Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Lukuvika

Paljon puhetta kirjoista - luetuista ja lukemattomista. Lukuvika-podcastissa Jenni Lindvall ja Essi Rötkönen tunnustavat kaikki ne teokset, joita ei ole tullut luettua. Matalan kynnyksen puhetta kirjoista ja lukemisesta. Tervetuloa kuuntelemaan! Musiikki: Simo Lukkari

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 40 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 21.10.2017.

Lukuvika #40 Sivistyksen kuolema

Julkaistu 8.12.2023

Lukuvian uudessa jaksossa jutellaan sivistyksestä ja siitä, mitä se on. Luovatko nykyinen mediaympäristö ja hallitus otolliset suhteet sivistyksen ja lukutaidon säilymiselle, vai rapauttavatko ne pikemminkin niitä? Maailmanlopun tunnelmien vastapainoksi fiilistellään myös kevään uutuuskirjoja, pohditaan viihteen räjähdysmäistä suosiota, sekä hahmotellaan uusi maaohjelma Suomen brändin nostattamiseksi. (Spoiler: Siihen eivät kuulu kotimaisten huumerikollisten true crime -elämäkerrat.)

Lukuvika #39 Tainaronia tavoittelemassa eli kuinka lukea 100 kirjaa vuodessa

Julkaistu 24.11.2023

Lukuvialla on uusi pakkomielle – tänä vuonna on saatava 100 kirjan lukutavoite täyteen! Mutta miten se saavutetaan? No, lyhyillä kirjoilla, tietenkin! Tässä jaksossa puhutaan lyhyiden kirjojen kruunaamattomasta kuningattaresta eli Leena Krohnin iki-ihanasta Tainaronista. Mikä salaperäinen Tainaron on, ja more importantly, miten sinne voisi päästä? Lisäksi jaamme ajatuksiamme syksyn kenties kehutuimmasta kotimaisesta eli Iida Turpeisen Elollisista, joka herätti meissä – kerrankin! – eriäviä tuntemuksia.

Lukuvika #38 Falloskirjallisuuden paluu?!

Julkaistu 8.9.2023

Mitä yhteistä on Väinö Linnalla, Miki Liukkosella ja grungella? Ehkä ei mitään, mutta niistä kaikista me tämänkertaisessa jaksossa* puhumme. Julistettuamme kovaäänisesti, ettemme enää lue miesten kirjoittamia paksuja kirjoja, olemme lukeneet ja kuunnelleet niitä jopa kaksin kappalein. Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla ja Miki Liukkosen O herättävät keskustelua nykypolitiikasta, polarisaatiosta ja sirpaloituneesta keskittymiskyvystä. Lisäksi fiilistellään tuttuun tapaan all things autumnal, kuten sarjamurhaajia ja grungea. *Kohtasimme jakson äänittämisessä hieman teknisiä vaikeuksia, joten äänenlaatu ei valitettavasti ole parhaimmillaan. Bare with us! Jaksossa mainitut kirjat ja kirjailijat: Don DeLillo Bret Easton Ellis Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones & The Six Taylor Jenkins Reid: Evelyn Hugon seitsemän aviomiestä Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla Miki Liukkonen: O Johann Hari: Kadonnut keskittymiskyky Mark Yarm: Everybody Loves Our Town Truman Capote: In Cold Blood Vincent Bugliosi & Curt Gentry: Helter Skelter

Lukuvika #37 TikTok Made Me Buy It

Julkaistu 6.2.2023

Uudessa jaksossa ruoditaan tuoretta Finlandia-voittajaa ja TikTok-sensaatioita. Pohdimme, millainen kirjallisuus on vaivan arvoista ja annamme (tietenkin!) vastauksen kysymykseen, joka on tällä hetkellä jokaisen itseään kunnioittavan kirjaihmisen huulilla: Onko CoHon lukeminen wörttiä? Lisäksi fiilistellään 70-lukua, laadukasta rom comia ja muita TikTok-hittejä. Jaksossa mainitut kirjat: Ville-Juhani Sutinen: Vaivan arvoista Colleen Hoover: It Ends With Us/Se päättyy meihin Colleen Hoover: Verity/Verityn varjo Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones & The Six Emily Henry: People We Meet On Vacation/Lomalla kaikki on toisin Emily Henry: Beach Read/Täydellinen päivä Emily Henry: Book Lovers Emily Henry: Happy Place Rachel Lynn-Solomon: The Ex-Talk Mona Awad: Bunny

