Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.
Syöpä ja työ
Syöpä ja työ -podcast on sinulle, joka pohdit työhön paluuta, uraa, työn merkitystä ja jaksamista sairastumisen jälkeen. Sarjassa soitamme puheluita kokemusasiantuntijoille ja eri alojen ammattilaisille. Luvassa on myös työyhteisöille ja läheisille suunnattuja erityisjaksoja. Podcast-sarjan tuottaa Suomen Syöpäpotilaat ry. Jaksojen teemoista voit lukea lisää osoitteessa Syopajatyo.fi.
Jaksot
Yhteensä 25 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 24.4.2020.
Miten sovittaa yhteen osa-aikatyö ja syöpä? Vieraana Marjo Forsblom
Miten osa-aikatyö voi tukea työelämään paluuta sairastumisen jälkeen? Mitä kannattaa huomioida suunnittelussa ja miten osa-aikatyö voi tukea omaa jaksamista? Millaisia toiveita sairastuneella on esihenkilölle ja työnantajalla?
Tässä jaksossa kuullaan vuonna 2020 keuhkosyöpään sairastuneen Marjo Forsblomin kokemuksia osa-aikatyöstä sekä vinkkejä muille osa-aikatyötä sairastumisen jälkeen suunnitteleville. Haastattelijana toimii erityisasiantuntija Emma Andersson.
Syöpähoitojen ja työn yhteensovittaminen - vieraana Barbro Björkestam-Bärlund
Miten sovittaa yhteen syöpään sairastuminen ja työssä käynti? Miten työnteko hoitojen aikana tukee hyvinvointia ja jaksamista? Miten työnantaja ja terveydenhuollon ammattilaiset voivat tukea sairastuneen työssä käyntiä?
Tässä jaksossa kuulemme vuonna 2017 rintasyöpään sairastuneen HR-ammattilaisen, Barbro Björkestam-Bärlundin, kokemuksista sekä vinkkejä vastaavaa suunnitteleville. Haastattelijana toimii erityisasiantuntija Emma Andersson.
Nuorten aikuisten haasteet syövän ja työn yhdistämisessä - vieraana Henna Heikka ja Niina Vilkman
Aiheena jaksossa on nuorten aikuisten kokemat hankaluudet syövän ja työn yhdistämisessä. Vieraana kokemusasiantuntija Henna Heikka ja Sylva ry:n nuorten aikuisten toiminnan asiantuntijana Niina Vilkman.
Myötätunto työelämässä - vieraana myötätuntotutkija Anne Birgitta Pessi
Syöpään sairastuminen on herkkä ja henkilökohtainen asia ja sen vaikutukset työelämään ovat moninaiset. Työhönpaluu diagnoosin jälkeen vaatii usein kykyä itsemyötätuntoon. Syöpä koskettaa myös työyhteisöjä ja kollegoilta ja esihenkilöiltä vaaditaan tahdikkuutta ja myötätuntoista suhtautumista.
Syöpä ja työ -podcastin uusimmassa jaksossa pureudutaan myötätunnon teemaan syvemmin. Mitä myötätunnolla oikeastaan tarkoitetaan ja miten se rakentaa työyhteisöjä? Miten itsemyötätuntoa voi vahvistaa ja voiko myötätunto uuvuttaa? Kuinka myötätuntoa voi osoittaa? Jaksossa haastateltavana on myötätuntotutkija, professori Anne Birgitta Pessi.
Kuntoutumisesta kokemuksen äänellä - vieraana sairaanhoitaja ja kokemusasiantuntija Marketta Komulainen Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistyksestä
Kuntoutumisen kesto voi tulla yllätyksenä syövän jälkeen. Miltä sytoaivot tuntuvat? Entä se, kun elämänvoima alkaa palautua? Miten titrata jaksamistaan työhön palatessa? Muun muassa näistä teemoista meille kertoo sairaanhoitaja Marketta Komulainen Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistyksestä. Jakson toimittaa työelämäkoordinaattori Marketta Liljeström.
Kuntoutussuunnitelmasta, kuntoutuksesta ja työkyvyn arvioinnista - vieraana Sanna Iivanainen
Mitä tarkoittaa työikäisen syöpään sairastuneen kuntoutus ja mikä on kuntoutussuunnitelma? Milloin suunnitelmaa tarvitaan ja kuka sen laatii? Miten voidaan tukea työikäisen oikea-aikaista kuntoutumista ja edistää erikoissairaanhoidon ja työterveyshuollon välistä yhteistyötä? Haastateltavana on syövänhoidon erikoislääkäriksi erikoistuva Sanna Iivanainen Oulun yliopistollisesta sairaalasta. Jaksossa keskustellaan lisäksi kevään 2020 kuntoutussuunnitelmaa kartoittaneiden kyselyiden tuloksista sekä annetaan vinkkejä oman kuntoutumisen edistämiseksi sekä miten saada tukea työkyvyn arviointiin tai kuntoutukseen perusterveydenhuollossa. Jakson on toimittanut projektipäällikkö Emma Andersson.
