Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Isälokero

Isälokero on podcast isistä ja isyydestä. Siinä ihmisiä lokeroimaan ja arvioimaan tottuneet opettajaisät Otto Kallioranta ja Antti Kanto lokeroivat isiä eri näkökulmista, mutta eivät säästele myöskään itseään; jokaisessa jaksossa kuullaan myös kriittinen itsearvio ja omien lasten tuomio. Kenen ei pitäisi alkaa isäksi ollenkaan? Millainen on riittävän hyvä isä, entä kiitettävä? Lähetä palautetta, kommentteja ja kysymyksiä osoitteeseen [email protected].

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 29 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 11.1.2019.

Mökkikuumetta

Julkaistu 26.5.2021

Isälokerossa haaveillaan omasta mökistä ja muistellaan mökkireissuja ja muitakin matkoja, joita on perheen kanssa tehty. Millainen on mökkikeisari, entä unelmien mökki? Mitä peräpohjalainen tarkoittaa sanoessaan "käy sie mökissä"?

Geeniperimää

Julkaistu 17.3.2021

Isälokeron maaliskuun jaksossa puhutaan siitä, millaisia piirteitä ja tapoja olemme oppineet vanhemmiltamme, mitä siirrämme lapsillemme ja mistä yritämme pyristellä irti.

Miten lapsen kanssa pysytään ystävinä läpi elämän?

Julkaistu 10.2.2021

Ystävänpäivä lähestyy. Isälokerossa pohditaan, miten lapsen kanssa säilytetään läheiset välit lapsuudesta aikuisuuteen. Yhteyden muodostaminen ja säilyttäminen ei ole aina helppoa.

10 vinkkiä lukuinnon lisäämiseksi

Julkaistu 5.1.2021

Lasten ja nuorten heikkenevä lukuinto herättää huolta. Suomalaisten lukutaito rapistuu, vaikka kykyä selvitä tekstien täyttämässä maailmassa pidetään entistä tärkeämpänä eloonjäämistaitona. Otto ja Antti kokosivat parhaat vinkit, joiden avulla lasten ja nuorten uinuva lukuinto herää varmasti.

Kuusivarkaissa

Julkaistu 22.12.2020

Isälokeron jouluextrassa käydään kuusivarkaissa ja puhutaan joulunvietosta.

Isälokeron saunavuoro

Julkaistu 1.12.2020

Isälokerossa puhutaan saunasta, saunomisen kulttuurista ja vertaillaan saunakokemuksia. Miksi saunassa avaudutaan? Tule saunomaan isälokeron kanssa!

11 hyvää syytä alkaa isäksi

Julkaistu 3.11.2020

Isänpäivän alla on hyvä kerrata, mikä vanhemmuudessa on parasta. Saa lillua lastenaltaassa, pelata kimbleä ja liikuttua lasten saavutuksista. Miten paljon iloa lapset elämään tuovat!

Sähköautoilua

Julkaistu 29.9.2020

Isälokero lähtee tien päälle testiautolla, uudenkarhealla Plug in hybridillä. Jaksossa ihmetellään auton monipuolisia hallintalaitteita, suunnitellaan auton ostamista ja hörpitään take away -kahvia.

Syksy on ihmeellinen

Julkaistu 10.9.2020

Isälokeron syksyn ensimmäisessä jaksossa puhutaan loman loppumisesta ja kaikesta siitä, mikä alkaa syksyn myötä. Joku unohtaa loman ensimmäisellä työviikolla, toinen roikkuu kesän rippeissä pitkälle marraskuuhun.

Loma!

Julkaistu 27.5.2020

Isälokero jää kesälomille kesälomajakson myötä. Viileässä kellaristudiossa jutellaan kouluunpaluusta ja opettajien lomafiiliksistä, muistellaan lapsuuden lomia sekä lokeroidaan lomanaloittajat.

Koronalokero - osa 2

Julkaistu 29.4.2020

Koronashokki on muuttunut korona-arjeksi, ja Isälokerokin on ehtinyt kokeilla monenlaisia selviytymiskeinoja poikkeusoloissa. Toisessa koronajaksossa puhutaan muun muassa ystävyyssuhteiden ylläpitämisestä, ruoanlaitosta ja lasten kanssa puljaamisesta.