Lukuvika #36 Noitia liikkeellä

Julkaistu 23.9.2022

Kiinnostavatko noidat? Rakastatko The Craft -elokuvan estetiikkaa? Haluatko syksyn iltoihin sellaista lukemista, jossa pimeys tiivistyy juuri oikealla tavalla? Lue Oona Pohjolaisen ja Adile Sevimlin Kärsimyskukkauuteaddiktio! Mekin luimme ja keskustelimme siitä uudessa jaksossa! Luvassa on muutakin noitasekoilua ja pimeän vuodenajan fiilistelyä. Jaksossa mainitut kirjat: Oona Pohjolainen ja Adile Sevimli: Kärsimyskukkauuteaddiktio Emily Dickinsonin runot Shirley Jackson: We Have Always Lived in the Castle, The Haunting of Hill House Grady Hendrix: My Best Friend's Exorcism Christopher Pike: The Midnight Club Silvia Moreno-Garcia: Mexican Gothic M. L. Rio: If We Were Villains Florence Welch: Useless Magic

Lukuvika #35 Taantuneita boomereita vai trendikkäitä tiktokaajia?

Julkaistu 2.9.2022

Jenni ja Essi ovat hullaantuneet TikTokista ja pohtivat, tarkoittaako tämä sitä, että he ovat ajassaan kiinni olevia trendineniä vai taantuneita tätejä. Jaksossa Tiktokin lisäksi puhutaan kyllä myös kirjallisuudesta. Hanya Yanagiharan uusi kirja aiheuttaa fyysistä tuskaa mammuttimaisella koollaan. Jenni on kunnostautunut lukemalla Riikka Pulkkisen uuden romaanin ja Fiona Elonen esikoiskirjan. Essi taas on tasapainoillut Heartstopper-sarjakuvan ihanuuden ja Iida Rauman Hävityksen aiheuttaman ahdistuksen välillä.

Lukuvika #34 Hamnet x Hamlet

Julkaistu 20.5.2022

Maailma on sijoiltaan... sillä Lukuvika on jälleen äänittänyt uuden jakson! Tuoreimmassa jaksossa keskustellaan kahdesta Shakespeare-tulkinnasta, Kansallisteatterin Hamlet-näytelmästä ja Maggie O´ Farrellin palkitusta Hamnet-romaanista, jotka molemmat uudistavat osaltaan Hamletin myyttiä. Miksi Hamlet nähdään kärsivänä nerona, ja Ofelia hysteriasta kärsivänä kukkasena? Oliko Shakespearen vaimo törkeä gold digger vai kenties jotain ihan muuta? Näihin ja moniin muihin polttaviin kysymyksiin saamme vastauksen tässä jaksossa. Jakso nyt kuunneltavissa kaikkialla siellä, mistä podcastisi kuuntelet!

Lukuvika #33 Sivuhenkilöitä vai hankalia vuokralaisia?

Julkaistu 1.4.2022

Tämä ei ole aprillipila! Totisinta totta nimittäin on se, että Lukuvian JO vuoden neljäs jakso on täällä! Koko jakso on kyllä monia ihmeitä täynnä. Nimittäin vanha äänikirjan vihaajakin jo kääntää päänsä Emmi-Liia Sjöholmin Virtahepojen tähden. Jenni puolestaan on käynyt kirjastossa ja lukenut kirjan! Vau! Essin Ted-luennon aiheena tällä kertaa on Deborah Levyn elävän elämäkerran viimeinen osa Omistuskirjoituksia. Luvassa on vanhaa tuttua feminististä ränttiä ja haaveilua silkkilakanoihin balsamoitumisesta.

