Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Harhaoppia

Epätervettä teologiaa ja vääriä vastauksia. Harhaoppia-podcastissa käsitellään perimmäisiä kysymyksiä tavalla, joka ottaa vakavasti modernin tiedon, kristinuskon ja kriittisen ajattelun. Facebook: Harhaoppia Email: [email protected]

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 22 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 27.6.2019.

22. Q&A: Menestysteologia, uskovaiset eläimet ja Raamatun myyttejä

Julkaistu 9.9.2020

Harhaoppia on täällä taas. Kakkoskauden erikoispitkässä avausjaksossa Markus Finnilä vastaa kuulijoiden lähettämiin kysymyksiin. Jakson kysymykset:

 1. Paholainen kuvitellaan perinteisesti sarvipäiseksi sorkkajalaksi. Onko tällä pohjaa Raamatussa? (Vastaus: Ei, mutta oikeastaan kyllä.)
 2. Mitä menestysteologia on ja mistä se kumpuaa? Toimiiko se vai ovatko sen lupaukset katteettomia? (Vastaus: Menestysteologian mukaan uskomalla Jeesukseen saa taloudellisia ja terveyteen liittyviä siunauksia eli rahaa ja terveyttä. Oppi on epäraamatullinen, etuoikeutettuun asemaan perustuva ja moraaliton.)
 3. Onko eläimillä uskonnollisuutta? (Vastaus: Kyllä, mutta oikeastaan ei.)
 4. Jos luomiskertomus on myytti, entä tarina Kainista ja Abelista? Onko ensimmäisen murhan tarinalla jokin symbolinen merkitys? (Vastaus: Tarkasti lukemalla huomataan, että Kainin ja Abelin tapauksella on mielenkiintoisia yhtäläisyyksiä Adamin ja Eevan tarinan sekä Juudan valtakunnan historian kanssa. Tarina kertoo jotain syvällistä ihmisenä olemisesta ja kokemuksesta elämän absurdiudesta, ja yksi ikkuna sen merkitykseen on René Girardin teoria syntipukeista.

Harhaoppia on podcast, jossa perimmäisiä asioita käsitellään tavalla, joka ottaa vakavasti Raamatun, uskon, kriittisen ajattelun ja tieteen. Tarjolla on epätervettä teologiaa ja vääriä vastauksia elämän suurimpiin kysymyksiin.

Email: [email protected]

Loppumusiikki: Antti Luode

--- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

21. Lauri Kemppainen a.k.a. Daikini: Mistä tässä kaikessa on kyse?

Julkaistu 15.6.2020

Kun ihmisen tarve löytää elämälleen merkitys törmää maailmankaikkeuden välinpitämättömyyteen, syntyy kokemus, jota kutsutaan eksistentiaaliseksi ahdistukseksi. Onko millään mitään väliä, kun jokainen meistä kuolee kuitenkin kohta? Mitä täällä oikein tapahtuu?

Olemassaolon suurimmista kysymyksistä Markuksen kanssa saapuu keskustelemaan pappi ja teologian tohtori Lauri Kemppainen. Hän on paitsi syvällinen uskonnonfilosofinen ajattelija, myös muusikko, joka tunnetaan räppäri Daikinina ja huutometalliartisti Pappina, joka käsittelee tuotannossaan usein kärsimyksen, kuoleman, kauneuden, uskon ja epäuskon teemoja.

Jaksossa Lauri Kemppainen keskustelee Markus Finnilän kanssa mm. seuraavista aiheista: 

 • Kertooko ihmisen merkityksen kaipuu Jumalasta?
 • Miksi ei kannata hiljentää tietoisuutta omasta kuolevaisuudesta? 
 • Viittaako maailma itsensä ulkopuolelle?
 • Onko Jumala väkivaltainen? 
 • Raamattu ja uskonkriisit; 
 • Mitä pitäisi ajatella syntiinlankeemuksesta kun evoluutioteoria osoittaa väkivallan kuuluneen luomakuntaan alusta asti? 
 • Miksi Lauri Kemppainen ei ole ateisti? 
 • Millaista on kuoleman jälkeinen elämä? 

Linkit

Voit lähettää kysymyksiä ja palautetta podcastista sähköpostitse osoitteeseen [email protected]

Loppumusiikki: Antti Luode

--- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

20. Pauliina Kainulainen: Kristinusko luonnonuskontona

Julkaistu 23.5.2020

Kristinuskoa on totuttu pitämään ihmiskeskeisenä uskontona, mutta voiko evankeliumi olla hyvä uutinen myös maalle, vesille, kasveille ja eläimille? 


