Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Radio Moreeni

Podcast by Radio Moreeni

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 171 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 15.3.2019.

Visiiri - paljon melua tyhjästä?

Julkaistu 18.9.2020

Ensimmäisessä jaksossa pureudutaan uuden tamperelaisen ylioppilaslehden puhututtaneimpiin aiheisiin, ja siihen mitä jäi sanomatta. Äänessä ovat Tampereen yliopiston opiskelijat Suvi Parhankangas ja Tiina Mikkonen.

Episode 15: Emotions versus Reasoning

Julkaistu 17.9.2020

New York Accent Podcast by April Hautala.

Journalismin iltapäivä 16.9.2020: Lifestyle-toimituksesta, hyvää iltapäivää!

Julkaistu 17.9.2020

Journalistiikan työelämäprofessori Reetta Rädyn vieraana Helsingin Sanomien lifestyle-toimituksen esimies, Meidän perhe -lehden päätoimittaja Merituuli Saikkonen.

Journalismin iltapäivä 16.9.2020: Free-työ ja mediatyöläisen muuttuva arki

Julkaistu 17.9.2020

Journalistiikan työelämäprofessori Reetta Räty keskustelee toimittaja Laura Frimanin kanssa. Haastattelu on tehty puhelimitse.

Patrik Svensson: Ankeriaan Testamentti

Julkaistu 15.9.2020

Ruotsalaistoimittaja Patrik Svensson on Aristoteleen, Freudin ja monien muiden jalan jäljillä teoksessaan "Ankeriaan testamentti". Svensson nimittäin selvittää meille ankeriaan, tuon maailman arvoituksellisimman kalan vaiheita. Tästä kirjasta kuulemme seuraavaksi Jari Himasen arvion.

Tutkain: professori Camilla Lindholm

Julkaistu 15.9.2020

Pohjoismaisten kielten professori Camilla Lindholm Tutkain-ohjelmassa. Camilla Lindholm on erikoistunut muistisairaiden kielen ja vuorovaikutuksen tutkimukseen. Hänellä on meneillään myös Suomen Akatemian rahoittama projekti, jossa tutkitaan mielenterveyskuntoutujien vuorovaikutusta, erityisesti sosiaalista osallisuutta mikrotason tilanteissa. Toim. Riitta Yrjönen

Miltä kiertotalous näyttää vuonna 2050?

Julkaistu 15.9.2020

Siirtymä kiertotalouteen on edellytys kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiselle. Podcastin viimeinen jakso käsittelee kiertotalouden nykytilannetta ja mahdollisia tulevaisuudenkuvia Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Maili Marjamaan kanssa. Podcastin toimittaa Juulia Järvenpää.

Innovoinnilla kohti kiertotaloutta

Julkaistu 15.9.2020

Podcast-sarjan kuudes jakso tarjoaa kattavan katsauksen kiertotaloudesta ja sen tarvitsemista innovaatioista Leena Aarikka-Stenroosin, Valtteri Rannan ja Tero Luoman tahdittamana. Heitä haastattelee Juulia Järvenpää.

Tutkain: Musiikilla on voimaa hyvässä ja pahassa

Julkaistu 14.9.2020

Äänillä ja musiikilla voi vaikuttaa hyvinvointiamme kohentavasti. Sen tietävät esimerkiksi kuorossa laulavat Parkinson-potilaat ja tutuista äänistä turvallisuuden kokemuksen saavat muistisairaat. Ääntä ja musiikkia voi kuitenkin käyttää myös aseena. Musiikin voimasta kertoo musiikintutkimuksen professori Tarja Rautiainen-Keskustalo. Toimittajana on Pia Sivunen.

Kuuntele tutkijaa: Petri Nokelainen & flippaustutkimus

Julkaistu 12.9.2020

Kuuntele tutkijaa -ohjelmassa on vieraana tekniikan pedagogiikan professori Petri Nokelainen. Aiheena meillä on flippaustutkimus. Matematiikan opetuksen “flippaus” eli opiskeleminen flipped learning menetelmällä aloitettiin Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella syksyllä 2019. Nokelainen ryhmineen tutkii menetelmän toimivimpia toteutustapoja yliopistomatematiikassa, flippauksen tuottamia oppimistuloksia verrattuna perinteisempään opettajajohtoiseen opiskeluun sekä opiskelijoiden opiskelutottumusten kehittymistä ja matematiikkakokemuksen muotoutumista flipatussa opiskelussa. Flippauksesta: Flippaus on uudenlainen opetus- ja oppimistapa. Sana on syntynyt englanninkielisistä termeistä flipped learning (käänteinen opetus) ja flipped classroom (käänteinen luokkahuone). Perinteisessä yliopisto-opetuksessa opettaja luennoi. Opiskelija kuuntelee ja tekee muistiinpanoja, joiden avulla hän jatkaa itse asian oppimista. Käänteinen opetus tarkoittaa, että opiskelijat perehtyvät opetettavaan asiaan itsenäisesti jo etukäteen. He tulevat kurssitapaamisiin valmistautuneina ja saavat siten enemmän irti opetustilanteista.

Luomassa entistä kestävämpiä kaupunkeja

Julkaistu 11.9.2020

Kestävien kaupunkien rakentaminen vaatii uudenlaista suunnittelua ja kestävyyden ulottuvuuksien laajempaa tarkastelua. Millaisia ovat tulevaisuuden kaupungit? Keskustelussa vieraina yliopistonlehtorit Helena Leino sekä Markus Laine Tampereen yliopistosta.

Pirullisesta pikamuodista vastuulliseen kuluttajuuteen

Julkaistu 10.9.2020

Pikamuoti muodostaa uhkan kestävällä kehitykselle. Miksi pikamuoti on saavuttanut valtavan suosion? Miten kuluttaja voi päätöksillään edistää vastuullisuutta vaateteollisuudessa? Asiantuntijana jaksossa on Weecosin toimitusjohtaja Hanna Lusila.

Journalismin iltapäivä 9.9.2020: Robotti päätoimittajaksi

Julkaistu 10.9.2020

Vieraina Iltalehden päätoimittaja Perttu Kauppinen ja journalistiikan apulaisprofessori Laura Ahva. Keskustelua vetää journalistiikan työelämäprofessori Reetta Räty.

Journalismin iltapäivä 9.9.2020: Ympäristökriisi haastaa uutiskriteerit

Julkaistu 10.9.2020

Journalistiikan työelämäprofessori Reetta Räty keskustelee toimittaja Riikka Suomisen (oik.) ja tutkija Niina Uusitalon kanssa.

Episode 14: Online dating

Julkaistu 10.9.2020

New York Accent Podcast by April Hautala.

Voiko matkailua tehdä kestävästi?

Julkaistu 9.9.2020

Turismi on toisaalta tärkeä elinkeino, mutta myös uhka matkakohteiden biodiversiteetille ja ilmastolle. Miten matkailusta voi tehdä vastuullisempaa omilla toimillaan? Jakson vieraana on kauppatieteiden maisteri Anni Paavilainen Tampereen yliopistosta.

Vastuullinen liiketoiminta osana kestävää tulevaisuutta

Julkaistu 9.9.2020

Toinen jakso perehtyy siihen, kuinka yritykset voivat toiminnallaan edistää kestävää kehitystä ja kestäviä markkinoita. Jakson vieraana on yliopisto-opettaja, väitöskirjatutkija Riikka Tapaninaho.

Kestävä kehitys – mitä se on?

Julkaistu 9.9.2020

Kestävä kehitys on puhutteleva aihe niin Suomessa kuin kansainvälisellä kentällä. Mitä kestävä kehitys tarkoittaa? Entä miksi kestävän kehityksen tavoitteet on luotu? Katsauksen kestävän kehityksen aihepiiriin tarjoaa vieraamme Liisa Häikiö, joka on sosiaalipolitiikan professori Tampereen yliopistossa. Häikiötä haastattelee kansainvälisen politiikan opiskelija Juulia Järvenpää.

Journalismin iltapäivä 2.9.2020: Vahdinvaihto II

Julkaistu 3.9.2020

Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessorit Olli Seuri ja Reetta Räty keskustelevat valitsemistaan aiheista. Uusi työelämäprofessori Reetta Räty pohtii Olli seurin kanssa, kenen ääni mediassa kuuluu ja kenen todellisuudesta journalistit kertovat.

Journalismin iltapäivä 2.9.2020: Vahdinvaihto I

Julkaistu 3.9.2020

Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessorit Olli Seuri ja Reetta Räty keskustelevat valitsemistaan aiheista. Väistyvä työelämäprofessori Olli Seuri pohtii sitä, miten journalismi erottuu kaikesta muusta sisällöstä. Osa 2. työelämäprofessori Reetta Räty pohtii Olli seurin kanssa, kenen ääni mediassa kuuluu ja kenen todellisuudesta journalistit kertovat. https://soundcloud.com/radio_moreeni/jour-ip-2-20200902

Episode 13: Mentorship and how to be a succesful mentee

Julkaistu 3.9.2020

New York Accent Podcast by April Hautala.

Journalismin iltapäivä 26.8.2020: Paikallismediassa lukijat tunnetaan

Julkaistu 27.8.2020

Journalistiikan työelämäprofessori Reetta Räty keskustelee Keskipohjanmaa-lehden päätoimittajan Tiina Ojutkankaan ja apulaisprofessori Heikki Heikkilän kanssa. Syksyllä 2020 Journalismin iltapäivät järjestetään suorina radiokeskusteluina.

