Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.
Tekoäly Nyt 3
Kolmannella kaudella pureudutaan siihen, miten tekoäly ja analytiikka auttavat ihmistä tekemään parempia päätöksiä. Kyse voi olla raaka-aineiden optimoinnista, mielenterveysterveysongelmien kanssa painivan nuoren tunnistamista tai vaikkapa oikean henkilöstömäärän ennustamista. Kolmannella kaudella tekoälykirjailija Antti Merilehdon rinnalla juontajana toimii Accenture Suomen Liquid Studion johtaja Karoliina Hagman.
Jaksot
Yhteensä 27 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 3.4.2019.
Jakso 24: Tekoälyprojektin sudenkuopat
Moni yritys toivoo tekoälystä seuraavaa tuottavuusloikkaa. Tekoälyn hyödyntäminen ja uusien käyttökohteiden löytäminen ei aina kuitenkaan ole helppoa. Mitä vaaditaan siihen, että yrityksen tekoälyprojekti onnistuu? Jakson vieraina ovat SAS Instituten neuvontapalveluiden johtaja Henrikki Hervonen sekä analytiikka-asiantuntija Jussi Varjus ja Accenture Suomen maajohtaja Tomas Nyström. Tekoäly Nyt -podcastin juontavat tekoälykirjailija Antti Merilehto sekä Accenture Suomen Liquid Studion johtaja Karoliina Hagman. Ohjelma sisältää kaupallista yhteistyötä.
Jakso 23: Olisiko tekoälystä apua syrjäytyneiden nuorten auttamiseen?
Nuorten syrjäytyminen on paljon puhuttu ongelma, johon etsitään kuumeisesti ratkaisuja. Isoja datamassoja hallinnoiva tekoäly pystyy nyt ja tulevaisuudessa ehkäisemään ongelmia ja ohjaamaan nuoria nopeammin oikeanlaisen avun pariin. Jakson vieraina ovat SAS Instituten customer advisor Jan Halas sekä asiantuntija Petri Roine ja HUSin kliininen asiantuntija Sini Hussein. Tekoäly Nyt -podcastin juontavat tekoälykirjailija Antti Merilehto sekä Accenture Suomen Liquid Studion johtaja Karoliina Hagman. Ohjelma sisältää kaupallista yhteistyötä.
Jakso 22: Pystyykö tekoäly manipuloimaan ihmisiä?
Tekoälylle pystyy opettamaan kieltä, mutta oppiiko se koskaan lukemaan rivien välistä? Yhä ihmismäisemmälle tekoälylle, joka pystyisi tulkitsemaan ihmisen tunne- ja tahtotiloja, on tarvetta. Jakson vieraina ovat SAS Instituten tekoälyasiantuntija Antti Heino sekä teknologiaevankelista Antti Hiltunen ja Verohallinnon ohjelmistojohtaja Sanna Savolainen. Tekoäly Nyt -podcastin juontavat tekoälykirjailija Antti Merilehto sekä Accenture Suomen Liquid Studion johtaja Karoliina Hagman. Ohjelma sisältää kaupallista yhteistyötä.
AI Now - Speech Is a Very Human Thing That We Are Now Teaching Computers
The quality of speech recognition, backed by artificial intelligence, has reached a level where it can be used to perform a variety of daily tasks. What can speech recognition do for us today and what does it have in store for us next? The guests of the episode are Aalto University professor of speech and language processing, Mikko Kurimo, and CEO of Utopia Analytics, Mari-Sanna Paukkeri. The Tekoäly Nyt podcast is hosted by author Antti Merilehto and Lead of Accenture Finland Liquid Studio, Karoliina Hagman.
Milloin tekoäly ymmärtää suomea ja milloin ei?
Puheentunnistus, jopa suomeksi, on monella mittarilla jo tarpeeksi hyvää. Mihin kaikkeen se taipuu nyt ja mihin sitä voidaan hyödyntää lähitulevaisuudessa? Jakson vieraina ovat Utopia Analyticsin toimitusjohtaja Mari-Sanna Paukkeri sekä Aalto-yliopiston puheen ja kielenkäsittelyn professori Mikko Kurimo. Tekoäly Nyt -podcastin juontavat tekoälykirjailija Antti Merilehto sekä Accenture Suomen Liquid Studion johtaja Karoliina Hagman. Ohjelma sisältää kaupallista yhteistyötä.