Jaksossa Markuksen vieraaksi saapuu Pauliina Kainulainen keskustelemaan luonnon pyhyydestä. Enonkosken luostariyhteisössä työskentelevä Kainulainen on evankelis-luterilainen pappi ja yksi Suomen johtavista ekoteologeista, joka on julkaissut useita teoksia hengellisyyden ja luontosuhteen yhteydestä, kuten Metsän teologia (2013) ja Suuren järven syvä hengitys (2019). Hänen ajattelussaan kristinusko, itämerensuomalainen käsitys luonnosta pyhänä sekä moderni tiede yhdistyvät tavalla, joka inspiroi radikaaliin muutokseen siinä, miten kohtelemme ympäristöämme. Teologinen tajunnanräjähtämisvaroitus!


Jakson aiheita ovat mm.

 • Miten Jeesuksen risti liittyy ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun?
 • Voiko muinainen itämerensuomalainen suhtautuminen sopia yhteen kristinuskon kanssa?
 • Mitä on panenteismi ja miksi sitä kannattaisi tunnustaa perinteisen jumalakäsityksen tai panteismin sijaan?
 • Jeesus luonnon pyhyyden opettajana
 • Miksi kristillisten yhteisöjen on usein niin vaikea tukea siirtymistä mustavalkoisesta lapsen uskosta avarampaan aikuiseen uskoon?
 • Mitä tekemistä kontemplaatiolla / meditaatiolla / hiljaisella rukouksella on luonnon pyhyyden kanssa? 
 • Uskon suhde aktivismiin ja poliittiseen toimintaan.
 • Jumalan läsnäolo evoluutiossa ja eläinkunnan kärsimys.


Enonkosken luostariyhteisön nettisivut: https://www.luostariyhteiso.fi/


Palautetta ja kysymyksiä podcastista voit lähettää osoitteeseen [email protected]


Loppumusiikki: Antti Luode

--- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

19. Q&A: Koronavirus, astrologia, Ilmestyskirja

Julkaistu 14.4.2020

Markus vastaa kuulijakysymyksiin, jotka tällä kertaa liittyvät tulevaisuuteen ja sen ennustamiseen.

Ensimmäisessä osiossa kysytään, onko koronavirus lopun ajan merkki ja mitä Raamattu sanoo siitä. Markus kertoo, että vaikka koronavirus-pandemia on vakava kriisi, sitä tuskin on syytä pitää erityisenä merkkinä vihan ajan saapumisesta, Jumalan tuomiona tai antikristuksen masinoimana biologisena aseena. Toisenlaista osviittaa Raamatusta voi kriisitilanteeseen kuitenkin etsiä.

Toiseksi kysytään, mitä astrologiasta voidaan sanoa Raamatun ja tieteen näkökulmasta. Raamattu suhtautuu kielteisesti tähdistä ennustamiseen ja tieteen näkökulmasta se on ajanhukkaa. Ramatussa kuitenkin vaikuttaa olevan astrologista symboliikkaa, joka nykylukijalta jää helposti huomaamatta. Esimerkiksi Israelin kansan varhaisvaiheista kertovia tarinoita voidaan lukea astrologisen kuvaston näkökulmasta.

Viimeiseksi kysymys, joka on tullut monelta kuulijalta: Miten Ilmestyskirjaa oikein pitäisi tulkita? Miksi se on ansainnut paikkansa Raamatun kaanonissa? Markus kertoo, mitä tiedetään Raamatun viimeisen kirjan mutkikkaasta tiestä osaksi pyhiä kirjoituksia. Johanneksen ilmestystä käytetään usein lopun ajan merkkien selvittämiseen, mutta se ei ole ainoa tapa lukea sitä. Markus esittelee neljä tärkeintä tulkintaa, jolla tuosta monipäisiä monstereita ja tippuvia tähtiä kuhisevasta kirjasta on koetettu kaivaa esiin järkeä. 

E-mail: [email protected]

Loppumusiikki: Antti Lähde

--- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

18. Opettaako Raamattu monijumalaisuutta?

Julkaistu 26.2.2020

Raamatun ajatellaan opettavan, että on vain yksi Jumala. Totuus on monimutkaisempi. Mitä pitäisi ajatella niistä Vanhan testamentin kohdista, joissa Israelin Jumala Jahve esitetään yhtenä monista jumalista? Tässä jaksossa harhaopettaja Markus Finnilä kertoo, miksi muinaisen lähi-idän uskontojen ajatus kosmisella vuorella kokoontuvasta jumalten kokouksesta on olennainen koko Raamatun tarinan ymmärtämisen kannalta ja miten se valaisee sitä, miten evankeliumien kirjoittajat ymmärsivät Jeesuksen merkityksen. Raamattunörttivaroitus!

