Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Faktahommissa

Oppikirjailijat faktahommissa on podcast oppimateriaaleista. Mihin oppikirjoja tarvitaan internetin aikakaudella? Kuka päättää, mitä kouluissa opetetaan? Voiko fake news syrjäyttää faktan? Pitääkö digioppijan ruutuajasta olla huolissaan? Podcastissa tavataan oppikirjailijoita ja keskustellaan oppimisen ajankohtaisista ilmiöistä. Oppikirjailijat faktahommissa -podcastin tuottaa Suomen tietokirjailijat ja juontaa Baba Lybeck. Podcast on jatkoa Faktahommissa-podcastille.

---

Faktahommissa on podcast tietokirjallisuudesta. Miten tietokirjailijaksi tullaan? Mikä kaikki voi mennä tietokirjan teossa pieleen? Voiko tietokirjailijana rikastua? Suomen tietokirjailijoiden Faktahommissa-podcastissa puhutaan tietokirjallisuuden kiinnostavista ilmiöistä, tietokirjojen kirjoittamisesta sekä kuullaan lukuvinkkejä. Vieraina on tietokirjailijoita, jotka paljastavat taustat tarinoidensa takaa. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 14 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 23.9.2021.

Jakso 5, kausi 2. Eriarvoistumisen vaara – Miltä näyttää oppimateriaalien tulevaisuus? | Oppikirjailijat faktahommissa

Julkaistu 17.11.2022

Suomalainen peruskoulu on ainutlaatuinen: lapset menevät lähikouluun, jossa saavat laadukasta opetusta ja laadukkaat oppimateriaalit, vai saavatko? Mitä seuraa, jos oppimateriaaleista säästetään? Miten varmistetaan, että oppilailla on tulevaisuudessa yhdenvertaiset mahdollisuudet oppia? Oppikirjailijat faktahommissa -podcastin viidennessä jaksossa ovat vieraina apulaisprofessori Venla Bernelius, palkittu oppikirjailija sekä historian ja yhteiskuntaopin lehtori Antti Kohi sekä Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Saija Ohtonen-Jones. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Jakso 4, kausi 2. Digihuumaa – Pitääkö digioppijan ruutuajasta olla huolissaan? | Oppikirjailijat faktahommissa

Julkaistu 10.11.2022

Digitaalinen oppikirja, sähköiset kokeet ja opetusta havainnollistavat videot. Tämän päälle some ja suoratoistopalvelut. Lukiolainen on vapaa-ajalla ja nykyään myös luokkahuoneessa ruudulla. Mitä tästä oikein pitäisi ajatella? Mitä mieltä lukiolaiset itse ovat digitaalisista oppimateriaaleista? Oppikirjailijat faktahommissa -podcastin neljännessä jaksossa ovat vieraina Lukiolaisten liiton koulutuspoliittinen asiantuntija Aliisa Toivanen ja Forssan lukion rehtori ja e-Opin perustaja Simo Veistola. Lisäksi jaksossa kuullaan kommentti psykologian tohtori Mona Moisalalta. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Jakso 3, kausi 2. Tarvitaanko oppimateriaaleja internetin aikakaudella? | Oppikirjailijat faktahommissa

Julkaistu 3.11.2022

Google, Wikipedia, Youtube ja Tiktok. Jos netistä löytyy kaikki tieto, mihin oppimateriaaleja enää tarvitaan? Millainen oppimateriaali on hyvä opettajan näkökulmasta? Entä opiskelijan? Oppikirjailijat faktahommissa -podcastin kolmannessa jaksossa ovat vieraina oppikirjailija, opetusharjoittelun ohjaaja ja äidinkielen lehtori Helena Ruuska sekä oppikirjailija ja filosofian, terveystiedon ja uskonnon lehtori Tiina Lehtinen. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Jakso 2, kausi 2. Uudistushalua vai ajantasaistamista – Kuka päättää, mitä kouluissa opetetaan? | Oppikirjailijat faktahommissa

Julkaistu 27.10.2022

Sukupuolten moninaisuus, sulavat jäätiköt, saamelaisten historia. Kuka päättää oppimateriaalien sisällöstä? Miten kiistellyistä aiheista kerrotaan? Millaisia suomalaiset oppimateriaalit ovat kansainvälisesti verrattuna? Oppikirjailijat faktahommissa -podcastin toisessa jaksossa ovat vieraina Helsingin yliopiston opettajankouluttaja ja oppikirjailija Hannele Cantell sekä Sanoma Learningin Nordic-organisaation kehitysjohtaja Teemu Lehtonen. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Jakso 1, kausi 2. Faktaa vai fake newsiä – Miten tehdään laadukkaita oppimateriaaleja? | Oppikirjailijat faktahommissa

Julkaistu 20.10.2022

Faktantarkistusta, pilkunviilausta, suuria linjoja. Miten oppikirjoja tehdään? Kuinka varmistetaan, että fake newsit eivät sekoitu faktaan? Millaisia mokia oppikirjan teossa voi sattua? Oppikirjailijat faktahommissa -podcastin ensimmäisessä jaksossa vieraina ovat oppikirjailija ja äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Katriina Rapatti ja Otava oppimisen palvelujen liiketoimintapäällikkö Anna-Reetta Sipilä. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Jakso 9, kausi 1. Mitä elämäkerturi saa sanoa? | Tietokirjailijat faktahommissa