Journalismin iltapäivä 26.8.2020: Koronakevät toimituksessa

Julkaistu 27.8.2020

Journalistiikan työelämäprofessori Reetta Räty keskustelee Helsingin Sanomien -koronaryhmän vetäjän Päivi Paulavaaran kanssa. Syksyllä 2020 Journalismin iltapäivät järjestetään suorina radiokeskusteluina.

Pami Aalto: Jokaisessa maassa on omat uusiutuvan energian mahdollisuutensa

Julkaistu 21.8.2020

Maailma ja yksittäiset maat pystyisivät tulemaan toimeen uusiutuvilla energialähteillä ja hylkäämään fossiiliset polttoaineet, mutta tähän tilanteeseen pääsemiseen tarvitaan niin kannustimia kuin pakkotoimia. Professori Pami Aalto kertoo energiaratkaisujen kytköksistä ja kaupallistuvasta sekä kilpailullistuvasta energiasektorista. Toimittaja: Pia Sivunen Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

Eeva-Liisa Viskari: Kiertotalous pyrkii siihen, minkä luonto osaa - siellä ei synny jätettä

Julkaistu 21.8.2020

Kiertotaloudesta tavoitellaan uuden talouden perustaa. Siinä talous pysyy vauhdissa materiaalia, raaka-aineita ja tavaraa mahdollisimman pitkään käyttäen ja kierrättäen. Pirkanmaalta löytyy useita toimivia esimerkkejä kiertotaloudesta, josta kertoo ympäristötekniikan asiantuntija Eeva-Liisa Viskari Tampereen ammattikorkeakoulusta TAMKista. Toimittaja: Pia Sivunen Kuva: Pia Sivunen

Pasi-Heikki Rannisto: Kehys raivaa sote-palvelupolkua asiakas ykkösenä

Julkaistu 21.8.2020

Miten yhdistää teknologia ja inhimillinen palvelu? Miten rakentaa asiakasystävällisempiä sote-palveluja? Millaiset asiat ovat sote-palveluissa ongelmina? Haastateltavana on sosiaali- ja terveydenhuollon johtamisen professori Pasi-Heikki Rannisto. Toimittaja: Pia Sivunen Kuva: Pia Sivunen

Episode 12: Dating and Covid-19

Julkaistu 20.8.2020

New York Accent Podcast by April Hautala.

Episode 11: Covid-19 Stress

Julkaistu 13.8.2020

New York Accent Podcast by April Hautala.

Tampereen ratikkaa suunnittelivat kaupunkilaisetkin

Julkaistu 8.6.2020

Lajissaan ensimmäinen Tampereen ratikka tuli kaupunkiin tehtaalta Kajaanista reilut pari viikkoa sitten. Seuraava ratikka saadaan syyskuussa, ja noin vuoden kuluttua kaikki 19 ovat Tampereella valmiina 9.8. 2021 alkavaan liikenteeseen. Tampereen Raitiotie Oy:n kalustopäällikkö Ali Huttunen kertoo Tampereen ratikan hienouksista. Toimittaja: Pia Sivunen

Uusi elokuva: 70 on vain numero, ja vuodet tuovat voimavaroja

Julkaistu 5.6.2020

Tamperelainen ohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa kertoo syntymässä olevassa elokuvassaan suositun, ikääntyvän naisartistin Seija Kuulan fiktiivisen kasvutarinan. Pääasiassa Tampereella ja Tampereen seudulla kuvattavan elokuvan pääroolissa on Hannele Lauri. Koronarajoitukset näkyvät kuvauspaikoilla tarkkana hygieniaohjeiden noudattamisena, ja elokuvan nimi 70 on vain numero herättää koronakeväänä kysymyksiä, joita siihen ei ole alkujaan kuulunut. Toimittaja: Pia Sivunen

Kattokävely ja näköalakahvila Finlaysonin alueen uutuuksia

Julkaistu 3.6.2020

Finlaysonin alueen 200-vuotisjuhlinta jäi koronan vuoksi tauolle, mutta käynnistyy taas. Viikonloppuna alueen katoilla avataan Suomen ensimmäinen kattokävelyreitistö, ja juhannuksena päästään näköalakahvilaan. Heinäkuun alussa alkaa nyt kuudetta kertaa järjestettävä taidetapahtuma Finlayson Art Area, jossa teemana on huoli luonnosta ja lajien säilymisestä. Toimittaja: Pia Sivunen

Alice Zeniter: Unohtamisen taito

Julkaistu 1.6.2020

Ranskalaisen kirjailija Alice Zeniterin neljäs romaani "Unohtamisen taito" on useasti palkittu teos, joka kuvaa yhden suvun kipeää taivalta Algeriasta Ranskaan. Zeniter käsittelee romaanissaan muun muassa identiteettiä, muistamista ja unohtamista. Jari Himasen arvio.

Colson Whitehead: Nickelin Pojat

Julkaistu 1.6.2020

Yhdysvaltalaiskirjailija Colson Whitehead voitti Pulitzerin vuoden 2020 kaunokirjallisuuspalkinnon romaanillaan "Nickelin pojat". Kyseessä on fiktiivinen tarina, jolla kuitenkin on tosielämän painajaismainen vastine. Jari Himasen arvio.

Keir Giles: Moskovan Opit

Julkaistu 1.6.2020

Britannian ulkopoliittisen instituutin Chatham Housen arvostettu asiantuntija Keir Giles selvittää Venäjän suhdetta länteen tuoreessa teoksessaan "Moskovan opit - mikä saa Venäjän vastustamaan länttä?". Koska Suomi on Venäjän kyljessä, Giles on kirjoittanut suomenkieliseen laitokseen erillisen esipuheen. Jari Himasen arvio.

Hallie Rubenhold: Viisi – Viiltäjä-Jackin tuntemattomat uhrit

Julkaistu 1.6.2020

Historioitsija Hallie Rubenhold antaa tuoreella teoksellaan arvon viidelle naiselle, jotka historia on siirtänyt sivuun. Nämä naiset ovat kuitenkin maailmankuuluja, sillä he ovat Viiltäjä-Jackin uhreja. Rubenholdin tietokirjasta "Viisi – Viiltäjä-Jackin tuntemattomat uhrit" Jari Himasen arvio.

Taidekohta: Juice oli ismien vastainen kaiken tarkkailija

Julkaistu 14.5.2020

Osa 2. Kaj Lipponen kävi läpi kymmeniä tunteja haastattelumateriaalia, kuunteli Juice Leskisen koko tuotannon ja teki kirjan, jossa Juice puhuu muun muassa Jumalasta, kuolemasta, julkisuudesta ja Tampereesta. Toimittaja: Pia Sivunen Osa 1. https://soundcloud.com/radio_moreeni/taidekohta-juice-puhuu-kaitsu-lipposen-kirjassa

Taidekohta: Juice puhuu Kaitsu Lipposen kirjassa

Julkaistu 13.5.2020

Toimittajat Harri Tuominen ja Waldemar Wallenius haastattelivat 30 vuotta sitten Juice Leskistä kuukausien ajan. Haastattelujen pohjalta tehtiin 40-tuntinen radio-ohjelma. Suomentaja, kustannustoimittaja Kaj Lipponen toimitti alkuperäisiin, leikkaamattomiin haastattelunauhoihin perustuvan Juice puhuu - Kootut muistelmat -kirjan, jossa puhuu nimenomaan ja ainoastaan Juice. Mikä Juicen tuotannossa on kolahtanut Lipposeen aivan erityisesti? Toimittaja: Pia Sivunen Osa 2. https://soundcloud.com/radio_moreeni/taidekohta-juice-oli-ismien-vastainen-kaiken-tarkkailija

Edouard Louis: Ei enää Eddy

Julkaistu 5.5.2020

Kirjailija Edouard Louis'n esikoisromaani "Ei enää Eddy" herätti runsaasti keskustelua hänen kotimaassaan Ranskassa. Se on kuvaus muun muassa köyhyydestä, jollaista Ranskassa ei enää uskottu olevan. Jari Himasen arvio.

Sara Pynttäri: Kauneus

Julkaistu 4.5.2020

Sara Pynttäri: Kauneus by Radio Moreeni

Noora Silla: Kantaako täydellisyys kauas

Julkaistu 4.5.2020

Noora Silla: Kantaako täydellisyys kauas by Radio Moreeni

Pieta Zakaria: Erilaisuus on rikkaus

Julkaistu 4.5.2020

Pieta Zakaria: Erilaisuus on rikkaus by Radio Moreeni

Orel Rantonen: Adoptoidun perhekäsitys

Julkaistu 4.5.2020

Orel Rantonen: Adoptoidun perhekäsitys by Radio Moreeni

Niko Ranta: 80 prosenttia onnistumisesta on paikalle saapumista

Julkaistu 4.5.2020

Niko Ranta: 80 prosenttia onnistumisesta on paikalle saapumista by Radio Moreeni

Mimmu Korvenpää: Leikitäänks

Julkaistu 4.5.2020

Mimmu Korvenpää: Leikitäänks by Radio Moreeni

Milla Alaraatikka: Paperisiivet

Julkaistu 4.5.2020

Milla Alaraatikka: Paperisiivet by Radio Moreeni

Emilia Lindgren: Tulevaisuustaidot

Julkaistu 4.5.2020

Emilia Lindgren: Tulevaisuustaidot by Radio Moreeni

Mira Isokallio: Huono häviäjä

Julkaistu 4.5.2020

Mira Isokallio: Huono häviäjä by Radio Moreeni

Ina Lähteenmaa: Onko rakkaus ikuista

Julkaistu 4.5.2020

Ina Lähteenmaa: Onko rakkaus ikuista by Radio Moreeni

Janika Vanhatalo: Särkyikö jotain lopullisesti

Julkaistu 4.5.2020

Janika Vanhatalo: Särkyikö jotain lopullisesti by Radio Moreeni

Sini Artimaa: Some - Ethän vie meitä pois

Julkaistu 4.5.2020

Sini Artimaa: Some - Ethän vie meitä pois by Radio Moreeni

Rosanna Lyytinen: Äideilleni

Julkaistu 4.5.2020

Rosanna Lyytinen: Äideilleni by Radio Moreeni

Helmi Marttila: Omannäköinen elämä

Julkaistu 4.5.2020

Helmi Marttila: Omannäköinen elämä by Radio Moreeni

Hakametsän urheilukampus

Julkaistu 4.5.2020

Hakametsään on tekeillä urheilulle ja liikunnalle omistettu toimintaympäristö. Projekti on tällä hetkellä suunnitteluvaiheessa. Hakametsä Sport Campuksesta kertoo Moreenille projektipäälikkö Markus Joonas. Toimittajana Sakri Pölönen.

