Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Artpod

Podcast, joka keskittyy nykytaiteen teemoihin, ilmiöihin ja tekijöihin. Puikoissa Isabella Chydenius, Viveka Forsman, Evelin Kask, Anna Matveinen, Hanna Råst & Anni Tuomi. Instagramissa @artpodi  

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 43 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 15.2.2019.

Taiteilijuus Nyt: Taiteilijan moninainen työnkuva, Osa 2

Julkaistu 13.6.2022

Taiteilijuus Nyt -podcastissa perehdytään taiteilijan työhön ja arkeen. Ääneen pääsevät suomalaisen taidekentän toimijat ja asiantuntijat. Tässä jaksossa pohdimme taiteilijan moninaista työnkuvaa keskittyen taiteelliseen tutkimukseen ja taiteilija-tutkijan rooliin. Hanna Råstin kanssa keskustelemassa kuvataiteilijat Johanna Lecklin ja Teemu Lehmusruusu.

Taiteilijuus Nyt: Taiteilijan moninainen työnkuva, Osa 1

Julkaistu 10.2.2022

Taiteilijuus Nyt -podcastissa perehdytään taiteilijan työhön ja arkeen. Ääneen pääsevät suomalaisen taidekentän toimijat ja asiantuntijat. Tässä jaksossa pohdimme taiteilijan moninaista työnkuvaa keskittyen erityisesti pedagogiseen ja fasilitaattorin rooliin taiteen tekemisen rinnalla. Hanna Råstin kanssa keskustelemassa kuvataiteilijat Noora Sandgren ja Kastehelmi Korpijaakko.

Daniéla Vainio: Mitja Lehtevä ~ Mielen matriisi ~

Julkaistu 12.1.2022

Hei rakas Artpodin kuuntentelija! Tässä jaksossa ääneen pääsee kuvataiteilija ja graafinen suunnittelija Mitja Lehtevä, joka on kiinnostunut arkkityyppisestä mielestä ja taolaisuudesta. Hänen uusin Cosmic Elements - maalaussarja on visuaalinen presentaatio siitä, mitä tapahtuu mielen reunoilla kun uudenlainen kokemus syntyy. Tässä jaksossa keskustellaan siitä, mitä eroa on sisältä ja ulkoapäin ohjautuvuudella ja kuinka tämä näkyy taiteilijan elämässä? Tämä on sarjan viimeinen jakso. Kiitos kuuntelijoille ja vieraille! Tässä jaksossa mainittua muun muassa: ~The Law of One, Ykseyden Laki ~Sisältä ja ulkoapäin ohjautuvuus ~Ylilääkäri Mika Valtonen (Helsingin Sanomat 22.11.2021) ~Mielen matriisi ~Arkkityyppinen mieli ~Mitja Lehtevän Cosmic Elements - taidenäyttely Tammisaaren Knipnässissä 2022. Juontaja ja äänisuunnittelu: Daniéla Vainio Kansikuvan teos: Suvi Haapaniemi - Regina, öljyväri kankaalle, 2020 Artpodin logo: Pauliina Vuorinen

Taiteilijuus Nyt: Vaihtoehtoinen työpaikka

Julkaistu 19.8.2021

Taiteilijuus Nyt -podcastissa perehdytään taiteilijan työhön ja arkeen. Ääneen pääsevät suomalaisen taidekentän toimijat ja asiantuntijat. Tässä jaksossa pohdimme vaihtoehtoisia työpaikkoja, työyhteisön merkitystä ja millaista asiantuntijuutta taiteilija voi tuoda mukanaan. Hanna Råstin kanssa keskustelemassa kuvataiteilija Tiitus Petäjäniemi.

Artpod X Seinäjoen taidehalli

Julkaistu 13.8.2021

Seinäjoen taidehallin ja Artpodin yhteistyöjaksossa Viveka Forsman ja taidekuraattori Sanna Karimäki-Nuutinen keskustelevat Seinäjoen taidehallin tämän hetkisistä näyttelyistä, sekä maaseudusta ja urban-rural-rajapinnoista. Jakson äänimaailmassa on otteita JG Thirlwellin ääniteoksesta, joka on kokonaisuudessaan koettavissa Anne Katrine Senstadin Radical Light - Elements VI installaation yhteydessä Seinäjoen taidehallilla.   www.seinajoentaidehalli.fi

