Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Ei saa peittää

ESP 2.0! Ruotsin suosituin suomenkielinen podcast käsittelee elämää länsinaapurissa suomalaisten maahanmuuttajien silmin. Loviisa Läärä ja Pauliina Perkiö tuovat arjen kömmellykset ja kulttuurienväliset törmäykset kuulijan tärykalvoille, kun elämä kansankodissa ei aina sujukaan kuten Strömsössä. “Ei saa peittää” onkin ennen kaikkea symboli häpeilemättömälle itsensä likoon laittamiselle! Lisämateriaalia Instagramissa @eisaapeittaapodcast

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 87 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 3.12.2018.

87. ESP suuntaa kesälaitumille

Julkaistu 6.6.2021

Kevään 2021 viimeinen jakso! Ilmassa on juhlan tuntua, kun ESP nauttii helteisestä Tukholmasta Ruotsin kansallispäivän merkeissä. PP on viimein keksinyt itselleen sopivan valmistujaislahjan (tai pari) ja Loviisa löytänyt tukholmalaismimmit villinneet Snabba Cash -farkut. Ihanaa kesää! Hälsningar, PP & Loviisa

86. Milleniaalipinkkejä seiniä ja closuren metsästys

Julkaistu 27.5.2021

PP jakaa saaristokokemuksiaan ja reflektoi kouluvuosia Handelsissa. Oliko koko homma wörttiä vaiko ei? Loviisa taas on päässyt maalailun makuun, mutta remppasanasto on hieman hukassa. Lisäksi ESP:tä puhuttaa Carolan sekoilut ja Ruotsin viisupettymys - ollaanko lahden toisella puolen huonoja häviäjiä? Laita luureihin!

85. Työuutisia ja julkkiskuiskaaja

Julkaistu 20.5.2021

Wohoo! PP sai töitä Ruotsista, joten tottahan toki laitamme menestyksekkäät työnhakuvinkit kaiken kansan jakoon. Jos ei näillä tipseillä ura urkene niin ei sitten millään! Lisäksi ESP on kyllästynyt tuijottelemaan julkkisten takaraivoja - miten jukkasjärvi liittyy asiaan? Tune in!

84. ESP x Linda Juhola

Julkaistu 13.5.2021

Rakkaat kuulijat, toiveenne on kuultu, sillä ESP:in studiossa vierailee pitkään ja hartaasti toivottu Tukholma-veteraani, yrittäjä ja vaikuttaja Linda Juhola! Millaista on tehdä töitä Suomen markkinalle Ruotsista käsin? Millaiset ovat Tukholman vaikuttajapiirit? Kuka on eliittiä? Aiheuttaako vaikuttajan työ ulkonäköpaineita - ja lisääkö pintaliitokaupunkinakin tunnettu Tukholma kenties niitä? Näiden herkkuaiheiden lisäksi pääsette kuulemaan myös Lindan kielikornerin aarteita ja hänen mamukömmellyksiään!

83. Suomi mainittu! Puss och kram!

Julkaistu 6.5.2021

Ruotsin (olematon) tietosuoja huolestuttaa ja kansankodissa trendaavat suomalaiset nimet naurattaa. Miten Matti Mattinen tai Sven Svensson liittyvät asiaan? Lisäksi jaksossa pohditaan kielipuolen elämää (vaihteeksi) ja politiikka-integraatioita (ups!)!

82. Poliisit ovella ja loputon lounas

Julkaistu 29.4.2021

Poliisioperaatio! Skandaaleja! Kääk! Tällä viikolla ESPin käsittelyyn pääsevät herkulliset juorut Ruotsin somekuningattaresta ja jopa itse kuninkaasta. Onko valta kenties vaihtumassa...? Loviisa itkee nakkikioskilla ja PP jakaa ESPin lähihistorian dramaattisimman rikosvyyhdin, johon joutui vahingossa silminnäkijäksi. Studiota puhututtaa myös kiivaasti lähestyvä vappu ja sen oikeaoppiset toivotukset, jotka ovat kummaltakin hukassa. Laita siis luureihin!

81. Yksisarvisia ja startup-pöhinää Tukholmassa

Julkaistu 22.4.2021

Spotify, Klarna, Skype, King, Trustly... yksisarvisten luvattu maa! Tukholma tunnetaan kasvuyrityksiä ja teknologiajättejä tehtailevana kaupunkina, jossa enkelisijoittajat ja riskipääomarahastot etsivät kuumeisesti seuraavaa isoa vientilupausta. Tässä jaksossa ESP paneutuu Ruotsin poikkeuksellisen menestyksen saloihin ja pohtii elämää startup-pöhinän keskellä. Miten laajakaista tai Bianca Ingrosso liittyvät asiaan? Mitkä ovat meidän lempi ruotsalaiset startupit? Tune in!

80. Mitä vaan ginin takii

Julkaistu 15.4.2021

Tällä viikolla ESP missaa julkkisten jatkoja, ikävöi Suomen mehujäitä, suunnittelee dagsfestejä ja hakee omaa kasvi-identiteettiään. Kuka on laivakuriiri? Kenen farkkuja kuolataan? Ja mitkä ihmeen kuivatut murskatut ratamonlehdet...? 👀 Lisää viihdettä tarjoilee IG: @eisaapeittaapodcast

79. Terapiaa ja Mange Makersien paluu

Julkaistu 8.4.2021

Minkälaisia haasteita maahanmuuttaja kohtaa ruotsalaisen terveydenhuollon parissa? Tässä jaksossa ESP pohtii mm. Tukholman terapiapalveluita ja suurkaupungin liikennettä. PP:n postiluukusta on kilahtanut mystisiä kirjeitä ja kyseenalainen kuulijaposti on muutenkin päivän polttava aihe. OBS! ESP ennustaa, että takavuosien hittibändi Mange Makers tekee paluun!

