Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Faktanvartija

Podcast by Tilastokeskus

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 7 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 16.7.2018.

Tieliikenteen päästöt alas – mitkä ovat keinot?

Julkaistu 22.6.2022

Liikenne sähköistyy, mutta onko tahti riittävä, kun kansalliset ja globaalit päästötavoitteet painavat päälle? Sähköautoille on paljon kysyntää, mutta tarjonta sakkaa, kun tuotantoketjut ovat tukossa. Kääntävätkö autojen nousevat hinnat myönteisen kehityksen? Hiipuuko sähköautohuuma, jos fossiilisten polttoaineiden hinnat lähtevät laskuun? Näitä kysymyksiä pohditaan Faktanvartijan uudessa jaksossa, jossa vieraana ovat Tilastokeskuksen liikennetilastojen asiantuntijat Matti Kokkonen ja Sami Lahtinen. Fossiilittoman liikenteen tiekartassa linjataan, että Suomessa tulisi olla jopa 700 000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Tällä hetkellä tavoitteesta ollaan vielä kaukana. Ovatko kunnianhimoiset päästötavoitteet realistisia maassa, jonka kolmen miljoonan auton kanta koostuu lähinnä vanhoista bensa- ja dieselautoista? Pitäisikö tavoitteita kohti kulkea jollain muulla tavalla kuin autokantaa uudistamalla? Jaksossa puhuttaa myös auton omistamisen kulttuuri. Suomessa auto on hankittu tyypillisesti omaksi, vaikka henkilöautot seisovat keskimäärin yli 90 prosenttia vuodesta paikallaan ja käyttämättöminä. Onko liikkumisen vapautta korostava ajattelutapa enää kestävä? Pitäisikö yksityisautoilua normalisoivaa julkista puhetta ja asenneilmapiiriä alkaa muuttaa järjestelmällisesti kriittisemmäksi? Ohjelmaa juontaa Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Pasi Piela.

Faktanvartija: Vuokramarkkinat murroksessa

Julkaistu 6.5.2022

Vuokramarkkinoilla myllertää, kun asuntojen sijaan kilpailua käydään vuokralaisista. Vuokrien nousu on hyytynyt ja asuntojen markkinointiajat pidentyneet. Yhä useampi asunto on tyhjillään. Onko vuokra-asuntojen ylitarjonta pysyvä tila vai ohimenevä vaihe? Tätä kysymystä pohditaan Faktanvartija-podcastin uudessa jaksossa. Vieraana jaksossa on Tilastokeskuksen vuokratilastojen asiantuntija Martti Korhonen. Jaksossa puhuttavat myös asumisen tuet ja asuntorakentamisen trendit. Miten asumistuki vaikuttaa vuokramarkkinoiden dynamiikkaan? Entä miten rakentamisen yksiöbuumi sopii yhteen etätyöbuumin kanssa? Ohjelmaa juontaa Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Pasi Piela

Faktanvartija: Totuus tuloeroista

Julkaistu 22.3.2022

Tuloerot puhuttavat ja jakavat kansaa – ainakin sosiaalisessa mediassa ja netin keskustelupalstoilla, joissa ei tahdota päästä yksimielisyyteen siitä, ovatko erot kasvussa vai laskussa. Kestääkö kiivaana kuohuva tulo- ja varallisuuserokeskustelu kriittistä tarkastelua? Ovatko suomalaisten tuloerot oikeasti suuria vai pieniä? Miten erojen kehitystä tulisi mitata? Suomalaisten varallisuudesta puhuttaessa tavataan muistuttaa, että olemme eteläeurooppalaisiakin köyhempiä. Mitä tästä pitäisi ajatella? Entäpä sitten Suomen sisäiset varallisuuserot? Räjähtävätkö alueelliset erot, kun syrjäseudun omakotitalot menettävät arvonsa? Näitä kysymyksiä pohditaan Tilastokeskuksen Faktanvartija-podcastin uusimmassa jaksossa. Aiheesta ovat keskustelemassa Tilastokeskuksen asiantuntijat Pekka Ruotsalainen ja Tara Junes. Ohjelmaa juontaa Pasi Piela.

Faktanvartija: Rikollisuus

Julkaistu 2.3.2022

Rikollisuus herättää keskustelua ja tunteita, mutta miltä ilmiö näyttää, kun sitä katsoo puhtaasti numerojen valossa? Tämän kysymyksen ympärille rakentuu Faktanvartija-podcastin toinen jakso. Asiantuntijavieraana jaksossa on Tilastokeskuksen rikostilastojen asiantuntija Kimmo Haapakangas. Kun nuorisojoukko syyllistyy väkivaltarikokseen, koko Suomi järkyttyy, ja eduskuntaa myöten aletaan keskustella katujen turvallisuudesta. Nettifoorumien keskustelussa pääosan saavat ulkomaalaistaustaiset ja heidän rikoksensa. Onko Suomi luisumassa entistä turvattomammaksi yhteiskunnaksi? Entä mikä on lopullinen totuus ulkomaalaistaustaisten rikollisuudesta? Jaksossa puhuttavat myös seksuaalirikosten esitutkinta-ajat ja koronapandemian rikollisuuteen tuomat muutokset.

Faktanvartija: Vaalit ja demokratia

Julkaistu 19.1.2022

Vaalien sanotaan olevan demokratian kulmakivi, mutta kestääkö väite enää kriittistä tarkastelua? Äänestysprosentit laskevat, ja äänestäminen eriytyy. Ovatko vaalit enää toimiva konsepti, kun jopa puolet kansasta jättää käyttämättä perustuslaillista oikeuttaan äänestää? Tätä aihetta pohditaan Tilastokeskuksen Faktanvartija-podcastin ensimmäisessä jaksossa. Vieraana on Tilastokeskuksen vaaliasiantuntija Sami Fredriksson. Faktanvartija on podcast, joka tarttuu rohkeasti ja kriittisellä otteella julkisessa keskustelussa näkyviin aiheisiin. Podcast antaa kunnian faktoille ja luo pohjaa tietoon perustuvalle mielipiteen muodostukselle. Juontajana sarjassa on Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Pasi Piela.

Tiedosta tulevaisuus -podcast

Julkaistu 19.10.2020

Tietoa on nyky-yhteiskunnassa entistä enemmän ja helpommin tarjolla, ja siksi luotettavan ja laadukkaan tiedon tunnistaminen on yhä tärkeämpää. Miten me tilastontuottajat pystymme tarjoamaan tiedon käyttäjille laadukasta tietoa, joka erottuu tiedontarjonnan hälystä? Miten tilastotieto saadaan kaikkien ulottuville niin, että se on mahdollisimman ymmärrettävää? Tilastokeskuksen Tiedosta tulevaisuus -podcasteissa puhutaan muun muassa tilastotiedon merkityksestä, tilastojen lukutaidosta, hyvistä tiedonlähteistä ja tiedon visualisoinnista. Haastateltavina ovat tietoasiantuntija Katriina Tiainen, tietopalvelusuunnittelija Kim Huuhko ja tutkimuspäällikkö Jukka Hoffrén Tilastokeskuksesta. Haastattelijana toimii Tero Kekki.

Totuuden ammattilaiset: Marjo Bruun

Julkaistu 16.7.2018

Totuuden ammattilaiset: Marjo Bruun by Tilastokeskus

Takaisin podcastien listaan