Artpod vierailee Italiassa, Palazzo Monti -taiteilijaresidenssissä

Julkaistu 5.8.2021

Artpod vieraili toukokuussa taiteilijaresidenssissä idyllissä Pohjois-Italian Bresciassa. Palazzo Monti on vuonna 2017 perustettu itsenäinen residenssiohjelma ja kulttuurikeskus, joka tarjoaa työskentelytilaa ja yhteistyömahdollisuuksia paikallisille ja kansainvälisille taiteilijoille.  Evelin Kask jutteli Palazzo Montin perustajan, taidekeräilijä ja kuraattori Edoardo Montin kanssa residenssin toiminnasta. 1200-luvulta peräisin oleva rakennus ja satoja vuosia vanhat seinä- ja kattofreskot antavat ainutlaatuiset puitteet off site -näyttelyille ja vierailevien taiteilijoiden työskentelyn inspiraatiolle. Haastattelussa kuullaan myös kahta residenssissä toukokuussa ollutta taiteilijaa: Cathrin Hoffmannia ja Jonathan Silvermania. Katharine on taidemaalari, jonka maalauksissa ihmisfiguuri on menettänyt ulkoiset mittasuhteensa, aivan kuin gravitaation vaikutus olisi lakannut olemasta tässä uudessa todellisuudessa, jota Hoffmann tarkastelee käyttäen omaa ruumistaan raakamateriaalina. "I create a new virtual body, with its weaknesses and idiosyncrasies, to probe what our present time with modern technology, digitization, and hyper capitalism has made us become? How do we exist and behave? What is human, what remains?" Jonathan Silverman liikkuu omassa työssään digitaalisuuden ja materiaalisuuden kohtaamispisteessä niin temaattisesti kuin taiteentekemisen prosessissa. Hän on kiinnostunut autenttisen luonnon ja rakennetun (digitaalisen) ympäristön hälvenneistä rajoista ja etäisyyksistä. Hän yhdistää teoksissaan kollaasia, maalausta, piirrosta ja videota.  “I’m interested in how our experience of physical reality marries with our everyday virtual/digital one, and how they affect one another. I do this by looking at patterns and types of nature, because it is nature itself that we are falling into and out of.”

Taiteilijuus Nyt: Residenssit

Julkaistu 3.8.2021

Taiteilijuus Nyt -podcastissa perehdytään taiteilijan työhön ja arkeen. Ääneen pääsevät suomalaisen taidekentän toimijat ja asiantuntijat. Tässä jaksossa pohdimme taiteilijaresidenssejä: mikä tekee niistä erilaisia kuin omassa työhuoneessa työskentelystä? Entä saattaako residenssissä käyty ajatusten vaihto uusien näkökulmien äärelle ja kuinka rajoitettu residenssiaika vaikuttaa itse tekemiseen? Hanna Råstin kanssa keskustelemassa kuvataiteilija Anna Niskanen ja HIAP:in johtaja Juha Huuskonen.

Taiteilijuus Nyt: Muuttuva työympäristö

Julkaistu 22.7.2021

Taiteilijuus Nyt -podcastissa perehdytään taiteilijan työhön ja arkeen. Ääneen pääsevät suomalaisen taidekentän toimijat ja asiantuntijat. Tässä jaksossa pohdimme muuttuvaa työympäristöä, autofiktiota ja kodin merkitystä suhteessa taiteelliseen työhön. Hanna Råstin kanssa keskustelemassa kuvataiteilija Saku Soukka.

Taiteilijuus Nyt: Työhuone

Julkaistu 15.7.2021

Taiteilijuus Nyt -podcastissa perehdytään taiteilijan työhön ja arkeen. Ääneen pääsevät suomalaisen taidekentän toimijat ja asiantuntijat. Tässä jaksossa tarkastelemme työhuonetta tekemisen mahdollistajana ja millainen merkitys on työtilalla, työyhteisöllä ja erilaisilla työtilaratkaisuilla. Hanna Råstin kanssa keskustelemassa kuvataiteilijat Karoliina Hellberg ja Laura Könönen.  

Artpod på svenska: Prekariatet, den nya farliga klassen

Julkaistu 24.6.2021

Hej o välkommen att lyssna på det första avsnittet av Artpod på svenska, som är i princip samma sak som Artpod på finska, men bara bättre. Artpod på svenska är ett projekt av mig Anni Tuomi, där jag intervjuar svenskspråkiga konstnärer. Som vanligt kommer alla diskussioner att leda fram till ämnen som angår feminismen och patriarkatet. Idag sitter jag i studion med en sverigefinsk konstnär Hilda Kahra. Vi snackar om konstnärskapet, samhällsklassen prekariatet, skillnader mellan finska och svenska konstscenen, konstutbildningar och om att tillhöra en språkminoritet, och många andra saker. <3: Anni Hilda Kahras webbsidan: https://hildakahra.wordpress.com/ och Instagram: https://instagram.com/bambivonbonbon Tack för studion Jaksomedia Tack för musik Linn Byrkjeland Omslaget har jag gjort själv :)

