Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


JOKU TIETÄÄ JOTAIN

True crime -podcast. Tapauksia, joista et ole vielä kuullut. Tapauksia ympäri maailmaa. Uudet jaksot tiistaisin! Instagram: @jokutietaajotain E-mail: [email protected]

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 29 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 15.12.2020.

#27 The Kuřim Case

Julkaistu 17.8.2021

Pienessä tšekkiläisessä kunnassa asuvan miehen itkuhälyttimen ruudulle ilmestyy videokuvaa, joka paljastaa, että naapurissa oli meneillään jotain hämärää. Soitto poliisille paljasti yhden maan kammottavimmista rikoksista, jonka selvittely johti tutkijat aina Pohjoismaihin saakka. Kuka oli valehdellut ja mistä?

#26 Tapaus Parker-Hulme

Julkaistu 3.8.2021

Kaksi teinityttöä ystävystyy 1950-luvun Uudessa-Seelannissa ja pian ystävyys alkaa saada erikoisia piirteitä, kun suhde muuttuu lähestulkoon pakkomielteiseksi. Ystävyyden seuraukset ovat kuitenkin kohtalokkaammat kuin kukaan olisi ennakkoon osannut arvata.

MINI - Tanin perhemurha

Julkaistu 27.7.2021

Podcastin toinen minijakso!

 

Singaporelaisperheen vanhemmat joutuvat järkyttymään palatessaan töistä kotiinsa tammikuussa 1979. Muutama viikko myöhemmin posti tuo lisäksi mukana jotain, joka herättää epäilyksiä syyllisen henkilöllisyydestä.

#25 Mike Mansholt

Julkaistu 20.7.2021

17-vuotias saksalaisnuorukainen ei palaa suunnitellusti ensimmäiseltä, ilman perhettään toteuttamaltaan lomamatkalta Maltalta kotiin ja etsinnät käynnistyvät. Oliko Mike joutunut onnettomuuteen vai kenties rikoksen uhriksi? Ruumiinavaus paljastaa jotain sellaista, joka kääntää tapauksen tutkinnan päälaelleen.

#24 Ashford & Forrest

Julkaistu 6.7.2021

20-vuotiaan nuoren naisen murha järkyttää Birminghamissa vuonna 1974. Tutkinnan edetessä, tapauksen yksityiskohdat liikauttavat jotain paikallisten muistissa. Alueella oli huomattavasti aiemmin tapahtunut toinenkin henkirikos, eikä näiden kahden surman välisiä yhtäläisyyksiä voinut kukaan kiistää. Oliko kyse sattumasta vai jostain aivan muusta?

#23 Baneheia-murhat

Julkaistu 22.6.2021

8- ja 10-vuotiaat tytöt lähtevät uimaan, mutteivat koskaan palaa takaisin. Norjan tunnetuimpiin henkirikostapauksiin lukeutuva "Baneheia-saken" ravisutti maata vuonna 2000, eikä tapaus ole edelleenkään täysin ohi.

#22 Peter Bergmann

Julkaistu 8.6.2021

Kesäkuussa 2009 irlantilaisen pikkukaupungin rannoilla treenaamassa ollut mies ja hänen poikansa bongaavat alueelta jotain sinne kuulumatonta: ruumiin. Vainajan vaatteissa oli jotain hyvin erikoista, mutta miehen mysteeri ei rajoittunut ainoastaan niihin. Kuka mies oikein oli ja mitä hänelle oli tapahtunut?

MINI - Sally Potterton

Julkaistu 1.6.2021

Podcastin ensimmäinen minijakso!

 

1960-luvun lopulla teini-ikäinen Penny Potterton muuttaa poikaystävänsä luokse, jättäen äitinsä ja tämän vanhanaikaisena pitämän elämäntyylin taakseen. Elämä ei kuitenkaan suju aivan niin kuin Penny oli kuvitellut ja äidin on ennen pitkää otettava ohjat omiin käsiinsä.

 

Lähteenä käytetty John Dunningin "Strange Deaths" -kirjaa.

#21 Madelene Ekfalk

Julkaistu 25.5.2021

29-vuotias, kahden pienen tytön äiti katoaa marraskuussa 2015 lähellä Tukholmaa. Taustansa vuoksi Madelenen yhteydenpito saattoi olla satunnaista, mutta tyttärilleen hän soitti säännöllisesti. Nyt edellisestä puhelusta oli kuitenkin kulunut liian kauan ja läheiset ottivat yhteyttä poliisiin etsintöjen aloittamiseksi. 

