Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.
Luterilainen.net
Luterilainen.net haluaa levittää tunnustuksellista luterilaisuutta Suomessa. Haluamme pitää esillä uskonpuhdistuksen perintöä ja johdattaa ihmisiä syvemmälle pyhiin kirjoituksiin ja luterilaiseen traditioon. www.luterilainen.net
Jaksot
Yhteensä 163 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 4.9.2019.
Oikeasti luterilainen – Osa 125: Reformaatio ja kirkon jatkuvuus
Matthew Barrett ja kirja reformaation kirkollisesta jatkuvuudesta. Luther ja keskiajan teologia. Vieraana Matti Korhonen. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 124: Papias ja lopunajan tunnelmia
Kuka oli Papias. Huomioita evankeliumeista ja lopunajan tunnelmia. Vieraana Petri Hiltunen. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 123: Modernin minuuden juuria
Moderni minuus. Aikamme individualismin taustaa. Jalo villi ja seksuaalietiikan horisontti. Vieraana Matti Korhonen. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 123: Modernin minuuden juuria
Moderni minuus. Aikamme individualismin taustaa. Jalo villi ja seksuaalietiikan horisontti. Vieraana Matti Korhonen. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 122: Uskonpuhdistus ja kysymys tahdonvapaudesta
Jatkoa edelliseen jaksoon. Miten Luther ja myöhemmin luterilaiset Tunnustuskirjat käsittelevät kysymystä tahdonvapaudesta? Vieraana Juuso Mäkinen. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 121: Tahdonvapaudesta ja pelastuksesta
Onko ihmisellä vapautta pelastuksen suhteen? Dogmihistorian isoja linjoja ja kirkkoisien korostuksista. Vieraana Juuso Mäkinen. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 120: Bo Giertz ja Jeesuksen valtuutus
Kuka oli piispa Bo Giertz? Giertzin hengellinen herääminen ja virkateologian teemoja. Vieraana Anssi Ollilainen. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 119: Pyhä Henki ja seurakunnan työvälineet
Jatkoa edelliseen jaksoon. Pohdintaa luterilaisuudesta, karismaattisesta kulttuurista ja armolahjoista. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 118: Kirkko ja karismat
Huomioita kirkon historian kipupisteistä. Armolahjojen ja liturgian suhteesta. Luterilaisuus ja karismaattiset lahjat. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Tutkielmia kristillisestä uskosta osa 117
Pakkojazzia kesäillassa. Pohdiskelua kristillisestä teologiasta ja sen merkityksestä. Tilaa rss-syöte. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 116: Kristillisestä opista
Kristillisen opin ja tunnustuksen äärellä. Mitä väliä on opilla? Luterilaisesta tunnustuskäsityksestä ja julistuksesta. Tilaa rss-syöte. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 115: Jumalan viitan liepeet
Viittamerkkejä luterilaiseen jumalanpalvelukseen. Syventymistä kristilliseen liturgiaan. Kivirantaa ja Kerosuota muuttaen ja sekoittaen, jakamatta ja erottamatta. Tilaa rss-syöte. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 114: Lentäviä kirjoja
Miksi kirjat lähtevät joskus "lentoon" kohti seinää? Miten ymmärtää maailmanmaineeseen nousseen Yuval Noah Hararin ajattelua? Mistä siinä on kyse ja mikä siinä on ristiriitaista? Harari ja antipatia kristinuskoa kohtaan. Vieraana Sammeli Juntunen. Tilaa rss-syöte. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 113: Rakas viimeinen päivä
Luther ja lopun tapahtumat. Muutama ajatus viimeisen päivän odotuksesta. Arkistojen kätköistä. Huononnettu versio Simo Kivirannan tekstistä. Tilaa rss-syöte. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 112: Kristuksen asetus ja kysymys donatolaisuudesta
Mihin voin mennä hyvällä omallatunnolla messuun? Mistä pitää vetäytyä vai pitääkö? Onko nykyään donatolaisia? Milloin ehtoollinen on ehtoollinen? Virkateologiaa ja pohdintoja pyhän ehtoollisen salaisuuden äärellä. Tilaa rss-syöte. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä. Haluatko tukea podcastin julkaisua? Voit tehdä lahjoituksen seuraavin tiedoin: Saaja: Suomen Luther-säätiö Tili: FI59 1023 3000 2354 52 Viite: 7773 tai MobilePay numeroon 33303
Oikeasti luterilainen – Osa 111: Vanhurskauttaminen ja Rooma
Jatkoa edelliseen jaksoon Robert D. Preusin elämän äärellä. Armo syntien anteeksiantamuksena. Miten luterilainen ja roomalaiskatolinen käsitys vanhurskauttamisesta eroavat? Vieraana Topi Jääskeläinen. Preusin kirjan inspiraatiosta voit tilata täältä: https://kauppa.lhpk.fi/tuote/raamatun-inspiraatio-robert-d-preus/ Tilaa rss-syöte. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä. Haluatko tukea podcastin julkaisua? Voit tehdä lahjoituksen seuraavin tiedoin: Saaja: Suomen Luther-säätiö Tili: FI59 1023 3000 2354 52 Viite: 7773 tai MobilePay numeroon 33303
Oikeasti luterilainen – Osa 110: Oppi on elämä
Kuka oli Robert D. Preus? Teologikoulutusta ja teologian painopisteitä. Seminex. Inspiraation äärellä. Vieraana Topi Jääskeläinen. Preusin kirjan inspiraatiosta voit tilata täältä: https://kauppa.lhpk.fi/tuote/raamatun-inspiraatio-robert-d-preus/ Tilaa rss-syöte. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä. Haluatko tukea podcastin julkaisua? Voit tehdä lahjoituksen seuraavin tiedoin: Saaja: Suomen Luther-säätiö Tili: FI59 1023 3000 2354 52 Viite: 7773 tai MobilePay numeroon 33303
Oikeasti luterilainen – Osa 109: Olympias ja varhaiskirkon naisia
Tunnelmia Konstantinopolista. Kuka oli diakonissa Olympias? Varhaiskirkon naisten tehtäviä. Vieraana Pauliina Pylvänäinen. Tilaa rss-syöte. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä. Haluatko tukea podcastin julkaisua? Voit tehdä lahjoituksen seuraavin tiedoin: Saaja: Suomen Luther-säätiö Tili: FI59 1023 3000 2354 52 Viite: 7773 tai MobilePay numeroon 33303
Oikeasti luterilainen – Osa 108: Miksi messuun?
Mitä messussa tapahtuu ja mitä se meille merkitsee? Ajatuksia heikoille rukoilijoille. Vieraana Eero Kaumi. Tilaa rss-syöte. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä. Haluatko tukea podcastin julkaisua? Voit tehdä lahjoituksen seuraavin tiedoin: Saaja: Suomen Luther-säätiö Tili: FI59 1023 3000 2354 52 Viite: 7773 tai MobilePay numeroon 33303
Oikeasti luterilainen – Osa 107: Piispa Meliton ja vihkimys mysteerioon
Kuka oli piispa Meliton? Meliton apologeettana. Melitonin pääsiäissaarna ja suhde juutalaisuuteen. Meliton ja sovitus. Vieraana Esa Yli-Vainio. Tilaa rss-syöte. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä. Haluatko tukea podcastin julkaisua? Voit tehdä lahjoituksen seuraavin tiedoin: Saaja: Suomen Luther-säätiö Tili: FI59 1023 3000 2354 52 Viite: 7773 tai MobilePay numeroon 33303
Oikeasti luterilainen – Osa 106: Kirkollinen uudistus
Gunnar Rosendahlin kirjan inspiroimana. Mikä tienä kirkolliseen uudistukseen? Mikä ihmeen korkeakirkollisuus? Tunnustuksen merkityksestä ja jumalanpalveluksesta. Vieraana Esko Murto. Tilaa rss-syöte. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 105: ”Kuin Perkele liihottelisi ohitseni”
Kuka oli August Vilmar? Tunnustuksen merkitys kirkolle. Kirkollinen ja yhteiskunnallinen valta. Uusluterilaisuuden virkateologiaa ja kirkko-oppia. Vieraana Juuso Mäkinen. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 104: Varastiko Jeesus joulun?
