäkin virallinen tieto löytyy somesta ja SomeCastista. Uudistuneen SomeCastin pöydän äärellä vieraina Satu Valtere ja Juho Niemelä. Vakiokalustoina hölisevät Juha Kiviniemi ja Jarno Alastalo.

Somecast # 53

Julkaistu 4.6.2018

Somecastin jaksossa #53 jutustellaan somen vaikutuksesta perhesuhteisiin. Lauteilla vakiopanelistit Jarno Alastalo ja Juha Kiviniemi.

Työminä somessa

Julkaistu 17.4.2018

Tarvitaanko edelleen erillisiä työprofiileja somessa? Jaksossa käydään läpi tämän hetkistä tilanne erityisesti nuorisotyön kentällä.

ajankohtaiset50

Julkaistu 17.4.2018

**Ajankohtaiset 15.4.2018** ============== Ajankohtaiset * Suomen ensimmäinen eläkeläisten eUrheilu-tiimi * Mitä kaikkea Facebook tietää meistä? * Älykoti vakoilee käyttäjiä =============== Jakson linkit: * https://eurheilu.com/uutiset/suomen-ensimmainen-senioreiden-eurheilujoukkue-starttaa-grey-gunners-haastaa-heti-ruotsalaiset/ * https://www.nytimes.com/2018/04/11/technology/personaltech/i-downloaded-the-information-that-facebook-has-on-me-yikes.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Ftechnology&action=click&contentCollection=technology®ion=rank&module=package&version=highlights&contentPlacement=2&pgtype=sectionfront * http://www.bbc.com/news/technology-43747421

Ajatus - Podcastien historia Suomessa

Julkaistu 22.3.2018

Suomessa ensimmäiset Podcastit käynnistyivät 2000 -luvun puolessa välissä. Suomen tuotteliain ja samalla yksi ensimmäisistä podcastaajista on Pii Anttonen. Hän on tullut tutuksi mm. Podkaista, Podpäivä, Puhujainkulma ja monista muista ohjelmista. SomeCastin jaksossa keskustellaan Piin kanssa suomalaisista podcasteista ja pohditaan muun muassa syitä sille, miksi podcastit eivät ole nousseet samanlaiseen suosioon täällä, kuin monissa muissa maissa maailmalla.

Ajatus: ATK:n historia.

Julkaistu 21.3.2018

ATK, Web2.0, IT ja multimedia sekä monet muut termit kuvaavat oman aikakautensa käsitystä teknologiasta ja sen hyödyntämistä. Jaksossa keskustellaan vanhoista tietokoneista, panelistit muistelevat omia ensimmäisiä tietokoneitaan ja haikailevat vanhojen hyvien pelien ja laitteiden perään. Aiheesta keskustelemassa Jarno Alastalo, Hannu Majamäki, Juha Kiviniemi sekä Marcus Lundqvist. Jakson linkit * Commodore 64: https://fi.wikipedia.org/wiki/Commodore_64 * Salora playmaster: https://fi.wikipedia.org/wiki/Salora_Playmaster * Barcode Battler: https://en.wikipedia.org/wiki/Barcode_Battler * Muistatko vielä nämä pelit:  https://www.aamulehti.fi/kulttuuri/muistatko-viela-nama-suomalaiset-klassikkopelit-nama-100-paasevat-tampereen-tulevaan-pelimuseoon-24144926/ Sosiaalinen media Anna palautetta tai osallistu lähetykseen, seuraavissa sosiaalisen median palveluissa: Facebook, Twitter, Instagram (@somecastfi). Seuraa uusia päivityksiä myös osoitteessa www.somecast.fi

Ajankohtaiset: 18.3.2018

Julkaistu 21.3.2018

SomeCastin jaksossa 48 keskustellaan ajankohtaisista teknologia-aiheista sekä mietitään miten työstä pois jättäytyminen muuttaa sosiaalisen median käyttöä. Ajankohtaiset * Päivän clickbait: Oikeus linjasi: Opettaja sai lähettää kuvan sukuelimestä facebookiin * Bali sulki internetin koko päiväksi * Amazon verkkokauppa tulossa Suomeen? * Maksuton tekoäly -verkkokurssi alkaa. Jakson linkit * https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/oikeus-linjasi-opettaja-sai-lahettaa-kuvan-sukuelimesta-facebookiin-6706894 * http://www.bbc.com/news/world-asia-43405525 * http://www.iltalehti.fi/digiuutiset/201803142200810162_dx.shtml Sosiaalinen media Anna palautetta tai osallistu lähetykseen, seuraavissa sosiaalisen median palveluissa: Facebook, Twitter, Instagram (@somecastfi). Seuraa uusia päivityksiä myös osoitteessa www.somecast.fi

Ajatus: Some maailmalla

Julkaistu 4.3.2018

Nauhoitettu 4.3.2018 Tässä jaksossa keskustellaan miltä sosiaalinen media ja sen käyttö näyttää eri maissa. Lisäksi jaksossa on keskustelua 9GAG sivuston maailman laajuisesta kyselystä nuorille.

Ajankohtaiset 4.3.2018

Julkaistu 4.3.2018

SomeCastin ajankohtaiset 4.3.2018 Aiheet: * Facebookin muutoksen ja Facebook messenger for kids. Pitääkö olla huolissaan? * Metallimusiikki ja -identiteetti on hyväksi nuorten mielenterveydelle * “Älä tee videoita someen” Jakson linkit: * https://www.technologyreview.com/s/609723/facebooks-app-for-kids-should-freak-parents-out/ * https://www.soundi.fi/uutiset/metallimusiikki-ja-identiteetti-on-hyvaksi-nuorten-mielenterveydelle-vaittaa-tuore-tutkimus/ * https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/asiantuntijan-yllattava-some-neuvo-ala-tee-videoita-6704754

SC #44 - Ajankohtaiset 18.2.2018

Julkaistu 18.2.2018

Somecastin ajankohtaisjaksossa #45 keskustellaan ajankohtaisista uutisista. Vieraana Verken Suvi Tuominen, mukana vakioäänet Jarno Alastalo, Juha Kiviniemi ja Hannu Majamäki. Somen sosiaalinen pääoma auttaa perheestä erossa olevia nuoria http://theconversation.com/how-social-media-can-make-life-better-for-young-people-in-care-91123 Valtio pestaa hakkereita testaamaan tietoturvaa https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/valtio-pestaa-hakkereita-testaamaan-nettipalvelunsa-tietoturvaa-6702468 Sotketun todellisuuden applikaatio-uutisia Some ja työ-some vapaa-ajalla

Ajankohtaiset 4.2.2018

Julkaistu 4.2.2018

SomeCastin ajankohtaislähetys. Tässä ohjelmassa keskustellaan muun muassa kryptovaluutoista sekä lohkoketjutekniikasta. Paikalla Hannu Majamäki, Jarno Alastalo, Juha Kiviniemi sekä Marcus Lundqvist. **Aiheet** - Facebook kielsi kryptovaluutan mainostamisen monien huijausten takia. Ja joko olet nähnyt BitConnect meemin (taustatietoa)? (Jarno) - Syrjäyttääkö kryptovaluutoista tuttu lohkoketju -tekniikka perinteisen koulutusjärjestelmä?. https://odem.io - Puhelimien tietoturva: Ranskalainen lehti hakkeroitiin, toisaalla FBI:n etsimä hakkeri jäi kiinni. Viruksetkin vaivaavat. **Jakson linkit** https://www.theguardian.com/technology/2018/jan/31/facebook-bans-ads-cryptocurrencies-scams https://www.youtube.com/watch?v=suwsR6fXU_M http://knowyourmeme.com/memes/sites/bitconnect https://odem.io https://yle.fi/uutiset/3-7922302 https://yle.fi/uutiset/3-7627190 https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/pornon-kayttaminen-android-laitteilla-on-tuonut-miljoonille-kayttajille-viruksen-6699724

Ajatus -Hakkerointi

Julkaistu 4.2.2018

Hakkeroinnista keskustelemassa Hannu Majamäki, Juha Kiviniemi, Jarno Alastalo sekä Marcus Lundqvist.

