Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Hei näitkö tän?

Hei näitkö tän? -podcast ottaa kuulijaa kädestä kiinni ja taluttaa hyvien leffojen ja sarjojen luo. Hyvyyden tason määrittelevät juontajat Jenni ja Veera, joiden mielestä elämä nyt vain on liian lyhyt paskoille ruutukokemuksille.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 24 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 17.7.2020.

23. Kolme syytä miksi Mean Girls on moderni klassikko

Julkaistu 19.2.2021

Tina Fey käsikirjoitti vanhempien self help -oppaan pohjalta elokuvan, jonka ikoniset sutkautukset ovat edelleen tärkeä osa internetkulttuuria. Jenni ja Veera käyvät läpi kolme syytä, miksi Mean Girls (2004) ei vain vanhene. Viikon suosituksissa ranskalainen rikossarja Lupin ja Alexandria Ocasio-Cortezin instalive Yhdysvaltojen kongressitalon tammikuisesta valtausyrityksestä.

22. Stand By Me ja neljä muuta täydellistä elokuvaa ystävyydestä

Julkaistu 12.2.2021

Ystävänpäivän kunniaksi Jenni ja Veera valitsivat keskusteltavaksi viisi ystävyydestä kertovaa elokuvaa. Miten ystävyyttä kuvataan koulumaailmassa, entä kuumana kesäpäivänä Floridan lämmössä? Viikon suosituksessa Archer palaa tositoimiin ja skipattavaksi jää tunnetun urheilijan surkea imagonpuhdistusdokkari.

21. Bridgerton ja alkuvuoden sarjayliannostus

Julkaistu 5.2.2021

Hei näitkö tän? -podcastin toinen kausi alkaa perkaamalla vuodenvaihteen sarjatulvaa. Käsittelyssä ovat mm. Bridgerton, Sisäilmaa ja Kuvittele olevasi kaupungissa. Viikon suosituksissa dokumentti Yhdysvaltojen 1980-luvun crackepidemiasta. Viikon antisuosituksissa tositapahtumiin pohjautuva elokuva Hillbilly Elegy, jota edes Amy Adams ei onnistunut pelastamaan.

20. Tätä on odotettu: The Crownin uusin kausi on täydellinen

Julkaistu 27.11.2020

Diana ja Charles, Margaret Thatcher ja kaksi kertaa Buckinghamin palatsiin murtautunut tavisjamppa. Monarkian päättömyyttä tarkastellaan The Crownin neljännellä kaudella tavallisen kansan näkökulmasta, eikä meno voisi olla parempaa. Tässä jaksossa Jenni ja Veera käyvät läpi kauden huippuhetket ja pohtivat, miksi maailman etuoikeutetuimmat ihmiset ovat myös onnettomimpia. Viikon suosituksissa Rautarouvan elämäkertaelokuva ja tositarinaan perustuva musta komedia miehestä, jonka tuore tyttöystävä vaipuu koomaan. Tämä on Hei näitkö tän? -podcastin ensimmäisen kauden viimeinen jakso. Nähdään taas ensi kaudella!

19. Rocketman on elokuva, joka Bohemian Rhapsody haluaisi olla

Julkaistu 20.11.2020

Tässä jaksossa palataan jo podcastin ensimmäisessä jaksossa käytyyn keskusteluun kahdesta muusikkoelämänkerrasta. Bohemian Rhapsodyn piti olla Freddie Mercuryn tarina, mutta lopputulos on desinfioitu, sovinnainen ja totuutta venyttävä pannukakku. Miten osittain saman ohjaajan tekemä Elton John -biopic Rocketman onnistuu olemaan valovuosia edellä, vaikka nämä kaksi elokuvaa käsittelevät pitkälle samoja teemoja? Viikon suosituksissa HBO:n Veep-sarja, jonka juonenkäänteet ovat kuin suoraan Donald Trumpin virkakaudelta sekä tositapahtumiin perustuva realistinen sotakuvaus Lone Survivor.

