Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Eläkekomitea

Eläkekomitea on kutsuttu kokoon sammuttamaan kansalaisten ehtymätöntä tiedonjanoa eläkeasioista. Kaatuuko hyvinvointivaltio, jos teemme kuuden tunnin työpäiviä? Ovatko eläkkeet osa julkista taloutta? Kuka maksaan maahanmuuttajien eläkkeet? Puuheenjohtajana toimii toimittaja Alma Onali. Podcastin on tuottanut Jaksomedia.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 23 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 27.8.2020.

Eläkeköyhyys, toimeentulo ja tasa-arvo: Meneekö nallekarkit tasan?

Julkaistu 12.6.2024

Populistit väittävät, että Suomessa on puoli miljoona köyhää eläkeläistä, mikä on totuus? Ratkeaisiko tasa-arvo, jos enemmän naisia opiskelisi insinööreiksi? Tällä kertaa komitean käsittelyssä ovat työelämän tasa-arvo, palkkojen kehitys ja näiden vaikutukset eläkkeisiin. Studiossa sosiaali- ja terveysministeriön Milla Sandt, Tampereen yliopiston Lasse Koskinen ja ETK:n Juha Rantala. Alma Onali juontaa.

Onko arjen talous- ja eläkeosaaminen retuperällä?

Julkaistu 22.5.2024

Mikä on huonoin taloudellinen päätös, minkä olet koskaan tehnyt? Mitä omasta taloudesta ja eläkkeistä pitäisi tietää? Massijuttuja ja suomalaisten talousosaamista miettimässä ovat Finanssialan Jussi Karhunen, Omavaraisuushaaste-blogin pitäjä sekä vuoden sijoittaja 2023 Esa Juntunen ja ETK:n Sanna Tenhunen. Alma Onali juontaa.

Kuka laulaa maahanmuuttajan kanssa karaokea?

Julkaistu 2.5.2024

Tästä voidaan olla yhtä mieltä: hyvinvointivaltiomme tarvitsee työvoimaa ulkomailta, koska omin voimin huoltosuhteemme on hyvin heikoissa kantimissa. Viime vuosina maahanmuutto onkin ollut ennätyksellisen suurta! Mutta miten maahanmuutto vaikuttaa eläkemaksuihin, miksi maahanmuuttajia uhkaa eläkeköyhyys ja mitä kotoutuminen harmaaseen Suomeen oikeastaan vaatii? Studiossa Espoon kaupungin Teemu Haapalehto, TEM:stä Katri Niskanen ja ETK:n Heikki Tikanmäki. Alma Onali juontaa.

Kuuden tunnin työpäivä ja hyvinvointivaltio – ovatko nuorten työelämätoiveet realistisia?

Julkaistu 10.4.2024

Komitean päätä vaivaavat nuorison työelämätoiveet: Ovatko ne oikeasti epärealistisia vai soimataanko fiksua nuorisoa suotta? Hyvinvointi murenee ilman eläkkeiden maksajia, mutta kenen työuraa pitäisi pidentää ja mistä kohtaa? Entä, onko työvoimapula uhka vai mahdollisuus uraansa aloittelevalle nuorelle aikuiselle? Studiossa Laboren Mika Maliranta, nuorisotutkija Susanna Ågren ja ETK:n Ilari Ilmakunnas. Alma Onali juontaa.

Onko miljardi euroa paljon vai vähän?

Julkaistu 20.3.2024

Tänään puhuttaa Orpon hallituksen ajama eläkeuudistus. Pitäisikö eläkkeiden sijoitusriskiä kasvattaa? Ovatko eläkkeet osa julkista taloutta? Ja tietysti kysymys, joka on nyt kaikkien huulilla: Mites ne automaattiset vakauttajat? Studiossa Finanssialan työeläkeasioista vastaava johtaja Mikko Kuusela, VATT:n tutkimusjohtaja Tuulia Hakola-Uusitalo ja ETK:n toimitusjohtaja Mikko Kautto. Alma Onali juontaa.

Pitäisikö perheellisten saada muita paremmat eläkkeet?