SC #40 - Ajankohtaiset 21.1.2018

Julkaistu 21.1.2018

Ajankohtaisista uutisista tällä kertaa keskustelemassa vakiopanelisteista Jarno ja Juha. Juha: 6 syytä miksi digiloikka epäonnistuu. https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/6-syyta-miksi-digiloikka-epaonnistuu-6697264 Jarno: Facebookin uutisvirta muuttuu jälleen: enemmän kavereiden viestejä, vähemmän yritysten ja median päivityksiä. Vuorovaikutuksen merkitys korostuu. Asiasta uutisoi mm. HS https://www.hs.fi/teknologia/art-2000005521464.html Juha: Oneplus -puhelinfirman verkkokaupasta vuodettiin 40000 luottokortin tiedot https://www.mikrobitti.fi/2018/01/huoli-osoittautui-aiheelliseksi-kymmenien-tuhansien-oneplussan-asiakkaiden-luottokorttitietoja-rikollisten-haltuun/ Jarno: Obama varoitti somen vaaroista https://www.savonsanomat.fi/ulkomaat/Obama-varoitti-sosiaalisesta-mediasta-prinssi-Harryn-haastattelussa/1087930

SC38: Kirkon kasvatuksen päivät, Jyväskylä 10.1.2018

Julkaistu 18.1.2018

Somecastin erikoisjakso Kirkon kasvatuksen päiviltä Jyväskylästä. Teemana "Millaista on tällä hetkellä seurakuntien digitaalinen nuorisotyö?" Vieraana: Petri Kolehmainen, Raahen seurakunta Antti Ojala, Hämeenlinna-Vanajan seurakunta Antti Mäkelä, Laukaan seurakunta Jaakko Vanttaja, Savonlinnan seurakunta Hannu Mäkilampi, Paavalin seurakunta Mikael Björkas, Keravan seurakunta Jenniina Heikkilä, Rovaniemen seurakunta Juho Loukasmäki, Alavuden seurakunta Johanna Tykkyläinen, Savonlinnan seurakunta Mono Kuoppala, Oulun tuomiokirkkoseurakunta Minna Koirikivi, Centria AMK Katja Sarkkinen, Hausjärven seurakunta Keskustelua vetämässä Juha Kiviniemi

Jakso #45 / Ajatus

Julkaistu 1.1.2018

Jaksossa 45 panelistimme Jarno, Juha ja Hannu keskustelevat Verken Suvi Tuomisen kanssa EU-komission digitaalisen nuorisotyön asiantuntijaryhmän tuoreesta loppuraportista. Millainen on yhteinen määritelmä digitaaliselle nuorisotyölle? Millaisia esimerkkejä edustetut EU-maat löysivät digitaalisen nuorisotyön käytännöistä? Millaisia linjauksia komissio suosittelee? Mitä seuraavaksi? Loppuraporttiin voit tutustua täällä: https://www.verke.org/news/euroopan-komissio-julkaissut-suosituksia-koulutustarpeita-digitaalisen-nuorisotyon-kehittamiseksi/

SC #41 - Däbbääviä presidenttiehdokkaita

Julkaistu 1.1.2018

Jakson teemana presidentinvaalit: Miksi tuntuu siltä, että näissä presidentinvaaleissa sosiaalisessa mediassa on käyty paljon vähemmän keskustelua? Mikä on ylipäätään sosiaalisen median vaikutus? Sähköisistä vaaleista ei myöskään ole juurikaan tällä kierroksella puhuttu. Entä nuorisovaalit, vaikuttavatko ne varsinaisiin vaaleihin? Keskustelussa mukana vakiopanelistit Jarno ja Juha. Presidenttiehdokkaat tekevät dab dancen Allianssin videoilla. Tässä prinssi Harryn mallinäyte: https://www.youtube.com/watch?v=VCEL_aSmj3k Allianssin nuorisovaalit: http://www.alli.fi/hankkeet+kampanjat/nuorisovaalit/ Vertailuna 2012 http://www.iltalehti.fi/presidentinvaalit/2012011715087753_pd.shtml

Somecast #52 - Ajankohtaiset

Julkaistu 1.1.2018

Somecastin ajankohtaisjaksossa panelistit Jarno Alastalo ja Juha Kiviniemi keskustelevat seuraavista uutisista: Google Assistant soittaa puolestasi puheluita, Facebook julkaisee oman deittipalvelun ja aktiivisuusrannekkeista eteenpäin.

SC 36: Ajankohtaiset 3.12.2017

Julkaistu 3.12.2017

Paikalla: Hannu Majamäki, Juha Kiviniemi, Marcus Lundqvist. Vieraana: Riikka Kaukinen, Helsingin kaupungin Nuorisopalvelut. Ajankohtaiset * 360 -tarinankerrontaa varhaiskasvatuksessa https://medium.com/@ulla/360-storytelling-in-early-childhood-education-a-case-example-from-kellarpelto-preschool-finland-fc3e164ff103 * Kryptovaluutat ja niiden louhiminen. * 112-tekstari http://www.112.fi/ajankohtaista/uutiset/2/0/hatatekstiviestin_voi_nyt_lahettaa_112_een_palvelu_edellyttaa_ennakkorekisteroitymisen_74724 * EU:n uusi tietosuojauudistus (GDPR) tulee voimaan ensi vuonna. https://digiday.com/uk/what-is-the-eu-eprivacy-directive/

SC 37: Vihapuhe peleissä

Julkaistu 3.12.2017

Jaksossa vieraana Riikka Kaukinen Helsingin kaupungin nuorisopalveluita. Vakiopanelisteista paikalla Hannu Majamäki, Juha Kiviniemi sekä Marcus Lundqvist. Lähetyksessä keskustellaan Riikan kanssa vihapuheesta ja miten se näkyy erityisesti digitaalisissa peleissä ja miten vihapuhetta voidaan ehkäistä tai vähentää.

SomeCast 35: Nuorisotyö vuonna 2027

Julkaistu 19.11.2017

Internet ja nuorisotyö 2027. Alustajana tulevaisuudentutkija Julia Jousilahti, Demos Helsinki.

