Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Kritiikin sokeat pisteet

Long Playn ja Nuoren Voiman Kritiikin sokeat pisteet -podcastissa puhutaan kritiikin katvealueista. Mitä taiteen vastaanotossa jää toistuvasti huomaamatta? Voiko taidekriitikillä elää Suomessa? Pitävätkö kriitikot yllä taiteen status quoa?Podcastia juontavat Long Playn toimituspäällikkö Anu Silfverberg ja Nuoren Voiman päätoimittaja Vesa Rantama. Jokaisessa jaksossa on vieraana yksi kriitikko, joka puhuu suunsa puhtaaksi siitä, mihin kritiikin kentällä tulisi kiinnittää huomiota. Podcast on tehty Suomen Kulttuurirahaston tuella ja se on saanut kipinänsä Long Playn ja SKR:n yhteisestä, syksyllä 2020 järjestetystä Kriitikkokoulusta. Ensimmäisessä jaksossa aiheena on raha ja vieraana kriitikko Mervi Kantokorpi. Toisessa jaksossa puhutaan diversiteetistä ja kriitikkokunnan homogeenisyydestä, kun vieraaksi saapuu kriitikko ja tutkija Sofia Blanco Sequeiros. Kolmas jakso pureutuu päivälehtikritiikkien rajoitteisiin, ja keskustelemaan saapuu tuolloin kriitikko ja taiteen tutkija Sini Mononen.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 3 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 3.3.2021.

3: Kriitikko itse

Julkaistu 8.4.2021

Ajattelevatko suomalaiset kriitikot olevansa neutraaleja makuarvostelmatehtailijoita? Ainakin he ovat aika samasta puusta veistettyjä, lähinnä valkoisia humanisteja. Tiedostetaanko omien ominaisuuksien vaikutus tekstiin? Käydäänkö missään keskustelua kritiikin diversiteetistä? Tässä sitä käyvät päätoimittaja Vesa Rantama (Nuori Voima), toimituspäällikkö Anu Silfverberg (Long Play) sekä kriitikko, väitöskirjatutkija Sofia Blanco Sequeiros.

2: Kritiikin ulkopuolella

Julkaistu 25.3.2021

On paljon taiteenlajeja, joilla ei ole vakiintunutta julkista vastaanottoa - kritiikillä on vuosikymmenten saatossa vakiintuneet kohteensa. Päivälehtikritiikin muoto on vaikea esimerkiksi yhteisötaiteen tai muiden teosmuodon ylittävien taiteen muotojen käsittelyyn. Miten kritiikki voi laajentaa alaansa vastaamaan nykyistä taidekenttää - ja pitäisikö sen? Studiossa musiikkitieteilijä ja kriitikko Sini Mononen sekä Long Playn toimittaja Anu Silfverberg ja Nuoren Voiman päätoimittaja Vesa Rantama.

1: Raha

Julkaistu 3.3.2021

Raha on harvoin taidekritiikin aiheena, joten kriitikot eivät välttämättä osaa puhua siitä silloinkaan, kun olisi tarve. Puhe on usein reaktiivista, laskevien palkkioiden voivottelua. Onneksi poikkeuksiakin on! Kritiikin sokeat pisteet -sarjan ensimmäisen jakson vieraana on kriitikko Mervi Kantokorpi, joka on puhunut rahasta jo vuosikymmenten ajan. Juontajina Vesa Rantama (Nuori Voima) ja Anu Silfverberg (Long Play).

Takaisin podcastien listaan