Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Pitääkö tästäkin puhua?

Onko sodassa kaikki sallittua? Uskalletaanko Suomessa arvostella Venäjää? Onko vihapuheesta huolehtiminen mennyt överiksi? Entä tapahtuuko Suomessa ihmisoikeusloukkauksia? Näitä kysymyksiä tässä Amnestyn podcast-sarjassa vieraidensa kanssa pohtivat Mira Luoti ja Harri Moisio.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 17 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 28.4.2020.

Jakso 16: Mitä on rasismi Suomessa?

Julkaistu 23.12.2020

Millaista rasismia ja etnistä profilointia Suomessa yhä esiintyy? Voiko ulkomaalaistaustainen nimi vaikeuttaa työnhakua? Entä sortuvatko Suomen viranomaiset etniseen profilointiin? Tässä jaksossa Mira Luodin ja Harri Moision vieraina ovat yhdenvertaisuusasiantuntija Michaela Moua sekä poliisihallituksen tarkastaja Måns Enqvist.

Jakso 15: Mitä on digitaalinen väkivalta?

Julkaistu 16.12.2020

Millaisia väkivallan muotoja digialustat mahdollistavat? Miten digitaalista väkivaltaa voisiin tunnistaa paremmin? Entä mistä ja miten saa apua, jos huomaa päätyneensä digitaalisen väkivallan kohteeksi? Tässä jaksossa Mira Luodin ja Harri Moision vieraina ovat Naisten Linjan hankepäällikkö Louna Hakkarainen sekä Amnestyn asiantuntija Pia Puu Oksanen.

Jakso 14: Millaista ihmiskauppa Suomessa on?

Julkaistu 9.12.2020

Miksi Suomessa tapahtuvaa ihmiskauppaa ei tunnisteta ihmiskaupaksi? Onko totta, että kuka tahansa voi päätyä ihmiskaupan uhriksi? Entä miksi ihmiskaupan uhrit eivät uskalla hakea apua? Tässä jaksossa Mira Luodin ja Harri Moision vieraina ovat valtioneuvoston ihmiskaupan vastaisen työn koordinaattori Venla Roth sekä Helsingin Sanomien toimittaja Paavo Teittinen.

Jakso 13: Saako poliisi käyttää voimaa?

Julkaistu 2.12.2020

Mitä poliisi saa ja ei saa tehdä? Voiko mielenosoituksen keskeyttää voimankäytöllä? Entä kuinka yleistä poliisiväkivalta on Suomessa? Tässä jaksossa Mira Luodin ja Harri Moision vieraina ovat Helsingin Sanomien toimittaja Pekka Hakala sekä tutkija Markus Himanen. Lisäksi puhelimen päässä on oikeustieteen tohtori Henri Rikander.

Jakso 12: Miten turve liittyy ihmisoikeuksiin?

Julkaistu 25.11.2020

Turpeenpolton lopettaminen vähentäisi hiilidioksidipäästöjä, mutta mitä se tarkoittaa turpeen tuottajille? Mitä käy niille paikkakunnille, joissa turpeentuotanto on tärkeä elinkeino? Entä miten voidaan auttaa heitä, joilta turvetuotannon lopettaminen vie elinkeinon? Tässä jaksossa Mira Luodin ja Harri Moision vieraina ovat Keskustan kansanedustaja Hanna Kosonen sekä Sitran vanhempi neuvonantaja, Vihreiden entinen kansanedustaja Oras Tynkkynen.

Jakso 11: Keitä ovat korona-ajan unohdetut?

Julkaistu 18.11.2020

Keiden elämään koronan vaikutukset pahiten osuvat? Mitä korona teki väkivaltatilastoille? Entä millainen oli asunnottomien koronakevät? Tässä jaksossa Mira Luodin ja Harri Moision vieraina ovat diversiteettikonsultti, aktivisti Fatima Verwijnen sekä THL:n tutkimusprofessori Heikki Hiilamo.

Jakso 10: Saako rikoksesta tappaa?

Julkaistu 11.11.2020

Voiko kuolema olla perusteltu rangaistus? Mitä tiedetään kuolemanrangaistuksen uhan vaikutuksista rikollisuuteen? Entä voiko syytön päätyä teloitettavaksi? Tässä jaksossa Mira Luodin ja Harri Moision vieraina ovat Lundin yliopiston ihmisoikeustutkimuksen lehtori Miia Halme-Tuomisaari sekä Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Uusi kausi: Jakso 9: Miksi urheilukisat päätyvät sortovaltioihin?

Julkaistu 4.11.2020

Miten urheilu ja politiikka liittyvät toisiinsa? Voiko urheilu tuoda esiin ihmisoikeusongelmia? Entä toteutuuko tasa-arvo urheilumaailmassa? Tässä jaksossa Mira Luodin ja Harri Moision vieraina ovat purjehtija, kansanedustaja Sari Multala sekä jääkiekkoilija, jääkiekon pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Teemu Ramstedt.