SomeCast 34: Ajankohtaiset 19.11.2017

Julkaistu 19.11.2017

Katsaus ajankohtaisiin asioihin. 19.11.2017 * Asiaa mainittu aikaisemmin Somecastissakin, mutta Nuorisotyö-lehden lopettaminen herättää suuria tunteita. * EA sai ryöpyn vihaista palautetta Battlefront II:n mikromaksujärjestelmästä ja perui asian viime metreillä.. * Suomalais-brittiläinen yritys opettaa empatiaa lapsille virtuaalitodellisuuden avulla.

Jakso 32: Kolmas kerta toden sanoo

Julkaistu 19.11.2017

Paikalla *Hannu, Jarno, Juha, Marcus Ajankohtaiset * #metoo * Ruutuaika vähentää nuorten tekemiä rikoksia * Kirkko alkaa tekemään työtä Jodelissa. * Sosiaalisen median ammattillaistiimiltä saattaa kulua 45 päivää yhden twiitin kirjoittamiseen. * Oppilas saattaa joutua luovuttamaan selaushistoriansa ja sosiaalisen median tietonsa koululle tai tulla erotetuksi koulusta. * Nuorten syrjäytymistä seuraava reaaliaikainen sivusto avataan. * Lentomatkustaja poistettiin lennolta väkisin, koska algoritmit. Teema * Pimeä netti App * Marcus: Egg Timer+ * Juha: Wordbase * Jarno: Stranger Things. Android / iOS

Jakso 31: Pelottavat Facebook kirppikset

Julkaistu 19.11.2017

Paikalla Jarno Alastalo, Juha Kiviniemi, Marcus Lundqvist Ajankohtaiset * Googlen kielenkääntäjä-korvanapit * Twitter testaa 280-merkin viestiä. Mm. Elon Musk hyödynsi tilaa jutellessaan Rickin kanssa (Rick & Morty). * Englantia ei äidinkielenään käyttävät voivat jo nyt käyttää enemmän kuin 140 merkkiä * Uudet ohjelmistopäivitykset eivät hidasta vanhoja puhelimia * Armeijan urheilukouluun pääsevät nyt myös kilpapelaajat * 30-vuotias GIF * Huolipuhe nostaa päätään: Tutkimuskatsaus ongelmallisesta digipelaamisesta, Jopa 70K suomalaista lasta ja nuorta kärsii pelaamisesta, lukutaito rapistuu osin koska “suurta osaa pojista ei kiinnosta muu kuin pelaaminen ja sosiaalinen media”. Onneksi myös kiihkottomia keskustelunavauksia esitetään. Teema * Anonyymit keskustelut - tapa kertoa aroista asioista vai mahdollisuus kertoa törkyä? * Jodelissa huudellaan anonyymisti törkyä * Ylilauta tunnetaan myös kiusaamistapauksista * Suomi24 tunnetaan Suoli24:nä * Vartiointiliikkeen hahmo sai potkut App * Quartz (Jarno) * 3D-kuva yhdestä kuvasta (Juha)

SomeCast 33,5: SomeCast uudistui

Julkaistu 18.11.2017

Pari sanaa uudistuneesta SomeCastista

Voikukat, tulppaanit ja orkideat.

Julkaistu 3.9.2017

Paikalla Juha Kiviniemi, Marcus Lundqvist, Jarno Alastalo, Hannu Majamäki Ajankohtaista * Uusi tutkimus tutkii digitalisaation vaikutuksista nuoriin ja jakaa heidät kolmeen ryhmään: voikukkiin, tulppaaneihin ja orkideoihin. 🌷 https://www.jyu.fi/ajankohtaista/arkisto/2017/08/tiedote-2017-08-29-11-18-30-092658 * Tykkäystehtaat https://youtu.be/izNqi0mKgxk * Instagram on tärkeä työkalu työnhaussa. https://yle.fi/uutiset/3-9738668 * #Hästäg täytti 10-vuotta. https://medium.com/chris-messina/hashtag10-8e114c382b06 * Facebookin käyttö kasvaa Suomessa edelleen, etenkin aikuisten keskuudessa. * Nuoret suosivat suljettuja palveluita kuten Snapchattia ja Whatsappia. * Tekoäly päihitti terapeutin masennuksen diagnosoinnissa http://www.marmai.fi/uutiset/tekoaly-paihitti-terapeutin-masennuksen-diagnosoinnissa-diagnoosit-tehtiin-instagram-postausten-perusteella-6667947 * “Lapset voivat tehdä älylaitteella muutakin kuin pelata ja katsoa lastenohjelmia” - kunhan vanhemmat ohjaavat siihen. https://www.mtv.fi/lifestyle/digi/artikkeli/vanhempien-on-syyta-skarpata-lapset-voivat-tehda-alylaitteilla-muutakin-kuin-pelata-ja-katsoa-lastenohjelmia/6524418#gs.Ze1RFts Teema * Millainen on hyvä koulutus? Applikaatiot * Sarahah. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sarahah.android&hl=en * Duolingo. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.duolingo * Matkahuolto. https://play.google.com/store/apps/details?id=fi.matkahuolto.bussiliput * Google home

Facebook on nykyajan bingohuone

Julkaistu 25.8.2017

Ajankohtaiset * Somecast on merkittävä mediakasvatustoimija suomessa. http://www.mediakasvatus.fi/uutinen/tutustu-naihin-mediakasvattajiin-somessa-5-tarppia/?cn=bWVudGlvbg%3D%3D * Tuleeko Facebookista seuraava Netflix? https://thenextweb.com/facebook/2017/06/26/facebook-wants-to-be-your-next-destination-for-streaming-tv-shows/#.tnw_GRIvbmXd * Unohdetaan diginatiivi käsite, puhutaan sen sijaan digitaalisista orvoista, -pakolaisista sekä -perillisistä. http://ideas.ted.com/opinion-forget-digital-natives-heres-how-kids-are-really-using-the-internet/ * Kaikki Segan vanhat retropelit on pelattavissa ilmaiseksi kännykällä. http://forever.sega.com * Some nuorille pääasiallinen uutislähde http://www.medialiitto.fi/vts/raportit/reuters-instituutin_digital_news_-raportti

Sä tiedät sun kahvinkeittimestä ihan kaiken!

Julkaistu 5.6.2017

Panelistimme keskustelevat mm. Kotiin tulevista pömpeleistä, teknologiauutisten näkymisestä valtamediassa, mikrohetkistä, Pullervo-meditaatiosta sekä nuorisotyön omista applikaatioista. Teemaosiossa keskustellaan mm. Käyttäjäkokemuksen tärkeydestä, puettavista älylaitteista, innovaatioiden tukemisesta sekä tietoturvasta. Paikalla Hannu, Jarno, Juha, Marcus Vieraana Juha Kukka (Digitaalinen evankelista, Enfo) Ajankohtaiset Mary Meekerin internetrendit 2017 julki. Instagram stories on syönyt Snapchatin suosiota Ylilauta tekee jälleen hyvää. Keräsi 3999 euroa sairaalle miehelle. Pullervoa katseltiin 3 000 000 kertaa Aalto -yliopistolle lahjoitus älyautotutkimukseen Teema IoT eli asioiden internet Applikaatiot Jodel ei tarttunut Juhalle HeiaHeia (Jarno) Oikeasti nuorten asialla Ikean keittiönsuunnitteluohjelma

Voitko pahoin?