Koronalokero

Julkaistu 24.3.2020

Korona perui kaiken ja tyhjensi myös Isälokeron kalenterit. Nauhoitussessio Kaapelitehtaalla vaihtui koronajakson nauhoituksiin kellarissa. Käsikirjoitus meni uusiksi. Jaksossa 18 puhutaan mistäpä muustakaan kuin koronaviruksesta ja sen vaikutuksesta elämään töissä ja kotona.

Digi ja some

Julkaistu 19.2.2020

Antti ja Otto ruotivat Isälokerossa somea ja digikasvatusta. Millainen tyyppi on Virkkuukoukku? Miksi Piilaakson pelisuunnittelijat kieltävät laitteet läheisiltään?

Lupaaminen

Julkaistu 29.1.2020

Uuden vuoden alussa Isälokerossa puhutaan lupaamisesta. Miksi kannattaa tehdä uudenvuodenlupauksia, vai kannattaako? Miksi ihmiset lupailevat kaikennäköistä sekä itselleen että muille? Lokeroihin ahdetaan vanhemmat, jotka kieltävät kaiken ja lupaavat mahdottomia.

Isälokeron joulu

Julkaistu 18.12.2019

Jokainen muistaa lapsuuden taianomaisen, myyttisen joulun. Milloin joulun lumous särkyi, ja onko se mahdollista saada takaisin? Isälokeron joulujaksossa muistellaan lapsuuden joulua ja pohditaan, mikä joulusta tekee joulun. Lopuksi lokeroidaan joulupukit.

Isänpäivä!

Julkaistu 6.11.2019

Isälokeron isänpäiväjaksossa puhutaan isänpäivän merkityksestä ja vietosta sekä isäpuheen merkityksestä. Millainen on paska isänpäivä, millainen unelmien isänpäivä?

Opettajuus

Julkaistu 16.10.2019

Isälokeron opettajaisät puhuvat ammatistaan, opettajuudesta. Millainen on paska ope, entä hyvä? Miksi omaa lasta ei olisi niin mukava opettaa.

Riitele mutta älä riitele

Julkaistu 25.9.2019

Miksi, miten ja mistä syistä ihmiset riitelevät? Millaisia riidankylväjiä olemme, ja kannattaako ylipäätään riidellä ollenkaan? Isälokerossa riidellään, kiistellään, nujakoidaan, tapellaan, nahistellaan ja järjestetään selkkaus.

Riittämättömyys ja itsensä kehittäminen

Julkaistu 21.8.2019

Isälokero palaa tauolta ja pohtii sitä, millaista jatkuvaa tavoitteiden asettelua, riittämättömyyden kokemista ja itsensä kehittämistä elämämme on. Aina joku jossain menestyy paremmin, näyttää paremmalta ja on läsnäolevampi vanhempi. Voisiko osaansa joskus vain tyytyä, vai onko aina pakko kehittyä?

Isä matkanjohtajana: Kulkuriveli vai Karavaanari?

Julkaistu 22.5.2019

Moni viihtyy reissussa ja tien päällä, mutta toisten olisi parempi pysyä kotona. Millaista lasten kanssa matkustaminen on ja miten matkoihin kannattaa valmistautua? Oppivatko matkailuautoon syntyneet lapset sitkeiksi reissaajiksi? Näitä pohditaan Isälokeron 10. jaksossa. Puhelinhaastattelussa SF Caravan Ry:n liittohallituksen varapuheenjohtaja Timo Tarvainen. Lähetä palautetta, kommentteja ja kysymyksiä osoitteeseen [email protected].

Moka on lahja

Julkaistu 8.5.2019

Isälokerossa keskustellaan mokista ja virheistä, joita kaikki tekevät - niin aikuiset kuin lapsetkin. Jokainen sählää ja hölmöilee omalla tavallaan, eikä elämän pikkumokiin kannattaisi suhtautua vakavasti. Mutta mikä on mokan ja virheen ero? Kannattaako virheisiin suhtautua yhtä kevyesti kuin arkipäivän pikkumokiin?

Ulkonäkö

Julkaistu 17.4.2019

Lyhyet jalat, pitkä selkä, iso pää ja kyömynenä. Omaa ulkonäköään pohtivat myös miehet, ja monilla on komplekseja kehonkuvaansa liittyen. Miten kasvattaa lapsensa rakastamaan itseään nykyisessä selfiekulttuurissa, jos itsekin toisinaan kipuilee omien ulkonäkökompleksiensa kanssa? Milloin isä näyttää nololta, milloin coolilta? Muun muassa näistä teemoista keskustellaan Isälokeron ulkonäköjaksossa.