Lopputunnari: Antti Luode

--- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

17. Petri Samuel Tikka: Kristillinen universalismi

Julkaistu 8.2.2020

Pelastuvatko kaikki ihmiset lopulta? Näin uskoo luterilainen teologi ja pappi Petri Samuel Tikka, joka kannattaa universalismia. Kristillinen universalismi on käsitys, jonka mukaan Jeesuksen sovitustyö onnistui niin hyvin, ettei kukaan voi jäädä Jumalan rakkauden ulkopuolelle ikuisiksi ajoiksi. Harva nykykristitty on törmännyt universalismiin ainakaan sen kristillisessä muodossa, mutta varhaisessa kirkossa se oli yleinen käsitys - joidenkin mukaan kenties kaikkein yleisin.


Tässä jaksossa Markus ja Petri keskustelevat esimerkiksi:

- Raamatun kohdista, jotka viittaavat koko maailman pelastumiseen

- helvetin  olemuksesta ja sitä koskevien käsitysten historiasta

- universaalia toivoa kohtaan esitetystä kritiikistä

- vapaasta tahdosta

- ikuiseen tietoiseen kidutukseen uskomisen seurauksista henkilökohtaisessa elämässä.


Linkki huhtikuun 2020 "Toivo - Hope (Universaali pelastus kristillisessä teologiassa?" -seminaarin sivustolle


Loppumusiikki: Antti Luode

--- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

16. Hanna Kivisalo: Elämäntapana armo

Julkaistu 22.1.2020

Vuoden ensimmäisessä Harhaoppia-podcastissa Markuksen vieraaksi saapuu Sekunnit ja tunnit -blogin pitäjänä tunnettu kirjailija ja teologi Hanna Kivisalo. Aiheena on armo, jota voidaan pitää koko kristinuskon ytimenä ja joka sotii arkijärkeä vastaan niin paljon, että siitä on vaikea pitää kiinni. Keskustelussa käsitellään myös sitä, mitä seurauksia voi olla kun armo on pimennossa: uskonnon varjolla tapahtuva tuomitseminen, helvetin pelko sekä hengelliset traumat ja niistä selviytyminen.

Linkkejä

Loppumusiikki: Antti Luode

--- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

15. Q&A: Joulun teologiaa

Julkaistu 1.12.2019

Vuoden 2019 viimeisessä Harhaoppia-jaksossa Markus vastaa kuuntelijoiden jouluaiheisiin teologisiin kysymyksiin. Jaksossa käsitellään joulun ilosanoman näkökulmasta niin joulupukkia, evoluutiota kuin egyptiläisten jumalien genitaaleja. 

Jakson kysymykset:

1. Onko joulu pakanallinen juhla ja ovatko sen perinteet peräisin muualta kuin kristinuskosta? Jos on, sopiiko sen viettäminen sittenkään kristitylle?

2. Syntyikö Jeesus oikeasti Betlehemissä, vai väittääkö Luukas niin ainoastaan siksi, että Vanhan testamentin mukaan messias tulisi siellä syntymään?

3. Olen kuullut, että usko Jeesuksen neitseelliseen syntymään perustuu käännösvirheisiin ja että se on kopioitu Raamattua vanhemmista mytologioista. Onko tämä totta?

4. Jos Jeesus kerran on yksi Jumalan persoonista, katosiko Jumalasta yksi kolmasosa kun hän syntyi ihmiseksi?

Loppumusiikki: Antti Luode

--- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

14. Ei-kristittyjen pelastuminen, aikamatkustus ja ihmeet

Julkaistu 14.11.2019

Markus vastaa kolmeen kuulijakysymykseen:

1. Monesti kuulee sanottavan, että kaikissa uskonnoissa on kysymys pohjimmiltaan samasta asiasta. Mitä mieltä olet tästä? Johtavatko kaikki uskonnot samaan paikkaan?

 • Kristinuskossa on kolme perusnäkemystä asiasta: 1) eksklusivismi, jonka mukaan vain kristityt voivat pelastua; 2) pluralismi, jonka mukaan pelastukseen on monia teitä, joista Jeesus on vain yksi; 3) inklusivismi, jonka mukaan Jeesus on ainoa pelastaja, mutta myös ei-kristityt voivat pelastua hänen kauttaan.

