Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Podiatri

Podiatri-podcastin toisella tuotantokaudella erikoistuvat lääkärit Enni Sanmark sekä Lassi Laitala jatkavat lääkäriyden keskeisempien kysymysten avaamista. Kauden kattavana teemana on laaja kuva terveydenhuollon filosofisesta puolesta, unohtamatta kuitenkaan konkretiaa. Ohjelmien aiheet pitävät sisällään eklektisen kokonaisuuden politiikasta lääketeollisuuden säätelyyn sekä sosiaalisesta mediasta empatian kautta elämän tarkoitukseen.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 14 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 3.3.2020.

Jakso 13 - Lääkärinä politiikassa - uhka vai mahdollisuus?

Julkaistu 16.9.2020

Tässä jaksossa Laura Räty kertoo olevansa perusluonteeltaan laiska. Siitä huolimatta hän on ehtinyt lääkärinä opiskelemaan anestesiologiaa, johtamaan Helsingin kaupungin terveydenhuoltoa, sosiaalipalveluita ja varhaiskasvatusta sekä toimimaan ministerinä. Nykyään Räty on liiketoimintajohtaja. Mitä lääkärit voisivat oppia politiikasta ja mikä on lääkärin rooli politiikassa?

Jakso 12 - Iso paha lääketeollisuus - totta vai tarua?

Julkaistu 9.9.2020

Vielä muutama vuosikymmen sitten lääkäreitä saatettiin lennättää konferensseihin hyvinkin eksoottisiin kohteisiin, mutta tänä päivänä jopa lounastapaamisen hinta ja lokaatio on säädelty. Miten tähän on tultu ja kuinka toiminnan läpinäkyvyyttä säädellään? Ennin ja Lassin vieraana on Lääketeollisuus ry:n erityisasiantuntija Jaakko Laurila.

Jakso 11 - Kun lääkäri tekee virheen

Julkaistu 2.9.2020

Yksi virhe voi muuttaa koko uran. Mutta muutos voi olla voimavara. Tässä jaksossa Ennin ja Lassin vieraana on itseään virheentekijäksi tituleeraava, Kantahämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri, Sally Järvinen jonka tekemä virhe miltei katkaisi hänen uransa. Kuinka virheistä tulisi oppia niin yksilö- kuin organisaatiotasolla ja miten second victim -protokolla tässä auttaa?

Jakso 10 - Tiedenaiset - Voiko lääkäri olla influensseri?

Julkaistu 26.8.2020

Sosiaalisessa mediassa törmää usein “asiantuntijoihin”, jotka auliisti tarjoavat ohjeitaan vaivaan kuin vaivaan. Tässä jaksossa Ennin ja Lassin vieraiksi saapuvat suositun Tiedenaiset -yhteisön Anni Saukkola ja Jenni Puoliväli, he pyrkivät omalta osaltaan kitkemään nykyajan ‘somepuoskarointia’. Mutta saako somessa lääkäröidä ja mikä on lääkärin vastuu?

Jakso 9 - Elämän tarkoitus

Julkaistu 19.8.2020

Professori Pekka Louhialan laillinen puoliso on lääketiede ja hänen rakastajattarensa on filosofia. Tässä jaksossa uidaan syvissä vesissä ja pohditaan muun muassa eutanasiaa, raskaudenkeskeytystä sekä ihmisen koskemattomuutta.

UUSI KAUSI: Jakso 8 - Suomessa voi olla vain yksi arkkiatri kerrallaan

Julkaistu 12.8.2020

Podiatrin toinen tuotantokausi alkaa mahdollisimman arvovaltaisella vieraalla. Arkkiatri Risto Pelkonen on kuitenkin omien sanojensa mukaan ihan tavallinen kundi. Mitä arkkiatri tekee ja miksi arkkiatreja voi olla kuin yksi? Jaksossa pohditaan myös miten lääkäriys on muuttunut viime vuosina sekä kuinka moraali ja eettisyys liittyvät viisauteen.

Jakso 7: Kymmenen vuoden päästä karkuun kuolemaa? Lääkäri ja lääketiede tulevaisuudessa

Julkaistu 15.4.2020

Tässä Podiatrin jaksossa maalaillaan kuvaa tulevaisuuden lääketieteestä. Toimiiko 10 vuoden päästä jokaisen kotona oma laboratorio, mitkä ovat etälääketieteen mahdollisuudet ja voisimmeko juosta karkuun kuolemaa? Vieraana tulevaisuuden tutkija Risto Linturi.

Jakso 6: Tuleeko kaikista lääkäreistä psykiatreja tekoälyn hoitaessa potilaat?

Julkaistu 8.4.2020

Aiheesta Ennin ja Lassin kanssa keskustelee digitaalisen työn asiantuntija, tutkija, opettaja, liikejohdon neuvonantaja Esko Kilpi.

Jakso 5: Perustuuko lääketiede tuuriin, näyttöön vai tunteeseen?

Julkaistu 1.4.2020

Studiossa Ennin ja Lassin kanssa näyttöön perustuvan lääketieteen sanansaattaja, yleislääketieteen erikoislääkäri, emerita professori Marjukka Mäkelä.

Jakso 4: Ferritiiniä, väsymystä ja plaseboa

Julkaistu 25.3.2020

Vieraana turkulainen professori ja ylilääkäri Juhani Knuuti, joka harrastaa tieteen kansantajuistamista ja lääketieteellisten harhakäsitysten oikaisemista.

Jakso 3: Psykiatria ennen, nyt ja tulevaisuudessa

Julkaistu 18.3.2020

Vieraana nettiterapioiden puhuva pää, nukkumatti, HUS Psykiatrian toimialajohtaja, psykiatri Matti Holi.

Jakso 2: Kuinka lopettaa kitinä ja tulla paremmaksi lääkäriksi?

Julkaistu 11.3.2020

Haasteen ottaa vastaan vuoden 2019 terveysalan vaikuttaja, Keravan viiden tähden terveysaseman johtava ylilääkäri, perusterveydenhuollon äänitorvi ja ennen kaikkea pienen pojan isä Petja Orre.

Jakso 1: Hippokrateella ei ollut sote-budjettia, mutta meillä on

Julkaistu 4.3.2020

Eli miten rakentaa kestävä terveydenhuoltojärjestelmä? Vieraana sanavalmis, sote-uudistuksen useampaan kertaan suunnitellut ja yhtä monta kertaa kaatanut, terveydenhuollon emeritus professori Martti Kekomäki.

Tämä on Podiatri

Julkaistu 3.3.2020

Kuinka pärjätä lääkärinä muuttuvassa maailmassa? Mikä lääkäreitä puhuttaa? Mitä terveydenhuollossa tapahtuu tulevina vuosina? Podiatri-podcastissa erikoistuvat lääkärit Enni Sanmark ja Lassi Laitala pohtivat lääkärin työn ja koko terveydenhuollon muutosta yhdessä vierailevien asiantuntijoiden kanssa. Sarjan jaksoissa käsitellään muun muassa terveyshuuhaata, tekoälyn roolia lääketieteessä sekä terveydenhuollon rajallisia resursseja.

Takaisin podcastien listaan