Kirjeitä: Odotus on ajantuhlausta

Julkaistu 19.6.2021

Rakas kirjeystävä. Odotus on ajantuhlausta, näin usein väitetään. Jokainen tietää, miltä pitkittyneen odotuksen aiheuttama turhautuminen tuntuu. "The denials of waiting and the distractions by which it can be forgotten – the magazines in waiting rooms, the entertainment on television, the computer games, the snacks, the cigarettes – amount to a lucrative industry", kirjoittaa emeritusprofessori Harold Schweizer. Kirjeitä-ohjelman kolmannessa jaksossa pohditaan odotuksen luonnetta. Ilman odotusta ei olisi tarinoita eikä täyttymyksen tuomaa onnea. Odotus koskettaa syvintä minää: se voi myös aiheuttaa häpeää ja riittämättömyyttä. Mitä meissä oikeastaan tapahtuu, kun odotamme?  "Kirjeitä" on kahdeksanosainen monologi taiteen, yhteiskunnan ja filosofian ajattomista aiheista. Studiossa Evelin Kask.

Anni Tuomi & Milja-Liina Moilanen: Kuvataide ja yhteiskuntaluokat

Julkaistu 10.6.2021

Miten yhteiskuntaluokka vaikuttaa kuvataiteilijana toimiseen? Miten luokkaerot näkyvät taiteilijaksi pyrkimisessä, opiskellessa ja ammatissa? Miten keski- ja yläluokkainen taideyleisö vaikuttaa taiteilijan työhön? Muun muassa näitä pohtii taiteen maisteri, kuvataiteilija-elokuvaohjaaja Milja-Liina Moilanen Anni Tuomen haastattelussa. Moilasen taiteelle on usein olennaista yhteiskuntakriittisyys. Tällä hetkellä hän ohjaa kahta pitkää dokumenttielokuvaa, toiseen linkki tässä: https://www.tuffifilms.com/production/respect). Lisää Moilasen teoksista löydät täältä: https://www.miljamoilanen.fi Jakson musiikki: Linn Byrkjeland – Velvet Jakson kansikuva: Anni Tuomi Artpodin logo: Pauliina Vuorinen

Daniéla Vainio: Jani Tolin ~Graffiti & Akasha~

Julkaistu 3.6.2021

Artpodin studiossa on vieraana graffititaiteilija Jani Tolin. Jani Tolin valittiin graffitin Suomen mestariksi 15 vuotiaana vuonna 1990, ja hän on ensimmäisiä, ellei peräti ensimmäinen, suomalainen graffititaiteilija, joka laajensi taidettaan kaduilta kuvataiteen näyttelyihin.  Jani kertoo hengellisestä näkemyksestään, taiteellisestä työskentelystä ja teosten synnystä. Mitä yhteistä on Hilma av Klintin teoksilla ja grafititaiteella? Mikä on suurin “palkkio” minkä Jani on saanut omasta työstään? Millaisia okkultistisia metodeja Jani on käyttänyt taiteen tekemisessä?  Tässä jaksossa mainittua: Animalismi ja animistinen taide  Shamaanitaide / Olga Palomäki: Kuvataide ja kuolema Akasha, akaasiset arkistot & morfogeneettinen kenttä Hilma av Klintin kanavoidut teokset Perttu Häkkinen (1979-2018) / Imatran Voima livenä Flow Festivaaleilla 10.8.2018 / “Kuolinilmoitukseeni kirjoitettakoon sanat 'Nauroi yksin pimeässä ja eli unelmissa'" - Näin edesmennyt radiotoimittaja Perttu Häkkinen pohti kuolemaa, Joonas Alanne SKK Kultainen leikkaus taiteessa Tervetuloa näkymättömien voimien äärelle! Juontaja ja äänisuunnittelu: Daniéla Vainio Kansikuvan teos: Suvi Haapaniemi - Regina, öljyväri kankaalle, 2020 Artpodin logo: Pauliina Vuorinen

Kaoottinen Pääsykoejakso

Julkaistu 27.5.2021

Kaoottisen kouluhakujakson toinen osa, pääsykoejakso sisältää Annan ja Annin parhaat vinkit pääsykokeisiin ja pahimmat pääsykoemokat.