Työttömien työ- ja toimintakyvyn tuki - vieraana Veera Luoto ja Ulla-Maija Kopra (Terveydeksi 2.0 -hanke)
Jaksossa vieraana ovat Veera Luoto ja Ulla-Maija Kopra, jotka toimivat työkykykoordinaattoreina Työttömien keskusjärjestön luotsaamassa Terveydeksi 2.0 -hankkeessa. He kertovat hankkeen kuulumisia ja siitä, millaisia oikeuksia työttömillä on saada tukea oman työ- ja toimintakyvyn arviointiin. Jaksossa asiaa myös työttömien maksuttomista terveystarkastuksista.
Psykososiaalisen tuen, kuntoutuksen ja puolison merkitys sairastumisen jälkeen - vieraana Minna Salakari
Mikä merkitys psykososiaalisella tuella, kuntoutuksella ja puolisolla on syöpään sairastuneelle? Minkälaisia muutostoimia tarvitaan syöpähoitopolulla, jotta sairastuneet saavat oikea-aikaista tukea yksilöllisiin tarpeisiinsa? Miten palveluohjausta tulisi kehittää? Tässä jaksossa on vieraana keväällä 2020 kansanterveystieteestä Turun yliopistosta väitellyt Minna Salakari. Haastattelijana projektipäällikkö Emma Andersson.
Syöpään sairastuneen kuntoutus - vieraana kuntoutusohjaaja Iita Eskelinen
Jaksossa on vieraana Iita Eskelinen Etelä-Suomen Syöpäyhdistykseltä. Iita työskentelee syöpäsairaiden kuntoutusohjaajana Lahdessa, Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Jaksossa jutellaan siitä, millä tavalla kuntoutusohjaajat ovat mukana tukemassa kuntoutuspolkua, ja mitä Iita itse pitää tärkeänä syöpäsairaiden kuntoutuksessa.
Uravalmennuksesta tukea muutostilanteisiin - vieraana Pia Koukkula
Mitä uravalmennuksessa tapahtuu ja mistä sellaista saa? Miltä uravalmentajan näkökulmasta näyttävät ne tilanteet, joissa sairaus vaikuttaa työuraan? Entäpä mikä auttaa epävarmuuden keskellä elämistä?
Muun muassa näistä teemoista työelämäkoordinaattori Marketta Liljeströmin kanssa keskustelee uravalmentaja Pia Koukkula (Saranen Consulting Oy). Pia on myös työnohjaaja ja ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti.
Experiences of a foreign cancer patient in Finland - Interview with Danna Nelson
Danna Nelson has been living in Finland for over five years. She tells about her experience on being a foreign cancer patient in Finland, the role of peer support and the use of social media to connect with others. For further information on Work & Cancer, check out the website Syopajatyo.fi. There is also a monthly peer support group called Working and Living with Cancer, organized by the Association of Cancer Patients in Finland. You'll find the schedule at the website above. Interview by Emma Andersson, project manager of the Work & Cancer project.
Pikakurssi työhönpaluun keinoista - haastateltavana työterveyslääkäri Sari Uino
Mitä työhönpaluuneuvottelussa tapahtuu? Millaisia osa-aikaratkaisuja työhön palatessaan voi harkita? Mikä on 30-60-90-sääntö? Näitä ja muita työterveyden saloja meille avaa työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri Sari Uino. Jaksossa kysymyksiä esittää Minä, syöpä ja työ -hankkeen työelämäkoordinaattori Marketta Liljeström.
Merkityksellinen työelämä - vieraana Tapio Aaltonen
Mitkä ovat merkityksellisen työelämän pilarit? Kuinka suuri merkitys työllä saa olla ihmisen elämässä? Entä miten löytää merkitystä työstä pakon edessä tehdyn alanvaihdon jälkeen? Muun muassa näistä asioista keskustelemassa ovat teologi, tietokirjailija, johtamisen kehittäjä Tapio Aaltonen ja työelämäkoordinaattori Marketta Liljeström.
Alanvaihto sairastumisen jälkeen - haastateltavana Kari Kaurala
Miltä tuntuu tehdä täyskäännös työuralla sen jälkeen, kun on työskennellyt 30 vuotta rahoitusalalla. Kari kertoo, miten hän päätyi sairastumisen jälkeen radikaaliin muutokseen urallaan, ja miten hän löysi uuden opiskelupaikkansa Kuopion Pelastusopistolta.
Lymfaturvotuksesta keskustelemassa Kristiina Kokkonen ja Anitta Ahonen
Millaista on työelämä ja arki lymfaturvotuksen kanssa? Kenelle sitä voi tulla ja miten sitä hoidetaan? Lymfaturvotuksesta jaksossa keskustelevat fysiatri Kristiina Kokkonen ja kokemusasiantuntija Anitta Ahonen. Jakson toimittaa Marketta Liljeström.
