Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Espoon kaupungin podcasteja

Espoon kaupungin podcast-alusta. Espoon kaupunki, Esbo stad, City of Espoo

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 7 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 18.3.2019.

Mitä nuoret ajattelevat?

Julkaistu 11.9.2019

”Mitä nuorille kuuluu? Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan Samuel Sylfin vieraina ovat keskustelemassa Matilda Holkkola, Anna Tykkyläinen ja Annika Myllyaho. Millaisia ajankäytön haasteita kuuluu arjen tantereilta? Millainen paikka kaupunki on nuorelle ja millaista nuorten elämä on nykyisin? Tässä viesti tulevaisuudelle.”

Erilaiset mutta yhdenvertaiset

Julkaistu 29.8.2019

Mika-Erik Wallsin vieraina ovat Pirkko Kuusela ja Hanna Bäckström vammaisneuvostosta. Keskustelun teemoina ovat vammaisuus, toimintarajoitteiset ihmiset ja arjen tilanteet. Arjessa loukkaavaa käytöstä esiintyy monella tavalla, keskustelijat tuovat kokemuksiaan esiin. He kertovat myös konkreettisia toiveita siitä, miten ennakkoluuloja voisi hälventää. Vammaisen vanhemman ja isovanhemman mahdollisuus osallistua lapsen ja lapsenlapsen arkeen puhututtaa myös.

Kansallinen kyberturvallisuus mahdollistetaan yhteistyöllä

Julkaistu 24.5.2019

2000-luvun alkutaipaleella puhuttiin sähköistämisestä, kun viraston paperilomakkeet skannattiin, muunnettiin PDF-tiedostoiksi ja vietiin verkkosivuille. Luonnollisesti tämä ei helpottanut erityisesti kansalaisten arkea. 2010-luvulla jauhetaan digitalisaatiosta, jossa kyse on enemmänkin ajattelutapojen, palvelujen, johtamisen ja asiakasymmärryksen muutoksesta eikä siitä, että paperiprosessi sähköistetään. Uusi maailma tarkoittaa sekä uudenlaisia mahdollisuuksia että uhkakuvia niin kansallisvaltiolle kuin yksilöille. Suomi on menestynyt erinomaisesti globaaleilla kyberturvallisuusmittareilla. Täällä osataan huolehtia yhteiskunnan keskeisistä toiminnoista. Valttikorttina on viranomaisten ja keskeisten yritysten välinen yhteistyö. Tästä aiheesta Väestörekisterikeskuksen pitkän linjan tietoturvaguru Kimmo Rousku kertoo lisää Suojatie-podcastin kevään viimeisessä jaksossa.

Uusi sähkö tarvitsee pelisäännöt

Julkaistu 17.4.2019

Tekoäly on paljon muutakin kuin PowerPoint-slideja. Hypetyksestä huolimatta se on jo konkretiaa ja sillä on mahdollista muuttaa julkishallinnon toimintatapoja mielekkäämpään suuntaan, kunhan virkamies istuu ajurin paikalla ja asiakkaiden luottamuksesta pidetään kiinni. Podcast-isännät jatkoivat tekoälyteemalla Meeri Haatajan kanssa syventyen eettisiin kysymyksiin. Meeri on tekoälyn läpinäkyvyyttä kehittävän Saidot.ai-startupin perustaja ja toimitusjohtaja, joka on työskennellyt data-analytiikan parissa lähes 20 vuotta. Tekoälyä on verrattu sähkön keksimiseen. Vielä ei edes tiedetä, mitä sillä voidaan tehdä ja miten se vaikuttaa meidän arkeen. Juuri tämän vuoksi on yhteisesti linjattava, mikä on hyväksyttävää ja millaisilla pelisäännöillä tekoälyä kehitetään. Vielä ei ole liian myöhäistä. Toisaalta kansalaisille on tarjottava käytännön esimerkkejä, joista voidaan mainita vaikkapa HS:n avoimena julkaisema puoluesuosittelualgoritmi.

Internet of Things ja uhkakuvat

Julkaistu 1.4.2019

Internet of Things (IoT), esineiden internet, on tämän päivän kuumimpia trendejä. Ilmiö on jo uinut konsulttien kalvoista kuluttajien arkeen. Oletko sinä jo hankkinut älyjääkaapin tai vähintäänkin pohtinut sellaisen hankkimista? Kun kodinkoneet on varustettu smart-etuliitteellä ja kytketty nettiin, on pohdittava myös uhkakuvia. Juho ja Matti kutsuivat vieraakseen tällä kertaa Second Nature Security Oy:n teknologiajohtaja Juho Rannan.

Onko muutos turvallisempaa kuin paikallaan pysyminen?

Julkaistu 18.3.2019

Digitaalisen turvallisuuden syövereissä painiva Suojatie-podcast sukelsi tällä kertaa suurten kysymysten äärelle. Miltä näyttää työelämä lähitulevaisuudessa erityisesti turvallisuuden näkökulmasta? Tulevaisuudentutkija ja Tulevaisuuskoulun perustaja Otto Tähkäpää vastaili podcast-isäntien visaisiin kysymyksiin raudanlujalla asiantuntemuksella.

Voiko tekoäly olla eettisempi kuin virkamies?

Julkaistu 18.3.2019

Voiko tekoäly olla eettisempi kuin virkamies? Suojatie-podcastissa keskustellaan tekoälyn mahdollisuuksista. Tekoäly on tämän hetken hype-käsite, josta jokainen ajan hermolla liikkuva muistaa rummuttaa. Onko kyse hypestä vai näyttäytyykö tekoäly jo perusarjessamme? Espoo on lähtenyt aktiivisesti mukaan keskustelemaan tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuuksista kaupungin palveluiden kehittämisessä. Lisäksi kaupunki haluaa vaikuttaa tekoälyn eettisiin periaatteisiin ja läpinäkyvyysvaatimuksiin. Tällä kertaa Suojatie-podcast kutsui vieraakseen Espoon kaupungin data-analytiikkakonsultin Tomas Lehtisen. Miten tekoälyä voitaisiin hyödyntää kaupungin palveluissa ja millaisia yhteiskunnallisia ongelmia sillä voitaisiin ratkaista? Voiko tekoäly olla eettisempi kuin virkamies?

Takaisin podcastien listaan