78. Q&A osa 2: Koulutus, ura ja random-jutut

Julkaistu 28.3.2021

Mikä koulutus me valittaisiin nyt, jos oltaisiin abeja? Millaisia urahaaveita tai -tavoitteita meillä on? Mistä koulunpenkillä oppimastamme on ollut eniten hyötyä työelämässä? Miten Ruotsin korkeakoulujärjestelmä valmistaa opiskelijoitaan töiden maailmaan? Nämä ja paljon muuta kuulet Q&A-kakkososassa! Tämän jakson myötä ESP jää pienelle lomalle, eli kuullaan taas pääsiäisen jälkeen 🐣

77. Q&A osa 1: Ruotsi ja Tukholma

Julkaistu 25.3.2021

Eletäänkö me Tukholma-kuplassa? Ollaanko me koettu syrjintää Ruotsissa? MP Janni Deler & Jon Olsson? Parhaat Tukholma-vinkit? Inhokki ruotsalainen ruoka? Kauanko aiotaan asua Ruotsissa? Miks me edes muutettiin tänne?! You know the thrill!

76. Viihdettä ja lavaunelmia

Julkaistu 18.3.2021

Kuten koko Ruotsia, myös ESPiä puhuttavat tällä viikolla Melodifestivalenin jälkipöhinät ja muut kansankodin viihdekentän vanhat ja uudet puheenaiheet. Jaksossa kuullaan lisäksi ajatuksia ESP:n kollektiivisista esiintymisunelmista, ainakin yksi kielikömmellys ja tarina rappukäytäväkohtaamisesta. Seuraavalla viikolla vuorossa onkin Q&A, johon voitte lähettää kysymyksiä Instagramissa @eisaapeittaapodcast !

75. Ensitreffit alttarilla ja big dick energy

Julkaistu 11.3.2021

Loviisa ja Pauliina kertaavat viimeaikaisia kuulumisia. Agendalla mm. etäyhteydenpidon uuvuttavuus, big dick energy ja Ruotsin ensitreffit alttarilla -ohjelma. Integraatioleveleissä vedetään esiin rehellinen mamukortti ja pohditaan sosiaalista etikettiä. Taattua ESPiä siis!

74. Ruotsin poika saunoo ja Schlager-mammat laulaa

Julkaistu 4.3.2021

On taas se aika vuodesta, kun ESP nostaa Melodifestivalenin, Euroviisut ja UMK:n pöydälle! Jaksossa ruoditaan perin pohjin Ruotsin viisuehdokkaita ja -ilmiöitä ja kuullaan myös erästä upeaa kotimaista asiantuntijaa. Kaiken kansan iloksi jaksossa kuullaan myös ESP:n versiot legendaarisesta viisubiisistä; jos siis olet herkkä epävireiselle laulannalle podcasteissa, tämä jakso kannattaa suosiolla skipata!

73. ESP x HS:n kirjeenvaihtaja Jussi Sippola

Julkaistu 25.2.2021

Vieraileva tähti! Tuore maahanmuuttaja, Helsingin Sanomien Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Jussi Sippola vierailee ESP:n siivouskomerossa ja kertoo jutun jos toisenkin elämästä keskellä pandemian runtelemaa Ruotsia. Minkälaista on raportoida Ruotsin koronakaaoksesta? Mitä kuningas vastasi haastattelupyyntöön? Minkä jutun Jussi haluaa ehdottomasti tehdä pestinsä aikana?

72. ESP-EXTRA: Liveshoppailu

Julkaistu 21.2.2021

Ai mikä Bambuser? Muotispesiaalin jatkona ESP povaa liveshoppailulle, ja sen uranuurtajalle Bambuserille, valoisaa tulevaisuutta Ruotsissa ja maailmalla.

71. MUOTI 2021: Pimp-takit ja bitch slap -laukut

Julkaistu 18.2.2021

Äntligen! The Suuri Muotijakso on vihdoin täällä! ESP käy läpi kaikki Tukholman kuumimmat muotitrendit: värit, matskut, yläosat, alaosat, asusteet... ALLT! Loviisaa ja Pauliinaa puhuttavat myös FB:n high end -kirpparit, uudet muoti-innovaatiot sekä paikallisen kulutuskäyttäytymisen (epä)ekologisuus. Laita luureihin!

70. ESP-EXTRA: Clubhouse

Julkaistu 14.2.2021

Ylimääräinen uutislähetys! ESP on saanut kutsun Ruotsissa trendaavaan eksklusiiviseen Clubhouse-sovellukseen, jossa pyörivät kaikki startup-yrittäjistä Zara Larssoniin ja Oprah Winfreyhin. Mikä homma?

69. Ruotsin The Crown ja muita populaari-ilmiöitä

Julkaistu 11.2.2021

Tämän jakson kuunneltuasi tunnet Ruotsin populaarikulttuurin tuoreimmat ilmiöt. Agendalla mm. Ruotsin The Crown ja Melodifestivalen, kuninkaallista tietovisaa unohtamatta! Mukana myös pitkästä aikaa kielikorneri ja integraatiolevelit.

68. Härregyyd! Julkkisjuoruja Ruotsista

Julkaistu 4.2.2021

Zara Larsson, kuningas Kaarle Kustaa, Primetime-Felix ja muut tunnetut ystävämme! Tässä jaksossa puidaan integroitumisen kannalta elintärkeitä julkkisjuoruja. Kuka ruotsalainen kändis vaani PP:tä tummennettujen lasien takaa? Ota haltuun kuumimmat Ruotsi-juorut!

67. Kriminaaliräppiä ja kirjopistotöitä

Julkaistu 28.1.2021

Tällä viikolla ESP tarjoilee perinteistä sekametelisoppaa! Käsittelyyn pääsevät ainakin rikollisten tekemä musa, stereotypiat ja isovanhempien iki-ihanat trendiharrastukset! OMG, kenen ikkunan alla räjähti? Mitkä ovat talvisen Tukholman kuumimmat poppis-jutut? Entä minkä ennakko-oletuksen taakse sitä mielellään piiloutuu? Jaksosta selviää kaikki!