2. Jos aikakone keksitään joskus, voiko kristitty käyttää sitä hyvällä omallatunnolla? Liittyykö aikamatkustukseen teologisia kysymyksiä?

 • Vastaus: Kyllä liittyy.

3. Tapahtuuko ihmeitä? Esimerkiksi parantaako Jumala tänä päivänä sairaita?

 • Kysymykseen on vaikea vastata, koska tapa jolla ihmeet ymmärretään nykyään (yliluonnollinen eli fysiikan lakeja rikkova tapahtuma, joka on seurausta Jumalan väliintulosta) on kaukana kristinuskon klassisesta ihmekäsityksestä. Apua saattaa löytyä avoimesta ja relationaalisesta teologiasta, jossa Jumalan ajatellaan toimivan maailmassa suostuttelemalla.

Kirjallisuutta:

Lopputunnari: Antti Luode

--- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

13. Halloween-special: Raamatun kaaoshirviöt

Julkaistu 17.10.2019

Halloween on hirviöiden juhlaa, mutta harva tuntee Leviatania, suurinta ja pelottavinta Raamatussa mainituista kaaoshirviöistä. Se tunnetaan monissa muinaisen Lähi-idän mytologioissa, joiden tarut kertovat sen saaneen surmansa aikojen alussa jumalten käsissä. Leviatan-myyttiin viitataan Raamatun ensimmäisellä ja viimeisellä sivulla ja monta kertaa välissä. Jaksossa harhaopettaja käsittelee sitä, mitä ihmettä pakanallinen myytti tekee Raamatun sivuilla ja mitä se voi opettaa ihmisyydestä? Entä miten taru Leviatanista vaikuttaa Jeesuksen elämän ja kristillisen kasteen takana?

Jakson raamatunpaikat:

 • 1. Moos. 1 (ensimmäinen luomiskertomus)
 • Job. 40 - 41 (kuvaus Leviatanista ja toisesta kaaoshirviöstä Behemotista)
 • Ps. 74:14 (Jahve Leviatanin päiden murskaajana)
  • Ps. 104:26 (Leviatan Jahven luomuksena) 
  • Jes. 27:1 (Profetia Jahven tulevasta kostosta Leviatanille) 
  • Jes. 51:9 (Kaaoshirviö Rahab) 
  • Jer. 51:55-56 (Babylon kaaosmerenä)
  • Ilm. 21:1 (Uusi luominen, jossa ei ole merta)

Lopputunnari: Antti Luode

--- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

12. Jake Lindqvist: Mystiikka

Julkaistu 7.10.2019

Teologi ja Tampereen helluntaiseurakunnan seurakuntapastori Jake Lindqvist liittyy Markuksen seuraan keskustelemaan mystiikasta. Mystiikka on kokemuksellista uskoa, jonka taustalla on käsitys siitä, että Jumala tai perimmäinen todellisuus on pohjimmiltaan mysteeri - sanoinkuvaamaton todellisuus, jota uskonnollinen kieli ei pysty täysin kuvaamaan. Tämän päivän kristillisyydessä mystiikkaa tunnetaan  huonosti, mutta sen vaihtoehtoinen teologia ja erilaiset kristillisen meditaation eli kontemplaation menetelmät voivat johdattaa syvempään jumalasuhteeseen uskonkriisin jälkeen. 

Jakson aiheita:

 • Mitä mystiikka on?
 • Mikä merkitys Raamatulla on, jos Jumalaa ei edes teoriassa voi kuvata sanoin?
 • Katafaattinen (sanallinen) ja apofaattinen (sanaton) hengellisyys
 • Miksi kirkon traditiota ei kannata väheksyä?
 • Mitä väliä on kolminaisuusopilla ja miten se liittyy Jumalan ymmärtämiseen mysteerinä?
 • Miksi mystiikka on helluntailaiselle luonnollisempi teologinen liittolainen kuin fundamentalismi?

Kirjallisuutta:

Gregory A. Boyd - Seeing is believing: Experience Jesus through imaginative Prayer

Peter Halldorf - 12 kirkkoisää

Lopputunnari Antti Luode.

--- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

11. Perisynti ja muita asioita, joita ei ole Raamatussa

Julkaistu 23.9.2019

Jaksossa harhaopettaja vastaa kolmeen kuulijakysymykseen, jotka tällä kertaa käsittelevät sellaisia asioita joiden ajatellaan kuuluvan Raamattuun, mutta lähemmin tarkasteltuna asia onkin monimutkaisempi. Kysymykset: 1. Joskus kuulee sanottavan, ettei Jumala salli mitään sellaista tapahtua, mitä ei jaksa kantaa. Sanotaanko Raamatussa näin? Onko muita yleisiä sanontoja, joiden ajatellaan olevan Raamatussa vaikkeivät ne ole? 2. Mitä ajatella perisyntiopista? Olemmeko tosiaan läpimätiä eikä meissä ole mitään hyvää? 3. Miksei kertomus avionrikkoneesta naisesta (Joh. 7:53 - 8:11) esiinny missään raamattukäsikirjoituksessa ennen vuotta 1000? Lopputunnari: Antti Luode --- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

10. Henna Salo: Feministinen kristinusko

Julkaistu 10.9.2019

Pastori Henna Salo liittyy Markuksen seuraan keskustelemaan feminismistä ja tasa-arvosta sekä niiden suhteesta Jeesuksen seuraamiseen. Feminismi herättää paljon epäluuloja seurakunnissa, vaikka patriarkaalisten rakenteiden vastustaminen oli keskeistä Jeesuksen ja Vanhan testamentin profeettojen toiminnassa.  Miten Raamattua luetaan feministisestä näkökulmasta? Keskustelussa käsitellään niin yhteiskuntaa, teologiaa kuin raamatuntulkintaa sekä luterilaisuuden, helluntailaisuuden ja muiden kirkkokuntien suhdetta tasa-arvoon.


Henna Salo tunnetaan paitsi hengellisestä työstään myös aktiivisesta yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Hän on yksi Taantuvan tasa-arvon kirkko -teoksen kirjoittajista ja hänen ääntään voidaan kuulla myös samannimisessä podcastissa.


Linkit:

Taantuvan tasa-arvon kirkko -teos
Taantuvan tasa-arvon kirkko -podcast


Lopputunnari: Antti Luode

--- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

9. Kuolemanrajakokemukset, Aadamin evoluutio ja muita kysymyksiä

Julkaistu 23.8.2019

Jaksossa harhaopettaja Markus Finnilä vastaa neljään kuulijakysymykseen, jotka käsittelevät kuolemanrajakokemuksia, markionismia, evoluutioteoriaa ja syntiinlankeemusta sekä huonosti saarnaavia pastoreita. 1. Mitä ajatella kuolemanrajakokemuksista? Ovatko ne haaste kristinuskolle vai tukevatko ne kenties sitä? Kuolemanrajakokemukset ovat kaikissa kulttuureissa esiintyvä ilmiö, jossa kuolemanvaarassa tai muussa ääritilanteessa oleva ihminen kokee sielunsa vierailevan hetken tuonpuoleisesta. Markus kertoo tutkimusten pohjalta siitä, miten kokemuksia on pyritty selittämään ja analysoimaan ja esittää lopuksi omia teologisia arveluitaan aiheesta. 2. Mitä ajattelet Markionin ajatuksista? Markion oli varhaisessa kristinuskossa toiminut opettaja, joka torjui Vanhan testamentin ja sen Jumalan, koska ei pitänyt mahdollisena sen yhteensovittamista Uuden testamentin jumalakuvan kanssa. Markus kertoo sympatiseeraavansa Markionia mutta perustelee sitten, miksi torjuu hänen ajatuksensa. 3. Mihin evoluutioprosessin vaiheeseen sijoittuu syntiinlankeemus? Syntiinlankeemus liittyy Raamatussa olennaisesti ihmisen tehtävään Jumalan kuvana ja sen väärinkäyttämiseen. Siksi syntiinlankeemuksen, jonka Markus ymmärtää olevan enemmän arkkityyppinen kuin historiallinen tapahtuma, voi ajatella liittyvän tiettyihin psykologisiin, sosiologisiin ja kulttuurisiin ilmiöihin joiden paikasta esihistoriassa voidaan esittää hyviä arveluita. Aiheella on myös yllättävää opetettavaa päivittäisestä elämästä. 4.  Kuinka voi uskoa Pyhän Hengen puhuvan pastorien välityksellä, kun seurakunnat aiheuttavat niin paljon traumoja? Protestanttinen kristinusko on usein liian saarna- ja pastorikeskeistä, mikä saattaa luoda täyttymättömiä odotuksia. Harhaopettaja kaivaa apua yllättävästä suunnasta - katolisen kirkon opista paavin erehtymättömyydestä. Hän antaa myös omien kokemustensa pohjalta vinkkejä siitä, mistä etsiä Pyhän Hengen puhetta jumalanpalveluksessa, jos saarna tuntuu höpöhöpöltä.  Kirjallisuutta: Leo Näreaho - Kuolemanrajakokemukset Markionismista suomeksi kansantajuisesti: Jaakko Heinimäki - Kerettiläisen käsikirja Evoluution teologiaa suomeksi: Eero Junkkaala - Alussa Jumala loi... Katolisen kirkon katekismus Lopputunnari: Antti Luode --- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