Emilia Rönkkö: Olet oman elämäsi tärkein henkilö

Julkaistu 23.4.2020

Emilia Rönkkö: Olet oman elämäsi tärkein henkilö by Radio Moreeni

Liisamaija Rantanen: Aikuistuminen

Julkaistu 23.4.2020

Liisamaija Rantanen: Aikuistuminen by Radio Moreeni

Salla Heiskanen: Astu ulos

Julkaistu 23.4.2020

Salla Heiskanen: Astu ulos by Radio Moreeni

Sonja Mansikkamäki: Siivet saan mutta entä jos en haluakaan lentää

Julkaistu 23.4.2020

Sonja Mansikkamäki: Siivet saan mutta entä jos en haluakaan lentää by Radio Moreeni

Janina Paananen: Pikkuveli

Julkaistu 23.4.2020

Janina Paananen: Pikkuveli by Radio Moreeni

Eevi Pitkänen: Reipas tyttö

Julkaistu 23.4.2020

Eevi Pitkänen: Reipas tyttö by Radio Moreeni

Teemu Sernola: Työuupumus ennen ja nyt

Julkaistu 23.4.2020

Teemu Sernola: Työuupumus ennen ja nyt by Radio Moreeni

Laura Siren: Jos toisen siivestä saat - sovittelu ja restoratiivinen menettely

Julkaistu 23.4.2020

Laura Siren: Jos toisen siivestä saat - sovittelu ja restoratiivinen menettely by Radio Moreeni

Tomas Rossi: Pelko ja riskienhallinta

Julkaistu 23.4.2020

Tomas Rossi: Pelko ja riskienhallinta by Radio Moreeni

Peter Liski: Vapaus ja tavoitteet

Julkaistu 23.4.2020

Peter Liski: Vapaus ja tavoitteet by Radio Moreeni

Jonna Jokinen: Suomalainen suorittamisen kulttuuri

Julkaistu 23.4.2020

Jonna Jokinen: Suomalainen suorittamisen kulttuuri by Radio Moreeni

Elizabeth Strout: Olive Kitteridge

Julkaistu 22.4.2020

Suomalaisten suosikiksi nopeasti noussut yhdysvaltalaiskirjailija Elizabeth Strout voitti Pulitzer-palkinnon vuonna 2009 romaanillaan Olive Kitteridge. Tämä kirja on vihdoin ilmestynyt suomeksi. Jari Himasen arvio.

Ikääntyvien yliopisto: Puistot ja puutarhat terveyden edistäjinä

Julkaistu 20.4.2020

Luennoitsijana Ikäinstituutin vanhempi tutkija, MMT ja dosentti Erja Rappe. Luento on osa Ikääntyvien yliopiston kevään 2020 luentosarjaa, jota järjestää Tampereen Kesäyliopisto.

Andre Aciman: Etsi minut

Julkaistu 16.4.2020

Kirjailija Andre Acimanin romaani "Kutsu minua nimelläsi" ihastutti Suomessakin, kun se julkaistiin Oscar-ehdokaselokuva "Call Me By Your Namen" suosion siivittämänä. Nyt Aciman on jatkanut Elion ja Oliverin tarinaa jatko-osassa nimeltä "Etsi minut". Jari Himasen arvio.

Miklós Nyiszli: Mengelen Patologina Auschwitzissa

Julkaistu 14.4.2020

Unkarinjuutalainen Miklós Nyiszli selviytyi hengissä Auschwitzin keskitysleiriltä, jossa hän joutui lääkärinkoulutuksensa takia työskentelemään pahamaineisen natsilääkäri Josef Mengelen alaisuudessa. Nyiszli kirjoitti nopeasti selviytymisensä jälkeen muistelmateoksensa "Mengelen patologina Auschwitzissa". Teos on viimein ilmestynyt suomeksi. Jari Himasen arvio.

Filosohva-podcast – Jakso 5: Mikä on elämän tarkoitus?

Julkaistu 11.4.2020

Filosohvan finaalijaksossa pureudutaan kysymyksistä kaikkein suurimpaan. Mikä on elämän tarkoitus?

Kuuntele tutkijaa: Finlayson vauhditti Tampereen kasvuun

Julkaistu 8.4.2020

Ellei Finlaysonin puuvillatehdasta olisi 200 vuotta sitten perustettu Tampereelle, kaupunki tuskin olisi tänään sellainen kuin on. Kaupungin väkiluvun ja rakennuskannan kasvu olivat 1800-luvulla vahvasti sidoksissa tehtaaseen. Historiantutkija Jarmo Peltola Tampereen yliopistosta viimeistelee kirjaa Finlaysonin historiasta vuosilta 1820 - 1918. Toimittaja: Pia Sivunen

Syrjintää monessa muodossa

Julkaistu 6.4.2020

Kehitysvammaisten Tukiliitossa lakimiehenä työskentelevä Soile Nyman käsittelee vammaisten asioita muutamaan minuuttiin pakattuina kahvituntimietiskelyinä. Lakimiehen kahvitunti -jaksot: soundcloud.com/radio_moreeni/sets/lakimiehen-kahvitunti

Filosohva-podcast – jakso 4: Mitä ovat yksilön vapaudet ja valvonta yhteiskunnassa?

Julkaistu 4.4.2020

Mitä ovat yksilön vapaudet, valvonta ja oikeudenmukaisuus? Tässä jaksossa sukellamme yhteiskuntafilosofisiin kysymyksiin opiskelijoiden näkökulmasta.

Kuuntele tutkijaa: Yliopistojen yhteistyö vei opiskelijat Intiaan

Julkaistu 30.3.2020

Joukko opiskelijoita viidestä Tampereen yliopiston tutkinto-ohjelmasta vietti helmikuussa viikon Intian Manipalissa. Tutustuminen Intian terveydenhuoltojärjestelmään ja siihen, miten se saadaan toimimaan valtavan väkimäärän sekä monikielisyyden ja -kulttuurisuuden maassa, oli silmiä avaavaa. Toimittaja: Pia Sivunen

Mitä laki ja sopimukset sanovat vammaisten oikeuksista?

Julkaistu 30.3.2020

Kehitysvammaisten Tukiliitossa lakimiehenä työskentelevä Soile Nyman käsittelee vammaisten asioita muutamaan minuuttiin pakattuina kahvituntimietiskelyinä. Lakimiehen kahvitunti -jaksot: soundcloud.com/radio_moreeni/sets/lakimiehen-kahvitunti

Filosohva-podcast – jakso 3: Mikä on oikein tai väärin?

Julkaistu 29.3.2020

Mistä voi tietää, mikä on hyvää tai pahaa? Filosohvan kolmannessa jaksossa mietitään etiikan kysymyksiä sekä vieraillaan Habbo-hotellissa.

Tampere International: Feminism

Julkaistu 25.3.2020

Tampere International: Feminism by Radio Moreeni

Kuuntele tutkijaa: Lääketieteen filosofia ja etiikka - Pekka Louhiala

Julkaistu 23.3.2020

Lastentautien erikoislääkäri Pekka Louhiala aloitti helmikuussa Tampereen yliopiston lääketieteen filosofian ja etiikan professorina. Louhialan työssä yhdistyvät lääketieteen teoria ja käytäntö. Toimittaja: Sakri Pölönen

Kun nuoren itsenäistyminen kaataa perheen talouden

Julkaistu 23.3.2020

Kehitysvammaisten Tukiliitossa lakimiehenä työskentelevä Soile Nyman käsittelee vammaisten asioita muutamaan minuuttiin pakattuina kahvituntimietiskelyinä. Lakimiehen kahvitunti -jaksot: soundcloud.com/radio_moreeni/sets/lakimiehen-kahvitunti

Filosohva-podcast – jakso 2: Onko meillä vapaata tahtoa?

Julkaistu 21.3.2020

Onko meillä vapaata tahtoa? Filosohvan toisessa jaksossa pohditaan, mihin opiskelijan tekemät valinnat perustuvat.