66. Bajskorv ja boomer-pääministeri

Julkaistu 21.1.2021

Vuoden 2021 ensimmäisessä jaksossa käsitellään vuodenvaihteen kuumimpia tapahtumia! Luvassa mm. kiusallisia kuulijakohtaamisia, pääministerin PR-kohu, katujen kakkaongelma ja suursuosioon ampaissut au naturel -lookki. Mikä oli Ruotsin suosituin joululahja? Miten PP pärjää Loviisan deal-breaker -pelissä? Tämä ja niin paljon muuta vain ESP:ssä!

65. Jouluhommia ja 2021 odotusta

Julkaistu 10.12.2020

Pitkän syksyn jälkeen ESP tuntee olevansa valmis jättämään vuoden 2020 taakseen. Gradu on taputeltu, sahramipullat leivottu ja lemppareimmat Ruotsi-joululaulut valittu. Neeext year, please! 👋

64. Torille! Suomi otsikoissa ja suuret julkkiskohtaamiset

Julkaistu 26.11.2020

Viikon ESP-kattaus tarjoilee näkemyksiään aina Suomen ja Kokkolan yllättävästä mediahuomiosta pääministerin puheisiin, kaupunkielämän viehätykseen sekä uuuuuu, suuriin julkkiskohtaamisiin! PP on säästellyt upeaa integraatiotarinaansa koko syksyn, tässä jaksossa pääsette sen vihdoin kuulemaan. Kuulette myös monet versiot ESP:n todellisesta tarkoituksesta, joten laittakaa episodi tulille, luvassa taattua sekavaa ESP-laatua!

63. Iso C ja iso G

Julkaistu 19.11.2020

Peruuntuneita opiskelijavaihtoja, kaipuu Suomi-bileisiin, graduahdistusta ja muita ensimmäisen maailman (meille tärkeitä!) ongelmia. ESP:n Kielikorneri tarjoilee teemaan sopien käytännönläheisen vastauksen useimpiin elämän suuriin kysymyksiin.

62. Elämää kielipuolena - the struggle is real!

Julkaistu 12.11.2020

Miten ESP:ltä sujuu toinen kotimainen? PP:llä ja Loviisalla ei ole kummallakaan ruotsinkielistä taustaa, mutta elämä lahden toisella puolella on opettanut käytännön kielitaitoa kantapään kautta. Vaikka kielitaito on rikkaus, on se myös jättänyt jälkensä mimmeihin. Jaksossa kuullaan myös Svenin Suuri Murrevisa!

61. Kultasilta, Ruotsin "Vain elämää" ja maakuntamatkailua

Julkaistu 5.11.2020

Tällä viikolla Loviisaa ja PP:tä puhututtaa ajankohtaiset ilmiöt! Aiheina mm. Kiinasta roudattu Slussenin kultasilta, Ruotsin tuore Vain elämää -kausi (ja Paratiisihotelli omg!!) sekä tietysti PP:n maakuntamatka Göteborgiin. Mikä on Ruotsin keskiluokan uusin hittilajji? Miten ESP:ltä sujuu viinimaistelut? Mukana myös rakastettu kielikorneri ja integraatiolevelit!

60. Asuntokaupoilla Tukholmassa

Julkaistu 29.10.2020

Asuntojakson hetki on koittanut! Tällä kertaa ESP tarttuu todelliseen hot topiciin, nimittäin jakson teemana ovat Ruotsin ylikuumentuneet ja sekavat asuntomarkkinat. Aihetta ruoditaan erityisesti asunnon oston näkökulmasta, sillä Loviisa hankki ensiasuntonsa Tukholmasta vain muutama kuukausi sitten. Koko ostoruljanssin sekä paljon muuta aiheesta ja aiheen ohi kuulet jaksossa - laita luureihin!

59. Uutena Ruotsissa: Pia-Maria Nickström

Julkaistu 22.10.2020

Historiallista! Vieraileva tähti ESP:ssä! ESP sai kunnian haastatella Mimmit sijoittaa -yhteisön toista perustajaa, Pia-Maria Nickströmiä, joka on vähän aikaa sitten muuttanut Tukholmaan. Miltä tuntuu olla mamu toisessa maassa? Millaista se on suomenruotsalaiselle, joka jakaa äidinkielensä mutta ei kulttuuriaan uuden maan tuttavuuksien kanssa? Miten yritystoiminta Suomeen pyörii toisesta maasta? Tämän kaiken, sekä ESP:n kollektiiviset koronatestikokemukset Tukholmasta, kuuletta jaksossa - joten pistäkääpä luureihin!

58. Suomi-läpät, ennätysmies ja etäterveydenhuolto

Julkaistu 15.10.2020

ESP on hullaantunut maailmanennätysmiehestä nimeltä Armand Duplantis! Jaksossa katsotaan legendaarista keskusteluohjelma Skavlania, nauretaan vaivaantuneesti ruotsalaisten Suomi-läpille ja ihmetellään digiterveydenhuollon kiemuroita. Voiko tukholmalaiselle dinnerille viedä kyykkyviinejä? Kenen handicap on sama kuin Isabella Löwengripillä? We got this!

57. Feikkifukseja, korttelirallia ja pukukoodeja

Julkaistu 8.10.2020

ESP etäilee! PP ja Loviisa jakavat viimeaikaisia havaintojaan Vasastanista, Ruotsin opiskelijaelämästä sekä siitä, mikä puhuttaa koko kansankotia. Millaista rallia kantakaupungissa ajetaan? Miksi Göteborgiin määrättiin koulupukokoodi? Ja mikä ihmeen konsepti on feikkifuksi? Jaksossa jaetaan myös muutamat Ruotsi-viihde-tipsit - ja tietty parit herkkujuorut! Tune in!

