Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Parempaa järjestövaikuttamista -podcast

Mikä on suomalaisten kansalaisjärjestöjen rooli ja tulevaisuus vaikuttamistyön kentällä? Miten järjestöt voivat saada paremmin äänensä kuuluviin 2020-luvun yhteiskunnassa? Mikrofonin äärelle on pyydetty Suomen parhaita vaikuttamistyön asiantuntijoita ja kovia tekijöitä. Podcast on tribuutti suomalaiselle järjestökentälle ja samalla 30-vuotiaalle Vihreälle sivistysliitolle. Podcast-sarja koostuu kymmenestä jaksosta. Ole kuulolla ja vinkkaa myös kaverille!

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 10 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 22.1.2020.

Vaikuta yli rajojen!

Julkaistu 30.3.2020

Eroaako järjestöjen vaikuttamistyö Suomessa ja ulkomailla toisistaan? Mitä elementtejä tarvitaan hyvään vaikuttamistyöhön kansainvälisellä tasolla? Mm. näistä aiheista keskustelivat vaikuttamistyön johtaja Rilli Lappalainen Fingosta ja koordinaattori Tuomas Tuure Abiliksesta.

Kansalaisaloitteet ja kampanjat vaikuttamiskanavina

Julkaistu 23.3.2020

Miten tehdään onnistunut kampanja ja mistä voi aloittaa? Entä kaipaavatko ihmiset ei-puoluepoliittista järjestäytymistä? Jakson vieraat Laura Kolehmainen ja Hanna-Marilla Zidan kertovat kokemuksistaan Ilmastoveivi 2019 -kampanjasta sekä Suostumus2018 -kansalaisaloitteesta. Keskusteluttajana Lukas Korpelainen.

Vaikuttamistyö osana organisaation strategiaa

Julkaistu 16.3.2020

”Vaikuttamistyö tarvitsee tuekseen vaikuttamistyön strategian. Se ei ole pikajuoksua vaan marathon.” Näin kuuluu Esa Iivosen viesti. Iivonen tietää mistä puhuu. Hän on ollut tekemässä vaikuttamistyötä yli kaksikymmentä vuotta erilaisissa rooleissa ja nähnyt miten vaikuttamistyötä tehdään onnistuneesti niin valtakunnallisesti kuin kuntatasollakin. Nykyisen hän toimii Mannerheimin lastensuojeluliiton MLL:n lapsi- ja perhepolitiikan johtavana asiantuntijana. Jaksossa keskustellaan mm. siitä, mitä vaikuttamistyön strategian tulisi sisältää, miksi päämäärät ja keinot menevät usein sekaisin ja miten tavoitteita tulisi mitata? Samalla kuullaan miten MLL:ssä tehtiin poikkeuksellisen osallistavasti uusi strategia. Iivosta on strategioista keskusteluttamassa strategiavalmentaja Petri Toikkanen.

Nuoret ja järjestövaikuttaminen

Julkaistu 9.3.2020

Millainen vaikuttamis- ja järjestötoiminta kiinnostaa nuoria? Kuinka osallistaa nuoret ja saada heidät mukaan järjestötyöhön? Tässä jaksossa keskustelijoina ovat Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin nuorten osallisuuden asiantuntija Virva Viljanen, Jyväskylän vihreiden nuorten ja opiskelijoiden toinen tasa-arvoinen puheenjohtaja Aino Kenttälä sekä Vihreiden nuorten järjestö- ja koulutussuunnittelija Katri Ylinen. Jaksossa keskustellaan siitä, mikä saa nuoren lähtemään toimijaksi järjestöön sekä siitä, miten nuorten päätösvaltaa ja osallisuutta järjestökentällä voisi lisätä. Miten nuorisojärjestöistä voitaisiin kehittää entistä ketterämpiä, entä mikä nuoria toimijoita motivoi? Onko poliittisten nuorisojärjestöjen kulta-aika jo tosiaan mennyttä ja saako ideointiriihi jo sanana ihon menemään kananlihalle? Kuuntele jakso niin tiedät!

Järjestöt ilmastovaikuttajina

Julkaistu 2.3.2020

Kansalaisjärjestöt ovat uurastaneet ilmastokriisin torjumiseksi vuosikymmeniä, silti maailman päästöt ovat vain kasvaneet. Mikä on mennyt pieleen ja mitä järjestöt voisivat tehdä paremmin? Entä miten purkaa ilmastokeskustelun vastakkainasetteluja ja innostaa ihmisiä mukaan ilmastotoimintaan? Näistä ja muista kysymyksistä keskustelevat pari kymmentä vuotta ilmaston parissa töitä tehneet Oras Tynkkynen ja Kaisa Kosonen. Tynkkynen toimii Sitralla vanhempana neuvonantaja ja Kosonen on Greenpeace Suomen ilmasto- ja energia-asiantuntija.

