Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


A/M Apunen Maliranta

Matti Apunen ja Mika Maliranta käsittelevät TEM:in ja KKV:n podcastissa laajasti talouteen, talouskasvuun, markkinoihin ja kilpailuun liittyviä teemoja. Sarjan on tuottanut Jaksomedia.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 22 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 14.11.2019.

Aktivisti haastaa ekonomistin

Julkaistu 28.5.2021

Pitääkö tutkijan sanoa jyrkemmin kuin haluaisi, jos pitää pelastaa maailma? Onko hyvä tarkoitus tärkeämpi kuin pikkumaiset, tieteelliset varaumat? Ympäristöaktivistit syyttävät taloustieteilijöitä laiskoiksi, ylimalkaisiksi ja yksisilmäisiksi. A/M-podcast kysyy, ovatko ekonomistit ajautumassa ympäristöasioissa sivuraiteelle. Ja mitä muuta taloustieteellä on tarjota ratkaisuksi ilmastonmuutokseen kuin hiilivero, joka on lämmittänyt poliittista ilmapiiriä.

Yrittäjä, koko kansan lemmikki

Julkaistu 7.5.2021

Yrittäjä on tarpeellinen, innokas, sympaattinen, kekseliäs, tuettu, ylioptimistinen, väärinymmärretty ja poliitikkojen syvästi rakastama olento. Hänestä lauletaan sankarilauluja, mutta miksi niin harvat vanhemmat suosittelevat lapsilleen yrittäjän uraa? Talouspoliittinen A/M-podcast kaataa yrittäjyyden myyttejä. Se antaa myös kaikenkokoisille yrityksille ilmaisen menestysreseptin ja kysyy, miksi yritysten strategiat ovat usein koomista loitsuamista ja turvasanojen jokeltelua. 

Kunta ostaa, mitä maksaa?

Julkaistu 16.4.2021

Julkinen sektori tekee joka vuosi hankintoja 35 miljardilla eurolla. Jos hankintoja tehostetaan ja kauppalasku pienenee 10 prosenttia, se hoitaa Suomen kestävyysvajeen. Mutta voiko virkamiestä järkevästi kannustaa tehokkuuteen vai onko tuloksena vain väärää nokkeluutta ja näennäisterhakkuutta? Uusi A/M-podcast antaa viisi ideaa parempiin hankintoihin ja kertoo, mitä tapahtuu kunnan menoille, jos valtuustoon valitaan lisää kunnan työntekijöitä.

Miksi Norja voittaa aina?

Julkaistu 26.3.2021

Norjalaisten menestys on kiusallista. Suuresti Suomea muistuttava Norja tuottaa loistavia kestävyysurheilijoita, shakin maailmanmestarin, enemmän nobelisteja ja talouskasvua. Mistä tämä voi johtua ja ennen kaikkea: miksi sama selitys ei päde Suomeen? Uusi A/M podcast sukeltaa sportin maailmaan ja tutkii, onko urheilun taloustieteestä mihinkään. Samalla se esittelee hämmentävän havainnon tutkimus- ja tuotekehitysrahoista ja niiden lisäämisestä.

Kenen käsiin annamme paheemme?

Julkaistu 5.3.2021

Liha on heikko, mutta onko valtion valvonta oikea vastaus paheiden houkutuksiin? Olemme heränneet rahapelien haittoihin, mutta miten ratkaisemme tilanteen, jossa vastakkain on kaksi heikkoa, peliriippuvainen ja pelituotoista riippuvainen avustusjärjestö ja sen asiakkaat. Talouspoliittisen A/M-podcastin Suuressa Nautintojaksossa nostetaan pöydälle vedonlyönti, viina, huumeet ja kaupallinen seksi. Jos näistä uhkapeli ja alkoholi ovat valtion hoidossa, miksei saman tien loputkin?