Mikä on joulun alkuperä ja tiedetäänkö Jeesuksen syntymäpäivä? Vieraana Miikka Niiranen. Ks. myös https://www.areiopagi.fi/2013/12/onko-joulu-sittenkin-alunperin-kristillinen-juhla/ Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 103: Normipäivä
Donatolaiskiista. Keitä olivat donatolaiset? Augustinus ja donatolaiset. Tärkeitä periaatteita ja häpeällinen luku kirkkohistoriaa. Vieraana Timo Nisula. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 102: Augustinus
Kirkkoisä Augustinus. Miten jäsentää Augustinuksen tuotantoa? Augustinus saarnaajana. Augustinus ja manikealaisuus. Augustinus armon opettajana. Vieraana Timo Nisula. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 101: Usko ja rakkaus
Mistä uskon ja rakkauden korien erottelu tuli ja mitä siitä pitäisi ajatella? Lutheria vai ei? Miten erottelua sovellettiin virkateologiaan? Vieraana Timo Eskola. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 100: Sana tuli lihaksi
Kuinka ymmärtää Jeesuksen jumaluus ja ihmisyys? Khalkedonin neljä seinää. Jeesusta koskevan opin vaiheita ja kiistoja. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 99: Aleksandrian Kleemens
Aleksandrian koulukunta. Vuoropuhelua filosofian kanssa. Apofaattista teologiaa ja kutsumuksia. Vieraana Pauliina Pylvänäinen. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 98: Hajatelmia tunnustusteologiasta
Kalsarien ja sukkien välistä kohti tunnustusteologian syövereitä. Nostoja luterilaisen teologian käsityksestä tunnustuksesta. Voidaanko palata "tunnustuksettomaan alkutilaan"? Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 97: Hippoja
Kuka oli kirkkoisä Hippolytos? Varhaiskristillisiä tunnelmia. Jumalanpalvelusta ja vainojen aikaa. Vieraana Pauliina Pylvänäinen. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 96: Engine fault
Länsimaalaisen pulliaisen itsereflektiota yön pimeinä tunteina ja autohuollon kahvilinjastolla. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 95: Kirkkautta kidutuskammiossa
Kuka oli Richard Wurmbrand? Nostoja kommunistien tyrmistä. Vieraana Risto Soramies. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 94: Häpeämätön veijari
Apostoliset isät ja Hermaan Paimen. Hermaan Paimen ja pelastusoppi. Kasteteologiaa ja kuvia kirkosta. Vieraana Joni Ahonen.
Oikeasti luterilainen – Osa 93: Kirje Diognetokselle
Varhaista kristillistä etiikkaa ja tapakulttuuria. Suuntaviivoja maailman keskellä elämiseen. Kirkas opetus vanhurskauttamisesta ja rohkaisua kilvoituselämään. Vieraana Joni Ahonen.
Oikeasti luterilainen – Osa 92: Toinen Kleemensin kirje
Apostolisien isien puuttuvia palasia. Varhainen kristillinen saarna. Huomioita kilvoituksesta. Morsiusmystiikasta ja kirkon olemuksesta. Vieraana Joni Ahonen.
Oikeasti luterilainen – Osa 91: Barnabaan kirje
Apostolisien isien puuttuvia palasia. Barnabaan kirjeen suhde juutalaisuuteen. Vertauskuvallisia tulkintoja. Kirjan kristologia ja kasteoppi. Vieraana Joni Ahonen. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 90: Sovituksen teologiaa perkaamassa
Sovitusopin äärelllä. Luterilainen oppi sovituksesta ja Raamatun perusta. Valistuksen jälkeisiä ongelmallisia hypoteeseja. Onko perusteita käsitteellä "läntinen sovitusoppi"? Anselm, Luther, Ritschl ja Gustav Aulen. New perspective. Vieraana Timo Eskola. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 89: Ylikirkkoneuvos Kliefoth
Kuka oli Theodor Kliefoth? Kliefoth uusluterilaisuuden edustajana. Hallintomies ja liturgikko. Kliefoth ja kirkko. Hiippakuntadekaanin raamattuperusteet? Vieraana Juuso Mäkinen. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 88: Kristillinen Cicero
Kuka oli Lactantius ja miksi hän löytyy kirkkoisien listoilta? Vainojen keskeltä keisarin hoviin. Filosofiaa ja retoriikkaa. Kirkkoisien eskatologiaa. Vieraana Petri Hiltunen. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 87: Traditio todistuksena
Ida Heikkilän väitöskirjan teemoissa. Tradition määrittelyä nykyekumeniassa. Yhteinen todistus. Vieraana Ida Heikkilä. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 86: Tradition äärellä
Traditiosoppaa uudelleenlämmityksessä. Luterilaisen teologian suuntaviivoja tradition ymmärtämiseen. Traditio elävänä todellisuutena. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 85: Paluuta tuntomerkkeihin
Luterilaista raamattuteologiaa. Miten oppia muodostetaan? Mikä on tradition merkitys? Huomioita Lutherin ajattelusta ja uskonpuhdistuksen periaatteista. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 84: Raamattuteologinen välipala
Muutamia välihuomioita Raamatun äärellä. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 83: Yhteinen julistus vanhurskauttamisesta
Roomalaiskatolisen kirkon ja luterilaisten kirkkojen yhteinen julistus vanhurskauttamisesta. Mitä siitä pitäisi tuumata? Onko kirkkojen oppituomiot voimassa vai ei? Onko yhteys löytynyt? Terkkuja Roomaan! Vieraana Otto Granlund.
Oikeasti luterilainen – Osa 82: ”Päättäkää itse” – Lombardus akatemian maisemissa
Lombarduksen kirkkohistoriallinen merkitys. Lombarduksen sentenssit. Pelastuksen teemoja. Sivupolulla skolastiikkaan. Sakramentin määrittelyä. Vieraana Joni Ahonen. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 81: Chemnitzin paluu
Chemnitz ja kirkon traditio. Luterilaisuuden sisäinen jatkuvuus ja hallintomiehen juhlapuheita. Vieraana pastori Sebastian Grünbaum. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 80: Mietteitä inspiraatiosta
Luterilais-vanhakirkollisia maisemia inspiraation ymmärtämiseen. Luterilaisen ortodoksian kategorioita. Mitä tarkoittaa Raamatun selvyys ja riittävyys? Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 79: Opin ja liturgian yhteydestä
Seikkailua teologian ulapoilla. Pohdiskelua kirkon uskon näkymisestä sen jumalanpalveluksessa ja teologian vaikutuksesta käytäntöihin. Minkä varassa kirkko pysyy? Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä. (Kuva © LCMS)
Oikeasti luterilainen – Osa 78: Toinen Martti
Kuka oli Martin Chemnitz? Miksi hän on luterilaiselle kirkolle niin tärkeä ja mitä kaikkea hän kirjoitti? Vieraana pastori Sebastian Grünbaum.
Oikeasti luterilainen – Osa 77: Joulupukkia etsimässä: Kuka oli Pyhä Nikolaos?
Kuka oli kirkkoisä Nikolaus ja mitä hänestä voidaan tietää? Minkä värinen nuttu laitetaan päälle jouluna? Yhteiskunnallista maisemaa ja teologinen tilanne. Oliko Nikolaos Nikeassa? Kirkkohistorian kuuluisin läimäys. Nikolaos ja joulupukki. Vieraana Esa Yli-Vainio. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä. Ks. myös https://www.luterilainen.net/kirkkovuosi/pyhien-muistopaivat-pyha-nikolaus/
Oikeasti luterilainen – Osa 76: Ajatuksia kirjasta The Benedict Option. Osa 4.
Ohjelmassa keskustellaan Rod Dreherin kirjasta The Benedict option – A strategy For Christians in a Post-Christian Nation. Kutsu yhteisöä rakentamaan ja kristityn kodin teemoja. Vieraana Esko Murto. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 75: Ajatuksia kirjasta The Benedict Option. Osa 3.
Ohjelmassa keskustellaan Rod Dreherin kirjasta The Benedict option – A strategy For Christians in a Post-Christian Nation. Kristillisen vastakulttuurin rakentaminen. Totuus, hyvyys ja kauneus. Kirkko ja nykyajan barbaarit. Liturgian opetussuunnitelma. Kirkkokurin merkitys. Vieraana Esko Murto. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 74: Ajatuksia kirjasta The Benedict option. Osa 2.
Ohjelmassa keskustellaan Rod Dreherin kirjasta The Benedict option – A strategy For Christians in a Post-Christian Nation. Kristillinen elämä ja järjestys. Vieraana Esko Murto. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 73: Ajatuksia kirjasta The Benedict option. Osa 1.
Ohjelmassa keskustellaan Rod Dreherin kirjasta The Benedict option – A strategy For Christians in a Post-Christian Nation. Mistä kirjassa on kyse ja miksi ihmeessä sillä on sellainen nimi? Millaisessa tilanteessa kristityt tällä hetkellä länsimaisessa kulttuurissa elävät? Rooman ja nykyajan barbaarit. Mitä on moralistinen terapeuttinen deismi? Vieraana Esko Murto. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 72: Sanan temppeli
Horisontteja Raamattuun. Raamattu armonvälineenä ja sen kokonaisuus. Jumalan toiminta inhimillisen kautta. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä.
Oikeasti luterilainen – Osa 71: Autuas Maria
Mariologian kysymyksiä. Mikä on Vapahtajan äidin merkitys? Mitä ojaa ja allikkoa välttää? Mariologian ylilyöntejä. Kaikki jaksot kuunneltavissa täällä. Katso myös: ja
Oikeasti luterilainen – Osa 70: Avainten valta – Paluu tulevaisuuteen
Avainten vallasta Osa 6. 1800-luvulta futuristisiin tunnelmiin. Kirkollisia virtauksia. Beckiläisyys, lestadiolaisuus ja rippi. Mitä olivat hoitokokoukset? Kehitys kansankirkossa. Miten jatkossa edistää yksityistä rippiä seurakunnassa ja avainten valtaan liittyviä teemoja? Vieraana Juuso Mäkinen.