Tämä on Pitääkö tästäkin puhua?

Julkaistu 3.11.2020

Onko sodassa kaikki sallittua? Uskalletaanko Suomessa arvostella Venäjää? Onko vihapuheesta huolehtiminen mennyt överiksi? Entä tapahtuuko Suomessa ihmisoikeusloukkauksia? Näitä kysymyksiä tässä Amnestyn podcast-sarjassa vieraidensa kanssa pohtivat Mira Luoti ja Harri Moisio.

Jakso 8: Kansalaisyhteiskunnan takapirut – kuka vetelee Amnestyn ja muiden järjestöjen naruja ja mihin lahjoitetut rahat oikeasti menevät?

Julkaistu 17.6.2020

Pitäisikö tästäkin vielä puhua? Mihin järjestöille lahjoitetut rahat käytetään? Kuka näistä lahjoituksista hyötyy? Tässä jaksossa Mira Luodin ja Harri Moision vieraina ovat Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson sekä yhteiskunnallisen MustRead-digimedian sisältöjohtaja Heikki Pursiainen.

Jakso 7: Mitään ei saa enää sanoa – onko vihapuheesta huolehtiminen mennyt överiksi?

Julkaistu 10.6.2020

Pitäisikö sananvapauden puitteissa saada sanoa mitä tahansa? Miten vihapuhe vaikuttaa demokratiaan? Entä mikä oikeastaan on vihapuhetta? Tässä jaksossa Mira Luodin ja Harri Moision vieraana on stand up -koomikko Ali Jahangiri.

Jakso 6: Onko Suomessa ihmisoikeusloukkauksia?

Julkaistu 3.6.2020

Millainen on ihmisoikeustilanne Suomessa? Voiko vähemmistöistä puhua, jos ei hallitse termistöä? Entä onko riittävä toimeentulo ihmisoikeus? Tässä jaksossa Mira Luodin ja Harri Moision vieraina ovat Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson sekä Pakolaisneuvonnan johtava lakimies Marjaana Laine.

Jakso 5: Keskiluokka kutistuu – kutistuvatko ihmisoikeudet?

Julkaistu 27.5.2020

Mitä tarkoittaa keskiluokan kutistuminen, ja mitä siitä voi seurata? Miksi keskiluokan olemassaolo on ylipäätään tärkeää? Entä kutistaako automaatio keskiluokkaa? Tässä jaksossa Mira Luodin ja Harri Moision vieraana on Turun yliopiston sosiologian professori Jani Erola.

Jakso 4: Pitääkö tasa-arvosta vielä puhua vai onko maailma jo valmis?

Julkaistu 20.5.2020

Onko Suomi todella niin tasa-arvoinen maa kuin moni ajattelee? Mikä tasa-arvossa vielä mättää, ja mitä asialle voisi tehdä? Entä miten “tyttöjen ja poikien ammateista” tulisi kaikkien ammatteja? Tässä jaksossa Mira Luodin ja Harri Moision vieraina ovat Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson sekä opettaja ja kirjoittaja Arno Kotro.

Jakso 3: Urheilua ja politiikkaa ei pidä sekoittaa keskenään

Julkaistu 13.5.2020

Pitääkö urheilijan ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin? Saako hän tehdä niin? Entä onko oikein, että arvokilpailuja järjestetään maissa, joissa tapahtuu ihmisoikeusloukkauksia? Tässä jaksossa Mira Luodin ja Harri Moision vieraina ovat kansanedustaja ja entinen urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki sekä urheilutoimittaja Saku-Pekka Sundelin.

Jakso 2: Miksi Suomessa ei uskalleta kritisoida Venäjää?

Julkaistu 6.5.2020

Voivatko suomalaismediat sanoa Venäjästä mitä haluavat? Elämmekö uutta suomettumisen aikaa? Entä miksi Putinin ja eurooppalaisten äärioikeiston välit ovat lämpimät? Tässä jaksossa Mira Luodin ja Harri Moision vieraana on politiikan toimittaja Lauri Nurmi.

Jakso 1: Sodassa kaikki on sallittua

Julkaistu 28.4.2020

Millaisia sotarikoksia maailmalla yhä tapahtuu? Onko Suomen asekaupoissa jotain kyseenalaista? Entä saako paha aina palkkansa? Tässä jaksossa Mira Luodin ja Harri Moision vieraana on Ylen ulkomaantoimittaja Antti Kuronen, joka kertoo myös kokemuksistaan al-Holin leiriltä ja sotaa käyvien valtioiden tantereilta.

Takaisin podcastien listaan