8. Fundamentalismin jälkeinen usko (vieraana Benjamin Värre)

Julkaistu 14.8.2019

Kaksi entistä fundamentalistikristittyä ja nykyistä ihan vain kristittyä keskustelevat hengellisestä matkastaan. Markuksen seuraan liittyy teologi ja opettaja Benjamin Värre juttelemaan siitä, miltä näyttää usko Jeesukseen maailmankuvan muuttumisen jälkeen. Polveilevassa keskustelussa käsitellään esim. konservatiivisen uskon hyvät ja huonot puolet, lasten kasvattaminen uskonkriisin jälkeen sekä Jahven suhde muihin lähi-idän jumaliin. Kuulemme myös, miksi Markuksen kannattaisi kääntyä luterilaiseksi ja että millä perusteella Jumalan olemassaolo ei ole Jeesuksen seuraamisen kannalta niin kiinnostava kysymys kuin luulisi.

Benjaminin mainitsema kirja: Owe Wikström - Häikäisevä pimeys.

Lopputunnari: Antti Luode.

--- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

7. Multiversumi, Nooan arkki, maailmanloppu?

Julkaistu 5.8.2019

Harhaoppia-podcastissa vastataan tällä kertaa kolmeen kysymykseen, joiden vastaukset koettelevat mielikuvituksen rajoja:

1. Mikä on multiversumiteoria ja mikä on sen suhde uskontoihin?

2. Onko vedenpaisumus historiallinen tapahtuma?

3. Tuleeko joskus maailmanloppu?

Loppumusiikki: Antti Luode.

--- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

6. Sielu, meditaatio, kielilläpuhuminen?

Julkaistu 26.7.2019

Harhaopettaja vastaa tässä jaksossa hänelle esitettyihin kysymyksiin, joista kaikki liittyvät jollakin tavalla ihmisen pään sisäisiin asioihin. 00:00 Onko ihmisellä sielua vai perustuuko tietoisuutemme vain aivojen kemiaan? Markus kertoo neljästä erilaisesta näkemyksestä, jotka ovat dualismi, materialismi, emergentismi ja panpsykisismi. Kaikki niistä sopivat kristinuskon kanssa yhteen, eikä kysymys siitä, onko meillä aineetonta sielua vai ei, ole olennainen uskon kannalta. 16:13 Mitä mieltä olet meditaatiosta? Meditaation terveysvaikutukset ovat kiistattomia, eikä olekaan ihme, että sillä on paikkansa monessa uskonnossa - kristinusko mukaan lukien. 36:42 Onko kielilläpuhuminen vain siansaksaa vai jotakin enemmän? Mitä tiede sanoo asiasta? Kielilläpuhuminen on kristinuskossa tavattava ilmiö, jossa ihminen rukoilee itselleen käsittämättömin sanoin. Se on Uuden testamentin mukaan yksi ns. Pyhän Hengen armolahjoista. Kielilläpuhumista ei ole tieteellisesti tutkittu paljoa, mutta vähäiset tutkimukset viittaavat siihen että kysymys ei ole mistään tunnetusta kielestä, muttei myöskään itse keksitystä siansaksasta. Loppumusiikki: Antti Luode --- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

5. Evoluutio

Julkaistu 15.7.2019

Moni vakaumuksellinen kristitty torjuu evoluutioteorian. Usein tämä johtuu evoluutioteoriaan ja kristilliseen oppiin liittyvistä väärinkäsityksistä. Jaksossa harhaopettaja Markus Finnilä käsittelee 15 yleisesti uskottua myyttiä, jotka liittyvät evoluutioon ja luomiseen.

