Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Faktanvartija

Podcast by Tilastokeskus

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 13 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 16.7.2018.

Tekoäly, tilastot ja tulevaisuus

Julkaistu 4.7.2023

Tekoäly on nyt kuuminta hottia, ja siitä toivotaan ratkaisijaa alan kuin alan haasteisiin. Mistä tekoälyhypetys oikein kumpuaa? Onko aiheen ympärillä oikeasti tapahtunut jotain mullistavaa, vai ovatko asialla vain aiempaa taitavammat markkinamiehet? Faktanvartija ottaa erikoisjaksossa käsittelyynsä paitsi tekoälyn myös tekoälykeskustelun. Mistä oikein puhumme, kun puhumme tekoälystä? Ymmärrämmekö itsekään, mistä puhumme? Klassiseen tapaan tarkastelussa ovat myös tekoälyn uhkat. Luoko tekoäly polarisaatiota ja vastakkainasettelua? Miten käy yksilön valinnanvapauden? Ottavatko koneet vallan? Missä määrin uskallamme ottaa tekoälyn tilastotuotannon apuvälineeksi? Kuinka varmistamme, että tekoäly käsittelee aineistoja objektiivisesti ja puolueettomasti? Aiheesta ovat keskustelemassa tekoälyyn laajasti perehtyneet Tilastokeskuksen kehittämispäälliköt Riitta Piela ja Markku Huttunen. Ohjelmaa juontaa Pasi Piela.

Velkavaalien jälkeen

Julkaistu 25.5.2023

Julkinen velka oli eduskuntavaalien keskeisin teema, mutta puhuttiinko velasta kestävin argumentein? Mikä on totuus Suomen velkaantumisesta? Olemmeko aidosti Kreikan tiellä? Ketä väitetystä velkapommista tulisi syyttää? Jääkö velka tulevien sukupolvien maksettavaksi, kuten vaalien alla oli suosittua väittää? Tarvitseeko velkaa edes maksaa koskaan takaisin? Faktanvartija ottaa käsittelyynsä ajankohtaisen ja myös hallitusneuvotteluja linjaavan aiheen: julkisen talouden. Miten julkisen talouden velasta pitäisi puhua ja miten sen määrää tulisi mitata? Entäpä sitten julkiset menot? Voiko Suomen menoja verrata suoraan muiden maiden menoihin? Asiantuntijavieraina jaksossa ovat Tilastokeskuksen julkisen talouden ja sektoritilinpidon yliaktuaarit Ohto Soininvaara ja Jukka Pyylampi.

Kuolleisuuden karu kehitys

Julkaistu 21.4.2023

Suomessa kuoli viime vuonna enemmän ihmisiä kuin kertaakaan aiemmin sotavuosien jälkeen. Kuinka dramaattisesta asiasta kuolleiden määrän kasvussa on lopulta kysymys? Taantuiko Suomi hetkessä vuosikymmenten takaiseen aikaan? Millaisia johtopäätöksiä kuolleiden määrän kasvusta voi kestävästi tehdä? Mitä pitäisi ajatella eri maiden välisistä ylikuolleisuusvertailuista? Osuivatko eri asiantuntijoiden esittämät kuolleisuuslaskelmat oikeaan? Faktavartija-podcastissa syvennytään kuolleisuuden mittaamiseen ja suhteutetaan vuoden 2022 kuolleisuuslukuja historialliseen kehitykseen. Vieraana jaksossa on Tilastokeskuksen ilmiöasiantuntija, väestötilastojen yliaktuaari Markus Rapo. Ohjelmaa juontaa Pasi Piela.

Faktanvartija: Osaajapulan anatomia

Julkaistu 21.12.2022

Osaajapula riivaa, vaikka työvoimatoimistot pursuavat työnhakijoita. Miten yhtälö on mahdollinen? Miksi avoimia työpaikkoja ei täytetä työhaluisilla työttömillä? Onko osaajapulassa kyse enemmän työnantajien ylimitoitetuista vaatimusta kuin suomalaisten työnhakijoiden puutteellisesta osaamisesta? Mitä työvoimapulasta jää jäljelle, kun tarjontapuolelta siivotaan esimerkiksi lyhyet sijaisuudet ja vuokratyö? Faktanvartijassa tehdään selkoa yrityksiä ja kansantaloutta väitetysti koettelevasta osaajapulasta. Millaisin keinoin haaste voidaan ratkaista? Missä määrin työperäisestä maahanmuutosta on apua? Vievätkö maahanmuuttajat suomalaisten työpaikat? Vieraina podcastissa ovat Tilastokeskuksen yliaktuaari Tarja Baumgartner ja työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Liisa Larja. Ohjelmaa juontaa Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Pasi Piela.