Lukuvika #32 Jäähyväiset falloskirjallisuudelle

Julkaistu 18.3.2022

Lukuvian uudessa jaksossa pohditaan, onko koolla väliä. Siis kirjojen koolla. Keskustelemme Kulttuuricocktailin David Foster Wallace -esseestä ja heitämme hyvästit mammuttimaisille järkäleille, joita falloskirjallisuudeksikin kutsutaan. Lopulta päätämme jatkaa tyylillemme uskollisena pienoisromaanien ja muiden ohuiden kirjojen fiilistelyä. Disclaimer: Emme halua kieltää ketään lukemasta paksuja kirjoja. You do you jne. Ohuista kirjoista puheen ollen; luimme jaksoa varten sanataideopettaja Eeva Åkerbladin ihanan proosarunoteoksen Huolenpitoja, joka suorastaan huuhteli Essin ja Jennin aivoja ainutlaatuisella ja taitavalla kielellään. Tätä hurmaavaa kylpyläfantasiaa lukiessa oli kuin olisi astunut hullunkuriseen uneen, jossa kaikki on mahdollista.

Lukuvika #31 Eräs Oikeusjuttu

Julkaistu 11.2.2022

Jaksossa tällä kertaa vihastuksen, hämmennyksen, surun ja kauhun laajan tunneskaalan aiheuttaa Johanna Vehkoon tietokirja Oikeusjuttu – tai pikemminkin ihan se oikea oikeusjuttu teoksen takana. Keskustelemme sananvapauden ja demokratian häilyväisyydestä, oikeistotrollien häikäilemättömyydestä ja naisen asemasta internetissä. Lopulta kuitenkin koemme helpotusta siitä, että oikeus viimein voittaa.

Lukuvika #30 Ärsyttävän ihana Sally Rooney

Julkaistu 19.1.2022

Vuoden ensimmäisessä jaksossa vihataan ja rakastetaan Sally Rooneyta ja mietitään, onko milleniaalien ongelma se, että meillä ei ole ongelmia. Essi on lukenut Tove Ditlevsenin Nuoruuden, Jenni taas Colson Whiteheadia ja Raven Leilania. Jaksossa pohdituttaa mm. väkivallan kokemuksen periytyvyys ja naisena olemisen näkymättömyys. Etenemmekö koskaan yhteiskuntana, vai olemmeko tuomittuja toistamaan samoja virheitä? Ja ennen kaikkea: Onko oikeanlaisena naisena olemisen kahden sekunnin aikaikkuna jo sulkeutunut? Jakso nyt kuunneltavissa kaikissa yleisimmissä podcast-palveluissa!

Lukuvika #29 Yllätyspussijakso vol 2

Julkaistu 3.12.2021

Loppuvuoden yllätyspussijakso sisältää nimensä mukaisesti sekavan kattauksen kirjallisuuden kentältä. Essi spoilaa heti ensimmäisen kymmenen minuutin aikana satusetä-Topeliuksen kauhuromanttisen klassikon Linnaisten kartanon viheriän kamarin tärkeimmät juonenkäänteet. Jenni puolestaan on sivistänyt itseään tietokirjallisuudella rasismista ja varhaisesta feminismistä. Stay tuned!

Lukuvika #28 Internetin ja misery litin pauloissa

Julkaistu 21.11.2021

Surprise! Lukuvika on ylittänyt itsensä ja tuottanut jo toisen jakson viikon sisään edellisestä. Emme tohdi itsekään uskoa tätä tapahtuneeksi - mutta totta se on! Uusimmassa jaksossa juonitaan internetin räjäyttämistä ja spekuloidaan lasten- ja nuortenkirjallisuuden nykytilaa. Lisäksi möyhennetään misery lit -genreä pohtien, mikä on eettinen lukukokemus ja kuka saa kirjoittaa ja mitä. Jakson löydät Spotifysta, iTunesista ja Soundcloudista - tai mistä ikinä podcastisi kuunteletkaan!