Verstas: Pääsykokeet pyritään järjestämään

Julkaistu 18.3.2020

Yhteishaku alkoi 18.3.2020. Tampereen yliopiston opiskelijapalveluiden päällikkö Kaisa Keskitalon mukaan pääsykokeet pyritään järjestämään, vaikka koronavirus aiheuttaakin haasteita. Haastattelu on tehty 16.3.2020. Toimittaja: Petra Viitanen

Verstas 13.3.2020: Yliopistoon kurssisuorituksella - näyttöreitti korvaa pääsykokeen

Julkaistu 18.3.2020

Tampereen yliopiston yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelmaan valitaan 40 uutta opiskelijaa niin sanotun näyttöreitin perusteella. Näyttöreitti korvaa tänä vuonna yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelman pääsykokeen. Toimittaja: Petra Viitanen

Tampere International: Climate Change

Julkaistu 18.3.2020

Tampere International: Climate Change by Radio Moreeni

Verstas: Pirkanmaan Jätehuollon poistotekstiilikeräys

Julkaistu 18.3.2020

Pirkanmaan jätehuolto on mukana uudessa poistotekstiilikeräyksessä neljän muun eteläisen jätelaitoksen kanssa. Toimintajärjestelmäasiantuntija Saana Ojala kertoo tästä lisää. Nextiili on Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:n ylläpitämä tekstiilinkierrätyspaja Lielahdessa. Sinne voi viedä puhtaat ja kuivat, mutta rikkinäisetkin vaatteet ja kodintekstiilit. Toimittaja: Janne Järvinen

Perusopetuksen opetussuunnitelma

Julkaistu 17.3.2020

Raisa Harju-Autti haastattelee väitöskirjatutkija Annika Palomäkeä Tampereen yliopistosta.

Episode 10: Social Media Blunders

Julkaistu 16.3.2020

New York Accent Podcast by April Hautala.

Onnettomuuspodi: 62 päivää sairaalassa

Julkaistu 16.3.2020

Mitä tapahtuu, kun elämän pysäyttää yllättävä onnettomuus? Onnettomuuden uhriksi joutunut jakaa oman tarinansa ja kertoo, millaista on nousta jaloilleen tragedian jälkeen. Jännittävä podcast-sarja tarjoaa jatkokertomuksenomaisesti syväluotaavan tarinan. Onnettomuuspodin toisessa jaksossa Mikko Kähkönen kertoo elämästään vakavan auto-onnettomuuden jälkeen sekä toipumisestaan. Jakso kertoo, millaista on aloittaa koko elämä alusta ja sinnitellä päivästä päivään uusia asioita opetellessa. Tekijät: Susanna Koivisto, Noora Palola, Tarmo Ylhävuori, Sara Salovaara.

Timon mansetit 13.3.2020: Urheilupiireissä tapahtuva häirintä

Julkaistu 16.3.2020

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa työskentelevä psykologian tohtori ja urheilupsykologi Marja Kokkonen on huolissaan urheilupiireissä tapahtuvasta häirinnästä. Kokkonen tutkii sekä seksuaalista, että sukupuoleen perustuvaa häirintää. "Homoläppä ei ole huumoria", painottaa Marja Kokkonen. Ohjelman toimittaa Timo Pelkonen.

Maggie Nelson: Sinelmiä

Julkaistu 16.3.2020

Yhdysvaltalainen Maggie Nelson löi itsensä kansainvälisesti läpi kirjallaan "Argonautit", joka oli Suomessakin arvostelumenestys. Sen vanavedessä Nelsonin aiemmasta tuotannosta on nyt julkaistu alunperin englanniksi jo vuonna 2009 ilmestynyt "Sinelmiä", josta kuulemme seuraavaksi Jari Himasen arvion.

Margaret Atwood: Noidan sikiö

Julkaistu 16.3.2020

Saako, voiko, pitääkö klassikkoteoksia muokata uusiksi? Ainakin kirjailija Margaret Atwood tuulettaa nyt Shakespearea siihen malliin, että kyse ei ole tekstin sovituksesta, vaan aivan uudesta luomuksesta. Ritva Alpola kertoo Noidan sikiöstä alias Myrskystä. Teoksen suomentaja on Kristiina Drews ja kustantaja Johnny Kniga.

Miksi toinen saa palkkaa ja toinen "reippausrahaa"?

Julkaistu 16.3.2020

Kehitysvammaisten Tukiliitossa lakimiehenä työskentelevä Soile Nyman käsittelee vammaisten asioita muutamaan minuuttiin pakattuina kahvituntimietiskelyinä. Lakimiehen kahvitunti -jaksot: soundcloud.com/radio_moreeni/sets/lakimiehen-kahvitunti

Filosohva-podcast – jakso 1: Onko millään mitään merkitystä?

Julkaistu 13.3.2020

Podcastin ensimmäisessä jaksossa pohditaan opiskelun merkityksellisyyttä ja opiskelumotivaatiota filosofisten näkemysten avulla. Onko millään oikeasti mitään merkitystä?

Opiskelijaelämää: Sami Perkiö

Julkaistu 11.3.2020

Opiskelijaelämää-ohjelmassa vieraana Sami Perkiö, joka opiskelee Tampereen yliopistossa tietojenkäsittelytiedettä ja TAMKissa musiikkipedagogiaa.

Muuttoliikkeessä-pilotti

Julkaistu 9.3.2020

Podcast paikkakunnattomille haahuilijoille, jotka ehkä haluavat palata sinne kotiseudulle sitten joskus. Pilottijakso: Lähtöjä, lammaslaumoja ja lutuurireissuja. Miksi nuori ihminen vetää lähtöhousut jalkaansa? Korkeakoulutetut paikkakunnattomat Oona, Veikko ja Mikko perkaavat oman elämänsä lähtöjä ja raottavat menneisyyden kivireppujaan kuulijoille. Näkökulmia haetaan kasarirockista, evoluutioteoriasta, meditoinnista ja Raamatusta. Tekijät: Oona Kujala, Mikko Asunta, Veikko Eromäki, Ville Nykänen.

Opiskelijalipulla onneen -pilotti

Julkaistu 9.3.2020

Opiskelijalipulla onneen on kahden maisteriopiskelijan, Emman ja Annukan, tiivis tietopaketti korkeakouluopiskelijalle. Pohditpa sitten ulkomailla opiskelua, raha-asioita tai työllistymistä, Emmalla ja Annukalla löytyy kokemuksia ja vinkkivitosia jaettavaksi. Pilottijakso: Ah, niin ihana raha. Miten opinnot voi rahoittaa? Kannattaako töitä tehdä ja mitä ne tulorajat on? Tässä jaksossa Emma ja Annukka pureutuvat opiskelijan talouteen ja jakavat (tai ovat jakamatta) parhaat talousniksinsä. Tekijät: Emma Hyyppä, Annukka Multanen, Mikko Vaattovaara.

Tähtiin kirjoitettu -pilotti

Julkaistu 9.3.2020

Tähtiin kirjoitettu on podcast, jossa Sarita ja Anu ihmettelevät astrologian maailmaa uteliaasti ja ennakkoluulottomasti. Kuinka stereotyyppisiä horoskooppimerkkiemme edustajia olemme ja kuinka paljon tulkinnanvaraa ennustuksissa on? Pilottijakso: Kaksonen Tässä jaksossa tarkastelemme lähemmin Kaksonen-merkin ominaisuuksia ja omituisuuksia yhdessä naistenlehtiin horoskooppeja kirjoittaneen Janica Branderin kanssa. Tekijät: Anu Plym, Sarita Piipponen, Lydia Eronen.

Saattaa sisältää sytostaatteja -pilotti

Julkaistu 9.3.2020

Saattaa sisältää sytostaatteja on vertais- ja asiantuntijapodcast, joka käsittelee nuorten aikuisten syöpiin liittyviä asioita. Podcastia juontaa Jutta Sibakov, joka on sairastanut syöpää parikymppisenä ja toiminut vapaaehtoisena syöpäjärjestökentällä. Jaksojen vieraina kuullaan kokemusasiantuntijoina syöpää sairastaneita nuoria aikuisia ja heidän läheisiään sekä syövän parissa työskenteleviä ammattilaisia. Podcastin tarkoituksena on lisätä tietoisuutta nuorten aikuisten syövistä, keskustella syövän hoitoon liittyvistä epäkohdista sekä tarjota vertaistukea syöpää sairastaville nuorille aikuisille sekä heidän läheisilleen. Pilottijakso: Syöpädiagnoosi nuorena aikuisena Podcastin ensimmäisessä jaksossa käsitellään syöpädiagnoosin saamista nuorena aikuisena. Vieraana on Maija Pakarinen, joka sairastui 21-vuotiaana lymfoomaan ja sai kuulla syövän uusiutuneen 23-vuotiaana. Jaksossa juontaja ja vieras keskustelevat muun muassa syöpädiagnoosin saamiseen liittyvistä tunnetiloista, läheisten suhtautumisesta sekä syövästä kertomisesta muille. Tekijät: Jutta Sibakov, Milla Nokelainen.

Rytmicast-pilotti

Julkaistu 9.3.2020

Podcast suomalaisesta musiikkimaailmasta, sen historiasta, kehityksestä ja tulevaisuudesta. Jokainen jakso keskittyy yhteen maassa merkittävästi vaikuttaneeseen musiikkigenreen. Mihin suomalainen musiikkikenttä on mennyt ja miksi? Podcast luo kattavan kuvan suomalaisen populaarimusiikin mullistuksista tähän päivään asti vaikeita kysymyksiä kaihtamatta. Pilottijakso: Suomiräpin mullistuksia 90-luvulta nykypäivään 2000-luvulla Avain raivasi tiensä rap-musiikin huipulle Punainen tiili -albumillaan, josta tuli ajaton klassikko räppärin ottaessa kantaa yhteiskunnassa kasvaviin luokkaeroihin. Tänä päivänä räp on suurempaa kuin koskaan, mutta samalla kaupalliset tekijät ovat päässeet vaikuttamaan sen sanomaan. Vieraina tamperelaiset räppärit Tommi Pehmee ja Transsi Kela. Tekijät: Jenna Lempinen, Roosa Salminen, Roope Yliaho.