Oikeasti luterilainen – Osa 69: Kirkastuva oppi
Kuudeskymmenesyhdeksäs osa podcast-sarjasta Oikeasti luterilainen Opin merkitys ja kehitys. Mistä harhat syntyvät? Kirkastuuko vai kehittyykö oppi? Chemitzin erottelut erilaisista traditioista. Newman, Manning ja muutos Rooman opissa.
Oikeasti luterilainen – Osa 68: Tyhjin kourin
Kuudeskymmeneskahdeksas osa podcast-sarjasta Oikeasti luterilainen Uskonpuhdistuksen vanhurskauttamisteologiaa. Paluuta pyhiin kirjoituksiin ja uskon ymmärtämistä. Synnintunnustajan paikalla. Mea maxima culpa.
Oikeasti luterilainen. Osa 67: Oikeussali ja parantola
Kuudeskymmenesseitsemäs osa podcast-sarjasta Oikeasti luterilainen Nostoja kirkon historiasta vanhurskauttamisen ääreltä. Idän ja lännen korostuksia. Kuoleman voittamista ja syntien sovittamista. Usko ja teot.
Oikeasti luterilainen. Osa 66: Simo, Justus ja Pekka
Luterilainen kirkko ja vanhurskauttamisoppi. Simul justus et peccator. Mitä vanhurskauttaminen oikein tarkoittaa ja miksi se on niin tärkeä? Autuas vaihtokauppa. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 65: Miksi en ole roomalaiskatolinen?
Pohdintoja luterilaisen ja roomalaiskatolisen kirkon suhteesta. Mikä roomalaiskatolisessa kirkossa voi kiehtoa ja mitä siitä pitäisi ajatella? Paaviutta, moraalikysymyksiä ja liturgista kulttuuria. Vieraana Martti Vaahtoranta. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 64: Kirkko kansallissosialismin paineessa
Nostoja Saksan kirkkotaistelusta. Historiallisia kehityskulkuja kansallissosialismin takana. Barmenin julistus ja Stuttgartin synnintunnustus. Mitä on hyödyllistä ymmärtää ja mitä voimme oppia? Vieraana Miika Vuola. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 63: Avainten valta – Saksasta Suomeen
Avainten vallasta Osa 5. Uskonpuhdistuksen kirkollista elämää. Yksityisen ja yleisen ripin suhde. Rippituolin tausta ja pietismin kritiikki. Avainten valta Suomessa. Rippikoulun synty. Kirkkokurin teemoja. Achrenius ja rippi. Vieraana Juuso Mäkinen. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 62: Oulun juna ja viimeinen mohikaani
Kuka oli Olavi Rimpiläinen? ”Non possumus”. Kysymys oikeasta kirkon jatkuvuudesta Suomessa. Rimpiläinen ja ekumenia. Rimpiläisen käsitys kansankirkon tilasta. Mitä tarkoittaa teologinen käsite ”Oulun juna?” Rimpiläinen ”rajan ilmiönä”. Rimpiläinen ja Luther-säätiö. Vieraana Sakari Korpinen. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 61: Historian törkyjä
Historian törkyjä. Syventymistä reformaatioon johtaneisiin syihin ja keskiajan kirkolliseen maisemaan. Paaviuden historiaa ja villejä seikkailuja. Mistä löytyy kirkko? Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 60: Polykarpos
Kuka oli Polykarpos? Polykarpos ja apostoli Johannes. Polykarpoksen marttyyrio. Kirje filippiläisille. Rahanahneus ja muita elämänvaelluksen kysymyksiä. Gnostilaispolemiikkia. Vieraana Esa Yli-Vainio. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 59: Jumalan naamiona
Miten kristityn tulisi elää? Erilaisia kilvoitteluperinteitä. Keljat ja kestovaipat. Yksinäisyyteen vetäytyminen vs. maailmaan osallistuminen. Itäisiä nostoja ja Iisak Niniveläisen visioita. Toimintakulttuuri syö strategian aamupalaksi. Vatsan höyryjä ja kutsumusteologiaa. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 58: Avainten valta ja reformaatio
Avainten vallasta Osa 4. Avainten vallan teologia reformaation avaajana. Miten aneet liittyvät asiaan? Reformaation reaktio keskiajan teologiaan. Muutos idän teologiassa. Onko Lutherin ja myöhemmän luterilaisuuden välillä jännitettä? Yksityisen ja yleisen ripin ja synninpäästön suhde? Vieraana Juuso Mäkinen. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 57: Avainten valta ja keskiaika
Avainten vallasta Osa 3. Avainten valta ja keskiaika. Yksityisripin synty. Mitä Britanniassa oikein tapahtui? Kuinka usein olisi hyvä ripittäytyä? Roomalaiskatolisia käsityksiä ja ripin vääristyminen. Vieraana Juuso Mäkinen. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 56: Avainten valta ja varhainen kirkko
Avainten vallasta Osa 2. Avainten valta ja varhainen kirkko. Apostoliset isät. Rippi ja ehtoollinen. Seurakunnan keskinäinen rakkaus. Parannus ja kaste. Katumusajat ja rekonsiliaatio. Vieraana Juuso Mäkinen. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 55: Avainten valta ja Raamattu
Avainten vallasta Osa 1. Avainten vallan raamatullinen perusta. Avainten valta ja kirkko. Pastori ja kirkkokuri. Luoko synninpäästö todellisuuden, vai kertooko vain jo olemassaolevasta asiasta? Mitä sanamuotoja tulisi käyttää? Vieraana Juuso Mäkinen. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 54: Bonhoeffer Lohjanjärvellä
Yritys ymmärtää Bonhoefferia. Mitä hän tarkoitti uskonnottomalla kristinuskolla? Mitä hän on kirjoittanut? Bonhoeffer ja kirkkotaistelu. Miten kouluttaa pastoreita? Bonhoeffer ja kilvoittelu. Deus ex machina. Bonhoeffer ja kristityn tehtävä maailmassa. Vieraana Joni Ahonen. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net Ks. myös Bonhoeffer – pastori, marttyyri, näkijä, vakooja
Oikeasti luterilainen. Osa 53: Kirkko ja valtio 2/2
Kirkko ja valtio 2/2. Jälkisanoja. Regimentti ja neljäs käsky. Mitä vastataan regimentit sotkeneelle keisarille? Kirkon ja valtion väärä kytky. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 52: Kirkko ja valtio 1/2
Kirkko ja valtio 1/2. Kirkon ja valtion suhde. Regimenttiteologiaa ja kipupisteitä. Kristityt ja verot. Luterilaisen regimenttiopin väärinkäsityksiä. Kirkko ja politiikka. Vieraana Otto Granlund. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 51: Kirkon pyhät
Pyhäinpäivä ja pyhien muistaminen. Mitä luterilaiset opettavat pyhien muistamisesta? Mikä on hyödyllistä pyhien muistamista ja mikä ei? Kolme tapaa kunnioittaa pyhiä. Mihin reformaattorit kiinnittivät huomiota kirkon kehityksessä? Kirkon suhde kuolemaan ja reformaation korjausliike. Kuolleiden puolesta rukoileminen? Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 50: Onnettomia kirkollisia innovaatioita
Kiirastulta ja aneita. Mitä ajatella kiirastulesta ja mikä on kysymys sen taustalla? Historiallisia kiistoja ja nykypäivän kysymyksiä. Montako Johannes Kastajan päätä ja jalkaa on maailmalla? Paljonko tulee lisävuosia tästä podcastista? Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 49: Mitä ajatella luterilaisesta ortodoksiasta?
Miten ymmärtää luterilainen ortodoksia? Mikä on oikea kuva ja mikä irvikuva? Ortodoksia ja valtionkirkko. Ortodoksia ja pietismi. Luther ja luterilainen ortodoksia. Pilattiinko Luther? Luterilainen ortodoksia ja pyhien jatkumo. Mitä otetaan ortodoksiasta tälle päivälle mukaan ja mitä varotaan? Voiko nykyään olla luterilaisen ortodoksian edustajia? Vieraana Martti Vaahtoranta. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 48: Puita halaamassa
Kristitty ja ympäristö, kristitty ja maailma. Keitä ja miten koskee sana viljelemisestä ja varjelemisesta? Hulluksi tulleita hyveitä. Onko ihminen osa luontoa? Onko ihminen vastuussa luonnosta? Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 47: Cyprianus spin-off
Cyprianus ja Isä meidän -rukouksen selitys. Yhteisön näkökulma ja ruumiin teologia. Mitä pyydämme rukouksessa? Yhteys Lutherin katekismukseen. Vieraana Aki Lahti. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 46: Kalliopohja
Miksi olla luterilainen? Mikä luterilaisuudessa on olennaisinta? Mitä vastata kysyjälle? Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 45: Taistelija Athanasios
Kuka oli kirkkoisä Athanasios? Athanasios ja areiolaiskiista. Kristologista määrittelyä. Athanasioksen tekstit. Athanasios ja Antonios Suuri. Vieraana Joni Ahonen. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 44: Hurskaita toiveita
Mitä on pietismi? Milloin ja miksi pietismi syntyi? Pietismin suhde luterilaiseen ortodoksiaan? Pietismin anti ja ongelmat. Vieraana Sakari Korpinen. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 43: Laulava vasara
Kuka oli kirkkoisä Hilarius? Miten hän kääntyi kristityksi? Hilarius ja läntinen armon korostus. Hilarius ja areiolaiskiista. Hilarius ja Tunnustuskirjojen viittaukset. Hilarius virsirunoilijana. Vieraana Esa Yli-Vainio. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 42: Perkeleitä ja hedelmäkarkkeja
Mitä on pahuus? Kristinusko ja dualismi? Mitä ajatella paholaisesta ja hänen vaikutuksestaan? Mitä ovat valkoinen ja musta perkele? Miten selviämme taistelusta? Vieraana Esko Murto. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 41: Paita päälle!
