Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Yleisurheilupodcast

Historian ensimmäinen yleisurheilupodcast. Urheilijat, valmentajat, urheilupomot ja sisäpiiri. Isäntinä Suomen ykköskisan Turun Paavo Nurmi Gamesin Veera Sahlberg ja toimittaja, tapahtumaohjausguru Joona Haarala. Aiheet, toiveet ja ideat: [email protected]

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 39 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 27.3.2021.

#38 Antti Pihlakoski on yksi Suomen merkittävimmistä urheiluvaikuttajista

Julkaistu 10.6.2022

Antti Pihlakoskea voi sanoa suurten tapahtumien taustavaikuttajaksi: hän on hankkinut Suomeen useita arvokisoja, toiminut Suomen Urheiluliiton vetäjänä sekä on toiminut merkittävissä edustustehtävissä ympäri maailman. Vuonna 2015 hänet valittiin Kansainvälisen yleisurheilujärjestön hallitukseen. Edustustehtävien taustalla on nuoruusvuosien juoksuharrastus: juoksijana hän voitti pronssia SM-viesteissä vuonna 1983 sekä sisäratojen SM-kilpailuissa vuosina 1983 ja 1984.

#37 Perhe Andersson elää ja hengittää seiväshyppyä

Julkaistu 3.6.2022

Isä Björn “Nalle” Anderssonin tyttäret ovat huipputason seiväshyppääjiä. Perhe viettää paljon aikaa yhdessä seiväshyppykentällä, sillä Silja ja Saga Anderssonia valmentaa heidän oma isänsä. Yleisurheilu on kulkenut perheessä jo pidemmän aikaa ja siskoksilla on suuria tavoitteita lajin suhteen. Miten onnistuu tasapainottelu urheilu-uran ja nuoruuden välillä? Kuinka lähellä absoluuttinen huippu on?

#36 Kommentaattorikonkarit Finni ja Raja ensimmäistä kertaa yhteishaastattelussa

Julkaistu 27.5.2022

Suomen Urheiluliiton valmennuspäällikkö Jarkko Finnin sekä rehtori Tuomas Rajan uraa yhdistävät Ylen kommentaattoritehtävät. Miehet eivät kuitenkaan ole koskaan olleet yhteishaastattelussa, sillä kisapäivänä toinen on aina ollut radion ja toinen tv:n puolella. Minkälaista kommentaattorin työ on ja miltä näyttää yleisurheilukesä 2022 yleisurheilun ammattilaisen silmin?

#35 Juha Laukkanen - keihäänheittäjästä golfyrityksen toimitusjohtajaksi

Julkaistu 13.5.2022

Juha Laukkanen on Pielavedeltä lähtöisin oleva menestynyt keihäänheittäjä. Hänet tunnetaan kahdesta Suomen mestaruudesta, nuorten maailmanennätyksestä, sekä neljästä arvokilpailusta. Laukkasen ura tuli päätökseen vuonna 2002, jonka jälkeen hänestä tuli golfyrityksen toimitusjohtaja. Jaksossa Laukkanen puhuu muun muuassa uransa menestyksestä, loukkaantumisestaan sekä Oslossa kisatoimitsijan kanssa sattuneesta onnettomuudesta.

#34 Suurten kisojen keihäänheittäjästä Mikaela Ingbergistä tuli urheiluvaikuttaja

Julkaistu 6.5.2022

Keihäänheittäjä Mikaela Ingberg oli urallaan isojen kisojen menestyjä. Häntä voi sanoa viimeinseksi naiskeihään suuruudeksi vaikka kirkkain mitali aikuisten kisoissa jäi puuttumaaan. Huikea ura kärjessä kesti 2000-luvun taitteessa lähes 15 vuotta. Loukkaantumisen jälkeen hänestä tuli urheilutapahtumien järjestäjä sekä urheilun asiantuntija ja johtaja. Ingberg palkittiin vuonna 2012 vuoden esikuva -palkinnolla Suomen Urheilugaalassa.

#33 Paavo Nurmi Gamesin tähtien metsästäjä Arttu Salonen

Julkaistu 29.4.2022

Arttu Salosen tehtävä on hoitaa Suomen suurimmassa yleisurheilutapahtumassa Paavo Nurmi Gamesissa tähtiurheilijoita ulkomailta. Jaksossa käydään läpi urheilijahankintaa ja puredutaan siihen, kuinka glamouria työ on ja mitä kaikkea siihen kuuluu? Miten Paavo Nurmi Games vetää urheilijoita Turkuun ja mistä kisat tunnetaan? Entä mistä urheilijoiden palkkio koostuu? Miten vastuullisuus näkyy kisoissa?

