Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.
Hyvä kysymys
Hyvä kysymys on podcast, joka tuo yhteen tiedon tuottajat ja hyödyntäjät, tutkijat ja päättäjät. Sarjan on tuottanut Jaksomedia.
Jaksot
Yhteensä 32 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 7.11.2018.
Mullistaako vihreä siirtymä Suomen elinkeinoelämän?
Vihreän siirtymän vaikutukset suomalaisten yritysten kilpailukykyyn, tuottavuuteen ja investointeihin ovat moniulotteiset. Jos siirtymää ajatellaan laajana rakenteellisena muutoksena, niin uudistaako se lopulta Suomen elinkeinoelämän? Minkälaisia epävarmuuksia vihreään siirtymään liittyy yrityksissä? Entä millaiset politiikkatoimet voivat mahdollistaa tarjolla olevan tuottavuusloikan? Toimittaja Matti Keräsen haastateltavana on Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLAN tutkija Olli-Pekka Kuusela.
Uhkaako englannin kieli kansalliskieltemme asemaa?
Suomessa elää edelleen käsitys, että lisääntyvä englannin kielen käyttö yrityksissä, koulutuksessa ja esimerkiksi julkisissa palveluissa rapauttaa kansalliskieliämme. Mistä uhkapuhe kumpuaa ja kuinka yksikieliset kuplat syntyvät? Entä minkälainen merkitys englannin kielellä on julkisissa palveluissa? Yksi kielikeskustelun kuuma aihe on ollut myös korkeakoulujen lisääntynyt englanninkielinen opetus. Halutaanko korkeakouluissa vähentää englannin kielen käyttöä? Toimittaja Matti Keräsen haastateltavana on Itä-Suomen yliopiston englannin kielen professori Mikko Laitinen.
Millaista sisäilmaa Suomen kouluissa hengitetään?
Suomen kunnissa on paljon korjausiässä olevia tai sen ylittäneitä rakennuksia ja samaan aikaan taloudelliset resurssit ovat rajalliset. Sisäilmaongelmista kärsitään eniten peruskouluissa ja lukioissa. Kuinka suurissa ongelmissa kunnat ja kaupungit ovat koulurakennustensa terveysturvallisuuden ja korjausvelkansa kanssa? Entä tietävätkö kunnat minkälaista rakennuskantaa heillä omistuksessaan ylipäänsä on? Toimittaja Matti Keräsen haastateltavana on Rakennustietosäätiön projektijohtaja Katja Tähtinen.
Mitä Suomi oppi Afganistanista?
Afganistanin rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatiossa tehtiin parinkymmenen vuoden aikana kiistatta paljon virheitä. Operaatioiden tavoitteet olivat epämääräisiä ja kuvastivat enemmän länsimaiden toiveita kuin Afganistanin todellisuutta. Kiinnostiko Suomea afganistanilaisten elämän parantaminen vai painoiko vaakakupissa enemmän hyvien suhteiden ylläpitäminen Yhdysvaltoihin ja länsiliittoumaan? Kun kriisinhallinnan toimintamallia ja asenteita täytyy ravistella, mitä tehdään jatkossa toisin? Toimittaja Matti Keräsen haastateltavana on konsulttiyhtiö Comprendumin tutkimusjohtaja Tapio Koskimies.
Kun isot kauppamahdit mittelevät, mitä Suomi voi tehdä?
Pienelle Suomelle kansainvälinen kauppa on elintärkeää, ja suomalaisista kansainvälistä kauppaa harjoittavista yrityksistä noin 40% kohtaa kansainvälisen kaupan esteitä. Maailmankauppa on murroksessa, mutta Kiina ja Yhdysvallat sanelevat kuitenkin pitkälti kansainvälisen kaupan pelisäännöt. Missä pöydässä Suomen ongelmat siis ratkotaan? Tullit estävät esineiden liikkumista, mutta millaisia poliittisia merkityksiä niillä on? Toimittaja Matti Keräsen haastateltavana on Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.
Miten lainvalmistelun ongelmat ratkaistaan?
Hyvä laki valmistellaan monia osapuolia kuunnellen, ajan kanssa ja hyvällä tiimityöllä – ainakin teoriassa. Lainvalmisteluprosessi on paperilla selkeä, mutta todellisuudessa sitä tuntuvat vaivaavan perinteiset resursoinnin ongelmat: liian vähän ihmisiä, liian paljon töitä, liian tiukka aikataulu – kuorrutettuna huonolla johtamisella. Ratkaisuja olisi kuitenkin jo olemassa, miksei niitä käytetä? Entä näkyvätkö poliittiset agendat lainvalmistelussa? Toimittaja Matti Keräsen haastateltavana on tutkimusyhtiö Frisky&Anjoyn toimitusjohtaja Petri Uusikylä.
