Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Terveysradio

Terveysradio on Rochen podcast, jossa pureudutaan lääketieteen mahdollisuuksiin. Mitä tutkimuksessa tapahtuu juuri nyt? Entä mitä on odotettavissa tulevaisuudessa? Kuinka vakavasti sairastunut voisi saada lisää aikaa? Juontajana Peter Nyman. Sarjan on tuottanut Jaksomedia.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 14 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 12.7.2019.

Juhlajakso: Roche 125 vuotta!

Julkaistu 3.12.2021

Roche perustettiin vuonna 1896 Baselissa, Sveitsissä. Millaista on tulevaisuuden terveydenhuolto? Entä miten lääketiede ja diagnostiikka ovat muuttuneet vuosien varrella? Rochen yksi prioriteetti on syöpätaudit – miten esimerkiksi genomiprofilointi vaikuttaa syövän hoitoon? Näistä asioista keskustellaan tämän kertaisessa erikoisjaksossa. Peter Nymanin vieraina studiossa ovat Roche Diagnostics Oy:n myynti-ja markkinointijohtaja Jaana Mantere ja Roche Oy:n lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi. Lisäksi jaksossa kuullaan Roche Diagnostics Oy:n toimitusjohtajan Matheus Vieiran sekä Roche Diagnostics Sveitsin toimitusjohtajan Timo Niskasen haastattelut.

Syöpädiagnoosi voi jättää yksinyrittäjän tyhjän päälle

Julkaistu 26.2.2021

Mitkä ovat syövän ja työelämän yhteensovittamisen suurimmat haasteet? Entä millaisia tukiverkkoja juuri yrittäjät kaipaavat? Vieraana jaksossa on entinen yrittäjä Mervi Varjola, joka kertoo millaisia voimavaroja työskentely voi vaatia syöpään sairastuneelta. Mukana keskustelussa ovat myös Minä, syöpä ja työ -hankkeen projektipäällikkö Emma Andersson Suomen Syöpäpotilaat ry:stä sekä terveystaloustieteen dosentti Juha Laine, joka vastaa Rochella reaalimaailman dataan ja rekisteritutkimuksiin liittyvistä hankkeista.

Keuhkosyöpä ei ole vain yksi sairaus

Julkaistu 6.11.2020

Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä. Suomessa se on kolmen yleisimmän syövän joukossa sekä naisilla että miehillä. Yksi keuhkosyöpään liittyvistä haasteista on, että se todetaan usein vasta levinneessä vaiheessa. Kuinka diagnostiikkaa voisi nopeuttaa? Entä mikä on tyypillisin väärinkäsitys keuhkosyöpiin liittyen? Keuhkosyövän hoidon ja lääketutkimuksen tilannetta jaksossa avaavat keuhkosairauksien erikoislääkäri Heikki Ekroos HUSista ja Rochen lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi. Mukana keskustelussa on myös Marjo Forsblom, jolle diagnoosi keuhkosyövästä tuli täytenä yllätyksenä.

5 000 rintasyöpää vuosittain: Sarin tarina

Julkaistu 12.10.2020

Vuosittain 5000 suomalaista naista sairastuu rintasyöpään ja jokainen heistä tarvitsee tukea. Terveysradio Extra on Rochen podcast, jossa kuulemme erilaisia tarinoita rintasyövästä. Tässä jaksossa keskustelemme levinneestä rintasyövästä ja Elina Tanskasen haastateltavana on 53-vuotias Sari. Elina ja Sari keskustelevat muun muassa siitä, miten läheiset ja ystävät voivat olla sairastuneen tukena. Rochen lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi kertoo, miten levinnyttä rintasyöpää voidaan hoitaa.

