Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Podiatri

Podiatri -podcastin neljännellä kaudella Enni Sanmarkin ja Lassi Laitalan vieraaksi saapuu toinen toistaan kiinnostavampia asiantuntijoita aina startup -kentältä hyvinvointialueisiin ja perehdytään hypnoonista long covidiin. Puhutaan toiminnallisista häiriöistä sekä terveydenhuollon hoitovajeesta. Voi olla, että jossain jaksossa mennään myös perse edellä puuhun.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 32 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 3.3.2020.

31: Hypnoosi – hoitoa vai hömppää?

Julkaistu 22.6.2022

Hypnoosilla on median luoma hieman huono maine. Työelämäprofessori ja psykiatrisen vankisairaalan asiantuntijaylilääkäri Hannu Lauerma soimaa neljännen kauden viimeisessä Podiatri -jaksossa surutta viihdeteollisuuden luomia mielikuvia hypnoosista. Oikein ja vastuullisesti käytettynä hypnoosi voi tutkitusti tehostaa vastetta ja tarjota mielenkiintoisia keinoja mielen tutkimiseen.

30: Kehon monet kellot – miten selvitä päivystysvuorosta?

Julkaistu 15.6.2022

Väitetään, että päivystäminen vanhentaa ja lihottaa. Vuorotyö voi olla kuolemaksi! Tässä Podiatri -jaksossa puhutaan unesta ja vuorokausirytmistä. Miten ihminen tahdistuu ja milloin unihäiriö on sairaus ja miten näihin tulisi suhtautua? Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikko Härmä kertoo myös kuinka päivystämisen yhteydessä tulisi unirytmin näkökulmasta toimia. Ehkä saamme vastauksen myös siihen, että kuittaako kuolema univelat?

29: Kickstart-up my heart

Julkaistu 8.6.2022

Kliinikosta keksijäksi. Miten akateemisesta innovaattorista tulee startup -yrittäjä? Mielenkiintoisten yhteensattumien avustamana kardiologi ja Precordior Oy:n toimitusjohtaja Juuso Blomster huomasi mobiiliteknologian mahdollistavan täysin uudenlaisia lääketieteellisiä hyödyntämismahdollisuuksia.

28: Päin persettä tekemisen meininki – yrityskulttuurit terveydenhuollossa

Julkaistu 1.6.2022

Onko terveydenhuollossa yritys ja organisaatiokulttuuria. Jos on niin mitä se on, millaista se voisi olla? Oletko koskaan esimerkiksi miettinyt, että esimies edetessään alkaa apinoimaan aiempia esimiehiä? Tällöin voi käydä niin, että huono johtaminen ruokkii itse itseään. Tässä Podiatri -jaksossa tuodaan intohimoa työelämään ja räjäytetään hierarkioita yrityskulttuurimuotoilija Panu Luukan johdolla.

27: Onko hoitajapulaan ratkaisua?

Julkaistu 25.5.2022

Miten ratkaistaan terveydenhuollon hoitajavaje? Ovatko ideologiset esteet resurssihaasteiden ratkaisun tiellä? Psykiatrian ja etiikan dosentti, SOTE-johtaja sekä kehittäjä Samuli Saarni vie meidät terveydenhuollon etiikan ja priorisoinnin kautta vaikeiden kysymysten äärelle: Millä mallilla lääkäripulaa voisi vähentää ja onko hoitajapula edes ratkaistavissa?

26: Hardware toimii – software sakkaa!

Julkaistu 18.5.2022

Mitä tapahtuu kun mieli luo tilanteesta vaarallisemman kuin se onkaan. Miten päästä irti pelosta? Ovatko toiminnalliset häiriöt – säätelyn häiriöitä? Ehkä kehon hardware toimii, mutta software sakkaa. Neljännen kauden kolmannessa Podiatri -jaksossa neurologian erikoislääkäri ja dosentti sekä toiminnallisten häiriöiden poliklinikan ylilääkäri Markku Sainio nostaa esille kenties hieman epäortodoksisen kysymyksen: Voisiko long covid olla - korvien välissä?

