Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


DigiErkon iltakoulu

Valtakunnallisen DigiErko-hankkeen podcastissa, DigiErkon iltakoulussa, paneudutaan ajankohtaisiin ja kiinnostaviin digiaiheisiin pedagogisesta näkökulmasta ilman turhaa jargonia ja kuivia monologeja. Keskustelemme asiantuntijavieraidemme kanssa vaihtuvin teemoin digistä – ja välillä myös digin vierestä – asiallisen rennolla otteella. Podcast tarjoaa (digitaalisia) vipuvarsia opetustyön tueksi sekä inspiraatiota ja ahaa-elämyksiä aivonystyröille – digitietouden kasvattamisesta puhumattakaan! Jokaisen iltakoulun jälkeen pääsi digittää (toivottavasti) muutaman tavun verran enemmän.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 5 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 11.11.2020.

#5 TVT-taidot opetuksessa ja oppimisessa

Julkaistu 25.1.2021

DigiErkon iltakoulussa keskustellaan tällä kertaa tieto- ja viestintäteknologiataidoista – eli tuttavallisemmin TVT-taidoista – yhdessä Itä-Suomen yliopiston professorin Teemu Valtosen kanssa. Valtonen on työskennellyt TVT:n opetuskäytön parissa parikymmentä vuotta ja myös tutkinut aihetta laajasti. Vieraaksemme mikrofonin taakse olemme siis saaneet varsinaisen TVT-asiantuntijan. Minkälaisia opettajien ja oppilaiden TVT-taitoihin liittyviä haasteita suomalaisissa oppilaitoksissa esiintyy ja mihin pitäisi Valtosen mielestä erityisesti kiinnittää huomiota? Entä minkälaisia TVT-taitoja opettajat nykyään tarvitsevat? Millaisilla menetelmillä TVT-taitoja voisi esimerkiksi opettaa? Entä minkä (elokuvamaailmasta tutun) voimalauseen professori Valtonen lähettää podcastin lopussa tsempiksi Suomen opettajille? Kaikki tämä (ja paljon muuta TVT-taitoihin liittyen) selviää tässä vuoden ensimmäisessä iltakoulussa!

#4 Etätapahtumat

Julkaistu 18.12.2020

Etätapahtumat ovat kuluneen vuoden aikana kasvattaneet suosiotaan maassamme vallinneiden poikkeusolojen myötä, ja monet ovat ehkä saattaneet huomata, että verkkotapahtuman tai -palaverin järjestäminen ei olekaan itseasiassa hirvittävän mutkikasta. Hyvän ja etenkin osallistujien mielestä onnistuneen etätapahtuman toteuttaminen on kuitenkin jo toinen juttu. Tämänkertaisessa iltakoulussamme keskustelemme etätapahtumista ja niihin liittyvistä hyvistä käytänteistä yhdessä Innokas-verkoston projektisuunnittelija Laura Salon (Helsingin yliopisto) kanssa, jolla on paljon käytännön kokemusta ja asiantuntemusta erilaisten digitapahtumien toteuttamisesta. Luvassa hyviä vinkkejä ja kiinnostavaa keskustelua aiheesta, joka on erittäin ajankohtainen meille kaikille!

Jaksoon liittyvät linkit ja vinkit:

Innokas-verkosto: https://www.innokas.fi/

#3 Mediakasvatus, tubettaminen & videoiden käyttö opetuksessa

Julkaistu 16.12.2020

DigiErkon iltakoulussa sukelletaan tällä kertaa mediakasvatuksen, tubekulttuuriin ja videoiden maailmaan yhdessä DigiErkon projektitutkija Reetan, KAVIn erityisasiantuntija Lauri Palsan sekä ”tubeopenakin” tunnetun mediakasvattaja Mervi Maatelan kanssa. Varaa muistiinpanovälineet kätesi ulottuville; tämän sisältörikas jakso nimittäin pitää sisällään monia käytännöllisiä (video)vinkkejä, inspiroivia ideoita sekä ajankohtaista ja yleishyödyllistä tietoa mediakasvatukseen liittyen!

Jaksoon liittyvät linkit ja vinkit: 

Mervin videovinkit -tubekanava: https://www.youtube.com/channel/UCy5mIfIJLL44gJo8U_7esdQ
KAVI: https://kavi.fi/
Mediataitoviikko: www.mediataitoviikko.fi
Mediataitokoulu: www.mediataitokoulu.fi
Uudet lukutaidot -kehittämisohjelma: www.uudetlukutaidot.fi

#2 Oppimisanalytiikka ja arviointi

Julkaistu 27.11.2020

Mitä on oppimisanalytiikka? Kuinka opiskelusta kertynyttä dataa voidaan hyödyntää oppilaiden arvioinnissa? Voivatko analytiikkatyökalut keventää opettajien työtaakkaa? Entä mitä hyötyä analytiikan seurannasta on itse oppilaille? Mitkä ovat oppimisanalytiikan sudenkuopat? Kuka tai mikä on ViLLE? Digimentorimme Jukka Lehtoranta pääsi jututtamaan kolmea oppimisanalytiikan ja digitaalisen oppimisen rautaista asiantuntijaa. Tässä oppimisanalytiikkaa ja arviointia käsittelevässä iltakoulussa vierailevina tähtinä ovat Turun yliopistosta yliopisto-opettajat Jussi-Pekka Järvinen ja Aleksi Lahti, jotka ovat olleet mukana rakentamassa ja ohjaamassa myös DigiErko-koulutusta. Linjoille saimme myös Eduten Oy:stä  Einari Kurvisen, joka väittelee pian oppimisanalytiikkaan liittyvistä teemoista. Kurvinen on ollut mukana myös ViLLE-oppimisympäristön kehitystyössä.

#1 Arvioinnin visualisointi ja digitalisointi

Julkaistu 11.11.2020

Mitä hyötyä arvioinnin visualisoinnista on oppilaalle ja opettajalle? Entä mitä tällä käytännössä tarkoitetaan? Kuinka oppiminen tehdään näkyväksi? Mitä ovat summatiivinen arvointi ja formatiivinen arviointi? DigiErkon ihka ensimmäisessä iltakoulussa paneudutaan arvioinnin visualisointiin ja digitalisointiin digimentori Jukka Lehtorannan kanssa. Vieraiksi studioon aiheista keskustelemaan ovat Jukan kanssa saapuneet arvioinnin visualisointiin erikoistuneen Qridi oy:n Markus Packalen ja Henri Karjalainen.

Jaksoon liittyvät linkit ja vinkit:
Qridi Oy: https://qridi.fi/
Qridin Twitter: https://twitter.com/qridicom
Qridin Facebook: https://www.facebook.com/qridi/
Qridin LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/qridi/


Takaisin podcastien listaan