Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Rönsyilyä

Tervetuloa syväsukellukselle kotimaisten, Suomen luonnosta saatavien aarteiden maailmaan! Podcastissa puhutaan villiyrteistä, marjoista, sienistä ja rohtokasveista, luonnontuotteisiin liittyvästä tutkimus- ja perinnetiedosta, alan yrittäjyydestä ja kaikesta muusta, josta sinulle tavallisena rikkaruohojen tallaajana tai alan yrittäjänä voisi olla iloa. Aihealueet ovat podacastin nimenkin mukaan "rönsyileviä". Emäntänä toimii luonnontuotealan yrittäjä Katja Misikangas Arctic Warriors Oy:stä. Vieraiksi kutsutaan myös muita alan yrittäjiä ja asiantuntijoita.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 27 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 3.4.2020.

Metsäpölyä iholle. Jakso 4/2

Julkaistu 25.1.2024

Katjan vieraana on metsäpölykuningatar ja Moi Forestin perustaja Maria Varon. Miten nämä kaksi luonnontuotealan yrittäjää näkee tulevaisuuden ja mitä ihmettä onkaan metsäpöly? Lopussa myös bonus kuulijoille ;)

Miksi uuden vuoden lupaukset ei pidä? Jakso 3/2

Julkaistu 11.1.2024

Keittiöpsykologi Katja pohtii, miksi uuden vuoden lupaukset ei pidä ja jakelee besserwisser sävyyn vinkkejä pysyviin lupauksiin. Lopussa kuulet myös lupauksen, minkä jokaisen olisi syytä tänä vuonna tehdä!

Avantouinti- voiko se olla ekoteko? Jakso 2

Julkaistu 26.12.2023

Kuuntele miten ihmeessä Katja pääsi, suorastaan huutavan paniikinomaisesta avannossa pulahtamisesta, aikaisemmin mahdottomalta tuntuvaan zen- tilaan. Ja voiko avantouinti olla ekoteko?
Tässä jaksossa keskustellaan avantouintiin liittyvistä asioista, jossa vieraana on jo ehkä konkariuimariksikkin tituleerattu meidän oma postitonttu Sanja.

Rönsyilyä- podcastin uusi alku tiiseri. Jakso 1

Julkaistu 15.12.2023

Ituhihhulit ilman hörhöilyä- podcast uusiutuu. Uusi kausi starttaa uudella nimellä ja uudella draivilla. Kuuntele, mitä on luvassa.

Metsien vaaleanvihreää kultaa. Jakso 23

Julkaistu 21.5.2021

Mikä on kuusenkerkkä? Mihin sitä on käytetty ennen vanhaan ja kuinka sitä käytetään nykyisin? Mitkä ovat kuusenkerkän hyödyt ja kuinka sitä voi kerätä ja säilöä? Millainen merkitys kuusella on ylipäätään meille suomalaisille? Hyppää langoille kuulemaan tietopläjäys metsien vaaleanvihreästä kullasta oppanasi kansanparantajan perillinen ja Arctic Warriorsin  tuotepäällikkö Katja Misikangas.

Luppo lupsahtaa, naava napsahtaa. Jakso 22

Julkaistu 11.5.2021

Ituhihhuleiden uusimmassa jaksossa mennään metsään! Tuijan vieraana on YLEn Elävät Puut -ohjelmasarjasta tuttu toimittaja, tietokirjailija ja matkailuyrittäjä Minttu Heimovirta. Kuulet jaksossa kuinka puut kommunikoivat ja sekstaavat keskenään talven jälkeen. Opit myös erottamaan naavan luposta. Laita podi pyörimään ja sukella keväisen metsän saloihin!
Pyhiä puita ja aromaterapiaa

Julkaistu 22.4.2021

Tuijan vieraana on hyvinvointipalveluyrittäjä Minna Holm Santa’s Beautysta. Pääset jaksossa sukeltamaan eteerisiä öljyjä sisältävään rasiaan, joka on tärkeä osa Minnan työtä. Kuulet myös saunaperinteistä ja pyhistä puista. Entä mitä onkaan lappilainen luksus?


Kombuchan syvin olemus. Jakso 20

Julkaistu 22.3.2021

Katjan vieraana on kombuchavelho Lari Laurikkala Nokkos Companysta. Olitpa kombuchanoviisi tai jo vannoutunut kombuchafani, saat jaksosta varmasti kiinnostavaa tietoa tästä trendijuomasta. Kuulet mm. kuinka Suomen luonnonantimet taipuvat kombuchaan ja kuinka erottaa laadukas kombucha kaupan hyllyltä. Lari antaa myös vinkit kombuchan valmistukseen kotona. Kippis!

Virvatulta ja pakuriymppejä. Jakso 19

Julkaistu 23.2.2021

Katjan vieraana on "suomies" Juho Haveri-Heikkilä, joka kertoo tietoa ja tarinaa soihin liittyen. Opit mm. mitä tarkoittaa virvatuli. Juho paljastaa jaksossa itse kehittämänsä yrttiteen reseptin. Katjan reaktioista päätellen, sitä kannattaa kokeilla!