Luterilaisen virkateologian tunnustelua. Mistä on kyse pastorin virassa? Miksi papinpaita ja liturgiset vaatteet? Sananen suksessiosta. Onko piispan ja pastorin välillä eroa? Lutherin tekstit pappeudesta ja konsekraatiovoima. Tiedätkö pastorisi puhelinnumeron? Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 40: Uusluterilaisuus 2/2: Uusluterilaisuuden teologinen visio
Uusluterilaisuuden teologinen perusta. Kirkon tuntomerkkien merkitys. Uusluterilaisuuden ero pietismin visioon. Uskonkappaleiden yhteys. Uusluterilaisuus ja virkateologia. Keskustelemassa isä Sakari ja isä Joel. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 39: Uusluterilaisuus 1/2: Rationalismin kuolemanhorteesta eteenpäin
Mistä on kyse ns. uusluterilaisuudessa? Uusluterilaisuuden aatteellinen tausta. Uusluterilaisuus vs. rationalismi. Uusluterilaisuus ja pietismi. Ongelmia pappiskoulutuksessa. Svebiliuksen katekismuksen merkitys. Vieraana Sakari Korpinen. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 38: Toisinto Pohjois-Karjalasta: Elämä ja asia
Kyseessä on huononnettu versio Simo Kivirannan vanhasta puheesta, joka päätyi tutkijan kouraan arkistojen kätköistä. Post-modernismin keskeltä Lutherin aikaa hahmottelemaan. Mikä ajoi Lutherin uskonpuhdistajaksi? Miten Luther suhtautui rajuilmassa antamaansa lupaukseen? Mitä hän sanoi tornikokemuksesta? Mikä häntä kannatteli? Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 37: Viva la Reformacion
Ohjelmassa syvennytään uskonpuhdistuksen oikeaan ymmärtämiseen. Miten se toisaalta voidaan joskus ymmärtää väärin? Luther yhteiskunnallisten visioiden takuumiehenä. Pitääkö Lutheria fanittaa? Mitä ajatella Lutherin nimestä kirkon nimessä? Luther kirkon opettajana ja sanaan sidottuna miehenä. Miten uskonpuhdistus saattoi levitä niin nopeasti? Mikä uskonpuhdistuksen opetuksessa on meille erityisen tärkeää? Vieraana Esko Murto. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 36: Kirkko-oppia ja kilvoittelua
Kuka oli kirkkoisä Cyprianus? Cyprianus ja uuden elämän vaatimus. Cyprianus kirkko-oppiin liittyvän teologian muotoilijana. Virka- ja sakramenttiteologia. Ehtoollisen lohdutus. Vieraana Aki Lahti. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 35: Islamin käsityksiä
Mitä on hyvä tietää islamista? Miten muslimit katsovat kristinuskoa? Onko kristityillä ja muslimeilla sama Jumala? Mitä islamissa ajatellaan Jeesuksesta? Islamin väärä käsitys Kolminaisuudesta. Miten opetus armosta eroaa kristinuskossa ja islamissa? Tuottaako islam terroristeja? Miten muslimit suhtautuvat kristittyihin? Uskontunnustuksen verbit. Vieraana piispa Risto Soramies. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 34: Kultasuu
Kuka oli Johannes Khrysostomos. Keskeisiä elämäntapahtumia. Mihin perustuu maine ”kultasuuna”? Khrysostomokselta vinkkejä saarnaamiseen. Millainen on hänen tuotantonsa? Khrysostomoksen kirja Pappeudesta ja pastori taistelijana. Khrysostomos ja mariologia. Vieraana Harri Huovinen. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 33: Ystävä
Kuka oli Johann Gerhard ja miten hän näki luterilaisuuden autuaana skismana. Gerhard akateemikkona ja kirkon palvelijana. Gerhard ja kirkkoisät. Pohditaan teosta Pyhät tutkiskelemukset, sekä luterilaisen ortodoksian ja pietismin välistä keskustelua. Vieraana Martti Vaahtoranta. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 32: Suudelmia ja pumpulituppoja
Turistina Montenegrolaisessa luostarissa. Mitä ajatella reliikeistä ja niihin liittyvästä teologiasta? Mikä siinä on hyvää ja mikä omituista? Miten pumpulitupot liittyvät kristikunnan elämään? Erikoisia hetkiä hautuumaalla. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 31: Ihmistä raaputtamassa
Mitä ajatella ihmisestä? Olemmeko pohjimmiltamme hyviä vai pahoja? Kristillinen korjaussarja Hobbesille ja Rousseaulle. Luterilaisuuden syntiteologia. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 30: Tertullianuksen seikkailut
Kuka oli Tertullianus? Tertullianus teologisen käsitteistön luojana. Tertullianus ja sakramenttiteologia. Miten hän näki kristittyjen suhteen yhteiskuntaan ja mistä on kyse hänen montanolaisuus seikkailussaan? Mitä ajatella karismaattisuudesta?Tertullianus ja sovitusteologia. Vieraana Esa Yli-Vainio. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 29: Kaanonista ja kirkosta
Mikä on kirkon ja Raamatun kaanonin suhde? Miten ja millä perusteella tunnustettiin Raamatun kirjat ja liittyykö asiaan dramatiikkaa? Missä kaanon on määritelty ja miten Athanasios liittyy asiaan? Mitä ajatella munkkien kopiointityöstä? Mihin tiivistyy luterilaisen ja roomalaiskatolisen raamattuteologian ero? Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 28: Jordan Peterson kaaoksen ja järjestyksen rajalla
Mitä ajatella Jordan Petersonista? Miksi Peterson nousi pinnalle? Miten hän katsoo maailmaa ja mitä siitä pitäisi ajatella? Peterson pragmaatikkona ja merkityksen etsijänä. Mikä on Petersonin suhde kristinuskoon? Peterson psykologisena Raamatun tulkitsijana. Vieraana Joni Ahonen. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 27: Ihan sama!
