Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Kielikorva

Kielikorva on Kotimaisten kielten keskuksen podcast. Kielikorvassa keskustellaan ajattomista ja aina ajankohtaisista kieliasioista. Kielikorva-podcast jatkaa Yleisradion Kielikorva-ohjelman (1969–2008) perinnettä.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 9 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 5.9.2018.

Kieli keskellä kitaa -Kielikorva

Julkaistu 2.3.2020

Kielikorvan studiossa posket punehtuvat, ja tanner tärisee, kun puhutaan rivoja, asiallisesti mutta suoraan. Puheenaiheena ovat vanhan kansan kieli- ja mielikuvat ja kansanrunoudessa vilahtelevat puuhat ja värkit. Keskustelemassa ovat Kotuksen sanakirjantoimittajat Jarkko Kauppinen Vanhan kirjasuomen sanakirjasta sekä Riikka Tervonen Suomen murteiden sanakirjasta.

Joulukalenteri-Kielikorva

Julkaistu 9.12.2019

Kotimaisten kielten keskuksen vuoden 2019 joulukalenterin voi nauttia yhtenä tunnin ja parinkymmenen minuutin mittaisena pakettina eli Joulukalenteri-Kielikorvana. Ääntä ähkyyn asti tai sulattelukaveriksi lenkkipolulle!

Joulu-Kielikorva

Julkaistu 4.12.2019

Joulukuussa on paikallaan pureutua – jouluasioihin! Joulukuun Kielikorvassa kysellään Kotuksen asiantuntijoilta muun muassa Joulu-alkuisista paikannimistä sekä jouluisten hedelmien ja mausteiden nimityksistä.

Kesä-Kielikorva

Julkaistu 19.6.2019

Kesä-Kielikorvassa keskustellaan tietenkin kesään, säähän ja lomaan liittyvistä sanoista ja nimistä. Äänessä ovat Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntijat.

Erikois-Kielikorva: Nauhapojan muistelmia

Julkaistu 15.4.2019

Kielikorvaan on saatu vieraaksi pitkän linjan kielentutkija Erkki Lyytikäinen. Eki on ollut monessa mukana, ja tässä Kielikorvassa hänen kanssaan menneitä muistelee Vesa Heikkinen Kotimaisten kielten keskuksesta.

Kielikorva: helmikuu 2019

Julkaistu 28.2.2019

Helmikuun Kielikorvan pääaiheita ovat kielipolitiikka ja rinnakkaiskielisyys. Jaksossa puhutaan myös suomalaisten kieliasenteista ja tutustutaan helmikuun uudissanoihin. Kielikorvan vieraina ovat Kotimaisten kielten keskuksen johtaja Ulla-Maija Forsberg ja ruotsin kielen osaston johtaja Charlotta af Hällström-Reijonen. Ohjelman juontavat Lotta Jalava ja Risto Uusikoski.

Kielikorva: marraskuu 2018

Julkaistu 6.11.2018

Marraskuun Kielikorvassa keskustellaan maahanmuuttajasanakirjoista. Jaksossa tarjotaan lisäksi vastauksia kielenkäyttäjiä askarruttaneisiin kysymyksiin ja kuullaan kielenhuoltajien ja kouluttajien saamasta palautteesta. Kielikorvan vieraina ovat Suomi–somali-sanakirjan toimittaja Liban Ali Hersi ja Suomi–kurmandži-sanakirjan toimittaja Husein Muhammed. Ohjelman juontavat Lotta Jalava ja Risto Uusikoski.

Kielikorva: lokakuu 2018

Julkaistu 4.10.2018

Lokakuun Kielikorva-podcastissa keskustellaan Kotimaisten kielten keskuksen Nimiarkistosta. Jaksossa perehdytään lisäksi syksyn uudissanoihin, syksyyn liittyvien sanojen alkuperään, paikannimiin, joissa on viittauksia vuodenaikoihin, sekä pilkunviilauksen olemukseen. Vieraana on Nimiarkistossa työskentelevä erityisasiantuntija Helinä Uusitalo. Ohjelman juontavat Kotuksen Lotta Jalava ja Risto Uusikoski.

Kielikorva: syyskuu 2018

Julkaistu 5.9.2018

Ensimmäisessä Kielikorva-podcastissa keskustellaan Yleisradion kieliohjelmien historiasta, uudissanoista ja kielenhuollon muutoksista. Puhetta on myös podcastien olemuksesta ja Kielikorvan luonteesta. Vieraina ovat Kotuksen johtaja Ulla-Maija Forsberg ja pitkän linjan kotuslainen Riitta Eronen. Ohjelman juontavat Kotuksen Lotta Jalava ja Risto Uusikoski.

Takaisin podcastien listaan