Julkaistu 29.5.2017

Paikalla Marcus, Hannu, Juha, Jarno Ajankohtaista * Facebook poistaa urakalla “feikkitilejä.” Vaikka tilisi ei olisikaan tehty vahingoittamistarkoituksessa, Facebook ei sitä tunnista. * Avoimeen lähdekoodiin perustuva suomalainen Pokitto -konsoli opettaa koodaamaan. https://www.v2.fi/uutiset/pelit/26527/Suomalainen-pikkukonsoli-Pokitto-opettaa-koodaamaan/ * Brittitutkimus: Nuoret sanovat, että Facebook, Twitter, Snapchat ja Instagram lisäävät ahdistuneisuutta. YouTube taas nähdään edistävän enemmän hyvinvointia. Osana myös uusi termi * FoMO: Fear of Missing Out. * IRC-Gallerian kuvat päätyvät museon seinälle * Bragi lanseerannut kuulokkeet, jotka kääntävät puhetta reaaliajassa * Emojit ovat juridisesti sitovia, ainakin Israelissa. https://thenextweb.com/insider/2017/05/19/judge-rules-emoji-proof-intent/#.tnw_Pr9X3CBe * Google I/O -tapahtumassa suurimpia teemoja AR, VR ja automaatio. * Team Vernerin ensimmäinen peliaiheinen podcast julkaistu. Teema * Terveiset The Next Web konferenssista. Applikaatiot * Fidget Spinner (Jarno)

Hyvien asioiden puolesta, vanhoillisuutta vastaan

Julkaistu 7.5.2017

Jaksossa 25 panelistimme keskustelevat mm. Euroviisuista, televisio-ohjelmien tuotannosta, someagenteista ja uusista sovelluksista. Teemassa pohditaan vapaaehtoista sosiaalisesta mediasta eristäytymistä; voiko nykymaailmassa jättäytyä somesta kokonaan pois?

Tämä. #24

Julkaistu 23.4.2017

Panelisteilla on vaikeuksia pysyä aiheessa ja keskustelu rönsyilee laidasta laitaan. Ohjelmassa ruoditaan mm. aikuistubettamista sekä Facebookin uusia suunnitelmia. Paikalla * Jarno Alastalo, Hannu Majamäki, Juha Kiviniemi, Marcus Lundqvist Ajankohtaista * Facebookin visiossa ei ole näyttöjä. https://techcrunch.com/gallery/facebook-f8-news/ * No nyt + linkki ja Tämä + linkki. Miten somessa saa huomion. https://www.kotus.fi/nyt/kotus-blogi/satunnaisesti_kirjoittava_kotuslainen/no_nyt!_tama..23872.blog * Ylistetyt, paheksutut, rakastetut, unohdetut -pelikirja. https://www.mikrobitti.fi/2017/04/esittelyssa-pelikirja-ylistetyt-rakastetut-paheksutut-unohdetut-avauksia-suomalaisen-pelihistorian-laajaan-kirjoon/ * Joukkoistaminen ei toimi. http://openforideas.org/blog/2017/04/12/the-stupidity-of-crowds/ * Facebook messenger voi toimia opettajana. https://thenextweb.com/facebook/2017/04/22/einstein-chatbot-shows-facebook-messengers-potential-educational-tool/#.tnw_Uolhc9UC * Nähdäänkö aikuistubettajien tuleminen? https://www.youtube.com/channel/UC0XPSybk5XF1T108WW8s4zA * Virtuaalitodellisuus tulee vauhdilla kuin länsimetro: http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/tivi-25-vuotta-sitten-virtuaalitodellisuus-tekee-tuloaan-vauhdilla-6643215* Maksuliikenne muuttuu: Nordea Pay, Mobilepay ym. Yleistymässä, mutta suuret (Google wallet, Apple pay) eivät toimi Suomessa. Mastercard on julkaisemassa sormenjälkitunnistimella varustettua maksukorttia. Teema * Vaalit ja sosiaalinen media Uudet sovellukset * Faceapp. https://www.faceapp.com/ * Pocket. https://getpocket.com/ * Lukulaite * Command & Conquer: Red Alert ja Tiberian Dawn, Dune 2000 ladattavissa ilmaisena ja laillisesti! Myös Starcraft on jaossa ilmaiseksi. http://www.openra.net ja https://starcraft.com/en-us/articles/20674424

Internetin suosituinta sisältöä

Julkaistu 18.4.2017

Mitä jäi käteen Nuori2017 -tapahtumasta? Kuinka suunnitelmallista sisällön tuottamisen kannattaa olla? Mikä on teorian ja toiminnan välinen optimaalinen tasapaino? SomeCastin erikoisjakso äänitettiin Tampereella Nuori2017 -tapahtumassa 28. huhtikuuta. Vakiopanelistien Hannu Majamäen ja Juha Kiviniemen lisäksi äänessä ovat tällä kertaa vieraat Kai Korpi (Nakkilan seurakunta) sekä Netta Vahteri ja Sonja Ahtiainen Pelastakaa Lapset RY:stä. Jakson teemana on tietenkin Nuori2017 -tapahtuma sisältöineen.

Kalsarit jalassa etätyöläinen ei voi nousta. Jakso #22.

Julkaistu 11.4.2017

SomeCastin jaksossa #22 (19.3.2017)keskustelemme mm. digitalisaatiosta kouluissa, osaamisen tunnustamisesta digitaalisilla välineillä ja tunteiden välittämisestä verkosta. Teemana Suomi-Somet. Vieraana Jari "Jaffa" Jaanto, joka kertoo tulevansa internetistä ja oli mm. perustamassa irc-galleriaa. Vakiopanelisteista paikalla Juha Kiviniemi ja Jarno Alastalo. Ajankohtaista Opetustoimen digiloikka ei vakuuta ainakaan kaikkia: http://m.iltalehti.fi/digi/201703092200082967_du.shtml http://m.iltalehti.fi/digi/201703092200083205_du.shtml BBC-isä-äiti-lapset-video valloitti koko maailman European Badge Alliance pyrkii Erasmus+ -toiminnoissa tapahtuvan oppimisen tunnustamiseen: http://ebawebsite.net/ Muistutus, että Google on ensisijaisesti mainosfirma: Google Homessa ensimmäinen mainos. https://www.engadget.com/2017/03/17/google-home-ads-bad-precedent/ Haaste: uusia appeja parin viikon aikana? Jodel Salatut pikaviestimet Wickr

