Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Kalankääreiksi

Keskustelu ei pääty kalankääreisiin. Etelä-Saimaan podcast kurkistaa uutisten taakse.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 15 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 13.2.2019.

Viisi tapaa, joilla Etelä-Karjalan väestö lähtee nousuun (ja miksi kaksi ei toimi)

Julkaistu 11.12.2019

Kalankääreiksi-podcast pohtii tapoja, joilla Etelä-Karjalan synkkä väestökehitys käännetään tai edes pysäytetään.Visioita pyydettiin muun muassa aluetutkija Timo Arolta ja kirjailija Risto Isomäeltä. Keskustelijoina Etelä-Saimaan Juho Maijala ja Sini Lemmetty.

Lari-Pekka Ruotsi kertoo, mitä Lappeenrannan ravintoloista puuttuu

Julkaistu 27.11.2019

Pitkän uran ravintola-alalla tehnyt Lari-Pekka Ruotsi kertoo miksi Lappeenrannan keskustan ravintolat ovat niin samanlaisia keskenään ja miksi Suomessa pitäisi tipata niin kuin ennen vanhaan. Ruotsi myös ruotii suomalaista palvelukulttuuria ja kertoo miksi pihviravintolastakin pitää löytyä vegevaihtoehtoja.

Lappeenrannan linnoituksen salakäytävän pitäisi olla syvällä kuin metrotunneli

Julkaistu 13.11.2019

Etelä-Karjalasta ei löydy vanhempia rakennuksia, koska venäläiset hävittivät lähes kaiken 1700-luvulla. Rusalan talo vuodelta 1720 on ainoa säilynyt rakennus, joka valmistui ennen pikkuvihaa. Lappeenrannan linnoituksessa on tuskin ollut salakäytävää, eikä petollinan piika ratkaissut Lappeenrannan taistelua kesällä 1741.

Veropäivän erikoisjakso: Miksi Etelä-Karjalan tulokärki on niin kapea?

Julkaistu 4.11.2019

Veropäivän erikoisjaksossa puhutaan Etelä-Karjalan eniten tienanneista. Mitä tulokärki kertoo eteläkarjalaisista menestyjistä ja miten suurituloisten listalle saataisiin lisää nimiä. Kalankääreiksi-podcastin vieraana LUTn kauppakorkeakoulun professori Karl-Erik Michelsen.

Miksi Lappeenrannan uudesta jäähallista päättäminen on niin vaikeaa?

Julkaistu 30.10.2019

Etelä-Saimaan politiikkaa seuraava toimittaja Harri Manskinen kertoo, missä Lappeenrannan jäähallihankkeessa mennään. Manskisen mukaan keskustaan suunniteltavan hallin niin sanottu kevytversio voi olla vahvoilla, kun asiasta keväällä päätetään. Manskinen uskoo, että päätökset on tehty ennen kesälomia 2020.

Uhkaavatko mie ja sie kadota, kun Youtube pistää nuoret mäsättämään?

Julkaistu 2.10.2019

Etelä-Saimaan Kalankääreiksi-podcastissa keskustellaan siitä, miten sosiaalinen media muuttaa nuorten puhetapaa. Moni vanhempi on huolissaan Etelä-Karjalan murteen korvautumisesta Helsingillä, mutta tutkimustietoa aiheesta on vaikea löytää. Studiossa ilmiötuottaja Juho Maijala ja ilmiöryhmän toimittaja Sini Lemmetty.

Miksi Etelä-Saimaan urheilusivuilla on niin paljon SaiPaa?

Julkaistu 18.9.2019

"SaiPa näkyy paljon, SaiPaa luetaan paljon ja siihen koitetaan vastatakin." Etelä-Saimaan urheilutoimituksen esimies Vesa Salminen kertoo Kalankääreiksi-podcastissa, miksi talvisin voi tuntua siltä, että urheilusivuilla on SaiPa-uutisia jatkuvasti.

Ilmailumuseo on huono bisnes, vaikka vanhat sotakoneet voivat olla jopa miljoonien arvoisia

Julkaistu 8.5.2019

Kaakkois-Suomen ilmailumuseoyhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Marttinen ei usko, että Lappeenrannasta olisi Suomen ilmailumuseon uudeksi kodiksi. Ilmailumuseotoiminta ei ole kannattavaa bisnestä, ja yhdistyskin kiinnostaa lähinnä yli 50-vuotiaita. Nuoria miehiä on sentään mukana silloin, kun vanhoja hylkyä etsitään esimerkiksi Saimaan pohjasta.

