Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Peter & Peter

Intohimoisesti historiaa harrastavat serkukset Peter Wancke (kuvassa oikealla) ja Peter Nyman (kuvassa vasemmalla) tuovat vuoronperään pöytään aiheen, jota ruoditaan faktojen ja tarinoiden kautta henkilökohtaisella tyylillä.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 14 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 6.3.2024.

Haiti – orjakapina synnytti itsenäisen valtion

Julkaistu 13.10.2024

Hispaniolan saaren länsiosa Saint-Domingue Karibianmerellä oli 1700-luvulla Ranskan siirtomaa ja oikea rahasampo. Siellä tuotettiin noin puolet Euroopassa kulutetusta kahvista ja sokerista. Mutta plantaaseilla luodut rikkaudet revittiin mustien orjien selkänahasta. Näiden orjien osuus siirtomaan väestöstä oli yli 90 prosenttia. Vuonna 1791 orjat olivat saaneet tarpeekseen. Siitä seurasi verinen kapina, joka lopulta synnytti Haitin tasavallan. Se oli ensimmäinen ja ainoa kerta maailmanhistoriassa kun orjakapinan tuloksena oli itsenäinen valtio.

Kerettiläiset kataarit ja albigenssiristiretki

Julkaistu 29.9.2024

Keitä olivat kataarit eli albigenssit? Katolinen kirkko piti kataareita kerettiläisinä ja halusi palauttaa heidät oikean uskon piiriin keinolla millä hyvänsä. Siitä syntyi verinen sota, joka kesti kaksikymmentä vuotta ja jätti kataarien alueen totaalisesti hävitetyksi.

Kuningas Arthur – totta vai tarua?

Julkaistu 15.9.2024

Tarinoiden mukaan kuningas Arthur puolusti brittejä Pohjanmeren yli tulleita germaaniheimoja vastaan Rooman vallan luhistuttua Britanniassa 400-luvulla. Nämä tarinat kehittyivät vuosisatojen ajan ja niihin liitettiin myös ritariromantiikkaa ja laajempi henkilögalleria. Ensimmäiset kirjalliset maininnat Arthurista saattavat ulottua noin vuoteen 600. Ei ole kuitenkaan varmuutta siitä, kehen niissä viitataan. Oliko Arthur kuningas vai sotapäällikkö, oliko hänen nimensä oikeasti Arthur ja oliko häntä koskaan edes ollut? Miltä Britannia ylipäänsä näytti Rooman vallan jälkeen?

Rasputin ja Aleksandra

Julkaistu 1.9.2024

Kuka oikein oli myyttinen Rasputin, köyhä talonpoika, josta tuli Venäjän imperiumin vaikutusvaltaisin henkilö ennen kuin imperiumi väistämättömästi luhistui kuin korttipakka? Tsaari Nikolai II:n puoliso Aleksandra uskoi niin vahvasti Rasputinin parantaviin voimiin, joilla auttaa verenvuototaudista kärsivää kruununperijä Alekseitä, että Rasputin pääsi hovissa asemaan, josta aateliset vain uneksivat.

Habsburgien valta ulottui kaikille mantereille

Julkaistu 18.8.2024

Alkujaan Sveitsistä lähtenyt mutta Itävaltaan siirtynyt Habsburgien dynastia johti suurimmillaan jättimäistä, valtamerien taakse ulottuvaa valtakuntaa. Siitä sanottiin, että se on imperiumi, jonka yllä aurinko ei koskaan laske. Kun muut laajensivat valtakuntiaan sotimalla, Habsburgit tekivät sen naimakaupoilla. Avioliittojen yksi seuraus oli sukurutsa, joka teki hallitsijoista ja dynastian muista jäsenistä vakavasti sairaita, yhtenä tunnusmerkkinä ns. Habsburgin leuka. Monta kertaa muotoaan muuttanut valtakunta hajosi ensimmäisen maailmansodan myllerryksiin, mutta ehti ennen sitä kokea Wienistä säteilleen kultakauden.

Brittien katastrofaalinen pako Kabulista 1842

Julkaistu 30.6.2024

Ensimmäisessä afgaanisodassa 1838–1842 britit valtasivat osan nykyistä Afganistania estääkseen Venäjän etenemisen brittien valtapiiriin. Kun kuitenkin brittien ja intialaisten yli 16 000 -päinen joukko perheineen joutui pakenemaan Afganistanin Kabulista tammikuussa 1842, alkoi matka joka oli täynnä kärsimystä ja kuolemaa. Se ei todellakaan ollut brittiläisen imperiumin ylpein hetki.