Miten lihavuudesta voisi puhua rakentavasti?
Suuri osa suomalaisista aikuisista on vähintään lievästi ylipainoisia ja noin neljännes selvästi lihavia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että lihaville ihmisille täytyisi hokea näitä tilastoja aina kun tilanne sallii tai ottaa paino esille lääkärin vastaanotolla, oli käynnin syy mikä tahansa. Milloin painosta on tärkeää puhua ja miten se tehdään järkevästi? Toimittaja Matti Keräsen haastateltavana on Sydänliiton kehittämispäällikkö Terhi Koivumäki.
Sateita ja hellettä – kestävätkö kotimme ilmastonmuutoksen seuraukset?
Tulevaisuuden sääennuste lupaa enemmän sateita ja kuumempia helteitä, mikä tarkoittaa sekä tukalaa asumista että lisääntyvää riskiä kosteusvaurioille. Ihmisten lisäksi muuttuvasta säästä kärsivät rakennukset. Miten kotejamme voi korjata kestämään muuttuvia olosuhteita? Koneellinen ilmanvaihto voi nostaa monilla karvat pystyyn – mutta miksi se olisi kuitenkin hyvä vaihtoehto? Toimittaja Matti Keräsen haastateltavana on Tampereen yliopiston dosentti Jukka Lahdensivu.
Kun tekoäly kehittyy, automatisoituuko syrjintä?
Tekoäly on nykyaikana välttämättömyys. Kun eri organisaatiot automatisoivat päätöksentekoa, piilee tekoälyn käyttämisessä kuitenkin riskejä esimerkiksi, jos tekoälyä ohjaava algoritmi on luotu tekemään päätöksiä liian yksipuolisen datan perusteella. Pahimmillaan niin kutsutut tekoälyn vinoumat voivat johtaa yhteiskunnallisiin ongelmiin. Vinoumista ja niiden välttämisestä studiossa kertoo Demos Helsingin tutkimuskoordinaattori Atte Ojanen. Jakson juontaa Ville Perttula.
Hyötyvätkö yritykset Team Finlandista?
Kesäkuun alussa julkaistun Team Finland -arvioinnin mukaan vienninedistämispalveluista ovat hyötyneet erityisesti pk- ja midcap-yritykset lyhyellä aikavälilllä. Näiden kokoluokkien yritykset ovat saaneet vientinsä vetämään muita yrityksiä nopeammin. Arvioinnin mukaan vienninedistämispalveluilla ei ole kuitenkaan ollut liikevaihdon, arvonlisän ja tuottavuuden osalta tilastollisesti merkittäviä vaikutuksia. Miksi näin on? Kysymyksiin studiossa vastaa konsulttiyritys 4Frontin toimitusjohtaja Vesa Salminen. Toimittajana Ville Perttula.
Nakertaako vihapuhe demokratiaa?
Vihapuheesta on tullut ongelma, jolla on lukuisia vaikutuksia yksilöihin ja yhteiskuntaan. Miksi verkon foorumeilla ja sosiaalisessa mediassa tuotettava vihapuhe kohdistuu isolta osin naisiin ja millaisia motiiveja vihapuhujilla on? Aiheesta studiossa keskustelevat Jyväskylän yliopiston tutkija ja dosentti Tuija Saresma ja toimittaja Ville Perttula. Lisää aiheesta: https://tietokayttoon.fi/-/vihan-verkot-vihapuheen-tuottajien-ja-levittajien-motiivit-verkostot-ja-toimintamuodot
Millainen on Venäjän mielestä hyvä naapuri?
Venäjän suhde Pohjoismaihin on aaltoillut vuosien varrella, eikä Suomi ei ole ainut naapurimaa, jolla on pitkä ja monimutkainen suhde Venäjään. Suhteet ovat uuden ajan edessä, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan helmikuun lopulla. Hyvä kysymys -podcastin studiossa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen avaa sitä, miten Venäjä suhtautuu itseään pienempiin naapurimaihin, ja miten Venäjän ulkopolitiikka on kehittynyt viime vuosina. Mielenkiintoiseksi kysymykseksi nousee se, millaiseksi vyyhdiksi Fennovoima ja Nordstream paisuvat Ukrainan sodan seurauksena. Toimittajana Ville Perttula.
Mitä muuta monipaikkaisuus on kuin etätyötä mökillä?