Lukuvika #27 Paluu Klovharulle

Julkaistu 12.11.2021

Lukuvian uudessa jaksossa palataan takaisin Tove Janssonin mielenmaisemiin karun kauniille Klovharun saarelle. Jaksossa tunnelmoidaan merellistä saaristolaiselämää, annetaan sekalaiset ja sekavat vinkit Pellingin matkailuun sekä kuullaan freudilainen tulkinta teoksesta Muumipappa ja meri. Pysy kuulolla!

Lukuvika #26 Hyvä paha viihde

Julkaistu 23.4.2021

Tällä kertaa uudessa jaksossa puhututtaa viihdekirjallisuus ja sen eri ulottuvuudet. Onko viihde pahasta? Saako ihminen tunnustautua viihdekirjallisuuden ystäväksi? Miksi naistenviihdettä parjataan epäuskottavuudesta? Onko samastuminen jotenkin väärä lähtökohta lukemiselle? Ja onko kaikessa taas kyse patriarkaatista ja sisäistetystä naisvihasta? (Vihje: on.) Jakossa mainitaan myös Twilight, elitismi ja kombuchabloggaajat.

Lukuvika #25 Kielestä, runoudesta ja vallasta

Julkaistu 5.2.2021

Uusi vuosi, uudet kirjat! Vuoden ensimmäisessä jaksossa keskustellaan kielestä, runoudesta ja vallasta. Miten kieli tuottaa valtaa, ja mitä hyötyä sanojen hallitsemisesta on? Entä miten Louise Glück*, Ben Lerner ja Aleksis Salusjärvi liittyvät toisiinsa? Lisäksi puhututtaa Yaa Gyasin upea romaani Maa ja taivas, joka herätti liudan uusia kysymyksiä. *Louise Glückin runokokoelma saatu arvostelukappaleena Enostonelta.

Lukuvika #24 Unpopular Bookish Opinions

Julkaistu 18.12.2020

Lukuvian vuoden viimeisessä jaksossa keskustellaan haudanvakavasti ja kieli poskessa epäsuosituista kirjallisista mielipiteistä. Kumpi lukuvikalaisista VIHAA äänikirjoja? Entä kumpi VIHAA kirjastoja? Kuuntele jakso, niin tiedät! (Disclaimer: Jakso sisältää runsaasti liioittelua ja kärjistystä.)

Lukuvika #23 Patti has the power

Julkaistu 30.10.2020

Uusin jaksomme on omistettu kokonaisuudessaan rockmuusikko ja kirjailija Patti Smithille. Fanitamme Pattia avoimesti emmekä pelkää sanoa sitä ääneen. Koska kaikki eivät ehkä ole kanssamme samaa mieltä, jaksossa esitellään 4 + 1 syytä, joiden takia kaikkien kannattaisi liittyä iloiseen fanikerhoomme. Varoitus: jakso sisältää huonoa ranskan lausumista.

Lukuvika #22 Hei syksy!

Julkaistu 18.9.2020

Hei syksy! Kesä oli pitkä ja ihana, mutta nyt on taas aika tunnelmoida pimeneviä iltoja ja noitajuttuja – ja puhua tietenkin hyvistä kirjoista. Jaksossa Essiä ahdistaa työelämän paineet ja eläkeikä, mutta kiinnostaa asuntosijoittaminen Myllypurossa. Jenni puolestaan luki Toni Morrisonia ja tuli tietoiseksi omasta valkoisesta lukupositiostaan. Jakson lopussa on luvassa muutama tärppi syksyn uutuuskirjoihin.