Julkaistu 31.5.2023

Pitäisikö eläkeoikeus jakaa avioerossa, kuten muukin omaisuus? Mitä voimme oppia Ranskan eläkemellakoista? Kauden viimeisessä jaksossa peilataan muiden maiden eläketurvaa Suomeen. Studiossa valvovat ETK:n erityisasiantuntija Niko Väänänen, Ellun Kanojen pääekonomisti Heikki Pursiainen ja Perheyritysten liiton viestintäjohtaja ja Ylen entinen Ranskan kirjeenvaihtaja Raine Tiessalo. Alma Onali juontaa.

Mitä on oikeudenmukaisuus eläkkeissä?

Julkaistu 10.5.2023

Miten varmistetaan nuorille reilu eläkeuudistus? Ovatko vuorineuvosten massiiviset lisäeläkkeet reiluja? Kummat hyötyvät eläkejärjestelmästä enemmän, miehet vai naiset? Eläkkeiden oikeudenmukaisuuden kanssa kipuilevat ETK:n toimitusjohtaja Mikko Kautto, Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren sekä vapaa toimittaja Tuija Siltamäki. Alma Onali juontaa.

Onko syntyvyydestä tullut luokkakysymys?

Julkaistu 19.4.2023

Tänä yönä komiteaa valvottaa lisääntymispuuhat, tai siis niiden puute. Miksei syntyvyys nouse, vaikka kovin moni lapsia toivookin? Ja kukas ne tulevat eläkkeet sitten maksaa? Studiossa kukkumassa Turun yliopiston professori Marika Jalovaara, Helsingin Sanomien talouden ja politiikan toimituksen päällikkö Veera Luoma-Aho ja ETK:n kehityspäällikkö Heikki Tikanmäki. Alma Onali juontaa.

Miten syrjäytymisvaarassa olevat nuoret saadaan työelämään? 

Julkaistu 29.3.2023

Eläkekomiteaa valvottaa se elämääkin suurempi kysymys: onko pakko painaa duunia jos ei taho. Miten ikäsyrjintä kitketään työelämästä? Eläkeikä nousee, miten jaksan eläkkeelle? Kansalaisia valvottavia työurakysymyksiä pohtivatalivaltiosihteeri Elina Pylkkänen, ekonomisti Jukka Appelqvist ja erikoistutkija Noora Järnefelt. Alma Onali juontaa.

Riittäisikö miljoonan euron sijoituspotti loppuelämäksi?

Julkaistu 8.3.2023

Nyt puhutaan aivan erityistä unettomuutta aiheuttavasta aiheesta, nimittäin eläkesijoittamisesta. Onko eläkkeesi taattu, kun järjestelmä nojaa yhä vahvemmin sijoituksiin? Entä, pitäisikö eläkevaroja sijoittaa enemmän kotimaisiin huippuinnovaatioihin? Tällä kertaa kanssanne valvomassa ETK:n osastopäällikkö Ismo Risku, Sosten pääekonomisti Anni Marttinen sekä varallisuusvalmentaja, yrittäjä ja asuntosijoittaja Terhi Majasalmi. Alma Onali juontaa.

Eläkekomitea – Valvoo kanssasi

Julkaistu 3.3.2023

Suomen hauskin (ja ainoa) eläkeaiheinen podcast saa jatkoa! Sarjan kolmannella kaudella etsitään vastauksia kaikkiin niihin eläkekysymyksiin, jotka valvottavat kuulijoita öisin. Komitean puheenjohtajana on Alma Onali. Uudet jaksot 8. maaliskuuta alkaen. Tällä kaudella etsitään mielenrauhaa muun muassa eläkesijoittamiseen, työurautumiseen ja syntyvyyteen. 

Eläkejärjestelmä vuonna 0 – millainen olisi unelmien eläkejärjestelmä?

Julkaistu 13.12.2021

Komitean erikoisjaksossa kysytään, millainen eläkejärjestelmä luotaisiin nyt, jos meillä ei olisi vuosikymmenten eläketaakkaa niskassamme. Mitä suomalaisessa systeemissä pitäisi ehdottomasti uudistaa? Onko mitään säilyttämisen arvoista? Entä mitä piirteitä muista eläkejärjestelmistä voisi lainata Suomeen? Uudistusta ovat laatimassa ETK:n suunnittelupalveluyksikön päällikkö Marjukka Hietaniemi, toimittaja ja tietokirjailija Minea Koskinen sekä Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n ekonomisti Sanna Kurronen.

Miten alustatalouden rengit tulisi eläkevakuuttaa?