18. Shakkinerosta kertova Queen’s Gambit on vuoden parhaimpia sarjoja

Julkaistu 13.11.2020

Orpokodissa asuva 9-vuotias Beth Harmon on koukussa shakkiin ja lääkkeisiin. Näistä aineksista lähtee liikkeelle Queen’s Gambit, joka on yksi tämän vuoden parhaimmista tv-sarjoista. Tässä jaksossa Veera ja Jenni keskustelevat siitä, millaisilla tempuilla shakista kertovasta sarjasta tehdään näin kiinnostava. Viikon suosituksissa Whitney Port reagoi legendaariseen The Hills -sarjaan (upeaa) ja uusi kuuma ruotsalaissarja saa katsojan tuntemaan itsensä lähinnä perunaksi. Tällä viikolla myös yksi skippaussuositus, koska ilmeisesti murhaajia kouluttavasta lukiostakin voidaan tehdä surkea ohjelma.

17. Amerikka ei ole oppinut mitään: The Trial of the Chicago 7

Julkaistu 6.11.2020

Seitsemän aktivistia haastetaan oikeuteen pikkumaisen koston takia. Oikeudenkäynti on farssi, tuomari on puolueellinen ja mukaan sotketaan myös tummaihoinen mies ilman asianajajaa. The Trial of the Chicago 7 -elokuva kuulostaa ajankohtaiselta mutta perustuu todellisuudessa yli 50 vuotta vanhoihin tapahtumiin. Tässä jaksossa Veera ja Jenni keskustelevat Amerikasta ja siitä, miksi mikään ei tunnu muuttuneen vuosikymmenien aikana. Viikon suosituksissa dokumentteja: saksalaisen poliitikon salamurha 1990-luvun alusta sekä Apollo 11 -kuulento, josta tehtiin suoranainen trilleri pelkillä arkistomateriaaleilla.

16. Ex-miehen murha toi Bettylle elinkautisen ja fanipostia

Julkaistu 30.10.2020

Betty Broderick sai fanipostia vankilaan ammuttuaan ex-miehensä ja tämän uuden vaimon. Miksi sympatisoimme ihmistä, joka on murhannut kaksi ihmistä? Tätä pohditaan uudessa jaksossa, kun käsittelyssä on Dirty John: The Betty Broderick Story. Veera ja Jenni puhuvat muun muassa gaslightingista ja Bettystä epäluotettavana kertojana. Viikon suosituksissa true crime -höpinät hakkaava minisarja The Night Of sekä dokumentti identtisistä kolmosista, jotka erotettiin toisistaan vauvoina tieteellisen kokeen takia.

15. Glee kaahasi ensin sydämiimme ja sitten suoraan roskakoriin - mitä oikein tapahtui?

Julkaistu 23.10.2020

Glee oli parasta, mitä 2010-luvun alun nuorisosarjoilla oli tarjota. Ainakin ensimmäisten kolmen kauden ajan, kunnes sarjan taso notkahti. Jenni ja Veera muistelevat Gleen huippuhetkiä ja aallonpohjia ja keskustelevat “kirouksesta”, joka on tuntunut seuranneen sarjan näyttelijöitä. Viikon suosituksissa Darren Crissin (eli Glee-Blainen) Emmy-palkinnon arvoinen roolisuoritus ja ihana Brendan Fraser, jonka The Mummy -elokuvat peittoavat Cruisen Tompan muumioleffan kuusi nolla.

14. Kun Prinsessa Mononoke ei vain säväytä

Julkaistu 16.10.2020

13. RBG ei ansainnut näin surkeaa elokuvaa

Julkaistu 9.10.2020

Feministi-ikoni ja Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg olisi ansainnut parempaa. Ginsburgin uran ensivaiheista kertova On the Basis of Sex on taskulämmin, sovinnainen ja tylsä, eli kaikkea muuta kuin Ginsburg itse oli. Tämän viikon jaksossa Veera ja Jenni keskustelevat sekä On the Basis of Sex -elokuvasta että samana vuonna ilmestyneestä RBG-dokumentista. Viikon suosituksissa dokumenttisarja kulttien ystäville sekä hyvän mielen natsielokuva Jojo Rabbit.

