Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.
Suorituskykyvalmentaja Podcast
Suorituskykyvalmentaja Group on fyysisen harjoittelun ammattilainen - koulutus- ja valmennuspalvelu, joka yhdistää kotimaiset ja ulkomaiset asiantuntijat ja tavoitteelliset harjoittelijat. Tehtävämme on kehittää suomalaista fyysisen harjoittelun ja valmennuksen kulttuuria tutkitun tiedon ja parhaiden valmennuskokemusten avulla. Liity ammattilaisten joukkoon osoitteessa suorituskykyvalmentaja.fi.
Jaksot
Yhteensä 28 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 22.9.2019.
Lasten ja nuorten fysiikkavalmennus – Vieraana urheilufysioterapeutti Tarja Koski
Fyysisen valmennuksen rooli lasten ja nuorten urheiluharrastuksissa on kasvanut vuosien saatossa. Myös lajiharjoittelussa kiinnitetään entistä enemmän huomioita monipuolisuuteen. Lasten aiempaa passiivinen arki haastaa kuitenkin tuki- ja liikuntaelimistöä ja tuo pohdittavaa valmentajille harjoittelun suunnittelussa. Tässä erinomaisessa jaksossa urheilufysioterapeutti ja fysiikkavalmentaja Tarja Koski keskustelee Aki Laitisen kanssa laajasti lasten ja nuorten harjoittelusta ja valmennuksesta urheilun riskejä unohtamatta.
Voimaharjoittelun historia
Vierailemme pikaisesti antiikin Kreikassa ja tutkimme sen jälkeen modernin voimaharjoittelun historiaa 1800-luvulta nykypäivään. Mitkä ovat voiman ja lihaskasvututkimuksen merkkipaalut ja kuka kehitti levytangon. Entä mitä ihmettä tapahtui maailman ensimmäisissä Maailman vahvin mies -kilpailuissa, jotka kestivät kaksi viikkoa. Vuosikymmen vuosikymmeneltä etenemme kohti tämän päivän monipuolista voimaharjoittelukulttuuria. Mukana Juho Kuusisaari, Velu Immonen ja Aki Laitinen.
Voimanostajan oheisharjoittelu
Mitä muuta harjoittelua voimanostajan kannattaa tehdä, kuin kyykkyä, penkkiä ja maastavetoa? Pureudutaan kuntosalilla harjoittelun lisäksi aerobiseen harjoitteluun ja pohditaan, onko palautumisen edistämiseksi tehtävissä mitään harjoittelun keinoin. Kommentoi somessa!
Mitä personal trainerin tulee tietää valmennuksesta, harjoittelusta ja ihmisestä?
Personal trainerin ammatti on erittäin vaativa koulutuksen laajuuteen ja usein laatuunkin nähden. Innokkaan opiskelijan on helppo keskittyä täysin vääriin asioihin, eikä suunnan muuttaminen myöhemmin ole täysin ongelmatonta. Ammattilaiseksi kehittymisessä itse laadittu suunnitelma on arvokas. Laitinen ja Kuusisaari antavat omat mielipiteensä personal trainerille kaikkein oleellisimmista asioista valmennuksen ympärillä.
Koronasulun vinkit treenaajalle, valmentajalle ja kuntosaliyrittäjälle
Suurimmassa osassa maata liikuntapaikat ovat kiinni. Liikkuva kansa velloo tuskissaan, ja pahin on vasta edessä kuntosali- ja valmennusyrittäjille. Mikä avuksi? Graaliin maljaa ei ole, mutta poimitaan muutama vinkki, jotka omaa työskentelyäni helpottavat.
Mitä vuosi 2021 opetti?
Akin soolossa keskitytään kolmeen osa-alueeseen: valmennukseen, valmennusyrittäjyyteen ja elämään. Kaikista opittiin jotain, ja parhaat opit viedään vuoteen 2022. Kuuntele ja kerro meille mitä sun vuosi opetti. Menestystä uuteen vuoteen!
Kenen vika, kun tuloksia ei tule?
Jos valmennus ei tuota tuloksia, niin kenen on syy? Vai onko kysymys jo lähtökohtaisesti väärin asetettu... Monet syyttävät itseään, jotkut toista, mutta usein tekijöitä on enemmän kuin ihmisiä. Tätä yhtälöä Aki ja Juho pohtivat jaksossa. Ps. Jakson lopussa vinkki tulevaan webinaaripäivään, jossa kasvatat menestyksesi todennäköisyyttä.