Lukuvika #21 Kirjallisuutta koronan aikaan

Julkaistu 12.6.2020

We not done with corona yet! Uusimmassa jaksossamme paneudumme kirjoihin, joita luimme koronaeristyksen aikaan. Jenni kävi läpi sadan vuoden kärsimyksen mutta koki myös valaistumisen. Essi puolestaan löysi Lappi-kirjallisuuden helmen ja korjasi dystooppisen lukuvikansa. Jaksossa pohditaan myös sitä, olemmeko menettäneet kykymme keskittyä korkeakirjallisuuteen ja mietitään, tuleeko kirjallisuuden eteen aina vähän kärsiä. Jakso on äänitetty ennen BLM-mielenosoituksia. Haluamme käsitellä kanavissamme jatkossa enemmän BIPOC-kirjailijoiden teoksia, ja aiommekin seuraavissa jaksoissamme sitoutua nostamaan em. tekijöitä laajemmin esiin. Tämän jakson myötä Lukuvika jää määrittelemättömän mittaiselle kesätauolle ja palaa uusien jaksojen pariin syksymmällä. Toivotamme rauhallista ja joutilasta kesää kaikille!

Lukuvika #20 Avoimesti autofiktiosta

Julkaistu 17.4.2020

Corona is the worst, mutta uutta jaksoa pukkaa! Jaksossa ihastuttaa ja vihastuttaa autofiktio, tuo nykykirjallisuuden megatrendeistä mehukkain. Keskustelemme jaksossa kolmesta tuoreesta teoksesta, jotka sivuavat enemmän tai vähemmän autofiktiota. Mihin samastuimme Emmi-Liia Sjöholmin Paperilla toinen -teoksessa? Entä miten Sayaka Muratan Lähikaupan nainen ja Aldous Huxleyn dystopiaklassikko Uljas uusi maailma liittyvät toisiinsa? Kuuntele jakso, niin tiedät! Luvassa bonuksena myös Jennin marxilainen luenta Milja Sarkolan Pääomani-teoksesta.

Lukuvika #19 Q&A

Julkaistu 6.3.2020

Jaksossa 19 vastaamme meille lähetettyihin kuulijakysymyksiin. Mitä teemme, kun kukaan ei näe? Mitä vinkkejä antaisimme aloitteleville podcastaajille? Mitkä ovat parhaat - ja huonoimmat - koskaan lukemamme kirjat? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen kuuntelemalla Lukuvian Q&A-jakson! Lisäksi paljastamme dystooppiset lukuvikamme, keskustelemme kirja-alan tilanteesta ja kannustamme pohtimaan omia kirjojen kuluttamisen tapoja #sensijaankirja-haasteen muodossa.

Lukuvika #18 Lukuvika & problemaattiset Potterit

Julkaistu 14.2.2020

Uskotko taikuuteen? Olisi syytä, sillä Lukuvika on yltänyt maagiseen suoritukseen äänittämällä jo toisen jakson kuukauden sisään! Jakso 18 käsittelee Harry Potter -kirjoja ja etenkin niiden problemaattisuutta. Millaisista ongelmallisista seikoista Pottereiden huomaa olevansa aikansa tuote, ja miten näihin asioihin tulisi suhtautua? Lisäksi käsittelemme J. K. Rowlingin transfobisiksi tulkittuja lausuntoja ja sitä, kuinka myös omia sankareita tulisi välillä tarkastella kriittisin silmin.

Lukuvika #17 Telkkarista ja teiniangstista

Julkaistu 31.1.2020

On täysin satunnainen perjantai, mikä tarkoittaa, että Lukuvian uusi jakso on täällä! Vuoden ensimmäisen jakson näennäisenä kehyksenä toimii Television lapset -esseekokoelma - koska oikeasti halusimme vain puhua yhden jakson verran lemppari tv-sarjoistamme. Jaksossa selviää myös, kumpi lukuvikalaisista on Suomen johtava O.C.-tutkija ja kummalla on maaginen kyky liittyen televisiosarjojen katseluun. Tune in!