56. SUOMI! SUOMI!

Julkaistu 1.10.2020

Wohoo, tervetuloa ESP:n Suomi-viikoille! Tässä jaksossa puhutaan rakkaasta synnyinmaasta ja fiilistellään kaikkea sitä, mikä Suomessa on ihanaa ja mitä meidän on ikävä. Kenen sängystä löytää vain Finlaysonia? Kuka kerää servettejä? Kumpi on löytänyt uudelleen kansallislajin riemun? Missä saunassa on paras tunnelma? Lisäksi ESP kehittää ainakin pari uutta suomalaista vientituotetta - kaikki selviää jaksossa!

55. ESP:n uudet kuviot

Julkaistu 24.9.2020

ESP palaa kesälomalta! Syksyn ensimmäisessä jaksossa puidaan viimeaikojen merkittäviä tapahtumia PP:n ja Loviisan elämästä Ruotsissa. Agendalla mm. Amorellan haaksirikko, uudet työ- ja asumiskuviot, sisäpiirin informaatiolähde Tukholman viihde-elämästä sekä ysärin tukkatrendit. Kumpi joutui vastikään poliisikuulusteluun? Syyskausi on virallisesti avattu!

54. Hengitysharjoituksia, mölkkyä ja siideritamponeita

Julkaistu 18.6.2020

Loviisa jakaa joogaretriitin parhaat palat ja PP viimeisimmät muuttokömmellykset. Tukholman uusi trendilaji puhuttaa, samoin kuin green cardin saamisen vaikeus - ja tietysti juhannus! Mitä kuuluukaan juhannuksen perinteiseen femkampeniin? Tämän jakson myötä ESP jää kesälomalle, mutta ei hätää, sillä kesäkuulumiset päivittyvät Instagramiin @eisaapeittaapodcast ! Syksymmällä jatkuu, puss och kram! <3

53. Pohjoismainen onnellisuus

Julkaistu 11.6.2020

Tällä viikolla ESP pureutuu erityiseen aiheeseen: onnellisuuteen! Loviisa ja PP tutkivat etenkin maailman onnellisimman maan Suomen ja kakkospaikalle kiilanneen Tanskan menestyksen syitä. Keskustelu etenee tietysti myös ESP:n onnellisuuteen; mistä se koostuu? Olemmeko me onnellisia? Tuoko raha onnen? Vaiko arjen pienet asiat?

52. Eliittiharrastukset, Zara Larssonin treffit & mielikuvamatka

Julkaistu 4.6.2020

Päivän levottomat aiheet, olkaa hyvät! Mitä kuuluu lintukodon eliittiharrastuksille, Zara Larssonin parisuhdestatukselle, tubettaja Mustiga Maurille, Ruotsin lätkä-julkimoille tai tuoreelle muoviverolle? Kuka on Christer Pettersson? Jos ei ole kesälomasuunnitelmia niin ei hätää, ESP vie kuulijat myös mielikuvamatkalle Tukholman saaristoidylliin!

51. Seksiskandaali, jengiväkivalta ja Nobel-kohu

Julkaistu 28.5.2020

Kansankodissa kuohuu! Tällä kertaa ESP syventyy koko Ruotsia vavisuttaneisiin mediakohuihin. Kuka jäi kiinni seksin ostosta? Mikä skandaali ravisutti Nobel-kerman sisäpiiriä? Miksi ruotsalaiset rakentavat paniikkihuoneita? Miten turskat liittyvät tähän kaikkeen?

50. Yllättävä kuulijapalaute ja asuntohommia

Julkaistu 21.5.2020

Jo viideskymmenes jakso! Tällä kertaa keskustellaan Tukholman vuokramarkkinoista ja nauretaan vaivautuneesti ruotsalaisille puujalkavitseille. Jaksossa kuullaan myös anonyymi kuulijapalaute, joka todistaa, miten yllättävällä tavalla ESP yhdistää ihmisiä!

49. Retriittejä ja influjuoruja

Julkaistu 14.5.2020

Loviisa ja PP pääsivät piiiitkän tauon jälkeen saman pöydän ääreen vaihtamaan kuulumisia! Mitkä ovat ESP:n karanteenifiilikset? Kuka kaipaa retriittiä? Entä mitä kuuluu Ruotsin influencereille? Jaksossa keskustellaan myös supertärkeästä teemasta, eli kantasolurekisteristä!

48. Työelämä osa 2: ESP:n työnhakuvinkit

Julkaistu 7.5.2020

Miten Ruotsiin (tai ylipäätään mihinkään) pääsee töihin? Ota haltuun ESP:n lyömättömät työnhakuvinkit!

47. Työelämä osa 1: Lounaslenkkejä ja toppen-pöhinää

Julkaistu 30.4.2020

Seuraa kahden jakson verran paljon toivottua keskustelua siitä, millaista suomalaisena on olla töissä Ruotsissa! Ensimmäisessä osassa ollaan peruskysymysten äärellä: Miten ruotsalainen työelämä eroaa suomalaisesta? Mikä Ruotsin työkulttuurissa on parasta, ja mikä pahinta? Onko länsinaapurissa kaikki pelkkää fikaa ja afterworkkiä?

46. Kuulijoiden kömmellyksiä

Julkaistu 23.4.2020

VAROITUS: Jakso sisältää paljon höhötystä, käkätystä ja hihitystä. Mikäli nauraminen ei kiinnosta, suosittelemme suosiolla skippaamaan tämän jakson!