Monipaikkaisuus on ilmiö, josta on puhuttu viime vuosina paljon. Monille se on kuitenkin tarkoittanut lähinnä etätöitä mökillä, sillä tutkimusta asiasta on ollut vähän. Mökki-etätyö on vain yksi osa-alue vivahteikkaasta ilmiöstä, joka kohtelee Suomea hyvin epätasaisesti. Kaupunkien vaikutusalueet laajenevat, jotkut alueet hyötyvät ja jotkut taas eivät. Miten palvelut pitäisi järjestää, ja onko esimerkiksi kaksoiskuntalaisuus järkevä idea? Monipaikkaisuuden monimutkaisuutta ovat avaamassa Sari Rannanpää Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä, sekä SDP:n kansanedustaja Johannes Koskinen.
Millaisista tuista hyötyvät sekä yritykset että yhteiskunta?
Tutkimus- ja kehitystoiminnan tukemisella yritykset pystyvät sekä kehittämään omaa liiketoimintaansa ja kasvamaan yrityksinä, mutta myös jakamaan uutta tietoa ja toimintatapoja laajemmallekin. Miten tukia siis pitäisi kohdentaa mahdollisimman hyödyllisesti? Millaiset verohuojennukset ovat toimivia? Vaihtoehtoja ja tutkimustuloksia puimassa ovat Etlan tutkimusjohtaja Heli Koski ja SDP:n kansanedustaja Matias Mäkynen, joka on myös parlamentaarisen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyöryhmän puheenjohtaja.
Miten Suomi voi varautua talouskriiseihin?
Suomen talous on heittelehtii enemmän kuin monissa muissa kehittyneissä maissa. Viimeisin iso kolahdus, koronakriisi, osui koko maailmaan, ja yhtäkkiä pulaa onkin ollut pienimmistä ja yksinkertaisimmistakin komponenteista, kuten vaikkapa muovirakeista - ja pullonkaula on valmis. Onko politiikkatoimista apua? Entä elääkö Suomi oikeasti viennistä? Suomen taloudesta ovat keskustelemassa Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö sekä Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka.
Nuorille saa markkinoida karkkia ja sipsiä - pitäisikö tälle tehdä loppu?
Karkkien, sipsien, limujen ja muiden epäterveellisten ruokien markkinointi on Suomessa sallittua nuorille. Tuoreen raportin mukaan nykyinen markkinoinnin sääntely on vanhanaikaista ja riittämätöntä. Mikä siis neuvoksi? Onko epäterveellisyyttä ylipäänsä mahdollista määritellä? Havaintoja ja toimenpiteitä ovat pohtimassa erikoistutkija Anu Lähteenmäki-Uutela Suomen ympäristökeskuksesta ja palvelujen ja kaupan apulaisprofessori Elina Närvänen Tampereen yliopistosta sekä SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen, joka on mukana myös Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.
Miten pyöräily tai kävely voisi olla Suomessa kätevin tapa liikkua?
Suomella on kovat tavoitteet pyöräilyn ja kävelyn lisäämiseksi: matkamääriä pitäisi saada nostettua kolmanneksella vuoteen 2030 mennessä. Onko mahdollista saada molemmat, toimiva joukkoliikenne ja hyvä pyöräilyverkosto? Onko pyöräilyä vastustavaa autoilijoiden kansanosaa oikeasti olemassa? Voiko pyöräilyä ja kävelyä ylipäätään niputtaa yhteen? Kulkumuodoista keskustelemassa sosiologi ja kaupunkisuunnittelun asiantuntija Jani Päivänen FCG:stä sekä Helsingin vihreiden kaupunginvaltuutettu Otso Kivekäs.
Kun ilmastonmuutos tuhoaa kodin päiväntasaajalla, miten Suomi voi auttaa?
Kuivuus, hurrikaanit, muut haastavat sääolosuhteet ja merenpinnan nousu uhkaavat elämää monilla alueilla. Jo nyt ilmastoperäisistä syistä muuttavia ihmisiä on enemmän kuin konfliktien vuoksi pakenevia ihmisiä. Jos kotoa on pakko lähteä, minne ihmiset muuttavat? Mitä vuosien 2015-2016 muuttoliikkeestä opittiin? Tarvitaanko Suomeen ilmastopakolaisen status? Monimutkaisia kysymyksiä pohtimassa ovat Siirtolaisuusinstituutin tutkija ja Valtioneuvoston kanslian ilmastosiirtolaisuusselvityksessä mukana ollut Jaana Palander sekä vihreiden kansanedustaja Atte Harjanne.