Lukuvika # 16 Yllätyspussijakso syksyn uutuuksista

Julkaistu 1.11.2019

Syksy on ollut täällä jo tovin, sillä elämme näköjään jo marraskuuta. Lukuvika palaa kuitenkin syystunnelmiin. Syksy on herkullista aikaa kirjallisuusihmisille, sillä tarjolla on kirjamessuja, kirjallisuuspalkintoja ja tietenkin paljon uutuuskirjoja. Tässä "yllätyspussijaksossa" puhumme kuudesta syksyn uutuudesta, joita yhdistää yllättäen se, että ne kommentoivat osuvasti olemassa olevia valtarakenteita. Suosittelemme näitä kirjoja, koska ne ovat hyviä ja lyhyitä. (Lyhyys=hyvän kirjan merkki, approved by Petina Gappah.)

Lukuvika #15 Lukuvika goes true crime

Julkaistu 6.9.2019

Syksy saapuu ja murhaajat piileksivät puskissa... eiku. Mikäs siis sen mukavampaa kuin käpertyä viltin alle lukemaan hyytävistä henkirikoksista. Uudessa jaksossa keskustelemme true crimen viehätyksestä ja genren klassikoista. Mukana myös yksi fiktiovinkki! Tietenkin eksymme myös sivupoluille puhumaan unen ihanuudesta ja dissaamaan klassikoita (liian tylsiä, ei kannata.)

Lukuvika #14 Helsinki Lit -spesiaali

Julkaistu 24.5.2019

Lukuvika on tavoistaan poiketen kerrankin ajankohtainen kirjallisuuspodcast, sillä vierailimme hiljattain Helsinki Lit -festivaaleilla, ja uusi jaksokin ilmestyy vain viikko itse tapahtuman jälkeen. What is this sorcery?! Jaksossa keskustelua herättää Hesarin kolumni, jossa povataan tekstin kuolemista ja kirjallisuuden muuttumista vain pienen piirin puuhasteluksi. Suljettujen ovien takana tapahtuvilla kirjallisuusfestareilla puuhastellessamme tunsimme piston keskiluokkaisissa sydämissämme. Keskiluokan ongelmista kirjoittaa myös jakson keskustelun aiheena ollut norjalainen Nina Lykke. Mutta miten Kim Thuy oikein alkoi kirjoittaa romaania Ru? Miksi teinitytöt fanittavat André Acimania ja kuka kirjailija on luultavasti lukuvikalaisten uusi idoli? Vastaukset näihin kysymyksiin löydät uudesta jaksosta.

Lukuvika #13 Mistä puhumme kun puhumme naisten tarinoista

Julkaistu 12.4.2019

Jakso numero 13 käsittelee naisten tarinoita. Meitä on nimittäin jäänyt vähän (lue: aika paljon) kaivelemaan se, että elämäkertakirjallisuudessa vallitsee edellen huomattava sukupuolten epätasa-arvo. Siispä luimme Lisa Brennan-Jobsin(kyllä, sen Steve Jobsin tyttären) Pikkusintti-teoksen ja Kyllikki Villan Vanhan rouvan lokikirjan, joka on matkakirjallisuuden ehdoton klassikko. Pikkusintti kuvaa ongelmallista isä-tytär-suhdetta ja tarjoaa vähän erilaista näkökulmaa miesneron myyttiin. Villan muistelmat puolestaan tarjoavat harvinaisen(?)representaation ikääntyvästä naisesta. Kirja kertoo myös rohkeudesta, luopumisesta ja pohtii sitä, miten nainen edelleen joutuu perustelemaan tekemisiään myös itselleen. Ajankohtaisia ja tärkeitä teoksia molemmat!

Lukuvika #12 Suoritan, siis olen

Julkaistu 22.2.2019

Puhumme tässä jaksossa nykyajan suorituskulttuurista ja menestyjänarratiivista. Haimme tietenkin jaksoon pontta asiaankuuluvasta kirjallisuudesta. Käsittelemme siis Sisko Savonlahden tärkeää Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu -romaania ja Eveliina Niemisen mainiota Late Bloomersia. Kriittisinä kriitikkoina ränttäämme suorituskulttuurista ja siihen painostavasta yhteiskunnasta. Mutta kumpi meistä tunnustaa olevansa laiska luuseri ja kumpi kärsii sairaudesta nimeltä suorittaminen? Stay tuned!