Peetu Lehmus - Voimaharjoittelusta ja sen vierestä
Mitä harjoitteita tulisi löytyä kaikkien harjoitusohjelmasta? Entä mitkä ovat voimaharjoittelussa tyypillisimpiä tuki- ja liikuntaelinhaasteita? Muun muassa näistä herkkupaloista keskustellaan urheilufysioterapeutti Peetu Lehmuksen kanssa. Juttu ajautuu solureiteille, mutta antaa paljon käytännön vinkkejä niin ammattilaisille kuin treenaajillekin. Annathan tähtiarvostelun, jos mahdollista. Ps. Heitä kysymyksillä, jatketaan Peetun kanssa tuonnempana.
Tutkitun tiedon ja käytännön valmennuksen yhdistäminen
Evidence-based ei ole enää mitään uutta ja ihmeellistä, ja mainittu sanapari on alkanut ärsyttää monia. Vastareaktioon ei kuitenkaan ole syytä, sillä tieteellisen tiedon itseään täydentävä ominaisuus on meille valmentajille ainutlaatuinen lahja. Mutta sen sijaan, että vaatisimme lähdeviitteitä aina ja kaikkialla, meidän on parempi huolehtia omasta tietopohjastamme ja rakentaa sen päälle oma valmennusfilosofiamme. Tiedeviidakossa ei pidä unohtaa pehmeämpiä arvoja ja valmennussuhteen kehittämistä ihmisten välisenä toimintana. Omista toimintatavoistaan keskustelevat Aki ja Juho. Lähetä kommentti tai arvio jaksosta, niin olet mukana vaikuttamassa sisältöön.
Liikunta-alan tulevaisuus, valmentajan henkilökohtainen kehitys ja armollisuuden miinakenttä
We are back. Miltä näyttää liikunta-ala koronan jälkeen? Kuinka paljon valmentajan henkilöbrändi vaikuttaa asiakasmäärään? Entä miksi armollisuustrendi on mennyt somessa aivan yli? Nämä ja pari muuta muuttujaa neljännen kauden avauksessa, jossa paikalla Aki ja Juho. Muista arvioida podcastimme käyttämälläsi alustalla!
Onko voimaharjoittelu vastaus kaikkeen?
Onko voimaharjoittelu kuntoutuksen ja suorituskyvyn graalin malja? Voimaharjoitteluun liittyvä tutkimus on moninkertaistunut 2000-luvulla, ja se on syystäkin löytänyt paikkansa yhä useammassa harjoitus- ja kuntoutusohjelmassa. Mutta mitä voimaharjoittelu varsinaisesti on, kuka siitä hyötyy, ja milloin pärjätään ilmankin? Voiko suorituskykyä kehittää ilman voimaharjoittelua? Näitä ja monia muita kysymyksiä pohtivat Aki Laitinen ja Juho Kuusisaari Suorituskykyvalmentajan Podcastissa.
Jukka Veijo - Kamppailijan fysiikkaharjoittelu
Vuoden viimeisestä jaksosta tulikin vuoden ensimmäinen, ja startataan vuosi 2021 ammattivalmentaja Jukka Veijon kylmässä kyydissä! Aiheena on kamppailijan fysiikkaharjoittelu, ja jaksossa puidaan erityisesti modernissa vapaaottelussa vaadittavia ominaisuuksia ja niiden kehittämistä sekä hyvän harjoituksen koostamista aina alkulämmöistä loppuverryttelyyn. Ammattilaisottelijoiden fysiikkavalmentaja Jukka Veijo antaa vinkkinsä myös meille tavallisille kaduntallaajille. Pistä jakoon, jos tykkäsit!
Joni Jaakkola - Myynti, markkinointi ja ammattilaisen hyvinvointi
Podcastimme historian ensimmäisenä virallisena vieraana langan päässä jutustelee yrittäjä ja valmentaja Joni Jaakkola. Akin haastattelussa Joni kertoo oman yrittäjätarinansa aloittelevasta valmentajasta kuntosali- ja valmennusyrittäjäksi ja suosituksi luennoitsijaksi. Perehdymme pienyrittäjän myyntiin ja markkinointiin ja erityisesti sosiaalisen median hyödyntämiseen omassa toiminnassa. Kannattaako kaikkea tehdä itse ja kuinka muistaa rakentaa tulevaisuutta myös silloin, kun menee hyvin? Pistä tämä mainio tunnin podijakso kuunteluun. Arvostamme jakoja ja tykkäyksiä!