12. Älä usko interwebziä - katso Cuties

Julkaistu 2.10.2020

Ranskalainen Cuties-elokuva joutui Netflixin markkinointimokan takia ankarien pedofiliasyytösten kohteeksi. Jenni ja Veera katsoivat Cutiesin selvittääkseen, seksualisoiko elokuva todella lapsia. 11-vuotiaan ranskalaissenegalilaisen Amyn tarina kosketti, vaikka osa kohtauksista tuntuikin kiusallisilta. Yksi asia on kuitenkin varma: elokuva kannattaa katsoa ennen kuin muodostaa siitä mielipiteen. Viikon suosituksissa vuoden 1986 Challenger-avaruussukkulan tuhosta kertova dokumenttisarja, joka kolhaisi Nasa-rakkauttamme.

11. Hamilton on nyky-Amerikan versio Amerikan historiasta

Julkaistu 25.9.2020

Disney+ saapui viimein Suomeen, mikä Veeralle ja Jennille tarkoitti vain yhtä asiaa - HAMILTON! Yhdysvaltojen ensimmäisestä valtiovarainministeristä Alexander Hamiltonista kertova hiphop-musikaali on mullistava kokemus, ja se kertoo Yhdysvaltojen historiasta nuorekkaalla ja rajoja rikkovalla tavalla. Viikon suosituksista löytyy toinen Yhdysvaltojen historiaa kuvaava teos, tosin ilman hiphop-musiikkia.

10. Ysärilapsuuden parhaat tv-sarjat

Julkaistu 18.9.2020

Marienhof, Siskoni on noita, Vili Vilperi ja Sauhu-Santtu. Jenni ja Veera käyvät läpi tv-sarjat, jotka houkuttelivat television ääreen ihanalla 90-luvulla. Kävi ilmi, että kahden ysärilapsen tv-kokemukset olivatkin ihan erilaiset. Viikon suosituksissa animaatiosarja kaikille murrosiän joskus kokeneille ja sitä lähestyville sekä hittimusikaali Hamilton, jonka voi nyt vihdoin nähdä myös Suomessa Disney+-palvelussa.

9. Tenet on mestariteos, jolla on omat rasitteensa

Julkaistu 11.9.2020

Christopher Nolan teki sen taas: Tenet on pään pyörälle vispaava visuaalinen taideteos, joka käsittelee aikamatkustusta kiinnostavalla tavalla. Jenni ja Veera keskustelevat siitä, mikä Tenetissä toimi ja missä olisi ollut vielä parantamisen varaa. Viikon suosituksissa paralympialaisia ja Nolanin ehkä hieman pimentoon jäänyt taikurielokuva. Toim. huom. Jakso on nauhoitettu etänä, minkä takia äänenlaatu ei ole paras mahdollinen. Petraamme ensi jaksoon!

8. Hetkinen, milloin Suomi-elokuvasta tuli kiinnostavaa?

Julkaistu 4.9.2020

Kotimaisen elokuvan tunnelma on muuttunut: ahdistavan ankeilun ja kreisikomedioiden väliin mahtuu jo muitakin tarinoita. Veera ja Jenni pohtivat, mistä muutos johtuu. Ja miksi kumpikin on edellisen kerran nähnyt kotimaisen elokuvan leffateatterissa yli kolme tai seitsemän vuotta sitten? Viikon suosituksissa vastinetta verorahoille eli Yle Areenan kotimaisten elokuvien valikoima sekä reality, joka on yhdistelmä kiinteistöpornoa ja The Hillsiä.

7. Superyksilöitä vai yksinäisiä kusipäitä? Näin urheiludokumentit pyrkivät lähemmäksi ihmistä

Julkaistu 28.8.2020

Onko Michael Jordan oikeasti kusipää, millaista on jenkkiyliopistojen urheilutähtien elämä ja eikä Petra Ollin pää vain kestänyt? Jenni ja Veera keskustelevat siitä, mitä televisio on meille opettanut huippu-urheilusta. Dokumenteissa päästään jo lähemmäs urheilijoiden inhimillisiä puolia, mutta aivan kaikesta ei olla valmiita puhumaan. Viikon suosituksissa Madonnan baseball-elokuva ja kahdeksantuntinen matka O.J. Simpsonin elämään. Luvassa myös skippaussuosituksia: tennislegenda Billie Jean Kingistä tehty maailman tylsin sporttileffa ja Katiska, tuo yläkoululaisten mediatuntien tuotos.