Kulttuurista vastavirtaa

Julkaistu 6.3.2017

Mitä on Maker -kulttuuri ja millainen merkitys sillä voisi olla nuorisotyössä. Tässä jaksossa panelistit käyvät tuttuun tapaan aluksi läpi viikon ajankohtaisuuksia ja kuulumisia. Teemaosuudessa paneudutaan värkkäilyyn ja nykyajan luovaankäsityöläisyyteen. Paikalla: Marcus Lundqvist, Juha Kiviniemi, Jarno Alastalo sekä Hannu Majamäki Ajankohtaista * 3D-tulostettu talo alle 24 tunnissa ja reilulla kymppitonnilla? http://mashable.com/2017/03/03/3d-house-24-hours.amp * 3D-tulostettu pitsa muutamassa minuutissa https://thenextweb.com/gadgets/2017/03/03/beehex-robot-can-3d-print-and-cook-a-pizza-in-just-6-minutes/#.tnw_Ocnc77QQ * Nokian uudet puhelimet http://www.nokia.com/en_int/phones * 5 työpaikkaa, jotka robotit vievät ensimmäisenä: http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/kuulutko-heihin-5-tyopaikkaa-jotka-robotit-vievat-ensimmaisena-6630081 * DNA:sta uusi tallennusväline? http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/dna-muuttui-tallennusvalineeksi-grammaan-mahtuu-215-petatavua-6630048 * Iso osa nettiä nurin yksittäisen mokan takia, vaikutti myös iOt -laitteisiin: http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/nolo-kirjoitusvirhe-kaatoi-ison-osan-internetia-6629756 * PodCon https://www.facebook.com/groups/2204585679766057/ Teema: * Maker -toiminta nuorisotyössä * Luxembourgissa laajamittaista Makerspace -toimintaa: http://www.cedefop.europa.eu/es/news-and-press/news/luxembourg-bee-creative-preparing-young-people-challenges-digital * Kirjasto kympissä Kaupunkiverstas -niminen makerspace: http://www.kaupunkiverstas.fi/ * Lotta Muurinen Kirjasto 10:stä kertoo kaupunkiverstaasta Verken videolla: https://www.youtube.com/watch?v=bMGvmuPR89o Haaste: uusia appeja parin viikon aikana? * Snapseed, kuvanmuokkausapplikaatio by Google (Google Play, Apple App Store) * Grammarly, kieliopin tarkistusta verkossa: http://www.grammarly.com/ * Moves https://www.moves-app.com

Sytytytä mies tuleen

Julkaistu 19.2.2017

Paikalla Hannu Majamäki, Jarno Alastalo, Juha Kiviniemi, Marcus Lundqvist Ajankohtaista * Facebook nostaa uutisvirrassa esiin autenttista sisältöä ja pidempiä videoita. http://newsroom.fb.com/news/2017/01/news-feed-fyi-new-signals-to-show-you-more-authentic-and-timely-stories/ * Fake news! Kirjastojärjestöltä yhden sivun opas miten tunnistaa valeuutisen. http://www.ifla.org/files/assets/hq/topics/info-society/images/finnish_-_how_to_spot_fake_news.pdf * Maailmassa on 2,8 miljardia somekäyttäjää. Digital Yearbook 2017. https://www.slideshare.net/wearesocialsg/digital-in-2017-global-overview * Legendaarinen Nokia 3310 tulee jälleen myyntiin. https://www.engadget.com/2017/02/14/the-nokia-3310-will-reportedly-return-this-month/ * Data Selfie -laajennus seuraa Facebook käyttäytymistä ja tekee sen pohjalta profilointia. https://chrome.google.com/webstore/detail/data-selfie/kjmnobfdkgaclpkgeniccafoennghjnm * Uhkaavatko työnantajan tarjoamat puettavat laitteet työntekijöiden yksityisyyden suojaa? http://www.kauppalehti.fi/uutiset/tarjosiko-tyonantajasi-puettavaa-alylaitetta-ei-ehka-kannata-ottaa/tiKqJrX7?ref=ampparit:d4d3&ext=ampparit Teema * Miten ja voiko someen kouluttaa? * Mitkä on reunaehdot? Haaste * Jarno: http://litsy.com * Juha: Whitelines link, muistikirjasta muistiinpanot digitaaliseen muotoon https://play.google.com/store/apps/details?id=se.whitelines.link * Marcus: Karaokegame https://www.karaokegame.com/

Yksinkertaisia asioita

Julkaistu 17.2.2017

Paikalla: Juha Kiviniemi, Marcus Lundqvist ja Jarno Alastalo. Ajankohtaista * Instagram stories sai Snapchatin käyttäjämäärissä kiinni: https://techcrunch.com/2017/01/11/instagram-stories-hits-150m-daily-users-launches-skippable-ads/ * Snapchat tyylinen stories toiminto tulossa myös Facebookkiin. * Kuka opettaisi vanhuksia maksamaan laskuja verkossa? http://yle.fi/uutiset/3-9393542 * “Pelit paha” -keskustelu nostaa taas päätään; esim. “Pelaaminen vie fyysisen kunnon ja tekee pojista alisuorittajia” http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005017828.html?share=ef7fb5198f96e11d3b92d4bec51add7c * Tietokoneen ruudun tuijottaminen onkin hyödyllistä nuorille: http://www.tekniikkatalous.fi/tiede/tutkimus/rajoitetaanko-teilla-pelaamista-ja-puhelimenkayttoa-tietokoneiden-ruudun-tuijottaminen-onkin-hyodyllista-nuorelle-6615350 * Sekasin-chat on nyt auki 24/7. * Maailmanluokan YouTube -stara saapuu Suomeen huhtikuussa: http://m.iltalehti.fi/digi/201701252200059789_du.shtml * Trump on ensimmäinen presindentti, joka tweettaa suoraan kansalle. Uhka vai mahdollisuus? http://mashable.com/2017/01/26/trump-stop-tweeting-save-twitter/ * 11-vuotiaana Pinja Sanaksenaho opetteli itse tekemään videoita ja latasi niitä nettiin * Pinkku Pinsku -nimellä – nyt hänellä on 47 miljoonaa katselua ja hän on vasta 14 http://www.hs.fi/nyt/art-2000005061382.html Teema * Ennustukset vuodelle 2017 * 10 teknologiatrendiä vuonna 2017: http://mashable.com/2017/01/02/ces-2017-tech-trends/#vt9cU5EV9SqV

Ollaan eetterissä

Julkaistu 17.1.2017

Paikalla: Juha Kiviniemi sekä Jarno Alastalo Ajankohtaista: * Suomalainen Dota 2 -pelaaja Jesse ”JerAx” Vainikka on voittanut joukkueensa kanssa miljoonan dollarin pääpalkinnon * Space Quest ipadille! * Kysy lääkäriltä Snapchatissa * Slushista uutisoidaan monin eri tavoin: http://blogit.sonera.fi/2016/12/ai-vr-ar-nailla-kirjainyhdistelmilla-slushissa-keskusteltiin/ https://blogs.business.microsoft.com/fi-fi/2016/12/07/blockchain-ai-ja-hologrammi-tassako-vuoden-2017-puhutuimmat-teemat/ * EHYT ry kehittää nuorille suunnattua päihteisiin ja pelaamiseen liittyvää oppimispeliä. http://meanfish.fi/ehyt/frankly/ Teema * Fanituskulttuuri (ja miksi jokaisen nuorisotyöntekijän tulisi ymmärtää se) * Saara Aalto * PewDiePie sulki tilin, mutta ei sitä mitä kaikki odottivat (klikkiotsikko :) ) Haaste: * Kerro meille missä tapahtumissa haluaisit meidän tekevän Somecastia ja mitä teemoja toivot käsiteltävän http://bit.ly/somecast2017 * Ja edelleen julkaise haiku Telegraphissa ja linkkaa SomeCastin Facebookkiin -haaste voimassa ja vuoden ensimmäisessä lähetyksessä haikuillaan.