Taloustiede ja politiikka petikavereina

Julkaistu 12.2.2021

Suomessa taloustieteilijöistä on tullut valtakunnanselittäjiä, joihin media nojaa ja poliitikot vetoavat. Mutta kun tutkimusta on joka lähtöön, onko heistä tullut politiikan välikappaleita? Altistaako kasvanut kysyntä sille, että tutkimustulokset karkailevat ennen aikojaan ja vedetäänkö johtopäätöksissä mutkia suoriksi? A/M podcast paljastaa, painostetaanko ekonomisteja ja mitä on ajateltava hätkähdyttävästä uudesta tutkimuksesta, joka kolhi kotitalousvähennysten mainetta. Matti Apusen ja Mika Malirannan vieraana myös Roope Uusitalo.

Hyvä, paha yrityskauppa

Julkaistu 22.1.2021

Kilpailu- ja kuluttajavirasto torjui syksyllä Mehiläisen ja Pihlajalinnan fuusion, koska sen arveltiin nostavan hintoja. Miten tämä voitiin tietää etukäteen? Miten voimme estää väärinteon, jota ei ole tapahtunut? Uusi A/M-podcast kertoo, miten tilastoilla näkee tulevaisuuteen. Perkaamme yrityskauppoja ja kysymme, milloin yhdistyminen lisää tehokkuutta ja milloin ei. Kerromme myös, miten veteläksi moitittu Eurooppa hakkasi Amerikan kilpailussa kilpailusta.

Luksus ei ole synti, mutta tyhmää se voi olla

Julkaistu 23.12.2020

Mitä se kenellekään kuuluu, jos haluan 800 000 euron käsilaukun! Ja kuka sanoo mikä on luksusta kenellekin? Sitä paitsi luksuskin tuottaa työpaikkoja! A/M-podcastin ruhtinaallisen joulujakson teema on ylellisyyden taloustiede, luxonomics. Luksus ollut aina, vaikka sillä onkin kiusallinen tapa arkipäiväistyä. Onko ylellisyydessä järkeä vai onko se pelkkää hölmöilyä? Itämaan tietäjät Apunen ja Maliranta seuraavat kimalletta ja antavat tuomionsa ylikalliista kantolaitteesta. Kirjallisuus Daron Acemoglu, James Robinson: Narrow Corridor. States, Societies and the Fate of Liberty. Penguin 2019 Daniel Susskind: A World Without Work. Technology, Automation and How We Should Respond. Allen Lane, 2020. Jamie Susskind: Future Politics. Living Together ina World Transformed by Tech. Oxford University Press, 2018. Kai-Fu Lee: AI Super Powers. China, Silicon Valley and the New World Order. Houghton Mifflin Harcourt, 2018. Shirley Hazzard: We Need Silence to Find Out What We Think. Columbia University Press 2016. Pentti Saarikoski: Asiaa tai ei. Otava 1980. Acemoglun viimeaikaisia artikkeleita automaation talousvaikutuksista Acemoglu, Daron, and Pascual Restrepo. "Robots and jobs: Evidence from US labor markets." Journal of Political Economy 128.6 (2020): 2188-2244. Acemoglu, Daron, Claire Lelarge, and Pascual Restrepo. "Competing with Robots: Firm-Level Evidence from France." AEA Papers and Proceedings. Vol. 110. 2020. Acemoglu, Daron, and Pascual Restrepo. "Unpacking Skill Bias: Automation and New Tasks." AEA Papers and Proceedings. Vol. 110. 2020. Acemoglu, D., Manera, A., & Restrepo, P. (2020). Does the US Tax Code Favor Automation? (No. w27052). National Bureau of Economic Research. Acemoglu, Daron, and Pascual Restrepo. "The wrong kind of AI? Artificial intelligence and the future of labour demand." Cambridge Journal of Regions, Economy and Society 13.1 (2020): 25-35. Acemoglu, D., & Restrepo, P. (2018). Artificial intelligence, automation and work (No. w24196). National Bureau of Economic Research. Acemoglu, Daron, and Pascual Restrepo. "Automation and new tasks: how technology displaces and reinstates labor." Journal of Economic Perspectives 33.2 (2019): 3-30. Acemoglu, Daron, and Pascual Restrepo. "Low-skill and high-skill automation." Journal of Human Capital 12.2 (2018): 204-232. Acemoglu, Daron, and Pascual Restrepo. "The race between man and machine: Implications of technology for growth, factor shares, and employment." American Economic Review 108.6 (2018): 1488-1542. Acemoglu, Daron, and Pascual Restrepo. "Modeling automation." AEA Papers and Proceedings. Vol. 108. 2018. Watch the K Foundation Burn a Million Quid.  Maailman luksubrändien netin top 5 vuonna 2020: Gucci, Vuitton, Chanel, Rolex, Dior.