6. Nalkuttava kotirouva kiristää pinnaa ja kahdeksan muuta raivostuttavaa tv-hahmoa

Julkaistu 21.8.2020

Skyler Whiten sijoitus on aina korkea, kun listataan vihatuimpia tv-hahmoja, mutta keitä muita listalle kuuluu? Ja kuuluvatko he lopulta sinne ensinkään? Veera ja Jenni listaavat omat inhokkinsa ja pohtivat, mikä saa sohvaperunan tuntemaan pyhää vihaa tavallista naapurintyttöä kohtaan ja miksi sinisilmäisyys sapettaa. Viikon suosituksissa rakkausreality Australiasta ja kulttimaineeseen noussut jenkkifutissarja.

5. Lady Bird on rakkauskirje äideille (ja jokaiselle Forssalle)

Julkaistu 14.8.2020

Jos äidin naama ärsyttää, aina voi hypätä ulos liikkuvasta autosta. Tämän opetti meille Lady Bird, elokuva siitä, millaista on olla “taiteellisesti suuntautunut” 18-vuotias Yhdysvaltojen Forssassa. Vaikka tarinan keskiössä ovat aikuistumisen kasvukivut, tärkeimmäksi teemaksi nousee lopulta kapinoinnin paineissa natiseva äiti-tytär-suhde. Viikon suosituksissa Jenni ja Veera nostavat esille skandaalin aiheuttaneen Oscar-voittajan 1980-luvulta sekä kolmen tunnin coming of age -elokuvan, joka kannattaa katsoa jo pelkästään soundtrackin takia.

4. Tämäkö on hauskaa, Hannah Gadsby?

Julkaistu 7.8.2020

Kuka saa määritellä, mitä stand-up on? Saako millekään enää nauraa? Tässä jaksossa Jenni ja Veera keskustelevat Hannah Gadsbyn Netflix-spesiaaleista Nanettesta ja Douglasista, komedian yhteiskunnallisesta merkityksestä ja mitä tehdä silloin, kun vitsi ei vain uppoa. Viikon suosituksissa kulttidokumentti 90-luvulta ja sarja, jonka jokaisen olisi pitänyt jo nähdä (Jenni ei ole).

3. Realityn rumat kasvot paljastuivat vuonna 2020 - taas

Julkaistu 31.7.2020

Terrace Housen piti olla realityn kaipaama u-käännös, mutta seesteisen pinnan alla porisi isoja ongelmia. Miksi ihmisen pitää kuolla ennen kuin joku viheltää pelin poikki? Viikon skippaa ja klikkaa -suosituksissa mm. drag queeneja ja dokkari Brasilian murenevasta demokratiasta.

2. Elio, Oliver ja Chiron kertovat saman tarinan eri puolet

Julkaistu 24.7.2020

Moonlight ja Call Me by Your Name ovat elokuvia itsensä löytämisestä ja rakkaudenkaipuusta. Veera ja Jenni käyvät läpi, mikä muu elokuvia yhdistää ja toisaalta erottaa. Viikon suosituksissa mukana true crimea (skippaa) ja superkuuma meksikolainen road trip -leffa (klikkaa).

1. Normal Peoplen taika on sen tavallisuudessa

Julkaistu 17.7.2020

Normal People sai millenniaalisydämemme läikkymään onnesta ja itkusta. Miten niin pääsi käymään? Jakson lopussa Jenni ja Veera kertovat myös, mitä uutta katsottavaa etsivän ihmisen kannattaa tällä viikolla joko skipata tai klikata. Vihje: aivan kaikki pohjoismaiset nuortensarjat eivät ole kultaa.

Jenni ja Veera tässä, hauska tutustua!

Julkaistu 17.7.2020

Kumpi on saanut traumoja Samuel L. Jakcsonin televisioruudulle jämähtäneestä naamasta, kumpi ei enää kajoa nuoruuden lempielokuviinsa? Ja pitäisikö tässä huolestua, kun Netflixistä tulee ensimmäisenä sanana mieleen rakkaus. Esittelyssä Jenni & Veera.

Takaisin podcastien listaan