#32 Ike Kanerva -Tribuutti

Julkaistu 22.4.2022

Kansanedustaja, urheiluvaikuttaja Ilkka Kanervan poismeno järkytti suomalaisia urheilupiirejä. Miten Ikestä tuli yleisurheilupomo ja Paavo Nurmi Gamesien vetohahmo? Mitä Kanerva teki, kun Atlantan Olympialaisissa räjähti pommi yleisön joukossa 1996? Keihäänheittäjä Mikaela Ingberg leikkasi parran Göteborgissa 1995. Ike sparrasi moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalaista valtsikan pääsykoeopinnoissa. Tommi Evilä taas sytytti stadionin liekkeihin kotikisoissa 2005.

"PNG timanttiliigaan" -unelma puolestaan huvitti mediaa – ei enää. Ike Kanerva kosketti käsittämättömällä tavalla ihmisiä.

Tämä on IKE Tribute -jakso.

#31 Spesiaalijakso! Yleisurheilupodcastin parhaat palat

Julkaistu 8.4.2022

Yleisurhelupodcastia on julkaistu 30 jaksoa! Sen kunniaksi olemme luoneet koosteen aikaisemmin julkaistujen jaksojen kohokohdista. Koosteessa mukana Reetta Hurske, Joonas Rinne, Senni Salminen sekä muita huippu nimiä. Kuinka Pyrintö auttoi Hursketta löytämään kumppanin? Kuinka Rinne onnistui soittamaan hätäkeskukseen kahdesti saman illan aikana? Miten ihmiset ovat vastaanottaneet Salmisen seksuaalisen suuntautumisen?

#30 Antti Leskisen ura juoksijasta valmentajaksi

Julkaistu 1.4.2022

Antti Leskinen on toiminut valmennus- ja aluepäällikkönä seura- ja liittotasolla. Leskinen oli ennen Jyväskylän Kenttäurheilijoiden valmennuspäällikkö, mutta nykyisin työskentelee Turun Urheiluliiton yleisurheilutoimenjohtaja. Suomen Urheiluliitto on muun muassa palkinnut Leskisen vuoden 2012 nuorisovalmentajaksi. Miten Leskisen mielestä seuroja ja liittoja pystytään kehittämään? Mitä huippulahjakkuuksia Turusta on syntymässä?

#29 Jarno Koivunen uskoo Suomalaisen valmennuksen tasoon yleisurheiluboomin keskellä

Julkaistu 25.3.2022

Jarno Koivunen on entinen seiväshyppääjä ja valmentaa nykyään naisten seiväshyppyä. Koivunen on valmentanut arvokisaurheilijoita kuten Wilma Murtoa ja Minna Nikkasta. Koivusen ennätys ulkoradalla on 535 cm ja hallissa 535 cm, mutta kuitenkin hän päätti uransa vuonna 2006. Tiesikö Koivunen aina haluavansa olla valmentaja? Miten Koivunen onnistuu aikatauluttamaan kiireisen arkensa?

#28 Pakollinen tauko auttoi Lotta Haralan suhdetta urheiluun

Julkaistu 18.3.2022

Lotta Harala oli vuoden 2017 Suomen mestari 100 metrin aitajuoksussa. Tämän lisäksi Harala on voittanut SM-kilpailun 60 metrin aitajuoksusta kolme hopeaa, yhden pronssin sekä viestistä kolme kultaa ja yhden pronssin. Harala joutui tauolle loukkaantumisten ja lisäravinne-epäpuhtauden takia vuonna 2020. Kuinka pakollinen tauko auttoi Haralaa kehittämään terveellisemmän suhteen urheiluun? Minkälaista Haralasta on ollut tehdä tavoitteellista sosiaalista mediaa? Miten Harala valmistautuu tulevaan kauteen?

#27 Amanda Kotaja bongattin lahjakkaana uhreilijan alkuna jo lapsena

Julkaistu 11.3.2022

Amanda Kotaja on voittanut kolme hopea- ja kultamitalia MM-kilpailuissa. 2020 Tokion paralympialaisissa Amanda voitti hopeaa 100 metrillä ajalla 15,93. Kotaja oli päättänyt jo lapsena haluavansa kelaajaksi ja ura lähti liikkeelle, kun seitsemänvuotiaana osallistui Junior Games -kilpailuihin. Miksi Kotaja meni Mäkelänrinteen urheilulukioon eikä Porin urheilulukioon? Miten paraurheilu on kehittynyt Kotajan uran aikana ja miltä sen tulevaisuus näyttää?