Järjestöt yhdenvertaisuutta edistämässä

Julkaistu 24.2.2020

Miten yhdenvertaisuutta voidaan edistää järjestötyössä? Onko järjestösi toiminta yhdenvertaista? Mikä on yhdenvertaisuussupervoimasi? Tässä jaksossa yhdenvertaisuustyön ytimessä olevat järjestötoimijat avaavat toimintansa ydintä ja kertovat mitä tarvitaan, jotta järjestö edistäisi yhdenvertaisuutta aidosti, ei vain juhlapuheissa. Asiantuntijoina toiminnanjohtaja Jenni Tuominen Monika-Naiset liitto ry:stä ja seniorityön asiantuntija Touko Niinimäki Seta ry:stä, keskustelua johdattelee johtava asiantuntija Anna Moring Monimuotoiset perheet -verkostosta.

Ei vaikuttamista ilman somea

Julkaistu 17.2.2020

Tässä jaksossa keskustelemme siitä, miksi kansalaisjärjestöjen tulee olla läsnä myös sosiaalisessa mediassa ja miksi sosiaalisesta mediasta pois jättäytyminen on lopulta huono vaihtoehto. Puhumme myös sosiaalisen median ihanasta kepeydestä sekä mokien syistä ja niistä selviytymisestä. Keskustelijat pohtivat sitä, miten somen lieveilmiöihin tulisi suhtautua ja lopulta siitä ovatko asiat niin vakavia. Keskustelijoina ovat some-asiantuntija ja kouluttaja Marko Suomi sekä Vihreiden varapuheenjohtaja ja viestinnän asiantuntija Fatim Diarra.

Järjestöjen ääni kuuluviin medioissa!

Julkaistu 10.2.2020

Tässä jaksossa keskustelemme siitä, miten kansalaisjärjestöt saavat äänensä kuuluviin eri medioissa. Keskustelijoina ovat Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér sekä Ilta-Sanomien ja Taloussanomien erikoistoimittaja Heidi Hagelin. Keskustelussa pohditaan muun muassa sitä, mistä muodostuu järjestön uskottavuus toimittajien silmissä ja miten järjestöjen kannattaa muokata viestejään median kannalta kiinnostaviksi. Entä onko henkilökohtaisista toimittajakontakteista hyötyä ja jos on, miten niitä hankitaan? Jakson juontaa T-Median vastuullisuuspalvelujen johtaja Sari Kuvaja.

Vaikuta politiikassa!

Julkaistu 3.2.2020

Lobbari, asiantuntija vai kansalaisvaikuttaja? Tässä keskustelussa puhumme järjestöistä ja vaikuttamisesta poliittiseen päätöksentekoon. Monet poliitikot saavat valtavan määrän informaatiota eri tahoilta. Mitä järjestötoimijan pitää tietää poliitikoista ja päätöksenteosta saadakseen näkemyksensä läpi tästä tulvasta? Mitä pitää tehdä, kenet pitää tuntea ja mitä ehdottomasti pitää välttää? Miten juhlitaan voittoa ja miten tappio otetaan vastaan? Keskustelijoina jaksossa ovat Vihreiden kansanedustaja Tiina Elo Espoosta sekä pitkän linjan vihreä aktiivi ja vaikuttajaviestintätoimisto Miltton Networks Oy:n osakas Elina Moisio. Keskustelua johdattelee Vihreän sivistysliiton hallituksen puheenjohtaja Tuomas Viskari.

Järjestöt vaikuttamistyön kentällä

Julkaistu 22.1.2020

Järjestöillä on tärkeä rooli yhteiskunnan rakentajina ja vaikuttajina. Miten rooli vaikuttajina on historian saatossa kehittynyt? Mitä järjestöt tarvitsevat tulevaisuudessa onnistuakseen vaikuttajina? Miten järjestö käyttää vaikuttamisvaltaansa viisaasti? Järjestöjen vaikuttamistyöstä keskustelevat pitkän linjan järjestökehittäjä, Kansalaisfoorumin entinen pääsihteeri tohtori Aaro Harju ja järjestöihin erikoistunut strategiavalmentaja Petri Toikkanen. Samalla kuullaan, mitä ovat ”shekkivihko”-järjestöt, ”projekti-villitys” ja millä tavalla suomalainen järjestökenttä on ihan omanlaisensa harvinaisuus, jota ulkomailla ihmetellään.

Takaisin podcastien listaan