Olotila – julkisen taiteen äärellä: Mitä julkinen taide on?

Julkaistu 21.5.2021

Olotila – julkisen taiteen äärellä -sarja on omistettu tilallisen ajattelun tutkimiseen. Tässä jaksossa Hanna ja Viveka käyvät pintaraapaisuna keskustelua julkisen taiteen teemoista ja yleisimmistä termeistä. Mitä julkinen taide on? miten sitä rahoitetaan ja tehdään? ja missä julkista taidetta voi kokea ja nähdä?  Tämä jakso toimii myös avausjakso sarjakokonaisuudelle, jossa tulevissa jaksoissa julkista taidetta lähestytään tarinallisten teemojen kautta.

Artpod X EMMA: Tapiolan julkinen taide, osa 2

Julkaistu 17.5.2021

Jakso on toteutettu yhteistyönä EMMA – Espoon modernin taiteen museon kanssa. Anni Tuomen haastattelussa Nelli & Markus Jäntti-Tuominen, tapiolalainen pariskunta. Markus on kuvataiteilija ja Nelli viestinnän ammattilainen. Tutustumme Jäntti-Tuomisten kanssa Urban Espoon Tapiolan EMMA-taidereitin. Urban Espoo on Espoon kaupungin tuottama digitaalinen kulttuuritalo. Tapiolan julkisen taiteen reitti esittelee laajasti eri aikakausilta monipuolisia julkisen taiteen teoksia. Reitin aloituspiste on metroaseman laiturilla. Tapiolan keskuksesta reitti kulkee keskusaltaan ja kirkon ohi kohti Tapiolan vanhinta osaa Itäkartanoa. Sieltä reitti kaartaa Silkkiniityn kautta päättyen Näyttelykeskus WeeGeen edustan veistospuistoon. Reitin pituus on noin 2 km. Reitin teokset, jotka esiintyvät tässä järjestyksessä myös jaksossa: 1. Metroasema, asemalaituri ‍Kim Simonsson: Emma jättää jäljen, 2017  2. Tapiontorin ja kauppakeskus Ainoan välinen alue  Heikki Konttinen: Morsian, 1983  3. Heikki von Hertzenin aukion porrastasanne  Tapio Junno: Häikäistynyt, 1992  4. Køgenpuisto, hotelli Gardenin ja Tapiolan kirkon edusta  ‍Antonio da Cudan: Luominen avaruudessa, 1980  5. Tapiolantien piennar, Neulaspolun kohdalla  Helvi Hyvärinen: Ilves ja pentu, 1958  6. Silkkiniityn päiväkodin katto, Opinkuja 1  Maaria Wirkkala: Kukko, 1983  7. Pohjantien ja Ahertajantien kiertoliittymä  ‍Pekka Kauhanen: Taidepoliisi, 2006  8. Näyttelykeskus WeeGeen veistospuisto, Ahertajantie 5  Matti Peltokangas: Kulku, 1990 Raimo Utriainen: Virta 1, 1981-2006 Eero Hiironen: Pro Aqua, 2005-2006 Pertti Kukkonen: Mutkia matkassa, 2006

Artpod X EMMA: Tapiolan julkinen taide, osa 1

Julkaistu 17.5.2021

Jakso on toteutettu yhteistyössä EMMA – Espoon modernin taiteen museon kanssa. Annin haastattelussa Henna Paunu, EMMAn intendentti sekä Tuomas Laulainen, EMMAn amanuenssi. Molemmat työskentelevät erityisesti kokoelmien parissa. Mitä julkinen taide on, millaisista materiaaleista se on tehty, kenelle ja missä se näkyy? Jaksossa esitellään lyhyesti mitä julkinen taide ylipäätään on ja mikä esimerkiksi EMMAn rooli on Espoon julkiseen taiteeseen liittyen. Julkisen taiteen reitit löytyvät Urban Espoo -sivustolta urbanespoo.fi. Urban Espoo on Espoon kaupungin tuottama digitaalinen kulttuuritalo.  Jakso on äänitetty etänä videokeskustelussa.