Hilla hellii hipiää. Jakso 18

Julkaistu 9.2.2021

Ranualaisella Tiina Torvisella oli iho-ongelmia, joihin markkinoilla olevista tuotteista ei tuntunut oleva apua. Näin sai alkunsa Tiina luoma Rubus-luonnonkosmetiikkabrändi. Mm. hillasta, tyrnistä ja pihkasta valmistettujen tuotteiden raaka-aineet ovat Lapin puhtaasta luonnosta. Lähes suon laidalla maaseudulla asuva Tiina kertoo myös luontosuhteestaan. Kannattaa kuunnella jo siksikin, että opit, mitä tarkoittaa itara (jonka luulit tarkoittavan saitaa tai pihiä.) 

www.rubus.fiPuhtia talvisiin tallaamisiin. Jakso 17

Julkaistu 8.2.2021

Podcast-hihhuliemännät Katja ja Tuija jakavat vinkkejään, kuinka erityisesti talviliikunnassa saa pidettyä energiatasot korkealla ja millaista hätävaraa kannattaa varata mukaan, jos lenkillä tai retkellä tulee välinerikko tai muu mutka matkaan. Kuulet myös miten syntyy energiajuoma vanhan kansan tapaan.

Kansanperinteestä inspiroituva tutkija. Jakso 16

Julkaistu 15.1.2021

Katja sai vieraaksi Susan Kunnaksen, joka toimii tutkijana Luonnonvarakeskus LUKEssa. Susan inspiroituu kansanperinteestä, mutta tutkii pohjoisten kasvien laatua tutkijan pieteetillä.  Kuulet jaksossa mm.  luonnonkasvien yhdisteitä hyödyntävästä älyvaate, joka pitää hyttyset loitolla. 

Jaksossa mainitut aineistot löydät Arctic Fingerprint -hankkeen sivuilta. 


Poromies kymmenennessä polvessa. Jakso 15.

Julkaistu 9.12.2020

Katjan vieraana on ehta poromies, Lahtelan Hannu Sallasta. Hannun suvussa on ollut porotaloutta 1600-luvulta lähtien. Kuuntele miten ilmastonmuutos vaikuttaa poronhoitoon, mikä on porojen lopputalven herkku, milloin poronliha on parhaimmillaan, mitä on poromi ja mikä on poromiehen oma suosikkipororuoka? 

Punaiset vaahtokarkit. Jakso 14

Julkaistu 4.12.2020

Kuinka vaahtokarkki voi maistua niin aidon marjaiselta? Siksi, että siihen on käytetty aitoja Lapin marjoja! Katjan jututettavana on kemijärveläinen Sanna Jämsä, Wild from Actic -yrityksen omistaja. Sanna kertoo mistä idea punaisiin vaahtokarkkeihin sai alkunsa ja mitä luonnontuotealan yrittäjä tekisi, jos voittaisi lottovoiton 

Pohjoista ayurvedaa. Jakso 13

Julkaistu 12.11.2020

Kuinka Intiasta lähtöisin oleva ayurveda istuu Suomen leveysasteille? Mitä ovat vata, pitta ja kapha? Kutsuimme vieraaksi ayurvedaa hyödyntävän ekokosmetologi Jaana Pokan, joka on yksi Pohjoista ayurvedaa -kirjan kirjoittajista ja Natural Beauty -ekokauneushoitolan yrittäjä. Kuuntele Jaanan vinkit, kuinka selviät pohjoisen pitkästä talvesta omaa kehotyyppiäsi kuunnellen. 


Luonnossa haahuileva sanansaattaja. Jakso 12

Julkaistu 5.10.2020

Rovaniemen teatterin näyttelijä, rumpali, luonnossa haahuilija ja Arctic Warriorsin sanansaattaja. Tätä kaikkea ja paljon muuta on Siiri Partanen, joka kertoo mitä luonto hänelle merkitsee ja kuinka Lapin omat superfoodit auttavat häntä hektisessä arjessa. Kuulet myös Siirin vinkit, jos haluat itse meidän tai jonkun muun yrityksen brändilähettilääksi. Seuraa Siirin seikkailuita Instagramissa @siirisuurvisiiri. Et tule tylsistymään!

Mikä kerkässä maksaa? Jakso 11

Julkaistu 29.9.2020

Kuinka 40 g kuusenkerkkää voi maksaa niin paljon? Eivätkö luonnontuotteet ole lähes ilmaisia? Eihän sole kun kerätä itse! Kun tuijottaa tuotteen hintaa kaupan hyllyllä, ei välttämättä tule ajatelleeksi, mistä tuotteen hinta muodostuu. Siksi haluamme nyt avata sitä, mikä pakastekuivatussa KERKKÄ-kuusenkerkkäjauheessamme maksaa.

Mummo ja mustikka. Jakso 10

Julkaistu 26.8.2020

Mummo ja mustikka

Katja jutustelee luottoyrttitietäjämme Marja-Leenan alias mummon kanssa  kuinka monipuolisesti ennen vanhaan on käytetty mustikkaa ja sen lehtiä niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Vallan päteviä vinkkejä vielä nykypäivänäkin! Entä oletko koskaan kuullut värittömästä mustikasta?