Wilhelm Löhe ja rakkaus kirkkoon. Kuka hän oli ja miksi hänen työnsä oli merkityksellistä? Mitkä olivat hänen teologiansa painopistealueet? Mitä hän ajatteli kirkkokurista ja ehtoollisaktiivisuudesta? Mitä hän ajatteli ripistä ja virkateologiasta? Mistä on kyse Löhe vs. Walther kiistassa? Mitä ajatella pienpiireistä? Vieraana Juuso Mäkinen. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 26: Jenkkispessu
Miten luterilaiset päätyivät Amerikkaan? Miksi Missouri-Synodilla ei ole piispaa? Miten kirkon järjestys siellä rakentuu? Keitä ovat Missouri-Synodin tunnetuimmat teologit? Pitääkö Amerikkalaisia pelätä tai ihailla? Vieraana Esko Murto. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 25: Kappadokian kynttilä
Kuka oli Basileios Suuri? Miksi kasteita joskus lykättiin varhaisilla vuosisadoilla? Basileios Pyhän Hengen ja luomisen teologina. Basileios ja liturgia. Mitä luterilaisena ajatella luostarilaitoksesta? Ohjelmassa pohditaan myös kirkkoa ja hengellisen parantamisen teemaa. Vieraana Harri Huovinen. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 24: Sola scriptura
Mistä on kyse Sola scriptura -periaatteessa ja sitä koskevassa kiistelyssä? Miten tämä periaate joskus ymmärretään väärin? Mikä on Sola scriptura -periaatteen suhde kirkkoon ja sen auktoriteettiin? Kenellä on todistustaakka asiaa koskevassa kiistassa? Mitä Jeesus ajatteli pyhien kirjoitusten ja tradition suhteesta? Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 23: Irenaeus ja onnellinen uudelleenpäistäminen
Kuka oli Irenaeus? Mitkä olivat ne keskeiset asiat, joiden vuoksi kirkkoisät taistelivat gnostilaisuutta vastaan? Mitä Irenaeus ajatteli Raamatusta? Mitä hän ajatteli pelastuksesta, kirkon elämästä ja sakramenteista? Mitä on ”tosignoosis” ja mitä Irenaeus opetti luomisesta? Missä näkyy nykyään gnostilaisia verkkareita? Vieraana Esa Yli-Vainio. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 22: Tutkimusmatkalla varhaiseen kirkkoon
Mitä ongelmia on esiintynyt varhaisen kirkon tutkimuksessa? Miten se voi näkyä aikamme kirkollisessa elämässä? Mitä ajatella varhaisen kirkon yhtenäisyydestä ja monimuotoisuudesta? Kuka oli Markion ja miten taistelu häntä vastaan kertoo varhaisesta perustasta? Mitkä olivat Raamatun kaanonin tekstien tunnuspiirteet? Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 21: Kyrillos ja valaistavien lista
Keitäs Kyrilloksia sitä olikaan? Millaisessa tilanteessa hän toimi piispana? Mitä voimme oppia varhaisen kirkon kasteteologiasta ja mitä kastettaville opetettiin kristillisestä elämästä? Miten ihmisestä tulee kristitty? Mitä Kyrillos ajatteli sanan ja kasteen suhteesta? Mitä ovat mystagogiset kirjoitukset? Mitä tuttuja jumalanpalveluksen liturgisia lauluja häneltä löytyy? Mikä on Lutherin katekismuksen yhteys Kyrillokseen? Ohjelmassa vieraana Harri Huovinen. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Osa 20: Jossakin se oli kirjoitettuna
Jaksossa pohditaan Kleemens Roomalaisen opetusta. Lähetetään perinteiset terveiset paaville ja pohdiskellaan Kleemensin opetusta armosta ja hyvistä teoista. Mitä kummallista Kleemensin teksteistä löytyy ja mitä hän opettaa kristillisestä kilvoittelusta? Ohjelmassa Vieraana Tuomas Salo. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Yhdeksästoista osa: Kirkkoisien pullataikina
Keitä olivat kirkkoisät ja miten luterilaiset heihin suhtautuvat? Mitä ajatella siitä jännitteestä, että toisaalta heitä arvostetaan, mutta löydetään myös ongelmia? Mikä auttaisi ymmärtämään isien lausuntoja paremmin? Lyhyt ekskursio myös itäiseen Filokaliaan.
Oikeasti luterilainen. Kahdeksastoista osa: Hus ja kirkon auktoriteetti
Keitä olivat ”esireformaattorit” Jan Hus ja John Wycliffe ja miksi he ajautuivat kiistaan kirkon johdon kanssa? Mitkä olivat ne teologiset ja kirkon toimintaa koskevat kysymykset jotka asiaan liittyy? Mitä mielenkiintoista kysymystä pohdittiin Konstanzin kirkolliskokouksessa? Hieman pohditaan jälleen myös paaviuden historiaa ja rappiota. Mitä tapahtui Husin kuoleman jälkeen ja minkälaiset sotatoimet seurasivat? Mikä Husin opetuksessa kuulostaa luterilaisesta tutulta ja mikä taas vieraammalta? Ohjelmassa vieraana Joni Ahonen. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Seitsemästoista osa: Semisti pelagiolainen
Keitä olivat Augustinus ja Pelagius ja mistä on kyse heidän ja koko kirkon suuressa kiistassa? Entä ketkä olivat ”semisti pelagiolaisia”? Mikä on vapaan tahdon rooli ja paljonko ihminen pystyy luonnostaan tekemään? Miten luterilaiset ovat katsoneet kirkon kiistaa ja mitä pitäisi ajatella Augustinuksesta? Vieläkö kiista on ajankohtainen? Ohjelmassa vieraana Sebastian Grünbaum. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Kuudestoista osa: Rukoileva kirkko
Ohjelmassa pohditaan erilaisia tapoja ymmärtää jumalanpalvelus. Miten jäsentää ja ymmärtää valtavaa jumalanpalvelustapojen moninaisuutta? Mikä on logiikka niiden taustalla ja mistä ne juontuvat? Mitä kokoontumiset paljastavat seurakuntien teologiasta? Voiko pastori laittaa Bermuda-shortsit ja NHL-lippiksen? Miten luterilaiset ovat suhtautuneet perinteiseen jumalanpalvelukseen ja miksi? Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Viidestoista osa: Ambrosius armon opettajana
Ohjelmassa pohditaan kuka oli kirkkoisä Ambrosius ja miksi luterilaiset viittaavat häneen niin usein? Mitä Ambrosius opetti syntien anteeksiantamisesta ja millaisen esimerkin hän jätti pastoreille? Ohjelmassa vieraana Esa Yli-Vainio. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Neljästoista osa: Ignatios ja Korkeasaaren leijonat
Ohjelmassa käsitellään kirkkoisä Ignatioksen ajattelua. Kuka hän oli ja mikä on hänen merkityksensä? Mitä hän opetti kirkosta ja sen viroista? Mitä hän opetti sakramenteista? Minkälainen kirkko piirtyy esiin varhaisen piispan teksteistä? Mitkä nykyisin suositut ajatukset havaitaan hänen tekstiensä äärellä virheellisiksi? Pohditaan myös mitä hän kirjoitti pedoista ja lähestyvästä kuolemastaan. Ohjelmassa vieraana Harri Huovinen. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Kolmastoista osa: Mitä ajatella ortodoksisesta teologiasta?
Ohjelmassa käsitellään luterilaisen teologian suhdetta ortodoksisen kirkon ajatteluun. Mitä yhtäläisyyksiä ja eroja nousee esiin? Mitkä ovat keskeiset kiistakysymykset? Mitä eroja on teologisessa kulttuurissa? Mitkä erot piirtyvät esiin jumalanpalvelusta tarkkailtaessa? Mukana myös välähdys Athokselta. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Kahdestoista osa: Lemmenlaiva ja varhaiset kirkkojärjestykset
Ohjelmassa käsitellään varhaisia kirkkojärjestyksiä. Mitä olivat Didakhe ja Apostoliset konstituutiot? Mitä ne kertovat varhaisesta kristillisestä elämästä ja jumalanpalveluksesta? Mitä voimme oppia virkateologiasta ja mitkä olivat esim. mies- ja naisdiakonien tehtävät? Ohjelmassa vieraana Pauliina Pylvänäinen. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Yhdestoista osa: Itä ja länsi
Ohjelmassa käsitellään kirkon jakaantumista itään ja länteen. Miksi kulttuurit kasvavat erilleen? Miten kielikysymys vaikuttaa? Mikä oli pelastusopin merkitys varhaiskirkossa ja mikä on luterilaisuuden suhde varhaiseen perintöön? Mitä ajatella filoque-kiistasta? Ohjelmassa vieraana Esa Yli-Vainio. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Kymmenes osa: Jumalatodistukset ja moraalinen argumentti
Ohjelmassa keskustellaan apologiasta, jumalatodistuksista ja erityisesti moraalisesta argumentista. Onko hyvää ja pahaa? Voiko hyvää ja pahaa olla ilman Jumalaa? Ohjelmassa vieraana Joni Ahonen. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Yhdeksäs osa: Rakkaudella teologian opiskelijoille 3/3: Katedraali, oppiruumis ja linnunrata
Ohjelmassa ihmetellään teologian kokonaisuutta ja tarkastellaan kuvia, jotka voisivat auttaa sen hahmottamisessa. Mikä on teologian kruunu ja missä on teologian puun hedelmät? Mihin teemoihin tulisi pastorina ja teologina keskittyä teologian merellä? Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Kahdeksas osa: Rakkaudella teologian opiskelijoille 2/3: Millaiset kivet ja millaiset rakennukset!
Teologisena turistina Helsingissä. Mitä meille selviää kirkon portailla istuessamme? Ohjelmassa pohdiskellaan kirkon ja valtion välistä suhdetta ja sen tuomia vaikeuksia teologian opiskelussa. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Seitsemäs osa: Rakkaudella teologian opiskelijoille 1/3: Merta päin
Ohjelma omistettu teologian opiskelijoille ja kaikille teologiasta innostuneille. Ohjelmassa etsitään väyliä ja kehikoita teologian valtamerellä. Miten selvitä örkkien kanssa? Millaisiin asioihin on hyvä kiinnittää huomiota akateemisessa teologiassa ja mitä on hyvä ymmärtää sen lähtökohdista? Mitä olisi tärkeää muistaa opiskellessa? Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Kuudes osa: Vielä vähän paavista
Ohjelmassa pohditaan esimerkiksi paaviuden kehitystä ja rappiota. Kysytään miten varhaiskirkossa käsiteltiin paavia? Miten luterilaiset hahmottavat paaviutta ja onko paavi nykyään ’kivempi’? 52 minuutin pidempi jakso paaviudesta. Ohjelmassa kootaan ja laajennetaan edellisissä osissa esiin tulleita teemoja paavin virkaan liittyen. Ohjelmassa vieraana Joni Ahonen. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Viides osa: ”Voi pyhä yksinkertaisuus!”
Jatkoa edelliseen osaan. Miten luterilaiset näkevät tradition? Mitä Jan Hus lausahti roviolla? Miten voisi tiivistää luterilaisten ja radikaalireformaattoreiden eron? Mikä on tradition positiivinen anti? Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Neljäs osa: Traditio 1, 2, 0.