45. Kun mamut ei vaan tiedä

Julkaistu 16.4.2020

Kömmellysjakso is here! Loviisa ja PP jakavat viimeisimmät nolostuttavat tilanteet, joihin ovat maahanmuuttajina Ruotsissa ajautuneet. Nostamme pöydälle myös esiintymisjännityksen: mitä ihmettä tehdä, kun puna nousee poskille 20 000 katsojan edessä? Jakson kruunaa tiukka Ruotsi-tietovisa, jossa PP pääsee piinapenkkiin!

44. ESP lööpeissä & blodad tand

Julkaistu 9.4.2020

Kuluneen viikon aikana ESP on edustanut Suomen mediassa, kuunnellut Kuninkaallisten puheita ja ollut monesta asiasta kiitollinen. Mikä Tukholman lähiöelämän valoisa puoli yllätti PP:n? Millä nimellä Loviisa tunnetaan lähibaarissa ja miten koronakeittiö liittyy asiaan? Minkä uuden ruotsalaisen sananlaskun mimmit ovat viimeksi oppineet? Hyvää pääsiäistä!

43. Rakkautta Ruotsissa

Julkaistu 2.4.2020

Pitkään toivottu ESP:n rakkausjakso on VIHDOIN täällä! Viikon erikoispitkässä episodissa käsitellään Loviisan ja PP:n parisuhteet, monikulttuurisen seurustelun haasteet, Tinder-luennon mehukkaimmat antimet ja ruotsalaisten parisuhdekäsitykset. Kuulette lisäksi yhden jos toisenkin rakkaustarinan ja ESP:n takuuvarmat vinkit niin iskurepliikkeihin, Tukholman deittimarkkinoihin kuin kestävään parisuhteeseenkin. Kevättä rinnassa, rakkautta ilmassa ja ESP korvissa, mikäs sen parempaa!

42. Q&A

Julkaistu 26.3.2020

PP ja Loviisa vastaavat kuulijoiden kiperiin kysymyksiin. Mikä ruotsalaisissa eniten ärsyttää? Vaihto-oppilaaksi Ruotsiin? Ollaanko ikinä harkittu muuttavamme Suomeen? Mitä yllättäviä stereotypioita ruotsalaisilla on suomalaisista? Mitä Marleenalle kuuluu?!

41. Karanteeniekstra

Julkaistu 20.3.2020

YLLÄRIJAKSO! ESP:n piti olla Suomessa talvilomalla, mutta vallitsevasta tilanteesta johtuen etäilemmekin Tukholman kamaralla. Karanteeniekstrassa käydään läpi Loviisan ja PP:n tämän hetken kuulumiset ja kuulemme muun muassa Loviisan hyvinkin kuninkaallisen matkustustarinan. Lisäksi ESP jakaa parhaat Ruotsi-viihteen vinkit kotoilun viihdykkeeksi!

40. Kahden maan kansalainen

Julkaistu 12.3.2020

Tällä kertaa Loviisa ja PP avaavat syvimpiä tuntojaan siitä, miltä tuntuu asua lähellä mutta silti niin kaukana. Juurettomuus, kansallisuusidentiteetti, kotiutuminen ja se meitä kaikkia yhdistävä tarve kuulua jonnekin; muun muassa näiden teemojen ympärille herkistytään tässä ESP:n aikuistumisriittijaksossa. Jakson myötä ESP jää viikon talvilomalle ja palaa seuraavan kerran Q&A-episodilla. Vastaanotamme teitä askarruttavia kysymyksiä koko tauon ajan Instagramissa @eisaapeittaapodcast !

39. Koronavirus ja nuuska-gate

Julkaistu 5.3.2020

Mitä tapahtui, kun koronavirus saapui Tukholmaan? Miten sujuivat afterworkit ruotsalaisen räppärin kanssa? Mitä yhteistä on Tukholman kauppakorkeakoululla ja nuuskalla? Tässä jaksossa viikon kuumimmat puheenaiheet, kiusallisimmat kömmellykset, ruotsalaisimmat sananlaskut ja tietysti integraatiolevelit! Lisämateriaalia Instagramissa @eisaapeittaapodcast

38. ESP:n suuri viisuspesiaali!

Julkaistu 27.2.2020

Tuulikoneita! Horojytää! Carola! Abba! Äitikarkkia! On tullut aika ESP:n viisuspesiaalin! Euroviisut sekä Ruotsin paikallinen viisukarsintashow Melodifestivalen yhdistävät koko kansankotia tavalla, joka hakee vertaistaan. Mutta miksi? Miksi Ruotsi voittaa (melkein) aina? Kuka on Mums-Måns? Ja kenen UMK-kisaajan kanssa ESP:llä on yhteistä historiaa?

37. Ruotsi-vaikuttajat syynissä

Julkaistu 20.2.2020

ESP sukeltaa syvälle Ruotsin seurapiirijuoruihin ja ottaa käsittelyyn VIP-mainetta nauttivat influencerit. Keskustelua herättävät mm. Kenza-gate, Isabellan kaatuneet bisnekset ja perhe Ingrosso-Wahlgrenin vauhdikas elämä. Ekstrana ESP paljastaa Hollywood-tähden dramaattisen pelastustarinan sekä Loviisan suuren salaisuuden!

36. Suomi-Pasi uhriutuu: "Me ollaan kaikki tämmösiä"

Julkaistu 13.2.2020

ESP osaa tarpeen tullen sekä pelastaa ihmishenkiä että aiheuttaa palohälytyksiä. Tässä jaksossa kuullaan PP:n ja Loviisan viimeaikaisia kömmellyksiä ja järkytytään kutsumattomista vieraista! Kenen ihanan terveiset kuullaan lahden takaa? Kuka löi kielletyn Suomi-kortin pöytään? Kenen integraatiolevel on 1000+? Kuunteleppa!