Jakso 30 (Somecamp 2017)

Julkaistu 1.1.2017

Somecast, jakso 30. Jakso äänitettiin Verken SomeCamp -tapahtumassa 19.9.2017. Vieraana Kai Korpi ja Juha Leskinen.

Somecast 33 - Ajankohtaiset

Julkaistu 1.1.2017

Vakiopanelistimme Marcus, Jarno, Juha ja Hannu käyvät uuden konseptin ensimmäisessä jaksossa läpi viikon ajankohtaisia uutisia.

Vanhoja VHS-nauhureita

Julkaistu 29.11.2016

Paikalla Hannu Majamäki, Juha Kiviniemi, Jarno Alastalo, Marcus Lundqvist Ajankohtaista *Musta perjantai tuli Suomeen *Chromen lisäosa auttaa näkemään maailmaa oman Facebook kuplan ulkopuolelta. *Instagrammin “uudet” ominaisuudet, yritystili, katoavat viestit, live-striimaus yms. *Telegram julkaisi anonyymin blogialustan, Telegraphin. *Facebookissa kiertää jälleen kyseenalainen hyväntekeväisyyskampanja, johon osallistutaan oudoilla Facebook-päivityksillä. Teema *Stressaako somettaminen? *Suosittujen somettajien stressi: PewDiePie on lopettanut tubettamisen toistaiseksi. Lakko: Mun kroppa ja pää antoi periksi. Haaste * Julkaise haiku Telegraphissa ja linkkaa SomeCastin Facebookkiin

Futuurinen uutinen

Julkaistu 28.11.2016

Paikalla Suvi Tuominen, Hannu Majamäki, Jarno Alastalo, Juha Kiviniemi, Marcus Lundqvist Ajankohtaista *Jarnon terveiset Aasiasta *Hannun terveiset Englannin kirkkojen someseminaarista *Juhan terveiset Berliinin #BePart -seminaarista *Suvin terveiset Nuoret estradille -seminaarista *Peliviikko oli, Kaapo Kososelle vuoden pelikasvattaja -palkinto! *SpaceX suunnittelee sateliittiverkostoa, joka tarjoaisi internetyhteyden kaikille maailman ihmisille. *Facebookin filterikuplan ansiosta Trump on tuleva presidentti? Teema *Digitaalisen nuorisotyön suuntaviivat Haaste *Jelly Belly Bean boozled -peli

Erittäin kylmää vettä, jossa on kulmia

Julkaistu 31.10.2016

Tässä jaksossa keskustellaan ajankohtaisista teknologiauutuuksista sekä kuullaan miten kirkossa aiotaan hyödyntää digitaalisaatiota. Keskustelemassa Hannu Majamäki, Juha Kiviniemi sekä Marcus Lundqvist Ajankohtaista * Apple ja Microsoft julkaisivat uudet tietokoneet * Ukrainalainen mies vaihtoi nimensä fanittamansa tuotteen mukaan iphone 7 * Nokialta tulossa uusia tuotteita kuten esimerkiksi älykello sekä kuumemittari * PokémonGo saanut vuoden liikuttaja tunnustuksen * Irc-Galleria on edelleen hengissä ja kehittelee omaa mobiili sovellusta. * Jodel sovellus leviää Suomessa.

Mitäänsanomatonta

Julkaistu 17.10.2016

Ajankohtaista * Ovatko valeuutiset ongelma somessa? Google news merkitsee nykyisin todeksi todetut uutiset. * Opettajan videointi oppitunnilla ja videon levittäminen sosiaalisessa mediassa. * Onko Maker -kulttuuri nuorisotyön välineenä seuraava digitaalisen nuorisotyön “big thing”? * Televisio ei enää kiinnosta teinejä. * 71 % nuorista haluaisi sosiaalisen median opetusta oppilaitoksiin, mutta samalla toivovat opetusta tapahtuvan kotona, kertoo ebrandin & Oulun kaupungin tekemä tutkimus.

Kuvaa ei ole olemassa, ellei se ole Instassa.

Julkaistu 13.8.2016

Ajankohtaista *Tänään on Kansainvälinen nuorison päivä. *Seurakunnat goes Pokemon. *Facebook kopioi Snapcahttia ja tuo Instagramiin Stories -toiminnallisuuden *Microsoft ostaa Beam striimaus -palvelun. Palvelu lupaa reaaliaikaista striimausta. *Onnea 25 -vuotiaalle www:lle. Teema *Tubecon 2016 *2015 yli 10.000 kävijää *Tubeconin tavoitteena olla myös vientituote.

Äitisi ei ole täällä!

Julkaistu 29.5.2016

Ajankohtaista * Google I/O tapahtumassa esiteltiin monia mielenkiintoisia uutuuksia. * Punainen Risti tuo virtuaalilasit kesän festareille. * IRC-Galleriasta applikaatio. * Some on se paikka josta nykyisin luetaan uutiset. * Some koukuttaa kuin huume * Näin lapset kiusaavat toisiaan somessa Teema * SomeCast -ensimmäinen kevät takana. Mitä on opittu? Haaste * Useamman päivän henkilökohtainen sometauko

Teemalähetys: SomeCamp 2016 osa 2

Julkaistu 13.5.2016

Jakso on nauhoitettu www.somecamp.fi tapahtumassa. Keskustelemassa Kai Korpi, Jarno Alastalo, Juha Kiviniemi, Juho Niemelä sekä Marcus Lundqvist. Jaksossa käsitellään SomeCamp tapahtumaa sekä podcastaamista.

Teemalähetys: SomeCamp 2016 osa 1

Julkaistu 13.5.2016

Lähetyksessä keskustellaan www.somecamp.fi -tapahtumasta ja sen herättämistä ajatuksista. Äänessä Teemu Kallio, Kai Korpi, Sami Laaksonen, Mikael Westman sekä Marcus Lundqvist.

Digivallankumous nosti kissat Aurinkoon

Julkaistu 13.5.2016

Ajankohtaista * WhatsApp on julkaissut sovelluksen Mac ja PC -koneille. * Somessa erilaiset teemapäivät leviävät. Viime viikolla on vietetty mm. * Kansainvälinen Puutarhatöissä Alastomana -päivää. * Tutkimuksen mukaan Facebookia käyttävät ovat muita narsistisempia. * Facebook “kunnioittaa” Eurooppalaisten yksityisyyttä * Snapchat kasvaa yhä hurjaa tahtia: Helmikuussa käyttäjät katsoivat 8 miljardia videota päivässä, nyt jo 10 miljardia. http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-04-28/snapchat-user-content-fuels-jump-to-10-billion-daily-video-views * Viestintä on yhä enemmän kuvia: Instagram tuottaa päivässä yli 80M kuvaa. Yli 400 miljoonaa aktiivista käyttäjää kuukausittain. https://www.instagram.com/press/ Teema Digitaalinen teknologia ja teknologisoituva nuorisotyö

Digitaalisen nuorisotyön kokoontumisajot

Julkaistu 13.5.2016

Ajankohtaista * Ulkoministeriö palkkasi 10 nuorta viemään Suomea maailankartalle. * Nuoret eivät osaa käyttää wordia ja sähköposti on täysi mysteeri. * Eläimiin liittyvien live-kameroiden buumi. Esimerkiksi Norppalive ja kotkakamerat. Miten tämä liittyy nuorisotyöhön? Kuuntele lähetys :) * Facebookin ryhmien löytämiseen uusi työkalu. Teema * digitaalinen media ja mediasisältöjen tuottaminen * Mediasisältöjen tuottaminen itse on parasta mediakasvatusta! * Miten nuoret saadaan tuottamaan mediasisältöjä?