Miksi netin törkykommentointi pitää ottaa vakavasti?
Netin keskustelukulttuuri on usein hyvin kaukana salonkikelpoisesta. Väkivaltaa oikeuttavan ja ihmisryhmiä demonisoivan materiaalin määrä verkossa on kasvanut huomattavasti 2010-luvun aikana. RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutz ja terrorismin tutkija ja yliopistonlehtori Leena Malkki pohtivat nettikirjoittelun sävyjä ja seurauksia. Mitä kommenttikentät kertovat suuremmista ideologioista? Kuinka paljon väkivaltaa oikeuttavalle puheelle pitää antaa tilaa ja miksi?
Miten työvoiman saa Suomessa liikkumaan?
Onko Suomessa vaikeaa siirtyä alalta ja ammatista toiseen?Kumpi on Suomelle tärkeämpi ongelma ratkaistavaksi: alueellinen vai ammatillinen kohtaanto-ongelma? Mitkä ovat työvoiman ketterän siirtymisen suurimmat esteet? Vieraana näitä kysymyksiä ratkomassa ovat työministeri Tuula Haatainen sekä ekonomisti Veera Holappa Pellervon taloustutkimuksesta. Hyvä kysymys on Valtioneuvoston tutkimus- kehitystoiminnan podcast, joka tuo yhteen tiedon tuottajat ja hyödyntäjät, tutkijat ja päättäjät. Podcastin juontaa Risto Alatarvas.
Kannattaako Suomen pyrkiä menestyneeksi avaruusvaltioksi?
Voiko avaruudesta tulla Suomelle hyvää bisnestä? Menestyneen avaruusvaltion ei tarvitse enää olla suurvalta. Avaruustutkimuksen yksikön päällikkö Ari-Matti Harri Ilmatieteen laitokselta ja kansanedustaja Jukka Kopra puhuvat tässä jaksossa avaruuden tuomista mahdollisuuksille Suomelle kiinnostavien käytännön esimerkkien kautta. Missä Suomi on muita edellä, ja missä se on vaarassa jäädä jälkeen? Miten Suomi voi edistää eurooppalaista avaruusbisnestä ja -tutkimusta? Podcastin juontaa Risto Alatarvas.
Miten kunnat voisivat ratkoa sisäilmaongelmia nykyistä paremmin?
Mikä sisäilmaongelmien ratkomisessa oikein tökkii? Onko sisäilmaongelma erityisen suomalainen ongelma? Mikä oikein on sisäilmahaittojen ja oireiden määrän nykytilanne Suomessa, ja mitä kunnissa kannattaisi tehdä paremmin? Sisäilman laatua sekä siihen liitettyjä terveyshaittoja on nyt selvitetty yksityisissä ja julkisissa rakennuksissa, sekä Suomessa että Ruotsissa. Mitä siitä on opittu? Vieraina jaksossa ovat kansanedustaja Satu Hassi ja Helsingin työterveyshuollon professori Kari Reijula.
Uhkaako digitalisaatio läheisiä ihmissuhteitamme?
Uhkaavatko ruudut läheisiä ihmissuhteitamme vai luovatko ne uutta läheisyyttä? Miten voimme vahvistaa hyviä tapoja toimia älypuhelinten ja digitaalisten palvelujen kanssa ja vähentää huonojen tapojen haittoja? Tässä Hyvä kysymys -podcastin jaksossa puhutaan siitä, miten voisimme käyttää aikaamme paremmin ja miten kaupunki voi edistää asukkaittensa digitaalista hyvinvointia. Jakson vieraina ovat tutkimusprofessori Anna Rotkirch Väestöliitosta sekä Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio. Podcastin juontaa Risto Alatarvas.
Kuinka paljon vihapuheella on valtaa?
Suurin osa päättäjästä arvioi vihapuheen lisääntyneen viime vuosina. Mutta mikä on vihapuheen valta meihin? Estääkö vihapuhe ihmisiä osallistumasta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja keskusteluun? Mikä on sen yhteiskunnallinen merkitys? Entä miten vihapuhetta voi ehkäistä? Tässä Hyvä kysymys -podcastin jaksossa on vieraana vihapuhetta esiin nostanut kansanedustaja Veronika Honkasalo sekä tutkija Heidi Kosonen, yksi ”Viha vallassa: Vihapuheen vaikutukset yhteiskunnalliseen päätöksentekoon” -raportin kirjoittajista. Podcastin juontaa Risto Alatarvas.
Millainen on hyvä kokeilu?