Lukuvika #11 Lukulupauksia uudelle vuodelle

Julkaistu 25.1.2019

Vuoden ensimmäisessä jaksossa kertaamme mennyttä lukuvuotta ja suuntaamme katseemme tulevaan erilaisten lukulupausten muodossa. Jenni suunnittelee paluuta juurilleen, Essi puolestaan kääntää katseensa unohdettuihin helmiin. Puheenaiheina ovat myös Joan Didionin feminismi ja Katalonian setäilottelua kaihtava kansalliskirjallisuus. Luurit korville ja viikonlopun viettoon!

Lukuvika #10 Nostalgiamatka lapsuuden lukumuistoihin

Julkaistu 18.11.2018

Uusin jaksomme on ulkona, ja sen aiheena ovat odotetusti nuoruutemme nostalgisimmat lukumuistot! Käsittelemme sellaisia lasten- ja nuortenkirjoja, jotka tehneet meihin ja moniin muihin lähtemättömän jäljen. Keskustelemme muun muassa siitä, millaista naiseuden ja tyttöyden kuvaa lukemamme sarjat ovat välittäneet, mutta vastauksen saavat myös monet muut päivänpolttavat kysymykset, kuten mitä The Baby Sitters Club -kirjasarjan lastenvahdeista tuli aikuistuttuaan, miksi Replica-sarjan kloonityttö Amy on edelleen ajankohtainen ja miten huono Goosebumps-elokuva todella olikaan. Lisäksi Jenni pahoittaa mielensä uudesta Mielensäpahoittajasta ja Essi suosittelee vastapainoksi mainiota kauhupodcastia. Keräämme myös #lukuloka-kampanjan hedelmät sekä paljastamme lukuisat lukuvikamme. Toivotamme hurmaavan nostalgiapöhinäistä kuuntelua kaikille!

Lukuvika #9 Avoin rakkauskirje Liv Strömquistille

Julkaistu 31.8.2018

Lukuvian toinen kausi starttaa nyt! Syksyn ensimmäisen jakson aiheena on sarjakuva ja tarkemmassa syynissä iki-idolimme Liv Strömquistin feministinen tuotanto. Jaksossa pohdimme myös kirjamaailmassa keskustelua herättänyttä "tyttökirjatrendiä" kahden tekijän näkökulmasta sekä paljastamme tuttuun tapaan lukuisat lukuvikamme. Tunnelmallista kirjojen, punaviinin ja sateenropinan täyteistä syksyn alkua teille kaikille!

Lukuvika #8 Helsinki Lit -spesiaali

Julkaistu 22.6.2018

Aikainen lintu madon nappaa, mutta lukuvikalaisten mielestä kuitenkin parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Lukuvika nimittäin palaa Helsinki Lit -kirjallisuusfestareiden tunnelmiin - tapansa mukaan vähän jälkijunassa. Keskustelussa ovat tällä kertaa Golnaz Hashemzadeh Bonden Olimme kerran, Morten A. Strøksnesin Merikirja, Domenico Starnonen Solmut, Ayọ̀bámi Adébáyọ̀n Älä mene pois ja Ebba Witt-Brattströmin Vuosisadan rakkaussota.

Lukuvika #7 Lukemisen sietämätön keveys

Julkaistu 15.6.2018

Lukuvian seitsemännessä jaksossa palataan perusasioiden äärelle: Miksi me luemme? Miten päästä lukuharrastuksen pariin? Onko lukemisesta jotain hyötyä? Ja onko lukeminen aina edes kovin helppoa? Jaksossa Jenni myös tunnustaa, ettei ole lukenut kaikkien feministien äitiä eli Virginia Woolfia. Essi puolestaan ei tunnusta, koska ei muista mitä on lukenut vai onko oikeastaan lukenut yhtään mitään. Lisäksi Lukuvika esittelee Saara Turusen Sivuhenkilö-romaanin hengessä oman feministisen kirjallisuuden kaanonin.