Daniéla Vainio: Katja-Maaria Vilén ~Kristillinen mystiikka~

Julkaistu 13.5.2021

Artpodin studiossa vieraana on kuvataiteilija Katja-Maaria Vilén, joka työstää värikkäitä ekspressionistisia maalauksia vierastamisen kokemuksesta, jota ihminen voi kohdata itsessään. Katja-Maaria on myös teologian maisteri ja toimii osa-aikaisena pappina. Me keskustellaan kristillisestä mystiikasta, kirkon ja nykytaiteen suhteesta ja Katja-Maarian taiteellisesta työskentelystä.  Mitä tarkoittaa kristillinen mystiikka? Mitä yhteistä on kristillisellä mystiikolla ja taiteilijalla? Millainen vuorovaikutus suhde nykytaiteella ja kirkolla on? Mitä sakraalitaide on? Millaista taidetta kirkossa voi ja saa esittää? Millainen on autonomisen taiteen tehtävä kirkossa? Miten Katja-Maarian teokset syntyvät? Miltä maalaus tuntuu kehossa?  Katja-Maarian näyttely elokuussa 2021 Turun Taidekappelissa, jossa on myös podcastissa mainittu Tuttu vieras - teos on nähtävillä. Tässä jaksossa mainittua:  Seppo A. Teinonen: Rakkauden tieto, 1985 Sol LeWitt: Sentences on Conceptual Art, 1967 Jonathan Koestlé-Cate: Art and the Church: A Fractious Embrace – Ecclesiastical Encounters with Contemporary Art Taiteilija Pauliina Turakka Purhonen puolustaa tekstiiliveistoksiaan: ”Ei ole olemassa erikseen Jumalalle kelpaavaa siivottua versiota ja erikseen rietasta ihmistä.”, Helsingin Sanomat, 2018 Friedhelm Mennekess Dan Fox: Believe it or Not - Religion versus spirituality in contemporary art, FRIEZE, 2010 Juontaja ja äänisuunittelu: Daniéla Vainio Kansikuvan teos: Suvi Haapaniemi - Regina, öljyväri kankaalle, 2020. Artpodin logo: Pauliina Vuorinen

Kirjeitä: Vapaudesta sanottua

Julkaistu 7.5.2021

Rakas kirjeystävä. Toisessa kirjeessäni pohdin vapautta. Vapaus konkretisoituu kahden valtion rajalla; vapaus konkretisoituu kielessä. Vapaus konkretisoituu päätösten hetkellä, tai päättämättä jättämisen hetkellä, joka sekin on vapautta. Miksi toisilla on vapautta ja toisilla ei? Miksi ihminen pelkää vapauden mukana tuomaa vastuuta? Onko kieli vapaata? Miksi ihmiset varastavat roomalaisilta patsailta neniä, sormia ja peniksiä. “Kirjeitä” on kahdeksanosainen monologi taiteen, yhteiskunnan ja filosofian ajattomista aiheista. Studiossa Evelin Kask.

Daniéla Vainio: Hannaleena Heiska ~Kollektiivinen alitajunta & Itsetutkiskelu~

Julkaistu 29.4.2021

Tervetuloa näkymättömien voimien äärelle! Artpodin studiossa vieraana kuvataiteilija Hannaleena Heiska. Hannaleena tunnetaan pääosin upeista mysteerisistä maalauksista, hiilipiirroksista, filmeistä ja performatiivisesta yhteistyöstä balettitanssija Minna Tervamäen kanssa. Tässä jaksossa Hannaleena Heiska kertoo suhteestaan hengellisyyteen ja kuinka se näkyy taiteen tekemisessä. Hannaleenan lapsuudenkodissa nähtiin enneunia ja elettiin henkimaailman kanssa yhteiseloa. Kuinka lapsuuden kokemukset ovat vaikuttaneet taiteilijan teoksiin? Millaisia rituaaleja ja rutiineja taiteen tekemiseen liittyy? Onko Hannaleenalla ollut yhteyksiä “korkeampiin voimiin”? Millainen merkitys hengellisyydellä on itsetutkistelussa? Kuinka läsnäolon kokemus tarttuu taiteen tekijästä taiteen katsojaan?  Tässä jaksossa mainittua:  Carl Jung - Kollektiivinen alitajunta eli kollektiivinen tiedostamaton Carla Rueckert, Don Elkins ja Jim McCarty: The Law of One / Ykseyden laki. Kaikkien 106 kanavoitujen sessioiden dokumentoinnit löytyvät L/L Researchista. Suomennettuna Neljäs Tiheys Youtube-kanavalla. Vadim Zeland: Tufti the Priestess Albert Einstein - Spinozan jumala. Ilpo V. Salmen tekstistä, joka perustuu 2005 Skepsis-yhdistyksen luentoon. Alan Watts - The Illusion of Time Juontaja ja äänisuunittelu: Daniéla Vainio Kansikuvan teos: Suvi Haapaniemi - Regina, öljyväri kankaalle, 2020. Artpodin logo: Pauliina Vuorinen