Hei, sinua holhotaan!

Julkaistu 4.12.2020

Luulemme tekevämme itsenäisiä valintoja, mutta valtio ja yritykset kuljettavat meitä koko ajan. Kansantalouden hienot mallit eivät ylety kuluttamisen arkisiin valintoihin. ”Rationaalinen toimija” on usein kaikkea muuta. Käyttäytymisen taloustiede kysyy, pitääkö ihmistä töniä kohti yleistä etua ja parempia valintoja. Mutta kuka määrittelee ”yleisen edun” ja voiko ihmistä todella muuttaa? Uusi A/M-podcast on holhouksen ja puijauksen happotesti. Kuule ja hämmästy! Kirjallisuutta Richard Thaler, Cass Sunstein: Nudge – Improving Decisions About Health, Wealth, and Happiness. Penguin 2009. A field study on watching eyes and hand hygiene compliance in a public restroom Paul Krugman: How complicated does the model have to be? (pdf) Wikipedia: Noin 7 veljestä

Palkitseeko diili herran vai duunarin?

Julkaistu 13.11.2020

Paikallisen sopimisen vaikutukset palkankorotuksiin on nyt tutkittu. Uusi A/M-podcast kertoo yllättävät tulokset ja ihmettelee, erehtyivätkö patruunat kerran vai kahdesti.  Yhdysvaltain uusi presidentti Joe Biden haluaisi säätää työmarkkinoita, poistaa osavaltioiden kilpailua ja harmonisoida tuntuvan minimipalkan. Viekö tämä vauhdin Amerikan markkinoista ja ottaako ay-liike niskalenkin? Vai onko sisäinen palkkakilpailu talouden dopingia – ja mitä Euroopan ja Suomen pitäisi siitä ajatella?

Missä lymyilet, suomalainen omistaja?

Julkaistu 23.10.2020

Suomalainen sijoittaa hyvin seiniin, mutta huonosti liiketoimintaan. Isompikin kotimainen yksityissijoittaja on arka ja vähävarainen. Ostaako ulkomainen suursijoittaja Suomen tyhjäksi – vai onko asialla väliä? Vetääkö ulkomainen sijoittaja kotiinpäin ja onko bisneksen isänmallisuus edes mahdollista? Talouspoliittinen podcast A/M paljastaa tuottavuuden Suomi-Ruotsi -ottelun hätkähdyttävät tulokset. Matti Apunen ja Mika Maliranta kertovat myös miksi hyvä tontti kannattaa myydä huutokaupalla eikä halvalla pidä antaa edes räntäistä ilmatilaa. Linkkejä Robert Wilson kertoo keskellä yötä Paul Milgromille Nobel-voitosta The changing structure of American innovation: Some cautionary remarks for economic growth (pdf) TEM:n tilannekuva tarjoaa kokonaisnäkemyksen koronan vaikutuksista yrityksiin, työllisyyteen ja toimialoihin Hallitus tavoittelee luoville aloille talouskasvua ja lisää työpaikkoja – tiekartta ja ohjausryhmä tukemaan työtä Wikipedia: Kalmarin unioni

Politiikka sairastui, mikä hoidoksi?