 

Kesti kuukausia ennen kuin Madelenen kohtalo selvisi ja se oli järkyttävämpi kuin kukaan oli osannut ajatella - ainutlaatuinen Ruotsin rikoshistoriassa. Ja mitä tapahtuikaan epäillyille?

#20 Emilie Meng

Julkaistu 27.4.2021

17-vuotias Emilie katoaa matkalla kotikaupunkinsa juna-asemalta kotiin sanottuaan heipat taksiin hypänneille kavereilleen. Hänen liikkeistään ei tunnu löytyvän juuri mitään havaintoja, kunnes ohikulkija tekee löydön viisi kuukautta myöhemmin. Polisiin toimintaa tapauksessa on kritisoitu laajasti ja jakson kuunneltuasti tiedät varmasti miksi. Mitä Emilielle tapahtui heinäkuussa 2016?

#19 The Serpent - Charles Sobhraj

Julkaistu 20.4.2021

The Bikini Killer. The Hippie Trail Killer. The Serpent. Useilla eri nimillä tunnettu sarjamurhaaja tehtaili valtavan määrän rikoksia keinoja kaihtamatta vuosikymmenien ajan eri puolilla Eurooppaa ja Aasiaa, kauhua kylväen. Hänen tarinansa ei jätä ketään kylmäksi, sillä siihen kuuluu niin vankilapakoja, kulttimaista perhetoimintaa, huumausaineita, jalokiviä kuin lähetystön diplomaattien suorittamaa salapoliisityötäkin.

 

Suosittelen jakson kyytipojaksi Netflixin vuonna 2021 julkaistua minisarjaa "The Serpent", joka perustuu Charles Sobhrajin elämään ja rikoksiin. 

 

Jaksossa hyödynnetty osia Serial Killerin vastaavasta jaksosta.

#18 Els Van Doren

Julkaistu 13.4.2021

Yksi Belgian rikoshistorian mielikuvituksekkaimmista henkirikoksista näki päivänvalon marraskuussa 2006, kun naisen ruumis löytyy erään pikkukylän asukkaiden puutarhasta ja poliisille selviää, että ruumis oli päätynyt pihamaalle ilmateitse. MItä oli tapahtunut, miksi ja kenen toimesta?

 

Podcastin 18. jaksossa käsitellään erästä Belgian kuohuttavimmista ja mielipiteitä jakavasta tapauksesta, jonka lopputulemasta ei kansan keskuudessa edelleenkään olla yhtä mieltä.

#17 Anita Cobby

Julkaistu 30.3.2021

26-vuotias sairaanhoitaja katoaa illanvieton jälkeen Australian Sydneyssa helmikuussa 1986 ja hänen pahoin runneltu ruumiinsa löytyy muutaman päivän kuluttua läheiseltä pellolta. Jopa maan parhaiten hoidetuksi henkirikostutkinnaksi nimetyssä tapauksessa silminnäkijöiden todistukset tuovat poliisin kovasti kaipaaman läpimurron ja jahti tekijän kiinnisaamiseksi voi toden teolla alkaa. Mitä tapahtui Anita Cobbylle?

 

Jakso on osittainen käännös Casefilen vastaavasta jaksosta. 

#16 Incel-murhat

Julkaistu 23.3.2021

Viime aikoina mediassa on puhuttu paljon naisiin kohdistuvasta väkivallan uhasta ja siksi tässä podcastin jaksossa käsittelyssä ovat niin kutsutut incel-murhat eli vastentahtoisesti selibaatissa olevien nuorten miesten suorittamat, naisvihasta kumpuavat joukkomurhat. Tarkemmin pureudutaan kahteen, Isla Vistan ja Toronton, incel-aatteen inspiroimaan tapaukseen ja niiden mahdollisiin syihin.

#15 Krugersdorp Killers

Julkaistu 16.3.2021

Kun vakuutusasiamiehinä ja kiinteistönvälittäjinä työskennelleitä henkilöitä alkaa löytyä hyvin samaan tapaan surmattuina, laskee poliisi yksi yhteen ja Etelä-Afrikan Krugersdorpissa odotetaan henkeä pidätellen, onko kaupungissa liikkeellä sarjamurhaaja. Kun koko totuus kuitenkin valkenee, liittyy tapaukseen lisäksi manipulointia ja satanismia. Mistä oikein on kyse?