Kirjeitä: Terve yhteiskunta

Julkaistu 26.4.2021

"Harva hyväksyy ajatusta, että yhteiskunta kokonaisuutena saattaa olla sairas. Mielenterveysongelma yhteiskunnassa merkitsee sitä, että on olemassa 'sopeutumattomia' yksilöitä, ei sitä, että itse kulttuuri on mahdollisesti sopeutumaton", kirjoittaa saksalais-amerikkalainen yhteiskuntafilosofi ja psykoanalyytikko Erich Fromm. Rakas kirjeystävä. Miksi ihmiset sopeutuvat malleihin, jotka eivät sovellu heille? Miksi he purkavat pahaa oloaan muurahaisiin? Miksi sopeutumattomuus on epänormaalia? "Kirjeitä" on kahdeksanosainen monologi taiteen, yhteiskunnan ja filosofian ajattomista aiheista. Studiossa Evelin Kask.

Kaoottinen Kouluhakujakso

Julkaistu 16.4.2021

Artpodin Anni ja Anna muistelevat omia hakuprosessejaan, virheitä, performansseja ja yleistä hapuilua. 

Uusi alku

Julkaistu 12.4.2021

Artpod palaa jälleen uusin voimin! Meitä on nykyään seitsemän, ja tässä jaksossa me esittäydytään! Kuuntele, niin opit tuntemaan meidät, ja kuulet mitä tullaan jatkossa tekemään! <3: Artpod = Isabella Chydenius, Viveka Forsman, Evelin Kask, Anna Matveinen, Hanna Råst, Anni Tuomi & Daniéla Vainio

Artpod X EMMA: Ihminen ja luonto

Julkaistu 3.12.2020

EMMA — Espoon modernin taiteen museossa olevaan Saastamoisen Säätiön kokoelmanäyttelyyn Kosketus on avautunut uusi osa Ihminen ja Luonto, johon tutustutaan Daniéla Vainion kanssa. Vainion vieraina ovat ilmastoaktivisti Roosa Laakso ja EMMAn amanuenssi Laura Kokkonen. Jakso on toteutettu yhteistyössä EMMA – Espoon modernin taiteen museon kanssa.

Artpod X EMMA: Kokoelmat

Julkaistu 3.12.2020

Jaksossa perehdytään EMMA – Espoon modernin taiteen museon sekä Saastamoisen Säätiön kokoelmiin. Anni Tuomen vieraana ovat EMMAn amanuenssi Laura Kokkonen sekä Saastamoisen Säätiön taideasiantuntija Päivi Karttunen. Keskustellaan siitä, mitä kokoelmat ovat, missä niitä on nähtävillä, ja miten niitä kartutetaan? Mistä Saastamoisen Säätiön ja EMMAn yhteistyö on lähtenyt, ja miten molempien kokoelmat näkyvät Espoossa? Jaksossa viitataan myös tämän korona-ajan yhteen parhaimpaan tapaan tutustua taiteeseen – ympäri Espoota löytyy julkista taidetta, jota pääsee kuka tahansa katsomaan kävelylenkillään. Lisää tietoa täältä: http://urbanespoo.fi/2020/03/27/ulkoilmagalleriat/ Jakso on toteutettu yhteistyössä EMMA – Espoon modernin taiteen museon kanssa.

Hullu rakkaus

Julkaistu 8.10.2020

Taidekeräilijä Seppo Fränti lahjoitti Kiasmalle taidekokoelmansa, johon kuuluu lähes 700 taideteosta pääasiassa nuorilta ja uransa alussa olevilta taiteilijoilta. Fräntin kokoelma avautuu yleisölle Hullu rakkaus - näyttelyssä, johon Artpod vie kuulijansa. Daniéla Vainio kiertää Sepon kanssa näyttelyä ja keskustelee näyttelyn teoksista, teemoista ja taiteen keräämisestä. Millainen suhde taidekeräilijällä on taiteilijoihin? Ja mitä näyttely kertoo itse keräilijästä? Voiko kuka tahansa olla taidekeräilijä? Hullu rakkaus - näyttely Kiasmassa avoinna 02.06.2020 - 10.01.2021 asti.