#26 Ella Junnila hallitsee Suomen naisten korkeushypyn ennätystä

Julkaistu 4.3.2022

Ella Junnila voitti korkeushypyssä pronssia sisäratojen EM-kilpailuissa vuonna 2021.
Junnila on myös Yleisurheilijat ry:n puheenjohtaja sekä yksi perustajista. Miten Junnila päätyi perustamaan järjestön, joka puolustaa suomalaisten yleisurheilijoiden etuja? Junnilan vanhemmat ja puoliso ovat olleet osana valmentamista, mutta miten tämä on sujunut ilman konflikteja? Mikä sai Junnilan vaihtamaan valmentajansa kuukausi ennen olympialaisia?

#25 Samuli Samuelsson avasi 2022 hallikauden juoksemalla uuden ennätyksensä

Julkaistu 25.2.2022

Samuli Samuelsson juoksi uuden ennätyksensä 60 metrillä heti 2022 hallikauden avauskisoissa ajalla 6,65 sekuntia. 100 ja 200 metrin juoksija, joka tavoittelee uutta Suomen 100 metrin ennätystä sekä haaveilee olympialaisista. Isänsä jalanjäljissä Samuelsson eksyi jo lapsena pikajuoksun pariin, mutta miten hän loi menestyneen kilpajuoksu-uran? Kuinka Samuelsson onnistui kahden vuoden urakatkon jälkeen voittamaan SM-kilpailut?

#24 Jari Töykkä – Kahdet arvokisat tekevät vuodesta 2022 yleisurheilun supervuoden

Julkaistu 18.2.2022

Jari Töykkä toimii Suomen urheiluliiton omistaman markkinointiyhtiön Track and Field Finland Oy:n toimitusjohtajana. Tulevat MM kisat, ulkoratojen EM kisat ja Ruotsi-ottelun paluu Helsinkiin tekevät vuodesta 2022 yleisurheilun supervuoden täynnä mahdollisuuksia. Töykän oma urheilu-ura loppui parikymppisenä, mutta miten arkkitehtuuria opiskellut Töykkä päätyi yleisurheilun johtoon? Miltä alkanut yleisurheiluvuosi näyttää?

#23 Sanne Erkkola - Haavena olympialaiset

Julkaistu 19.11.2021

Sanne Erkkola saavutti kultaa keihäänheitossa silloisella ennätyksellään 57,04. Hän uusi Suomen-mestaruutensa Tampereella 2021 tuloksella 58.55 metriä Sanne on ollut urheilullinen pienestä asti ja osallistunutkin ensimmäisiin kisoihin pituushypyssä ja pallonheitossa jo 7-vuotiaana. Sanne työskentelee osa-aikaisesti palvelukodissa, jotta urheilulle jää mahdollisimman paljon aikaa.

#22 Korkeushyppääjä Heta Tuuri selvisi jenkkiyliopiston prässistä

Julkaistu 12.11.2021

Korkeushyppääjä Heta Tuuri voitti kultaa Turun Kalevan kisoissa 2020, tuloksella 186. Heta kertoo Yleisurheilupodcastissa huikeasta opiskelumatkastaan Yhdysvalloissa. Mitä kaikkea mahtuu neljään vuoteen, ja miten tasapainotella urheilun sekä arkitehtuurin opiskelujen parissa. Miten opiskelu sekä urheilu eroaa Yhdysvalloissa Suomen kanssa ja miten urheilulupaus suoriutuu moisesta paketista.

#21 Pelastaako Topias Laine Suomen keihäänheiton?

Julkaistu 5.11.2021

Keihäänheittäjä Topias Laineen ennätys on vuonna 2021 Tallinnassa heitetty 81,67 metriä. Vuonna 2018 hän voitti kultaa nuorten kesäolympialaisissa, kun taas vuonna 2017 Laine voitti Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla kultaa keihäänheitossa sekä pronssia 4 x 100 metrin viestissä. Ekoissa kisoissaan Laine kisasi jo 8-vuotiaana. Laine tulee urheilijaperheestä. Laineen isä on entinen keihäänheittäjä ja äiti entinen uimari. Laineen isä on myös toinen Laineen valmentajista, kun taas toinen valmentaja on Seppo Rädyn vanha kilpakumppani Harri Laiho. Tällä hetkellä Laine suorittaa asepalvelustaan.