35. Ovatko ruotsalaiset muodikkaampia kuin suomalaiset?

Julkaistu 6.2.2020

ESP pohtii, miten suomalaisten ja ruotsalaisten muotikäsitykset eroavat toisistaan. Jaksossa puidaan sekä faktatietoa että harrastetaan rehellistä spekulaatiota – muotikömmellyksiä ja herrainmuotia unohtamatta! Vierailevina tähtinä kuullaan myös kahta kokemusasiantuntijaa. Ovatko Loviisa ja PP sisimmässään fashionistoja vai perinteistä tuulipukukansaa? Ken on Pohjoismaista kaikkein trendikkäin? Ota haltuun Tukholman second hand -tärpit Instagramissa @eisaapeittaapodcast!

34. Handels-spesiaali!

Julkaistu 30.1.2020

Pornoskandaali, käyttäytymiskoulu eliitille, outoja pillereitä, mmmitä?! Tässä jaksossa ESP:n sisäpiirimyyrä PP jakaa kaiken oleellisen Tukholman kauppakorkeakoulusta. Herkkujuorujen lisäksi luvassa Handels-myyttien murtamista ja tiukka infopaketti siitä, mitä kyseisen koulun penkille pääsy vaatii ja millaista siellä opiskelu ihan oikeasti on.

33. Royal asses only

Julkaistu 23.1.2020

Elämysjakso! Loviisa ja PP jakavat tuoreimmat vinkit Tukholman tekemisiin. Luvassa ainakin kuuppapesuja, kuninkaallista korkeakulttuuria, sokkodinneri, urheiluekskursio ja ripaus 20-luvun henkeä. Selviää myös, mihin maahanmuuttajapinteeseen Loviisa ajautui.

32. COMEBACK

Julkaistu 16.1.2020

ESP IS BACK! Ruotsin suosituin suomenkielinen podcast tekee paljon odotetun paluun. Uudistuneessa ESP:ssä kuullaan uutta ja vanhaa – jatkossa maahanmuuttajan elämästä raportoi Loviisan aisaparina uunituore juontaja PP! Kuka on PP? Mitä hän tekee Ruotsissa? Mitkä ovat PP:n ensihuomiot Tukholmasta? Miten Tampere liittyy asiaan?

31. Vikojen kertojen jakso

Julkaistu 22.8.2019

ESP:n tarina Marleenan kanssa on tullut loppuunsa, toistaiseksi. Vikassa jaksossa kuullaan vielä vikat integraatiolevelit, vitsi- ja faktanurkat sekä tietenkin maahanmuuttajan kömmellykset. Passa på å lyssna, adjöööö!

30. YLLÄTYSKÄÄNNE! Marleena muuttaa Suomeen

Julkaistu 15.8.2019

Marleena on tullut siihen lopputulokseen, että Suomi on vain yksinkertaisesti parempi kuin Ruotsi ja tämän takia päättänyt muuttaa Suomeen. Sen kunniaksi tässä jaksossa käydään läpi tyttöjen päiväkirjoja ja fiiliksiä viimeisten vuosien varrelta Ruotsissa asumisesta. Jakson lopussa raotetaan myös sitä, mitä ESP:lle käy tulevaisuudessa.

29. Näitä asioita rakastamme Ruotsissa

Julkaistu 8.8.2019

Koska ESP on aikaisemmin listannut asioita, jotka ovat paremmin Suomessa, on vain kohtuullista ylistää myös tämänhetkistä kotimaata. Mitkä asiat tekevät meidät Ruotsissa iloiseksi?

28. A$AP Rocky ja muita kansankodin juoruja

Julkaistu 1.8.2019

Stop the press vol 2! ESP on taas kuumien juorujen äärellä: sekä kansankodissa että Marleenan ja Loviisan elämissä on tapahtunut viime aikoina paljon. Tässä jaksossa ruoditaan kiihkeästi mm. vaikuttajien synnytysvideoita, ärsyttäviä stereotypioita, pohjoismaalaista purjehdusetikettiä, Marleenan uutta naapuria ja venäläisiä sukellusveneitä.

27. Q&A Ruotsissa opiskeleminen

Julkaistu 18.7.2019

27. Q&A Ruotsissa opiskeleminen by Loviisa Läärä & Pauliina Perkiö

26. Rekkamiehen hymyjä ja Pekingin bikinejä

Julkaistu 11.7.2019

Synninpäästöjen aika! Mikä ruotsalainen hääperinne sai Loviisan kiusaantuneisuuden äärirajoille? Kenen julkkiksen miestä Marleena stalkkasi business-tapaamisessa? Miten pitäisi suhtautua paljaaseen pintaan? Tässä jaksossa ollaan ESP:n ytimessä!

25. Mies! Näin isket ruotsalaisen naisen!

Julkaistu 4.7.2019

Mitä ruotsalaiset mimmit oikeasti ajattelevat suomalaisista miehistä? Mitä iskuvinkkejä he antavat miehille? Onko ruotsin puhuminen suomalaisella korostuksella ihan no-no? Loviisa ja Marleena konsultoivat kolmea tukholmalaista mimmiä, jotka paljastivat miten heidät hurmataan!

24. Suomalaisen miehen markkina-arvo

Julkaistu 27.6.2019

Suomalaisten miesten markkina-arvon huhutaan olevan alhaisempi Ruotsissa kuin suomalaisten naisten. ESP antaakin nyt äänensä miehille ja kysyy, pitääkö väite paikkansa vai onko se vain ikiaikainen myytti.

23. Juhannus yllätti ESP:n

Julkaistu 19.6.2019

Nyt juhlitaan Johannes Kastajan syntymäpäiviä! Jaksossa kerrataan eeppisiä juhannuksia ja pohditaan ruotsalaisen midsommarin ehkä kyseenalaisiakin perinteitä. Marleenan menneisyydestä paljastuu uusia yksityiskohtia ja Loviisan integraatiolevel on miinuksella. Tiedätkö miten menkkaveri liittyy juhannukseen? Kuuntele ja tiedä!