Kotigalleria

Julkaistu 30.9.2020

Artpod vierailee kuraattori, kirjoittaja ja Marcy-taideplatformin perustajan Antonia Hambergin kotona, jossa hän myös toisinaan järjestää näyttelyitä. Millaista on kuratoida taidenäyttely omaan kotiin? Millainen työväline intuitio on taiteen kuratoinnissa tai keräämisessä?  Antonia Hambergin uusin kotinäyttely Unraveling on avoinna 30.9.–21.10 keskiviikkoisin klo 17–20 ja sunnuntaisin klo 13–17 ja sopimuksen mukaan. Lisää tietoa: http://www.marcyuniverse.com/posts/unraveling

Taiteen toivo

Julkaistu 23.9.2020

Venla Anttila ihastuu Pirkko Salminen-Kilpelän taideteokseen taidelainaamossa ja hankkii teoksen itselleen. Tämä aiheuttaa uskomattoman tapahtumien sarjan, joka on täynnä empatiaa ja rakkautta.

Artpod X EMMA: Ystävyys

Julkaistu 21.9.2020

Kolme taiteilijaystävystä Anna Tuori, Rauha Mäkilä ja Eeva-Leena Eklund keskustelevat taiteesta, sen tekemisestä ja keskinäisestä ystävyydestään. Jakso on toteutettu yhteistyössä EMMA — Espoon modernin taiteen museon kanssa.

Sukupuoli

Julkaistu 27.8.2020

Miten sukupuoli vaikuttaa taiteilijan työhön? Millaista on olla nainen tai muunsukupuolinen taidemaailmassa? Daniéla Vainion vieraana kuvataiteilijat Illusia Juvani ja Katja Tukiainen.

Artpod X EMMA: Taide ilmastokriisissä

Julkaistu 14.7.2020

https://soundcloud.com/jaksofi/artpod-jakso-13-taide-ilmastokriisissa Mikä on taiteilijan vastuu ilmastokriisissä? Entä taideinstituution? Miten näyttelystä tehdään kestävämpi, entä onko näyttelykokemus aineeton? Onko kansainvälisiä suurnäyttelyitä enää järkevää järjestää? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan Artpodin jaksossa, jossa on haastateltavana itsenäinen kuraattori Essi Vesala, sekä kuvataiteilija Nastja Säde Rönkkö. Jakso on toteutettu yhteistyössä EMMA – Espoon modernin taiteen museon kanssa.

Taiteilijaäiti ja taiteilijatytär

Julkaistu 9.5.2020

Hyvää äitienpäivää! Artpodin äitienpäivän erikoisjaksossa itsekin vastikään äidiksi tulleen Annin vieraana on kuvataiteilija-kuvittaja-graafikko Terhi Ekebom ja hänen kuvataiteilija-tyttärensä Venla Ekebom. Puhutaan äitiyden ja taiteilijuuden yhdistämisestä, avataan Ekebomien ainutlaatuista suhdetta, jossa ollaan sekä kollegoita, ystäviä sekä tietenkin äiti ja tytär.

Flow

Julkaistu 3.10.2019

Artpodin toinen tuotantokausi alkaa! Tässä jaksossa muistelemme mennyttä kesää, tarkemmin sanottuna käsittelyssä on Flow Festival 2019. Daniélan haastattelussa on Flown tiedottaja Susanna Hulkkonen ja Pink Space -taideinstallaation luojat, taiteilija Taika Mannila ja sisustusarkkitehti Fanni Suvila.

Mistä taidemaailmassa vaietaan, osa 2

Julkaistu 15.6.2019

Mistä taidemaailmassa vaietaan, osa 2! Mitkä asiat painetaan villaisella ja katsotaan sormien välistä? Onko taiteessa olemassa suoranaisia tabuja ja miten niitä murretaan? Kukapa muu osaisi vastata tällaisiin asioihin paremmin, kuin tabujen murtaja, koko uransa ajan kritisoitu taiteilija ja aktivisti Jani Leinonen. Artpodia juontavat kuvataiteilijat Anni Tuomi & Daniéla Vainio.

Mistä taidemaailmassa vaietaan, osa 1

Julkaistu 6.5.2019

Mistä taidemaailmassa vaietaan? Mitkä asiat painetaan villaisella ja katsotaan sormien välistä? Onko olemassa suoranaisia tabuja ja miten niitä murretaan? Kukapa muu osaisi vastata tällaisiin asioihin paremmin, kuin tabujen murtaja, koko uransa aikana kritisoitu taiteilija ja aktivisti Jani Leinonen.

Taiteen tarkoitus

Julkaistu 14.4.2019

Tässä jaksossa keskustellaan taiteen tarkoituksesta lähinnä kontemplaation kautta. Onko taiteen tehtävä tehdä itsensä tarpeettomaksi? Mikä on katharsis? Miksi taidetta ylipäätänsä tarvitaan? Daniélan kanssa studiossa keskustelemassa kuvataiteilija, Kuvataideakatemian professori Tarja Pitkänen-Walter ja kuvataiteilija, 'Taiteen tarkoitus' - kirjan kirjoittaja Henri Hagman.