Tunnari: Antti Luode

--- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

4. Onko Raamattu totta ja muita kysymyksiä maailman oudoimmasta kirjasta

Julkaistu 8.7.2019

Teologi ja harhaopettaja Markus Finnilä vastailee neljään hänelle esitettyihin kysymykseen, jotka liittyvät Raamatun kummallisuuksiin.

00:00 Onko Raamattu totta? 

Joosuan kirjasta eteenpäin Raamatun tarinan suuret päälinjat ovat sellaisia, joille historiantutkimus antaa tukea. Yksittäisistä kertomuksista on vaikea sanoa. Historiallisuuden kriteerit olivat Raamatun kirjoittamiskulttuureissa erilaiset kuin nykyään. Lisäksi Raamattu sisältää myös sellaisia kertomuksia, jotka vaikuttavat siltä, että niitä on tarkoitus lukea fiktiona, kuten Joonan kirja. Kristinuskon opin kannalta merkityksellistä on ainoastaan se, että Jeesuksen kuolemalla ja ylösnousemuksella on historiallinen perusta, ja kaikkeen muuhun voidaan suhtautua avoimesti.

15:02 Jos Raamattu on täydellinen kirja, miksi sitä on niin vaikea ymmärtää? Eikö Jumala osaa kommunikoida selkeästi? 

Ajatus Raamatusta täydellisenä kirjana ei ole kovin raamatullinen eikä kristillinen perinnekään sitä sellaisena pidä. Raamatun monitulkintaisuuden ja arvoituksellisuuden näkeminen ongelmana saattaa johtua siitä, että meillä on erilaiset odotukset ja arvot kuin sen kokoajilla. Vaikuttaa siltä, että juuri nämä ominaisuudet voivat saada aikaan viisauden ja rakkauden hyveiden kehittymistä Raamatun tekstien kanssa kamppailevan yhteisön elämässä.

27:25 Raamatussa kielletään esim. sianlihan syöminen ja kahdesta erilaisesta langasta valmistettuun vaatteeseen pukeutuminen. Miksi kristityt eivät noudata näitä käskyjä? 

Nämä käskyt sisältyvät Tooraan. Se syntyi muinaisen Lähi-idän kulttuurissa, jossa korkein juridinen auktoriteetti ei ollut kirjoitetussa laissa, vaan yhteisön jakamissa arvoissa. Kirjoitetun lain tehtävänä oli toimia yhtenä näiden arvojen ilmentäjänä eikä kysymys ollut niiden sanatarkasta sisällöstä. Tästä kertoo esimerkiksi se, että Toorassa kuten eräissä muissakin muinaisissa saman kulttuuripiirin lakikokoelmissa on samasta aiheesta erilaisia käskyjä. Uudessa testamentissa sanotaan suoraan, ettei Tooran kummallisia käskyjä tarvitse noudattaa, sillä niiden tarkoitus oli erottaa Israelin kansa muista kansoista. Jeesuksen seuraajien keskuudessa eri kansojen välisten raja-aitojen on taas tarkoitus kaatua.

38:36 Miten suhtaudut sellaisiin raamatunkohtiin, joissa Jumalasta saa moraalittoman kuvan (esim. orjuuden hyväksyminen ja väkivaltaan yllyttäminen)? 

Toiset koettavat osoittaa, ettei kohdissa ole kysymys niin moraalittomista kuin miltä ensiksi vaikuttaa, toiset taas vetoavat siihen, että Jumala kyllä tietää paremmin, eikä häntä pidä kyseenalaistaa. Vaikka perinteisissä tavoissa tulkita Raamatun "rumia kohtia" on hyviä puolia, Markus kertoo, miksi ne eivät ole vakuuttaneet häntä. Hän esittää lupaavana vaihtoehtona Greg Boydin ristinmuotoisen tulkinnan (Cruciform Hermeneutics), jossa rumia kohtia luetaan Jeesuksen ristin näkökulmasta. Boydin teoria paljastaa rumien kohtien takaa yllättävällä tavalla sen saman Jumalan, joka ilmenee itsensä uhraavassa ja loppuun asti rakastavassa Kristuksessa. 