22. Turistiopas Tukholman turreille

Julkaistu 13.6.2019

22. Turistiopas Tukholman turreille by Loviisa Läärä & Pauliina Perkiö

21. ESP väittelee – pakkoruotsia vai ei?

Julkaistu 6.6.2019

Marleena ja Loviisa paneutuvat viikon hot topicciin eli pakkoruotsiin, ja paikoitellen keskustelu äityy suorastaan väittelyksi. Jakson opetus onkin, että jos ei tiedä asioista tarpeeksi, ei myöskään kannata olla mistään mitään mieltä (kovin vahvasti ainakaan)!

20. Suomalainen, ruotsalainen, norjalainen ja tanskalainen menivät saunaan

Julkaistu 30.5.2019

Nyt ollaan isämmaallisissa tunnelmissa, kun jakson alussa pistetään kehiin kaksi kovaa korttia: Sauli Niinistö ja Finlandia-hymni. Pelkästään patrioottisissa tunnelmissa ei tämä jakso kulu vaan katse suunnataan erityisesti kohti Tanskaa ja Norjaa. Kokemusasiantuntijat valaisevat miten Tanska ja Norja eroavat Ruotsista. Mikä Pohjoismaa on kaikista takapajuisin aatemaailmaltaan? Ketkä suuntaavat Suomeen hiihtolomalle? Entä ketkä ovat kaikista epäterveellisimpiä?

19. Marleenan synttärit & kuulijoiden kömmellyksiä

Julkaistu 23.5.2019

Ja må hon leva! Marleenan saavutettua neljänneskvartaalin elämästään paneudutaan suorituskeskeisyyteen, synttärihaasteisiin sekä aikuisuuteen. Vihdoin myös ESP:n kuulijat saavat äänensä kuuluviin lähettämiensä kömmellysten kautta. Entä mikä on mimmien tämän viikon integraatiolevel? Seuraa meitä Instagramissa @eisaapeittaapodcast

18. Den glider in! – Haastattelussa Leijonien hyökkääjä

Julkaistu 16.5.2019

Miltä tuntuu kohdata Ruotsi kaukalossa? Onko se yhtä veristä taistoa kuin medioissa maalaillaan? Marleena ja Loviisa saavat vieraakseen suoraan Slovakian MM-kisoista Leijonien hyökkääjän, jonka kanssa puhutaan jääkiekosta Suomi-Ruotsi –näkökulmasta. Lisäksi ESP:n omat keittiöpsykologit tulkitsevat, mitä näiden lyhyiden ja ytimekkäiden vastausten takana todellisuudessa piilee. Jakson kruunaa MM-kisasanasto, jolla onnistuu imponeraamaan kovimmankin lätkäfanin kisakatsomossa!

17. Fikalla HS:n kirjeenvaihtaja Petja Pellin luona

Julkaistu 9.5.2019

Diplomaatista seuraava: ESP kyläilee Helsingin Sanomien Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Petja Pellin luona Tukholmassa! Tässä fikapöydässä keskustellaan ulkomaille työn perässä muuttamisesta, kirjeenvaihtajan joskus yksinäisestäkin työstä, suomalaisen ja ruotsalaisen yhteiskunnan eroista ja kuumimmista trendeistä. Tokihan Petja paljastaa ESP:n kuulijoille myös herkullisimmat kömmellyksensä! Lisää materiaalia Instagramissa @eisaapeittaapodcast

16. Helan går! Skål! Hipp hipp hurra!

Julkaistu 2.5.2019

Mistä juhlapyhästä ruotsalaiset ovat kateellisia suomalaisille? Milloin Ruotsissa roihuaa kokot? Onko ok taistella siitä, että pääsee Lucia-junan johtotähdeksi? ESP pintaraapaisee ruotsalaisen vuosikalenterin kohokohtia ja perinteitä.

15. Älä tee kuten me teemme, tee kuten me sanomme

Julkaistu 25.4.2019

Kypsään 20-jotakin vuoden ikään ehtiessään Marleena ja Loviisa ovat oppineet jujun jos toisenkin elämästä maahanmuuttajina. Miten ovien lukitseminen tai polvisukat liittyvät aiheeseen? Kuuntele ESP:n 2 x 3 terävää elämänohjetta!

14. Stop the press! ESP paljastaa yksinoikeudella Ruotsin mehevimmät juorut

Julkaistu 18.4.2019

Marleena ja Loviisa perehtyvät Ruotsin mehevimpiin julkkisjuoruihin, minkäs muunkaan kuin valtakunnan pahamaineisimman juorulehden avulla. Armottomalta juoruilulta eivät välty kuninkaalliset, laulajat tai bloggaajat. Viikon suurimmat kysymykset ovat siis KUKA, MITÄ, MISSÄ? Kuka kuninkaallisista ajaa itse joka aamu töihin Kuninkaanlinnaan? Kenen kanssa Zara Larsson käy kahvilla? Kuunneltuasi tämän et jää enää sanattomaksi fikapöydässä!

13. Miten muuttaa vanhemmilta salaa 17 eurolla Ruotsiin?

Julkaistu 11.4.2019

Muuttoon Itämeren toiselle puolelle liittyy niin veronkiertoa, kadonnutta postia kuin vino pino käytännön järjestelyjäkin. Ota haltuun takuuvarmat ESP:n muuttovinkit! Jaksossa lanseerataan myös viikoittain toistuva osio Marleenan ja Loviisan integroitumisasteesta ruotsalaiseen yhteiskuntaan: mistä tietää sulautuneensa osaksi kansankotia?