Kun englantilaisyhtiö valtasi Intian niemimaan

Julkaistu 16.6.2024

Historian kummallisuuksiin kuuluu kertomus köyhästä 1600-luvun Englannista saapuneesta pienestä yhtiöstä, joka lopulta yksityisarmeijallaan sekä hajoita ja hallitse -strategiallaan valloitti koko Intian niemimaan. Jättimäinen alue käsittää nykyään mm. valtiot Intia, Pakistan ja Bangladesh. East India Companyn eli Itä-Intian kauppakomppanian tarina kertoo menestyksestä, rohkeudesta, rikkauksista ja valloituksista, mutta myös romahduksista, tragedioista, skandaaleista ja häikäilemättömyydestä.

Fasismi vei yläluokkaiset sisarukset

Julkaistu 2.6.2024

Ensimmäisen maailmasodan jälkeen Italiassa syntyi totalitaristinen liike nimeltään fasismi. Sen innoittamia liikkeitä perustettiin monessa Euroopan maassa. Englannissa Mitfordit olivat 1920-luvun seuratuimpia aristokraatteja. Yksi perheen tyttäristä, Lontoon kauneimpiin naisiin lukeutunut Diana, päätyi naimisiin Englannin fasistiliikkeen johtajan Sir Oswald Mosleyn kanssa. Dianan pikkusisko Unity taas pääsi Hitlerin sisäpiiriin.

Ukraina – rajamaasta itsenäisyydestään taistelevaksi valtioksi

Julkaistu 19.5.2024

Ukrainan juuret juontavat syvälle viikinkiaikaiseen Kiovan Rusiin. Alueesta, jonka nimi tarkoittaa rajamaata, on taisteltu läpi vuosisatojen ja sitä mukaa myös sen tarkkoja rajoja on muokattu kaikista ilmansuunnista. Myös sen identiteetistä on taisteltu - ja taistellaan edelleen.

Baltian kohtalon vuodet 1917–1920, kaaoksen kautta itsenäistymiseen

Julkaistu 5.5.2024

Venäjän vallankumous 1917 tarjosi Baltian maille mahdollisuuden itsenäistymiseen. Se ei tullut helpolla, sillä alussa ensimmäinen maailmansota oli vielä käynnissä ja Baltiassa oli useita eri armeijaryhmiä ja jokaisella oli omat intressit.

Kun Eurooppa pelkäsi osmaaneja

Julkaistu 21.4.2024

Osmaanien jättimäinen imperiumi levittäytyi vuosisatojen varrella kolmelle mantereelle. Osmaanimuslimit ja Euroopan kristityt valtiot kilpailivat Välimeren herruudesta ja koko Euroopan kohtalosta – kunnes osmaanien uhka väistyi ja heistä tuli Euroopan sairas mies.

Carlo di Rudio

Julkaistu 7.4.2024

Kuka oli tämä aristokraatti, joka liittyi 16-vuotiaana vallankumouksellisiin Roomassa 1848, oli mukana Napoleon III:n salamurhahankkeessa ja taisteli Istuvaa Härkää vastaan?

Yhdysvallat – 13 siirtokunnasta imperiumiksi

Julkaistu 24.3.2024

Yhdysvaltojen kehitys supervallaksi on ollut huikea ja kiehtova mutta myös ristiriitainen. Maa, joka on aina vastustanut imperiumeja ja siirtomaavaltoja, kasvoi itse sellaiseksi vain vuosisadassa kutsumuskohtalon johdattelemana, valloittamalla, orjuuttamalla, ostamalla ja sopimuksia rikkomalla.

Krimin sota 1853–1856

Julkaistu 6.3.2024

Suurimpia siirtomaakauden sotia, jota käytiin myös Itämerellä, ”Se Oolannin sota oli kauhea”. Englanti ja Ranska pyrkivät säilyttämään vallan tasapainon estämällä Venäjän laajennemispyrkimykset. Jo 170 vuotta sitten Krimin niemimaa oli suurvaltapolitiikan näyttämö.

Takaisin podcastien listaan