Julkaistu 2.10.2020

Politiikkaa ja julkista keskustelua nakertaa vakava vaiva, johon ei ole rokotusta – mutta onneksi se tarttuu vain muihin. Moraalinen poseeraus on oman hyveellisyyden markkinointia muita halven-tamalla. Ei niin pientä asiaa, etteikö siitä saa aikaiseksi julkista raivoa. Kiivailu ajaa ihmisiä kohti ääripäitä, kompromissit käyvät mahdottomiksi ja asiakeskeiset poliitikkotyypit pakenevat. Talouspoliittinen keskustelukin vinoutuu ja ankeutuu. Talouspoliittinen podcast A/M kertoo miten moraalinen poseeraus paljastetaan, keneen tämä tauti iskee ja miten sitä voidaan torjua. Materiaalia Lutherin solvauksia Shakespearen solvauksia Ari Turunen & Petri Laukka: Solvaajat – Herjaamisen hävytön historia Justin Tosi & Brandon Warmke: Grandstanding: The Use and Abuse of Moral Talk Ylen uutinen: Postin uuden hallituksen puheenjohtajan kova neuvo: Koronakriisi on hyvä hetki pohtia, keitä yrityksissä ei oikeastaan tarvita Kuluttaja- ja kilpailuvirasto: Pohjoismaiden kilpailuviranomaisilta yhteinen muistio digitaalisista alustoista

Karu totuus tuloeroista

Julkaistu 11.9.2020

Tuloerot ovat poliittisen keskustelun suosituin lyömäase. Vasen puoli ei tiedä mitä oikea selittää, ja samaan aikaan oikeiden ihmisten oikeat ongelmat jäävät yleistävän kinaamisen alle. Talouspoliittinen podcast A/M palaa kesätauolta ja palauttaa järjen tuloeropuheisiin. Matti Apunen ja Mika Maliranta paljastavat miten innovaatiot liittyvät asiaan ja miksi rikasta ei aina pidä lyödä. A/M kertoo myös, osuiko keväällä muotoiltu valtion koronatuki maaliin. Pelastuivatko työpaikat vai oliko tuloksena väärän joukon tekohengitys? Lisäksi mukana on keittiöfilosofinen keskustelu pizzan muodosta. Materiaalia: Aghion, P., Akcigit, U., Bergeaud, A., Blundell, R. ja Hémous, D. (2019), "Innovation and top income inequality", The Review of Economic Studies, 86(1), 1-45. Aghion, P., Akcigit, U., Hyytinen, A. ja Toivanen, O. (2018). On the Returns to Invention within Firms: Evidence from Finland. Kokouspaperi, AEA Papers and Proceedings. Chetty, R., Friedman, J. N., Hendren, N. ja Stepner, M. (2020), "How did covid-19 and stabilization policies affect spending and employment? a new real-time economic tracker based on private sector data", National Bureau of Economic Research, No. 0898-2937.  Autor, D., Cho, D., Crane, L. D., Goldar, M., Lutz, B., Montes, J., et al. (2020), "An Evaluation of the Paycheck Protection Program Using Administrative Payroll Microdata", Working Paper, MIT July. Jones, C. I. ja Kim, J. (2018), "A Schumpeterian model of top income inequality", Journal of Political Economy, 126(5), 1785-1826. Toivanen, O. ja Väänänen, L. (2016), "Education and Invention", The Review of Economics and Statistics, 98(2), 382-396. Kalevi Sorsa Säätiö: Eriarvoisuuden tila Suomessa 2020 EVA: Me olemme keskiluokka (pdf) EMBA News – Korona-kriisi ja yrittäjyys

Amatöörit käyvät päälle!