Suomi on nyt jonkin aikaa kokeillut kokeilua: kokeilukulttuuri on jalkautunut suomalaisiin kuntiin ja julkishallintoon, yrityksiin ja kansalaisyhteiskuntaan. Kokeilukulttuuri on jo juurtunut Suomeen, mutta sen oppeja ei ole kattavasti koottu. Mitkä ovat kokeilujen ja kokeilukulttuurin anti ja opit? Millaisia ovat hyvät kokeilut, ja miten kokeilemme entistä paremmin? Vieraina aiheesta puhumassa johtaja Riina Antikainen Suomen ympäristökeskuksesta sekä opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.
Miten meidät saadaan syömään terveellisemmin?
Suomalaiset ovat entistä terveempiä, mutta tuloryhmien välinen terveyskuilu on huolestuttavan suuri. Millä yhteiskunnan ohjauskeinoilla ihmiset saataisiin tekemään parempia valintoja ja syömään terveellisemmin? Vieraina jaksossa ovat professori Hannu Saarijärvi ja STM:n neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio.
Osataanko nuorisorikollisuutta ehkäistä?
Nuorisorikollisuutta yritetään ehkäistä ja korjata monin keinoin. Tutkimustieto toimenpiteiden vaikuttavuudesta on kuitenkin vähäistä. Mitkä keinot torjuvat nuorisorikollisuutta kustannustehokkaimmin? Aiheesta keskustelevat kansanedustaja ja poliisi Veera Ruoho sekä tutkija Lotta Haikkola.
Olemmeko valmiita jatkuvaan oppimiseen?
Kaikki puhuvat nyt jatkuvasta oppimisesta. Mutta mitä jatkuvalla oppimisella oikein tarkoitetaan, tukevatko koulutuksen ja työelämän rakenteet sitä ja millaista kokonaisnäkemystä tarvitsemme oppimiseen? Miksi jatkuva oppiminen on niin tärkeää, ja uskaltaako koulutusjärjestelmä uudistua? Vieraina suomalaisen osaamisen haasteista puhumassa kansanedustaja Sofia Vikman ja tutkija Olli Oosi. Hyvä kysymys -podcastin juontaa Risto Alatarvas.
Miten suomalaisesta rakentamisesta tehdään parempaa?
Miten suomalainen rakentaminen olisi laadukkaampaa, tuottavampaa ja kilpailykykyisempää? Entä onko suomalaisen rakentamisen kurja laatu totta vai myytti? Tämä Hyvä kysymys -sarjan jakso kysyy, miltä rakentamisen laatu ja kilpailukyky Suomessa näyttää, ja miten alaa kannattaa kehittää. Vieraina ovat Martti Kulvik Etlatiedosta sekä Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki.
Mikä eurooppalaisia huolettaa?
Tuntevatko eurooppalaiset olonsa turvalliseksi EU:ssa? Euroopan turvallisuustilanne on huonontunut merkittävästi viime vuosina. Millaista tietoa tarvitaan kansalaisten arvoista ja asenteista, jotta Euroopasta tulisi eurooppalaisten mielestä turvallisempi? Vieraana jaksossa ovat Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista sekä kansanedustaja Katri Kulmuni.
Voiko ruokahävikillä taistella ilmastonmuutosta vastaan?
Voiko ruokahävikin avulla pelastaa maailman – tai ainakin hillitä ilmastonmuutosta? Miten ruokahävikin vähentäminen vaikuttaa kasvihuonepäästöihin ja kotimaiseen maataloustuotantoon, ja mitkä ovat sen ilmastovaikutukset? Hyvä kysymys -podcastissa ruokahävikin tutkimuksesta ja politiikasta ovat keskustelemassa ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sekä erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri. Ohjelman vetää eritysasiantuntija Risto Alatarvas Valtioneuvoston kansliasta.
Kestääkö suomalainen kriisejä?
Jos Suomeen iskee kriisi, miten pärjää suomalainen? Uudet globaalit turvallisuushaasteet vaativat myös yksilöltä kriisinsietokykyä. Suomalaiset pitävät itseään sisukkaina, mutta millaista on suomalainen resilienssi? Miten suomalaisten resilienssiä eli joustavaa kriisinkestokykyä voidaan yhteiskunnallisin keinoin parantaa? Vieraina tutkija, FT Harri Gustafsberg ja neuvotteleva virkamies, YTT Merja Rapeli Sosiaali- ja terveysministeriöstä. Ohjelman vetää eritysasiantuntija Risto Alatarvas Valtioneuvoston kansliasta.