Miten luterilaiset näkevät tradition? Mihin kolmeen ryhmään suhtautuminen traditioon usein jaotellaan? Miten tulisi ymmärtää uskonpuhdistuksen taistelutunnus ”sola scriptura” ja miten se joskus ymmärretään väärin? Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Kolmas osa: Luterilaiset ja roomalaiskatoliset
Ovatko klassiset kiistakysymykset vielä ajankohtaisia? Mitä roomalaiskatoliset ajattelevat meistä? Miten luterilaiset näkevät roomalaiskatoliset? Missä roomalaiskatolinen kirkko on muuttunut ja missä se on ristiriitainen? Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Toinen osa: Risuja ja ruusuja Lutherille.
Uskonpuhdistuksen alkutahdit ja teesien naulaaminen. Mitä pitäisi ajatella Lutherista? Mitä hän yritti ja missä hän meni metsään? Mitä pitäisi ajatella siitä, että kirkon nimessä on nimitys ”luterilainen”? Miten luterilaiset alunperin kutsuivat itseään? Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Oikeasti luterilainen. Ensimmäinen osa: Mistä on kyse?
Podcast-sarjassa etsitään luterilaisuutta ja pohditaan sen käsityksiä erilaisista asioista. Mitä luterilaiset opettavat yksittäisistä kysymyksistä? Mitä taas joskus luullaan luterilaiseksi, mutta ei välttämättä sitä ole? Entä oliko Luther joskus epäluterilainen? Mikä on luterilaisuuden suhde kirkon historiaan ja jatkuvuuteen? Mikä on tradition merkitys? Mikä on luterilaisuuden suhde muihin kirkkokuntiin? Näitä ja monia muita kysymyksiä pohdiskellaan tässä podcastissa. Osa pastori Joel Kerosuon podcast-sarjaa: Oikeasti Luterilainen. www.luterilainen.net
Löytöretki Augsburgin tunnustukseen. Osa 21 – Opinkappale 21 – Pyhien palvonta
Podcast-sarjassa tutustutaan luterilaisten kirkkojen päätunnustuksen, Augsburgin tunnustuksen syntyhistoriaan, opinkappaleisiin ja merkitykseen. Ohjelman toimittajana toimii pastori Eero Pihlava. Hän keskustelee opinkappaleista ja niihin liittyvistä aiheista studiovieraiden kanssa. Vieraana tällä kertaa pastori Joel Kerosuo. Antoisia kuunteluhetkiä. www.luterilainen.net
Löytöretki Augsburgin tunnustukseen. Osa 20 – Opinkappale 20 – Usko ja hyvät teot
Podcast-sarjassa tutustutaan luterilaisten kirkkojen päätunnustuksen, Augsburgin tunnustuksen syntyhistoriaan, opinkappaleisiin ja merkitykseen. Ohjelman toimittajana toimii pastori Eero Pihlava. Hän keskustelee opinkappaleista ja niihin liittyvistä aiheista studiovieraiden kanssa. Vieraana tällä kertaa pastori Janne Koskela. Antoisia kuunteluhetkiä. www.luterilainen.net
Löytöretki Augsburgin tunnustukseen. Osa 19 – Opinkappaleet 18-19 – Vapaa ratkaisuvalta ja synnin alkusyy
Podcast-sarjassa tutustutaan luterilaisten kirkkojen päätunnustuksen, Augsburgin tunnustuksen syntyhistoriaan, opinkappaleisiin ja merkitykseen. Ohjelman toimittajana toimii pastori Eero Pihlava. Hän keskustelee opinkappaleista ja niihin liittyvistä aiheista studiovieraiden kanssa. Vieraana tällä kertaa pastori Janne Koskela. Antoisia kuunteluhetkiä. www.luterilainen.net
Löytöretki Augsburgin tunnustukseen. Osa 18 – Opinkappale 17 – Kristuksen tuomiolle tulo
Podcast-sarjassa tutustutaan luterilaisten kirkkojen päätunnustuksen, Augsburgin tunnustuksen syntyhistoriaan, opinkappaleisiin ja merkitykseen. Ohjelman toimittajana toimii pastori Eero Pihlava. Hän keskustelee opinkappaleista ja niihin liittyvistä aiheista studiovieraiden kanssa. Vieraana tällä kertaa pastori Joel Kerosuo. Antoisia kuunteluhetkiä. www.luterilainen.net
Löytöretki Augsburgin tunnustukseen. Osa 17 – Opinkappale 16 – Yhteiskunnallinen elämä
Podcast-sarjassa tutustutaan luterilaisten kirkkojen päätunnustuksen, Augsburgin tunnustuksen syntyhistoriaan, opinkappaleisiin ja merkitykseen. Ohjelman toimittajana toimii pastori Eero Pihlava. Hän keskustelee opinkappaleista ja niihin liittyvistä aiheista studiovieraiden kanssa. Vieraana tällä kertaa pastori Jani-Matti Ylilehto. Antoisia kuunteluhetkiä. www.luterilainen.net
Löytöretki Augsburgin tunnustukseen. Osa 16 – Opinkohdat 14-15 – Kirkollinen järjestys ja kirkon säätämät tavat
Podcast-sarjassa tutustutaan luterilaisten kirkkojen päätunnustuksen, Augsburgin tunnustuksen syntyhistoriaan, opinkappaleisiin ja merkitykseen. Ohjelman toimittajana toimii pastori Eero Pihlava. Hän keskustelee opinkappaleista ja niihin liittyvistä aiheista studiovieraiden kanssa. Vieraana tällä kertaa pastori Jani-Matti Ylilehto. Antoisia kuunteluhetkiä. www.luterilainen.net
Löytöretki Augsburgin tunnustukseen. Osa 15 – Opinkohta 13 – Sakramenttien käyttö
Podcast-sarjassa tutustutaan luterilaisten kirkkojen päätunnustuksen, Augsburgin tunnustuksen syntyhistoriaan, opinkappaleisiin ja merkitykseen. Ohjelman toimittajana toimii pastori Eero Pihlava. Hän keskustelee opinkappaleista ja niihin liittyvistä aiheista studiovieraiden kanssa. Vieraana tällä kertaa pastori Janne Koskela. Antoisia kuunteluhetkiä. www.luterilainen.net
Löytöretki Augsburgin tunnustukseen. Osa 14 – Opinkohta 12 – Parannus
Podcast-sarjassa tutustutaan luterilaisten kirkkojen päätunnustuksen, Augsburgin tunnustuksen syntyhistoriaan, opinkappaleisiin ja merkitykseen. Ohjelman toimittajana toimii pastori Eero Pihlava. Hän keskustelee opinkappaleista ja niihin liittyvistä aiheista studiovieraiden kanssa. Vieraana tällä kertaa pastori Janne Koskela. Antoisia kuunteluhetkiä. www.luterilainen.net
Löytöretki Augsburgin tunnustukseen. Osa 13 – Opinkohta 11 – Rippi
Podcast-sarjassa tutustutaan luterilaisten kirkkojen päätunnustuksen, Augsburgin tunnustuksen syntyhistoriaan, opinkappaleisiin ja merkitykseen. Ohjelman toimittajana toimii pastori Eero Pihlava. Hän keskustelee opinkappaleista ja niihin liittyvistä aiheista studiovieraiden kanssa. Vieraana tällä kertaa pastori Jukka Peranto. Antoisia kuunteluhetkiä. www.luterilainen.net
Löytöretki Augsburgin tunnustukseen. Osa 12 – Opinkohta 10 – Ehtoollinen
Podcast-sarjassa tutustutaan luterilaisten kirkkojen päätunnustuksen, Augsburgin tunnustuksen syntyhistoriaan, opinkappaleisiin ja merkitykseen. Ohjelman toimittajana toimii pastori Eero Pihlava. Hän keskustelee opinkappaleista ja niihin liittyvistä aiheista studiovieraiden kanssa. Vieraana tällä kertaa pastori Hannu Mikkonen. Antoisia kuunteluhetkiä. www.luterilainen.net
Löytöretki Augsburgin tunnustukseen. Osa 11 – Opinkohta 9 – Pyhä kaste
Podcast-sarjassa tutustutaan luterilaisten kirkkojen päätunnustuksen, Augsburgin tunnustuksen syntyhistoriaan, opinkappaleisiin ja merkitykseen. Ohjelman toimittajana toimii pastori Eero Pihlava. Hän keskustelee opinkappaleista ja niihin liittyvistä aiheista studiovieraiden kanssa. Vieraana tällä kertaa piispa Matti Väisänen. Antoisia kuunteluhetkiä. www.luterilainen.net
Löytöretki Augsburgin tunnustukseen. Osa 10 – Opinkohta 8 – Mitä kirkko on?
