Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Uskonnon pitkä oppimäärä

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää maailman uskonnoista. Podcastissa käsitellään viikottain yhtä tai useampaa uutta uskontoa. Tervetuloa mukaan matkalle kulttuurien ja uskontojen maailmaan! Instagram: @uskonnonpitka ja email: [email protected].

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 15 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 21.6.2019.

#14 Uskomattomat uskonnot

Julkaistu 8.7.2020

Tässä jaksossa käsittelyssä uskomattomia uskontoja. Jaksossa perehdytään kolmeen erilliseen uskontoon, John Frum -liikkeeseen ja lastikultteihin yleisesti, raelilaisuuteen sekä pastafarismiin. Mistä uskonnoissa on kyse ja miksi juuri ne tuntuvat uskomattomilta uskonnoilta?

#13 Katolinen kirkko

Julkaistu 23.3.2020

Uskonnon pitkä oppimäärä -podcastin historian toistaiseksi pisimmässä jaksossa syvennytään maailman suurimman kirkkokunnan eli katolilaisuuden syövereihin. Jaksossa vieraana Jyri Soria. Jaksossa kuullaan myös paljon odotettu paljastus.

#12 Zarathustralaisuus

Julkaistu 20.3.2020

Viikon aiheena noin 111 000 kannattajan zarathustralaisuus, jonka sanotaan vaikuttaneen voimakkaasti suurimpiin maailmanuskontoihin, kuten kristinuskoon ja islamiin sekä esimerkiksi juutalaisuuteen. Mihin profeetta Zarathustraa seuraavat zarathustralaiset uskovat? Kuuntele jakso ja opi lisää.

BONUS: Kuinka valmistautua uskonnon ylioppilaskirjoituksiin?

Julkaistu 7.3.2020

Uskonnon pitkä oppimäärä -podcastin erikoisjaksossa paneudutaan ajankohtaiseen kysymykseen, kuinka valmistautua uskonnon ylioppilaskirjoituksiin. Menetelmiä on monia ja jokainen ihminen oppii eri tavalla, jaksossa asiaa lähestytäänkin yhden valmistautujan näkökulmasta. Palautetta ja jaksotoiveita voi lähettää Instagram directillä @uskonnonpitka tai sähköpostitse osoitteeseen [email protected].

#11 Islam

Julkaistu 7.3.2020

Tänään perehdytään podcastin lyhyen historian eniten toivottuun aiheeseen eli islamiin. Mihin muslimi uskoo? Mitä eroa on sunnalaisuudella ja siialaisuudella? Mitä Koraani pitää sisällään? Muun muassa näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastataan tässä Uskonnon pitkä oppimäärä -podcastin uusimmassa jaksossa.

#10 Pelastusarmeija

Julkaistu 17.2.2020

Pitkän tauon jälkeen on jälleen aika paneutua uuteen kiinnostavaan uskolliseen liikkeeseen. Tässä jaksossa keskitytään William ja Catherine Boothin 1800-luvun Lontoossa perustamaan Pelastusarmeijaan.

#09 Kansan temppeli, Daavidin oksa ja Auringon temppeli

Julkaistu 18.8.2019

Tämän viikkoisessa erikoisjaksossa käsitellään kolmea toivottua kulttia, Kansan temppeliä, Daavidin oksaa ja Auringon temppeliä. Mitä yhteistä oli Jim Jonesin, David Koreshin ja Joseph di Mambron johtamilla liikkeillä ja mitä niille lopulta tapahtui? Kuuntele jakso ja ota selvää. 

#08 Sikhiläisyys

Julkaistu 11.8.2019

Tällä viikolla puhutaan Intian toisesta suuresta uskonnosta ja maailman viidenneksi suurimmasta uskonnosta sikhiläisyydestä. Keitä olivat kymmenen gurua ja miten ne liittyvät sikhiläisyyteen? Entä millainen on uskonto, jonka kannattajat eivät saa leikata hiuksiaan?

#07 Ateismi

Julkaistu 2.8.2019

Tämän viikkoisessa jaksossa vieraana Rasmus Tillander, jonka kanssa keskustellaan ateismista. Millaisia eri muotoja ateismilla ja mitä on paljon puhuttu nykyateismi? 

#06 Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko

Julkaistu 27.7.2019

Tällä kertaa puhutaan Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta, tuttavallisemmin mormonikirkosta. Kirkon perusti 1800-luvulla Yhdysvalloissa nuori Joseph Smith. Miten kirkko syntyi ja mihin mormonit uskovat? Muun muassa näihin kysymyksiin saat vastauksen kuuntelemalla jakson.

#05 Hindulaisuus

Julkaistu 21.7.2019

Tämän viikon jaksossa käsitellään hindulaisuutta. Hindulaisuus on Intiasta peräisin oleva laaja joukko erilaisia filosofioita sekä suuntauksia ja maailman vanhin yhä harjoitettava uskonto. Mistä on kyse maailman kolmanneksi suurimmassa uskonnossa?

#04 Luterilaisuus ja anglikaaninen kirkko

Julkaistu 12.7.2019

Viikon jaksossa puhutaan vieraaksi saapuneen pastori Lasse Lindbergin kanssa luterilaisuudesta sekä sivuutaan myös anglikaanista tunnustuskuntaa. Mitä Martti Lutherille tapahtui hirmumyrskyssä ja miksi tapahtuma on historian kannalta merkittävä? Entä mistä on kyse Porvoon julistuksessa? Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan "Uskonnon pitkä oppimäärä" -podcastin neljännessä jaksossa.

#03 Heaven's Gate

Julkaistu 7.7.2019

Kuulijan toivomuksesta tänään käsitellään Marshall Applewhiten ja Bonnie Nettlesin perustamaa "ufokulttia"", Heaven's Gatea. Heaven's Gaten tapauksessa yhteinen usko johti 39 ihmisen joukkoitsemurhaan. Mistä uskonnossa oli kysymys ja mitä oikein tapahtui? Kysymyksiin vastaa lähetystä vetävä Viljami Haavisto.

#02 Jehovan todistajat

Julkaistu 28.6.2019

Jakson aiheena on Jehovan todistajat. Jehovan todistajuus on Charles T. Russellin 1870-luvun Yhdysvalloissa perustama kristillisperäinen liike. Liike on tuttu aktiivisesta lähetystyöstään sekä useista maailmanlopunennustuksista. 

#01 Skientologia

Julkaistu 21.6.2019

Uskonnon pitkä oppimäärä -podcastin ensimmäisessä jaksossa tutustutaan skientologiaan. Skientologia on Ron L. Hubbardin 1950-luvulla perustama kansainvälinen kirkko, joka on saanut osakseen paljon arvostelua ja huhuja. Juontajana Viljami Haavisto.

Takaisin podcastien listaan