Moderni etävalmennus
Minkälaista on toimiva etävalmennus 2020-luvulla, mitä työkaluja siihen vaaditaan ja kenelle se sopii? Entä kuinka valmentaja voi hallita jopa useiden kymmenien valmennettavien ohjelmoinnin samanaikaisesti? Muun muassa näitä kysymyksiä pohtii ja omista kokemuksistaan kertoo Suorituskykyvalmentajan Aki ja Juho tässä podcast-jaksossa.
Kuulijoiden kysymykset - osa 1
Kolmannen kauden ensimmäinen jakso pärähtää käyntiin, ja vuorossa on kuulijoiden kysymykset. Aiheina mm. paluu harjoitteluun loukkaantumisesta, lihaskrampit, kamppailu- ja palloilulajien voimaharjoittelu sekä se, kuinka monesta kulmasta hauis tulee harjoitella optimaalisen lihaskasvun takaamiseksi. Pistä soimaan ja laita heti perään kovimmat kysymyksesi tulemaan meille.
Liikunta-alan koulutus
Syksy tulee ja koulut alkavat! On kyse sitten perus- tai täydennyskoulutuksesta, niin liikunta- ja kuntoutusaloilla jatkuva oppiminen on edellytys työssä menestymiselle. Tässä jaksossa SKV:n konkkaronkka kertoo kokemuksia omista amk- ja yliopisto-opinnoista sekä vinkkaa hyviä maksuttomia ja maksullisia lisäkoulutuksia valmentajille. Käsittelyssä mm. fysioterapian ja osteopatian, valmennus- ja testausopin sekä liikunnanohjauksen koulutukset. Osallistu keskusteluun somessa ja kerro omat vinkkisi.
Urheiluravitsemus
Vieraana Suorituskykyvalmentajan tuorein jäsen, valmentaja ja kestävyysjuoksija Oona-Mari Hakulinen. Valmennus- ja testausopista valmistunut Oona-Mari luki sivuaineenaan urheiluravitsemusta, ja keskustelemmekin jaksossa ravitsemuksen roolista kuntoilijoiden ja tavoitteellisten harjoittelijoiden valmennuksessa sekä urheilijoiden tarpeesta "hifistellä" lisäravinteiden kanssa. Selviää myös, kuinka Aki ja Juho huomioivat ravitsemuksen valmennuksissaan.
Valmennus
Tämä jakso on omistettu kaikille valmentajille. Aki ja Juho keskustelevat valmennuksesta peilaten erityisesti voimaharjoitteluun. Kuinka tulkitsemme harjoittelussa esiin nousevaa informaatiota, entä miten suodattaa omaa viestivyöryä valmennettavalle? Kuinka paljon tekniikan korjaamiseen kannattaa käyttää aikaa? Keskustelussa nousevat esiin myös käytännön työkalut ja ohjelmistot valmennuksen tueksi. Ehdoton suositus kaikille personal trainereille ja urheiluvalmentajille!
Penkkipunnerrus
Penkkaajien erikoisjakso! Täysi tunti turinaa penkkipunnerruksen tekniikasta, ohjelmoinnista, variaatioista ja apuliikkeistä. Osansa saavat myös olkapäävaivat ja harjoittelu vammojen ympärillä. Tämä jakso kannattaa kuunnella oli sitten vanha, nykyinen tai tuleva penkkaaja. Paljo penkki?
Voimaharjoittelun sudenkuopat: Maksimivoimaharjoittelu
Voimaharjoittelun sudenkuopat -tuplaepisodin jälkimmäisessä jaksossa keskitytään maksimivoimaharjoitteluun sekä voimalajien että oheisharjoittelun näkökulmista. Aki ja Juho keskustelevat harjoittelun tehokkuutta heikentävistä valinnoista sekä omista valmennuskokemuksista maksimivoimaharjoittelun ohjelmoinnissa. Luvassa on hyviä vinkkejä sekä valmentajille että urheilijoille!
Voimaharjoittelun sudenkuopat: Lihasmassan kasvatus
Kaksiosaisessa Voimaharjoittelun sudenkuopat -podissa Aki ja Juho käsittelevät tyypillisimpiä kehityskohteita harjoittelun ohjelmoinnissa. Ensimmäinen jakso perehtyy lihasmassan kasvatukseen eli hypertrofiseen harjoitteluun. Lihasmassa - tuo voiman peruskivi - on monella meistä treenin ultimaattisena kehityskohteena. Lihasmassan määrä vaikuttaa sekä suorituskykyyn että ulkonäköön. Mutta miten varmistaa, että harjoittelu tuottaa tulosta vielä vuosienkin jälkeen? Tietysti välttämällä nämä sudenkuopat.