25: Markus Paananen - sote selkokielellä

Julkaistu 11.5.2022

Sote: Nytkö kaikki saadaan toimimaan?! Kun vuoden 2023 alusta uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa, kaikki muuttuu. Vai muuttuuko? Saako kaikki jatkossa esimerkiksi psykiatriassa hyvää palkkaa? Podiatrin neljännen kauden toisessa jaksossa vieraana on Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valmistelujohtaja ja Espoon kaupungin terveyspalveluiden johtaja Markus Paananen, joka avaa soten - kerrankin - kivuttomasti ja selkokielellä. Toisaalta, jaksossa voidaan lipsahtaa myös sotemasokismin puolelle…

24: Juha Tuominen – elämän virralla surffatessa

Julkaistu 4.5.2022

UUSI KAUSI!
Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu. Entinen Terveystalon johtava ylilääkäri sekä HUS:in toimitusjohtaja professori Juha Tuominen kertoo tässä Podiatri -jaksossa kuinka rajoitukset tuovat mukanaan myös mahdollisuuksia. Kuinka tartutaan rohkeasti asioihin, jotka kiinnostavat, ja jotka luovat uusia – mielenkiintoisia – polkuja elämään. Ja mitä jos kaikkea ei voikaan saada?

23: Miksi vanhoista hoitokäytännöistä on vaikeaa luopua?

Julkaistu 14.4.2021

Tämä jakso voi loukata herkimpiä kuuntelijoita. Voi nimittäin olla, että tekemäsi työ on ollut turhaa, ainakin joidenkin tutkimusten mukaan. Vahvasta ilmaisustaan tunnettu Tampereen yliopiston professori, ortopedi ja luuseppä Teppo Järvinen pohtii, onko mikään hoito vaikuttavaa ja toteaa, että nykyään on aina paremmin kuin ennen.

22: Anna potilaan puhua loppuun blää blää blää

Julkaistu 7.4.2021

Lääkärin tärkeimmät työkalut ovat puukko, pillerit ja puhuminen – ja ennen kaikkea kuunteleminen. Puhekouluttaja ja kirjailija Juhana Torkki avaa tämänkertaisessa jaksossa, onko potilaita pakko kuunnella, kun haluaisit vain heittää potilasta saikkulapulla? Entä kuinka vaikeaa on pitää suu kiinni oikealla hetkellä?

21: Sankarilääkärikin on virkamies

Julkaistu 31.3.2021

Maria Kratz on FinnHEMSin helikopterissa ja myrkytystietokeskuksessa toimiva erikoislääkäri. Hän on myös auttanut myös lääkäriaiheisen tv-sarjan käsikirjoittajia. Kratz korostaa, että sankarilääkärikään ei pärjää ilman hyvää tiimiä ja että sankarilääkärikin tarvitsee vapaapäivän. Mutta miten hätätilanne kohdataan?

20: Lääkärikin on periaatteessa ihminen

Julkaistu 24.3.2021

Moni lääkäri unohtaa, että tehokkuus paranee, kun ei jatkuvasti tee pelkästään työtä. Miten omassa työssä voi estää loppuunpalamisen? Olisiko hyvä hieman löysätä ruuvia ja mitä hyötyä työtahdin hidastamisesta on työntekijälle ja ennen kaikkea työnantajalle? Tämänkertaisen jakson vieraana on valmentajalääkäri Lari Karjula.

19: Näin toimii moderni lääkärijohtaja

Julkaistu 17.3.2021

Johtajalääkäri toimii sotilaan tavoin etulinjassa ja esimerkin voimalla. Mikä sai lääkärin valitsemaan uran johtajana ja miksi Mikkeli on nuoren johtajan uran kannalta parempi kuin Lontoo? Nämä selviävät tämän kertaisessa jaksossa, jonka vieraana on Essoten terveyspalveluiden johtaja Santeri Seppälä. Hän on vasta reilu kolmekymppinen, mutta on ehtinyt astua jo useamman rappusen johtoportaissa.

18: Miten toimia, kun media soittaa?

Julkaistu 10.3.2021

Miten lääkäri voi muuttua hissukasta hissipuhujaksi? Toimittajia ei kannata pelätä, he haluavat vain tehdä hyvän jutun. Mutta miten toimia, jos ei tiedä vastausta? Median kanssa toimimiseen, luontevaan läsnäoloon ja hyvään hissipuheeseen antaa näkemyksensä esiintymisvalmentaja Marjo Hellman.