Faktanvartija: Totuus työllisyysluvuista

Julkaistu 14.11.2022

Suomen työllisyysaste on parempi kuin aikoihin, mutta kaikki eivät ole tyytyväisiä. Kasvanut työllisyys on kaivanut kriitikot koloistaan, ja sosiaalisen median seinille ovat nousseet työllisyyden mittaamisen väitetyt epäkohdat. Perustuvatko ennätystasoa hipovat työllisyysluvut suureen huijaukseen? Onko tilasto oikeasti täynnä vain tunnin viikossa työskenteleviä valetyöllisiä? Työllisyysaste on väestön työllisyysosuutta kuvaava virallinen ja tunnettu indikaattori, joka näyttää menevän tunteisiin aina silloin, kun sen tulokset eivät sovi omiin poliittisiin motiiveihin tai vastaa arkikokemuksia. Mitä työllisyysaste oikeastaan mittaa ja miten mittaustuloksiin pitäisi suhtautua? Mitä työvoimatutkimuksen uudistuksessa lopulta tapahtui? Suomalainen työelämäpuhe on ankeaa, sillä pääosan keskusteluissa saavat vastentahtoiset osa-aikaisuudet, nollatuntisopimukset ja muut epätyypilliset työsuhteet. Onko suomalainen työllisyys rakenteellisesti huonompaa kuin muissa Pohjoismaissa? Onko työelämään liittyvä epävarmuus aidosti kasvanut? Faktanvartijan vieraina ovat Tilastokeskuksen työvoimatilastojen asiantuntijat Anna Pärnänen ja Pertti Taskinen.

Faktanvartija: Inflaatio kurittaa, mutta ketä ja miten?

Julkaistu 23.9.2022

Ruoka kallistuu, energia kallistuu, kaikki kallistuu, ja kuluttajan ostovoima romahtaa, kun ansiotaso nousee selvästi hintoja hitaammin. Kuinka kauan hintojen nousu voi vielä jatkua? Ketä kehitys kurittaa ja kuka pääsee vähemmällä? Kenen laariin hintojen nousu sataa? Tällä kertaa Faktanvartijassa tehdään selkoa kuluttajahintojen vuosimuutoksesta eli inflaatiosta. Mitä käsite on syönyt? Miten inflaatiota oikein mitataan? Riittääkö yksi inflaatioluku, vai pitäisikö eri alueille ja kuluttajaryhmille laskea omia lukuja? Entä mikä on totuus taksiuudistuksen hintavaikutuksista? Miksi reseptilääkkeiden hinnoissa näkyy muutoksia, vaikka kuluttajalle lääkkeet tuntuvat maksavan aina saman verran? Vieraana jaksossa on Tilastokeskuksen hinta-asiantuntija, yliaktuaari Kristiina Nieminen. Ohjelmaa juontaa kehittämispäällikkö Pasi Piela

Tieliikenteen päästöt alas – mitkä ovat keinot?

Julkaistu 22.6.2022

Liikenne sähköistyy, mutta onko tahti riittävä, kun kansalliset ja globaalit päästötavoitteet painavat päälle? Sähköautoille on paljon kysyntää, mutta tarjonta sakkaa, kun tuotantoketjut ovat tukossa. Kääntävätkö autojen nousevat hinnat myönteisen kehityksen? Hiipuuko sähköautohuuma, jos fossiilisten polttoaineiden hinnat lähtevät laskuun? Näitä kysymyksiä pohditaan Faktanvartijan uudessa jaksossa, jossa vieraana ovat Tilastokeskuksen liikennetilastojen asiantuntijat Matti Kokkonen ja Sami Lahtinen. Fossiilittoman liikenteen tiekartassa linjataan, että Suomessa tulisi olla jopa 700 000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Tällä hetkellä tavoitteesta ollaan vielä kaukana. Ovatko kunnianhimoiset päästötavoitteet realistisia maassa, jonka kolmen miljoonan auton kanta koostuu lähinnä vanhoista bensa- ja dieselautoista? Pitäisikö tavoitteita kohti kulkea jollain muulla tavalla kuin autokantaa uudistamalla? Jaksossa puhuttaa myös auton omistamisen kulttuuri. Suomessa auto on hankittu tyypillisesti omaksi, vaikka henkilöautot seisovat keskimäärin yli 90 prosenttia vuodesta paikallaan ja käyttämättöminä. Onko liikkumisen vapautta korostava ajattelutapa enää kestävä? Pitäisikö yksityisautoilua normalisoivaa julkista puhetta ja asenneilmapiiriä alkaa muuttaa järjestelmällisesti kriittisemmäksi? Ohjelmaa juontaa Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Pasi Piela.