Tavataan lihallisesti toisemme

Julkaistu 24.4.2016

Lue ohjelman koko kuvaus osoitteesta https://www.verke.org/blog/tavataan-lihallisesti-toisemme/ Ajankohtaista * Huvipuiston uusi virtuaalinen vuoristorata. * SomeCast myös Googlen podcast-palvelussa :) * Yolo, nälä, bae. Nuorten trendisanatesti. * Yhdysvaltalainen koulu tarkkailee oppilaiden toimintaa sosiaalisessa mediassa ja ilmoittaa kaikesta epäilyttävästä poliisille. * Onko Lumioiden tarina päättymässä? * #BePart -seminaari etenee, saksassa lokakuussa rakennetaan yhteistyöverkostoa jos rahoitusta Erasmus+ -ohjelmasta saadaan. * Päättäjämiitissä käsiteltiin mm. Teknologian käyttöä opetuksessa. Toimenpiteet tulevat osoitteeseen http://ruuti.munstadi.fi/tapahtumat/paattajamiitti/ Teema Tunteet verkossa. Tunteita voi olla vaikea välittää verkossa; yleisesti tekstichateissa käytössä ovat hymiöt, mutta ne eivät välitä aina hyvin tunteita. Tunteet ovat mukana monen some-suosikin päivityksissä. Viestissä on enemmän tehoa kun siinä on tunnetta. Yle Puheessa keskustelua aiheesta. Tutkimuksen mukaan hymiöt aiheuttavat samanlaisen reaktion kuin juttelisi irl. Viikonloppuna järjestettiin Emotion Hack Day. 24 tunnin aikana ryhmät pyrkivät välittämään tunteita erilaisten sensorien, kasvojentunnistusohjelmien ja verkon avulla. Tuotoksiin voi tutustua täällä. Suomessa käytetään eniten emojita verrattuna muihin maailman maihin

Yksi karvaisista miehistä on poissa.

Julkaistu 17.4.2016

Ajankohtaista * Facebookin uudet toiminnot ja suunnitelmat seuraavan 10 vuoden ajalle. Facebook panostaa live videoon, 360 kameroihin, virtuaalilaseihin ja elämyksiin sekä botteihin. * Tulevaisuudessa kuvaamme valtavasti, mutta emme katso kuvia myöhemmin. Näin väittää tuore tutkimus. * Mitä on eettinen hakkerointi, voiko sillä pelastaa maailman? Snapchat on nuorten suosituin some, kertoo tuore tutkimus Yhdysvalloissa. Aikaisemmassa syksyn 2015 tutkimuksessa Instagram oli vielä ykkönen. 2016: 1. Snapchat 2. Instagram 3. Twitter 4. Facebook. * Periskooppi-chat laittaa nuoret puhumaan ihmissuhteista 22.4. klo 17-20.00 * Developing digital youth work -seminaarin haku on auki. * #BePart -seminaarin jatkona yritetään käynnistää euroopan laajuista digitaalista nuorisotyötä tekevien osallisuusverkostoa. Jatkoseminaari suunnitteilla Berliiniin loppuvuodesta. Teema * Meemit pelastavat. The Succes Kid -meemi mahdollisti leikkauksen. * Meemeillä tehdään rahaa. Grumpy Catin sanotaan tuottaneen miljoonia omistajalleen. * Meemeillä rakennetaan Suomi-kuvaa. "Meanwhile, in Finland" * Meemien avulla tehdään nuorisotyötä. * Joensuun kaupunki tehnyt “tylsistä” kaupunginvaltuuston päätöksistä kiinnostavia, hyödyntämällä meemejä. Haaste * Juhan Travolta: https://www.instagram.com/p/BD50eluJdfH/?taken-by=somecastfi * Jarnon Travolta: https://www.instagram.com/p/BERctRsJdfR/?taken-by=somecastfi

Häpeä on just hyvä!

Julkaistu 3.4.2016

Ajankohtaista * Developing Digital Youth Work -seminaari tulossa syyskuussa Oulussa. (13.-17.9.). Haku osallistujaksi avautuu piakkoin. * Työnhaku uudistuu jatkuvasti. Nyt uusimpana muotona on työhakemukset Snapchatin kautta. * Microsoftin chatbotti Tay sekosi päivässä. Trollaajat iskivät ja sekoittivat Tayn pasmat. * Ilmaisia ohjelmia tarjolla. Google päätti jakaa ilmaiseksi kuvien muokkaamiseen liittyviä työkaluja, mutta luultavasti lopetti samalla niiden kehittämisen. * Internet ei ole enää mitään erikoista. AP-stylebook, joka on käytännössä toimittajien raamattu, on päättänyt muuttaa Internet sanan kirjoitusasua ja suosittaa isosta kirjaimesta luopumista. * Hullut suomalaiset jälleen asialla. Droneen kiinnitetty moottorisaha on todellinen tappokone. Teema Somejam hackaton järjestettiin 18.-20.3. Haaste Aikaisempi haaste: koodaa jotain. * Jarno rakensi Android-applikaation, jossa Somecastin uusimmat lähetykset. * Juha harjoitteli kodaamista CodeAcademyssä * Marcus teki pelin Scratch sovelluksella * Hannun opetteli lukemaan koodia, mutta ei ehtinyt koodaamaan mitään. Uutena haasteena on tehdä SomeSast aiheinen meemi

Mitä kaupungin duunari tekee sunnuntailiksoilla? Jakso #5

Julkaistu 20.3.2016

Tässä jaksossa vieraillaan www.somejam.fi tapahtumassa. Paikalla ovat kaikki panelistit, eli Jarno, Hannu, Juha ja Marcus Ajankohtaista: Nasa lähettää 3D tulostimen avaruuteen. Kyseisellä tulostimella on mahdollista kenen tahansa tulostaa, rahaa vastaan, edullisimmillaan oman kappaleen saa tulostettua 6000 dollarilla. http://techcrunch.com/2016/03/19/nasa-is-sending-a-3d-printer-to-space-that-you-can-use/ Googlen uusi sähköpostisovellus vastaa pian viesteihin puolestasi. http://thenextweb.com/insider/2016/03/19/okay-google-now-write-whole-email/ Facebookkin yrityksesi asiakaspalvelubotti. http://www.digitoday.fi/data/2016/03/19/facebookin-seuraava-paukku-on-app-storen-kaltainen-mullistus/20163080/66 Nokia Communicator 20 vuotta. http://www.digitoday.fi/vimpaimet/2016/03/17/legendaarinen-commari-eli-nokia-communicator-20-vuotta--kerro-kokemuksesi/20163037/66 Miksi kaikkien pitäisi osata koodata tulevaisuudessa ja miten se auttaa melkein ammatissa, kuin ammatissa? http://mashable.com/2015/05/24/learning-code-jobs/?utm_cid=mash-com-fb-main-link#z6alrecfF5qz Teema: Keskustelua hackathoneista ja koodaamisesta Haaste: Vain yksi panelisteista uskaltaa vastata kunnolla edelliseen haasteeseen ja syö 10 DaCapo patukkaa. Mutta miten käy, kuoriutuuko hänen kielestään nahka? Uutena haasteena on koodata jotain.