12. Go big or go home: meistäkö Ruotsin kansalaisia?

Julkaistu 3.4.2019

Uuden ESP-kauden ekassa jaksossa keskustellaan suurista eksistentiaalisista kysymyksistä, kuten siitä pitäisikö Marleenan ja Loviisan hankkia Ruotsin kansalaisuudet. Maahanmuuttoviraston testin jälkeen selviää, että toisella ei ole mitään mahdollisuuksia länsinaapurin kansalaisuuteen – mutta kummalla ja miksi? För mer info ota seurantaan Instagramissa @eisaapeittaapodcast!

11. ERIKOISSPESSUYLLÄTYSJAKSO

Julkaistu 20.2.2019

Ei saa peittää -podcast tekee yllätysvierailun luovalta tauolta! Kuuntele ja ylläty! Lisää matskua Instagramissa @eisaapeittaapodcast.

10. Ruotsalaisten miesten deittailu — Dos and Don’ts

Julkaistu 5.2.2019

Grande finale! Ei saa peittää -podin ensimmäinen tuotantokausi huipentuu Amorin nuolisateeseen eli deittailu-jaksoon. Mikä on suomalaisten naisten markkina-arvo Ruotsissa? Miten Marleena neuvokkaana naisena toimi treffeillä kun meinasi lähteä näkö? Mikä ruotsalaisissa miehissä viehättää – vai viehättääkö mikään?

9. Joulukuusia työpaikoilla ja muita pehmeitä arvoja työelämästä

Julkaistu 4.2.2019

Spotifyn kattoterassi, itsensä johtaminen, ruotsalaisten työmoraali ja LinkedInin tittelishow. Näistä ja vähän muustakin jaksossa, jossa Loviisa ja Marleena perkaavat kokemuksiaan työelämästä länsinaapurissa. Suomalaiset ovat kuumaa kamaa Ruotsin työmarkkinoilla!

8. Mitä ruotsalaiset oikeasti ajattelevat suomalaisista

Julkaistu 23.1.2019

Suomalaisia kiinnostaa oikeastaan vain yksi asia: mitä ruotsalaiset ajattelevat meistä? Kauden toivotuimmassa jaksossa Marleena ja Loviisa tarjoavat tähän ikuisuuskysymykseen vastauksia. Nyt uidaan TODELLA syvissä vesissä aina Suomen verisestä historiasta pilkun jälkeen baarissa lausuttuihin rakkaudentunnustuksiin.

7. Q&A ja kaiken kattava totuus siitä mikä Ruotsissa on poppis

Julkaistu 15.1.2019

Podin historian ensimmäisessa Q&A -jaksossa vastataan kuulijoiden kysymyksiin siitä, osaavatko ruotsalaiset kierrättää, mitä ruotsinsuomalaiset ajattelevat suomalaisuudesta sekä mitkä podcastit nyt trendaa. Loppu huipentuu kaiken kattavaan totuuteen siitä, mikä Ruotsissa on nyt in. Kuuntele jakso ja olet kaikkien trendien aallonharjalla!

6. Riitaa maahanmuuttajien kielikurssilla ja muita kielipuolen ongelmia

Julkaistu 9.1.2019

Jaksossa keskustellaan ah-niin-melodisesta ruotsin kielestä ja arjesta kielipuolena. Minkä takia Marleenan aksenttia on haukuttu oksettavaksi? Jakson lopussa Loviisa joutuu murretestiin, jossa taittuu riikinruotsin lisäksi myös skåne!

5. Tukholman yöelämän salainen hotspot

Julkaistu 20.12.2018

Uusi vuosi! Marleena ja Loviisa eivät aio viettää tipatonta tammikuuta, ja sen kunniaksi vuorossa ovat Tukholman yö- ja kulttuurielämän helmet. Jaksosta selviää Marleenan vinkit miten saada portsarikavereita (ks. kuva) ja ennen kaikkea MIKÄ on se Tukholman yöelämän eksklusiivinen hotspot, josta ei tavallinen turre tiedä!

4. Tukholmassa elämisen hinta

Julkaistu 12.12.2018

Tässä jaksossa otetaan käsittelyyn eräs tunnetuimmista urbaanilegendoista: onko Tukholmassa asuminen yhtä kallista kuin huhutaan? Loviisa ja Marleena peilaavat Tukholman suomityttöjen kanssa yhteistyössä toteutetun tutkimuksen tuloksia omiin kokemuksiinsa. Lopussa eksytään vahingossa myös jokapäiväisten kielivaikeuksien äärelle!

3. Selkään puukottavat (ruotsalaiset) opiskelukaverit ja Loviisan sopimattomat sitsilaulut

Julkaistu 7.12.2018

Tässä jaksossa sukelletaan aiheeseen, joka toi Marleenan ja Loviisan toiselle puolelle Itämerta. Jaksossa selviää kaikki ruotsalaisen opiskelijaelämän oleellisimmat asiat, eli miksi Loviisa on joutunut kirjoittamaan kirjallisen sopimuksen päästäkseen opiskelijabaariin ja mikä on matlådien eli lounasboksien eliittiä?

2. Nämä asiat ovat Suomessa paremmin kuin Ruotsissa

Julkaistu 5.12.2018

Toisessa jaksossa listataan asioita, jotka on koto-Suomessa paremmin. Listalta löytyy mm. junat, kaupan karkkihyllyt ja opintotuki.

1. Kuninkaalliset esittelyt ja singalong-skaba

Julkaistu 3.12.2018

Ketä me ollaan? Mistä me puhutaan ja miksi? Kummalta on Anssi Kelan lyriikat enemmän hukassa? Ei saa peittää -podcast kertoo Loviisan ja Marleenan elämästä maahanmuuttajina Ruotsissa. Ekassa jaksossa hoidetaan pakolliset esittelyt pois alta ja pohditaan, mitä 'Ei saa peittää' meille edustaa (muuta kuin pattereita siis). Jakson vierailevana tähtenä tuntematon baari-ihminen, joka ei itse tiedä olevansa mukana jaksossa.

Takaisin podcastien listaan