Onnettomuuspodi-pilotti

Julkaistu 9.3.2020

Mitä tapahtuu, kun elämän pysäyttää yllättävä onnettomuus? Onnettomuuden uhriksi joutunut jakaa oman tarinansa ja kertoo, millaista on nousta jaloilleen tragedian jälkeen. Jännittävä podcast-sarja tarjoaa jatkokertomuksenomaisesti syväluotaavan tarinan. Pilottijakso: Päivä, joka muutti elämän Onnettomuuspodin ensimmäisessä jaksossa Mikko Kähkönen kertoo päivästä, joka muutti hänen loppuelämänsä. Vuonna 2006 juuri lukion aloittanut Mikko luuli, ettei mitään pahaa voisi käydä, mutta kävi. Kavereiden kanssa tehty automatka päättyi vakavaan onnettomuuteen. Tekijät: Susanna Koivisto, Noora Palola, Tarmo Ylhävuori, Sara Salovaara.

Unta ja totta pankkiasioinnista

Julkaistu 9.3.2020

Kehitysvammaisten Tukiliitossa lakimiehenä työskentelevä Soile Nyman käsittelee vammaisten asioita muutamaan minuuttiin pakattuina kahvituntimietiskelyinä. Lakimiehen kahvitunti -jaksot: soundcloud.com/radio_moreeni/sets/lakimiehen-kahvitunti

Journalismin iltapäivä 4.3.2020: Datan ja tutkimusten tuottajat ja tulkitsijat

Julkaistu 6.3.2020

Miten journalisti voi vakuuttua uutisoitavan tutkimuksen laadusta? Mitkä ovat tutkimustiedon merkittävimmät virhetulkinnat ja perspektiiviharhat? Mihin datassa on kiinnitettävä huomiota? Miten parannamme uutisoinnin laatua? Näistä seikoista keskustelevat Journalismin iltapäivässä työelämäprofessori Matti Apunen Tampereen ylipistosta ja tutkimusprofessori Mika Maliranta Kilpailu- ja kuluttajavirastosta (KKV).

Episode 9: Spring

Julkaistu 6.3.2020

New York Accent Podcast by April Hautala.

Anna Ruth & Susanna Nykyri, Tampere University Press

Julkaistu 3.3.2020

Tietoasiantuntija Anna-Sofia Ruth ja avoimen tieteen palveluiden päällikkö Susanna Nykyri kertovat Tampere University Pressin toiminnasta ja avoimesesta julkaisemisesta. Toimittajana Riitta Yrjönen.

Oppiminen ja hyvinvointi peruskoulussa

Julkaistu 3.3.2020

Raisa Harju-Autin haastattelussa Oppi-tutkimusryhmäläisiä eli väitöskirjatutkijat Roosa Yli-Pietilä ja Pihla Rautanen sekä tutkimusjohtaja, dosentti Tiina Soini-Ikonen Tampereen yliopistosta.

Nimetön Kaupunki

Julkaistu 2.3.2020

Nimetön kaupunki kirjoitettiin vuonna 1921, ja sitä pidetään ensimmäisenä Cthulhu-myytin tarinana. Tarinan ovat suomentaneet Ulla Selkälä ja Ilkka Äärelä. Äänikirjan on lukenut ja dramatisoinut Mikael Fristadius. Valtaosa käytetyistä ääniefekteistä on saatu freesound.org -sivustolta, ja ovat listattuna alla (julkaisijan käyttäjätunnus: efektin nimi): acclivity: CamelTalk dncnbwrs: beach door close florianreichelt: Wind Sound Soft Wind InspectorJ:Ambience Creepy Wind A kangaroovindaloo: Spooky Wind Howl LordStirling: torch ambience loop

Musiikin sekakäyttäjät: muusikot Kielo Kärkkäinen ja Matti Salo

Julkaistu 2.3.2020

Musiikin sekakäyttäjissä vieraina muusikot Kielo Kärkkäinen ja Matti Salo. Ohjelman biisit on editoitu pois SoundCloud-versiosta. Ohjelmassa kuullaan mm. Belize Mis Dos Madres Matti Salo Trio Allora https://bit.ly/2WqbRN2 Nancy Wilson Happy Talk Ota Kiinni Pötkönen Rosvojen sukukokous Lopuksi ohjelmassa rumpali Jon Christensenin muistolle Questar-kappale levyltä My Song Keith Jarrettin kanssa 1978. (Jarrett's 'European Quartet' featuring Jan Garbarek, Palle Danielsson and Jon Christensen) https://www.youtube.com/watch?v=P06iM-UGi3s

Ilmastokriisiä ja dystopioita Tampereen elokuvajuhlilla

Julkaistu 2.3.2020

50:ttä kertaa pidettävät Tampereen elokuvajuhlat alkavat keskiviikkona 4.3.2020. Ohjelmistosuunnittelija Riina Mikkonen kertoi Radio Moreenille "filkkareilla" esitettävistä elokuvista. Erityisen vahvasti juhlavuoden ohjelmistossa näkyvät ilmastokriisi ja erilaiset dystopiat. Toimittaja: Sakri Pölönen.

Pitääkö edunvalvojaa pelätä?

Julkaistu 2.3.2020

Kehitysvammaisten Tukiliitossa lakimiehenä työskentelevä Soile Nyman käsittelee vammaisten asioita muutamaan minuuttiin pakattuina kahvituntimietiskelyinä. Lakimiehen kahvitunti -jaksot: soundcloud.com/radio_moreeni/sets/lakimiehen-kahvitunti

Tutkain: Saara Särmä & meemit

Julkaistu 28.2.2020

Tutkain-ohjelmassa tutkija Saara Särmä tutkimuskeskus COMETista. Nyt Särmällä on Suomen Akatemian kolmivuotinen rahoitus hankkeelle, jossa hänen tutkii sitä, miksi jotkut internetmeemit politisoituvat, millaiset toimijat yrittävät vaikuttaa meemeillä maailmanpolitiikkaan ja miten ihmiset ymmärtävät poliittisen meemin. Ohjelmassa puhutaan myös mm. #tuninaama-caseistä tutkimusmateriaalina ja Hybrid Terrorizing (HYTE) -projektista. Toimittajana Riitta Yrjönen. MEMEPOL – Meemien merkityksellistämää maailmanpolitiikkaa https://research.tuni.fi/comet/memepol/ Terroristinen väkivalta globaalina mediatapahtumana – kohti uutta tutkimusmallia (HYTE) https://maanpuolustuskorkeakoulu.fi/hyte

Kuuntele tutkijaa: UV-valon käyttö ydinvoimaloiden purkutyössä - Juha Toivonen

Julkaistu 28.2.2020

Suljettujen ydinvoimaloiden purkaminen on erittäin kallista, mutta Tampereen yliopiston fotoniikan laboratoriossa on kehitetty menetelmää jolla tätä prosessia voidaan nopeuttaa. Haastattelussa fysiikan professori Juha Toivonen Toimittaja: Janne Järvinen

Episode 8: The Art of Being Nice

Julkaistu 28.2.2020

New York Accent Podcast by April Hautala.

Tampereen Työväen Teatteri: Hitler ja blondi

Julkaistu 28.2.2020

Tampereen Työväen Teatteri on saanut mieluisan vierailijan: Seela Sellan! Hänen esittämänsä roolihahmo sen sijaan kohahduttaa, sillä se on Adolf Hitler. Ritva Alpola arvioi Eino Salmelaisen näyttämöllä esitettävää näytelmää Hitler ja Blondi, jonka kirjoittaja ja ohjaaja on Michael Baran. Toisessa pääosassa nähdään Verneri Lilja.

Rosella Postorino: Suden pöydässä

Julkaistu 28.2.2020

Aina ei voi valita, kenen ruokia syö. Rosella Postorinon romaanissa joukko naisia istuutuu vastoin tahtoaan Suden pöytään. Ritva Alpola kertoo kirjasta, jonka on suomentanut Helinä Kangas ja kustantanut Bazar.

Taidekohta: Sirkuskoulutus - Merja Koskiniemi ja Tiina Kujala

Julkaistu 28.2.2020

Sorin sirkuksen sirkuskoulun rehtori Merja Koskiniemi ja Tampereen yliopiston liikuntakasvatuksen yliopistonlehtori Tiina Kujala Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnasta Taidekohta-ohjelmassa. Suomen ensimmäinen sirkustaiteen painotuslinja aloitti toimintansa syksyllä 2016 Tampereen yliopiston Normaalikoulun yläkoulussa ja lukiossa. Alakoulussa sirkustaide on mukana oppilaiden valinnaisissa opinnoissa 6. luokalla. Lisäksi Tampereen yliopisto koordinoi yhdessä Sorin Sirkuksen kanssa Circus++ Youth and Social Circus Arts – an innovative and inclusive education for Europe kehittämis- ja tutkimushanketta.

Kuuntele tutkijaa: Kyberturvaaja-hanke - Ville Haapakangas

Julkaistu 27.2.2020

Kuuntele tutkijaa -sarjassa vieraana projektipäällikkö Ville Haapakangas Tampereen ammattikorkeakoulusta. Kyberturvaaja-hankkeen keskeisenä tavoitteena on kehittää kyberturvallisuuteen liittyvää työelämälle tarjolla olevaa koulutusta olemassa olevien tutkintokoulutusten pohjalta. Kyberturvaaja on viiden korkeakoulun yhteishanke, jonka päärahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto (ESR). Hanke kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnalliseen ESR-toimenpidekokonaisuuteen uusilla kasvualoilla ja rakennemuutoksissa tarvittavan osaamisen vahvistaminen. https://projects.tuni.fi/kyberturvaaja/

Musiikin sekakäyttäjät: Ari Koivumäki

Julkaistu 27.2.2020

Musiikin sekakäyttäjissä mediatuotannon yliopettaja Ari Koivumäki (TAMK Mediapolis). Koivumäki on työskennellyt ääni-ilmaisun parissa jo 40 vuotta. Koivumäki on toiminut äänisuunnittelijana Radioteatterissa, ääniopettajana Taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa (TTVO) sekä lehtorina, mediatuotannon yliopettajana ja yhteyspäällikkönä TAMKin taiteen, musiikin ja median yksikössä. Hän väitteli Aalto-yliopistossa 2018, väitöskirja “Maiseman äänittäminen. Äänimaisematutkimus äänisuunnittelun tukena”. Soundcloud-versiosta on biisit editoitu poi, mutta ohjelmassa kuullaan mm. artisteja: Paleface, Tuomari Nurmio, Timo Kiiskinen, I.K. Ihanalainen, Duo Perko & Perkola.

