Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Minun Itämereni

Minun Itämereni on John Nurmisen Säätiön podcast, joka päästää ääneen ihmiset, joille Itämeri on ammatti ja elämäntapa.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 11 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 2.6.2018.

Mitä voimme oppia Itämeren historiasta, Tiina Mertanen?

Julkaistu 20.7.2020


Suomen kansallismuseossa avautuu tänä kesänä kaksikin näyttelyä, joilla on suora kytkös Itämereen. Suomen kansallismuseon museopalvelujohtaja Tiina Mertanen kertoo podcastissa kahdesta ajankohtaisesta näyttelystä.Rohkeus, rakkaus, vapaus! on näyttely, joka kumpuaa Tove Janssonin ja muumien elämänarvoista ja filosofiasta. Merikeskus Vellamon Kohtalona Ruotsinsalmi on puolestaan pitkän tutkimustradition sadonkorjuun hetki. Se visualisoi jo hieman unohdetunkin taistelun ennennäkemättömällä tavalla.Merikeskus Vellamo on mukana #MEIDÄNMERI-kampanjassa pelastamassa Itämerta ja sen perintöä tuleville sukupolville.Podcastin juontaa John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.
Miten tuodaan yhteen ympäristönsuojelu ja talous, Antti Iho?

Julkaistu 16.6.2020


Luken erikoistutkija Antti Ihon mukaan talous ja ympäristö ovat aina jonkinlaisessa ristiriidassa, mutta ne ovat myös erittäin hyviä kavereita. Kuinka toimintaa voidaan suunnata siten, että siitä seuraa mahdollisimman paljon hyvää ympäristölle? Miten maa- ja metsätalouden kuormittavuutta Itämerelle voitaisiin hillitä?Ympäristö- ja luonnonvarataloustieteilijä on myös kokki, tutkija, lukija ja kalastaja. Vesi ja vedessä oleminen on kaikki kaikessa – Antille suolainen ja makea vesi ovat sama eläin.Podcastin juontaa John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.
Mikä veti sinut merille, Sanna Sonninen?

Julkaistu 18.5.2020


Sanna Sonninen tiesi jo ennen lukiota haluavansa merille ja on luonut vaikuttavan uran merimiehestä aina Finnpilotin luotsausjohtajaksi. Niin merenkävijän ammatissa kuin johtotehtävissäkin on tullut vastaan paljon mieleenpainuvia tilanteita. Millainen on Suomenlahdella ja Intian Valtamerellä kohdattu rasvatyyni meri?Merenkululla on Suomessa tärkeä rooli sekä kansantaloudessa että huoltovarmuudessa – kuinka turvataan laivaliikenteen jatkuvuus koronaepidemian aikana?Podcastin juontaa John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt.
Millaista on purjehtia maailman merillä, Ari Huusela?

Julkaistu 4.5.2020


Miten Finnairin lentokapteeni päätyi kilpailemaan maailmanluokan purjehduskisoissa? Nyt hän on ensimmäinen pohjoismainen IMOCA-purjehdusluokan kippari, tavoitteenaan startata Vendée Globe -non-stop-maailmanympäripurjehdukselle marraskuussa. Purjehtiessa ollaan parhaimmillaan niin kaukana kaikesta, että lähin ihminen on yläpuolella, avaruusasemalla.Meret kuuluvat kaikille ja niiden hyvinvointi on Arille tärkeä asia – plankton- ja kalakannat ovat pienentyneet tutuilla reiteillä 20 vuoden purjehdusten aikana.Ari on seilannut ympäri maailman meriä, mutta mitä Itämeri merkitsee hänelle?Podcastin juontaa John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt.
Millaista on elämä saaressa, Baba Lybeck?

Julkaistu 17.2.2020


Miksi meren läheisyys
on niin tärkeää? Kalalla kasvanut Baba Lybeck kertoo saaressa elämisestä ja
rakkaimmista Itämeri-muistoistaan. Meren äärellä elettäessä on myös kohdattu ja
voitettu pelkoja, esimerkiksi pitkän matkan uinnissa.Baballe meri on
äitihahmo ja perheenjäsen – se kasvattaa, opettaa nöyryyttä ja sitä ei koskaan
pidä aliarvioida. Ilman sitä ei voi kuitenkaan elää.Podcastin juontaa John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrankoski-Engardt.
Millainen oli lapsuutesi meri, Sophia Jansson?

Julkaistu 18.7.2019

Meri on Tove Janssonin muumikirjoissa mahdollisuus seikkailuun. Millaisia muistoja Janssonin veljentyttärellä Sophia Janssonilla on muumeissa kuvatusta meren voimasta?
Sophia Jansson on Moomin Characters Oy Ltd:n pääosakas. Hän kertoo tässä Minun Itämereni -podcastin jaksossa merestä Tove Janssonin kirjojen maailmassa, omasta rakkaudestaan saaristoon, vaikutuksestamme Itämeren tilaan sekä muistoistaan Tove Janssonin Klovharun saarella.
Podcastin juontaa John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt.

What was the sea of your childhood like, Sophia Jansson?

Julkaistu 18.7.2019

In Tove Jansson’s Moomin books, the sea is an opportunity for adventure. What kind of memories does Jansson’s niece Sophia Jansson have of the power of the sea described in the Moomin stories?
Sophia Jansson is the principal shareholder of Moomin Characters Oy Ltd. In this episode of the Minun Itämereni (“My Baltic Sea”) podcast, she talks about the sea within the world of Tove Jansson’s books, her own love for the archipelago, our impact on the state of the Baltic Sea and.
The podcast is hosted by Annamari Arrakoski-Engardt, Secretary General of the John Nurminen Foundation.

Miksi meren arvaamattomuus kiehtoo muusikko Mikko Kuustosta?

Julkaistu 28.3.2019

Mikko Kuustonen kertoo suhteestaan mereen, sukeltamisesta sekä siitä, miksi meri on aina kiehtonut taiteilijoita. Podcastin juontaa Annamari Arrakoski-Engardt.

Miten Itämerestä tuli elämäntehtäväsi, Juha Nurminen?

Julkaistu 21.12.2018

Miksi Itämeren pelastaminen on isänmaallinen tehtävä? Vieraana on mies merenkulkijoiden sukua, John Nurmisen Säätiön perustaja ja hallituksen puheenjohtaja, merenkulkuneuvos Juha Nurminen. Miten rakkaasta merestä tuli hänelle elinikäinen tehtävä? Podcastin juontaa Annamari Arrakoski-Engardt.

Millainen on merenkulun tulevaisuus, varustamoalan johtaja Tiina Tuurnala?

Julkaistu 18.10.2018

Suomen Varustamot ry:n toimitusjohtaja Tiina Tuurnala kertoo, miksi meriliikenne on aina ollut Suomelle tärkeää ja minkä takia meillä on hyvä mahdollisuus näyttää tietä tulevaisuudessa. John Nurmisen Säätiön Minun Itämereni -podcastin juontaa Annamari Arrakoski-Engardt.

Miten meritutkija Seppo Knuuttila vaaransi Itämerellä henkensä?

Julkaistu 2.6.2018

Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila kertoo, miten Itämerestä tuli hänelle ammatti ja elämäntapa, mikä meren tilassa huolettaa juuri nyt eniten ja mistä hän saa toivoa. John Nurmisen Säätiön Minun Itämereni -podcastin juontaa Annamari Arrakoski-Engardt.

Takaisin podcastien listaan