Sottapytty vai siivousneurootikko?

Julkaistu 3.4.2019

Parisuhteissa tulee hirveästi riitaa siivouksesta. Isälokerossa pohditaan, kuka kotona päättää siisteystason, kannattaako lapsille maksaa siivouksesta ja mitä hyötyä kodin siivoamisesta ylipäätään on. Jaksossa naureskellaan siivousneurooseille ja kuullaan maan vaikutusvaltaisimman siivousauktoriteetin, Marttojen, ajatuksia muun muassa siivouskasvatuksesta. Lähetä palautetta, kommentteja ja kysymyksiä osoitteeseen [email protected].

Osaako isä rakentaa?

Julkaistu 20.3.2019

Mies voi olla poropeukalo, apupoika tai talonrakentaja. Miltä tuntuu, kun tuntee itsensä ulkopuoliseksi rakentamisesta puhuvien äijien seurassa? Isälokerossa puhutaan rakentamisesta, hyvistä nauloista ja itsensä kuuntelusta. Haastattelussa Haagan kirkkoherra Heikki Nenonen, joka rakensi perheelleen talon, vaikka ei oikeasti olisi halunnut. Lähetä palautetta, kommentteja ja kysymyksiä osoitteeseen [email protected].

Isyyden stressitesti - kun perheeseen tulee lapsi

Julkaistu 6.3.2019

Miten isät reagoivat, kun perheeseen tulee uusi lapsi? Millaisia toimintamalleja isillä on synnytyslaitoksella, entä kotona? Isälokerossa puhutaan miesimettämisestä ja kantoliinoista, mutta myös poissaolevista uraisistä.

Isä automekaanikkona ja konekasvattajana

Julkaistu 20.2.2019

On miehiä, joilla ei mene sormi koskaan suuhun koneiden teknisten ongelmien edessä. He näkevät hajonneessa autonromussa positiivisen haasteen. Toiset miehet taas ovat merkkihuoltoliikkeiden ja leasing-firmojen vakioasiakkaita. Jotkut ovat liikenteessä vaarallisia toheloita ja kasvattavat lapsistaankin samanlaisia muiden tielläliikkujien harmiksi. Isälokerossa keskustellaan isistä, miehistä, koneista ja öljystä. Haastattelussa isä, evp. rekkakuski, opettaja ja konemieshumanisti Matti Tokola.

Isä urheilukasvattajana

Julkaistu 6.2.2019

Miksi jotkut isät pelaavat, luistelevat, hiihtävät, laskettelevat ja painivat jatkuvasti lastensa kanssa ja lasten nukkuessa vielä itsekseenkin, toiset taas liikkuvat lähinnä sohvan ja jääkaapin väliä, jos sitäkään? Kolmannessa Isälokerossa ruoditaan isiä urheilukasvattajina ja liikkuvan ihmisen malleina sekä kysellään, onko ylisporttisuus edes tavoittelemisen arvoista.

Isä ruokakasvattajana

Julkaistu 23.1.2019

Jotkut miehet eivät osallistu perheiden ruokahuoltoon millään tavalla ja polttavat teevedenkin pohjaan. Millaisia nämä syöttiläsisät ovat ja miksi heistä on sellaisia tullut? Millainen ruuhkavuosien viikonloppukokki, entä viiden tähden kotikokki, täydellinen ruokakasvattaja? Isälokeron toisessa jaksossa puhutaan isistä ruokakasvattajina ja kotikokkeina.

Isyyden perusvaatimukset - käytös ja huolellisuus

Julkaistu 11.1.2019

Lasten käytöstä ja huolellisuutta arvioidaan jatkuvasti koulussa, ja heiltä odotetaan vähintään välttävää suoriutumista ihmisyyden perustaidoissa. Isäksi voi alkaa kuitenkin kuka hyvänsä. Pitäisikö vanhemmuuteenkin olla ajokortti? Kenen ei pitäisi alkaa isäksi ollenkaan? Millainen on ihmisyyden perustaidoiltaan välttävä isä, entä kiitettävä? Näitä pohtivat Isälokeron ensimmäisessä jaksossa Otto ja Antti.

Takaisin podcastien listaan