Julkaistu 20.5.2020

Koronakriisissä vaadimme selkeitä syitä ja seurauksia. Asiantuntija vaikertaa, että tietoa ei ole tarpeeksi, mutta amatööriepidemiologien ja nojatuoliekonomistien sakenevaa joukkoa epävarmuus ei vaivaa. Ketä voimme uskoa? Missä menevät järkevän keskustelun rajat? Kevään viimeinen A/M-podcast avaa myös etiikan matolaatikon. Matti Apunen ja Mika Maliranta pohtivat ihmiselämän hintaa ja terveydenhuollon valintoja. Rahalla ei voi mitata elämän arvoa, mutta miten sitten voimme päättää, kuka on eniten avun tarpeessa? Luettavaa * Daron Acemoglu: Why Nations Fail* Matt Ridley: The Rational Optimist* Matt Ridley: How Innovation Works* Are Ideas Getting Harder to Find? (AER)* Voiko pelastetulle elämälle laskea hintaa? (HS 10.5.2020)

Palaavatko leipäkortit?

Julkaistu 30.4.2020

Uusi A/M-podcast esittää ankaria kysymyksiä koronasta toipuvalle Suomelle. Millä käyrällä Suomen talous palautuu: onko odotettavissa optimistinen V vai kauhujen L? Hallitsemattoman inflaation ja deflaation pedot ovat asemissa. Riittääkö itseään kokoilevassa taloudessa tavara ja nousevatko hinnat kattoon, vai onko aika ottaa käyttöön digitaalinen säännöstelysovellus? Ja vaikka koronaepidemia hiipuisi ja liikkumisrajoitukset poistuisivat, mitä tapahtuu, jos ihmisille jää kriisivaihde päälle.

Korona tuhosi ennusteet – kuka kertoo talouden suunnan?

Julkaistu 9.4.2020

Talous perustuu ennusteille, mutta mitä teemme nyt kun kaikki ennusteet muuttuivat hetkessä mämmiksi? Ratkaisevat asiat ovat edelleen usvan peitossa ja kiinnekohtia on vähän. Uusi A/M-podcast laskee koronakriisin hinnan, vaatii massatestauksia ja antaa suuntaa yritysten taloudelliselle tukemiselle. Matti Apunen ja Mika Maliranta kertovat miten Big Data voi auttaa meitä löytämään kipeimmin tukea tarvitsevat yritykset tai ne, joiden kaatuminen tuottaisi yhteiskunnalle suurimman vahingon.

Haja-Suomen Ilmestyskirja

Julkaistu 6.3.2020

Metropolien ulkopuolinen Suomi on liemessä. Työt vähenevät, talot rapistuvat ja autoiluakin uhataan ilmastoverolla. Voiko Haja-Suomea auttaa? A&M:n lujuuslaskentaosasto testaa kolme talousideaa, joilla halutaan helpottaa alueiden tuskaa. Otamme kantaa myös siihen, onko aluepolitiikalla vielä tarkoitus vai onko se pelkkä sentimentaalinen jäänne. Lisäksi paljastamme USA:n presidentinvaalien yllätysmenestyjän Bernie Sandersin todellisen karvan ja vaadimme: “Näpit irti pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta!” Linkkejä: * Daron Acemoglu: Social Democracy Beats Democratic Socialism * Vesa Varhee: Työntekijöille vähemmän palkkaa, niin maaseutu voisi pysyä asuttuna

Apunen ja Maliranta kapealla harjanteella

Julkaistu 14.2.2020

Toimiva demokratia on kapea harjanne, jonka toisella puolella väijyy anarkia, toisella itsevaltius. Suomi on vielä polulla, mutta onko meidän uhkamme se, että putoamisen pelossa emme liiku mihinkään? Entä antaisiko ekonomistijuntta vauhtia talouspolitiikan päätöksentekoon? Uusin A/M-podcast valvoo myös valvojia ja kysyy, mikä arvo on erilaisilla politiikkaneuvostoilla. Apuna käytetään muun muassa profeetta Acemoglun ja Robinsonin kirjoituksia, tilastoja ja matemaattisia kaavoja. Lisämateriaalia: * Hanna Karikallio: Viljelijöiden tulot pomppasivat tilastoissa jopa 60 prosenttia – syiden selvittäminen alkaa* Oskari Nokso-Koivisto, Matti Sarvimäki, Otto Toivanen: Vaikutusarvioinnnit osaksi päätöksentekoa – Miten varmistamme politiikassa, että teemme oikeita asioita