Julkaistu 18.11.2021

Lööppejä, legendoja ja lentäviä lauseita. Näitä kaikkia poikivat tunnetuista henkilöistä kirjoitetut elämäkerrat. Millaista elämäkerturin työ on? Saako kirjailija kirjoittaa elämäkertaan kaiken? Mitä tehdä, jos kirjailijan ja kohdehenkilön yhteistyö takkuaa? Faktahommissa-podcastin yhdeksännessä jaksossa ovat vieraina Kirsti Paakkasesta ja Elina Gustafssonista kirjoittanut Ulla-Maija Paavilainen ja Petra Ollista kirjoittanut Mikko Kekäläinen. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

https://www.suomentietokirjailijat.fi/etusivu.html

Jakso 8, kausi 1. Epäonnistuneimmat tietokirjat – Mikä kaikki voi mennä pieleen? | Tietokirjailijat faktahommissa

Julkaistu 11.11.2021

Puuttuvia sivuja, painovirheitä, tulehtuneita välejä ja makuloitavia kirjakasoja. Mikä kaikki voi mennä tietokirjaprojektissa pieleen? Millaisia ovat epäonnistuneet tietokirjat? Miten elämä jatkuu mokan jälkeen? Faktahommissa-podcastin kahdeksannessa jaksossa ovat vieraina Kirkko ja kaupunki -median päätoimittaja Jaakko Heinimäki ja Parnasson vastaava tuottaja Karo Hämäläinen, jotka kertovat tietokirjan teossa sattuneista mokista. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Jakso 7, kausi 1. Miten bestseller kirjoitetaan? | Tietokirjailijat faktahommissa

Julkaistu 4.11.2021

Millainen tietokirjallisuus myy? Mikä historiateoksissa ja elämäkerroissa viehättää? Kuinka kirjoitetaan tietokirjallisuuden bestseller? Faktahommissa-podcastin seitsemännessä jaksossa ovat vieraina tietokirjailija, Journalisti-lehden päätoimittaja ja Historian jännät naiset -teoksen kirjoittanut Maria Pettersson ja Suomalaisen Kirjakaupan kaupallinen johtaja Reetta-Liisa Pikkola. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Jakso 6, kausi 1. True crime – Kuinka kirjoittaa puistattavista aiheista? | Tietokirjailijat faktahommissa

Julkaistu 28.10.2021

Murhia, väkivaltaa ja huumeita. Miten tosielämän rikoksista kirjoitetaan eettisesti? Millaisia metodeja true crime -kirjailijat käyttävät tiedon keruussa ja tallentamisessa? Saako toisen surulla tienata? Faktahommissa-podcastin kuudennessa jaksossa puhutaan true crime -kirjojen etiikasta. Vieraina ovat kustantaja ja rikostoimittaja Vera Miettinen sekä oikeustoimittaja ja tietokirjailija Susanna Reinboth. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Jakso 5, kausi 1. Mitä tietokirjailija tienaa? | Tietokirjailijat faktahommissa

Julkaistu 21.10.2021

Kuinka paljon tietokirjailija tienaa kirjoillaan? Miten tietokirjoittamisen voi rahoittaa? Voiko tietokirjoilla rikastua? Faktahommissa-podcastin viidennessä jaksossa tietokirjailijan tuloista keskustelevat kirjailija Tiina Raevaara ja Suomen tietokirjailijoiden viestintäpäällikkö Anne Rutanen. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Jakso 4, kausi 1. (Itse)sensuurin paineissa: Millaista häirintää tietokirjailijat kokevat? | Tietokirjailijat faktahommissa

Julkaistu 14.10.2021

Ulkonäön parjaamista, asiantuntijuuden vähättelyä, tappouhkauksia. Miten tietokirjailijoita häiritään ja painostetaan? Vaikuttaako häirintä siihen, millaista tietokirjallisuutta Suomessa julkaistaan? Faktahommissa-podcastin neljännessä jaksossa kokemuksistaan kertovat historiantutkija, tietokirjailija sekä Suomen PENin varapuheenjohtaja Oula Silvennoinen sekä Suomen tiedetoimittajain liiton pääsihteeri ja tietokirjailija Ulla Järvi. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Suomen PENin Vihapuhetyökalupakki: https://www.suomenpen.fi/vihapuhetyokalupakki/

Jakso 3, kausi 1. Tarinalliset tietokirjat – missä menee toden ja keksityn raja? | Tietokirjailijat faktahommissa

Julkaistu 7.10.2021

Mitä yhteistä on loisilla, ankeriailla ja kotikoulun käyneellä mormonitytöllä? Kolmannessa jaksossa puhutaan narratiivisista tietokirjoista, jotka koukuttavat lukemaan. Saako tietokirjaan keksiä asioita? Missä menee faktan ja fiktion raja? Vieraina ovat Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja, tietokirjailija Heikki Aittokoski ja tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Jakso 2, kausi 1. Voiko brainy books -kirjoja lukemalla fiksuuntua? | Tietokirjailijat faktahommissa

Julkaistu 30.9.2021

Suositut brainy books -kirjat selittävät meille maailmaa. Aiheet voivat vaihdella aivotutkimuksesta loisiin ja ihmiskunnan historiasta mustiin aukkoihin. Mikä niin sanotuissa ”fiksuissa kirjoissa” viehättää? Millainen on hyvä tiedettä yleistajuistava kirja? Vieraina ovat aivotutkija Minna Huotilainen ja matemaatikko Samuli Siltanen. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Jakso 1, kausi 1. Haluatko tietokirjailijaksi? | Tietokirjailijat faktahommissa

Julkaistu 23.9.2021

Kuinka tietokirjailijaksi tullaan? Miten kustantajia kannattaa lähestyä? Pitääkö olla julkkis, jotta saa tietokirjan julkaistuksi? Miltä oman kirjan julkaiseminen tuntuu? Vieraina ovat tietokirjailija ja bloggaaja Eeva Kolu sekä kustantaja Ville Rauvola. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Takaisin podcastien listaan