Valmiit ohjelmointimallit
Internet ja kirjallisuus on pullollaan harjoittelun template-pohjia, joista osa on varsin tunnettujen nimien luomia ja suosittuja voimaharjoittelijoiden keskuudessa. Tässä jaksossa Aki ja Juho perkaavat mm. Jim Wendlerin 5/3/1-mallia, Juggernautia, Westsidea, Texas Methodia, Arskan Golden Six-ohjelmaa ja muita viime vuosikymmenien klassikoita. Mitä ne ovat syöneet harjoittelun ohjelmoinnin näkökulmasta, ja kuinka harrastaja voi niitä parhaiten hyödyntää. Lopussa selviää myös, miksi Suorituskykyvalmentajan mielestä harjoittelua ei pitäisi keventää liian heppoisin perustein.
Psyykkinen valmennus
Suorituskykyvalmentaja-podcastin kausi 2 starttaa keskustelulla psyykkisestä valmennuksesta. Vieraana on laillistettu psykologi ja Suorituskykyvalmentajan tuorein jäsen Kaisa Varkila. Keskustelemme psyykkisestä valmentamisesta mm. valmentajan työnohjauksen näkökulmasta. Lisäksi pinnalle nousevat klassiset aiheet mm. motivaatiosta ja vuorovaikutuksesta. Tämä jakso kannattaa kuunnella!
Fysiikkavalmennus
Ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa valmentajat keskustelevat fysiikkavalmennuksesta ja laajemmin fysiikkaharjoittelusta. Pääasiassa termiä käytetään tarkoittamaan jonkin lajin fyysisten ominaisuuksien "oheisharjoittelua". Mikä on urheilijan vastuu kehittymisessä ja kuinka urheilun toimintaperiaatteet tukevat urheilijan fyysisten ominaisuuksien kehittymistä uran edetessä. Jaksossa Juho asettaa itselleen uuden tittelin Variaatiomies.
Nopeusvoimaharjoittelusta
Tässä jaksossa valmentajat pureutuvat nopeusvoimaharjoitteluun periaatteella, että se kuuluu kaikille ja hyödyttää myös meitä tavallisia kuntoilijoita. Haluaisimmekin nähdä nopeusvoimaharjoitteita tehtävän enemmän kaikilla saleilla! Jakso antaa vinkkejä niin kuntosalikävijälle, juoksun harrastajalle kuin pallopelien urheilijallekin. Lisäksi selviää, että valmentajista Antti seuraa valmennustieteen ohella BB-talon elämää.
Treenimyytit
Tässä jaksossa koko poppoo eli Aki, Antti ja Juho käsittelevät sellaisia treenimyyttejä, joilla on kauaskantoisia seurauksia harjoittelussa kehittymiseen. Jakso on täynnä naurua ja täyttä asiaa. Käsittelyssä olevat väittämät ovat:
1. Ihmisen keho vaatii jatkuvaa huoltoa
2. Pitäisi venytellä enemmän
3. Lasten ja nuorten voimaharjoittelu on vaarallista
4. Kipu on merkki onnistuneesta harjoituksesta
5. Kiinteytyminen on omanlaisensa harjoitusmuoto
Harjoittelun ohjelmoinnista
Tässä jaksossa valmentajat Aki Laitinen ja Juho Kuusisaari keskustelevat lähestymistavoistaan harjoittelun ohjelmointiin. Puolituntisessa selviää mm. mitä tehdä, jos kehitystä ei tule odotetusti ja mikä on kärkisyy siihen, että osa harjoitusohjelmista on tuomittu epäonnistumaan. Lisäksi keskustellaan tavoitteiden asettamisesta, yksilöllisyydestä ja hieman herkistelyharjoittelustakin.
Yksilöllinen valmennus
Suorituskykyvalmentajan ensimmäisessä podcastissa keskustellaan yksilöllisestä valmennuksesta. Yksilön testaus, kommunikaatio, ja valmennusmetodit ovat muun muassa tapetilla. Mutta mikä on Päinvastoin-metodi? Sekin selviää tässä jaksossa.