#20 Viivi Lehikoinen – Vaikeissa hetkissä perheen tuki on ollut tärkeintä

Julkaistu 29.10.2021

Aitajuoksija Viivi Lehikoinen voitti Georgiassa vuonna 2015 Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla alle 18-vuotiaiden Euroopan mestaruuden 400 metrin aidoissa. Lehikoinen kävi syvissä vesissä, kun kehitystä juoksun saralla ei tapahtunut, mutta perheen tuella ja valmentajan vaihdon myötä Viivi juoksikin kesäkuussa uuden oman ennätyksen. Sveitsiläisen valmentajan valmennustyyli auttoi kehittymään juoksijana.

#19 Joonas Rinne – Äiti-poika-suhde valmennuksessa voi sittenkin toimia

Julkaistu 22.10.2021

Keskimatkojen juoksija Joonas Rinne on voittanut Kalevan kisoissa 1500 metrillä kultaa viitenä vuonna peräkkäin sekä säilyttänyt mestaruuden 800 metrin matkalla kaksi vuotta. Rinteen molemmat vanhemmat ovat olleet kilpajuoksijoita ja Rinteen äiti toimii myös Rinteen valmentajana. Rinteen intohimona juoksun rinnalla on videoiden tekeminen ja hänellä on oma vlogi YouTubessa. Haaveena Rinteellä onkin oma elokuva.

#18 Elmo Lakka ei ole antanut sairauksien estää urheilua

Julkaistu 15.10.2021

Pika-aituri Elmo Lakka on 14-kertainen Suomen mestari ja hallitsee 110 metrin aitojen Suomen ennätystä ajalla 13,31 sekuntia. Tavoitteena on saada mitali ensi kesän Münchenin EM-kisoissa. Lakan selkärankareuma ja IBD eivät ole estäneet miestä urheilemasta. Vuoden 2018 Kalevan kisoissa Lakka juoksi ensin ennätysaikansa aitafinaalissa, jonka jälkeen hän kosi tyttöystäväänsä Ida-Lotta Juuraa.

#17 Nooralotta Neziri – oman elämänsä toimitusjohtaja

Julkaistu 8.10.2021

Nooralotta Neziri on uuden yleisurheilusukupolven tienraivaaja: Nezirin myötä pikamatkat ovat ohittaneet jopa keihäänheittokisan illan pääkisana. "Nolo" on myös ensimmäisiä urheilijoita, jotka hyödynsivät sosiaalista mediaa ja ovat saaneet siitä merkittäviä lisätuloja. Kauppakorkeakoulun käynyt Neziri on paitsi urheilija, myös oman yrityksensä NoLo oy:n toimitusjohtaja.

#16 Jarmo ja Elisa Hakanen – yleisurheilun legenda ja bosslady

Julkaistu 21.5.2021

Millaista on, kun isä ja tytär tekevät yhdessä töitä yleisurheilun parissa? Mikä on Tampereen Pyrinnön menestyksen salaisuus? Millä eri tavoin Pyrintö tukee urheilijoitaan?

#15 Miia Sillman – moniottelija, joka opiskelee kätilöksi

Julkaistu 19.5.2021

Mikä sai Miia Sillmanin kouluttautumaan kätilöksi? Millaista on olla paras ystävä pahimman kilpailijansa kanssa? Miksi Miia palasi Turusta Tampereelle?

#14 Supervalmentaja Mika Lehtimäki – Oma urheilu-ura loppui dramaattisella tavalla

Julkaistu 14.5.2021

Kuinka monta mitalia Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki ennustaa Tokion olympialaisilta? Oliko olympialaisten siirtyminen vuodella onnenpotku vai pettymys? Millaisen onnettomuuden myötä Mikan oma urheilu-ura loppui?

#13 Tommi Evilä – ”Huippu-urheilussa on oltava analyyttinen kovien tunnekuohujen seassa”

Julkaistu 12.5.2021

Mitkä asiat ovat Tommi Evilän huipputulosten takana? Katsooko Tommi omat tv-esiintymisensä? Mikä sai Tommin hakemaan kuntavaaliehdokkaaksi?

#12 Wilma Murto – ”Nautin tästä just sen takia, että siellä on ollut ne hankalat välivaiheet”

Julkaistu 7.5.2021

Mitä biisiä Wilma Murrolle soitetaan hänen hypätessä kisoissa? Miltä tuntui hypätä jo 17-vuotiaana alle 20-vuotiaiden maailmanennätys? Entä kuka perusti yleisurheilun faniyhdistyksen Suomeen?

#11 Reetta Hurske – Kumppani löytyi Pyrinnön urheilutoimenjohtajan järjestämiltä sokkotreffeiltä

Julkaistu 5.5.2021

Kuka on Reetta Hurske kilparatojen ulkopuolella? Millaista on kahden ammattiurhelijian yhteisarki eri maissa? Mistä Reetta unelmoi urheilu-uran jälkeen?