17: Kasvakaa aikuisiksi – myös työkaverilta voi pyytää anteeksi

Julkaistu 3.3.2021

Saatko sinä olla oma itsesi työpaikallasi? Entä kenties joku kollega on hieman liikaa oma itsensä ja samalla myrkyttää koko työyhteisön. Vaikka avoin raivostuminen voi olla pelottavaakin, psykologi Jan-Henry Stenbergin mukaan pahempaa on jatkuva kyräily ja niskojen nakkelu. Miksi kotona kiukuttelu on aikuinen tapa kohdata ongelma ja miksi kaikki muu on hyväksyttävää paitsi muutosvastarinta?

UUSI KAUSI 16: Sujuuko seksi? Muista kysyä potilaaltasi(kin)

Julkaistu 24.2.2021

Miten seksuaalisuus ja seksi tulisi ottaa puheeksi vastaanotolla? Älä oleta, vaan kysy potilaaltakin, sujuuko seksi. Lääkärin on hyvä tuntea myös oma seksuaalisuutensa. Tämänkertaisen jakson vieraana on erityistason seksuaaliterapeutti, Puhu Muru Oy:n toimitusjohtaja Marja Kihlström.

15: Kouvolasta Baltimoreen - Millaista on olla tutkijana USA:ssa?

Julkaistu 30.9.2020

Millaista on työskennellä tutkijana yhdessä maailman parhaista sairaaloista? Toni Seppälä otti ja päätti lähteä perheensä kanssa Johns Hopkins -sairaalaan, joka on maailman kärkikastia syöpätutkimuksessa. Miten amerikkalainen ja suomalainen lääkäri- ja tutkijakoulutus eroavat toisistaan? Mistä rahoitus jos haluaa lähteä Atlantin taa tutkijaksi ja minkälainen prosessi se on? Ja miksi lähteä ulkomaille tutkijaksi, kun on erikoislääkärin virka Suomessa?

14: Haukotus ei tartu psykopaattiin - Empatiaa ja automatisoitua empatiaa

Julkaistu 23.9.2020

Mitä mekanismeja aivoissa tarvitaan, että voimme tajuta toisiamme? Tässä jaksossa tutkija Katri Saarikivi Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen yksiköstä kertoo muun muassa siitä kuinka chatti-botti voidaan muokata empaattikseksi. Ohjelmassa innovaoidaan myös tulevaa, jolloin kenties ihmisten aivorytmitoiminta saadaan synkronoitua. Kenties...

13: Lääkärinä politiikassa - uhka vai mahdollisuus?

Julkaistu 16.9.2020

Tässä jaksossa Laura Räty kertoo olevansa perusluonteeltaan laiska. Siitä huolimatta hän on ehtinyt lääkärinä opiskelemaan anestesiologiaa, johtamaan Helsingin kaupungin terveydenhuoltoa, sosiaalipalveluita ja varhaiskasvatusta sekä toimimaan ministerinä. Nykyään Räty on liiketoimintajohtaja. Mitä lääkärit voisivat oppia politiikasta ja mikä on lääkärin rooli politiikassa?

12: Iso paha lääketeollisuus - totta vai tarua?

Julkaistu 9.9.2020

Vielä muutama vuosikymmen sitten lääkäreitä saatettiin lennättää konferensseihin hyvinkin eksoottisiin kohteisiin, mutta tänä päivänä jopa lounastapaamisen hinta ja lokaatio on säädelty. Miten tähän on tultu ja kuinka toiminnan läpinäkyvyyttä säädellään? Ennin ja Lassin vieraana on Lääketeollisuus ry:n erityisasiantuntija Jaakko Laurila.

11: Kun lääkäri tekee virheen

Julkaistu 2.9.2020

Yksi virhe voi muuttaa koko uran. Mutta muutos voi olla voimavara. Tässä jaksossa Ennin ja Lassin vieraana on itseään virheentekijäksi tituleeraava, Kantahämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri, Sally Järvinen jonka tekemä virhe miltei katkaisi hänen uransa. Kuinka virheistä tulisi oppia niin yksilö- kuin organisaatiotasolla ja miten second victim -protokolla tässä auttaa?

10: Tiedenaiset - Voiko lääkäri olla influensseri?

Julkaistu 26.8.2020

Sosiaalisessa mediassa törmää usein “asiantuntijoihin”, jotka auliisti tarjoavat ohjeitaan vaivaan kuin vaivaan. Tässä jaksossa Ennin ja Lassin vieraiksi saapuvat suositun Tiedenaiset -yhteisön Anni Saukkola ja Jenni Puoliväli, he pyrkivät omalta osaltaan kitkemään nykyajan ‘somepuoskarointia’. Mutta saako somessa lääkäröidä ja mikä on lääkärin vastuu?