Street Art Spesiaali

Julkaistu 7.4.2019

Street Art Spesiaali vie kuulijan sateiseen ja kylmään Itä-Pasilaan, jota on tituleerattu Helsingin katutaidekaupunginosaksi. Katutaide näyttäytyy valtavana "Apocalyptica plays Metallica by four cellos" -hahmona, tappavina Angry Birdseina ja yksinkertaisuudessaan nerokkaana pienenä täginä, jonka jakson vieras, muusikko-tuottaja-podcastaaja Mikko Pykäri taiteilee.

Nykytaide 1.0

Julkaistu 28.3.2019

Mitä nykytaide on? Jakso on nykytaiteen ABC, jossa kuljetaan modernismista tähän päivään. Daniélan kanssa studiossa keskustelemassa nykytaiteen museo Kiasman johtaja Leevi Haapala ja kuvataiteilija Einari Hyvönen.

No Rules

Julkaistu 22.3.2019

Artpodin viidennessä jaksossa ollaan kentällä. Anni lisää edelliseen huumorijaksoon volyymia vierailulla Teemu Keisterin studiolla. Huumori taiteessa tuodaan nyt käytäntöön, kun Keisteri kertoo siitä, miten se näkyy hänen työskentelyssään. Huumori ei ole pelkkää läppää, vaan ihan yhtä vakavasti otettavaa kuin "vakavampi" taide. Keskustelu kulkee Keisterin Ukkeli -hahmosta YouTube -videoiden parodiaan, käydään läpi hankalampia aiheita, mutta tehdään jaksoon myös ASMR -spesiaali.

Huumori

Julkaistu 15.3.2019

Artpodin 4. jaksossa ollaan huumorin äärellä. Voiko nykytaide olla hauskaa, millainen työväline huumori on? Keskustellaan meemeistä, pieruista kirkossa ja nelianimoidusta hukkuvasta Runebergistä. Studiossa Daniélan kanssa graafikko Kasper Strömman ja kuvataiteilija Pauliina Turakka Purhonen.

Seminaari

Julkaistu 2.3.2019

Seminaarissa keskustellaan siitä, millaista on nuoren taiteilijan elämä valmistumisen jälkeen. Keskustelemassa ovat Anni Tuomisen lisäksi kuvataiteilijat Harriina Räinä, Saimi Suikkainen ja Daniéla Vainio. Seminaari on live-nauhoitettu Vapaassa Taidekoulussa 02/2019.

"Tehkää v*ttu ite!"

Julkaistu 23.2.2019

Artpodin toisessa jaksossa vieraana on Kulttuurikerho, eli kahden kaveruksen, Tiia Rantasen ja Eino Nurmiston perustama kerho, joka käy erilaisissa taidetapahtumissa. Kulttuurikerho tapaa Artpodin galleria Sinnessä, ja reagoimme yhdessä Camilla Edström Ödemarkin Infinite Circle/Nothing Beyond -näyttelyyn. Tässä kenttäjaksossa pohdimme taiteen vaikeastilähestyttävyyden ja kokemisen teemoja, ja kuinka kuumottavaa voi olla astua sisään yksityisgalleriaan. Tulemme huomaamaan että Tiiasta ja Einosta, kahdesta media-alan ammattilaisesta, kuoriutuu taidekeräilijän, kuraattorin ja performanssitaiteilijan piirteitä. Artpod on uusi podcast, joka keskittyy nykytaiteen teemoihin, ilmiöihin ja tekijöihin. Puikoissa Daniéla Vainio & Anni Tuominen. Instagram: @artpodi

Onko nykytaide vaikeasti lähestyttävää?

Julkaistu 15.2.2019

Artpodin ensimmäisessä jaksossa keskustellaan siitä, onko nykytaide vaikeasti lähestyttävää, ja miten nykytaidetta tulisi lähestyä tai tulkita. Vastataan myös nimeltä mainitsemattoman ystävän Suvin viestiin: Voiko viisivuotias tehdä nykytaidetta? Miksi valkoinen neliö voi maksaa miljoonia euroja? Ketä nykytaide oikein palvelee? Artpod on uusi podcast, joka keskittyy nykytaiteen teemoihin, ilmiöihin ja tekijöihin. Puikoissa Daniéla Vainio & Anni Tuominen. Instagram: @artpodi

Takaisin podcastien listaan