Tutkain: Printtimedian tulevaisuus – Sanoman ja Alman kaupat - Marko Ala-Fossi ja Esa Reunanen

Julkaistu 26.2.2020

Suomen mediamaisema muuttui taas, ainakin painettujen lehtien osalta. Mikä on paperisen sanomalehden tulevaisuus? Muun muassa lehtibisneksen kannattavuudesta, Alman ja Sanoman kaupoista, sekä jakelutoiminnan hinnasta keskustelevat Tampereen yliopiston tutkijat Marko Ala-Fossi ja Esa Reunanen. Toimittaja: Janne Järvinen

Tutkain 25.2.2020: Passimme historia, apulaisprofessori Asko Lehmuskallio ja tutkija Paula Haara

Julkaistu 25.2.2020

Suomen passi on mielenkiintoisempi esine kuin yhtäkkiä saattaisi ajatella. Apulaisprofessori Asko Lehmuskallio ja tutkija Paula Haara tekivät kirjan passimme historiasta ja ruumiin ja dokumenttien kytköksistä. Kirja kertoo muun muassa tunnistamisen ja väestöön liittyvän byrokratian historiasta. Toimittajana on Pia Sivunen.

Mindfulness ja tietoisuustaidot

Julkaistu 25.2.2020

Raisa Harju-Autin haastattelussa tutkija Antti Saari Tampereen yliopistosta.

Edunvalvonnan kiemuroita: Kuka päättää kynttilöiden ostosta?

Julkaistu 24.2.2020

Kehitysvammaisten Tukiliitossa lakimiehenä työskentelevä Soile Nyman käsittelee vammaisten asioita muutamaan minuuttiin pakattuina kahvituntimietiskelyinä. Lakimiehen kahvitunti -jaksot: https://soundcloud.com/radio_moreeni/sets/lakimiehen-kahvitunti

Tutkain: työelämäprofessorit Matti Apunen ja Olli Seuri

Julkaistu 23.2.2020

Työelämäprofessorit Matti Apunen ja Olli Seuri Tutkain-ohjelmassa. Miten ja missä toimittajien omat mielipiteet, poliittiset kannat ym. saavat näkyä? Toimittajana Riitta Yrjönen.

Kuuntele tutkijaa: Paula Rossi

Julkaistu 22.2.2020

Kuuntele tutkijaa -sarjassa vieraana Paula Rossi. Aiheena on DRAMA – dramaturgian keinot työhyvinvoinnin tukena -hanke, jossa etsitään uusia näkökulmia ja työkaluja työyhteisöjen konfliktien ymmärtämiseen ja hallintaan tutkimalla ja hyödyntämällä tarinankerronnan ja dramaturgian lainalaisuuksia. https://projects.tuni.fi/drama/ Paula Rossi on hallintotieteen yliopisto-opettaja ja väitöskirjatutkija, jonka asiantuntemusalueina ovat muun muassa konfliktit ja johtajuus. Toimittajana Riitta Yrjönen

Taidekohta: Stand-up - Suutela, Väliahde ja Tohni

Julkaistu 21.2.2020

Hanna Suutelan vieraana Taidekohdassa Eriikka Väliahde ja Johanna Tohni. Mille nainen nauraa, miksi nainen nauraa ja miten nainen nauraa ja naurattaa? Stand upista, huumorista..

Verstas: Muumien juhlavuotta vietetään merellisissä merkeissä

Julkaistu 21.2.2020

Tänä vuonna tulee 75 vuotta Muumit ja suuri tuhotulva -kirjan julkaisusta. Kyseessä on ensimmäinen julkaistu muumikirja. Juhlavuotta vietetään merellisissä merkeissä, sillä Tampereen Muumimuseossa avautui Muumit ja meri -näyttely. Muumimuseon amanuenssi Riikka Kuittinen kertoi Moreenin haastattelussa Muumimuseon kuulumisia. Toimittaja: Petra Viitanen

Niinkö luulet 21.2.2020: Aiheena polyamoria. Vieraana Mikaela Välipakka

Julkaistu 21.2.2020

Millaista on elää polyamorisessa suhteessa? Onko polyamoriassa sääntöjä, ja voiko polyamorisessa suhteessa pettää? Toimittaja: Pia Sivunen

Episode 7: Respect

Julkaistu 21.2.2020

New York Accent Podcast by April Hautala.

The Leadership for Change 7.2.2020: Sonja Finér

Julkaistu 21.2.2020

Sonja Finér is the Executive Director of Finnwatch, where she overseas administrative and communication’s work and is responsible for labour rights research and advocacy

Työelämäprofessori Elli Aaltonen tuntee alansa kaikki tasot

Julkaistu 18.2.2020

Kelan pääjohtajana vuodenvaihteeseen asti työskennellyt Elli Aaltonen on palannut vanhaan opinahjoonsa Tampereen yliopistoon. Täältä sosiaalityöntekijäksi aikanaan lähtenyt Aaltonen aloitti tammikuussa yliopistossa kolmevuotisen työelämäprofessuurinsa. Toimittaja: Pia Sivunen Ihminen ratkaisee -sarjan ohjelmat: https://soundcloud.com/radio_moreeni/sets/ihminen-ratkaisee

Kielitaito on avain maailmaan

Julkaistu 18.2.2020

Raisa Harju-Autin haastattelussa kielikasvatuksen yliopistonlehtori Laura Lahti Tampereen yliopistosta.

Verstas 14.2.2020: Unohtumattomia kirjeitä vuosikymmenten varrelta

Julkaistu 14.2.2020

Milloin olet viimeksi saanut kirjeen? Entä kirjoittanut? Postimuseossa avautunut Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -näyttely sekä samaa nimeä kantava kirja sisältävät runsaasti kirjeitä Suomen historiasta, aina 1800-luvulta nykypäivään. Kirjailija Timo Kalevi Forss ja Suomen Postimuseon projektipäällikkö Suvi Jalli kertovat sekä kirjasta että näyttelystä ja pohtivat kirjeiden viehätystä sekä merkitystä. Toimittaja: Petra Viitanen

Verstas: 31.1.2020 Niskavuoren Heta palasi Tampereelle

Julkaistu 14.2.2020

Niskavuoren Heta sai ensi-iltansa Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä tammikuun lopussa. Hella Wuolijoen klassikkoteksti kertoo naisesta, joka hylättiin ja häpäistiin, ja joka ei kykene anteeksiantoon. Liisa Mustosen ohjaaman näytelmän kuvaillaan olevan ”raikkaasti tuuletettu”. Miksi juuri Niskavuoren Heta päätyi Tampereen Teatteriin? Liisa Mustonen kertoi ajatuksiaan muutama päivä ennen ensi-iltaa. Toimittaja: Petra Viitanen

Episode 6: Dont Give Up!

Julkaistu 14.2.2020

New York Accent Podcast by April Hautala.

Tampereen Työväen Teatteri: Karvas pala

Julkaistu 14.2.2020

Tampereen Työväen Teatteri tarjoaa ikävän ajankohtaista ajateltavaa heti vuoden alkajaisiksi. David Mametin tuore näytelmä Karvas pala paneutuu Harvey Weinsteinin oloisen miehen edesottamuksiin. Näytelmän on suomentanut Michael Baran ja ohjannut Milko Lehto. Seuraavassa Ritva Alpola arvioi näkemäänsä.

Tampereen Työväen Teatteri: Jeppe Niilonpoika

Julkaistu 14.2.2020

Jeppe Niilonpoika on tarina viinankiroista sekä miehestä, jonka elämässä totuus ja toiveet ovat ristiriidassa. Ritva Alpola arvioi Tampereen Työväen Teatterin "kohtuuttomaksi komediaksi" luonnehditun näytelmän Jeppe Niilonpoika.

Tampereen Teatteri: Niskavuoren Heta

Julkaistu 14.2.2020

Liisa Mustonen on ohjannut Tampereen teatterille näytelmäklassikon Niskavuoren Heta. Nimiroolissa loistaa Eeva Hakulinen, ja kaikki muutkin osatekijät ovat kohdallaan. Ritva Alpola arvioi näytelmän. Niskavuoren Hetaa esitetään Tampereen teatterin Frenckell -näyttämöllä, ja ensi-ilta nähtiin 30.1.2020.

Teatteri Takomo ja Tampereen Työväen Teatteri: Ruusuruoska

Julkaistu 14.2.2020

Teatteri Takomon ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistyön hedelmä ei ole hedelmä, vaan ruusu! Kellariteatterissa nähdään pidäkkeetöntä menoa, josta Ritva Alpola kertoo enemmän. Ruusuruoskan Tampereen ensi-ilta nähtiin Kellariteatterissa 6.2.2020.