Luottamus hyvä, kontrolli parempi

Julkaistu 24.1.2020

Jos kuvittelit, että suomalainen on epäluuloinen ja ylivarovainen kuluttaja, olet epäluuloinesi väärässä. Luottamuksen EM-kisoissa Suomi on vahvoilla, mutta onko se syvää viisautta vai hupsuutta? Miksi Euroopassa luotto muihin rapistuu, Suomessa vahvistuu? A/M-podcast kertoo, mitä yhteistä on vahvalla kuluttajansuojalla ja ydinpommilla. Lisäksi paljastamme luottamuksella, miten erotat julkisen keskustelun höpöttäjät tosi tietäjistä. Linkkejä: * Sören Holmberg & Bo Rothstein: Trusting other people* European Commission: Consumer Conditions Scoreboard* Marko Junkkari: Pirkka-Pekka Peteliuksen anteeksipyyntö oli poliitikolle poikkeuksellinen – se ei lopettanut keskustelua vaan aloitti sen

Apua! Rahamarkkinat kangistuvat!

Julkaistu 20.12.2019

”Rahamarkkinat kuriin!” on suosittu ja toteutettukin vaatimus. Mutta onko rahoituksen sääntely mennyt liian pitkälle? Onko hoito jo kovempaa kuin tauti? Innovaatiovetoinen yhteiskunta tarvitsee joustavia rahamarkkinoita. Jos ylisäätelemme rahoitusta, tuloksena voi olla kilpailun heikkeneminen ja lihavien lihominen. Uusi A/M Apunen ja Maliranta etsii myös ratkaisua al-Holin pakolaisleirin ongelmaan. Vastauksen antavat klassiset filosofit. Osiot: Aloitus ja al-Holin moraalinen dilemma (00:00:00), rahoituksen sääntely (00:15:52), Vesa Vihriälän haastattelu (00:22:23), Jaakko Pehkosen haastattelu (00:32:00) ja Juha Vikmanin haastattelu (00:39:45). Linkkejä: Molly Crockett: How do common medications influence moral decisions?* Arghion, Van Reenen, Zingales: Two cheers for Anglo-Saxon financial markets?

Uusi kylmä sota

Julkaistu 5.12.2019

Missä on Kiinan kilpailukyvyn todellinen vahvuus – ja heikkous? Apunen ja Maliranta väittävät, että olemme ymmärtäneet Kiinan vahvuuden väärin, sillä talousmonsterikin voi kompastua omaan kasvuunsa. Lisäksi A&M keskustelevat siitä, mitä maailman pelottavin ekonomisti eli Mariana Mazzucato on Helsingin Sanomien haastattelussa kertonut. Lisämateriaalia: * Jean Tirole: Economics for the Common Good * Thomas Friedman: The World-Shaking News That You’re Missing * Kai-Fu Lee: AI Superpowers. China, Silicon Valley and the New World Order

Ajoiko taksiuudistus ojaan?

Julkaistu 14.11.2019

Kilpailun avaaminen on markkinatalouden juurihoitoa, tuskallista mutta tarpeellista. Ilman kilpailua kieroimmat menestyvät ja yhteiskunta tyhmistyy, mutta lähtikö taksiuudistus silti lapasesta? A/M -podcastin avausjaksossa Matti Apunen ja Mika Maliranta avaavat taksin oven ja kysyvät, miksi hinnat eivät laskeneetkaan kuten piti.

Takaisin podcastien listaan