Mainittu kirjallisuus:

Gregory A. Boyd - Crucifixion of the Warrior God (https://www.amazon.com/Crucifixion-Warrior-God-Volumes/dp/1506420753)
Gregory A. Boyd - Cross Vision: How the Crucifixion of Jesus Makes Sense of Old Testament Violence (https://www.amazon.com/Cross-Vision-Crucifixion-Testament-Violence-ebook/dp/B074GJSPNZ/ref=sr_1_1?keywords=cross+vision&qid=1565170986&s=books&sr=1-1)

Tunnari: Antti Luode

--- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

3. Mitä Raamattu ei ole?

Julkaistu 1.7.2019

Raamatulta kysytään paljon sellaisia kysymyksiä, joihin siitä ei löydy vastauksia. Siksi se, mitä Raamatun kirjoittajat todella haluavat sanoa - ja kenties Jumalan Henki heidän kanssaan - menee monelta ohi. Jaksossa Markus kertoo, millä perusteella Raamattu ei ole:

1. Sääntökirja - se sisältää tarkoituksella toistensa kanssa ristiriidassa olevia käskyjä, ohjeita ja neuvoja, joilla on ihan toinen tarkoitus kuin tarjota yleispätevät elämän pelisäännöt. 

2.Tiedekirja - maailmankaikkeuden synnyn ja muiden tieteellisten kysymysten selvittäminen Raamatun avulla on sen väärinkäyttöä, sillä sen kirjoittajia on kiinnostanut ihan muut asiat.

3.Opettavainen kirja esikuvallisista ihmisistä - useimmat kristittyjen pyhän kirjan hahmoista ovat sellaisia, ettei heistä todellakaan kannata ottaa mallia.

4. Katekismus - kirja, jossa luetellaan mihin ihmisen kuuluu uskoa. Raamatun monet erilaiset kuvaukset Jumalasta ovat ongelma sellaiselle ihmiselle, jolle Raamattu on uskon kohde. Kristinuskon ei ole kuitenkaan tarkoitus olla uskoa Raamattuun, vaan Jeesukseen.

Tunnari: Antti Luode

--- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

2. Pelottavia kysymyksiä

Julkaistu 30.6.2019

Saatana, perkele, helvetti ja muita rumia sanoja. Harhaopettaja vastaa hänelle esitettyihin pelottaviin teologisiin kysymyksiin. 

Jakson sisältö: 

00:00 Ovatko Saatana ja Perkele samoja vai eri hahmoja?  Markus valaisee Raamatullisen saatanan ja suomalaisen muinaisuskon Perkeleen yhteen sulautumisen historiaa. Samalla pohditaan, täytyykö kristityn uskoa näkymättömään sarvipäiseen olioon, vai onko olemassa muita tapoja ottaa vakavasti Raamatun väitteet saatanasta. 

11:27 Mikä on pedon merkki? Monen fundamentalistikristityn mukaan Johanneksen ilmestyksessä mainittu otsaan tai oikeaan käteen laitettava pedon merkki tai sen luku 666 merkitsee ihmiskehoon upotettavaa lähimaksumikrosirua. Tämä tulkinta kuitenkin ohittaa sen, miten alkuperäiset lukijat todennäköisesti ymmärsivät Johanneksen näyn omassa kontekstissaan. [Korjaus jakson väittämään: toisin kuin Markus väittää, keisari Neron lukuarvoksi ei tule 666 sekä hepreassa että kreikassa. Todellisuudessa luku saadaan kirjoittamalla Neron kreikkalainen nimitys heprealaisilla kirjaimilla.] 

29:39 Miten Jumalan rakkaus sopii yhteen helvetin ikuisen kidutuksen kanssa? Kristinuskossa on kolme pääasiallista teoriaa helvetistä, joista vain yksi sisältää ajatuksen ikuisesta kidutuksesta. Vastauksessa kerrotaan  ikuisen tietoisen kidutuksen opista sekä sille vaihtoehtoisista annihilationismista (helvetti tuhoutumisena) ja universalismista (kaikkien pelastuminen). Lopuksi harhaopettaja hahmottelee omaa käsitystään asiasta. Tunnari: Antti Luode.

--- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

1. Kysy harhaopettajalta

Julkaistu 27.6.2019

Historiallinen Jeesus, avaruusolioita ja muuta. Teologi ja uskonnon opettaja Markus Finnilä vastailee hänelle esitettyihin kysymyksiin.

Jakson kysymykset:

00:00 Onko Jeesuksesta Raamatun ulkopuolisia todisteita ja jos on, mitä hänestä tiedetään?

11:36 Onko avaruudessa elämää? Mitä Raamatussa sanotaan asiasta?

24:03 Mikä on oudoin uskonto, jonka tiedät?

41:32 Miten epäilyksistä pääsee eroon?

Tunnari: Antti Luode.

--- Send in a voice message: https://anchor.fm/harhaoppia/message

Takaisin podcastien listaan