Anni Saastamoinen: Sirkka

Julkaistu 14.2.2020

Toimittaja Anni Saastamoisen esikoisromaani "Sirkka" on ylistyslaulu harmaille, näkymättömille ja tavallisille ihmisille. Depressiopäiväkirjat-teoksessaan masennuksestaan aiemmin avoimesti kertonut Saastamoinen osoittaa kykynsä myös kuivan huumorin saralla. Jari Himasen arvio. Radio Moreenin kirja-arviot https://soundcloud.com/radio_moreeni/sets/kirja-arviot

Michelle McNamara: Katoan yön pimeyteen

Julkaistu 14.2.2020

Yhdysvaltalaistoimittaja Michelle McNamara kiinnostui sarjamurhaajista jo teininä. Kirjassaan "Katoan yön pimeyteen" McNamara kirjoittaa lähes pakkomielteisestä yrityksestään selvittää Golden State Killer -sarjamurhaajan henkilöllisyys. Tästä kuulemme lisää Jari Himasen arviossa.

Jessikka Aro: Putinin trollit

Julkaistu 14.2.2020

Vuonna 2014 toimittaja Jessikka Aro julkaisi juttusarjan Venäjän informaatiovaikuttamisesta. Tämän jälkeen hänen elämänsä on mullistunut, sillä hän on joutunut vihamielisen ja järjestelmällisen vaikutuskampanjan kohteeksi. Aro on kuitenkin jatkanut selvitystöitään ja julkaissut aiheesta kirjan Putinin trollit. Jari Himasen arvio.

Timon mansetit 14.2.2020: Kirjailija Katri Alatalo

Julkaistu 14.2.2020

Timon manseteissa astutaan tällä kertaa fantasiamaailmaan. Jyväskyläläinen kirjailija Katri Alatalo on valmistunut yliopistosta äidinkielen opettajaksi. Hän tekee opetustyötä, mutta kutsuu itseään ennen kaikkea tekstityöläiseksi. Katri Alatalon esikoisromaani ilmestyi vuonna 2012, ja uusin teos Ikuisesti, siskoni (Gummerus) ilmestyi toukokuussa 2019. Häneltä on julkaistu myös novellikokoelma ja useita novelleja lehdissä ja antologioissa. Hänet tunnetaan ennen kaikkea fantasiasta. Timon mansetit ohjelman toimittaa Timo Pelkonen.

Verstas: 13.2.2020 Tampere Junior ja osallistuva budjetointi

Julkaistu 13.2.2020

Tampereen kaupunki aloittaa tänä keväänä kaksi uutta lasten ja nuorten hyvinvointiin keskittyvää projektia. Tampere Junior on nelivuotinen kehityshanke, jolla tavoitellaan tasaisesti jakautunutta hyvinvointia, eli siis hyvinvointierojen kaventamista. Myös uudessa osallistuvan budjetoinnin kokeilussa keskitytään lasten ja nuorten hyvinvointiin. Jaossa on 450 000 euroa, jonka käytöstä kaupunkilaiset pääsevät äänestämään. Tampere Junior –ohjelmasta kertoo projektipäällikkö Outi Valkama, ja osallistuvasta budjetoinnista suunnittelija Lilli Siikasmaa. Toimittaja: Janne Järvinen

Taidekohta: Ruusuruoska

Julkaistu 11.2.2020

Ohjaaja Esa Kirkkopelto, näyttelijä Minna Hokkanen ja kirjallisuudentutkija Maria Laakso ovat keskustelemassa professori Hanna Suutelan kanssa Ruusuruoska-esityksestä. Esitys perustuu Alpo Jaakolan vuonna 1967 julkaisemaan sarjakuva-albumin Ruusuruoska. Ruusuruoska on Teatteri Takomon ja TTT:n yhteistuotanto. Radio-ohjelmassa kuullaan kaksi Eero Palviaisen soittamaa musiikkikappaletta, jotka ovat mukana Ruusuruoska-esityksessä ja Kuusumun profeetta -yhtyeen Kukkana niityllä. Tästä Soundcloud-versiosta ne on editoitu pois. https://open.spotify.com/album/3kkCUhPzuoibznGqxXGBzs?highlight=spotify:track:0yf2wd6RtIz352XBIza77Q Taidekohta-ohjelmat https://soundcloud.com/radio_moreeni/sets/taidekohta

Tunnekasvatus perusopetuksessa

Julkaistu 11.2.2020

Raisa Harju-Autin haastattelussa Tampereen yliopiston Normaalikoulun luokanlehtori, Oulun yliopistossa väitöskirjaa työstävä Sanna Isopahkala.

Episode 5: Sleeping Problems and Insomnia

Julkaistu 7.2.2020

New York Accent Podcast by April Hautala.

Taidekohta 5.2.2020: Jeppe Niilonpoika

Julkaistu 5.2.2020

Taidekohdassa aiheena Jeppe Niilonpoika, professori Hanna Suutelan kanssa keskustelemassa Jepen ohjaaja Akse Pettersson, blogisti & TTT:n kuiskaaja Marja Laitala ja kirjallisuudentutkija Toni Lahtinen.

Tutkain: Medialukutaitokoulutus reaaliaineiden opettajille

Julkaistu 1.2.2020

Opettajat Susanna Ruusu (psykologia, ruotsi), Iisa Orell (maantieto, biologia) Minna Huumarkangas (historia, yhteiskuntaoppi, uskonto, et) ja Valtteri Kangasmäki (historia, yhteiskuntaoppi, filosofia)sekä projektipäällikkö, koulutuksen suunnitellut Satu Seppä ja median ja viestinnän tutkimuksen professori Kaarina Nikunen kertoivat lähiopetuspäivän päätteeksi MEMORE-koulutuksesta. MEMORE on moni- ja medialukutaitokoulutus lukion reaaliaineiden opettajille. Kaarina Nikusen vetämä lähiopetuspäivä Muuttoliikkeet, tunteet ja media, ja viime syksyltä kaksi aikaisempaa lähiopetuspäivää (Uskonnot ja media & Konfliktit, historiallinen empatia ja big data)ovat takana. Maaliskuussa heillä on Ilmastonmuutoksen mediakuvastot -lähipäivä. Lisää OPH-rahoitteisesta koulutuksesta Moni- ja medialukutaitokoulutus lukion reaaliaineiden opettajille Tampereen yliopistossa lukuvuonna 2019–2020 sivuilla https://research.uta.fi/comet/memore/ Toimittajana Riitta Yrjönen.

Johtaja Jukka Mäkinen, koulutuksen ja oppimisen palvelut

Julkaistu 31.1.2020

Ihminen ratkaisee -ohjelmassa vieraana Jukka Mäkinen. Toimittajana Riitta Yrjönen.

Niinkö luulet? 31.1.2020: Onko työtön laiska loinen?

Julkaistu 31.1.2020

Työttömään liitetään monia yksioikoisia mielikuvia. Työtön ei haluakaan töitä, vaan elelee mieluummin yhteiskunnan tuilla. Työtön myös käyttää näitä tukia väärin, joten hänen toimiaan on syytä tarkkailla. Kaikkein mieluiten työtön istuisi oluttuopin ääressä päivät pitkät. Anssi Ylirönni ravistelee mielikuvia kirjassaan "Valintamme ei kohdistunut sinuun - työttömyyden monet kasvot." Toimittaja: Pia Sivunen

Episode 4: Romance and Valentine's Day

Julkaistu 31.1.2020

New York Accent Podcast by April Hautala.

Tutkain: Informaatioergonomia, tutkija Jussi Okkonen

Julkaistu 31.1.2020

Jussi Okkonen vieraana Tutkain-ohjelmassa, aiheena on informaatioergonomia ja tutkimushankkeet joissa Okkonen on mukana. Mitä on informaatioergonomia? Mikä kuormittaa eniten? Toimittajana Riitta Yrjönen.

Petra Oksa

Julkaistu 31.1.2020

Opiskelijaelämää-ohjelmassa vieraana ympäristotekniikan opiskelija Petra Oksa. Petra on myös yksi Wappuradion kolmesta päätoimittajasta.

Kuuntele tutkijaa: professori Kaisa Herne

Julkaistu 29.1.2020

Kuuntele tutkijaa -ohjelmasarjassa vieraana professori Kaisa Herne. Aiheena on hanke, jossa tutkitaan ja kehitetään sitä kuinka voimme saada toimivampia menettelytapoja kansalaisosallistumiselle ja julkiselle päätöksenteolle? Miten tulevat sukupolvet otetaan paremmin huomioon päätöksenteossa? Osallistuminen pitkäjänteisessä päätöksenteossa (Participation in Long-Term Decision-Making, PALO) on monitieteinen tutkimushanke. Hankkeessa ovat mukana Turun ja Tampereen yliopistot, Åbo Akademi ja Luonnonvarakeskus. Nelivuotista hanketta (2017-2021) rahoittaa Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvosto. PALO-hankkeen sivut http://paloresearch.fi Kuuntele tutkijaa -sarja https://soundcloud.com/radio_moreeni/sets/kuuntele-tutkijaa

Kuuntele tutkijaa: Syväluotaus PISA-tutkimukseen - Mari-Pauliina Vainikainen

Julkaistu 28.1.2020

OECD:n PISA-tutkimuksen tuloksista uutisoidaan aina, koska suomalaiset koululaiset pärjäävät niissä edelleenkin hyvin. Tässä ohjelmassa itse tutkimukseen, ja sen tuloksiin, sukelletaan hieman pintaa syvemmälle. Puhumme esimerkiksi siitä, miten tulokset ovat Suomen osalta muuttuneet, ja mitä syitä on tämän muutoksen taustalla. Vieraana Suomen PISA-tutkimusryhmän varajohtaja Mari-Pauliina Vainikainen Tampereen yliopistosta. Toimittaja: Janne Järvinen Kuuntele tutkijaa -sarja https://soundcloud.com/radio_moreeni/sets/kuuntele-tutkijaa

Muuttuvatko lahjakkuus ja älykkyys elämän aikana?