Jakso 21: Pystyykö tekoäly ennustamaan tulevaisuutta paremmin kuin ihminen?
Liiketoiminnassa sama data voi johtaa erilaisiin päätöksiin yrityksen tilanteesta ja strategiasta riippuen. Tekoäly pystyy myös koko ajan ennakoimaan paremmin esimerkiksi kysynnän muutoksia saamansa datan perusteella. Jakson vieraina ovat SAS Instituten analytiikka-asiantuntija Jussi Varjus sekä datahallinnan asiantuntija Jarno Lindqvist, Houston Analyticsin Head of Workforce Analytics Pauli Dahlbom ja eCraftin Lasse Ruokolainen. Tekoäly Nyt -podcastin juontavat tekoälykirjailija Antti Merilehto sekä Accenture Suomen Liquid Studion johtaja Karoliina Hagman. Ohjelma sisältää kaupallista yhteistyötä.
Jakso 20: Voidaanko tekoälylle lahjoitettua puhetta käyttää väärin?
Jo nyt tekoäly tunnistaa tekstistä suomenkielisiä sanoja ja lauseita. Se ei kuitenkaan ole sama asia kuin tekoäly, joka aidosti vielä ymmärtäisi, mitä ihminen tarkoittaa. Voiko tekoälyn kanssa keskustella tulevaisuudessa aidosti? Jakson vieraina ovat SAS Instituten tekoälyasiantuntija Antti Heino ja analytiikka-asiantuntija Jussi Varjus sekä Ylen Aleksi Rossi. Tekoäly Nyt -podcastin juontavat tekoälykirjailija Antti Merilehto sekä Accenture Suomen Liquid Studion johtaja Karoliina Hagman. Ohjelma sisältää kaupallista yhteistyötä.
Jakso 19: Tekoäly diagnosoi harvinaisia sairauksia vanhojenkin oireiden perusteella
Harvinaisten sairauksien diagnosointi ja kadonneiden löytäminen maastosta ovat haastavia tehtäviä, joihin tekoälyä koulutetaan ihmisen avuksi. Jo nyt tekoäly auttaa pelastamaan henkiä. Jakson vieraina ovat SAS Instituten customer advisor Jan Halas ja tekoälyasiantuntija Antti Heino sekä Accenture Suomen teknologiainnovaatiojohtaja Pohjoismaissa, Jaakko Hyvärinen. Tekoäly Nyt -podcastin juontavat tekoälykirjailija Antti Merilehto sekä Accenture Suomen Liquid Studion johtaja Karoliina Hagman. Ohjelma sisältää kaupallista yhteistyötä.
Jakso 18: Antaisitko tekoälyn sijoittaa puolestasi?
Tekoälystä on tullut sijoittamisen työkalu, joka pyrkii ennustamaan markkinoiden kehitystä ihmistä tarkemmin. Joko tekoälystä on tullut ihmistä viisaampi? Aiheesta keskustelemassa ovat SAS Instituten asiantuntija Petri Roine ja neuvontapalveluiden johtaja Henrikki Hervonen sekä Evervestin robovarainhoitaja Jussi Kallasvuo. Tekoäly Nyt -podcastin juontavat tekoälykirjailija Antti Merilehto sekä Accenture Suomen Liquid Studion johtaja Karoliina Hagman. Ohjelma sisältää kaupallista yhteistyötä.
Kausi 3: Jakso 17: Miten pilvi ja tekoäly liittyvät toisiinsa?
Kun yrityksen data on pilvessä, pystytään tekoälyä ja analytiikkaa tuomaan arkeen nopeasti. Enää ei tarvitse uutta teknologiaa, sillä työkalut datan hyödyntämiseen ovat jo olemassa mm. henkilöstohallinnassa, koulutuksessa ja kysynnän ennakoinnissa. Jakson vieraina ovat SAS Instituten datahallinnan asiantuntija Jarno Lindqvist, Microsoftin asiakkuusjohtaja Hans Dolk ja Accenture Suomen maajohtaja Tomas Nyström. Tekoäly Nyt -podcastin juontavat tekoälykirjailija Antti Merilehto sekä Accenture Suomen Liquid Studion johtaja Karoliina Hagman. Ohjelma sisältää kaupallista yhteistyötä.