 

Podcastin viidennessätoissa jaksossa käsittelyssä on 2010-luvulla Etelä-Afrikassa tapahtuneet, kenties osittain uskonnollisestikin motivoituneet surmat.

#14 The Bus Stop Killer - osa 2

Julkaistu 11.3.2021

Poliisi käy läpi vanhoja tapauksia yrittäen yhdistää niitä pidätettynä olevan epäillyn toimintamalliin, eikä mene aikaakaan, kun heillä tärppää. Esiin nousee myös yksi maan kuuluisimmista, selvittämättä olevista henkirikoksista - saadaanko vuosien takainen tapaus myös ratkaistua?

Tämän kaksiosaisen sarjan toisessa jaksossa kuullaan erään Ison-Britannian tunnetuimman sarjamurhaajan uhreista ja hänen saamastaan tuomiosta.

#13 The Bus Stop Killer - osa 1

Julkaistu 9.3.2021

22-vuotiaan Amélie Delagrangen kimppuun hyökätään tämän ollessa matkalla kotiinsa Länsi-Lontoossa vuonna 2004. Hänen surmapaikkansa lähellä nähdään valvontakameroissa auto, jonka epäillään liittyvän tekoon, mutta kuka on tekijä? 

 

Tämän kaksiosaisen sarjan ensimmäisessä jaksossa kuullaan erään Ison-Britannian tunnetuimman rikollisen kahdesta uhrista, mutta hänen käsissään kohtalonsa kokeneita on vielä useita muita. Heidän tarinansa kuullaan sarjan toisessa osassa.

#12 Gastón & Carlos Bustamante

Julkaistu 2.3.2021

12-vuotias Gastón Bustamante löydetään kotoaan menehtyneenä marraskuussa 2011, eikä oikein kukaan tunnu tietävän asiasta mitään. Tapaus uhkaa jäädä ratkaisematta, kunnes Bustamanten perhe nousee uutisotsikoihin jälleen lähes kahdeksan vuotta myöhemmin.

 

Podcastin 12. jaksossa piipahdetaan eteläisessä Amerikassa, sillä tämän viikon tapaus sijoittuu Argentiinaan.

#11 Hong Kongin pallosurmat

Julkaistu 23.2.2021

Kun äiti ja tämän teini-ikäinen tytär löydetään elottomina lukitusta autosta Hong Kongin kadulta, eikä kummassakaan näy ulkoisia väkivallan merkkejä, ovat tutkijat ymmällään. Kuolinsyyntutkinta antaa heille vastauksen siihen, mihin he kuolivat, mutta epäselvää on edelleen miten, miksi ja kenen toimesta? Vastaus näistä kysymyksistä ensimmäiseen tehnee tapauksesta ainutlaatuisen koko maailmassa.

 

#10 Giulio Regeni

Julkaistu 16.2.2021

Kun italialainen tohtoriopiskelija katoaa tehdessään tutkimusta Egyptissä, ei kukaan osaa arvata, millainen työmaa tapauksen selvittämisessä olisi. Kuka salailee ja mitä?

#9 The Euro Ripper

Julkaistu 9.2.2021

Kun itävaltalainen eläkeläispariskunta löydetään surmattuna keväällä 2015, alkaa Euroopan laajuinen jahti syyllisen kiinni saamiseksi. Tekijän löydyttyä poliisille kuitenkin selviää, ettei heidän käsissään ole aivan tavallinen tapaus.

 

Jaksossa minuuttien 30:55-34:25 aikana käsitellään hieman Puolan poliittista tilannetta, joten jos se ei kiinnosta, hyppää yli.

#8 Kim Hyon-Hui

Julkaistu 2.2.2021

Vuonna 1987 Korean Airin lento 858 räjähtää matkallaan Irakista Etelä-Koreaan. Tapauksen tutkinta johtaa mystiseen Pohjois-Koreaan ja sen salaisen palvelun kouluttamiin vakoojiin. 

Mitä tapahtui ja mitkä olivat ne syyt, jotka johtivat hirmutekoon? Tarina toisista mahdollisuuksista ja siitä, millaisia seurauksia propagandalla ja aivopesulla pahimmillaan voi olla.

 

Jaksossa hyödynnetty osia Female Criminalsin vastaavasta jaksosta.