Julkaistu 28.1.2020

Raisa Harju-Autti haastattelee yliopistonlehtori Inkeri Rissasta Tampereen yliopistosta.

Ville Hytönen: Eesti On My Mind

Julkaistu 24.1.2020

Kulttuuriorientoitunut kirjoittaja Ville Hytönen on asettunut perheineen asumaan Tallinnaan. Hän tarkastelee uutta kotimaataan sekä vieraan että jo sopeutuneen maahanmuuttajan silmin. Tuloksena on monipuolinen kirja Eesti on my mind, josta Ritva Alpola kertoo. Teoksen on kustantanut Sammakko.

Episode 3: Stress Management

Julkaistu 24.1.2020

New York Accent Podcast by April Hautala.

Tunteiden säätely kasvatustyössä

Julkaistu 24.1.2020

Raisa Harju-Autti haastattelee väitöskirjatutkija Katja Sirviötä Tampereen yliopistosta.

Miten sosiaalinen todellisuus rakentuu?

Julkaistu 24.1.2020

Raisa Harju-Autin jututettavana väitöskirjatutkija Tuomas Tervasmäki Tampereen yliopistosta.

Miten hyvä kuolema toteutuu Suomessa?

Julkaistu 24.1.2020

Journalistiikan opiskelija Petteri Paajanen haastattelee Taysin palliatiivisen yksikön ylilääkäriä Juho Lehtoa.

Verstas 13.11.2019: Linnaisten kartano pääsi vihdoin näyttämölle

Julkaistu 23.1.2020

Valentin Vaalan ohjaamana elokuvana tutuksi tullut Linnaisten kartanon vihreä kamari nähdään tänä talvena ensimmäistä kertaa näytelmänä. Asialla on Nokian Työväen Teatteri, joka ei ole ennenkään pelännyt tarttua haasteisiin. Sakari Topeliuksen tekstin käsikirjoitti ja ohjasi näytelmäksi Heli Pitkänen. Toimittaja: Pia Sivunen

Kuuntele tutkijaa: professori Samuli Pekkola

Julkaistu 20.1.2020

Kuuntele tutkijaa -ohjelmasarjassa vieraana Samuli Pekkola. Ohjelman aiheena on tietojärjestelmät. Pekkola on tietojohtamisen, erityisesti organisaation tietojärjestelmien, professori Johtamisen ja talouden tiedekunnassa. Hänen tutkimuksensa liittyvät digitalisaatioon ja sen edistämiseen, tietojärjestelmien hankintaan erityisesti julkisella sektorilla, ja tietohallinnon organisointiin. Toimittajana Riitta Yrjönen. Kuuntele tutkijaa -sarja https://soundcloud.com/radio_moreeni/sets/kuuntele-tutkijaa

Pirjo Nikander, tutkijakoulun johtaja

Julkaistu 17.1.2020

Ihminen ratkaisee -ohjelmassa vieraana Tampereen yliopiston tutkijakoulun johtaja Pirjo Nikander. Mikä on tutkijakoulu? Miten väitöskirjatutkijaa tuetaan Tampereella? Pirjo Nikander on myös European University Association Council for Doctoral Educationin (EUA-CDE) johtoryhmään jäsen. Mistä sen toiminnassa on kyse? Toimittajana Riitta Yrjönen.

Niinkö luulet 17.1.2019: Aiheena masennus. Vieraana Sonja Lampinen

Julkaistu 17.1.2020

Niinkö luulet 17.1.2019: Aiheena masennus. Vieraana Sonja Lampinen by Radio Moreeni

Helena Leino ja Markus Laine: Ketterä kaupunki reagoi nopeasti asukkaidensa tarpeisiin

Julkaistu 17.1.2020

Millaista tulevaisuuden kaupunkiasuminen voi olla? Voiko kaupunkisuunnittelulla vaikuttaa sosiaalisiin ongelmiin, kuten yksinäisyyteen? Muun muassa tällaisia asioita selvittää Ketterä kaupunki -hanke, josta keskustelevat tutkimusprojektin johtaja, ympäristöpolitiikan yliopistonlehtori Helena Leino ja hallintotieteiden yliopistonlehtori Markus Laine. Toimittaja: Silva Heinonen Kuva: Pia Sivunen

Lea Saarni: Terveys- ja hyvinvointiteknologia tarjoaa yhä yksilöllisempiä ratkaisuja

Julkaistu 17.1.2020

Erilaisia terveyttä ja hyvinvointia seuraavia ja mittaavia laitteita tulee markkinoille tiuhaan tahtiin, ja niitä otetaan varsin innokkaasti käyttöön. Hyvinvointiteknologian yliopettaja Lea Saarni Tampereen ammattikorkeakoulusta TAMKista kertoo, mitä eroa on terveysteknologialla ja hyvinvointiteknologialla, ja mitä hyötyä meille on näistä moninaisista laitteista. Toimittaja: Pia Sivunen Kuva: Jaakko Saarilampi

Kaisa Väänänen: Parhaimmillaan tekoäly toimii ihmisen tukena, ei hänen puolestaan

Julkaistu 17.1.2020

Meillä on tekoäly kaiken aikaa arkikäytössämme, mutta mitä se oikein on, ja miten se toimii? Millaisia mahdollisuuksia tekoäly meille tarjoaa? Entä voimmeko luottaa siihen? Tekoälystä kertoo Tampereen yliopiston ohjelmistotekniikan professori Kaisa Väänänen. Toimittaja: Pia Sivunen Kuva: Pia Sivunen

Episode 2: Toxic Relationships

Julkaistu 17.1.2020

New York Accent Podcast by April Hautala.

Taidekohta 15.1.2020: Riikka Puumalainen

Julkaistu 16.1.2020

Tanssija, koreografi Riikka Puumalainen vieraana Taidekohdassa. Nauhoitettu joulukuussa 2019. Toimittajana Riitta Yrjönen. Ohjelman musiikit on editoitu soundcloud-versiosta pois, ohjelmassa kuullaan mm. Suistamon sähkön Hummani hei, Pekko Käpin Ikoni.

Tutkain: Robo Civics - Kaisa Väänänen ja Kirsikka Kaipainen

Julkaistu 16.1.2020

Tutkain-ohjelmassa keskustelemassa professori Kaisa Väänänen ja projektipäällikkö Kirsikka Kaipainen ITC-tiedekunnasta, Ihmiskeskeinen teknologia (IHTE) tutkimusryhmästä. Aiheena on RoboCivics-hanke, jossa tutkitaan sosiaalisten robottien mahdollisuuksia edistää nuorten kansalaisvaikuttamista kestävän kehityksen aihepiirissä. Toimittajana Riitta Yrjönen. Robo Civics -sivut https://projects.tuni.fi/robocivics/in-finnish/

Kilpapelaamisessa menestyminen vaatii motivaatiota ja harjoittelua

Julkaistu 18.4.2019

2010-luvun aikaansa kuvaava ammatti on e-urheilija, johon on mahdollista kouluttautua Tampereella. Mitä muuta uran luomiseen vaaditaan ankaran harjoittelemisen ja rautaisen motivaation lisäksi? Toimittaja Veera Tuupanen kävi Ahlmanin opistossa ja tapasi muun muassa Lassi Koivulan, joka opiskelee eSport-linjalla. https://moreenimedia.uta.fi/2019/04/29/kilpapelaamisessa-menestyminen-vaatii-motivaatiota-ja-harjoittelua-lassi-koivulan-haaveena-on-paasta-lajin-karkisijoille/

Mitä tarkoittaa työn tuunaaminen?

Julkaistu 8.4.2019

Pertti Perusduunari valmistautuu sunnuntai-iltana tulevaan työviikkoon. Vaikka työpaikalla on kaikki ihan ok, työkaverit ovat mukavia ja muutenkin puitteet ovat kunnossa, niin jostain syystä seuraavan päivän ajatteleminen saa vanteen kiristymään pään ympärillä. Joku Pertin duunissa vaan yksinkertaisesti tökkii. Joku voisi neuvoa Perttiä vaihtamaan työpaikkaa, mutta välttämättä näin radikaaliin ratkaisuun ei tarvitse kuitenkaan ryhtyä. Voisiko apu ahdistukseen löytyä kenties työn tuunaamista? Työ tekijäänsä kiittää -podcastsarjassa lähdemme selvittämään, mitä ihmettä työn tuunaamisella tarkoitetaan. Toimittaja Terhi Viiasen vieraana on Insinööriliiton uravalmentaja Anu Kaasalainen. https://moreenimedia.uta.fi/2019/04/14/tuunaamisella-voidaan-saada-iloa-ja-imua-tyopaivaan/

Jääkiekkoilija Linda Välimäki on ammattimainen urheilija

Julkaistu 15.3.2019

Mitä on ammattiurheilu ja mihin sitä tarvitaan? Urheilu on iso bisnes, mutta urheilemalla elantonsa tienaaminen ei ole itsestäänselvää. Jääkiekkoilija Linda Välimäki pelaa maajoukkueessa ja Ilveksen naisedustusjoukkueessa, mutta palkka on täytynyt tienata muualta. Nyt hän on onnellisessa asemassa, kun palkkatyökin on jääkiekon parissa Ilveksen tyttötoiminnan kehittäjänä ja valmentajana. Toimittaja on Anna Eveliina Hänninen.

Takaisin podcastien listaan