Hemofilia on harvinaissairaus, joka vaatii yksilöityä hoitoa

Julkaistu 7.10.2020

Hemofilia tunnetaan myös nimellä verenvuototauti, mutta millainen sairaus on kyseessä? Entä mikä on lääkehoidon tilanne? Peter Nymanin kanssa studiossa ovat lasten hematologian ja onkologian erikoislääkäri Minna Koskenvuo HUSista sekä Rochen lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi.  Etäyhteydellä keskusteluun osallistuu Annina Purtsi, jonka 12-vuotias lapsi sairastaa A-hemofiliaa. Millaista on lapsiperheen arki hemofilian kanssa?

5 000 rintasyöpää vuosittain: Heidin tarina

Julkaistu 1.9.2020

Vuosittain 5 000 suomalaista naista sairastuu rintasyöpään ja jokainen heistä tarvitsee tukea. Terveysradio Extra on Rochen podcast, jossa kuulemme erilaisia tarinoita rintasyövästä. Tässä jaksossa seksuaali- ja pariterapeutti Elina Tanskasen haastateltavana on 44-vuotiaana rintasyöpään sairastunut Heidi, jonka hoitopolku alkoi lääkehoidolla. Heidi ja Elina keskustelevat muun muassa rintasyövän hoitojen yksilöllisyydestä. Aihetta valottaa myös Rochen lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi.

5 000 rintasyöpää vuosittain: Eveliinan tarina

Julkaistu 9.6.2020

Vuosittain 5000 suomalaista naista sairastuu rintasyöpään ja jokainen heistä tarvitsee tukea. Terveysradio Extra on Rochen podcast, jossa kuulemme erilaisia tarinoita rintasyövästä. Tässä jaksossa seksuaali- ja pariterapeutti Elina Tanskasen haastateltavana on Eveliina, joka sairastui rintasyöpään 27-vuotiaana. Keskustelussa Eveliina kertoo muun muassa rintasyöpäpotilaan roolista hoitotiimissä. Mukana jaksossa kommentaattorina on myös Rochen lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi.

Miten genomiprofilointi muuttaa syövän hoitoa?

Julkaistu 15.5.2020

Suomi on ollut viime vuosiin asti korkealla syövän hoidon tilastoissa. Hoidon ja diagnostiikan kehitys edellyttää kuitenkin muutoksia myös suomalaiseen terveydenhuoltoon. Ollaanko hoitotilastoissa kärkisijoilla myös 10 vuoden päästä vai onko suunta alaspäin? Kuinka huolehditaan siitä, että myös potilaat voivat osallistua hoitopolkuun liittyvään päätöksentekoon? Peter Nymanin vieraina Terveysradiossa ovat Suomen Suolistosyöpäyhdistys Coloresin toiminnanjohtaja Jenni Tamminen-Sirkiä, Turun yliopistollisen keskussairaalan syöpätautien ylilääkäri, professori Heikki Minn, sekä Rochen lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi.

Mullistaako tekoäly tulevaisuuden terveydenhuollon?

Julkaistu 21.2.2020

Yksilöllinen terveydenhuolto on tämän vuosikymmenen terveydenhuollon megatrendi ja tulevaisuudessa terveydenhuollossa nähdäänkin yhä yksilöllisempiä ratkaisuja ja hoitoja. Mutta mitä yksilöllisellä terveydenhuollolla oikeastaan tarkoitetaan? Ollaanko Suomessa edelläkävijöitä vai perässähiihtäjiä terveysdatan hyödyntämisessä? Entä millaisia konkreettisia muutoksia potilaiden arkeen on odotettavissa? Peter Nymanin vieraina Terveysradion studiossa ovat Findatan johtaja Johanna Seppänen, Kaiku Healthin toimitusjohtaja Lauri Sippola sekä Rochen lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi.