Lukuvika #6 Okkultismi, magia ja kauhu

Julkaistu 13.4.2018

Lukuvian kuudes jakso käsittelee magiaa, okkultismia ja kauhua. Miksi kauhu kiehtoo? Mitä on uusokkultismi ja miten se on syntynyt? Tarkemmassa syynissä on monta milleniaalia traumatisoinut hyytävä kulttiklassikko Noidan käsikirja.

Lukuvika #5 Suuri tyttökirjajakso

Julkaistu 19.3.2018

Hyvää Minna Canthin ja tasa-arvon päivää, arvon kuulijat! Lukuvian viidennessä jaksossa tasa-arvo ja naisasia ovat niin ikään tapetilla, sillä Essi ja Jenni pureutuvat tyttökirjallisuuden syvimpään olemukseen. Mitä on tyttökirjallisuus? Miten tyttökirjallisuus muokkaa lukijaansa? Mikä on tyttökirjallisuuden merkitys sukupuolineutraalissa yhteiskunnassa? Näiden kysymysten lisäksi lukuvikalaisten verenpainetta nostattaa Laura Batesin teos Everyday Sexism ja Rebecca Solnitin essee Men Explain Things To Me. Tytöt saavat idean feministisen kirjaston perustamisesta. Who's with us?!

Lukuvika #4 Kurkistus kevääseen ja sukupuolirooleihin

Julkaistu 14.2.2018

Mitä yhteistä on laskiaispullalla ja kansalaissodalla? Entä mitä oikein tarkoittaa kötöstäminen? Näihin ja moniin muihin korkeakirjallisiin kysymyksiin löydät vastauksen kuuntelemalla Lukuvian neljännen jakson. Essi ja Jenni kurkistavat myös kevään uutuuskirjoihin ja pureutuvat sukupuolirooleihin. Tarkemmassa tarkastelussa on tällä kertaa Elena Favillin ja Francesca Cavallon maailmalla ilmiöksi noussut Iltasatuja kapinallisille tytöille.

Lukuvika #3 Lukuvika on joulutunnelmissa!

Julkaistu 17.12.2017

Lukuvian kolmannessa jaksossa ollaan joulutunnelmissa. Essi ja Jenni muistelevat vuoden parhaita lukukokemuksia ja nostattavat tunnelmaa lukemalla Charles Dickensin Saiturin joulun, joka kuuluu jouluklassikoiden aateliin. Luvassa on asiasta eksymisen ja päättömän höpötyksen lisäksi myös muutama lukuvinkki joululomalle. Tune in!

Lukuvika #2 Lukuvian toisessa jaksossa paneudutaan Tove Janssonin marraskuiseen maailmaan

Julkaistu 13.11.2017

Lukuvika-podcastin toisessa jaksossa paneudutaan suosikki-idolimme Tove Janssonin maailmaan keskustellen Muumilaakson marraskuu -romaanista. Toisessa jaksossa luvassa Toven lisäksi myös glögikauden avaus, Finlandia-ehdokkaiden spekulointia sekä Jennin meganolo lukuvika. Lisäksi lanseeraamme uuden osion nimeltä En ole lukenut – tuomitsen silti. Tervetuloa kuuntelemaan!

Lukuvika #1 Lukuvika-podcastin ensimmäinen jakso sukeltaa Astrid Lindgrenin saaristoidylliin

Julkaistu 21.10.2017

Tervetuloa Lukuvika-podcastin pariin! Ensimmäisessä jaksossa Essi ja Jenni esittäytyvät muistelemalla lapsuuden lukukokemuksiaan ja paljastavat lukuvikojaan. Jenni tunnustaa, ettei ole lukenut dekkareita ja Essi paljastaa, ettei ymmärrä Aku Ankkojen viehätystä. Jakson lopussa sukelletaan iki-ihanan Astrid Lindgrenin saaristoidylliin.

Takaisin podcastien listaan