Tämä on Tekoäly Nyt 3
Kolmanella kaudella pureudutaan siihen, miten tekoäly ja analytiikka auttavat ihmistä tekemään parempia päätöksiä. Kyse voi olla raaka-aineiden optimoinnista, mielenterveysterveysongelmien kanssa painivan nuoren tunnistamista tai vaikkapa oikean henkilöstömäärän ennustamista. Kolmannella kaudella tekoälykirjailija Antti Merilehdon rinnalla juontajana toimii Accenture Suomen Liquid Studion johtaja Karoliina Hagman.
Jakso 16: AI Autobahn – nopeudella kilpailuetua
Miten tekoäly voi auttaa Jean-Claude Van Dammea tekemään spagaatin? Tässä jaksossa Kotipizzan Johanna Kuosmanen, Custobarin Tatu Kuivalahti, SAS Instituten Jussi Varjus ja Antti Heino sekä Evondosin Joonas Valkonen keskustelevat muun muassa siitä, mikä ajaa tekoälyn kehitystä entistä kovempaan vauhtiin.
Jakso 15: Ihmisen ja koneen yhteistyö on arkea jo nyt
Kone ei ymmärrä, että asiakas on ärtynyt – vielä. Tässä jaksossa OP-Ryhmän Kaisu Christie, Bilotin Lasse Ruokolainen, SAS Instituten Petri Roine ja Antti Hiltunen sekä Houston Analyticsin Antti Syväniemi ja Edi Sandblom keskustelevat muun muassa siitä, mikä on päätöksentekoikkuna ihmisen ja tekoälyn yhteisessä arjessa.
Jakso 14: Tekoäly osaa lukea pitkiä sopimuspapereita
Tekoäly osaa poimia pitkistä sopimuspapereista "pienellä präntätyn" tekstin, eli tekoäly osaa löytää asiatekstistä poikkeavuuksia ja epäloogisuuksia. Jaksossa äänessä ovat Ernst & Youngin tekninen myyntijohtaja Kimmo Kaskikallio, SAS Instituten neuvontapalveluiden johtaja Henrikki Hervonen sekä tekoälyasiantuntija Antti Heino sekä Houston Analyticsin tuotteista vastaava johtaja Edi Sandblom.
Jakso 13: Tekoäly osaa vielä yllättää
Kun tekoälyn annettiin suunnitella kilpa-auto, tuloksena oli aivan poikkeuksellinen auton runko. Tässä jaksossa SAS Instituten Antti Heino ja Pasi Helenius, OP-Ryhmän Hugo Gävert ja Rea Pitkänen, Houston Analyticsin Ari Heino sekä Ernst & Youngin Petri Salo keskustelevat siitä, miten tekoäly osaa vielä yllättää.
Jakso 12: Miten tekoäly arkipäiväistyy?
Tuleeko meistä tekoälyn myötä tyhmempiä? Tekoäly ei ole vain hypeä vaan tukiäly, jonka avulla menemme kohti tylsempää tulevaisuutta. Tässä jaksossa Houston Analyticsin Antti Syväniemi ja Ari Heino, OP-ryhmän Antti Myllymäki ja Sameli Mäenpää sekä SAS Instituten Henrikki Hervonen ja Antti Hiltunen kertovat, mitä on tekoäly arjessa tänään.
Jakso 11: Miten HR hyödyntää tekoälyä?
Tekoäly tulee työmarkkinoille. Tässä jaksossa Keskon Niklas Bergström, Houston Analyticsin Pauli Dahlbom sekä SAS Instituten Pasi Helenius ja Petri Roine kertovat, miten HR hyödyntää tekoälyä. Jaksossa puhutaan muun muassa siitä, kuinka paljon ihmisten työtä voidaan mitata ja kuinka hyvin he sitä sietävät.
Jakso 10: Tekoäly säästää asiakkaan ja työntekijän aikaa
Miten tekoäly oppii? Tekoäly Nyt -podcastin kakkoskauden toisessa jaksossa perehdymme muun muassa siihen, miten Viljo-chatbot kykenee entistä monimutkaisempiin tehtäviin. Ohjelmassa selviää myös, millainen Riskivahti-sovellus, joka kiinnostaa terrorismin vastaisessa työssä jopa Latinalaisessa Amerikassa asti. Ohjelman juontaa palkittu tietokirjailija ja keynote-puhuja Antti Merilehto.