9: Elämän tarkoitus

Julkaistu 19.8.2020

Professori Pekka Louhialan laillinen puoliso on lääketiede ja hänen rakastajattarensa on filosofia. Tässä jaksossa uidaan syvissä vesissä ja pohditaan muun muassa eutanasiaa, raskaudenkeskeytystä sekä ihmisen koskemattomuutta.

8: Suomessa voi olla vain yksi arkkiatri kerrallaan

Julkaistu 12.8.2020

Podiatrin toinen tuotantokausi alkaa mahdollisimman arvovaltaisella vieraalla. Arkkiatri Risto Pelkonen on kuitenkin omien sanojensa mukaan ihan tavallinen kundi. Mitä arkkiatri tekee ja miksi arkkiatreja voi olla kuin yksi? Jaksossa pohditaan myös miten lääkäriys on muuttunut viime vuosina sekä kuinka moraali ja eettisyys liittyvät viisauteen.

7: Kymmenen vuoden päästä karkuun kuolemaa? Lääkäri ja lääketiede tulevaisuudessa

Julkaistu 15.4.2020

Tässä Podiatrin jaksossa maalaillaan kuvaa tulevaisuuden lääketieteestä. Toimiiko 10 vuoden päästä jokaisen kotona oma laboratorio, mitkä ovat etälääketieteen mahdollisuudet ja voisimmeko juosta karkuun kuolemaa? Vieraana tulevaisuuden tutkija Risto Linturi.

6: Tuleeko kaikista lääkäreistä psykiatreja tekoälyn hoitaessa potilaat?

Julkaistu 8.4.2020

Aiheesta Ennin ja Lassin kanssa keskustelee digitaalisen työn asiantuntija, tutkija, opettaja, liikejohdon neuvonantaja Esko Kilpi.

5: Perustuuko lääketiede tuuriin, näyttöön vai tunteeseen?

Julkaistu 1.4.2020

Studiossa Ennin ja Lassin kanssa näyttöön perustuvan lääketieteen sanansaattaja, yleislääketieteen erikoislääkäri, emerita professori Marjukka Mäkelä.

4: Ferritiiniä, väsymystä ja plaseboa

Julkaistu 25.3.2020

Vieraana turkulainen professori ja ylilääkäri Juhani Knuuti, joka harrastaa tieteen kansantajuistamista ja lääketieteellisten harhakäsitysten oikaisemista.

3: Psykiatria ennen, nyt ja tulevaisuudessa

Julkaistu 18.3.2020

Vieraana nettiterapioiden puhuva pää, nukkumatti, HUS Psykiatrian toimialajohtaja, psykiatri Matti Holi.

2: Kuinka lopettaa kitinä ja tulla paremmaksi lääkäriksi?

Julkaistu 11.3.2020

Haasteen ottaa vastaan vuoden 2019 terveysalan vaikuttaja, Keravan viiden tähden terveysaseman johtava ylilääkäri, perusterveydenhuollon äänitorvi ja ennen kaikkea pienen pojan isä Petja Orre.

1: Hippokrateella ei ollut sote-budjettia, mutta meillä on

Julkaistu 4.3.2020

Eli miten rakentaa kestävä terveydenhuoltojärjestelmä? Vieraana sanavalmis, sote-uudistuksen useampaan kertaan suunnitellut ja yhtä monta kertaa kaatanut, terveydenhuollon emeritus professori Martti Kekomäki.

Tämä on Podiatri

Julkaistu 3.3.2020

Kuinka pärjätä lääkärinä muuttuvassa maailmassa? Mikä lääkäreitä puhuttaa? Mitä terveydenhuollossa tapahtuu tulevina vuosina? Podiatri-podcastissa erikoistuvat lääkärit Enni Sanmark ja Lassi Laitala pohtivat lääkärin työn ja koko terveydenhuollon muutosta yhdessä vierailevien asiantuntijoiden kanssa. Sarjan jaksoissa käsitellään muun muassa terveyshuuhaata, tekoälyn roolia lääketieteessä sekä terveydenhuollon rajallisia resursseja.

Takaisin podcastien listaan