Julkaistu 15.11.2021

Eläkekomiteassa kysytään, kerryttääkö diisentin bursan polkeminen darraisille hesalaisille työeläkettä ja millaista sosiaaliturvaa alustatalousmaailma vaatii. Pitääkö kaiken työn kartuttaa eläkettä? Vai tarvitaanko työntekijän ja yrittäjyyden rinnalle sosiaaliturvaan kolmas kategoria? Komitean pöydän ääressä kokoontuvat Palvelualojen ammattiliiton lakimies Suvi Vilches, Woltin yhteiskuntasuhdejohtaja Olli Koski sekä ETK:n lakiasioista vastaava johtaja Karoliina Kiuru.

Miksi maahanmuuttaja ei kelpaa eläkkeiden maksajaksi?

Julkaistu 18.10.2021

Eläkekomiteassa etsitään tällä kertaa konsensusta työperäisestä maahanmuutosta. Miksi matalapalkka-alojen työvoima ei kelpaa Suomelle? Miten kansainväliset huippuosaajat saadaan Suomeen? Ja olisiko huippuosaaja-sanan käyttö mahdollista kieltää? Hallitus asetti kehysriihessä tavoitteeksi työperäisen maahanmuuton tuplaamisen vuoteen 2030 mennessä. Onko tavoite alimitoitettu? Pelkästään vanhusten hoitoon tarvitaan 200 000 käsiparia lisää tällä vuosikymmenellä. Voiko työmaahanmuutolla pelastaa hyvinvointivaltion ja eläkkeet? Tuija Siltamäen johtamassa komiteassa ovat läsnä ETK:n suunnitteluosaston osastopäällikkö Ismo Risku, Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helle ja kokoomuksen kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Wille Rydman.

Eläketurva arviossa – missä mennään, mitä tulisi tehdä ja kuka lystin maksaa?

Julkaistu 20.9.2021

Eläkekomitea palaa pitkältä istuntotauoltaan ajankohtaisen julkaisun vuoksi. Jaksossa puidaan Suomen eläkejärjestelmän kansainvälistä arviota, jonka on tehnyt tanskalainen professori Torben M. Andersen.  Herra Andersen ei ole erityisen innoissaan Suomen eläkeindekseistä. Onko meillä tulevaisuudessa entistä selkeämpi jako köyhiin ja hyvin toimeentuleviin eläkeläisiin? Entä onko eläkemaksujen korottaminen sittenkään paras vaihtoehto? Aiheesta keskustelemassa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Teemu Muhonen ja Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander.

Eläkekomitea palaa entistä ajankohtaisempana

Julkaistu 16.9.2021

Suomen hauskin (ja kenties ainoa) eläkeaiheinen podcast saa jatkoa. Eläkekomitea palaa podcast-palveluihin 20. päivä syyskuuta. Tänä syksynä Suomen virallisin konsensus haetaan muun muassa maahanmuutosta ja alustataloudesta. Luvassa vauhdikasta keskustelua, kiinnostavia vieraita ja yllättäviä käänteitä.

Olisiko omat eläkevarat parempi sijoittaa itse?

Julkaistu 11.1.2021

Kaikkihan nykyään sijoittavat, tai ainakin ne joilla on ylimääräisiä tonneja ja sijoitusblogi. Mutta saisiko omalla osakesalkulla rattoisamman vanhuuden kuin mitä työeläkevakuutus tarjoaa? ETK:n suunnitteluosaston päällikkö Ismo Risku, Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi sekä sijoittaja-yrittäjä Merja Mähkä debatoivat eläkejärjestelmän ja sijoitusmaailman eduista ja ongelmista sekä siitä, pitäisikö suomalaisten pörssi-innosta jo huolestua. Puheenjohtaja Tuija Siltamäki heittää aktivointilelun ruotsalaisten suuntaan. Jakson ja koko sarjan loppuhuipennukseksi mysteerin verho Teivo Pentikäisen yllä raottuu hetkeksi ja yksittäinen auringonsäde paistaa kohti eläkejärjestelmän syntyhistoriaa.

Miksi nuoret naiset masentuvat ja uupuvat?