Anarkiaa vai demokratiaa? Jakso #4

Julkaistu 21.2.2016

Tässä jaksossa panelistit keskustelevat mm podcastaamisesta sekä mainonnasta ja markkinoinnista. Vieraana lähetyksessä on äänialan ammattilainen Juhani Lehtinen. Ajankohtaista: * Facebook Messengeriin tulossa mainoksia * Apple ei suostu avaamaan iPhonen lukitusta * Vapaaehtoiset hyödyntävät sosiaalista mediaa ja auttavat mm. ratkaisemaan onnettomuuksia * Mitä erikoista piilee Instagramin ja Snapchatin käyttöliittymissä? Teema *Keskustelua Podcastien tekemisestä ja kuuntelemisesta. Suomalaisia podcasteja on listattuna jaksot.fi sivulla. Haaste Edellisen jakson haasteena oli tutustua pelistriimeihin. Löydöksinä oli seuraavanlaisia videoita: Games Done Quick BirgirPall The Relaxing End Uutena haasteena panelistit yrittävät rikkoa myyttiä Hannun lapsuudesta. Onko mahdollista syödä 10 Dacapo -patukkaa ilman, että kielestä kuoriutuu nahka.

Jakso 3. Onko Paavo Väyrynen meemi?

Julkaistu 7.2.2016

SomeCastin tämänkertainen lähetys on nauhoitettu Winter Assembly tapahtumasta. Pahoittelemme taustalla satunnaisesti kuuluvaa musiikkia ja muuta meteliä. Paikalla tämänkertaisessa lähetyksessä ovat Jarno, Hannu, Juha, Marcus sekä vieraana Assemblyn pääjärjestäjä Pekka Aakko. Ajankohtaista *Someawards tapahtuma järjestettiin Helsingissä 4.2.2016. Panelisteista Jarno oli paikanpäällä. Tapahtumassa jaettiin palkintoja useissa kategorioissa. Somevaikuttaja 2015: Finnish Nightmares Somestara 2015: Niko Saarinen Someilmiö 2015: Klikinsäästäjä Somemarkkinoija 2015: Billebeino *Facebookin livestriimaus on tulossa myös saataville myös Suomesssa. Lisäksi Facebook on tuonut palveluunsa 360 videot. *Markkinoilta löytyy nykyään kuluttajahintaisia kameroita joilla voi kuvata 360 asteen kuvaa. *Twitter pelottelee uudistuksilla. Huhuissa on, että 140 merkkirajoitus poistuisi ja näkymä muuttuisi ratkaisevasti. Aiheesta keskustellaan Twitterissä asiasanalla #riptwitter. Teema *Mikä on piratismin tulevaisuus. http://www.pelaajalehti.com/uutiset/uusi-suojausteknologia-vasytti-pelipiraatit-ilmaiset-pelit-ovat-pian-historiaa *Suomalainen StarCraft II -tähti Samuli “elfi” Sihvonen aloittaa valmentajan opinnot Vierumäellä. http://www.iltasanomat.fi/esports/art-1454041177093.html *Mobiilista ensi vuonna, ensi kertaa liikevaihdoltaan suurin pelialusta? http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/peliteollisuus-kasvaa-huimasti-mutta-harva-menestyy-6245322 *Lisäksi keskustellaan eSport toiminnasta nuorisotyössä sekä pelien ikärajoista. http://www.100koo.org ja http://www.goodgamesquad.org sekä http://www.bunkkeri.gg Haaste Panelistit olivat tutustuneet seuraaviin sovelluksiin. Cultural Institute: https://www.google.com/culturalinstitute/beta/u/0/ (webversio sovelluksesta) Fit Girls Guide: https://itunes.apple.com/us/app/fit-girls-guide/id1073002250?mt=8 YouTube Creator Studio: https://itunes.apple.com/us/app/youtube-creator-studio/id888530356?mt=8 Uutena haasteena panelistien tulee selvittää mikä on pelivlogien ja peli striimien salaisuus. Bonus Jarno haastaa panelistit ja kuulijat pohtimaan onko Paavo Väyrynen meemi?

Jakso 2: Tervetuloa somejäärät!

Julkaistu 13.1.2016

Keskustelemassa: Juha Kiviniemi, Hannu Majamäki, Jarno Alastalo, Marcus Lundqvist sekä vierailevana tähtenä Juho Niemelä. Ajankohtaista: - Terveiset kirkon kasvatuksen päiviltä. - Miten käy uuden Peach sovelluksen. http://www.peach.care - Netissä koettu yhteisöllisyys on tärkeää sanoo tuore väitöskirja. http://tampub.uta.fi/handle/10024/98292 Teemana: - Kirkon kasvatuksen päivät - Kirkon tekemän työ sosiaalisessa mediassa - #ripari2016 hästäg - Voiko kirkollisia toimituksia suorittaa etänä Haaste: Edellisenä haasteen oli luoda uusi Twitter-tili ja kerätä sille paljon seuraajia. Kisassa luotiin kaksi twitter bottia @sanataiteilija sekä @smilingtweeps. Bottein luontiin käytettin http://ifttt.com palvelua sekä http://bit.ly/1EGVWMX

SomeCast #1 Case: Silikonista tehty patukka

Julkaistu 16.12.2015

Panelisteina, Jarno Alastalo, Hannu Majamäki ja Marcus Lundqvist. Ajankohtaista: - Periscope - Vuoden 2015 Google haut - Vlogaaminen parantaa itsetuntoa - Some kielletään alle 16-vuotialta Teema: Ennustuksia vuodelle 2016

Somecast #0: Onko röyhtäisy Snapchatissa nuorisotyötä?

Julkaistu 14.11.2015

Pilottijakso. Panelisteina Jarno Alastalo, Juha Kiviniemi sekä Marcus Lundqvist. Facebook testaa Snapchat tyylisiä viestejä Ranskassa: http://www.theverge.com/2015/11/12/9724182/facebook-test-disappearing-messages-france-snapchat Tornion nuorisotoimessa valmistettiin robotteja: http://yle.fi/uutiset/robotti_voi_syntya_vaikka_vanhan_kopiokoneen_radion_tai_lehtipuhaltimen_osista__video/8433255 Suomi julkaisee oman emoji kokoelmansa: http://yle.fi/uutiset/suomi_julkaisee_oman_emoji-kokoelman/8430258 Pariisin terrori-isku, Facebook kertoo onko kaverisi kunnossa: http://thenextweb.com/facebook/2015/11/14/facebooks-safety-check-tool-lets-those-in-paris-report-theyre-okay/ Sopu -sovellus helpottaa paikallisten ja turvapaikanhakijoiden ystävystymistä: http://yle.fi/ylex/uutiset/suomalaissovellus_aikoo_helpottaa_paikallisten_ja_turvapaikanhakijoiden_ystavystymista__tutustuminen_on_parasta_kotouttamista/3-8319842

Takaisin podcastien listaan