Podcast-sarjassa tutustutaan luterilaisten kirkkojen päätunnustuksen, Augsburgin tunnustuksen syntyhistoriaan, opinkappaleisiin ja merkitykseen. Ohjelman toimittajana toimii pastori Eero Pihlava. Hän keskustelee opinkappaleista ja niihin liittyvistä aiheista studiovieraiden kanssa. Vieraana tällä kertaa pastori Kalle Väätäinen. Antoisia kuunteluhetkiä. www.luterilainen.net
Löytöretki Augsburgin tunnustukseen. Osa 9 – Opinkohta 7 – Kirkko
Podcast-sarjassa tutustutaan luterilaisten kirkkojen päätunnustuksen, Augsburgin tunnustuksen syntyhistoriaan, opinkappaleisiin ja merkitykseen. Ohjelman toimittajana toimii pastori Eero Pihlava. Hän keskustelee opinkappaleista ja niihin liittyvistä aiheista studiovieraiden kanssa. Vieraana tällä kertaa pastori Kalle Väätäinen. Antoisia kuunteluhetkiä. www.luterilainen.net
Löytöretki Augsburgin tunnustukseen. Osa 8 – Opinkohta 6 – Uusi kuuliaisuus
Podcast-sarjassa tutustutaan luterilaisten kirkkojen päätunnustuksen, Augsburgin tunnustuksen syntyhistoriaan, opinkappaleisiin ja merkitykseen. Ohjelman toimittajana toimii pastori Eero Pihlava. Hän keskustelee opinkappaleista ja niihin liittyvistä aiheista studiovieraiden kanssa. Vieraana tällä kertaa pastori Markus Nieminen. Antoisia kuunteluhetkiä. www.luterilainen.net
Löytöretki Augsburgin tunnustukseen. Osa 7 – Opinkohta 5 – Kirkon virka
Podcast-sarjassa tutustutaan luterilaisten kirkkojen päätunnustuksen, Augsburgin tunnustuksen syntyhistoriaan, opinkappaleisiin ja merkitykseen. Ohjelman toimittajana toimii pastori Eero Pihlava. Hän keskustelee opinkappaleista ja niihin liittyvistä aiheista studiovieraiden kanssa. Vieraana tällä kertaa pastori Timo Laato. Antoisia kuunteluhetkiä. www.luterilainen.net
Löytöretki Augsburgin tunnustukseen. Osa 6 – Opinkohta 4 – Vanhurskautus
Podcast-sarjassa tutustutaan luterilaisten kirkkojen päätunnustuksen, Augsburgin tunnustuksen syntyhistoriaan, opinkappaleisiin ja merkitykseen. Ohjelman toimittajana toimii pastori Eero Pihlava. Hän keskustelee opinkappaleista ja niihin liittyvistä aiheista studiovieraiden kanssa. Vieraana tällä kertaa pastori Timo Laato. Antoisia kuunteluhetkiä. www.luterilainen.net
Löytöretki Augsburgin tunnustukseen. Osa 5 – Opinkohta 3 – Jumalan Poika
Podcast-sarjassa tutustutaan luterilaisten kirkkojen päätunnustuksen, Augsburgin tunnustuksen syntyhistoriaan, opinkappaleisiin ja merkitykseen. Ohjelman toimittajana toimii pastori Eero Pihlava. Hän keskustelee opinkappaleista ja niihin liittyvistä aiheista studiovieraiden kanssa. Vieraana tällä kertaa pastori Harri Huovinen. Antoisia kuunteluhetkiä. www.luterilainen.net
Löytöretki Augsburgin tunnustukseen. Osa 4 – Opinkohta 2 – Perisynti
Podcast-sarjassa tutustutaan luterilaisten kirkkojen päätunnustuksen, Augsburgin tunnustuksen syntyhistoriaan, opinkappaleisiin ja merkitykseen. Ohjelman toimittajana toimii pastori Eero Pihlava. Hän keskustelee opinkappaleista ja niihin liittyvistä aiheista studiovieraiden kanssa. Vieraana tällä kertaa pastori Harri Huovinen. Antoisia kuunteluhetkiä. www.luterilainen.net
Löytöretki Augsburgin tunnustukseen. Osa 3 – Opinkohta 1 – Jumala
Podcast-sarjassa tutustutaan luterilaisten kirkkojen päätunnustuksen, Augsburgin tunnustuksen syntyhistoriaan, opinkappaleisiin ja merkitykseen. Ohjelman toimittajana toimii pastori Eero Pihlava. Hän keskustelee opinkappaleista ja niihin liittyvistä aiheista studiovieraiden kanssa. Vieraana tällä kertaa pastori Joel Kerosuo. Antoisia kuunteluhetkiä. www.luterilainen.net
Löytöretki Augsburgin tunnustukseen. Osa 2. Johdanto 2 – Mikä on uskontunnustus ja sen suhde Raamattuun
Podcast-sarjassa tutustutaan luterilaisten kirkkojen päätunnustuksen, Augsburgin tunnustuksen syntyhistoriaan, opinkappaleisiin ja merkitykseen. Ohjelman toimittajana toimii pastori Eero Pihlava. Hän keskustelee opinkappaleista ja niihin liittyvistä aiheista studiovieraiden kanssa. Antoisia kuunteluhetkiä. www.luterilainen.net
Löytöretki Augsburgin tunnustukseen. Osa 1. Johdanto 1
Podcast-sarjassa tutustutaan luterilaisten kirkkojen päätunnustuksen, Augsburgin tunnustuksen syntyhistoriaan, opinkappaleisiin ja merkitykseen. Ohjelman toimittajana toimii pastori Eero Pihlava. Hän keskustelee opinkappaleista ja niihin liittyvistä aiheista studiovieraiden kanssa. Antoisia kuunteluhetkiä. www.luterilainen.net
Kirkon tuntomerkit. Osa 16: Yhteenveto kirkon tuntomerkeistä
Missä on oikea näkyvä kirkko? Mistä minä voin löytää kristillisen kirkon? Luterilaisuuteen on alusta lähtien kuulunut opetus kirkon tuntomerkeistä. Niillä tarkoitetaan merkkejä, joiden kautta tiedämme, missä ”yksi, pyhä, katolinen kirkko on”. Petri Hiltunen johdattaa nyt opetussarjassaan näihin Kirkon tuntomerkkeihin. Kuudestoista ja viimeinen osa tekee yhteenvedon kirkon tuntomerkeistä ja päättää sarjan Podcast on julkaistu aiemmin Radio Patmoksessa, jolloin sarjan nimenä oli: Uskon sydänääniä. www.luterilainen.net
Kirkon tuntomerkit. Osa 15: Pyhä risti, osa 2
Missä on oikea näkyvä kirkko? Mistä minä voin löytää kristillisen kirkon? Luterilaisuuteen on alusta lähtien kuulunut opetus kirkon tuntomerkeistä. Niillä tarkoitetaan merkkejä, joiden kautta tiedämme, missä ”yksi, pyhä, katolinen kirkko on”. Petri Hiltunen johdattaa nyt opetussarjassaan näihin Kirkon tuntomerkkeihin. Viidestoista osa jatkaa kirkon seitsemännen tuntomerkin, Pyhän ristin, käsittelyä. Podcast on julkaistu aiemmin Radio Patmoksessa, jolloin sarjan nimenä oli: Uskon sydänääniä. www.luterilainen.net
Kirkon tuntomerkit. Osa 14: Pyhä risti, osa 1
Missä on oikea näkyvä kirkko? Mistä minä voin löytää kristillisen kirkon? Luterilaisuuteen on alusta lähtien kuulunut opetus kirkon tuntomerkeistä. Niillä tarkoitetaan merkkejä, joiden kautta tiedämme, missä ”yksi, pyhä, katolinen kirkko on”. Petri Hiltunen johdattaa nyt opetussarjassaan näihin Kirkon tuntomerkkeihin. Neljästoista osa aloittaa kirkon seitsemännen tuntomerkin, Pyhän ristin, käsittelyn. Podcast on julkaistu aiemmin Radio Patmoksessa, jolloin sarjan nimenä oli: Uskon sydänääniä. www.luterilainen.net
Kirkon tuntomerkit. Osa 13: Julkinen rukous, osa 2
Missä on oikea näkyvä kirkko? Mistä minä voin löytää kristillisen kirkon? Luterilaisuuteen on alusta lähtien kuulunut opetus kirkon tuntomerkeistä. Niillä tarkoitetaan merkkejä, joiden kautta tiedämme, missä ”yksi, pyhä, katolinen kirkko on”. Petri Hiltunen johdattaa nyt opetussarjassaan näihin Kirkon tuntomerkkeihin. Kolmastoista osa jatkaa kirkon kuudennen tuntomerkin, Julkisen rukouksen, käsittelyä. Podcast on julkaistu aiemmin Radio Patmoksessa, jolloin sarjan nimenä oli: Uskon sydänääniä. www.luterilainen.net
Kirkon tuntomerkit. Osa 12: Julkinen rukous, osa 1