#7 Rupperswilin neloismurha

Julkaistu 26.1.2021

Pieni, noin 5000 asukkaan yhteisö järkkyy, kun neljän ihmisen hiiltyneet ruumiit löydetään tulipalossa vaurioituneen talon sisältä. Sveitsin rikoshistorian yksi kamalimmista teoista ja kalleimmista tutkinnoista saa kasvot vasta kuukausia itse tapahtuman jälkeen.

 

Podcastin seitsemännessä jaksossa perehdytään Rupperswilin hirviöksikin kutsuttuun murhaajaan ja hänen karmeisiin tekoihinsa vuodelta 2015.

#6 Liana Friedenbach ja Felipe Caffé

Julkaistu 19.1.2021

Nuori, rakastunut pariskunta katoaa valehdeltuaan vanhemmilleen olinpaikkansa. Saõ Paulossa, Brasilian suurimmassa kaupungissa, huumerikollisuus, kidnappaukset ja henkirikokset ovat arkipäivää, mutta kuinka ne liittyvät vielä lukiota käyviin Lianaan ja Felipeen?

 

Vuonna 2003 Brasiliaa ja sen oikeusjärjestelmää ravistellut tapaus on podcastin kuudennen jakson aiheena.

#5 Qandeel Baloch

Julkaistu 12.1.2021

Pakistanissa rajoja rikkonut ja yhteiskunnan konservatiivisia normeja ravistellut nuori sometähti löydetään kuolleena sängystään heinäkuussa 2016. Vain viikkoja aiemmin hän oli aiheuttanut valtavan mediakohun julkaisemillaan kuvilla arvostetun uskonnollisen henkilön kanssa. Mitä tapahtui ja miksi?

 

Podcastin viidennessä jaksossa selviää kuka Qandeel Baloch oikein oli ja kuinka Pakistanin kulttuuri ja lait vaikuttivat hänen kohtaloonsa.

#4 Göhrde-murhat

Julkaistu 5.1.2021

Vuonna 1989 marjanpoimijoiden retki saksalaisella metsäalueella keskeytyy, kun he löytävät mäntyjen siimeksestä kaksi erittäin huonossa kunnossa olevaa ruumista. Muutama viikko myöhemmin selviää, etteivät nämä kaksi suinkaan olleet ainoat suositussa retkikohteessa elämänsä menettäneet. 

 

Podcastin neljännessä jaksossa käsitellään koko Saksaa järkyttäneitä murhia, joihin saatiin selvyys vasta hyvin kauan itse tapahtumien jälkeen.

#3 Suzanne Degnan / William Heirens

Julkaistu 29.12.2020

1940-luvun Chicagossa tapahtui useita murhia, mutta erityisesti yksi niistä muutti koko kaupungin luonnetta ja suhtautumista turvallisuuteen. 6-vuotias Suzanne katosi yön aikana perheensä kodista, eikä häntä enää koskaan nähty elossa.

 

Podcastin kolmannessa jaksossa tutustutaan tapaukseen, johon liittyvät muun muassa huulipuna, sormenjäljet, alter egot ja kyseenalaiset kuulustelutekniikat. Pääasia on se, että oikea tekijä saatiin kiinni ja lukkojen taakse. Vai saatiinko kuitenkaan?

#2 Takahiro Shiraishi / Twitter-murhat

Julkaistu 22.12.2020

Useita nuoria naisia katosi Japanissa jälkeäkään jättämättä muutaman kuukauden sisällä toisistaan. Se, mitä heille oli tapahtunut ja mitä kukaan ei olisi pahimmissa painajaisissakaan osannut odottaa, selvisi poliisille ja yleisölle sopivasti Halloweenina, lokakuun 31. päivä. 

 

Podcastin toisessa jaksossa matkataan Japaniin, jossa vuonna 2017 maata järisytti yksi sen rikoshistorian kamalimpia tapauksia ja jonka tutkinta vei poliisit syvälle sosiaalisen median syövereihin.

#1 Helena Jubany

Julkaistu 15.12.2020

Helena Jubany oli nuori nainen, joka eräänä joulukuisena aamuna löydettiin kuolleena espanjalaisen kerrostalon sisäpihalta. Miten, miksi ja, ennen kaikkea, kenen toimesta hän oli sinne päätynyt?

Podcastin ensimmäisessä jaksossa pureudutaan vuonna 2001 Espanjaa järkyttäneeseen tapaukseen, joka ei vielä ole tullut päätökseensä. Edelleen, joku tietää jotain.

Takaisin podcastien listaan