Julkaistu 15.12.2020

Eläkekomitea on historiallisen käänteen äärellä. Mielenterveysongelmat ovat ensi kertaa kivunneet yleisimmäksi syyksi jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle, ja eniten ovat kasvaneet alle 35-vuotiaiden naisten masennusperäiset eläkkeet. Mistä on kyse? Onko työelämä vain niin raskasta, että sitä ei kukaan normaali jaksa? Syyttääkö sukupuolta vai rakenteita? Mukana nipotusta, provokaatioita, virtuaalista kädenheiluttelua ja Ruotsin malli. Tuija Siltamäen lujassa otteessa keskustelevat ETK:n erikoistutkija Noora Järnefelt, sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola sekä Nyyti ry:n puheenjohtaja Sanni Lehtinen.

Työelämä muuttuu – kenellä on edessä köyhä vanhuus?

Julkaistu 15.11.2020

Eläkekomitea jättää mietinnön eläkeläisköyhyydestä ja etenkin siitä, ketkä ovat tulevaisuuden köyhiä eläkeläisiä. Yksi asia heitä yhdistää, mutta onko se reilua? Komitea rohkaistuu miettimään tulevaisuutta, jossa työ ei enää ole työtä eikä palkka palkkaa, tulevaisuutta, jossa vihdoin lopetamme robottien riistämisen. Tuija Siltamäki tarjoilee laihaa kahvia ja konsensusta ETK:n tutkimuspäällikölle Susan Kuivalaiselle, tulevaisuudentutkija Ilkka Halavalle sekä aktivisti Maryan Abdulkarimille.

Miten eläkejärjestelmä parannetaan koronasta?

Julkaistu 19.10.2020

Koronaepidemia on kurittanut eläkejärjestelmää kahdesta suunnasta. Kevään historiallinen pörssiromahdus sulatti myös eläkesijoitusten tuottoja, ja työttömyyden pahentuessa työeläkemaksut hupenevat. Varman pääekonomisti Katja Bjerstedt, VM:n erityisasiantuntija Olli Kärkkäinen ja ETK:n toimitusjohtaja Mikko Kautto kokoontuvat viinereiden ääreen etsimään ratkaisuja ja povaamaan tulevaisuutta. Tulisiko Tuija Siltamäen perustaa työeläkeyhtiö? Mitä virkamies lukee salaa kesälomalla? Varoitus ja lupaus: jakso sisältää panhuilumusiikkia.

Kaatuuko eläkkeiden maksutaakka nuorten niskaan?

Julkaistu 28.9.2020

Eläkekomitean esityslistalla on sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus: mikä neuvoksi, kun työikäinen väestö vähenee ja eläkeläisten määrä kasvaa? Nuoret eläkkeenmaksajat vastaan vanhat eläkkeensaajat. Työeläkemaksujen nosto vastaan eläkkeiden leikkaus. Eläkekommunistit vastaan... no, muut. Ei hätää, Eläkekomiteassa haetaan sopua sukupolvien välillä. Ja kun konsensus studiossa alkaa järkkyä, otetaan käyttöön automaattiset vakauttajat. Tuija Siltamäen vieraina toimittaja Jari Hanska ja STTK:n edunvalvontajohtaja Katarina Murto.

Voiko politiikalla synnyttää lapsia?

Julkaistu 7.9.2020

Eläkekomitean esityslistalla on selvittää, voiko politiikan keinoin tehdä lisää lapsia Suomeen. Väestö ikääntyy ja syntymättömät vauvat horjuttavat eläkejärjestelmää. Miksi suomalaiset saavat puolikkaan vauvan vähemmän kuin toivovat? Onko y-sukupolvi "valinnut sinkkuuden"? Mikä olisi käypä palkinto lapsen saamisesta lampaantaljan lisäksi? Kahvin ja viinereiden ääressä ovat Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander, keskustan kansanedustaja Eeva Kalli ja Väestöliiton tutkija Tiia Sorsa. Podcastin juontaa Tuija Siltamäki.

Eläkekomitean kokoukset alkavat syyskuussa

Julkaistu 27.8.2020

Eläkekomitea on podcast, jossa nuijitaan läpi eläkkeisiin liittyviä kysymyksiä ja esitetään eriäviä mielipiteitä. Onko eläkejärjestelmä oikeudenmukainen nuorille? Voiko politiikalla synnyttää lapsia? Kenen eläkkeitä leikataan? Kokouksen puheenjohtajana toimii Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki.

Takaisin podcastien listaan