"20 vuoden kuluttua kilpapelaamiseen suhtaudutaan samalla tavalla kuin jääkiekkoon nyt"

Julkaistu 24.4.2019

Etelä-Karjalassa laitetaan pystyyn elektronisen urheilun eli kilpapelaamisen juniorijoukkueita. IPV:n ja LUT:n Trailblazers on edelläkävijä koko maailmassa. Imatralainen kilpapelaamisvalmentaja Miro Martikainen luotaa 13—16-vuotiaille tarkoitettua joukkuetta CS:GO:ssa, ja uskoo, että 20 vuoden kuluttua kilpapelaamiseen suhtaudutaan samalla tavalla suuren yleisön lajina kuin jääkiekkoon nyt.

Kotitalkkari ei suostu kaatamaan naapurin pensasta (ilman naapurin lupaa)

Julkaistu 10.4.2019

Lappeenrantalainen Juha Pirhonen on työskennellyt kotitalkkarina noin 20 vuotta. Hän ei ole malttanut jäädä edes eläkkeelle, vaikka se olisi ollut mahdollista jo neljä vuotta sitten. Mökkitalkkarin apua tarvitsevat esimerkiksi sellaiset ikäihmiset, jotka ovat jääneet asumaan yksin puolison kuoltua.

Pekka Lakka kertoo miksi on hyvä, että puolueet mittailevat lehtijuttuja tarkasti

Julkaistu 27.3.2019

Vaaleihin on enää reilut pari viikkoa aikaa, mutta vaalihuumasta on hädin tuskin tietoakaan. Kaakon Viestinnän sisältöjohtaja Pekka Lakka kertoo, että vaalihuuma herää tavallisestikin melko myöhään. Ensimmäisinä merkkeinä voidaan pitää puolueiden yhteydenottoja tasapuolisesta kohtelusta, joita on jo alkanut tulla toimitukseen. Vaaliaiheisessa podcastissa pohditaan myös eri puolueiden asemia Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Karjalassa.

Mistä Taipalsaaren yllätyskäänne johtui ja säilyykö Vehkataipaleen koulu?

Julkaistu 14.3.2019

Taipalsaaren kunnanvaltuusto ei yllättäen päättänytkään Vehkataipaleen koulun sulkemisesta, sillä kunnalla oli 1,7 miljoonan euron väärä käsitys. Koulua puolustamaan syntynyt kansanliike ei silti voi huokaista helpotuksesta, sillä kunnan taloustilanne ei ole erinomainen. Vehkataipaleen yli 60 oppilaan kyläkoulu on erityinen muun muassa siksi, että se sijaitsee niin lähellä Lappeenrannan kaupunkia. Voi olla, että Vehkataipale säilyy Etelä-Karjalan viimeisenä kyläkouluna.

Kaija Lankia kertoo, miksi kahvien juominen on toimittajalle niin tärkeää

Julkaistu 1.3.2019

Yli 40 vuotta toimittajana työskennelleellä Kaija Lankialla on viimeinen työpäivä Etelä-Saimaan toimituksessa. Elämäntyönsä Yhteissanomissa tehnyt Lankia kertoo miksi toimittajalle on niin tärkeä kahvitella haastateltavan kanssa ja kuinka hän uskoo, että Marx oli väärässä Lemin suhteen.

Pitäisikö yksinäisyyteen suhtautua kuin ilmastonmuutokseen?

Julkaistu 27.2.2019

Yhä useampi kärsii yksinäisyydestä, mutta siihen ei osata oikein suhtautua. Toisaalta yksinäisyyttä ei oteta vakavasti, ja sen ajatellaan olevan yksinäisen, hänen läheistensä ja naapurien vastuulla. Toisaalta yksinäisyydellä on vahva leima. Ehkä yksinäisyyden torjunnan pitäisi olla kaikkien yhteinen projekti samaan tapaan kuin ilmastonmuutos.

Voisivatko lumityöt tuoda turisteja Saimaalle?

Julkaistu 13.2.2019

Kaipaavatko talvimatkailijat tuntureita ja hiihtokeskuksia, vai olisiko ihan tavallisessa kävelyretkessä riittävästi eksotiikkaa? Entä voisiko saimaannorpan pesäkinosten kolaamisen valjastaa turistivetonaulaksi? Etelä-Saimaan ensimmäisessä Kalankääreiksi-podcastissa talvimatkailusta keskustelevat podaaja Juho Maijala ja toimittaja Helmi Muhonen.

Takaisin podcastien listaan