#10 Maria Huntington oppi rahan arvon nuorena

Julkaistu 30.4.2021

Miten Maria Huntington löysi tasapainon urheilun ja muun elämän välillä? Miten lapsuus on vaikuttanut talouden hoitamiseen urheilu-uralla? Mikä on Maria Huntington Oy:n tavoite?

#9 Lotta Kemppinen sanoisi 15-vuotiaalle itselleen: ”Nuku vähän enemmän”

Julkaistu 28.4.2021

Mitä Lotta ajatteli EM-finaalin lähtöviivalla? Mikä sai Lotan vaihtamaan 7-ottelun pikajuoksuun 2018? Koska rikkoutuu 100m Suomen ennätys?

#8 Jari Salonen, yleisurheilun kulissien takainen kultasormi

Julkaistu 23.4.2021

Miten Suomeen päätyivät kaikkien aikojen ensimmäiset 22-vuotiaiden EM-kisat? Mitä tapahtui Nurmen kisoille 2000-luvulla? Paavo Nurmi Games Timanttiliigaan?

#7 Sami Itani, SUL:n puheenjohtaja, kannusti liittoa osallistumaan Prideen

Julkaistu 21.4.2021

Mikä Suomen Urheiluliitossa on muuttunut vuodesta 2018? Miksi urheilua ja politiikkaa ei voi pitää toisistaan erillisinä? Mikä turhauttaa järjestömaailmassa?

#6 Taika Koilahti ja Tommi Holttinen, yleisurheilun kovin pariskunta

Julkaistu 16.4.2021

Ovatko Taika Koilahti ja Tommi Holttinen yleisurheilun kovin suomalaispariskunta? Millaista on kahden yleisurheilijan yhteisarki? Miltä tuntuu kun toisen ura on nousukiidossa ja oma tekeminen takkuaa?

#5 Oskari Mörö – Kun veli opetteli lukemaan, Oskari heitti kuperkeikkaa

Julkaistu 14.4.2021

Mikä on henkisen valmennuksen rooli Mörön uralla? Menettikö suomalainen jalkapallo #möröpartyt? Millainen kokemus EM Zürichin sensaatio oli nuorelle miehelle?

#4 Senni Salminen – Itsensä hyväksyminen auttoi huipputuloksiin

Julkaistu 9.4.2021

Miksi Sennin ura oli lähellä päättyä muutama vuosi sitten? Mikä on erikoisin valmentaja Matti Monosen Sennille teettämä harjoitus? Koska Senni suunnittelee ohittavansa Kristiina Mäkelän?

#3 Silja Kosonen ja valmentaja Jari Pihkanen – Tavoitteena heittää maailmanennätys rikki

Julkaistu 7.4.2021

Miten syntyi Suomen ennätys ja 19-vuotiaiden Euroopan ennätys 72.44? Rikkoutuuko kesällä junioirien maailmanennätys 73.24? Onko kesän päätavoite Tokion olympialaiset vai nuorten EM- ja MM-kisat?

#2 Kristiina Mäkelä: ”Olin meidän perheen rebel”

Julkaistu 2.4.2021

Varttuiko Kristiina Mäkelä maatilalla vai mistä on kysymys farmilomissa? Mikä Kristiinaa ärsyttää sosiaalisessa mediassa? Mikä hävettää kun doping-testaajat yllättävät oven takana?

#1 Tuomo Salonen, SUL:n valmennuspäälikkö: ”Suomalaisessa yleisurheilussa eletään hienoa aikaa”

Julkaistu 31.3.2021

Miltä tuntuu olla perinteisen, uuteen nousuun räjähtäneen, yleisurheilumaajoukkueen pomomiehenä 31-vuotiaana? Pitääkö paikkansa, että Valentin Kononen innosti Tuomo kävelyuralle ja yleisurheilemaan? Pelastiko Tuomo suomalaisten EM-mitalit keskeyttämällä turkkilaisten juhlat kisahotellilla? Historian ensimmäisen yleisurheilupodcastin tähtivieraana Suomen Urheiluliiton huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen.

Tämä on Yleisurheilupodcast

Julkaistu 27.3.2021

Historian ensimmäinen yleisurheilupodcast. Urheilijat, valmentajat, urheilupomot ja sisäpiiri. Isäntinä Suomen ykköskisan Turun Paavo Nurmi Gamesin Veera Sahlberg ja toimittaja, tapahtumaohjausguru Joona Haarala. Aiheet, toiveet ja ideat: [email protected]

Takaisin podcastien listaan