Moni sairastaa tietämättään sydämen vajaatoimintaa

Julkaistu 13.12.2019

Noin yhdellä sadasta suomalaisesta on sydämen vajaatoiminta. Kyseessä on tila, jossa sydän ei kykene pumppaamaan verta riittävän tehokkaasti. Vajaatoiminta kehittyy, kun erilaiset sairaudet heikentävät sydänlihasta ja sen supistumiskykyä. Noin 90 prosentissa tapauksista taustalla todetaan olevan sepelvaltimotauti, kohonnut verenpaine tai läppävika. Mitkä ovat ne hälytysmerkit, joihin pitäisi viimeistään reagoida? Mikä on sydämen vajaatoiminnan ennuste ja mitä odotetaan tulevaisuudessa? Entä mikä on potilaan oma rooli sairauden seurannassa? Jaksossa sairauden hoitomuotoja avaa kardiologian erikoislääkäri Juuso Blomster. Lisäksi vieraina ovat Espoon sydänyhdistyksen toiminnanjohtaja Annukka Siro sekä Vesa Kurikka, joka sairastaa sydämen vajaatoimintaa. Vesalla todettiin sydänlihasrappeuma hänen ollessaan vain 43-vuotias.

Mikä on biopankkien rooli uusien hoitomuotojen kehityksessä?

Julkaistu 31.10.2019

Biopankit kokoavat tietoja ja näytteitä suostumuksen antaneilta henkilöiltä lääketieteellistä tutkimusta varten. Miten biopankeista saataisiin irti mahdollisimman suuri hyöty? Kenellä on pääsy biopankkinäytteisiin? Onko yhteistyö biopankkien kanssa lääkeyhtiölle vain takaovi potilastietoihin? Peter Nymanin vieraina ovat Suomen biopankkien osuuskunta FINBB:n toimitusjohtaja Marco Hautalahti, Auria Biopankin johtaja Lila Kallio sekä Rochen lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi. Suomen Biopankkien sivuilta löydät lisätietoja biopankkitutkimukseen osallistumisesta.

Millaista on arki alkavan Alzheimerin taudin kanssa?

Julkaistu 27.9.2019

On arvioitu, että noin puolet Alzheimerin tautiin sairastuneista eivät saa diagnoosia, koska eivät osaa hakeutua tutkimuksiin tai oireita ei tunnisteta. Miten alkava muistisairaus voitaisiin diagnosoida varhaisemmassa vaiheessa? Entä voiko taudin etenemiseen vaikuttaa? Peter Nymanin luotsaaman podcastin vieraina ovat Muistiliiton toiminnanjohtaja Katariina Suomu sekä Maire Virkki, joka sairastaa alkavaa Alzheimeria. Ajankohtaista tutkimusta jaksossa valottaa geriatrian professori Miia Kivipelto.

Onko lääkehoito yhdenvertaista?

Julkaistu 27.8.2019

Miten varmistetaan se, että kaikki suomalaiset saavat tasa-arvoista ja parasta mahdollista hoitoa? Onko ongelmallista, että uusia lääkkeitä ei oteta kaikkialla käyttöön yhtä nopeasti? Miten tasapainotetaan potilaan etu ja hoidon tasa-arvoisuus maailmassa, jossa lääkehoito on mahdollista räätälöidä hyvinkin yksilöllisesti? Näitä teemoja pohtivat Kelan ylijohtaja Elli Aaltonen, FIMEA:n ylijohtaja Eija Pelkonen ja Rochen lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi yhdessä juontaja Peter Nymanin kanssa.

Levinnyt rintasyöpä

Julkaistu 12.7.2019

Peter Nymanin juontamassa podcastissa kysytään, mikä on seuraava askel rintasyövän hoidossa. Vieraina ovat psykiatrinen erikoissairaanhoitaja Eeva Nopsanen sekä kotiäiti Piia, joka sairastaa levinnyttä rintasyöpää. Lisäksi pohditaan muun muassa rintasyövän sosiaalisia ulottuvuuksia. Alan tutkimukseen perehdytään Rochen lääketieteellisen johtajan Anssi Linnankiven johdolla.

Takaisin podcastien listaan