Jaksossa äänessä ovat:
- OP-Ryhmän digitaalisten kanavien ja markkinoinnin johtaja Hanna Forström sekä data scientist Hanna Eerola
- SAS Instituten client advisor Jussi Varjus sekä tekoälyasiantuntija Pasi Helenius
- Omnicom Media Group Finlandin toimitusjohtaja Teemu Neiglick
- Bilotin projektissa data scientistina projektissa mukana ollut Lauri Nurmela.
Kausi 2: Jakso 9: Tekoäly auttaa arjessamme jo nyt
Tekoäly voi mullistaa jopa parturien arjen: tekoäly voisi auttaa parturia tekemään asiakkaastaan Elviksen näköisen. Tekoäly pystyy myös laskemaan lainan korot paremmin kuin yksikään työntekijä. Tässä jaksossa SAS Instituten Jussi Varjus ja Antti Hiltunen, Fredman Groupin Peter Fredman sekä OP-Ryhmän Tero Harjula ja Juha Vesanto kertovat, millaista tekoäly on tänä päivänä ja mitä voimme siltä seuraavaksi odottaa.
Jakso 8: Tekoälyn seuraavat stepit
Tekoäly Nyt -podcastin ensimmäinen tuotantokausi päättyy pohdintaan siitä, mitä tekoäly on tulevaisuudessa. Avainsanoja ovat GDPR, yksityisyyden suoja, ihminen ja kone, tekoälyn käyttökohteet, konkretia ja luonnollisesti tekoälyn tulevaisuus.
Jakso 7: Millä tiimillä tekoälyn kimppuun?
Tekoälyn haltuunotto on tiimityötä, mutta valitettavan usein kukin pitää huolta vain omasta tontistaan. Tässä jaksossa Microsoftin Roope Seppälä, SAS Instituten Jussi Varjus ja Riku Jokinen sekä Houston Analyticsin Antti Syväniemi kertovat, miten kootaan huipputiimi tekoälyn valjastamiseksi.
Jakso 6: Kohti skaalautuvaa tekoälyä
Tekoälyn tuoma työn muutos ei ole uusi asia - työ on muuttanut aina. Tulevaisuudessa ihmisten töinä pysyvät sellaiset työt, jotka vaativat empatiaa tai toisen ihmisen kohtaamista. Suomessa tekoäly on usein vielä kokeiluasteella, mutta miten edetä skaalautuvan tekoälyn käyttöön?
Jakso 5: Tekoälyn parhaat käyttökohteet v. 2019
Tänä vuonna moni suomalainen on keskustellut ensimmäistä kertaa elämässään chatbot-asiakaspalvelijan kanssa. Tekoälyn avulla K-Ryhmä on pystynyt palvelemaan asiakkaitaan yhä henkilökohtaisemmin. Tekoäly auttaa myös luottokorttipetosten paljastamisessa.
Jakso 4: Data on lähtökohta
Dataa sanotaan uudeksi öljyksi. Kuten öljyllä, datassakin määrällä on merkitystä, mutta vielä tärkeämpää on, mitä siitä jalostetaan. Tekoälyn avulla mm. DNA on parantanut asiakkaiden henkilökohtaista palvelua aivan uusiin ulottuvuuksiin.
Jakso 3: Tekoäly tunnistaa syöpäsolut
Tässä jaksossa syvennymme kuvien maailmaan. Tekoälykirjailija Antti Merilehto ja hänen vieraansa kertovat, miten tekoälyllä etsitään syöpäsoluja. Keskitymme myös kuvantunnistukseen tekoälyn avulla.
Jakso 2: Tutkittua dataa: missä Suomi menee tekoälyssä?
Microsoft ja Ernst&Young ovat tehneet tutkimuksen tekoälyn tilasta Suomessa. Maamme pieni koko näyttää olevan sekä etu että haaste tekoälyn hyödyntämisessä.
Jakso 1: Milloin tekoälyn kanssa voi keskustella sujuvasti?
Tekoäly näkyy meidän kaikkien arjessa, kuten puhelimen musiikkisovelluksessa ja asiakaspalvelussa. Pohdimme sitä, milloin tekoälyn kanssa voi keskustella sujuvasti. Lisäksi selvitämme, kenen tehtävänä on yrityksessä ottaa tekoäly haltuunsa.
Tekoäly Nyt -podcastissa demystifioimme tekoälyn. Tekkispiikin sijaan kerromme, mitä tekoäly on juuri nyt vuonna 2019. Ohjelman juontaja Antti Merilehto on palkittu tekoälytietokirjailija ja luennoitsija.