Lue myös Tom Väisäsen laatima opas Syöpähoitojen jälkeisestä lymfaturvotuksesta Suomen Syöpäpotilaat ry:n opassarjasta.
Takaisin opettajan työhön syövän jälkeen. Kokemusasiantuntijana Veera Dolk-Linna
Veera Dolk-Linna on palannut syövän jälkeen töihin kahdesti. Jaksossa hän kertoo kokemuksistaan: työyhteisön vastaanotosta, kuntoutumisesta ja siitä, mistä alkoi tunnistaa työkyvyn palanneen. Jakson toimittaa Minä, syöpä ja työ -hankkeen työelämäkoordinaattori Marketta Liljeström.
Työelämän mentori. Haastateltavana työelämäaiheiseen vertaismentorointiin osallistuneet Sari ja Satu
Hankkeessa pilotoitiin keväällä 2020 työelämäaiheista vertaismentorointia. Tässä jaksossa kaksi pilotoinnin osallistujaa, eli Sari ja Satu kertovat kuinka vertaismentorointi heidän kohdallaan onnistui. Jakson toimittaa Minä, syöpä ja työ -hankkeen työelämäkoordinaattori Mari Bergman.
Tukea syöpähoitojen jälkeiseen aikaan - Taru Salovaara kertoo, millaista tukea kaivataan ja mistä sitä löytää
Sairaanhoitaja Taru Salovaara teki lopputyönsä Laurea-ammattikorkeakouluun työikäisten potilaiden tuen tarpeesta ja saadusta tuesta hoitojen jälkeen. Jaksossa puhumme mm. kuntoutuksesta ja vertaistuen merkityksestä, mutta myös perheestä ja työyhteisöjen roolista. Jakson toimittaa Marketta Liljeström.
Puhetta rahasta sairastumisen jälkeen. Haastateltavana Henri Hölttä
Jaksossa puhutaan rahasta ja sen puutteesta sairastumisen jälkeen. Mitä tehdä, kun tulot pienenevät ja menot kasvavat? Entä jos velkaantuminen uhkaa? Miksi rahasta puhuminen on niin vaikeaa ja niin tärkeää? Jaksossa haastateltavana Takuusäätiön neuvonnan vastaava asiantuntija Henri Hölttä. Jakson toimittaa Marketta Liljeström.
Työnhaku syöpään sairastumisen jälkeen rekrytoijan silmin. Asiantuntijana Pirjo Misenko
Jaksossa Baronan HR ja Finance toimialan palvelujohtaja Pirjo Misenko vastaa työnhakijoita pohdituttaviin kysymyksiin. Kannattaako syövästä kertoa haastattelussa? Onko syöpä este työnhaussa? Mitä tehdä ansioluettelon aukoille? Jakson toimittaa Marketta Liljeström.
Työn ja muun elämän tasapainosta kertomassa Kaisa Törnroos
Jaksossa etsitään tasapainoa työn ja muun elämän välille tilanteissa, joissa syöpä on vaikuttamassa näihin kaikkiin. Mistä tasapaino syntyy ja kuinka tunnistaa oman jaksamisensa rajat? Puhelimen päässä on PsT, erikoistutkija Kaisa Törnroos, jolla on myös omakohtaista kokemusta sairastumisesta. Jakson toimittaa Marketta Liljeström.
Kun työntekijä sairastuu, mitä esihenkilöltä toivotaan? Vieraana Emma Andersson
Minä, syöpä ja työ -hankkeen projektipäällikko Emma Andersson kertoo esihenkilön roolista sairastuneen tukemisessa sairauspoissaolon aikana ja työhönpaluussa, sekä esihenkilön työkalupakista. Jakson toimittaa työelämäkoordinaattori Marketta Liljeström.
Liikunnallinen kuntoutus - puhelimen päässä Kristiina Kokkonen
Miten liikunta vaikuttaa syöpään sairastuneen työ- ja toimintakykyyn? Millainen liikunta on turvallista? Mitä on liikunnallinen kuntoutus?
Tässä jaksossa asiantuntijavieraana on aiheesta väitöstutkimusta tekevä ja työnsä kautta teemaan käytännössä syvällisesti perehtynyt fysiatri Kristiina Kokkonen.
Jakson tekijänä on Minä, syöpä ja työ -hankkeen työelämäkoordinaattori Marketta Liljeström.
Puhetta korona-arjesta stand up -koomikko Anitta Ahosen kanssa
Tässä jaksossa puhutaan siitä, miten korona-epidemia vaikuttaa stand up -koomikon työhön ja miten fyysinen eristäytyminen eroaa syöpähoitojen aikaisesta varovaisuudesta. Tekijänä Marketta Liljeström.
Stand up -koomikon työelämää ennen ja jälkeen syövän
Jaksossa Anitta Iso A Ahonen kertoo stand up -koomikon työstä ja siitä miten sairastuminen vaikutti työelämään ja sen merkitykseen. Mistä freelancer saa tukea, kun syöpä osuu omalle kohdalle? Tekijänä Marketta Liljeström.