Missä on oikea näkyvä kirkko? Mistä minä voin löytää kristillisen kirkon? Luterilaisuuteen on alusta lähtien kuulunut opetus kirkon tuntomerkeistä. Niillä tarkoitetaan merkkejä, joiden kautta tiedämme, missä ”yksi, pyhä, katolinen kirkko on”. Petri Hiltunen johdattaa nyt opetussarjassaan näihin Kirkon tuntomerkkeihin. Kahdestoista osa aloittaa kirkon kuudennen tuntomerkin, Julkisen rukouksen, käsittelyn. Podcast on julkaistu aiemmin Radio Patmoksessa, jolloin sarjan nimenä oli: Uskon sydänääniä. www.luterilainen.net
Kirkon tuntomerkit. Osa 11: Paimenvirka, osa 2
Missä on oikea näkyvä kirkko? Mistä minä voin löytää kristillisen kirkon? Luterilaisuuteen on alusta lähtien kuulunut opetus kirkon tuntomerkeistä. Niillä tarkoitetaan merkkejä, joiden kautta tiedämme, missä ”yksi, pyhä, katolinen kirkko on”. Petri Hiltunen johdattaa nyt opetussarjassaan näihin Kirkon tuntomerkkeihin. Yhdestoista osa jatkaa kirkon viidennen tuntomerkin, Paimenviran, käsittelyä. Podcast on julkaistu aiemmin Radio Patmoksessa, jolloin sarjan nimenä oli: Uskon sydänääniä. www.luterilainen.net
Kirkon tuntomerkit. Osa 10: Paimenvirka, osa 1
Missä on oikea näkyvä kirkko? Mistä minä voin löytää kristillisen kirkon? Luterilaisuuteen on alusta lähtien kuulunut opetus kirkon tuntomerkeistä. Niillä tarkoitetaan merkkejä, joiden kautta tiedämme, missä ”yksi, pyhä, katolinen kirkko on”. Petri Hiltunen johdattaa nyt opetussarjassaan näihin Kirkon tuntomerkkeihin. Kymmenes osa aloittaa kirkon viidennen tuntomerkin, Paimenviran, käsittelyn. Podcast on julkaistu aiemmin Radio Patmoksessa, jolloin sarjan nimenä oli: Uskon sydänääniä. www.luterilainen.net
Kirkon tuntomerkit. Osa 9: Avaintenvalta, osa 2
Missä on oikea näkyvä kirkko? Mistä minä voin löytää kristillisen kirkon? Luterilaisuuteen on alusta lähtien kuulunut opetus kirkon tuntomerkeistä. Niillä tarkoitetaan merkkejä, joiden kautta tiedämme, missä ”yksi, pyhä, katolinen kirkko on”. Petri Hiltunen johdattaa nyt opetussarjassaan näihin Kirkon tuntomerkkeihin. Yhdeksäs osa jatkaa kirkon neljännen tuntomerkin, Avaintenvalla, käsittelyä. Podcast on julkaistu aiemmin Radio Patmoksessa, jolloin sarjan nimenä oli: Uskon sydänääniä. www.luterilainen.net
Kirkon tuntomerkit. Osa 8: Avaintenvalta, osa 1
Missä on oikea näkyvä kirkko? Mistä minä voin löytää kristillisen kirkon? Luterilaisuuteen on alusta lähtien kuulunut opetus kirkon tuntomerkeistä. Niillä tarkoitetaan merkkejä, joiden kautta tiedämme, missä ”yksi, pyhä, katolinen kirkko on”. Petri Hiltunen johdattaa nyt opetussarjassaan näihin Kirkon tuntomerkkeihin. Kahdeksas osa aloittaa kirkon neljännen tuntomerkin, Avaintenvallan, käsittelyn. Podcast on julkaistu aiemmin Radio Patmoksessa, jolloin sarjan nimenä oli: Uskon sydänääniä. www.luterilainen.net
Kirkon tuntomerkit. Osa 7: Pyhä ehtoollinen, osa 2
Missä on oikea näkyvä kirkko? Mistä minä voin löytää kristillisen kirkon? Luterilaisuuteen on alusta lähtien kuulunut opetus kirkon tuntomerkeistä. Niillä tarkoitetaan merkkejä, joiden kautta tiedämme, missä ”yksi, pyhä, katolinen kirkko on”. Petri Hiltunen johdattaa nyt opetussarjassaan näihin Kirkon tuntomerkkeihin. Seitsemäs osa jatkaa kirkon kolmannen tuntomerkin, Pyhän ehtoollisen, käsittelyä. Podcast on julkaistu aiemmin Radio Patmoksessa, jolloin sarjan nimenä oli: Uskon sydänääniä.
Kirkon tuntomerkit. Osa 6: Pyhä ehtoollinen, osa 1
Missä on oikea näkyvä kirkko? Mistä minä voin löytää kristillisen kirkon? Luterilaisuuteen on alusta lähtien kuulunut opetus kirkon tuntomerkeistä. Niillä tarkoitetaan merkkejä, joiden kautta tiedämme, missä ”yksi, pyhä, katolinen kirkko on”. Petri Hiltunen johdattaa nyt opetussarjassaan näihin Kirkon tuntomerkkeihin. Kuudes osa aloittaa kirkon kolmannen tuntomerkin, Pyhän ehtoollisen, käsittelyn. Podcast on julkaistu aiemmin Radio Patmoksessa, jolloin sarjan nimenä oli: Uskon sydänääniä. www.luterilainen.net
Kirkon tuntomerkit. Osa 5: Pyhä kaste, osa 2
Missä on oikea näkyvä kirkko? Mistä minä voin löytää kristillisen kirkon? Luterilaisuuteen on alusta lähtien kuulunut opetus kirkon tuntomerkeistä. Niillä tarkoitetaan merkkejä, joiden kautta tiedämme, missä ”yksi, pyhä, katolinen kirkko on”. Petri Hiltunen johdattaa nyt opetussarjassaan näihin Kirkon tuntomerkkeihin. Viides osa jatkaa kirkon toisen tuntomerkin, Pyhän kasteen, käsittelyä. Podcast on julkaistu aiemmin Radio Patmoksessa, jolloin sarjan nimenä oli: Uskon sydänääniä. www.luterilainen.net
Kirkon tuntomerkit. Osa 4: Pyhä kaste, osa 1
Missä on oikea näkyvä kirkko? Mistä minä voin löytää kristillisen kirkon? Luterilaisuuteen on alusta lähtien kuulunut opetus kirkon tuntomerkeistä. Niillä tarkoitetaan merkkejä, joiden kautta tiedämme, missä ”yksi, pyhä, katolinen kirkko on”. Petri Hiltunen johdattaa nyt opetussarjassaan näihin Kirkon tuntomerkkeihin. Neljäs osa aloittaa kirkon toisen tuntomerkin, Pyhän kasteen, käsittelyn. Podcast on julkaistu aiemmin Radio Patmoksessa, jolloin sarjan nimenä oli: Uskon sydänääniä. www.luterilainen.net
Kirkon tuntomerkit. Osa 3: Jumalan sana, osa 2
Missä on oikea näkyvä kirkko? Mistä minä voin löytää kristillisen kirkon? Luterilaisuuteen on alusta lähtien kuulunut opetus kirkon tuntomerkeistä. Niillä tarkoitetaan merkkejä, joiden kautta tiedämme, missä ”yksi, pyhä, katolinen kirkko on”. Petri Hiltunen johdattaa nyt opetussarjassaan näihin Kirkon tuntomerkkeihin. Kolmas osa jatkaa kirkon ensimmäisen tuntomerkin, Jumalan sanan, käsittelyä. Podcast on julkaistu Radio Patmoksessa, jolloin sarjan nimenä oli: Uskon sydänääniä. www.luterilainen.net
Kirkon tuntomerkit. Osa 2: Jumalan sana, osa 1
Missä on oikea näkyvä kirkko? Mistä minä voin löytää kristillisen kirkon? Luterilaisuuteen on alusta lähtien kuulunut opetus kirkon tuntomerkeistä. Niillä tarkoitetaan merkkejä, joiden kautta tiedämme, missä ”yksi, pyhä, katolinen kirkko on”. Petri Hiltunen johdattaa nyt opetussarjassaan näihin Kirkon tuntomerkkeihin. Toinen osa aloittaa ensimmäisen tuntomerkin, Jumalan sanan, käsittelyn. Podcast on julkaistu Radio Patmoksessa, jolloin sarjan nimenä oli: Uskon sydänääniä. www.luterilainen.net
Kirkon tuntomerkit. Osa 1: Johdanto kirkon tuntomerkkeihin
Missä on oikea näkyvä kirkko? Mistä minä voin löytää kristillisen kirkon? Luterilaisuuteen on alusta lähtien kuulunut opetus kirkon tuntomerkeistä. Niillä tarkoitetaan merkkejä, joiden kautta tiedämme, missä ”yksi, pyhä, katolinen kirkko on”. Petri Hiltunen johdattaa nyt opetussarjassaan näihin Kirkon tuntomerkkeihin. Ensimmäinen osa johdattelee kirkon tuntomerkkeihin. Podcast on julkaistu Radio Patmoksessa, jolloin sarjan nimenä oli: Uskon sydänääniä. www.luterilainen.net