Faktanvartija: Vuokramarkkinat murroksessa

Julkaistu 6.5.2022

Vuokramarkkinoilla myllertää, kun asuntojen sijaan kilpailua käydään vuokralaisista. Vuokrien nousu on hyytynyt ja asuntojen markkinointiajat pidentyneet. Yhä useampi asunto on tyhjillään. Onko vuokra-asuntojen ylitarjonta pysyvä tila vai ohimenevä vaihe? Tätä kysymystä pohditaan Faktanvartija-podcastin uudessa jaksossa. Vieraana jaksossa on Tilastokeskuksen vuokratilastojen asiantuntija Martti Korhonen. Jaksossa puhuttavat myös asumisen tuet ja asuntorakentamisen trendit. Miten asumistuki vaikuttaa vuokramarkkinoiden dynamiikkaan? Entä miten rakentamisen yksiöbuumi sopii yhteen etätyöbuumin kanssa? Ohjelmaa juontaa Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Pasi Piela

Faktanvartija: Totuus tuloeroista

Julkaistu 22.3.2022

Tuloerot puhuttavat ja jakavat kansaa – ainakin sosiaalisessa mediassa ja netin keskustelupalstoilla, joissa ei tahdota päästä yksimielisyyteen siitä, ovatko erot kasvussa vai laskussa. Kestääkö kiivaana kuohuva tulo- ja varallisuuserokeskustelu kriittistä tarkastelua? Ovatko suomalaisten tuloerot oikeasti suuria vai pieniä? Miten erojen kehitystä tulisi mitata? Suomalaisten varallisuudesta puhuttaessa tavataan muistuttaa, että olemme eteläeurooppalaisiakin köyhempiä. Mitä tästä pitäisi ajatella? Entäpä sitten Suomen sisäiset varallisuuserot? Räjähtävätkö alueelliset erot, kun syrjäseudun omakotitalot menettävät arvonsa? Näitä kysymyksiä pohditaan Tilastokeskuksen Faktanvartija-podcastin uusimmassa jaksossa. Aiheesta ovat keskustelemassa Tilastokeskuksen asiantuntijat Pekka Ruotsalainen ja Tara Junes. Ohjelmaa juontaa Pasi Piela.

Faktanvartija: Rikollisuus

Julkaistu 2.3.2022

Rikollisuus herättää keskustelua ja tunteita, mutta miltä ilmiö näyttää, kun sitä katsoo puhtaasti numerojen valossa? Tämän kysymyksen ympärille rakentuu Faktanvartija-podcastin toinen jakso. Asiantuntijavieraana jaksossa on Tilastokeskuksen rikostilastojen asiantuntija Kimmo Haapakangas. Kun nuorisojoukko syyllistyy väkivaltarikokseen, koko Suomi järkyttyy, ja eduskuntaa myöten aletaan keskustella katujen turvallisuudesta. Nettifoorumien keskustelussa pääosan saavat ulkomaalaistaustaiset ja heidän rikoksensa. Onko Suomi luisumassa entistä turvattomammaksi yhteiskunnaksi? Entä mikä on lopullinen totuus ulkomaalaistaustaisten rikollisuudesta? Jaksossa puhuttavat myös seksuaalirikosten esitutkinta-ajat ja koronapandemian rikollisuuteen tuomat muutokset.

Faktanvartija: Vaalit ja demokratia

Julkaistu 19.1.2022

Vaalien sanotaan olevan demokratian kulmakivi, mutta kestääkö väite enää kriittistä tarkastelua? Äänestysprosentit laskevat, ja äänestäminen eriytyy. Ovatko vaalit enää toimiva konsepti, kun jopa puolet kansasta jättää käyttämättä perustuslaillista oikeuttaan äänestää? Tätä aihetta pohditaan Tilastokeskuksen Faktanvartija-podcastin ensimmäisessä jaksossa. Vieraana on Tilastokeskuksen vaaliasiantuntija Sami Fredriksson. Faktanvartija on podcast, joka tarttuu rohkeasti ja kriittisellä otteella julkisessa keskustelussa näkyviin aiheisiin. Podcast antaa kunnian faktoille ja luo pohjaa tietoon perustuvalle mielipiteen muodostukselle. Juontajana sarjassa on Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Pasi Piela.

Tiedosta tulevaisuus -podcast

Julkaistu 19.10.2020

Tietoa on nyky-yhteiskunnassa entistä enemmän ja helpommin tarjolla, ja siksi luotettavan ja laadukkaan tiedon tunnistaminen on yhä tärkeämpää. Miten me tilastontuottajat pystymme tarjoamaan tiedon käyttäjille laadukasta tietoa, joka erottuu tiedontarjonnan hälystä? Miten tilastotieto saadaan kaikkien ulottuville niin, että se on mahdollisimman ymmärrettävää? Tilastokeskuksen Tiedosta tulevaisuus -podcasteissa puhutaan muun muassa tilastotiedon merkityksestä, tilastojen lukutaidosta, hyvistä tiedonlähteistä ja tiedon visualisoinnista. Haastateltavina ovat tietoasiantuntija Katriina Tiainen, tietopalvelusuunnittelija Kim Huuhko ja tutkimuspäällikkö Jukka Hoffrén Tilastokeskuksesta. Haastattelijana toimii Tero Kekki.

Totuuden ammattilaiset: Marjo Bruun

Julkaistu 16.7.2018

Totuuden ammattilaiset: Marjo Bruun by Tilastokeskus

Takaisin podcastien listaan