Rikkaruohoista luksusta lautaselle ja purkkiin. Jakso 9

Julkaistu 18.6.2020

Tuijan vieraana on hurmaava Anneli Tahvonen, joka toimittaa "rikkaruohoja" huippuravintoloihin ja valmistaa lisäaineettomia herkkutuotteita yrteistä ja marjoista yrityksessään Annelin Yrtit ja Karkit. Keskellä kiireistä kesäsesonkia yli 20 vuotta kasvien kanssa häärinyt Anneli kertoo tiestään hotellivirkailijasta luonnontuotealan yrittäjäksi ja paljastaa oman lempiyrttinsä ja idolinsa. 

Kaljapissaa ja luonnon oma pesusieni. Jakso 8

Julkaistu 31.5.2020

Podcast-vieraamme Irja Mäkitalo lusii omien sanojensa mukaan luonnontuotealan elinkautista. 1950-luvulla Irja oli pikkutyttönä äidin mukana lypsämässä pakuria ja ihmetteli kun kylän naisia hoidettiin luonnon antimilla. Yrttitietämyksestä tuli Irjalle työ ja ansiokas ura. Tiedon jakaminen nuoremmalle polvelle jatkuu vielä eläkkeelläkin. Hyppää ääniaalloille ja opi mitä on kaljapissa ja kuinka tehdään luonnon oma pesusieni!

Mustikka onkin puolukka! Jakso 7

Julkaistu 21.5.2020

Missä on Lapin puhtain paikka? Mistä voi saada vinkkejä hyviin marjapaikkoihin? Miten mustikka voi olla puolukka? Miten luonnontuotteiden tutkija suhtautuu vanhan kansan perinnetietoon? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen Luonnonvarakeskuksen tutkijalta Rainer Peltolalta, joka on Tuijan vieraana Ituhihhulit ilman hörhöilyä -podcastin uusimmassa jaksossa.

Ellun kanat ja onnelliset nokkoset. Jakso 6

Julkaistu 14.5.2020

Tämä on ylistysoodi nokkoselle! Katja jututtaa Kemijoen varressa Tervolassa luomunokkosta viljelevää Elina "Ellu" Holstilaa. Kuulet jaksossa elämänmakuista tarinaa nokkosesta, nokkosenviljelystä ja mitä muuta Holstilan tilalla tapahtuu. Bonusvinkkinä opit kuinka sääsket eli hyttyset pidetään loitolla ilman myrkkyjä!

Silmäruohoa ja prinsessavoidetta Jakso 5

Julkaistu 4.5.2020

Katja jututtaa tytärtään Iinaa, joka on yrttisuvun kasvattina altistunut yrttitietoudelle lähes huomaamatta. Ilmassa on pientä teiniangstia, kun äiti ja tytär muistelevat kuinka kaikki ruuat olivat lapsena vihreitä, eikä edes silmätulehdusta saanut sairastaa rauhassa. Jaksossa selviää mm. mitä on prinsessavoide ja millä yrtillä silmätulehdusta hoidettiin. 

Karpalosorbettia ja hillajäätelöä Jakso 4

Julkaistu 24.4.2020

Tuijan vieraana on pohjoisista luonnonantimista jäätelöä valmistava Anna-Riikka Lavia Arctic Ice Cream Factorysta. Jutustelun ohessa maistellaan karpalosorbettia, jonka syntytarinan kuultuasi et enää ihmettele, miksi Anna-Riikka kelpuuttaa herkkujäätelöidensä raaka-aineeksi vain parasta mahdollista laatua. Juttutuokio keväisellä terassilla polveilee karpaloista ja Lapin lehmien maidosta luonnontuotealan yrittäjyyteen.

Laastaria ja karkkia pihamaalta. Jakso 3

Julkaistu 9.4.2020

Saimme vieraaksi todellisen yrttitietouden grand old ladyn Marja-Leena Merkkiniemen. Marja-Leena kertoo kuinka hänen lapsuudessaan käytettiin yrttejä hoitamaan lähes vaivaa kuin vaivaa. Kuulet myös kiinnostavia tarinoita Marja-Leenan isoisästä ja kuinka yrttitietous on siirtynyt verenperintönä tuotepäälliköllemme Katjalle. Muistiinpanovälineet esiin, että saat napattua kaikki vinkit talteen!

Vastustuskyky jiiriin! Jakso 2

Julkaistu 3.4.2020

Tuija ja Katja antavat omat parhaat vinkkinsä, kuinka vahvistaa vastustuskykyä luonnon "lääkekaappia" hyödyntäen.

Väinönputkea huuleen ja menoksi! Jakso 1

Julkaistu 3.4.2020

Suomen podacastskenessä on ollut iso luonnontuotteiden mentävä aukko. Se paikataan nyt! Tuija ja Katja avaavat podcastin ideaa ja tulevia teemoja ja jutustelevat siitä, kuinka Arctic Warriors sai alkunsa kuppauspöydällä. Jaksossa selviää yllättävä käyttö väinönputken juurelle!

Takaisin podcastien listaan