Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Pohjoista omavaraisuutta

Pohjoista omavaraisuutta -podcast vie sinut opiskelemaan viljelyä, keräilyä ja kalastusta sekä luonnonantimien säilömistä ja kuivaamista Pohjois-Norjan Vesterålenissa sijaitsevalle apilanmuotoiselle Gisløyan saarelle. Podcast on jatkoa Monni Himarin syksyllä 2021 julkaistulle kirjalle, joka kantaa nimeä Vaella, kalasta, rakasta – omaa polkua etsimässä (SKS Kirjat). Podcastia on ollut tukemassa Norjalais-suomalainen kulttuurirahasto. #vaellakalastarakasta #pohjoinenomavaraisuus

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 3 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 23.4.2022.

Sienet ja omavaraisuus – ruokamaailman carpe diem

Julkaistu 27.5.2022

Mitkä sesonkisienet kannattaa syödä heti, entä mitkä säilöä ja kuivata? Mitä on arktinen umami ja kuinka valmistaa villikala-sushin kylkeen maan mainiota sienisoijaa? Vesterålenin oma sienimentori Lauri jakaa vinkkinsä sienten keräämiseen, käsittelyyn ja valmistamiseen. Kaiva sieniveitsi ja pärekori esiin, satokausi alkaa ihan pian! Skrei – rakkauden kala ja Pohjois-Norjan perusta

Julkaistu 30.4.2022

"Täällä ei asuisi ketään ilman kututurskaa eli skreitä." Mutta miksi turskaa kutsutaan rakkauden kalaksi? Entä mitä ovat merimiesten mukaan pirun luomat kalat? Kuinka tehdään maailman parhaat kalapullat, mistä sinisimpukoita ja tryffelilevää kannattaa kerätä? 

Sarjan toisessa jaksossa Monni ja Lauri keskustelevat Pohjois-Norjan kalapainotteisista perinneresepteistä, miten kaloja kannattaa käsitellä ja valmistaa ruoaksi sekä miten vegaaniseen keittoon saa helposti (niin halutessaan) kalanmakua, tietenkin ilman kalaa.

Seuraa Monnin omavaraiselämää Instagramissa. Tutustu myös Laurin opaspalveluihin Vesterålenissa ja Lofooteilla.

#pohjoistaomavaraisuutta
Pohjoisen omavaraisuuden lyhyt oppimäärä

Julkaistu 23.4.2022

Mitä pohjoinen omavaraisuus tarkoittaa? Entä miten arktinen viljely kannattaa aloittaa, ja kuinka peltoja voi lannoittaa rannoille huuhtoutuneella merilevällä tai kalanpäillä? Mitkä kasvit pärjäävät pohjoisessa, ja mitä ei ainakaan kannata istuttaa?

Eräkirjailija ja retkeilytoimittaja Monni Himari haastattelee Vesterålenin sienimentori ja valaskuiskaaja Lauri Pietikäistä, pitkän linjan ammattikalastajaa, joka jakaa arvokkaat vinkkinsä omavaraisuuden aloittamiseen ja harjoittamiseen. Nimittäin, vaikka et omistaisi viljelyspalstaa, voit aloittaa ikkunaomavaraisuuden myös kaupunkikodissa!

Lue lisää pohjoisesta omavaraisuudesta podcastin verkkosivuilta!

Takaisin podcastien listaan